朋友推介呢度食蠔唔錯,收工就同朋友過嚟食蠔吹吓水😎店員細心講解由啖味到濃味咁食👍🏻🦪1.South Africa Rock $96/2隻(Africa)- Large鮮味清甜啲,唔太重海水味~🦪2.Speciales Lambert $104/2隻- No.1鮮味、黏口Creamy~🦪3.Krystale $104/2隻- No.1開始有少少咸海水味,比較爽口~🦪4.Cocollos $124/2隻- no.0好肥美、好鮮甜、creamy~🦪5.Gillardeau $110/2隻- No.1都好肥美、更鮮甜creamy~-全部都好肥美好大隻好新鮮👍🏻而我個人比較鍾意第一同第五嗰款蠔😋如果大家鍾意咩口感不妨可以同店員講,店員都好樂意推介你鍾意嘅蠔俾你😊-北海道活北寄貝 1隻 $238佢放咗喺啲蠔中間,可以食吓蠔又食吓赤貝咁,赤貝好鮮甜,某啲位就好爽脆,有兩個口感,加埋豉油Wasabi更衝擊味蕾😍🍶清酒蒜蓉煮活蜆湯 $238首先清酒煮蜆已經係冇得輸,佢啲蜆又係超級鮮甜 !仲要好大隻~食落去啖啖肉好滿足☺️蜆湯加埋啲洋蔥都好鮮味💕🦞龍蝦忌廉意粉 $198佢有大大隻龍蝦鉗既肉,啖啖肉,切碎咗
朋友推介呢度食蠔唔錯,收工就同朋友過嚟食蠔吹吓水😎
店員細心講解由啖味到濃味咁食👍🏻

1.South Africa Rock $96/2隻
(Africa)- Large
鮮味清甜啲,唔太重海水味~
2.Speciales Lambert $104/2隻
- No.1
鮮味、黏口Creamy~
3.Krystale $104/2隻
- No.1
開始有少少咸海水味,比較爽口~
4.Cocollos $124/2隻
- no.0
好肥美、好鮮甜、creamy~
5.Gillardeau $110/2隻
- No.1
都好肥美、更鮮甜creamy~
北海道活北寄貝 1隻 $238

🍶
清酒蒜蓉煮活蜆湯 $238

🦞
龍蝦忌廉意粉 $198
佢有大大隻龍蝦鉗既肉,啖啖肉,切碎咗嘅龍蝦肉撈埋啲意粉度,忌廉稠度剛剛好掛上意粉🍝味道夠又好食😋

2022-08-01 25 瀏覽
外賣都可以咁細心,成個托盤打晒燈,包裝超級精美,🤩🤩🤩🤩🤩唔係好識揀蠔,師傅話事😂😂😂只要乖乖地順住師傅教嘅食法,就一定好食!😍😍😍四款蠔嘅層次鮮明,食得出前者會比較爽口,愈後果款會比較creamy,蠔味都係由淡至濃👍🏻👍🏻👍🏻加配咗隻🦀🦀🦀麵包蟹,蟹肉結實認真講,食麵包蟹就一定係食膏,味道濃郁,齒頰留香🫠🫠🫠🫠夾埋食晒兩樣嘢成口都係海鮮味😂😂😂
外賣都可以咁細心,成個托盤打晒燈,包裝超級精美,🤩🤩🤩🤩🤩

唔係好識揀蠔,師傅話事😂😂😂
只要乖乖地順住師傅教嘅食法,就一定好食!😍😍😍
加配咗隻🦀🦀🦀麵包蟹,蟹肉結實
認真講,食麵包蟹就一定係食膏,味道濃郁,齒頰留香🫠🫠🫠🫠

夾埋食晒兩樣嘢成口都係海鮮味😂😂😂

2022-07-30 32 瀏覽
𖦥𖡆𖥧.. Oyster Cove蠔灣 ..𖥧𖡆𖦥ꔛ‬☆*゚(๑⃙⃘´ಲ`๑⃙⃘ )=͟͟͞͞ ᵏ ⁱ ⁿ ᵒ ᵏ ᵒ ꕀ ᐝ˓◞˂̵✧之前喺尖沙咀已經試過外賣😳!!上次食咗小龍蝦~今次嚟到天后試吓海膽先然後叫咗少少熟食⁄(⁄ ⁄ ⁄ω⁄ ⁄ ⁄)⁄天后店鋪簡而精!都幾有情調👏🏻同埋想講佢個龍蝦意粉真係超級無敵正ꔛ‬☆*゚(๑⃙⃘´ಲ`๑⃙⃘ )=͟͟͞͞ ᵏ ⁱ ⁿ ᵒ ᵏ ᵒ ꕀ ᐝ˓◞˂̵✧🪢Oyster🪢嚟到依度一定要食佢嘅生蠔🦪由檸檬開始順時針,我哋叫咗五款蠔由淡味開始1️⃣ Tia Mara Pearl2️⃣ Speciales Lambert 3️⃣ Krystale4️⃣ Cocollos 5️⃣ Gillardeau主要都係非常爽口、帶點海水味,好鮮甜!🪢 韓國馬糞海膽 🪢韓國海膽CP值最高之選味道濃郁、creamy又甘甜👍🏻🪢龍蝦忌廉意粉🪢這個出色的意粉🍝超級Juice!超級推介大家試呢個❤️🪢 清酒蒜蓉煮活蜆湯🪢大大隻活蜆相當吸引~湯就比較濃同略鹹少少𓆸 ॱଳॱ ⸜ ̠ꌇི͚̠⸝ 𓌉◯𓇋 ‎⸝⸝⸝ 𓎩 ⸝⸝ 𓌈˒˒* ⸜ ̠ꌈྀ͚̠⸝༶•┈┈┈┈୨♡୧┈┈┈┈•༶˒˒✩⃝̣⃝̣⃝̣⃝̣⃝̣⃝ͯ⃝ Oyster Cove≋ ≋ 天后水星街28號耀星華
𖦥𖡆𖥧.. Oyster Cove蠔灣 ..𖥧𖡆𖦥

之前喺尖沙咀已經試過外賣😳!!
上次食咗小龍蝦~今次嚟到天后試吓海膽先
都幾有情調👏🏻同埋想講佢個龍蝦意粉真係超級無敵正
🪢Oyster🪢
嚟到依度一定要食佢嘅生蠔🦪
由檸檬開始順時針,我哋叫咗五款蠔
由淡味開始
1️⃣ Tia Mara Pearl
2️⃣ Speciales Lambert
3️⃣ Krystale
4️⃣ Cocollos
5️⃣ Gillardeau
主要都係非常爽口、帶點海水味,好鮮甜!

🪢 韓國馬糞海膽 🪢
韓國海膽CP值最高之選
味道濃郁、creamy又甘甜👍🏻

🪢龍蝦忌廉意粉🪢
這個出色的意粉🍝超級Juice!
超級推介大家試呢個❤️

🪢 清酒蒜蓉煮活蜆湯🪢
大大隻活蜆相當吸引~湯就比較濃同略鹹少少

༶•┈┈┈┈୨♡୧┈┈┈┈•༶
˒˒✩⃝̣⃝̣⃝̣⃝̣⃝̣⃝ͯ⃝ Oyster Cove
≋ ≋ 天后水星街28號耀星華庭地下1號舖
₊˚· ७── ⁼³₌₃
(⁎⚈᷀᷁ᴗ⚈᷀᷁⁎)如果鍾意我嘅分享記得fσℓℓσω me ◡̈ ‎ ༘
2022-07-22 790 瀏覽
♨️Oyster Cove 蠔灣天后水星街28號耀星華庭地下1號舖@oystercovehk 💜一路都想試呢間既蠔,今日一於去試吓,店舖細細員工態度親切,D蠔即叫即開,鮮味濃郁口感豐富,再嚟多round都仲得,其他食物水準都一流,期待下次再encore🥰🔷Tia Maraa 🔷Speciales Lambert 🔷Krystale🔷La Perle Noire 🔷Tarbouriech(Pinky)👍🏻🔷Gillardeau 👍🏻👍🏻生蠔🦪由淡味開始食,款款紮實夠鮮味,尤其係最尾嗰兩款法國蠔,入口香濃充滿海水味,真係好想嚟多round🥰🔷北海道活赤背爽口清甜,點少少Wasabi已好正👍🏻🔷法式鵝肝多士其貌不揚,睇個樣好似乾爭爭,點知入口衝擊味蕾,充滿油脂鵝肝香味,再配埋個脆多士夾到爆👍🏻🔷龍蝦忌廉意粉大大碟仲有好多龍蝦肉同膏,忌廉汁亦都掛麵,意粉爽口唔會林啤啤,誠意之作👍🏻食物:8.5/10抵食:8.5/10環境:7.8/10。。。#食在天后 #天后美食 #香港美食 #香港美食指南 #香港美食推介 #美食日記 #美食指南 #生蠔 #oysters #oyster #北海道赤貝 #鵝肝多士
♨️Oyster Cove 蠔灣

🔷La Perle Noire
🔷Tarbouriech(Pinky)👍🏻
🔷Gillardeau 👍🏻👍🏻

🔷北海道活赤背
爽口清甜,點少少Wasabi已好正👍🏻

🔷法式鵝肝多士

🔷龍蝦忌廉意粉

食物:8.5/10
抵食:8.5/10
環境:7.8/10

#食在天后 #天后美食 #香港美食 #香港美食指南 #香港美食推介 #美食日記 #美食指南 #生蠔 #oysters #oyster #北海道赤貝 #鵝肝多士 #龍蝦意粉 #食好西 #好好吃 #hkig #hkfoodie #foodie #foodiehk #hkfood #foodhk #foodporn #foodphotography #foodstagram #hkfoodblog #hkfoodstagram #hkfoodlover #hkfoodblogger #foodblogger #foodpics
2022-07-20 35 瀏覽
🎏哥哥生日🎂要食好D🎉知佢鍾意食生蠔刺身,精心挑選左位於天后水星街既「Oyster cove」同佢慶祝🎁依間小店新開張時已經同同事光顧過,數年來質素至今保持水準😋😋 當晚平日亦很爆場,甚多棒場客。-黎得「蠔灣」🦪,當然主打生蠔😋😋😋我們點了六款品嚐😬 冰盤上的生蠔刺身華麗登場,賣相有種誘人氣勢。生蠔由味道淡至濃順時針去排列🦪Tia Maraa Pearl打頭陣的是愛爾蘭Tia Maraa,海水味不算重,屬淡味但清甜-🦪South Africa Rock清新而香甜,Aftertaste獨特地有種果香-🦪Speciales Lambert No.1含濃厚礦物味,質感鮮甜可口,肉質比其他相對結實,亦有澎湃的餘韻,是我最喜歡的口味-🦪Krystale No.2No. 2口感爽而不膩,海水味重-🦪Gillardeau No.2蠔肉夠厚,富海水味而帶果香,餘韻悠長-🦪Tarbouriech Oyster(Pinky) No.0No.0 肉質飽滿creamy , 海水味和礦物味重,餘韻悠長,擁有不可抗拒的誘人魅力-❤️北海道活赤貝新鮮赤貝刺身外表光澤呈橙紅色,肉質爽厚,鮮味十足-❤️北海道帶子雪白肉質爽
🎏哥哥生日🎂要食好D🎉

黎得「蠔灣」🦪,當然主打生蠔😋😋😋
我們點了六款品嚐😬

🦪Tia Maraa Pearl
🦪South Africa Rock
清新而香甜,Aftertaste獨特地有種果香
🦪Speciales Lambert No.1
🦪Krystale No.2
No. 2口感爽而不膩,海水味重
🦪Gillardeau No.2
蠔肉夠厚,富海水味而帶果香,餘韻悠長
❤️北海道活赤貝
新鮮赤貝刺身外表光澤呈橙紅色,肉質爽厚,鮮味十足
❤️北海道帶子
雪白肉質爽厚,味道鮮甜,同樣令人再三回味
❤️清酒蒜蓉煮活蜆湯

靚蜆與清酒🍶,是無懈可擊的組合。再加點蒜蓉、洋蔥🧅,簡單直接的鮮美。
❤️松露蟹肉意大利飯

很愛西餐的risotto意大利飯,喜歡咬下煙韌,軟滑似奶油的口感。 加上濃郁的松露香與鮮蟹肉的鮮香,美味萬分
2022-07-14 460 瀏覽
天氣熱到不得了,朋友建議話不如去食蠔chill吓。呢間餐廳佢幫襯過外賣好幾次,大讚呢間嘅生蠔質素高,夠新鮮,清潔得乾淨。 🦪🦪首先嚟個生蠔拼盤,餐廳提供生蠔嘅選擇好多,十五十六之際,店員好細心咁介紹各款嘅特式同味道,教我地由淡味到濃味咁樣食。今次叫咗五款生蠔,包括 Tia Maraa($42@), Speciales Lambert No.2 ($42@), Krystale No.2 ($42@), Cocollos No.0 ($62), Gillardeau No.0 ($65@)。各款生蠔都好新鮮,味道各有特色,我自己比較喜歡Cocollos同Gillardeau。除咗生蠔外,仲有海鮮刺身,包括北海道帶子($38@)同埋赤貝($78@)。同樣新鮮,入口好鮮甜。 🥣🥣清酒蒜蓉煮活蜆湯($238)- 蜆肉勁大隻,好鮮甜,湯有蜆肉嘅鮮味同埋蒜蓉嘅香味,好飲呀。🦀🦀松露蟹肉意大利飯 ($218)- 好香松露同蟹肉味,十分足料,滿滿嘅海鮮菇類等材料混合意大利飯,口感勁豐富,好有驚喜。🥂🥂餐廳環境好舒服,適合幾個朋友食下飯,嘆下海鮮,感覺真係好chill.

• 清酒蒜蓉煮活蜆湯
  • 松露蟹肉意大利飯
  • 海鮮拼盤
今日天氣真係超級熱🥵真係要食啲又消暑又開心嘅野去cool down下個人😉見到呢間蠔灣都有唔少嘅好評喎🤩同埋感覺小店比較用心比較精緻,又怕難book位😅所以我地book咗6點嚟個Early Dinner🤭食《蠔》d 小店內雖然不講得華麗,但往往小店都總有一份親切感😊從一入門店員及廚師面上嘅笑容便感受得到🥰打開menu見到五花八門唔同種類嘅生蠔🦪都已眼花撩亂🤪多得店員比左好多recommend 我地才可以順利落order 😂佢哋除咗生蠔仲提供各式凍海鮮、貝類、牛扒、意粉同Pizza🍕任君選擇🤩不過今日我哋集中都係想試佢嘅主角😋自問食生蠔嘅我哋絕對不是專家😅但又鍾意食,循例地由店員嘅指導下由淡食到濃..太複雜嘅味道我唔識形容🤪係我嘅角度就係清新同好味😋👍🏼要讚一讚嗰位女廚師👩‍🍳佢一睇我哋就知道我哋唔係食蠔專家😂所以佢好認真咁教我地點樣運用隻細叉去進食🦪👍🏼除咗生蠔之外今晚嘅北海道赤貝同帶子都非常新鮮😋配杯簡單嘅House wine立即令味道提升💯跟住嚟返個..法國鵝肝多士.. 做間場,準備入直路食今晚另一個主角..松露蟹肉意大利飯🍽⋯⋯我哋兩個人嗌咗個small但係嚟到個份量就一啲都唔s

跟住嚟返個..法國鵝肝多士.. 做間場,準備入直路食今晚另一個主角..松露蟹肉意大利飯🍽⋯⋯我哋兩個人嗌咗個small但係嚟到個份量就一啲都唔small 😱況且味道實在太好啦,所以我哋用盡努力去完成佢先捨得放低隻🥄真係好滿足呀⋯⋯😽😽

House  White  Wine

松露蟹肉意大利飯
  • 北海道帶子
  • 生蠔
  • 北海道活赤貝
因為喺附近staycation咁啱留意到呢間生蠔小店,比個menu吸引,所以兩個人嗌咗散叫海鮮外賣自取品嘗——6隻no.1生蠔(Lambert, Gillardeau, Krstale 各2)活海膽1隻鮮赤貝2隻北海道帶子2隻Scampi 2隻💰Total 埋單$950內,覺得性價比好高~👍🏻Scampi小龍蝦🦞同活海膽新鮮刺身喺香港好少見,所以見到佢哋有就即刻試吓!果然有驚喜~Scampi肉實味甜👍🏻海膽重海水味但又唔會蓋過本身甜味,size好足好飽滿,真係值得一試,價錢方面亦非常合理,性價比高,襯支白酒慢慢歎剛剛好~係小店星期六晚較忙,都要等45分鐘先有得攞,不過都抵!👍🏻
活海膽1隻
鮮赤貝2隻
北海道帶子2隻
Scampi 2隻
💰Total 埋單$950內,覺得性價比好高~👍🏻
係小店星期六晚較忙,都要等45分鐘先有得攞,不過都抵!👍🏻

2022-07-09
45 分鐘 (外賣自取)
  • 紐西蘭深海龍蝦仔
  • 海膽
約一年前同朋友已經拜訪過佢地食lunch, 知道佢地餐廳雖小但食物質素非常好,所以決定再次約朋友再訪晚市食豪啲!嚟得Oyster Cove 一定要食蠔!今次就叫咗六款蠔再拼馬糞海膽嘅海鮮盤,而食蠔當然要配返由Bourgogne Chablis 嘅白酒啦!Louis Max Chablis Saint Jean 2020食蠔叫呢枝由Bourgogne Chablis 出產嘅Chardonnay 係定律嚟架! 全因為Chablis 嘅土壤底層蘊含住好多貝殼類嘅化石,所以喺度出產嘅白酒會有好豐富嘅礦物香氣,Pairing 返食蠔會令酒味同蠔味都推向極致! 酒體本身偏向light body, 低甜度中高酸度,果香呈多種青水果果香(梨/青蘋果) 而且帶有陣陣嘅檸檬香,口感非常清新。Tia Maraa Pearl蠔偏淡味,味道清新,iron 味重,配白酒會令酒變甜,果香爆出。Speciales Lambert no.2蠔偏淡味,蘊含低調嘅鹹味,配白酒後會爆甜,令清香青蘋果加梨香味加重,而且仲會引發密瓜嘅香甜味道。Krystale no.2味道偏鹹,重iron味,配Chablis 會令酒味更清香,仲

Tia Maraa Pearl

Speciales Lambert no.2

Krystale no.2
味道偏鹹,重iron味,配Chablis 會令酒味更清香,仲令口中有密瓜軟糖嘅香味!

La Perle Noire Cocollos no.0
較creamy嘅口感, 比較低鹹度, iron 味偏中高,配Chablis 味道口中味道淡甜淡香,密瓜香甜感十足。

Gillardeau no.0
六款當中最濃味,雖然係最細隻但味道好厚,配Chablis 會爆出西瓜香甜味,非常特別!

韓國馬糞海膽
估唔韓國嘅海膽都拍得上日本出產嘅感覺,甜得嚟一啲都唔會覺得腥,而且Creamy口感勁度十足!

清酒蒜蓉煮活蜆湯
呢客蜆湯集西芹同陣陣黑椒嘅幽香,而且仲有住牛油香草味,蜆肉大大隻仲非常鮮甜,清酒味唔會太濃剛剛好

龍蝦忌廉意粉
好Creamy 嘅意粉,而且龍蝦肉,龍蝦膏都非常足料,奶油香味撲鼻但一啲都唔膩。
生蠔癮起,突然好想蠔一蠔即刻諗起蠔灣,之前已經見到好評如潮,直接由法國蠔場入口生蠔,法國生蠔出名蠔味出眾,唔同地方都有唔同特色,今次一於要食下自選海鮮拼盤,揀咗五款生蠔,加多隻法國膏蟹,外賣自取,有埋保溫袋,服務周到打開保溫袋,黑色包裝包到禮物咁靚,真心驚人仲有多一層包裝,又grand又保障海鮮真係放晒係個鐵盤上,擺盤高級到呢,最爆一刻,我見到有粒電芯,噤入去,原來係燈,係海鮮盤底既藍燈,OMG即刻好似去左酒店/高級蠔吧咁真係無得輸既賣相即刻試蠔,由第一款開始,Tia Maraa Pearl,入口好甜,雖然唔算好大隻,但蠔味超濃,食完成口都係蠔既味道相當好味Special Lambert No.1 ,幾大隻,海水味好重,蠔肉好清甜,同第一款感覺好唔同,但都Krystale No.2,相當甜既味道,好鮮,非常強既After taste第四款Tarbouriech Pinky,高級品種,大大隻,海水味極重,蠔味都濃,有金屬味,個人覺得可加一兩滴檸檬汁,更refreshing最後係傳統法國Gillardeau,好濃好「正宗」既法國蠔味,好Creamy食完咁正既生蠔就到法國膏蟹,先食肉,加埋部
生蠔癮起,突然好想蠔一蠔

打開保溫袋,黑色包裝包到禮物咁靚,真心驚人
仲有多一層包裝,又grand又保障
即刻好似去左酒店/高級蠔吧咁
真係無得輸既賣相
相當好味

生蠔+膏蟹

Tia  Maraa  Pearl

Lambert  No.1

Krystale

食完咁正既生蠔就到法國膏蟹,先食肉,加埋部分蟹膏,好濃好正既蟹
膏蟹始終肉就無咁多無咁好味,但加返啲膏就正啲,隻鉗都拆到,都算唔錯
最後係拆左出嚟既蟹膏,撈好左有好多膏有蟹籽有蟹肉,超超超超爽
蟹膏之王,超濃超多超好味,一食難忘
真係要食

Tarbouriech(Pinky)

Gilladeau

法國膏蟹(肉)

法國膏蟹(鉗)

法國膏蟹(膏)

總括嚟講,食物質素意外地高,蠔多款又好味,完全估唔到外賣都有依個質素
賣相先真係驚人之處,如果慶生節日記念日,真係可以在家驚喜到著燈

#再食真係要試下堂食然後再推介下
#配枝白酒或者Gin Vodka都幾正
外賣自取
生蠔+膏蟹
Tia  Maraa  Pearl
Lambert  No.1
Krystale
Tarbouriech(Pinky)
Gilladeau
法國膏蟹(肉)
法國膏蟹(鉗)
法國膏蟹(膏)
2022-07-07 256 瀏覽
夏天咁熱食唔到人參雞湯,食下生蠔補補身先。自己揀中意或者想試既蠔同刺身,餐廳就會擺得靚靚上碟,由細隻食到大。甜度不斷升級,全部都係爽身口感,到最後Gillardeau礦物味爆發,蠔既鮮味充斥口腔,不得了。1. Tia Maraa Pearl $362. Speciales Lambert No.1 $523. Cocollos No.0 $624. La Perle Noire $425. Gillardeau No.0 $65拼盤中間係北海道活赤貝,脆口鮮甜,不比壽司店差。清酒蒜蓉煮蜆湯 $238.0用左大量牛油洋蔥炒起,加埋清酒煮點會唔好食,蜆大大隻好鮮。龍蝦忌廉意粉 $198.0超多龍蝦肉,個龍蝦鉗特別濃郁既龍蝦味一啖都食唔晒,意粉煮得剛好 Al dente 配上忌廉汁口感豐富。#test_tinhau______________________________🏠 蠔灣 (水星街)📍天后水星街28號耀星華庭地下1號舖‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾........#hkfood #hkfoodblogger #hkfoodreview #hkig #h
夏天咁熱食唔到人參雞湯,食下生蠔補補身先。

1. Tia Maraa Pearl $36

2. Speciales Lambert No.1 $52

3. Cocollos No.0 $62

4. La Perle Noire $42

5. Gillardeau No.0 $65

拼盤中間係北海道活赤貝,脆口鮮甜,不比壽司店差。

清酒蒜蓉煮蜆湯 $238.0
用左大量牛油洋蔥炒起,加埋清酒煮點會唔好食,蜆大大隻好鮮。

龍蝦忌廉意粉 $198.0

#test_tinhau
🏠 蠔灣 (水星街)
📍天后水星街28號耀星華庭地下1號舖
#hkfood #hkfoodblogger #hkfoodreview #hkig #hkfoodie #foodstagram #eatstagram #brunch #foodblog #getinmybelly #heresmyfood #foodporn #foodreview #foodhunt #travelhk
#oyster #lobster #cove #oysters #oysterbar #oysterfest
  • 生蠔
2022-07-07 31 瀏覽
突然好想食生蠔,所以就去屋企附近專食生蠔既餐廳試下,呢到除左生蠔外,仲有刺身同熟食,店員介紹左四款生蠔俾我地,我地仲簡左幾款刺身同熟食試下添。店員將我地order既野拼成一個海鮮生蠔拼盤,冰底仲有藍色燈光,真係非常之吸晴,打卡真係一流。Tia Maraa Pearl 帶榛子果仁的口感,味道相對清新。Speciales Lambert No.2蠔肉厚身飽滿,細膩多層次。La Perle Noire蠔肉飽滿而滑順,鮮鹹既海水味中蘊含豐富既乳香。Grillardeau蠔肉夠厚身,富海水味而帶果香,相當獨特。北海道活赤貝原隻既新鮮赤貝刺身外表呈橙紅色、帶光澤,食落肉質爽厚,鮮味十足。北海道帶子帶子新鮮厚身又細密,味道濃郁鮮甜。北海道原隻活海膽味道十分鮮美,海膽味較濃郁,入口即溶。法國藍蝦肉質肥美結實,口感鮮甜爽彈。清酒蒜蓉煮活蜆湯 活蜆夠曬新鮮、大大隻,蜆肉鮮甜脹卜卜,濃郁清酒同洋蔥蒜香味,湯頭十分鮮甜。龍蝦忌廉意粉 龍蝦已拆肉,非常貼心,龍蝦肉十分足料,肉質彈牙,意粉很有嚼勁,配以洋蔥和橄欖油烹煮,入口順滑。

Tia Maraa Pearl
帶榛子果仁的口感,味道相對清新。

Speciales Lambert No.2
蠔肉厚身飽滿,細膩多層次。

La Perle Noire
蠔肉飽滿而滑順,鮮鹹既海水味中蘊含豐富既乳香。

Grillardeau
蠔肉夠厚身,富海水味而帶果香,相當獨特。

北海道活赤貝

北海道帶子
帶子新鮮厚身又細密,味道濃郁鮮甜。

北海道原隻活海膽
味道十分鮮美,海膽味較濃郁,入口即溶。

法國藍蝦
肉質肥美結實,口感鮮甜爽彈。

清酒蒜蓉煮活蜆湯

龍蝦忌廉意粉
2022-07-06 31 瀏覽
💕Oyster Cove位於天后嘅Oyster Cove 店面細細但內涵十足🦪生蠔即叫即開 品種豐富而且小店親切嘅服務好加分廚師會將生蠔由淡味至濃味順序排列擺盤非常細心❤️.🌈Tia Maraa Pearl $72/2pc味道較溫和 細細隻但肉質飽滿 🦪味道鮮甜 食落帶點爽口嘅感覺 .🌈Speciales Lambert $104/2pc海水味濃 鹹鮮中帶有甜味 肉質肥厚 鮮味及海水味平均 味道好balanced👍🏽.🌈Krystale $84/2pc海水味更重 但唔會太鹹肉質飽滿 口感順滑 蠔味濃郁 食落層次豐富.🌈Tarbouriech Oyster (Pinky) $150/2pcPinky有濃郁的海水味但不失鮮甜蠔肉的鮮味頗為突出 口感細滑creamy 大隻到要分開幾啖食😋.🌈 Gillardeau $130/2pc外型最大隻 足足有手掌🖐️咁大隻海水味亦係最濃🌊肉質厚實甘甜 質地豐滿而多肉 以Gillardeau作結非常完美.🌈法國膏蟹兩食🦀 $488🦀蟹膏配蒜蓉包蟹膏混合蟹肉 放滿一個蟹蓋 份量十足😍蟹膏味道鮮甜 將蟹膏鋪滿蒜蓉包 香而不膩幸福感滿滿🥰.🦀松露蟹肉意大利飯鮮甜嘅
💕Oyster Cove

鮮甜嘅蟹肉配上香味十足嘅黑松露
味道豐富 再加上洋蔥粒同菇菌 味道更豐富
令人難以抗拒 💕

2022-06-30 61 瀏覽
勁多唔同款式嘅蠔可以選擇,客人可以根據喜好,選擇各款新鮮蠔及海鮮作為拼盤內容,另外仲有海膽、長腳蟹、龍蝦等等,仲有唔同口味嘅意粉、意大利飯同pizza。Specials lambert x2 $84Krystale x2 $84South Africa Rock x2 $96Cocollos x2 $124Tarbouriech oyster x2 $150Gillardeau x2 $130今次同朋友揀咗呢幾款嘅蠔試,全部都勁新鮮爽口,特別喜歡Tarbouriech,肉質好飽滿而且好有口感,喜歡好嘅朋友一定要試。北海道帶子$38法國藍蝦x2 $96法式鵝肝多士$198鵝肝香口,多士脆卜卜,朋友讚口不絕。龍蝦忌廉意粉$198本人比較喜歡龍蝦意粉,龍蝦肉粒好新鮮,仲有一隻蟹鉗肉喺意粉上面,而且忌廉汁入味creamy,仲好飽肚。總括而言唔錯,食物新鮮,對於蠔迷來講,有唔同嘅款式同size揀,真係好好👍龍蝦忌廉意粉好入味,推介。

Specials lambert x2 $84
Gillardeau x2 $130

北海道帶子$38
法國藍蝦x2 $96

法式鵝肝多士$198
鵝肝香口,多士脆卜卜,朋友讚口不絕。

龍蝦忌廉意粉$198

2022-06-27 27 瀏覽
蠔🦪灣📍 天后水星街28號耀星華庭地下1號舖好想食蠔,見朋友推薦呢間生蠔🦪專門店一於book左位來試下👏🏻我地自選左生蠔同埋刺身生蠔簡左5款,每款2隻全部來自法國🇫🇷生蠔🦪已經按照味道濃淡排好店員溫馨提示先由最淡味的品種開始,一路食至濃味的生蠔🦪今次簡生蠔有甜有creamy。新鮮度爆燈💥Tia Mara Pearl $72 易入口,海水味道較淡Speciales Lambert $104含礦物味,鮮甜可口質地Krystale $104來自法國諾曼第的水晶蠔爽脆幼滑,蠔肉夠鮮甜,海水味又適中La Perle Noire $84蠔后來自貝隆海,蠔肉帶有豐富的礦物味,味道清甜,肉質飽滿爽脆,鮮鹹的海水味Gillardeau $110 蠔肉肥美香甜,有整個手掌✋🏼禁大肉質脆口有彈性,肥美非常北海道活北寄貝 / Surf Clam $238肉質軟潤北海道帶子/ Scallop $38清甜鮮味龍蝦忌廉意粉 / Lobster Pasta $198龍蝦🦞拆肉上 食到啖啖龍蝦肉忌廉意粉香味撲鼻😛法式鵝肝多士 / Foie Toast $198一式四份🤪鵝肝啖啖油香,配埋果醬多士,中和油膩感✅👌🏻
蠔🦪灣
📍 天后水星街28號耀星華庭地下1號舖

好想食蠔,見朋友推薦呢間生蠔🦪專門店
一於book左位來試下👏🏻

我地自選左生蠔同埋刺身
生蠔簡左5款,每款2隻全部來自法國🇫🇷
生蠔🦪已經按照味道濃淡排好
店員溫馨提示先由最淡味的品種開始,
一路食至濃味的生蠔🦪

今次簡生蠔有甜有creamy。新鮮度爆燈💥

Tia Mara Pearl $72
易入口,海水味道較淡

Speciales Lambert $104
含礦物味,鮮甜可口質地

Krystale $104
來自法國諾曼第的水晶蠔
爽脆幼滑,蠔肉夠鮮甜,海水味又適中

La Perle Noire $84

Gillardeau $110
蠔肉肥美香甜,有整個手掌✋🏼禁大
肉質脆口有彈性,肥美非常

北海道活北寄貝 / Surf Clam $238
肉質軟潤

北海道帶子/ Scallop $38
清甜鮮味

龍蝦忌廉意粉 / Lobster Pasta $198
龍蝦🦞拆肉上 食到啖啖龍蝦肉
忌廉意粉香味撲鼻😛

法式鵝肝多士 / Foie Toast $198
一式四份🤪鵝肝啖啖油香,配埋果醬多士,中和油膩感✅👌🏻