2022-09-27 415 瀏覽
尖沙咀蠔灣 @oystercovehk 出名多款及品質好主打來自法國 愛爾蘭等地的生蠔盛宴 價錢合理父母結婚紀念日帶埋我呢粒電燈膽👨‍👩‍👦食返餐勁酒類款式多 除紅白/氣泡酒 更有cocktails 啤酒.🦪生蠔拼盤海鮮緊係不時不食 經店員推介了5款當造生蠔更詳細地解說每一款蠔的品種及吃法 十分專業可按個人喜好配搭Cocktail sauce 檸檬汁食用✨✨✨先由最淡味的品種開始✨✨✨1️⃣Tia Maraa Pearl來自愛爾蘭的Tia Maraa 生蠔 味道清新亦較淡2️⃣Specials Lambert肉會較為飽滿 帶有海水味及礦物味餘韻3️⃣Cocollos👍🏻蠔味夠哂濃 帶子位超甜 蠔身雖不大卻非常肥美4️⃣Gillardeau蠔肉肥美而結實 味道層次豐富 最初是海水味然後是蠔味 最後是最有標誌性的榛子味 幾特別5️⃣Tarbouriech (Pinky)👍🏻蠔非常大隻 先嘗到海水味 尾段的蠔味十分鮮甜·🦐海鮮拼盤蠔灣除生蠔外 同時亦可自選海鮮拼盤 好多選擇揀咗三款刺身: 車厘蜆 地中海紅蝦 北海道帶子初嘗車厘蜆刺身 原來鮮味濃 有濃濃的金屬味食到尾聲又滲出甘甜味🐚紅蝦和帶子質素幾高.🍲清酒蒜
尖沙咀蠔灣 @oystercovehk 出名多款及品質好
食到尾聲又滲出甘甜味🐚紅蝦和帶子質素幾高
🍲清酒蒜蓉煮活蜆湯
基本上每枱都會點 全因蜆的份量好多 太佛心了
約30 隻活蜆 連同洋蒽蒜蓉一起煮 味道好鮮甜
🦞燴龍蝦忌廉意粉(S)
已拆殼的波士頓龍蝦鉗很吸引 龍蝦肉份量又多
啖啖肉好幸福 配搭既香且滑的扁意粉 好快清哂
絕對係今晚MVP🍝這款設有small / large size
🦀松露白汁蟹肉意大利飯(S)
同樣設有small / large size 一口氣試齊意粉和飯
每啖都充滿松露的香氣 蟹肉的鮮甜 白汁的濃稠
Risotto軟硬適中🍄再嗌返杯酒 很滿足的大餐
  • 龍蝦忌廉意粉
2022-09-26 54 瀏覽
Seafood feast at the oyster cove(Budget $1500/2)-seafood and oyster platter We started off with the lobster sashimiIt’s cut fresh and served immediately to avoid the muscles tensing up and toughening, crispy and chewy at the same time , extremely light and perfect to pair with a simple dip of wasabi and soy sauce. Followed by the scallop, which is naturally sweet and slightly creamy.Then adding my favourite arm shell and cherry stone , huge size, clean in flavour with a rich texture.Oyster plat
(Budget $1500/2)

-seafood and oyster platter

Oyster platter began with Tia Mara Pearl
A springy and crispy start with a light but creamy and long aftertaste
Then the classic Speciales Lambert, with a rounder and firmer crunchy flesh
To progress with the flavour
We had Krystale , an award winning oyster , with a pure but sensational taste.
We then finished off with Gillardeau and La Reserve, which is equally amazing .

-lobster bisque
I am amazed by the chilli version of the bisque
Which is rather light and less creamy than the others
Very soothing to have after all the overwhelming oysters

-lobster Risotto
Huge portion of lobster flesh
Risotto is Cooked perfectly at its right hardness
Very satisfying texture
2022-09-26 56 瀏覽
朋友相約去食生蠔🦪 因為我哋都oyster fans! Oyster Cove 有好多款唔同嘅oyster~ 一個拼盤有Tia Maraa Pearl, Speciales Lambert, Krystale, La Reserve, Tarbouriech Oyster (Pink) 😆由淡到咸順次序排列!真係好正!我最中意食Speciales Lambert~ 淡得黎又有小小海水味~ 真心好正!其實Krystale都好正!口感同海水味配合得好有層次!刺身仲有北海道活赤背,北海道帶子~ 北海道活赤背好新鮮爽口彈牙!超級美味!北海道帶子都好新鮮!好美味!!熱食我地叫左白酒煮青口湯同埋龍蝦忌廉意粉!白酒煮青口湯真係好似去左外國飲既青口湯咁,超多清口配合埋洋蔥同忌廉湯邊食青口邊飲~ 暖一暖番個胃~ 龍蝦忌廉意粉都好正呀!大大隻龍蝦🦞鉗仲有大量大量既龍蝦肉同個意粉一齊!第一次食咁足料咁大量既龍蝦🦞意粉!超美味!
朋友相約去食生蠔🦪 因為我哋都oyster fans!
Oyster Cove 有好多款唔同嘅oyster~
由淡到咸順次序排列!真係好正!

北海道帶子都好新鮮!好美味!!

熱食我地叫左白酒煮青口湯同埋龍蝦忌廉意粉!

2022-09-26 325 瀏覽
餐廳喺尖沙咀中心地帶,非常方便,之前已經試過一次外賣生蠔去朋友屋企聚會,覺得啲生蠔好得,所以今次專登黎堂食,整頓飯都令人非常滿意。叫咗5款生蠔:Tia Maraa Pearl ($36)、Speciales Lambert No. 2 ($42)、Krystale No.2 ($42)、La Perie Noire ($42)及Tarbouriech Oyster (Pinky) No.2 ($45),隻隻蠔都肥美飽滿,食時依照味道從淡至濃順序食,我就比較喜愛Speciales Lambert 同La Perie Noire,充滿海水味同豐富礦物味,餘韻留在口腔令人回味。Tia Maraa PearlSpeciales Lambert No. 2 Krystale No.2La Perie NoireTarbouriech Oyster (Pinky) No.2刺生叫咗3款:車厘蜆,肉質感爽彈而且非常鮮甜。北海道帶子肉厚軟綿,亦都係非常鮮甜。北海道赤貝肉質超爽同勁彈牙,証明真係好新鮮。法式鵝肝多士鵝肝多士整得好好食,鵝肝甘香入口即溶而且多士香脆,比較特別既係鵝肝底下舖咗一層果醬,而果醬
叫咗5款生蠔:

刺生叫咗3款:

車厘蜆,肉質感爽彈而且非常鮮甜。

北海道帶子肉厚軟綿,亦都係非常鮮甜。

北海道赤貝肉質超爽同勁彈牙,証明真係好新鮮。

法式鵝肝多士

鵝肝多士整得好好食,鵝肝甘香入口即溶而且多士香脆,比較特別既係鵝肝底下舖咗一層果醬,而果醬的酸甜味減少了鵝肝的油膩感,一絕!

龍蝦忌廉意粉

意粉軟硬度適中,龍蝦鮮甜肉質彈牙,忌廉汁味道調較得非常好,高質既一道熱盆。
2022-09-22
2022-09-24 291 瀏覽
🌃 食肆為生蠔吧, 位於尖沙咀金巴利道, 尖沙咀港鐵站B1出口, 步行約七分鐘,餐廳設計以黑白色為主調, 有點像國際象棋棋盤, 而餐廳主打一系列嘅環遊世界生蠔, 龍蝦系列菜及各款刺身。。.🦪 生蠔海鮮刺身拼盤 🦪⬇生蠔次序會由淡至到濃排列⬇.🦪 Tia Maraa Pearl💲72/2👉 愛爾蘭東南部嘅生蠔,size係咁多款生蠔入面相對較細, 口感較清新爽口, 而海水味濃郁。.🦪 Krystale No.2💲84/2👉法國諾曼第嘅水晶蠔,相對較大隻, 口感爽甜, 海水味較濃郁。.🦪 Speciales Lambert No.2 💲84/2👉 法國林柏特蠔,相對較大隻, 十分肥美, 口感鮮甜 ,海水味較濃郁, 帶有豐富嘅礦物味, 層次感豐富。.🦪 La Perle Noire 💲84/2👉  法國黑珍珠蠔,蠔殼身較長,蠔肉飽滿, 口感甜美爽脆 ,海水味較濃郁, 帶有濃厚嘅礦物味 。.🦪Gillardeau No.2 💲90/2👉 法國吉拉多蠔,蠔味係咁多款最濃郁, 濃而鮮甜,海水味濃, 口感較爽脆而有彈性 。.🍽 北海道活赤貝💲78👉 食落肉質爽口, 味道鮮甜, 鮮味十足🍽 北海道帶子💲

🦪 生蠔海鮮刺身拼盤 🦪
🦪Gillardeau No.2
💲90/2

🍽 北海道活赤貝
💲78
👉 食落肉質爽口, 味道鮮甜, 鮮味十足
🍽 北海道帶子
💲78
👉 帶子肉質肥美, 食落好鮮甜。
🍽 原隻活海膽
💲188
👉 食咗呢個, 就好難再食一板板嘅海膽, 原隻活海膽海水鮮味豐富,食落超級鮮甜, 再配埋紫菜, 真係冇得輸🤤

🦞 活法國藍龍蝦套餐 $888
⬇⬇⬇⬇⬇⬇
🦞 活龍蝦刺身
👉 口感爽甜彈牙, 鮮味十足。

🦞 龍蝦湯兩碗
👉 龍蝦湯口感creamy, 味道幾濃郁, 估計用咗唔少材料去煮, 仲有唔少嘅龍蝦肉, 啖啖肉啖啖滿足。

🦞 燴龍蝦意粉
👉 意粉好creamy, 落咗好多忌廉同埋龍蝦汁, 有大大隻嘅龍蝦鉗, 口感幾彈牙, 整份都有唔少龍蝦肉。

📍蠔灣 (金巴利道)
尖沙咀金巴利道73號新業廣商業大廈地下A舖
*此價格只供參考及以當時為準,實際價格或會與本文章有所差異。
2022-09-24 194 瀏覽
有d蠔會分等級,取決於佢地既重量。聽完店員推介,簡左幾款。職員好細心,上枱時會仔細講解蠔由淡至濃味咁食,幫你排埋個次序,順住食就搞店。自選生蠔拼盤Tia Maraa Pearl $36@1海水味相對冇咁重Lambert No.2 $42@1開始有creamy感覺,海水味濃dKrystale No.2 $42@1同蠔肉的爽甜配合,有比較結實的口感Tarbouriech Oyster (Pinky) No.1 and No.0 $55/$65@1有獨特的蠔味,比較清甜。0號係大隻d,較飽滿。Spanish Arousa Jumbo $62@1Jumbo size😍十分飽滿肥厚,Creamy同好有口感。北海道帶子 $38@1: 帶子好大粒,上枱時已切半,方便入口,帶子厚身且非常清甜。法國藍蝦 $48@1: 幾結實彈牙。車厘蜆 $48@1:帶點甘甜,唔錯。清酒蒜蓉煮活蜆湯 $238有西芹洋蔥粒,配黑胡椒蒜蓉,湯底唔算濃,突然番蜆鮮味。燴龍蝦忌廉意粉(小) $198有海鮮鹹香既味道,配左忌廉汁,感覺都唔太Heavy。餐廳環境都唔錯,平日都幾乎滿座,如果想穩陣d,建議book左枱先。

自選蠔拼盤

自選生蠔拼盤

Tia Maraa Pearl $36@1
海水味相對冇咁重

Lambert No.2

Lambert No.2 $42@1
開始有creamy感覺,海水味濃d

Krystale No.2 $42@1
同蠔肉的爽甜配合,有比較結實的口感

有獨特的蠔味,比較清甜。0號係大隻d,較飽滿。

Spanish Arousa Jumbo

Spanish Arousa Jumbo $62@1

刺身

法國藍蝦 $48@1: 幾結實彈牙。

車厘蜆 $48@1:帶點甘甜,唔錯。

清酒蒜蓉煮活蜆湯 $238
有西芹洋蔥粒,配黑胡椒蒜蓉,湯底唔算濃,突然番蜆鮮味。

龍蝦忌廉意粉(小)

燴龍蝦忌廉意粉(小) $198
有海鮮鹹香既味道,配左忌廉汁,感覺都唔太Heavy。

2022-09-21
自選蠔拼盤
Lambert No.2
Spanish Arousa Jumbo
刺身
清酒蒜蓉煮活蜆湯
龍蝦忌廉意粉(小)
2022-09-21 40 瀏覽
生日想食蠔🦪🦪朋友帶我嚟Oyster cove慶祝❤️叫咗幾款蠔同刺身,店員介紹清楚,由淡味食到濃味😊😊⭐️Tia Mara Pearl清甜爽口,輕帶海水味⭐️Speciales Lambert No.2法國蠔,肉質結實,同樣鮮甜有海水味⭐️Krystale No.2肉質鮮甜,海水味重一點,蠔味細膩有層次⭐️Gillardeau No.2鮮甜creamy,蠔味同海水味會有餘韻⭐️Tarbourieh Oyster Pinky No.0非常飽滿鮮甜,蠔味濃郁creamy ⭐️北海道帶子,大隻甜帶👍🏻⭐️赤貝,新鮮爽口😋😋⭐️車厘蜆,鮮甜⭐️法式鵝肝多士重重嘅鵝油香味,配上果醬,甜甜酸酸中和油膩感,好食🤤🤤🤤⭐️黑松露蟹肉意大利飯濃濃嘅黑松露味,每一啖都充滿蟹肉,意大利飯黏度適中,唔會太過飽飽滯滯店員服務態度有禮殷勤,過了一個滿足嘅生日❤️
生日想食蠔🦪🦪朋友帶我嚟Oyster cove慶祝❤️

叫咗幾款蠔同刺身,店員介紹清楚,由淡味食到濃味😊😊

⭐️Tia Mara Pearl
清甜爽口,輕帶海水味

⭐️Speciales Lambert No.2
法國蠔,肉質結實,同樣鮮甜有海水味

⭐️Krystale No.2
肉質鮮甜,海水味重一點,蠔味細膩有層次

⭐️Gillardeau No.2
鮮甜creamy,蠔味同海水味會有餘韻

非常飽滿鮮甜,蠔味濃郁creamy

⭐️北海道帶子,大隻甜帶👍🏻

⭐️赤貝,新鮮爽口😋😋

⭐️車厘蜆,鮮甜

⭐️法式鵝肝多士
重重嘅鵝油香味,配上果醬,甜甜酸酸中和油膩感,好食🤤🤤🤤

⭐️黑松露蟹肉意大利飯

店員服務態度有禮殷勤,過了一個滿足嘅生日❤️
2022-09-20 64 瀏覽
聽朋友講呢間食生蠔🦪好出名,所以呢日放假出去尖沙咀行街,順便去蠔一蠔佢😝🦪刺身拼盤分別order 咗4款法國生蠔、地中海紅蝦、北海道帶子及北海道活赤貝😍職員介紹生蠔由淡味至濃味開始食!生蠔🦪睇落都幾肥美,好飽滿!食落每款生蠔都有自己嘅特色,整體都好新鮮,好爽口,鮮甜而且充滿海水味😋🦐地中海紅蝦第一次食呢種蝦,食落彈牙爽口,超級鮮甜,好好食😋超正!🍥北海道帶子超級厚肉,口感好,鮮甜味十足🫶🏻🐚北海道活赤貝都幾大隻,食落肉質爽脆,好鮮甜🥪法式鵝肝多士 鵝肝煎到好香,配上非常香脆嘅多士,食落有入口即溶嘅感覺,非常之邪惡🤤中間仲有少少果醬可以中和下鵝肝嘅油膩感,一人兩件,份量剛剛好,滿足😍🦀松露蟹肉意大利飯(小)最近好似愛上咗黑松露😂見到有呢個飯,即刻叫嚟暖下胃先😝一上菜,已經聞到超香啦🤤材料有蘑菇🍄、洋蔥🧅、蟹肉🦀同埋最重要嘅黑松露醬!食落個飯口感非常唔錯,唔會好淋,味道香濃鮮甜,好足料,一啖接一啖🤤總結💕食物整體好高質,新鮮又好味😋食物種類選擇好多,選擇困難症嘅我都幾頭痛😂不過店員都好樂意推介,Very nice🫶🏻喜歡食生蠔嘅你,值得一試💜如果唔想堂食,都可以外賣㗎,見到都有唔少人訂刺身

🦪刺身拼盤
職員介紹生蠔由淡味至濃味開始食!

🦐地中海紅蝦
第一次食呢種蝦,食落彈牙爽口,超級鮮甜,好好食😋超正!

🍥北海道帶子
超級厚肉,口感好,鮮甜味十足🫶🏻

🐚北海道活赤貝
都幾大隻,食落肉質爽脆,好鮮甜

🥪法式鵝肝多士
松露蟹肉意大利飯(小)

🦀松露蟹肉意大利飯(小)

總結💕食物整體好高質,新鮮又好味😋食物種類選擇好多,選擇困難症嘅我都幾頭痛😂不過店員都好樂意推介,Very nice🫶🏻喜歡食生蠔嘅你,值得一試💜如果唔想堂食,都可以外賣㗎,見到都有唔少人訂刺身拼盤
法式戈鵝肝多士
最近天氣熱放假都唔想出街,但忽然想食生蠔同刺身,於是試下呢間用app可以隨時落單隨時食嘅蠔灣 @oystercovehk ,佢地從自家法國蠔場入口生蠔,並有一站式服務包括開蠔、附有冰袋嘅包裝、餐具等,外賣個盤仲好靚識著燈,啱晒不同聚會時俾人打卡。打開就見到保鮮紙包好又排到好整齊嘅海鮮拼盤,我地有一板海膽,餐廳仲好窩心送埋紫菜。自選海鮮拼盤:The Maraa PearlSpeciales Lambert No.2Krystales No.2La Perle Noire Tarbouriech Oyster No.0北海道活赤貝北海道帶子車厘蜆加拿大海膽由三粒檸檬開始順時針食,生蠔味道由淡到濃:🦪The Maraa Pearl 體型小巧精緻,味道清甜爽口,非常清新🦪Speciales Lambert No.2🦪Krystales No.2 蠔肉豐滿多汁,肉質結實,有淡淡海水味同蠔味🦪La Perle Noire 蠔肉嫩滑富有彈性,呈奶白色,味道鮮甜有奶油口感🦪Tarbouriech Oyster No.0 肉質豐滿醇厚,蠔味同海水味最濃厚,口感爽滑清脆,海水味過後有明顯鮮甜蠔味加拿大海膽

自選海鮮拼盤:
北海道活赤貝
北海道帶子
車厘蜆
加拿大海膽

由三粒檸檬開始順時針食,生蠔味道由淡到濃:
🦪The Maraa Pearl
體型小巧精緻,味道清甜爽口,非常清新

🦪Speciales Lambert No.2
🦪Krystales No.2
蠔肉豐滿多汁,肉質結實,有淡淡海水味同蠔味

🦪La Perle Noire
蠔肉嫩滑富有彈性,呈奶白色,味道鮮甜有奶油口感

🦪Tarbouriech Oyster No.0

加拿大海膽
每瓣海膽紋理顆粒清晰,肥大肉厚呈金黃色,味道甘香濃陏,after-taste於口腔持久不散

北海道活赤貝、北海道帶子、車厘蜆味道非常鮮甜,肉質爽滑,刺身同生蠔海膽一樣新鮮出色

整個海鮮拼盤都好高質,一次過可以食到世界各地海鮮,下次聚餐都會再幫襯,而且除咗外賣仲堂食嫁

2022-09-13 58 瀏覽
【尖沙咀自選生蠔拼盤 海鮮款式種類多值得蠔一次】尖沙咀韓國街呢一邊一直都有間評價唔錯嘅生蠔店,蠔灣 Oyster Cove,上網睇得最多嘅就係佢哋最signature海鮮拼盤🫡呢度生蠔種類多達十幾廿款,唔同產地、淡味定濃味、定係size No.0至No.2,應有盡有,店員對每種蠔都好熟悉,由佢嚟介紹一定會揀到自己鍾意食嘅味道🥰Tia Maraa Pearl $36/隻由淡味開始食,呢款法國蠔好適合,味道清淡帶鮮甜,幾開胃😳Krystale No.1 $52/隻 👍🏻個人最喜歡呢款,相比第一款多了海水咸鮮味,而且甜味再突出少少Le Reserve No.1 $52/隻同樣產自法國,與上一款味道頗為接近Tarbouriech oyster No.0 $65/隻No.0 指生蠔嘅重量達150g,完全係巨舞霸size,有成隻手掌咁大而且非常飽滿。相信只有生蠔專門店/餐廳先可以試勻各種蠔當晚冇馬糞海膽,就叫咗加拿大海膽,每一片都好大塊,甘甜唔腥,亦冇乜融化跡象儲存得幾好。另外就再叫左車厘蜆以及北海道帶子,同樣出色,鮮甜☺️熟食叫咗清酒蒜蓉煮活蜆湯,以及龍蝦忌廉意粉,用料新鮮足本,活蜆同龍蝦肉🦞都好
【尖沙咀自選生蠔拼盤 海鮮款式種類多值得蠔一次】

Tia Maraa Pearl $36/隻
由淡味開始食,呢款法國蠔好適合,味道清淡帶鮮甜,幾開胃😳

Krystale No.1 $52/隻 👍🏻

Le Reserve No.1 $52/隻
同樣產自法國,與上一款味道頗為接近

Tarbouriech oyster No.0 $65/隻

熟食叫咗清酒蒜蓉煮活蜆湯,以及龍蝦忌廉意粉,用料新鮮足本,活蜆同龍蝦肉🦞都好多,味道正常,唔會有太大驚喜,相對而言冷盤比熟食出色,可集中火力叫冷盤為主🤤

2022-09-03 81 瀏覽
同老公2個去撐枱腳,就揀間近近地去尖沙咀食間好嘅!豹爹話好想食生蠔🦪咁呢間係我哋不錯嘅選擇「Oyster Cover -蠔灣」!我嚟到第一件事就揀番杯酒飲吓👉🏻Sunshine Boy🥂係一杯White Wine Cocktail,味道係易入口,配以生蠔🦪同刺身絕配👍🏻我哋叫咗Seafood platter order咗4款生蠔🦪同刺身1️⃣Tia Maraa Pearl 2️⃣Speciales Lambert3️⃣Krystal 4️⃣Tarbouriech Oyster (pinky)5️⃣北海道活赤貝6️⃣韓國馬糞海膽(1板)7️⃣北海道帶子💓店員同我哋講解生蠔由淡味開始食到去較濃味嘅一款!每款生蠔都有特色,比較爽口,我自己就好鍾意❤️💓活赤貝~好爽口,佢有別於赤貝肉,係特煙韌、鮮爽嘅!💓北海道帶子~佢比較厚身又細密,所以味道濃郁鮮甜!係我老公至愛🥰💓 馬糞海膽~呢款海膽就夠晒乾身同飽滿,當然夠新鮮好味😋 如果要食到最原汁原味嘅海膽,當然就咩都唔手加,直接生吃!但如果好似我咁嫌太單調,海膽配搭上無鹽、無調味紫菜,相當好食!🥣清酒蒜蓉煮活蜆湯蜆湯好好飲,全因我本身好鍾意食蜆加上佢好新鮮,所以令到個湯好鮮甜!每

1️⃣Tia Maraa Pearl
2️⃣Speciales Lambert
3️⃣Krystal
4️⃣Tarbouriech Oyster (pinky)
5️⃣北海道活赤貝
6️⃣韓國馬糞海膽(1板)
7️⃣北海道帶子
💓活赤貝~好爽口,佢有別於赤貝肉,係特煙韌、鮮爽嘅!

🥣清酒蒜蓉煮活蜆湯
蜆湯好好飲,全因我本身好鍾意食蜆加上佢好新鮮,所以令到個湯好鮮甜!每啖湯再加粒蜆肉,蜆肉大大粒真係啖啖都好豐富😋

🍝龍蝦卡邦尼意粉
呢碟龍蝦意粉相當吸引,勁豐富嘅餸菜龍蝦🦞肉厚與配以肉碎、菇、松露加埋creamy感重嘅醬汁,真係100%好味!

食完咁多嘢真係夠晒飽!食到抱住個肚番屋企😂😂🤣
2022-08-31 521 瀏覽
同朋友呢個約會等左兩星期喇,平時各有各忙,而家襯仲有得見就見多幾面啦。 .餐廳晌金巴利道,位置易搵,餐廳地方唔係好大但有足夠空間感,坐得幾舒服。. 先來個刺身拼盤,餐廳有好多款蠔嘅選擇,由淡味到濃味都有。聽完店員介紹,我地就揀左五款生蠔,可以試多啲唔同產地嘅蠔。另外仲有三款刺身。~Namibia (West Africa) (HKD38/1)呢隻來自南非洲,肉質creamy味道鮮甜,輕海水味。~Tia Maraa Pearl (HKD36/1)愛爾蘭蠔,肥美,都有帶甜味同輕海水味,味道均勻嘅一款。~Speciales Lambert NO.2 (HKD42/1)法國蠔,肉質結實,味道有層次啲而且有礦物味。~Krystale NO.2 (HKD42/1)都係法國蠔,肉質滑身,口感比較脆而海水味就再濃啲,食完仲會有餘韻。~Gillardeau NO.2 (HKD45/1)法國蠔,肥美飽滿,爽脆,海水味重,到最後帶有榛果香。~北海道帶子 (HKD48/1)超級厚肉,鮮甜~北海道活赤貝 (HKD78/1)肉質爽口,鮮味十足,十分新鮮~車厘蜆 (HKD48/1)好鐘意食cherry stone😍

先來個刺身拼盤,餐廳有好多款蠔嘅選擇,由淡味到濃味都有。

呢隻來自南非洲,肉質creamy味道鮮甜,輕海水味。
~Tia Maraa Pearl (HKD36/1)
愛爾蘭蠔,肥美,都有帶甜味同輕海水味,味道均勻嘅一款。
法國蠔,肉質結實,味道有層次啲而且有礦物味。
~Krystale NO.2 (HKD42/1)
~Gillardeau NO.2 (HKD45/1)
法國蠔,肥美飽滿,爽脆,海水味重,到最後帶有榛果香。
~北海道帶子 (HKD48/1)
超級厚肉,鮮甜
~北海道活赤貝 (HKD78/1)
肉質爽口,鮮味十足,十分新鮮
~車厘蜆 (HKD48/1)
好鐘意食cherry stone😍超鮮甜亦有海水味同帶有金屬味,肉質飽滿結實👍🏻食到最後會有點回甘🤤

全部海鮮都好新鮮,配埋杯白酒真係一件樂事♥️

龍蝦忌廉意粉(S)  HKD198
Pasta 煮得剛好,唔會過淋,有咬口仲要每條都掛上忌廉汁。加左洋蔥同芹菜就更加惹味! 龍蝦份量好多,最最最抵讚係龍蝦已經拆左殼,可以啖啖肉食,好細心🫶🏼雖然我地叫左細份但兩個人絕對夠食。

法式鵝肝多士(S) HKD198
呢個超級邪惡🫣🫣但真係好好食。多士脆口,鵝肝就煎得非常香,入口即溶,多士同鵝肝中間有一層果醬酸酸甜甜可以中和返鵝肝嘅油膩感,好滿足。

2022-08-29
2022-08-26 77 瀏覽
好耐無食蠔啦,今晚黎尖沙咀呢間蠔吧蠔一蠔佢😆餐廳位於金巴利道,店舖唔算大但座位都幾闊落~跟店員介紹嗌左5款生蠔,北海道活赤貝同紐西蘭深海龍蝦仔。店員好貼心寫埋食蠔由淡至濃嘅順序👍🏻 每款生蠔嘅咸度/海水味都有唔同,但全部都好新鮮好味,仲要好大隻😆赤貝同龍蝦仔都好新鮮,味道清甜😋 食咁多凍野,嗌番個熱湯飲下暖下胃😄 清酒蒜蓉煮活蜆湯超級鮮甜!😱 啲蜆仲要超級大隻,有成十幾隻,雖然就咁睇價錢好似唔平但絕對物超所值!推介👍🏻龍蝦忌廉意粉龍蝦肉超多,仲要係新鮮唔韌,食到有鮮味,店員話係新鮮龍蝦唔係急凍,唔怪得知😆 意粉雖然係忌廉汁但係都唔會話好漏,份量啱啱好😄 呢個又係勁推👍🏻 呢到海鮮同熟食質素高,價錢reasonable,絕對係誠意出品,值得推介😋👍🏻
好耐無食蠔啦,今晚黎尖沙咀呢間蠔吧蠔一蠔佢😆
餐廳位於金巴利道,店舖唔算大但座位都幾闊落~

跟店員介紹嗌左5款生蠔,北海道活赤貝同紐西蘭深海龍蝦仔。

店員好貼心寫埋食蠔由淡至濃嘅順序👍🏻
赤貝同龍蝦仔都好新鮮,味道清甜😋

食咁多凍野,嗌番個熱湯飲下暖下胃😄

2022-08-25 75 瀏覽
好彩個颳風走得快無影響我地既飯局🤪呢間位於尖沙咀金巴利道既「蠔灣」已經第三次到訪😍皆因生蠔新鮮及冷熱盤質素Keep住有保證👍今晚先來生蠔拼盤5款法國生蠔🦪即叫即開非常新鮮😍店員細心講解每隻生蠔及由淡到濃先後次序🙌包括Tia Maras🦪Speciales Lambert No2 🦪La Gaulouise 🦪Irish Claggan Island No0及🦪La Perle Noire🦪我個人比較鍾意Speciales Lambert No2 帶子位好甜帶海水味🥰另外La Perle Noire大大隻夠肥夠Creamy 細膩有層次🤤刺身有厚身北海道帶子🥰及紐西蘭深海龍蝦仔🦞蝦肉結實又鮮甜🥰好正🍶清酒蒜蓉活蜆湯份量好多🤗活蜆大大隻😎湯中加入大量楊蔥粒及香草🌿牛油味香濃👍🦞龍蝦忌廉意粉龍蝦扁意粉非常入味🥳大大隻龍蝦鉗好彈牙🤤忌廉非常幼滑每啖都充滿龍蝦汁香味😋

🍶清酒蒜蓉活蜆湯

🦞龍蝦忌廉意粉

龍蝦扁意粉非常入味🥳大大隻龍蝦鉗好彈牙🤤
忌廉非常幼滑每啖都充滿龍蝦汁香味😋
  • 龍蝦忌廉意粉
  • 生蠔拼盤
📍蠔灣 (金巴利道) (尖沙咀)尖沙咀金巴利道73號新業廣商業大廈地下A舖「 喺屋企都可以食到新鮮嘅生蠔🦪 」家入生日想食好啲🎊?蠔灣既生蠔絕對不能錯過!!早一日預訂就有得食黎自唔同國家完美新鮮既生蠔海鮮真係放晒係個鐵盤上,擺盤好靚~真係方便得黎食物質素亦高質喔!! 真係無得輸💡💡 🦪 海鮮拼盤 - South Africa Rock 🦪 - Spanish Arousa Oyster 🦪 - Tia Maraa Pearl 🦪- Krystale 🦪- La Perie Noire 🦪可款生蠔都非常新鮮~ 隻隻都大大粒! 入口帶點淡淡海水味🌊 肉質柔滑又肥美加埋少許檸檬汁 😎😎😎 WOOOW 不得了可以一次食勻咁多款真係好滿足如果大家鍾意咩口感不妨可以同店員講~店員會推薦岩你口味既介紹俾你!紐西蘭深海龍蝦仔 蝦肉賣相晶瑩剔透 咬落去好札實! 彈牙好新鮮又鮮甜~ 超級有feel🤩北海道活赤貝新鮮即開的活赤貝~食落肉質爽厚!鮮味十足唷~~加拿大海膽味道清甜的加拿大海膽🌊肉身肥厚、入口味道甘香 海膽係口中一秒融化! 超級推薦~車厘蜆車厘蜆質鮮味濃,GOOD!!一個拼盤嘅內容可品嚐環遊世
📍蠔灣 (金巴利道) (尖沙咀)
尖沙咀金巴利道73號新業廣商業大廈地下A舖

「 喺屋企都可以食到新鮮嘅生蠔🦪 」

家入生日想食好啲🎊?蠔灣既生蠔絕對不能錯過!!
早一日預訂就有得食黎自唔同國家完美新鮮既生蠔
海鮮真係放晒係個鐵盤上,擺盤好靚~
真係方便得黎食物質素亦高質喔!! 真係無得輸💡💡

🦪 海鮮拼盤

- South Africa Rock 🦪
- Spanish Arousa Oyster 🦪
- Tia Maraa Pearl 🦪
- Krystale 🦪
- La Perie Noire 🦪

可款生蠔都非常新鮮~ 隻隻都大大粒!
入口帶點淡淡海水味🌊 肉質柔滑又肥美
加埋少許檸檬汁 😎😎😎 WOOOW 不得了
可以一次食勻咁多款真係好滿足
如果大家鍾意咩口感不妨可以同店員講~
店員會推薦岩你口味既介紹俾你!

紐西蘭深海龍蝦仔
蝦肉賣相晶瑩剔透 咬落去好札實! 彈牙
好新鮮又鮮甜~ 超級有feel🤩

北海道活赤貝
新鮮即開的活赤貝~食落肉質爽厚!
鮮味十足唷~~

味道清甜的加拿大海膽🌊
肉身肥厚、入口味道甘香
海膽係口中一秒融化! 超級推薦~

車厘蜆
車厘蜆質鮮味濃,GOOD!!

一個拼盤嘅內容可品嚐環遊世界美食!無論味道、口感、層次都能為你味覺帶來衝擊
真心超級推薦!! 真係值得一試喔~~~~