📍蠔灣 (金巴利道) (尖沙咀)尖沙咀金巴利道73號新業廣商業大廈地下A舖「 喺屋企都可以食到新鮮嘅生蠔🦪 」家入生日想食好啲🎊?蠔灣既生蠔絕對不能錯過!!早一日預訂就有得食黎自唔同國家完美新鮮既生蠔海鮮真係放晒係個鐵盤上,擺盤好靚~真係方便得黎食物質素亦高質喔!! 真係無得輸💡💡 🦪 海鮮拼盤 - South Africa Rock 🦪 - Spanish Arousa Oyster 🦪 - Tia Maraa Pearl 🦪- Krystale 🦪- La Perie Noire 🦪可款生蠔都非常新鮮~ 隻隻都大大粒! 入口帶點淡淡海水味🌊 肉質柔滑又肥美加埋少許檸檬汁 😎😎😎 WOOOW 不得了可以一次食勻咁多款真係好滿足如果大家鍾意咩口感不妨可以同店員講~店員會推薦岩你口味既介紹俾你!紐西蘭深海龍蝦仔 蝦肉賣相晶瑩剔透 咬落去好札實! 彈牙好新鮮又鮮甜~ 超級有feel🤩北海道活赤貝新鮮即開的活赤貝~食落肉質爽厚!鮮味十足唷~~加拿大海膽味道清甜的加拿大海膽🌊肉身肥厚、入口味道甘香 海膽係口中一秒融化! 超級推薦~車厘蜆車厘蜆質鮮味濃,GOOD!!一個拼盤嘅內容可品嚐環遊世
📍蠔灣 (金巴利道) (尖沙咀)
尖沙咀金巴利道73號新業廣商業大廈地下A舖

「 喺屋企都可以食到新鮮嘅生蠔🦪 」

家入生日想食好啲🎊?蠔灣既生蠔絕對不能錯過!!
早一日預訂就有得食黎自唔同國家完美新鮮既生蠔
海鮮真係放晒係個鐵盤上,擺盤好靚~
真係方便得黎食物質素亦高質喔!! 真係無得輸💡💡

🦪 海鮮拼盤

- South Africa Rock 🦪
- Spanish Arousa Oyster 🦪
- Tia Maraa Pearl 🦪
- Krystale 🦪
- La Perie Noire 🦪

可款生蠔都非常新鮮~ 隻隻都大大粒!
入口帶點淡淡海水味🌊 肉質柔滑又肥美
加埋少許檸檬汁 😎😎😎 WOOOW 不得了
可以一次食勻咁多款真係好滿足
如果大家鍾意咩口感不妨可以同店員講~
店員會推薦岩你口味既介紹俾你!

紐西蘭深海龍蝦仔
蝦肉賣相晶瑩剔透 咬落去好札實! 彈牙
好新鮮又鮮甜~ 超級有feel🤩

北海道活赤貝
新鮮即開的活赤貝~食落肉質爽厚!
鮮味十足唷~~

加拿大海膽
味道清甜的加拿大海膽🌊
肉身肥厚、入口味道甘香
海膽係口中一秒融化! 超級推薦~

車厘蜆
車厘蜆質鮮味濃,GOOD!!

一個拼盤嘅內容可品嚐環遊世界美食!無論味道、口感、層次都能為你味覺帶來衝擊
真心超級推薦!! 真係值得一試喔~~~~
2022-08-23 54 瀏覽
今晚食生蠔🦪點左5款,由淡至濃食起,有南非、西班牙、法國每款都有佢地特點,總括鮮甜海水味唔太濃好好味,價錢又合理。加拿大海膽/一板🤩好鮮甜,第一次食原來咁好味,成片夾住紫菜一齊食冇得輸👍🏻👍🏻👍🏻多多都唔夠喉。北海道活赤貝🤩好爽口,非常之新鮮,食落就知咩叫正。清酒蒜蓉煮蜆湯🥣大大隻蜆份量又多,湯用左清酒蒜蓉煮,可以成碗飲埋清晒👍🏻龍蝦忌廉意粉🍝超多龍蝦肉,意粉加埋白汁煮好好味😋

北海道活赤貝🤩好爽口,非常之新鮮,食落就知咩叫正。

龍蝦忌廉意粉🍝超多龍蝦肉,意粉加埋白汁煮好好味😋
2022-08-22
2022-08-19 47 瀏覽
品嘗食物之前服務絕對係兩亮點,知道餐廳多人,所以提早訂位。服務員很年青很細心,蠔🦪先上再到主食,蠔細心分類用檸檬🍋分隔開,由淡至濃,店員都細心講解和介紹,有問必答。1. Namibia (West Africa ) Standard🦪2 件$76.00選擇介紹當中最肥美飽滿的蠔南非為生產地🇿🇦,口味清淡海水味沒有很濃厚。我的至愛。2. Spanish Arousa Oyster Standard 2 件🦪 $76.00生產地西班牙🇪🇸同樣肥美多肉,淡口。加入檸檬汁蠔汁提味不少。3.Special Lambert No.2 2 隻$ 84.00 生產地法國🇫🇷味道層次豐富,鮮甜。4. Krystale No.2 2隻 $84.00生產地法國🇫🇷。開始強烈感受到蠔的味道變化多樣性,一定要連帶子食用。5. La Perle Noire $84.00最為濃烈和複雜的口味和層次,入口之後蠔身的海水之後還有其他蠔沒有的層次感。北海道活赤貝 Ark Shell 1隻 $78.00 爽口清脆,不會像吃過期香口膠,咬的時候會有脆脆的感覺,很有節奏感。北海道帶子 Scampi 1隻 $38.00高級刺身級
品嘗食物之前服務絕對係兩

生產地法國🇫🇷味道層次豐富,鮮甜。

4. Krystale No.2 2隻 $84.00

5. La Perle Noire $84.00

北海道活赤貝 Ark Shell 1隻 $78.00

北海道帶子 Scampi 1隻 $38.00
高級刺身級,不用細咬入口柔軟滑好像係口化開到樣。

紐西蘭深海龍蝦仔Scampi Grade 2 2隻 $197.00
外堂很嚮,吃的是新鮮和貨真價實,肉又大又肥,海鮮這些食材廢話少講,新鮮就是王道。

清酒蒜蓉煮活蜆湯 Clams Soup $238.00
大約有十隻左右,每一粒都一定開左口,絕對沒有廢蜆,蜆是大粒厚身,超有滿足感,湯頭夠清用蜆煮過實在好飲得無話可說。

龍蝦忌廉意粉 Lobster Pasta - Small $ 198.00
意粉採用闊條麵,麵條吸滿龍蝦🦞湯汁,用洋蔥🧅等材料爆炒過,看似簡單都食得出細節上盡顯心思,龍蝦肉已起了外殼,吃得方面不用下手拆殼,吃得方便優雅,吃得出龍蝦肉是活的,肉是結實有勁度的。
2022-08-17 56 瀏覽
#自選生蠔海鮮拼盤 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️趁暑假把握好天氣要來野餐,不過去野餐食來食去都係三文治好悶啊!今次決定食豪d整個自選生蠔海鮮拼盤,今次生蠔方面,分喇揀咗Tia Maraa Pearl, South Africa Rock, Tarbouriech Oystel, spociales Lambert and Krystale,再加埋加拿大翡翠螺,北海道帶子,活赤貝同車厘蜆。⭕️蠔真心各有特色,隻隻都好好味⭕️帶子又大隻又鮮甜好欣賞⭕️螺肉好新鮮好有咬口⭕️South Africa Rock真係有手掌咁大好抵食⭕️最好嘅地方係佢可以自選⭕️拼盤包裝高質連冰同LED燈好有心思⭕️自家直接從法國蠔場直接進口,品質保證穩定⭕️仲會搜羅時令生蠔同海鮮,唔同季節有唔同嘅驚喜好期待/
#自選生蠔海鮮拼盤 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
⭕️蠔真心各有特色,隻隻都好好味
⭕️帶子又大隻又鮮甜好欣賞
⭕️螺肉好新鮮好有咬口
⭕️South Africa Rock真係有手掌咁大好抵食
⭕️最好嘅地方係佢可以自選
⭕️拼盤包裝高質連冰同LED燈好有心思
⭕️自家直接從法國蠔場直接進口,品質保證穩定
⭕️仲會搜羅時令生蠔同海鮮,唔同季節有唔同嘅驚喜好期待
外賣自取
  • 生蠔拼盤
-每次到訪新餐廳,我幾乎都會叫店員推薦🫣因為食材批次會影響質量,只有店員才清楚什麼最好吃🤣♥《 店員推薦の海鮮拼盤 》#oyster 🦪- Tia Maraa Pearl清甜爽口✅海水鹹鮮味濃郁✅- Krystale No.2清甜爽口✅海水鹹鮮味濃郁✅肉質結實✅- Speciales Lambert No.2 (推介❤️)鮮甜可口✅肉質結實✅豐富礦物味及海水味✅蠔味細膩有層次✅- Gillardeau No.2 (推介❤️)更鮮甜可口✅蠔肉肥美結實而呈彈性✅海水鹹味與甜味平衡 ✅- Tarbouriech Oyster (Pinky) No.0肥美爽甜 ✅非常飽滿✅生蠔味濃郁✅- Hokkaido Scallop - Hokkaido Ark Shell- Cherry Stone♥《 店員推薦の熟食 》- Clams Soup出乎意料地好味😋超足料,全是原隻大蜆!清酒蒜蓉,不敗的配搭🤣不過調味是真的做得剛剛好~-Lobster Pasta意粉質感幼滑🤤龍蝦忌廉汁沾滿每條意粉~沒有多餘醬汁,賣相不錯🤓龍蝦肉實嫰又多汁,吸引~內藏龍蝦粒粒,更有口感👍♥小提示 Tips:服務態度很好,店員用心
每次到訪新餐廳,
我幾乎都會叫店員推薦🫣
因為食材批次會影響質量,
只有店員才清楚什麼最好吃🤣

鮮甜可口✅
肉質結實✅
豐富礦物味及海水味✅
蠔味細膩有層次✅

- Gillardeau No.2 (推介❤️)
更鮮甜可口✅

- Cherry Stone

《 店員推薦の熟食 》

- Clams Soup
出乎意料地好味😋
超足料,全是原隻大蜆!
清酒蒜蓉,不敗的配搭🤣
不過調味是真的做得剛剛好~

-Lobster Pasta
意粉質感幼滑🤤
龍蝦忌廉汁沾滿每條意粉~
沒有多餘醬汁,賣相不錯🤓
龍蝦肉實嫰又多汁,吸引~
內藏龍蝦粒粒,更有口感👍

小提示 Tips:
服務態度很好,店員用心介紹,也會顧及我們的需要~良好的用餐體驗,下次可以再來🫶
  • 清酒蒜蓉煮活蜆湯
  • 燴龍蝦意粉
2022-08-10 80 瀏覽
今日同朋友慶祝升職一於蠔蠔佢舖面唔算大 但坐位闊落當晚去到大約有4枱人客 好彩早一星期前卜定枱呢間舖有超過20款蠔一開頭仲心大心細揀蠔最後都係由決定店員推介Tia Maraa Pearl 最淡味品種 肉質結實鮮甜Speciales Lambert No.2 好肥美鮮甜 感覺生蠔的裙邊還在動!Krystale No.2作為法國水晶蠔真係最爽滑 La Perle Noire 礦物味唔算好重,但after taste最重Tarbouriech Oyster (Pinky)海水味最重 但冇想像中咁咸 最大隻 有咬勁另外再加多3款刺身車厘蜆爽口,冇沙北海道活赤貝&帶子粒赤貝非常爽脆帶子粒大隻鮮甜清酒蒜茸煮活蜆湯一大碗湯有8-9隻大蜆湯內仲有已離殼嘅蜆肉👍🏻蒜蓉同滿酒香未上枱已經聞到龍蝦忌廉意粉龍蝦肉好多 啖啖肉
今日同朋友慶祝升職

蒜蓉同滿酒香未上枱已經聞到

龍蝦忌廉意粉
龍蝦肉好多 啖啖肉
2022-08-07 68 瀏覽
即叫即開法國新鮮生蠔!🦪藍蝦刺身!😋 尖沙咀法國藍蝦 刺身🦐French Blueprawn 肉質緊緻結實又鮮甜,豐富膠質,非常鮮甜❤️La Perle Noire加拿大鼎翠螺 Canda$ 84.0螺肉鮮甜彈牙🤩肥厚實在🤤咬落啖啖肉✨✨肉質有韌性,口感彈牙爽脆💯💕見到都流晒口水既Size no.1 生蠔海鮮盤! 大隻過我既手掌😍分別有:✨✨法國水晶蠔之稱 Krystale- NO.1 $9x新興的法國Pinky Oyster - No.1 HK$ 130.0Speciales Lambert - No.1HK$ 104.0法國蠔口感爽脆,濃郁的海水味但不失鮮甜口感與蠔肉的鮮味極為突出,餘韻極長。口感細滑,濃郁海水味,後湧出甘甜,回甘,喜歡金屬味比較重既愛好者就啱晒! (在下正是🤤🤤)新鮮度:蠔叉一碰,裙邊即時收縮蠕動,鮮度爆燈💡🔅💡而且仲有西非蠔選擇,比較獨特。通都系美國蠔併配法國蠔。但今次就有:Namibia (West Africa)HK$ 76.0- Standard主食都好正, 必叫。👏🏻👏🏻🤤❤️北海道帶子/粒 / ScallopHK$ 96.0法式鵝肝多士 Foi tota
即叫即開法國新鮮生蠔!🦪藍蝦刺身!😋 尖沙咀

法國藍蝦 刺身🦐French Blue
prawn 肉質緊緻結實又鮮甜,豐富膠質,非常鮮甜❤️

法國水晶蠔之稱 Krystale
- NO.1 $9x

Speciales Lambert - No.1
HK$ 104.0

新鮮度:蠔叉一碰,裙邊即時收縮蠕動,鮮度爆燈💡🔅💡

Namibia (West Africa)
HK$ 76.0
- Standard

主食都好正, 必叫。👏🏻👏🏻🤤❤️

北海道帶子/粒 / ScallopHK$ 96.0
法式鵝肝多士 Foi totas
HK$ 198.0
龍蝦忌廉意粉 /Labster 1
HK$ 198 0

食物質素新鮮高級,環境舒服!好適合三五知己相食飯享受。👩🏻👦🏼👩🏻👦🏼

Oyster Cove
尖沙咀金巴利道73號地下A舖
2022-08-01 120 瀏覽
一睇餐廳嘅名就知道佢哋主打唔同種類嘅生蠔😆 客人可以根據自己嘅喜好選擇各款新鮮生蠔同海鮮作為拼盤☺️ 除此之外亦提供多款凍海鮮、牛扒、意粉、意大利飯、酒同其他小食😝 款式應有盡有,極度推介生蠔控過嚟掃場呀🤣海鮮拼盤1️⃣ 北海道活赤背 $78 2️⃣ 北海道帶子 $763️⃣ 紐西蘭深海龍蝦仔 $1964️⃣ Tia Mara Pearl $725️⃣ Speciales Lambert No.2 $84 6️⃣ Krystale No.2 $84 7️⃣ La Perle Noire $84 8️⃣ Gillardeau No.5 $130 上枱後店員好細心地介紹每款食物嘅特色、味道同食法☺️ 由淡味開始食起,款款都好鮮甜美味,尤其係6️⃣同8️⃣嘅生蠔🦪 入口超滑,帶有濃郁嘅海水味🌊 超級有feel🤩 另外值得一讚係龍蝦仔🦐 配搭店員送上嘅醬汁,十分滿足😋🍞 法式鵝肝多士 $198 超有驚喜!入口充滿油脂鵝肝嘅香味,配埋脆多士簡直係perfect match😎 極度推介😙🦞 松露龍蝦卡邦尼意粉 $238一上枱就聞到好香嘅松露味💕 意粉軟硬度適中而且好掛汁🤩 配上龍蝦肉、龍蝦膏同水波蛋真係冇得彈😆 誠意之作😜

1️⃣ 北海道活赤背 $78

松露龍蝦卡邦尼意粉
法式鵝肝多士
松露龍蝦卡邦尼意粉
2022-07-31 194 瀏覽
尖沙咀|𝑶𝒚𝒔𝒕𝒆𝒓 𝑪𝒐𝒗𝒆𝒓 蠔灣🦪🦪🦪即開即食·超鮮享受😎北海道活赤貝 𝐴𝑟𝑘 𝑆ℎ𝑒𝑙𝑙 $78- 鮮甜爽口,都幾大隻北海道帶子𝑆𝑐𝑎𝑙𝑙𝑜𝑝 𝐿𝑎 𝑃𝑒𝑟𝑙𝑒 𝑁𝑜𝑖𝑟𝑒 $76- 食落甜甜地,一啲都唔腥紐西蘭深海龍蝦仔🦞𝑁𝑒𝑤 𝑍𝑒𝑎𝑙𝑎𝑛𝑑 𝑆𝑐𝑎𝑚𝑝𝑖 $76- 蝦肉好札實,好新鮮👍🏻🦪𝑇𝑖𝑎 𝑀𝑎𝑟𝑎𝑎 𝑃𝑒𝑎𝑟𝑙 $72/2隻- 體型相對較細、飽滿,味道較清新🦪𝑆𝑝𝑒𝑐𝑖𝑎𝑙𝑒𝑠 𝐿𝑎𝑚𝑏𝑒𝑟𝑡 (𝑁𝑜.2) $84- 肉厚、蠔同海水味平均,CP值最高🦪𝐾𝑟𝑦𝑠𝑡𝑎𝑙𝑒 (𝑁𝑜.2) $84- 4隻入面最爽滑,帶啲金屬味🦪𝐺𝑖𝑙𝑙𝑎𝑟𝑑𝑒𝑎𝑢 (𝑁𝑜.0) $130- 最大隻多肉,最重海水味👍🏻法式鵝肝多士𝐹𝑜𝑖𝑒 𝑇𝑜𝑎𝑠𝑡 $198- 好香鵝味、同少少焦香😭❤️- 鵝肝柔軟得嚟唔會啖啖油嘅感覺,加上薄薄嘅脆多士,好奢侈呀🤣龍蝦卡邦尼意粉𝐿𝑜𝑏𝑠𝑡𝑒𝑟 𝑃𝑎𝑠𝑡𝑎 𝐶𝑎𝑟𝑏𝑜𝑛𝑎𝑟𝑎 $238- 𝐸𝑔𝑔𝑦𝑜𝑙𝑘黃金- 正宗同新式混合嘅卡邦尼,三重蛋黃,蛋黃醬、流心蛋黃、鹹蛋黃🤤🤤- 每啖都食到龍蝦肉,有啲係大粒嘅,好有肉感又爽甜🦞❤️- 落咗滿滿嘅洋蔥

北海道活赤貝 𝐴𝑟𝑘 𝑆ℎ𝑒𝑙𝑙 $78
- 鮮甜爽口,都幾大隻

- 食落甜甜地,一啲都唔腥

- 蝦肉好札實,好新鮮👍🏻

🦪𝑇𝑖𝑎 𝑀𝑎𝑟𝑎𝑎 𝑃𝑒𝑎𝑟𝑙 $72/2隻
- 體型相對較細、飽滿,味道較清新

🦪𝑆𝑝𝑒𝑐𝑖𝑎𝑙𝑒𝑠 𝐿𝑎𝑚𝑏𝑒𝑟𝑡 (𝑁𝑜.2) $84
- 肉厚、蠔同海水味平均,CP值最高

🦪𝐾𝑟𝑦𝑠𝑡𝑎𝑙𝑒 (𝑁𝑜.2) $84
- 4隻入面最爽滑,帶啲金屬味

🦪𝐺𝑖𝑙𝑙𝑎𝑟𝑑𝑒𝑎𝑢 (𝑁𝑜.0) $130
- 最大隻多肉,最重海水味👍🏻

法式鵝肝多士𝐹𝑜𝑖𝑒 𝑇𝑜𝑎𝑠𝑡 $198
- 好香鵝味、同少少焦香😭❤️

- 𝐸𝑔𝑔𝑦𝑜𝑙𝑘黃金
- 每啖都食到龍蝦肉,有啲係大粒嘅,好有肉感又爽甜🦞❤️
- 落咗滿滿嘅洋蔥,天然嘅甜味令意粉更開胃

🔺有加一服務費

整體而言
▪️味道 3 / 5
▪️環境 4 / 5
▪️抵食 4 / 5

📍尖沙咀金巴利道73號新業廣商場大廈地下A鋪

2022-07-26
2022-07-28 814 瀏覽
天氣太熱啦, 真係好想食d凍野,令自己降下溫。 皇上突然想食蠔,仲要話外賣添💋。 上網搵到尼間有得外賣, 一打開, 無諗過外賣都有甘高質素,原來佢地會直接從法國入口蠔, 所以價錢會比出面平🤭, 而品質會比較高。(5⭐️最高)店舖為了確保海鮮新鮮及食物安全。除了有冰保持食物質素之外,還有冰種。 店員亦在取蠔時, 教我地點樣食、🥹好細心❤️。自選生蠔拼盤(5⭐️)🦪🦞當中包括:日本原隻活此海瞻、北海道赤貝、北海道帶子、Gillardeau(N.0) 、Tia Mara pearl 、Speciales Lamber (N2)、Krystale (N2), Grade 2 La perle Noire 同埋紐西蘭深海龍蝦仔🦞, 無錯味覺、層次都令自己個味覺帶來衝擊👏🏻👏🏻。唔需要去到日本/法國/加拿大等先食到🤤🤤當中, 店員教我地由檸檬的位置開始, 順時針方向進食,目的是由淡至濃味💋。 而且擺放得好靚, 一打開就好想食😘。 海曕聞到海水鮮味, 同時亦配上韓國無鹽紫菜一齊食🥰⋯⋯好滋味👍🏻。 活赤貝咬落爽口彈牙, 令人回味無窮🥹。 帶子肥大肉厚, 食落多汁清甜。 好正呀~小龍蝦🦞我是最後食, 殼已經

自選生蠔拼盤(5⭐️)🦪🦞

小龍蝦🦞我是最後食, 殼已經被開了一半, 所以好容易拆開。 👏🏻
2022-07-28 327 瀏覽
天氣咁熱🥵🥵係咪好想食生冷野呢~ 😉😉食生蠔啱唔啱呀?! 🤤🤤🔘生蠔海鮮拼盤可以根據自己喜好砌一個生蠔海鮮拼盤,生蠔種類幾多主打法國蠔,有啲仲可以揀No.0/No.1/No.2,呢度嘅生蠔都幾新鮮,蠔身豐盈脹卜卜,有海水味,食落creamy,可能夏天嘅關係,今次反而鍾意清爽啲嘅Lambert 同Krystale,當然Gillardeau都好好食,海水味重鮮甜,肉質肥厚!! 由淡味食到濃味~Lambert No.2Krystale No.2La Perle Noire Pinky No.1Gillardeau No.2另外仲order咗少少其他刺身(藍蝦、帶子同翡翠螺),始終今晚生蠔先係主角,帶子鮮甜,藍蝦大隻爽彈!! 🔘清酒蒜蓉煮活蜆湯一上枱非常濃郁嘅蒜蓉味好香,蜆大隻啱啱開殼啱啱好熟,蜆肉冇沙鮮甜,個湯都好飲!! 🔘松露龍蝦卡邦尼意粉有好幾款龍蝦意粉可以揀,除咗松露仲有黃金同芝士,每款都想試😆😆,大大隻龍蝦鉗啖啖肉,都幾多龍蝦肉,唔使自己拆肉係幾開心,個汁嘅松露味突出,仲有隻流心蛋,好食呀!! 👍👍食生蠔最緊要新鮮,想食生蠔嘅話呢度係唔錯嘅選擇!!
天氣咁熱🥵🥵係咪好想食生冷野呢~ 😉😉
食生蠔啱唔啱呀?! 🤤🤤

🔘生蠔海鮮拼盤

由淡味食到濃味~
Lambert No.2
Krystale No.2
La Perle Noire
Pinky No.1
Gillardeau No.2

🔘清酒蒜蓉煮活蜆湯

🔘松露龍蝦卡邦尼意粉

食生蠔最緊要新鮮,想食生蠔嘅話呢度係唔錯嘅選擇!!
2022-07-27 48 瀏覽
海鮮生蠔個盤下面散發住淡淡既藍光,好有情調🥰侍應serve既時候有介紹食生蠔既次序:由檸檬片順時針方向食,淡味至濃味,隻隻都好飽滿。我最鐘意第三款,鮮味濃郁仲好creamy😝😝北海道帶子好厚身,味道好鮮甜。法國藍蝦同手掌一樣咁大隻,肉質彈牙。拼盤可以自由配搭,鐘意放咩海鮮都得🦞食完刺身,開始食熟食。侍應都好快手,一見到我哋食完刺身就好快上熟食。法式鵝肝多士每片鵝肝都煎得岩岩好,好香脆,油香滿滿。龍蝦忌廉意粉好足料,有大大舊龍蝦肉,一啖啪落口,唔洗拆,好正😘意粉忌廉汁仲加入左龍蝦膏,所以龍蝦味會特別濃郁,好香口。

2022-07-25 153 瀏覽
尋晚提早同大佬慶祝2400天,只不過早左幾日。book左間食蠔的餐廳,尼間仲要好多人推薦,希望「蠔灣」可以滿足一下鍾意食蠔的大佬🦪!餐廳唔算好大,建議可以好似我咁提早預約。 ⦁自選生蠔海鮮拼盤🦪Tia Maraa Pearl🦪Speciales Lambert - No.2🦪Krystale - No.2🦪La Perle Noire🦪Gillardeau - No.0🐚北海道帶子🐚北海道赤貝🦞紐西蘭深海龍蝦仔 店員安排好座位,就大約咁介紹下唔同生蠔的口感。當生蠔出場的時候了,廚師按照生蠔的濃度由淡到濃咁排好,店員再俾左張mark好生蠔的順序,超級甜心。帶子大粒兼爽口,赤貝有爽脆的口感,而龍蝦仔超級爽甜。當然最鍾意都系生蠔。 ⦁法式鵝肝多士多士烘得好脆,鵝肝煎到金黃色,鵝肝同多士中間塗左果醬,鵝肝油脂味道混合酸甜的果醬,口感一流。 ⦁松露龍蝦卡邦尼意粉第一眼睇到已拆好的大大蟹鉗,加上餐廳用左扁意粉,掛晒所有的醬汁。每啖都有松露、蟹肉、什菌等,超級滿足。 ⦁ Pineapple Crush入面除左有菠蘿,仲有什莓,完全無藥水的味道。而味道酸甜酸甜解膩一流,仲有好岩夏天飲!必點😋 By t

⦁自選生蠔海鮮拼盤
🦞紐西蘭深海龍蝦仔

⦁法式鵝肝多士

⦁松露龍蝦卡邦尼意粉

⦁ Pineapple Crush

By the way,今餐大佬有讚冇彈,我地仲回味緊,下次可以試下外賣自取先。

📍蠔灣 (金巴利道) @oystercovehk
地址: 尖沙咀金巴利道73號新業廣商業大廈地下A舖

2022-07-24
慶祝紀念
紀念日
2022-07-23 56 瀏覽
與朋友夾了去食生蠔,左選右選,就試一試。一坐進去,看見店家細心將食具盒內。 法國藍龍蝦套餐,當然包括龍蝦刺身及四款蠔&蚌,龍蝦湯及龍蝦意粉。 嗰冷盤真心正,首先D蠔真心不錯,但D名唔係好記得,服務員細心介紹,不怕煩地講完一次又一次(我只記住第一隻較淡口;第二隻海水味濃~我鍾意;第三隻有海水味加大件厚肉;第四隻就嘩了一聲,好大隻,要分幾口才感KO)P.S 服務員在收據特別寫下點了邊D蠔及其進食輪次(分別係1.Tia Maraa Pearl,2.Specials Lambert,3.Krystale 4.Gillardeau @@,會再點係食3,4,1) 然後cherry stone,大隻多肉超滿足;而Ark Shell就係刺身上,好爽口) 冷盤完就來一客濃郁的龍蝦湯,嘩,唔難想像佢哋用了多少蝦頭去煮,龍蝦味超濃,我就覺輕少少鹽更佳,但我都渴清。 龍蝦意粉:係可以話用龍蝦煮汁,所以d意粉好入味,又無overcook真心唔錯,好大碟,感覺食極都有。今次到朋友話最後兩口咸一點,但對我來說,我ok呀…所以餘下的全在我的肚內 今次未order白酒,因朋友少喝,下次再約好杯中物的友人,冷盤加冰凍白酒

所以餘下的全在我的肚內

今次未order白酒,因朋友少喝,下次再約好杯中物的友人,冷盤加冰凍白酒。想起都開心。
2022-07-20 43 瀏覽
尖沙咀除左喺尖東附近有一間專門食蠔嘅西餐廳外,位於金巴利道都有一間主打生蠔嘅餐廳-蠔灣 🦪 鋪面地方唔算好大,但地面嘅黑白格仔設計令到舖頭嘅空間感大咗。我地叫左個幾款生蠔同時令刺身🤭。 出到黎個賣相好靚, 打卡一流😁侍應親切有禮,建議我地先食刺身再食生蠔,咁就可以先食鮮甜再食鮮味。一開始我地食北海道帶子,感覺好新鮮, 肉厚又帶有鮮甜味。跟住就係紐西蘭深海小龍蝦😄, 小龍蝦肉咬落去第一下爽口又嫩滑, 鮮味十足。紅赤貝好有口感,爽彈之餘有海水味, 沾少少鼓油吊下味已經好正。跟住就到我最愛既生蠔😍我地一共試左5款,侍應推介我哋由淡味嘅蠔開始食。另外我哋自攜咗一支白酒,食生蠔配白酒簡直就係100分😝🦪 Tia Maraa Peal 細碼生蠔,海水味濃, 口感好鮮同爽口👍🦪Speciales Lambert, 肉厚同樣帶有海水味,味道鮮甜 🦪Krystale爽口度100分,金屬味較濃🦪La Perle Noire口感creamy,肉質相對淋🦪Gillardeau係我最愛嘅品種,大碼生蠔,肥美又啖啖肉,香濃蠔味走唔甩😋鵝肝多士 🍞 多士多脆,鵝肝甘香唔會太油, 另外佢配搭左小小藍莓醬可以解膩👍龍蝦

一開始我地食北海道帶子,感覺好新鮮, 肉厚又帶有鮮甜味。

🦪 Tia Maraa Peal
細碼生蠔,海水味濃, 口感好鮮同爽口👍

🦪Speciales Lambert,
肉厚同樣帶有海水味,味道鮮甜

🦪Krystale
爽口度100分,金屬味較濃

🦪La Perle Noire
口感creamy,肉質相對淋

🦪Gillardeau
係我最愛嘅品種,大碼生蠔,肥美又啖啖肉,香濃蠔味走唔甩😋

鵝肝多士 🍞

龍蝦卡邦尼意粉🦞
好有有驚喜!份量比預期多😳,好香濃既龍蝦味,龍蝦肉新鮮爽彈。 配小小洋蔥粒,亮點係加入鹹蛋烹調,食落有甘香味,係中西fushion菜😍