2019-11-23 735 瀏覽
之前孖住友人黎西環呢邊食野經過西香記 發現佢有肉夾饃食一齊都好想試下奈何同友人忙於工作 加上社會氣氛很是sad🙁所以到而家先黎西香記一試陝西菜大家都無食個陜西菜 基本上都是隨心點野食叫左兩個手工麵一個肉夾饃(1)大盤雞棍棍麵唔好講笑 d手工麵真係超大盤對女仔黎講真係會食唔哂的 唔食得辣的朋友真係要三思下食呢個麵唔食得辣的我真係覺得真係超辣 食得辣的應該覺得辣得過癮好滋味D雞唔會好dry加入味薯仔同大大隻辣椒棍棍麵感覺似係中式烏冬 (2)手工炸醬biang biang麵唔知咩係biangbiang麵 覺得個名好得意就叫左了黎到發現似係涼皮咁的扁寛麵要先行用筷子夾開佢 如果唔係真係一條咁連住先🤣唔知係味因為食左大盤雞先辣到我唔係好食到炸醬味炸醬比青瓜絲同切粒紅蘿蔔洋蔥四季豆包住又紅又綠又橙咁 睇落麵幾吸引(3)金牌肉夾饃心心念念的肉夾饃一定要叫的 夾饃屬於酥餅類 但食落唔會覺得油膩好吃的
之前孖住友人黎西環呢邊食野

心心念念的肉夾饃一定要叫的
夾饃屬於酥餅類 但食落唔會覺得油膩
好吃的

2019-10-31 601 瀏覽
好日唔過西環影相,點知一過便一日,所以便和拍檔搵嘢食,原來入夜西環都好多嘢食,行了一圈便決定了這「西香記」的小店這地道小店門口十分樸素,就是這種感覺吸引了我這裏雖然不算太大,但很多人光顧及排隊皆因怕辣所以不敢是他這個新的推介餐牌同樣是用很樸素,喜歡散叫套餐都能給予選擇牆上都很多這類似面譜的花瓶裝飾,還能提供這種租用的臨時充電器給客人,這10分窩心體貼我和拍檔分別叫了西紅柿雞蛋棍棍麵,麵質很彈牙,而他的紅柿+雞蛋混為一起食落很鮮甜,喜歡食清淡的絕對是首選⋯⋯及麻辣擔擔麵,我一看見以為很辣,但拍檔食落說,辣味剛剛好,有麻辣的感覺,但不會令到舌頭麻痹,導致味雷失感覺另外叫咗千層脆皮青椒饃,這個千層很鬆脆,而肉質也很鮮嫩帶點薇辣,但感覺很好,因不會蓋過牛肉的肉味,咬落還帶點肉汁深入口腔,及孜然牛肉夾饃,這個就沒有千層的製作,但咬落是另一口感,兩種完全不同的感覺
這地道小店門口十分樸素,就是這種感覺吸引了我
這裏雖然不算太大,但很多人光顧及排隊
皆因怕辣所以不敢是他這個新的推介

餐牌同樣是用很樸素,喜歡散叫套餐都能給予選擇

• 孜然牛肉夾饃
2019-10-31 497 瀏覽
今日到朋友家探訪,有機會踏足甚少到的西環,先前總是覺得只是舊區,經朋友帶領走了ㄧ圈,覺得好有情懷。她還帶我到ㄧ家小店食麵。這店舖門口和內部裝修是行平實路線。但看過餐牌,發現原來是食陝西麵食,對於我這個喜歡試新菜式的人來說真是有點期望。餐牌都有好多選擇,如手工麵食,小食,涼皮,肉夾饃,飲品等。我跟朋友就點了兩個麵食ㄧ個肉夾饃和飲品來試下。大盤雞 Biang Biang 麵,是用鐵盤盛載, 盤內有土豆、青椒、雞件和又闊又長的麵條,食材不算特别,但雞件充滿香料味十分惹味,亦不鞋口,醬汁方面帶點辣,配上口感軟硬適中的手工制闊麵條,剛剛好。麵條不但闊闊的,亦做到很長,ㄧ盤只有四條麵便裝得滿滿,很有特色。但要小心盤內的青椒比較辣,如不好食辣,不要放入口中。蘭州牛肉粗麵,湯面上有ㄧ層油,但嚐ㄧ口湯後,原來濃郁的牛肉味已在湯內。我選了粗麵,食下去都很煙韌,牛肉帶有濃烈的牛肉味,喜愛牛的人,ㄧ定ㄧ試難忘。千層(酥皮)招牌饃,我們選了用酥餅來做的饃,比原先的饃多ㄧ份酥脆,饃內夾滿香味撲鼻的豬肉,十分甘香。凍豆漿,豆味可以。酸梅湯,甜酸適中,飲後有解膩之感。總括來説,這家陝西麵食真係好有特色,我和朋友都想下

我跟朋友就點了兩個麵食ㄧ個肉夾饃和飲品來試下。

大盤雞 Biang Biang 麵,是用鐵盤盛載

千層(酥皮)招牌饃

凍豆漿,豆味可以。
酸梅湯,甜酸適中,飲後有解膩之感。
豆漿$12,酸梅湯$12

總括來説,這家陝西麵食真係好有特色,我和朋友都想下次再來試下其他食物,例如涼皮、羊肉泡饃……
2019-10-19
豆漿$12,酸梅湯$12
2019-10-23 1245 瀏覽
西環有很多小店食肆,每次經過這家店都見到不少客人,就決定試試陜西菜。餐廳是快餐運作模式的,先到櫃檯點餐結帳,然後等叫號取餐。千層脆皮牛肉夾膜夾膜是類似千層酥餅的,但一點不油膩,很脆口。餡料的牛肉用的香料很好吃,調味很特別,肉質鬆軟,夾膜整個配搭香口惹味。Biang Biang麵是陜西褲帶麵,因製作過程中有biang biang聲響而得名。我們都沒吃過,當然也要試試。大盤雞Biang Biang麵這麵真的很闊身,而且有厚度,所以有口感。用較濕的伴麵吃法,麵條粗能大面積掛醬汁,微辣的口味很開胃。另外,雞件似是炆煮過的,入味,肉質不會過硬,薯仔亦很粉,這一大盤真的很夠飽。純手工炸醬Biang Biang麵這是比較乾身的伴麵,炸醬肉碎分量足,能足夠伴整盤麵。這麵香濃惹味,重口味人必喜歡。另外,配有大量爽囗青瓜幼絲、豆角粒、紅蘿蔔片和土豆小片,伴麵口感豐富。飲品方面,我們選了豆漿,店員介紹是現磨的,所以只有熱飲。我們試了覺得確實實不錯,豆味香,不太甜,喝到最後有豆渣幼粒,証明真材實料。

千層脆皮牛肉夾膜

大盤雞Biang Biang麵

純手工炸醬Biang Biang麵

2019-10-21 347 瀏覽
之前曾經食過呢間既肉夾饃,令我一直都好回味千層脆皮青椒饃酥皮好鬆脆呀一定要趁熱食先最滋味中間有大量青椒及豬肉碎,青椒唔會好辣,口感仲爽爽的大盤雞Biang Biang 麵呢個麵好惹味,辣辣地既味道我最鍾意Biang Biang麵好闊好長,口感好軟滑,吸哂啲麻辣汁,好入味西紅柿雞蛋Biang Biang麵呢個主要以蕃茄汁為主,味道較清淡,沒有什麼特別!下次一定要試下蘭洲牛肉自家製酸梅湯食第一啖已經知係自家製的,唔會死甜,一飲已經好醒胃清滯解渴之選
之前曾經食過呢間既肉夾饃,令我一直都好回味

千層脆皮青椒饃
酥皮好鬆脆呀
一定要趁熱食先最滋味
中間有大量青椒及豬肉碎,青椒唔會好辣,口感仲爽爽的

大盤雞Biang Biang 麵
呢個麵好惹味,辣辣地既味道我最鍾意

西紅柿雞蛋Biang Biang麵

自家製酸梅湯
食第一啖已經知係自家製的,唔會死甜,一飲已經好醒胃
清滯解渴之選
2019-10-20
  • 脆皮青椒肉夾饃
我對西環的路其實並不太熟悉,不過這天為了探舊同事,只好硬著皮頭前來,幸好她一早就在地鐵站外等我,省回不少「尋路」時間。在回家的路上,她突然提議到餐廳吃飯,就帶我來到了「西香記」。這家餐廳是一間以陝西菜作招徠的小吃店,主打涼皮肉夾饃,雖然食物款式不多,但套餐非常抵食,不過,由於事前沒有打算吃東西,肚子還有點飽,只好單點食物。大盤雞棍棍麵我怕浪漫食物,所以特意吃餐廳將雞塊份量減少,棍棍麵的賣相很有趣,有點像厚身「腸粉」,但口感爽滑彈牙,煙韌有嚼勁,雞肉煮得非常入味,雞肉亦非常嫩滑,沾上微辣的湯汁,會令人胃口大開,不過,對於不嚐辣的人來說,湯汁可能有點辣。蘭州牛肉粗麵牛肉麵大大碗的,湯底帶有濃濃的花椒八角香味,又不失肉香,而粗麵口感彈牙,容易掛湯,牛肉片份量亦不少,入口軟淋,沒有牛騷味~千層(脆皮)牛肉饃推介! 千層皮真的非常酥脆,配上牛肉餡及其他配料,味道辣辣的,超惹味~豆漿豆漿是自家泡製,入口充滿豆香,還可以喝到點點豆蓉。

大盤雞棍棍麵

千層(脆皮)牛肉饃

豆漿
豆漿是自家泡製,入口充滿豆香,還可以喝到點點豆蓉。

2019-09-21
2019-09-23 356 瀏覽
去了香港大學找朋友,朋友說這家餐廳很多嗜辣者都來,我看到店裡有很多說普通話的人,應該都是內地學生吧🤗點了西紅柿雞蛋麵,好大一碗,份量十足,這棍棍麵還挻彈牙的配了杯豆漿,是新鮮即磨的,因為最後喝到豆渣了😂然後點了好像很多人推的大盤雞Biang biang麵,一看到這名字取得這麼特別,就被吸引了但吃了幾口好像吃到辣椒,真的太辣,嗆到要一直喝了一整杯飲料,等了一會才平息得了,不能吃辣的點這個要小心扔掉辣椒才吃丫🙏最後點了千層牛肉膜,千層肉夾膜第一次吃,皮還真的挻鬆脆的,但又是會辣的,所以喜歡辣的會喜歡,不愛辣的要慎選丫😂

點了西紅柿雞蛋麵,好大一碗,份量十足,這棍棍麵還挻彈牙的

配了杯豆漿,是新鮮即磨的,因為最後喝到豆渣了😂

係難得一見賣陝西菜既店舖呀!我以前冇食過陝西菜,只係以為陝西菜係同川菜好類似的~最後叫了兩個麵同千層脆皮肉夾饃!1. $58蘭州牛肉幼麵呢個麵係幼身,牛肉份量多,湯底有牛肉味2. $68清清地大盤雞Biang biang 麵Biang biang 麵係陝西出名既褲帶麵,每條麵都好闊,好大條!食落有咬口!我下載左App 買入面既升升券(即係現金套券),用$30就可以買到$50現金券,差唔多等於6折就可以食到,正呀!

最後叫了兩個麵同千層脆皮肉夾饃!
1. $58蘭州牛肉幼麵
呢個麵係幼身,牛肉份量多,湯底有牛肉味

2. $68清清地大盤雞Biang biang 麵

2019-09-16 308 瀏覽
今次又要落咗西環整嘢,順便食埋個lunch先番公司!喺德輔道西一帶有好多唔同菜式嘅餐廳,我同朋友就揀咗呢間食陜菜嘅“西香記”,貪佢自助快餐形式,快快食完就番公司做嘢!我同朋友都俾佢個Biang Biang麵吸引咗,因為未食過咁粗身嘅麵,所以我地就點咗個大盤雞Biang Biang 麵,同純手工炸醬Biang Biang 麵,我自己就配咗自家製豆漿!大盤雞Biang Biang係冇湯底,用鐵鍋裝住,所以上到枱都保持到熱度,雞嘅份量亦唔小,味道有少少辣得嚟都幾惹味,至於個純手工炸醬麵,適合鍾意重口味嘅人士,辣度比大盤雞Biang Biang 麵較為辣,啲肉就炆得幾淋身,講番個重點 “Biang Biang 麵”, 真係好粗身,可以話等於平日食嘅山西刀削麵嘅兩倍,口感當然唔錯啦!幾特別!由於見到店內唔少人都點咗佢出名嘅夾饃,我同朋友都點咗一個share嚟食,我地揀咗千層脆皮肉夾饃,陣皮同平時食嘅唔同,平時係好似食再中式麵包嘅感覺,呢個就似中西fusion...個皮似酥皮咁脆,而入面放滿餡料,好full...所以都見到有OL就咁單點當lunch....唔錯!

2019-09-15 211 瀏覽
质素麻麻,面都好普通,味道极之一般,我嗌單點大盘鸡面,跟真正的大盤雞實在完全唔似,cashier态度差,讲嘢唔清唔楚。啱啱入嚟嘅時候舖冇人,一落order之後就越嚟越多人。個鋪唔大,好快就坐滿咗人。Menu有分set同ala carte。setmenu有分一人餐同二人餐 ,分量很足,除非极度肚饿,喺正常情况之下绝对唔会嗌一人餐。除咗学生之外,唔值得一试。唔会再返嚟都唔会recommend friend 過黎
2019-09-15
2019-09-02 287 瀏覽
之前有事要去香港大學,起西環行了一陣,發現了呢間西香記,是難得一見食陝西菜的!我以前冇食過陝西菜,但知道陝西麵好有特式,所以都有興趣試一試呢度係自助形式,先落單同付款,後攞食物最後叫了兩個麵同千層脆皮肉夾饃蘭州牛肉幼麵$58呢個麵係幼身,牛肉份量多,湯底有牛肉味,清清地大盤雞Biang biang 麵$68Biang biang 麵係陝西出名既褲帶麵,每條麵都好闊,好大條!食落有咬口,大盤雞帶點微辣,食落幾飽肚,最後食唔曬。千層脆皮牛肉饃$36期待以久的牛肉饃!好熱辣辣,千層皮好脆!入面除左有牛肉,仲有配菜,有少少辣,不過好香口,咬落好鬆脆飲品叫了酸梅湯$12同豆漿$12幾大杯,味道唔錯

呢度係自助形式,先落單同付款,後攞食物
最後叫了兩個麵同千層脆皮肉夾饃

蘭州牛肉幼麵$58

呢個麵係幼身,牛肉份量多,湯底有牛肉味,清清地

大盤雞Biang biang 麵$68

千層脆皮牛肉饃$36
期待以久的牛肉饃!

好熱辣辣,千層皮好脆!
入面除左有牛肉,仲有配菜,有少少辣,不過好香口,咬落好鬆脆

飲品叫了酸梅湯$12同豆漿$12
幾大杯,味道唔錯

• 千層牛肉饃
2019-09-01 170 瀏覽
週末晚上到家附近一間吃肉夾膜以前到北京旅行也試過這種肉夾膜,熱騰騰香口又惹味~我們點了個孜然牛肉夾膜,裡面除了牛肉、還有青椒、蒜片,牛肉腍滑而且入味。炸醬Biang Biang 面上面有深色入味炸醬肉碎外,還有青瓜絲、豆、紅蘿蔔、蘿蔔等等,混下炸醬那種美味令人難忘~大盤雞棍棍面是有點像烏冬的外型的,有不少件雞塊,薯仔,青椒,份量很大,我一個人都吃不完~飲品豆漿也很香濃,不錯~回味一下北京風味~~吃個夾膜也挺不錯
週末晚上到家附近一間吃肉夾膜
以前到北京旅行也試過這種肉夾膜,
熱騰騰香口又惹味~

我們點了個孜然牛肉夾膜,
裡面除了牛肉、還有青椒、蒜片,
牛肉腍滑而且入味。

炸醬Biang Biang 面
上面有深色入味炸醬肉碎外,
還有青瓜絲、豆、紅蘿蔔、蘿蔔等等,
混下炸醬那種美味令人難忘~

大盤雞棍棍面是有點像烏冬的外型的,
有不少件雞塊,薯仔,青椒,份量很大,
我一個人都吃不完~
飲品豆漿也很香濃,不錯~

回味一下北京風味~~吃個夾膜也挺不錯
2019-08-18
  • 孜然牛肉夾饃
2019-09-01 143 瀏覽
豆漿有一陣餿味,老闆堅持講唔會,最尾成杯冇飲麵係OK,不過就有滴貴。一般來買大盤雞biangbiang麵。涼皮偏酸,如果加麻醬花生醬會更好。肉夾饃雖然同西安唔同,但都OK嘅。
豆漿有一陣餿味,老闆堅持講唔會,最尾成杯冇飲
2019-08-20 254 瀏覽
難得到上環附近一帶,無意中見到上Openrice搵到價錢合理及有特色的小店店裏以自助形式,先點餐再找位置見到上網圖片有款很特別的麵,問了店員後才知是BiangBiang麵不到十分鐘左右食物便準備好,按收據上的號碼取餐金牌酸辣麵皮配上簡單的配菜,菠菜和芽菜後者帶點爽口,酸酸辣辣的汁配上滑溜溜的麵皮,簡單又美味千層脆皮青瓜饃,肉夾饃像是中式漢堡包不過這款是外層脆脆的青瓜絲和肉的份量都不少,在香港較少吃到這種,很特別純手工炸醬BiangBiang麵,麵條口感特別,加上寛條的外型和獨特的炸醬汁,令人想再來吃
店裏以自助形式,先點餐再找位置
不到十分鐘左右食物便準備好,按收據上的號碼取餐

金牌酸辣麵皮配上簡單的配菜,菠菜和芽菜
後者帶點爽口,酸酸辣辣的汁配上滑溜溜的麵皮,簡單又美味

千層脆皮青瓜饃,肉夾饃像是中式漢堡包
不過這款是外層脆脆的
青瓜絲和肉的份量都不少,在香港較少吃到這種,很特別

2019-08-19 135 瀏覽
<西環陝西風味>👍🏻近香港大學站呢間西香記 主打陝西菜 喺香港黎講比較特別 好似有手工麵🍲 大盤雞 肉泡饃等 值得一試👍🏻🍴大盤雞 biang biang麵 68 蚊🐤用鐵器皿放住既 biang biang麵 呢隻麵特野係夠哂長 一條應該有30cm以上 所以成個麵得3,.4 條 而且夠闊身 帶 d煙靭口感米香夠 口感好 雞肉煮得好軟林 骨肉分離 佢嗰種醬係有 d辣同香口 少少咸 味道唔濃 🌶🐤 青椒幾辣下 而薯仔焗得外表爽脆 入面既薯仔味濃 🥔呢個整得好好味 推介👍🏻 🍴西紅柿雞蛋棍棍麵 48 蚊🍜🍅西紅柿即係蕃茄 成個麵睇落好 hea既撈麵 但其實佢醬新鮮蕃茄 連埋有口感既煎蛋 撈埋一齊好正 因為蕃茄汁香甜 同雞蛋好夾 再加 d葱蒜調味 🥚 而佢個麵外表有 d似烏冬 但更爽彈 應該係手打 好有口感👍🏻🍴金牌肉夾饃 26 蚊🐷陝西特色野 肉夾饃 用包皮包住 肉 既小食 包既皮外面帶 d香脆 🍞如果就甘食會好硬 但配埋入面既豬肉 豬肉係整成肉絲 🐖十分 juicy又有口感 肉汁滲落硬口感既包入面令到包半淋半硬 連埋肉放落口剛好 正😍🍴磨豆漿12 蚊🥛豆漿係落足料 要 k
<西環陝西風味>👍🏻

🍴大盤雞 biang biang麵 68 蚊🐤

🍴西紅柿雞蛋棍棍麵 48 蚊🍜🍅

🍴金牌肉夾饃 26 蚊🐷

🍴磨豆漿12 蚊🥛
豆漿係落足料 要 keep住攪拌 因為佢有勁多豆漿嗰 d黃豆蓉 密度勁高 豆味香 正👍🏻

#豆漿 #陝西菜 #biangbiang麵 #棍棍麵 #大盆雞 #肉夾饃
Score 平均分 <7.6/10>
Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#西香記
西環石塘咀德輔道西406d地鋪
~~~~~~~~~~~~
2019-08-19