2019-04-09 59 瀏覽
經常行銅鑼灣Fashion Walk都唔覺有呢間餐廳响度既,咁岩朋友話食過幾好食就帶我去食下。我覺得呢度既賣點係fusion,所以食物都好特別,很多新鮮既配搭!飲品叫左土炮多多,聽個名估唔到係乜,原來係益力多加綠茶,冰凍又清爽,幾好飲呀。水果茶主要係熱情果同菠蘿,酸酸地,飲左都幾開胃。陳醋蠔豉香菇沙角春卷特別好味,從來無諗過可以用蠔豉做春卷涵料,好出味好有驚喜,超讚!慢煮豬腩肉飯~賣相好吸引,豬肉超軟超淋,肥肉比例好岩,食多都唔會太膩。甜品時間啦,雪葩菠蘿包個底部好似曾相識,原來係用沙翁整的,入面有凍凍的吉士打,好夾好正。呢個豬腳薑雪糕一定要試,睇落平平無其,食一口之後就停不下來,豬腳薑香味無可抵擋呀,真係好好味!

水果茶主要係熱情果同菠蘿,酸酸地,飲左都幾開胃。

2019-04-09 58 瀏覽
今日放工去到銅鑼朋友話介紹一日好有特色的餐廳一齊式下,這間餐廳要去真係幾方便又近,係銅鑼灣站一出去轉個灣入名店坊商場地面層直入就係了!去到拎起餐牌見到有好多樣都好特別,急不及待即刻點左幾樣小食仲有甜品仲有飲品嘩太多啦!等了一會上了杯特色手調飲品親愛冰果茶(每個星期都會轉水果)味道不錯入口清新不會太甜最正!之後上的是菠蘿咕嚕肉配炸雲吞皮,唔好以為冇乜特別,專登整到細細燈方便放在炸雲吞皮上一齊食,食起上來脆脆的肉又夠香,再加上酸酸甜甜作為開胃菜一流!再來係陳醋蠔豉香菇沙角春卷,特色在於春卷餡料包住蠔豉再加上陳醋一齊食好正好香我鍾意啊!唔好比佢停,意大利雲吞八寶鴨配薯蓉,這個食起上來都好特別好香架,再加薯蓉正呢!當然要食食個飯啦,慢燒豬腩肉飯整出來好香亦唔會太肥膩,個汁都幾好味架!差不多飽哂喇係時候食甜品了,來個菠蘿包,唔好以為冇特色啊,果個脆皮面好正架中間的餡料唔講你知總之好味既真係有菠蘿肉,仲有個包低係用莎翁的做法整好好味!最後食的兩種口味雪糕出面真係好難食到架就係花椒煙肉雪糕麻辣味和豬腳薑味雪糕,兩隻味道都好好味,真係要試下!總括嚟講以上介紹食物一定要黎試吓架!

總括嚟講以上介紹食物一定要黎試吓架!
新年大家都忙碌,又去了個長旅行,一陣都未能相約好友吃飯,是晚終於找到機會,就一起來這家親愛吃。 在網上看過甜品照片也吸引,將中式糖水包裝成西式甜品這概念是有趣的,難怪稱為中式甜品實驗室。 裝修很夢幻以螢光粉紅色為主調,實驗室般的設計,加上冬甩形狀的座位,看得出裝潢花了不少心思。 蠔豉香菇春卷配陳醋。春卷炸得很香脆,裡面包著蠔豉和香菇,而陳醋汁的酸香味提升了春卷的味道。 磨豉醬雞頸肉脆雞皮飯。每隻雞的雞頸肉只有一點點, 口感頗有彈性,用醬香濃郁的磨豉醬醃過,配一片香脆的炸雞皮,挺惹味。 招牌菠蘿包的菠蘿包外型其實是泡芙,中間夾著菠蘿雪葩,旁有粒粒菠蘿伴碟。整體不太甜口感refreshing,顛覆了傳統的菠蘿包的印象。 蕃薯糖水Sweet Potato由蕃薯糖水、香芋雪糕、薑汁蛋白餅同蕃薯蛋糕組合而成。軟軟的雪糕,脆脆的蛋白餅和綿密的蛋糕記得一定要三款一齊吃下,才會品嚐到那豐富的層次。 Matcha Cake焦糖香蕉抹茶蛋糕香甜鬆軟,喜歡味道不會太甜,不過蛋糕密度高,兩個人吃也差點吃不下,還好伴以抹茶雪糕,冰涼的口感讓人忍不住多吃幾口。開始只點小吃和主

開始只點小吃和主菜,再吃甜品會以為不夠飽,但原來甜品的份量不輸一份主菜,吃到最後幾乎吃不完呢~
  • 焦糖香蕉抹茶蛋糕
早幾日同朋友在銅鑼灣吃完生日飯,想搵間甜品店,行過fashion walk, 見到呢間好有特色嘅鋪頭,佢要類似cafe, 有嘢食有甜品,而且望落去環境舒服,裝修幾靚,服務員態度非常好,所以即管去試吓,我們一入去表明只是來吃甜品,服務員都好細心介紹餐牌特色甜品,唯一唔好就係餐牌冇相,好彩侍應非常好,佢打開手機俾我睇佢哋平時影低甜品啲相,好細心!我揀咗:糯米酒燴梨配豆乳雪糕個甜品真係好靚!我同侍應講我生日,問佢可唔可以寫字,佢哋好好一口答應!d字寫得咁靚!仲幫我點蠟燭!好窩心另外叫了一杯Raspberry hearts drink ,raspberry 打成蓉雪成雪芭放在飲品上,一邊搞一邊等佢慢慢溶,好靚又好味!好推介呢間鋪頭,而且卡位仲有usb 叉電位!相當貼心!侍應服務很好!搵日要再嚟試下食飯!佢所有甜品都好靚好有特色!下次一定要叫多啲朋友一齊來試!
早幾日同朋友在銅鑼灣吃完生日飯,想搵間甜品店,行過fashion walk, 見到呢間好有特色嘅鋪頭,佢要類似cafe, 有嘢食有甜品,而且望落去環境舒服,裝修幾靚,服務員態度非常好,所以即管去試吓,我們一入去表明只是來吃甜品服務員都好細心介紹餐牌特色甜品,唯一唔好就係餐牌冇相,好彩侍應非常好,佢打開手機俾我睇佢哋平時影低甜品啲相,好細心!
我揀咗:糯米酒燴梨配豆乳雪糕

銅鑼灣名店坊給大家的印象大概就是有很多賣名牌的店吧但其實最近在這裡有一間充滿時尚感的中式甜品店進駐不過稍微經過看一眼的話或許會以為這是間賣潮流服飾的店而已,有點難聯想到是餐廳餐廳裝潢的設計較為特別,看起來很簡單~但卻融入了不同元素好像收銀處位那牆上的餐牌是不是很有快餐店的感覺呢?我們還能在展示櫃看到造型特別的甜品,另外這裡亦有賣咖啡的喔聽說這家餐廳是以「甜品實驗室」作為主題,所以在設計上也頗破格的水泥牆,配上粉嫩顏色的裝飾品~沒有違和感還有好像椅子是冬甩樣、上層的玻璃是螢光黃色等不止在裝修設計上有大膽的配襯,這裡的餐點和飲品也是喔前面提及到有賣咖啡~不同種類外也包括Coffee Cocktails,此外還有不同的酒不飲咖啡/酒的也有其他可選擇喇~ Sweet Darling ($48) 使用了血橙製成,喝起來酸溜溜的十分開胃!一間甜品店由賣咖啡到酒已經讓人意外,沒想到小食也同樣有驚喜 炸蠔豉香菇春卷 ($58) - 原來蠔豉也可以有這樣的吃法香脆的春卷包著濃郁的蠔豉和香菇,再加上陳醋的酸更提升了整體的味道酥炸豆卜釀香草芝士 ($58) 貌相看起來像臭豆腐!外脆內軟~雖然沒有了 "臭味"
銅鑼灣名店坊給大家的印象大概就是有很多賣名牌的店吧
但其實最近在這裡有一間充滿時尚感的中式甜品店進駐

餐廳裝潢的設計較為特別,看起來很簡單~但卻融入了不同元素
好像收銀處位那牆上的餐牌是不是很有快餐店的感覺呢?
我們還能在展示櫃看到造型特別的甜品,另外這裡亦有賣咖啡的喔

水泥牆,配上粉嫩顏色的裝飾品~沒有違和感
還有好像椅子是冬甩樣、上層的玻璃是螢光黃色等

不止在裝修設計上有大膽的配襯,這裡的餐點和飲品也是喔

使用了血橙製成,喝起來酸溜溜的十分開胃!
Sweet Darling

一間甜品店由賣咖啡到酒已經讓人意外,沒想到小食也同樣有驚喜
炸蠔豉香菇春卷 ($58) - 原來蠔豉也可以有這樣的吃法
炸蠔豉香菇春卷

酥炸豆卜釀香草芝士 ($58) 貌相看起來像臭豆腐!
外脆內軟~雖然沒有了 "臭味",但那口感還是相似的
而且內餡轉成柔軟的香草芝士~好像更滋味喔
酥炸豆卜釀香草芝士

親愛做鴨肉意大利雲吞.煙燻忌廉薯蓉 ($78)
雲吞皮的口感偏硬身一點~與底下香滑的忌廉薯蓉形成了對比
另外中間的鴨肉餡料味濃鮮嫩,吃起來亦不算太膩
親愛做鴨肉意大利雲吞.煙燻忌廉薯蓉

慢煮豬腩肉飯 ($98) - 看到飯上面一排的豬腩肉,感覺很邪惡耶!
豬腩肉的皮有點微焦,入口皮脆肉嫩~
因為慢煮的關係,其實並沒有想像中的肥膩
配上自家製的醬汁和彈牙的白飯來吃確實不錯。
慢煮豬腩肉飯

因為主食吃得有點飽,所以甜品只點了一款 - 雪葩菠蘿包 ($68)
有著"菠蘿包"貌相的~其實是泡芙來!
不過泡芙中夾著的則是菠蘿雪葩和吉士醬,而且還有粒粒的菠蘿喲
甜中帶著微酸~不論在貌相還是味道方面也讓人重新認識甜品類的菠蘿包
雪葩菠蘿包
題外話/補充資料: 這裡的甜品頗多樣化且讓人驚喜,看來下次可以再來挑戰看看 像豬腳薑味、花椒雪冰等在味覺上會帶來味覺上的衝擊吧!
2019-03-26
炸蠔豉香菇春卷
雪葩菠蘿包
新年大家都忙碌,又去了個長旅行,一陣都未能相約好友吃飯,是晚終於找到機會,就跟她一起來這家親愛吃。 之前在網上看過這裡的甜品照片挺吸引,而且將中式糖水包裝成西式甜品的模樣這個概念頗有趣,難怪稱之為中式甜品實驗室。 這裡的裝修很夢幻,以螢光粉紅色為主調,實驗室般的設計,加上冬甩形狀的座位,看得出裝潢花了不少心思。 蠔豉香菇春卷配陳醋。春卷炸得很香脆,裡面包著蠔豉和香菇,而陳醋汁的酸香味提升了春卷的味道。 磨豉醬雞頸肉脆雞皮飯。每隻雞的雞頸肉只有一點點, 口感頗有彈性,用醬香濃郁的磨豉醬醃過,配一片香脆的炸雞皮,挺惹味。 招牌菠蘿包。菠蘿包的外型,但其實是泡芙,中間夾著菠蘿雪葩,旁有粒粒菠蘿伴碟。整體不太甜,口感refreshing,顛覆了傳統的菠蘿包的印象。 蕃薯糖水Sweet Potato。由蕃薯糖水、香芋雪糕、薑汁蛋白餅同蕃薯蛋糕組合而成。軟軟的雪糕,脆脆的蛋白餅和綿密的蛋糕,因此記得一定要三款一齊吃,才會品嚐到那樣豐富的層次。 Matcha Cake。焦糖香蕉抹茶蛋糕,香甜鬆軟,喜歡味道不會太甜,不過蛋糕密度高,我們兩個人吃也差點吃不完,還好伴以抹

Matcha Cake。焦糖香蕉抹茶蛋糕,香甜鬆軟,喜歡味道不會太甜,不過蛋糕密度高,我們兩個人吃也差點吃不完,還好伴以抹茶雪糕,冰涼的口感讓人忍不住多吃幾口。

一開始只點一款小吃和一個主菜,再吃幾個甜品會以為不夠飽,但原來這裡的甜品的份量不輸一份主菜,吃到最後幾乎吃不完呢!
2019-04-02 68 瀏覽
一入到嚟嘅感覺好少女😙影下相都唔錯😎呢度嘅食物都幾港式,不過就用咗唔同嘅方法整出嚟😙上網見到啲甜品好靚,好期待😛Light bites#酥炸豆卜釀香草芝士 ($58)望落去好似臭豆腐🤣一咬落去好脆,入面有啲芝士係到😚又幾夾幾好味🤤#炸蠔豉香菇春卷 ($58)食落去好重嘅蠔豉味,令我諗起新年嘅時間😛#咕嚕肉脆脆 ($58)同平時食開嘅咕嚕肉差唔多,菠蘿切到好細粒,下面有啲脆片夾埋一齊食😛Main Course #慢煮豬腩肉飯 ($98)呢個飯不得了🤤不時唔太中意豬腩肉嘅我覺得好正😛豬肉嘅皮燒得好香,肉質鬆化🤤#鴨肉意大利雲吞 煙燻忌廉薯蓉 ($78)食落去鴨肉都幾多,雲吞皮唔厚😙薯蓉食落去好滑,加埋忌廉汁一流😆Tong Sui#木瓜雪耳糖水 ($68)中間有意大利軟芝士,上面插住咗木瓜脆脆😚倒埋雪耳糖水就食得😗Mix埋一齊食味道都ok嘅,不過隻碟好大,搞到糖水有小小難🥄Icy Treat#花椒雪冰 ($48)食落去加油花椒嘅麻香,感覺好似打緊邊爐……#豬腳薑 ($48)本身覺得好奇怪,不過食落去又ok喎🤣雪糕本身係薑醋味,側邊配咗啲炸豬皮Darling Desserts #青瓜糖水 ($
一入到嚟嘅感覺好少女😙影下相都唔錯😎
呢度嘅食物都幾港式,不過就用咗唔同嘅方法整出嚟😙
上網見到啲甜品好靚,好期待😛

Light bites

#酥炸豆卜釀香草芝士 ($58)

#炸蠔豉香菇春卷 ($58)
食落去好重嘅蠔豉味,令我諗起新年嘅時間😛

#咕嚕肉脆脆 ($58)

Main Course

#慢煮豬腩肉飯 ($98)
呢個飯不得了🤤不時唔太中意豬腩肉嘅我覺得好正😛
豬肉嘅皮燒得好香,肉質鬆化🤤

#鴨肉意大利雲吞 煙燻忌廉薯蓉 ($78)

Tong Sui

#木瓜雪耳糖水 ($68)

Icy Treat

#花椒雪冰 ($48)
食落去加油花椒嘅麻香,感覺好似打緊邊爐……

#豬腳薑 ($48)
本身覺得好奇怪,不過食落去又ok喎🤣
雪糕本身係薑醋味,側邊配咗啲炸豬皮

Darling Desserts

#青瓜糖水 ($48)
呢個糖水味道比較清淡,一般般😩

Cakes and Pastries

#雪葩菠蘿包 ($68)
望落去有啲似泡芙😳上面好似菠蘿包咁下面係沙翁嚟嘅,中間夾住咗菠蘿雪芭同吉士醬😙側邊有一啲蜂蜜焦糖脆脆同埋菠蘿粒🍍

用餐優惠
試食活動
1K
傳統中式甜品賣相雖然實而不華,但全都是經得起時間考驗的經典味道,剛於銅鑼灣Fashion Walk新開業的eat darling eat(親愛吃),為港式甜品小吃換上破格新裝,作為甜點控,當然不會錯過,要來這裡打卡嚐鮮!作為一站式美食實驗室,內裡裝修同樣天馬行空,配上超現實科幻風插畫、搶眼的熒光色及新奇趣怪的冬甩形座椅,與其美食一樣超乎尋常。餐廳劃分成兩層,面積寬敞,充滿空間感,注入摩登時尚氣息,坐得舒服自在。餐牌都是新舊融合,中外合璧,尤其是甜品款式特別多,加入不少創新點子,帶來驚喜十足的玩味變奏。酥炸豆卜釀香草芝士 $58炸豆腐向來都是富有香港特色的本土街頭小食,這款豆卜外皮炸得金黃酥香。一咬開就發現內有乾坤,釀滿了濃滑的忌廉芝士,並佐以中式甜醬,搭配在一起卻完全沒有違和感,鹹鹹甜甜惹味無窮。親愛做鴨肉意大利雲吞配煙燻忌廉薯蓉 $78其實就是常見的意大利雲吞Ravioli,這款不論賣相和做法相對較西式,每粒雲吞造型工整,麵皮四邊分佈平均,餡料包得置中沒偏差。雲吞麵皮口感帶煙韌, 並滲出陣陣蛋香,裹滿味濃鮮嫩的鴨肉內餡。忌廉薯蓉口感幼滑如絲,入口即溶,飽肚又美味。雪葩菠蘿包 $68一

親愛做鴨肉意大利雲吞配煙燻忌廉薯蓉 $78

親愛做鴨肉意大利雲吞配煙燻忌廉薯蓉

忌廉薯蓉口感幼滑如絲,入口即溶,飽肚又美味。

雪葩菠蘿包 $68
一場來到又怎能不點招牌貨?!菠蘿包可說是港式麵包中的經典表表者,不過以往都是名不符實菠蘿包無菠蘿,但這款卻是如假包換的「真.菠蘿包」。
雪葩菠蘿包

即點即製,暖暖的泡芙外層鬆化脆口之餘亦較實在,不像一般的菠蘿包般吃到滿手碎屑。
雪葩菠蘿包

以食用花點綴的擺盤甚為優美,為菠蘿包一新耳目,內藏以檸檬皮、橙皮及咖啡豆調配,並加入新鮮菠蘿粒製成的菠蘿吉士醬,真.菠蘿包帶有清新果香,將經典重新演繹。

黑芝麻湯圓 $58
平時的湯圓形狀總是圓鼓鼓,有誰想到這裡的湯圓竟然變成像UFO般浮遊在碟上 XD
黑芝麻湯圓

湯圓皮口感QQ軟糯,吃時混合黑芝麻慕絲,香濃柔滑,麻香四溢。
黑芝麻湯圓

底下還有桂花啫喱湯墊底,綻放馥郁香氣,清甜淡雅。

抹茶蛋糕 $58
賣相同樣精緻誘人,呈現味覺與視覺的雙重享受。
抹茶蛋糕

抹茶雪冰茶味濃厚甘醇,帶有回甘的微微苦澀味,將茶香提升到另一個境界。
抹茶蛋糕

蛋糕質地濕潤綿密,鋪上燒焦過的香蕉切片,配合甜中帶鹹的豉油拖肥醬,天然的鹹重能夠提升甜味之餘,更可平衡口感,成就鹹與甜的完美融合,迸出衝突過後的火花。

桂紅 $48
茶色清澈見底,茶味厚潤卻不苦澀,消膩又暖胃。
桂紅

洋甘菊蜂蜜 $48
洋甘菊茶清雅脫俗,悠然芳香令人精神為之一振。
洋甘菊蜂蜜

還可自行倒入甘甜滋潤的蜜糖,靈活地調配甜度。
洋甘菊蜂蜜
2019-03-28
2019-03-31 45 瀏覽
今日好朋友帶我試新野,一入去已被七彩鮮艷嘅裝修吸引住,好適合同女生一齊去呀!而食物嘅配搭都特別,淨係望住餐牌都充滿著期待酥炸豆卜釀香草芝士 $58本身冇乜味道嘅豆卜,配芝士一齊食,食到淡淡的芝士味,而且口感一軟一脆,都幾特別。黑松露雜菌飯 $78飯以長方形呈現,視覺上覺得幾精緻。黑松露味都幾濃郁,唔錯,但整體味道就普通呢。慢煮豬腩肉飯 $98賣相唔錯,豬腩肉好冧略帶肥膏,好好餸飯。以銅鑼灣呢個地段及環境,價錢都算親民。不過上菜後,所有食物都好快凍,唔知係咪個位太大冷氣!?希望可以改善下啦,食到後期,d 飯變得又冰又硬了。我朋友話呢度既甜品好特別,下次黎再試下先。

黑松露雜菌飯 $78

慢煮豬腩肉飯 $98
賣相唔錯,豬腩肉好冧略帶肥膏,好好餸飯。

我朋友話呢度既甜品好特別,下次黎再試下先。
2019-03-31
10 分鐘 (堂食)
1K
2019-03-31 72 瀏覽
開左新餐廳係銅鑼灣,地址相當就腳,搵埋 fd 去試試水準如何雪芭菠蘿包 $68本身抱住招牌菜一定要試試的心態去食,點知真係幾好食,幾有驚喜,可以話係又睇得又食得😋整個菠蘿包的質感其實幾似puff,焗到外層好鬆脆。而菠蘿包入面就夾左好滑的custard同清新香甜的菠蘿雪葩,而伴碟仲有粒粒菠蘿肉,同好crunchy的焦糖脆脆,夾埋一齊食口感會非常豐富👍酥炸豆卜釀香草芝士 $58豆卜炸得香脆又唔油膩,一咬開內裡的香草芝士就爆出黎,有外脆內creamy的口感。幾鍾意佢地係豆卜面加左少少糖漿,可以平衡返食得多cheese時會覺得膩的感覺👍咸魚鮮魷炒親愛做意粉配檸檬蒜蓉汁 $98為左留肚食多幾款dessert, 所以淨係order 左一款main. 定價唔貴,意粉據說係手工製,第一碟上黎嚇左我一跳,因為意粉超級腍!因為我食pasta 最著重口感,同埋照常手工製扁意粉無理由咁腍. 因為太失望所以食左啖就忍唔住同fd 講口感完全唔收貨. 店員係一邊聽到,可能新開未係好多客人,特別注重客意見,所以即刻主動話換過碟比我地,就係👆上面呢碟,口感正常好多,不過如此再多一點點嚼勁會更好.店員上重整pasta 時

雪芭菠蘿包 $68

咸魚鮮魷炒親愛做意粉配檸檬蒜蓉汁 $98
店員上重整pasta 時無奈解釋番,原來一開始廚師都係咁煮,但聽到好多人comment 麵太硬,所以為左迎部分香港人口味所以煮腍左😂😂 聽到我又真係唔怪得餐廳,有時候睇食評見到人批評手工pasta 太硬,risotto 太硬, 但正宗手工pasta 同risotto 就係有口感同略為硬身.
anyway, 味道fushion 特別得黎都又唔錯. 咸魚香味好出,原本驚會太咸又唔會wor,最欣賞係佢再有灑d 檸檬皮碎碎,調和左咸魚霸道香味,令pasta 變得更fresh. 不足係鮮魷無咩味. 如果另外加d 調味再pan fried 會更好

木瓜雪耳糖水 $68
見好多ig 人選呢款讚好,外型真係超靚好討好,不過味道上個人同朋友都覺得全敗比另一個抹茶蛋糕🤣 其實佢都okay ge, 糖水唔會太甜,texture 略帶膠質,可能加左雪耳一齊煮. 上面插住木瓜片,好藝術感. 中間其實係cheese, 不過奶味較重

抹茶蛋糕$58
超級好味!會想再encore dessert. cake 其實上層係banana cake, 下層先係matcha, 蛋糕texture 濕潤微溫,banana 香味natural 而且好濃郁,一齊食其實抹茶味有點被蓋過,上面係sliced banana, 加埋一邊caramel! 原本驚會太甜,但唔會,成既caramel sauce帶有焦糖香味但唔會太甜,mux 埋溫熱濕潤banana cake 係perfect match. 中間有grinded nuts,一邊matcha icecream 抹茶香味都rich. 除左味道,口感上豐富combination -脆 nuts, 幼滑 ice cream, 濕潤綿密cake 亦係我欣賞另一點,十分推薦

Hibiscus fiss $118
漸變的紫色勁靚😍Gin酒同lavender syrup的比例好好,酒味唔係好嗆喉亦都無死甜的糖水味,相對就係花香味較出,啱晒鍾意飲清新口味cocktail的女生

cold brew old fashioned $118
coffee 同酒香味濃郁,卻唔會互相搶過風頭,係比較重口味選擇. 不過酒濃度都相對較高,要量力而叫. 下次會想試下佢地coffee, 係呢杯cocktail 飲到coffee 味都頗香濃

試完matcha cake 超滿足,臨走前見到佢地有大cake 睇落好精致,$280 又唔算好貴wor

下次可以試下sliced cake 水準如何先

• 抹茶蛋糕
  • 雪芭菠蘿包
2019-03-31 113 瀏覽
近來工作壓力大,想吃甜品來cheer up一下自己。男友帶了我來新開的這家專吃特別甜品的地方,老實說也不知道原來銅鑼灣Fashion Walk現在換了全新面貌,也真的頗好逛。走進有Log-on的那邊,地下就是這家餐廳了。乍看門面還以為只是家蛋糕店,原來還可以拾級而上到另一個位置,包場party很有私隱度。整間餐廳的裝潢較為cyber,貼牆的梳化座有燈糟,顏色鮮明得來又不會刺眼,很好坐。餐牌很特別,無論鹹甜食都是fusion菜。尤其是甜品,有半版都是港式糖水名字,如合桃露、紅豆沙等等,但仔細看材料原來是加入了不同元素做出的變奏,十分有新意。雖然是晚主角是甜食,但鹹食也吸引了我們,畢竟晚飯也要吃些主菜才比較正常。先來一人一杯飲料,這裡的梳打特飲做得像mocktail一樣,很是吸睛。Raspberry hearts就是raspberry加lemonade,飲品中還有啖啖紅桑莓果肉,真材實料。上面的raspberry sorbet十分高質,口感滑溜富果香,酸酸甜甜,味道不人工。另一杯Sweet Darling則是用血橙做的lemonade,顏色更繽紛,味道則沒那麼酸。這個小食真的令我們非常驚喜
Raspberry  Hearts
Rasberry  Hearts
Sweet  Darling
炸蠔豉香菇春卷配陳醋
這個小食真的令我們非常驚喜,沒想過原來蠔豉和冬菇這麼傳統而濃味的食材可以放進fusion菜裡而毫無違和感,蠔豉的香味與乾冬菇相輔相成,放進春卷皮裡炸得夠乾身,口感酥脆可口,沾海鮮醬的味道也很搭。
咸魚鮮魷炒親愛做意粉配檸檬蒜蓉汁
鹹魚鮮魷加到意粉裡,創意實在滿分,出來的味道也不會奇怪。鹹魚茸下得適量,特別加上lemon zest令味道更清新,也更能帶出鹹魚的鹹鮮,用法有點像是外國鹹魚anchovy。鮮魷魚圈非常彈牙,煮得不會過熟過乾,跟鹹魚味道是很配合的。
當然蔥花的點綴令賣相和fusion主題都更為突出,畫龍點睛。
咸魚鮮魷炒親愛做意粉配檸檬蒜蓉汁
這裡的意粉都是自家製的,新鮮做的闊條麵會較為軟身,但也有彈力,蛋味十足,最重要是不會糊成一團。
雪葩菠蘿包
這個菠蘿包是餐廳的招牌。菠蘿包是香港很具代表性的食物,但沒有菠蘿的菠蘿包,總是很難跟外國人介紹清楚。這裡賣的是有菠蘿的菠蘿包,但絕對不是簡單地將一片菠蘿放進去包裡,而是分了不同口感和層次:包裡夾著菠蘿雪葩和用了日本雞蛋造的吉士,外面則有切得細碎工整的菠蘿肉。雪葩的冰凍、吉士的滑溜、菠蘿粒的清新爽口,夾在包裡一次過吃下,味蕾感受豐富。

菠蘿包除了上面的「菠蘿」網紋烤得香脆外,內裡像是酥皮般軟綿,原來是參照沙翁的做法,工序更為繁複。其實很久都沒吃過沙翁了,這些香港情懷真是買少見少了。
值得稱讚的是用上食用花的這道菜賣相一流,用來畫碟的其實是椰子忌廉,與菠蘿的主題非常配合,是熱帶的味道,難得廚師在這裡的小節也非常用心。
木瓜雪耳糖水
終於來到糖水了,木瓜雪耳糖水是我很喜歡的中式糖水。這個像是分子料理般將材料拆開,除了有木瓜和雪耳外,是次的主角是cream cheese,忌廉芝士慕絲做得較為清新,像是吃蛋糕般跟木瓜和雪耳有意想不到的化學作用。木瓜除了原粒木瓜肉呈現外,還有芝士慕絲上的薄片也是用木瓜做成的,薄薄的一層已經充滿木瓜味道,十分神奇。
木瓜雪耳糖水
糖水部分則是另上,要自己將糖水倒進去。糖水帶點輕微薑味,甜度很低,靠的是完熟木瓜肉自身的甜味,清新不膩。
木瓜雪耳糖水
加上食用花和餅乾碎,整個賣相都很instagram-able
合桃露
合桃露也是另一很合口味的中式糖水,雖然賣相不及上面兩個那樣花巧,但味道絕對是一流的。
合桃露
合桃露其實就藏在朱古力心太軟裡面,代替了原有的朱古力漿,比平常的心太軟更有層次,味道也更豐富。
新鮮焗好上碟還是熱騰騰的,一切開便會輕輕流出。合桃和朱古力都是較濃味的配搭,所以雪糕就用上雲呢嗱味,對比較強,味道不會太單一。雪糕的牛奶成份重,香滑可口,不死甜。

無論鹹甜的fusion也像是實驗室般做成想像不到的配搭,出來的成果很是繽紛燦爛,加上香港情懷的gimmick,其實真的不錯。謝謝親愛的帶我來吃親愛吃,雖然說出來很噁心
但也是滿滿的愛與鼓勵,畢竟要男友把甜吃當正餐也是辛苦他了哈哈。
炸蠔豉香菇春卷配陳醋
2019-03-29 48 瀏覽
喺附近出完event,見Fashion Walk 開咗間具創意、中西fushion嘅餐廳。Eat Darling Eat主打藝術甜品,甜品以西式賣相🍨,但係中式口味!屬甜品控嘅我🙋🏼當然被吸引住啦😂餐廳環境闊落,裝潢時尚。坐底後二話不說來揀甜品先😝佢哋嘅「招牌菠蘿包 」係必點嘅!外層鬆化脆口,中間夾著雪葩及自製嘅吉士醬,食落仲有粒粒菠蘿粒🍍,口感豐富,似食緊泡芙,係港式菠蘿包嘅變奏版。另外我哋還點多兩款甜品🤭擺盤相當精緻吸睛,仲好創新,將傳統糖水變奏成創意甜品!「蕃薯糖水,朱古力蛋糕,香芋雪糕」底層係朱古力蛋糕,中間係薑味蛋白餅,面加上香芋雪糕,中間倒入🍠蕃薯糖水。整個配搭好夾,不錯。「焦糖香蕉抹茶蛋糕,抹茶雪糕」蛋糕上的香蕉🍌切得好平均; 但蛋糕過硬,抹茶味不夠。蛋糕上嘅拖肥醬就挺特別,係混入豉油去調味!起初聽到豉油,感覺怪怪的,但食落又ok喎😮,幾得意,味道又夾得到!額外仲點咗「豬腳薑雪冰」,睇個名就覺得好特別!豬腳薑醋味好濃郁,上面仲有塊炸豬皮,非常酥脆,兩者好夾!除咗主打甜品外,仲有小食同主菜供選擇!我哋3口子分別點咗👇小食:「酥炸豆卜釀香草芝士」賣相看似迷你臭豆腐,但其實係炸

Eat Darling Eat主打藝術甜品甜品以西式賣相🍨,但係中式口味!
甜品控嘅我🙋🏼當然被吸引住啦😂

餐廳環境闊落,裝潢時尚。

坐底後二話不說來揀甜品先😝
佢哋嘅「招牌菠蘿包 」係必點嘅!

另外我哋還點多兩款甜品🤭
擺盤相當精緻吸睛,仲好創新,將傳統糖水變奏成創意甜品

「蕃薯糖水,朱古力蛋糕,香芋雪糕」

「焦糖香蕉抹茶蛋糕,抹茶雪糕」

除咗主打甜品外,仲有小食同主菜供選擇!我哋3口子分別點咗👇

小食:
「酥炸豆卜釀香草芝士」

賣相看似迷你臭豆腐,但其實係炸豆卜,內裏仲注入咗🧀忌廉芝士,佐以傳統甜醬,出乎意料之外地惹味可口。

主菜:
「咸魚鮮魷炒親愛做意粉配檸檬蒜蓉汁」

又係一個創新嘅菜式。上到枱已經聞到陣陣咸魚味,好正! 配以自家製意粉🍝,整體不錯!而鮮魷夠軟身; 意粉灑上了🍋檸檬碎,入口帶點檸檬嘅清新!值得推介!
如果份量大啲就更好!

「磨豉醬雞頸肉脆雞皮飯」

豬頸肉就食得多,雞頸肉就真係第一次!雞頸肉去骨,以磨豉醬醃味,燒得好香😍,食落幾爽口!配埋飯底,有啲dry,醬汁唔夠,飯偏乾身。

飲品:
鮮橙汁、桑莓莓及親愛水果茶

午餐
  • 招牌菠蘿包
  • 桑莓莓
  • 咸魚鮮魷炒親愛做意粉配檸檬蒜蓉汁
  • 酥炸豆卜釀香草芝士
2019-03-28 78 瀏覽
平時去Fashion Walk, 大多是飲連鎖店咖啡、逛逛精品店, 但今次則走進一點, 於Eat Darling Eat吃特式菜, 餐廳以無限意加到港式食物之中, 造就每道鬼馬的地道經美食.分享美食前, 也想先說說飲品, 選擇挺多, 包括Darling Cocktails親愛喝雞尾酒.  點了這杯EDE bramble pops, 很chill~ 成支黑莓雪條浸在杯內, 少少tanqueray gin及crème de mure, 幾有趣. 好久不見的臭豆腐, 其有趣之處在於聞起來很臭, 吃起來則juicy鬆脆, 而餐廳把臭豆腐來一個變奏, 做出酥炸豆卜釀香草芝士, 同樣外脆內軟, 還佐以甜醬, 十分美味! 超驚喜!最令我意想不到的是把咸魚放在西式菜之中, 怎麼可能? 明明咸魚是配芥蘭或肉餅, 但Eat Darling Eat就來一個咸魚鮮魷炒親愛做寬條麵配檸檬蒜蓉汁, OMG!! 原來是如此回味無窮!! 不止香氣四溢, 實則吃起來也很咸香; 手做麵條夠彈牙, 亦是我喜歡的硬度; 鮮魷夠嫩不痴牙, 還加入少少檸檬皮, 很能提鮮. 進店就發現凍櫃有甜品及菠蘿包, 也就要吃一個吧~ 雪葩菠

咸魚鮮魷炒親愛做寬條麵配檸檬蒜蓉汁

進店就發現凍櫃有甜品及菠蘿包, 也就要吃一個吧~ 雪葩菠蘿包外層鬆化脆口, 夾著吉士及菠蘿雪葩, 香滑之餘又清新. 不妨不碟上新鮮菠蘿粒, 更惹人喜愛.
雪葩菠蘿包

前菜及主菜都已相當不錯, 就連中式甜點也讓人感到驚喜, 就像極受港人喜愛的薑汁蕃薯糖水. 這便是了! 粒粒蕃薯、香芋雪糕構成美麗的畫面. 吃時把蕃薯糖水加入, 整體味道也像在吃傳統的蕃薯糖水, 只是略嫌朱古力蛋糕被浸得太濕.
蕃薯糖水、朱古力蛋糕、香芋雪糕

另一款也夠新穎的是木瓜雪耳糖水, 不止有新鮮木瓜, 亦有木瓜脆片插在意大利軟芝士上, 把雪耳糖水加入, 甜度適中, 適合不愛濃味的朋友.
木瓜雪耳糖水, 意大利軟芝士

食物之外, 我也著重店內環境, Eat Darling Eat的座位夠寛敞, 適合大夥兒、三五知己也可以.

2019-03-27
咸魚鮮魷炒親愛做寬條麵配檸檬蒜蓉汁
蕃薯糖水、朱古力蛋糕、香芋雪糕
  • 酥炸豆卜釀香草芝士
  • 蕃薯糖水
2019-03-28 39 瀏覽
一間特色的餐廳,全部菜色都用多於一款的口味&口感去配搭而成~最主打的係佢D甜品😌🌟前菜類1️⃣酥炸豆卜釀香草芝士 ($58) +1炸豆卜入面有自家釀的忌廉芝士,加埋上面果層甜醬,食落去的初頭口感好似臭豆腐果D感覺,之後爆左淡淡忌廉芝士口感好似芝士丸咁,幾有趣🤗Taste: 7/102️⃣炸蠔豉香菇春卷 ($58) +1春卷外皮鬆脆,底部有些許陳醋的醬汁配埋春卷入面的蠔豉味&淡淡菇味~食落幾香口,不過份量就略為細🙈Taste: 8/103️⃣咕嚕肉脆脆 ($58) +1對這個咕嚕肉肉好細粒,菠蘿也變得迷你~不過加埋D脆脆係幾過癮既😂Taste: 7/10🌟主菜類4️⃣慢煮豬腩肉飯 ($98) +1 我諗男士們應該最喜歡依個主菜,因為在白飯上的係滿滿的豬腩肉ar~好邪惡😈雖然望落去好似啖啖肥膏,但其實係有瘦肉的部分~只係煮得好夠淋身🤤Taste: 8.5/105️⃣親愛做鴨肉意大利雲吞配煙燻忌廉薯蓉 ($78)一入去就可以透過一塊大玻璃見到有人係入面搓皮👐🏻其中搓的當中就有這個雲吞皮,雲吞中間就填左滿滿的鴨肉餡料~下面個底就用左煙燻忌廉薯蓉,皮的厚度&軟硬都剛剛好🤓Taste: 7.5/10🌟甜品類6️⃣木瓜雪耳
🌟前菜類
1️⃣酥炸豆卜釀香草芝士 ($58) +1
2️⃣炸蠔豉香菇春卷 ($58) +1
Taste: 8/10
3️⃣咕嚕肉脆脆 ($58) +1
🌟主菜類
4️⃣慢煮豬腩肉飯 ($98) +1
Taste: 8.5/10
5️⃣親愛做鴨肉意大利雲吞配煙燻忌廉薯蓉 ($78)
一入去就可以透過一塊大玻璃見到有人係入面搓皮👐🏻
Taste: 7.5/10
🌟甜品
6️⃣木瓜雪耳糖水 ($68) +1
一個用碟上既木瓜雪耳糖水,用雪耳、糖漬木瓜&意大利軟芝士~味道比較淡而且加左糖水與否又好似冇咩分別,不過店員表示有部份女士幾喜歡它🙈
Taste: 6/10
7️⃣花椒雪冰 ($48) +1
花椒味的雪糕配糖漬煙肉~一聽到花椒的確會係有D卻步,不過食落幾有趣~因為佢地將D花椒磨到好碎,令食雪糕時會帶點舌頭上的麻痺但又吾會辣~煙肉就有D似牛肉乾😂
8️⃣青瓜糖水 ($48) +1
青瓜味淡淡地帶出清新~不過木糠碎可以再細粒少少☺️
Taste: 6.5/10
9️⃣雪葩菠蘿包 ($68) +1
真係有菠蘿的菠蘿包,中間有自家製的菠蘿吉士醬&雪葩~上面的菠蘿包皮下面的沙翁底~口感好似泡芙又吾係泡芙~旁邊的蜂蜜脆脆蜂蜜味道好濃😁
Taste: 7.5/10
🔟豬腳薑炸豬皮雪冰 ($48) +1
豬腳薑都拎黎做雪糕,真係幾surprise🤣
個雪糕薑味比較重再帶少少醋香,配埋脆口的豬皮~味道相當配合&突出😙
Taste: 8/10
用餐優惠
試食活動
呢晚約左長腿美女食飯,我地揀左間新開無耐既fushion店去試下入面既佈置同環境都走向少女風,色系偏粉,係大多女生都唔會抗拒既格調當中既菜色都帶有fusion既元素,混合左唔少港式地道既食材,有好幾款都好想試呀呢晚我同美女係小食、主食同甜品之中每人揀一款再share一齊食小食方面我地要左“酥炸豆卜釀香草芝士”HKd$58+10%同“炸蠔豉香菇春卷”HKd$58+10%兩款小食均係香口之物前者係喺港式既豆卜之中釀入西式軟滑既香草芝士,估唔到豆香同芝士既味道都好夾啵而後者既春卷係惹味之選,食落好重蠔豉既味道美女朋友係主食方面揀左呢份“親愛做鴨肉意大利雲吞,煙燻忌廉薯蓉”HKd$78+10%意大利雲吞皮做得厚薄適中,富有嚼勁!汁醬香濃,當中既忌廉薯蓉亦為幼滑而我就睇中左呢個“慢煮豬腩肉飯”HKd$98+10%-當中既米飯粒粒分明而色澤剔透,配上五層分明既豬腩肉,肉質嫩而鬆化都不在話下,混合埋腩肉既油脂香氣,根本會令人忘掉脂肪是何乜咁將佢地逐一殲滅,全掃落肥肚xppp跟住既甜品環節更係我地當晚黎既最終目標,心大心細既我地最後要左一份“木瓜雪耳糖水”HKd$68+10%同一客“雪葩菠蘿包”HK

兩款小食均係香口之物

而後者既春卷係惹味之選,食落好重蠔豉既味道

意大利雲吞皮做得厚薄適中,富有嚼勁!
汁醬香濃,當中既忌廉薯蓉亦為幼滑

而我就睇中左呢個“慢煮豬腩肉飯”HKd$98+10%

跟住既甜品環節更係我地當晚黎既最終目標,心大心細既我地最後要左一份“木瓜雪耳糖水”HKd$68+10%同一客“雪葩菠蘿包”HKd$68+10%

系咪估唔到呢碟係“木瓜雪耳糖水”呢,呢個賣相特別既木瓜雪耳糖水係由西式既軟芝士,木瓜脆片,木瓜粒同雪耳組合而成,係食既前一刻先倒進糖水
食落比平日既木瓜雪耳糖水有好大分別,多左唔同既層次感,真係好有創意

而呢款“菠蘿包”賣相好精美,食落既似中式既沙翁又似西式既泡芙,中間夾上清爽既菠蘿雪葩,連埋伴旁既峰蜜脆脆一齊食,唔單止口感豐富,食完都唔會有飽濟既感覺添

個晚我仲order左杯有靚靚拉花既“抹茶拿鐵”HKd$40+10%黎飲添

• 慢煮豬腩肉飯