2024-10-03 93 瀏覽
朋友突然約我去尖沙咀嘅一間餐廳【里木】食晚餐,而家有促銷活動,非常值得,所以我哋決定一齊去試吓。呢個套餐嘅料理唔少,其中幾樣係我特別鍾意嘅:【和牛海膽熱狗】和牛雖然只係配角,但佢嘅口感同海膽搭配得好好。和牛肉表面輕輕燒過,味道更加香。【牡蠣 + 魚子醬一罐】用咗日本北海道嘅牡蠣,味道鮮甜,配埋味道濃郁嘅魚子醬,味道真係啱啱好。【殼付原只海膽】呢道菜真係令我驚艷,半顆海膽擺喺盤上,滿足感十足。【松葉蟹雞湯配海膽】雞骨煲成嘅高湯,配上松葉蟹肉同海膽,一口食落真係好爽!【海膽配煮鮑魚壽司】鮑魚嘅口感完美襯托咗海膽,鮑魚彈牙,海膽肉質軟嫩,口感絕佳。【牡丹蝦配海膽】嚟自日本北海道嘅牡丹蝦,本身就好有咬勁,配埋軟嫩嘅海膽,口感非常好,味道鮮甜。佢哋嘅套餐真係抵到爛,能食到多樣化嘅海膽料理。如果你想試吓,宜家正係優惠期間,快啲嚟品嚐啦!

【和牛海膽熱狗】

【牡蠣 + 魚子醬一罐】

【殼付原只海膽】
呢道菜真係令我驚艷,半顆海膽擺喺盤上,滿足感十足。

【松葉蟹雞湯配海膽】
雞骨煲成嘅高湯,配上松葉蟹肉同海膽,一口食落真係好爽!

【海膽配煮鮑魚壽司

【牡丹蝦配海膽】

2024-10-02 142 瀏覽
早幾日同屋企人去咗呢間食,好好味澳洲龍蝦 🌼🌼🌼🌼🌼/5蝦肉非常鮮甜,而且彈牙,仲好新鮮,完全冇腥味Oyster + 魚子醬 🌼🌼🌼🌼/5蠔鮮甜,鹹香同creamy嘅口感,魚子醬嘅鹹鮮同爆漿感,帶嚟另一種風味層次南非鮑魚 🌼🌼🌼🌼🌼/5成餐飯最鍾意嘅一道,鮑魚嘅肉質富有彈性,唔會令人覺得好韌鵝肝 🌼🌼🌼/5口感非常豐腴,味道帶有少少甘甜,又好濃郁,廚師煮嘅時候已經聞到香味魚湯 🌼🌼🌼🌼🌼/5魚湯飲得出用咗好長時間熬製,而且用料好足,湯底滿滿嘅魚鮮味,非常濃郁好飲環境 🌼🌼🌼🌼/5環境以木質裝潢,好有現代風格,好簡約溫暖嘅感覺,仲帶有淡淡嘅清香味好relax服務 🌼🌼🌼🌼🌼/5如果可以俾10朵🌼我一定俾滿分,服務態度值得讚賞,非常之專業而且上菜速度好快,全程都面帶微笑,一絲令人唔舒服嘅感覺都冇.
早幾日同屋企人去咗呢間食,好好味

澳洲龍蝦 🌼🌼🌼🌼🌼/5
蝦肉非常鮮甜,而且彈牙,仲好新鮮,完全冇腥味

Oyster + 魚子醬 🌼🌼🌼🌼/5

南非鮑魚 🌼🌼🌼🌼🌼/5
成餐飯最鍾意嘅一道,鮑魚嘅肉質富有彈性,唔會令人覺得好韌

鵝肝 🌼🌼🌼/5

魚湯 🌼🌼🌼🌼🌼/5

環境 🌼🌼🌼🌼/5

服務 🌼🌼🌼🌼🌼/5

2024-09-28 221 瀏覽
嗰日經過尖沙咀,發現一家餐廳大排長龍,就帶住好奇心去嗰邊睇一下餐單,原來係一家食Omakase嘅餐廳,反正我未食過Omakase,就決定喺呢度食晚餐。由於我一個人食,唔需要等好耐就可以入座。我點咗夏の海膽奢華體驗,食物種類繁多,每款都係真材實料,真心推介。 前菜有日本牡蠣同魚子醬一罐,牡蠣味道十分濃郁,鮮甜有勁,一食就上癮。魚子醬顆粒粒粒飽滿,食起嚟一啲都唔鹹唔腥,口感非常細膩,擁有豐富嘅層次感。 刺身有愛知縣白象拔蚌同北海道立貝配沖繩水雲,白象拔蚌嘅味道清甜脆,無需任何調味料,鮮味十足。北海道立貝清甜好滋味,肉身厚實,口感豐富,再食沖繩水雲以清洗口腔。 之後食咗燒物炭燒帆立貝海膽漢堡,非常神奇嘅漢堡,漢堡入面佈滿咗海膽,味道濃郁,口感細膩,散發住令人陶醉嘅香氣。之後飲咗松葉蟹雞湯配海膽,湯底味道清鮮透亮,雞鮮味十足,配上松葉蟹肉同海膽,成個口感層次更上一層樓。 之後仲有壽司同和牛海膽熱狗同岩手縣石垣貝壽司,A4和牛肉質鮮嫩多汁,石垣貝壽司相當鮮甜,非常爽口,作為結尾簡直完美無瑕。

2024-09-27 151 瀏覽
掛住喺日本食嗰啲鐵板燒,喺網上搵到呢間可以望住師傅現場製作過程,近距離同師傅交流溝通添。Premium Teppanyaki Set 贅沢鐵板燒 ($1980/位)龍蝦龍蝦切粒後一齊加入醬料炒,夠晒濃郁,份量十足,超級多肉!擺盤好似藝術咁靚!蝦肉新鮮彈牙,食落去鮮甜多汁!🦢鵝肝配中皮超鍾意😋鵝肝勁厚又肥美,入口散發油香,超級軟綿,加埋中皮😚🇿🇦鮑魚師傅喺準備嗰陣時嗰隻手掌咁大嘅鮑魚加上烹調嗰陣時嘅‘滋滋聲’🤤 火候拿捏得啱啱好,口感好爽彈。🐂和牛薄燒牛肉嘅雪花紋路好清晰我哋要求咗5分熟食落去啱啱好,油脂分佈得好均勻🐟甘鯛魚肉煎得啱啱好,唔會overcooked,仲保持咗條魚嘅鮮味,嫩滑。味道同口感都好🐚白象拔蚌&蟶子白象拔蚌切得薄片伴住蟶子一齊上嘅菜,兩樣肉質鮮嫩,好微妙嘅甜味同鮮味,肉質非常有咬口!🌟依家有優惠只需要$1480

龍蝦

🦢鵝肝配中皮
超鍾意😋鵝肝勁厚又肥美,入口散發油香,超級軟綿,加埋中皮😚

🇿🇦鮑魚
師傅喺準備嗰陣時嗰隻手掌咁大嘅鮑魚
加上烹調嗰陣時嘅‘滋滋聲’🤤
火候拿捏得啱啱好,口感好爽彈。

🐂和牛薄燒
牛肉嘅雪花紋路好清晰
我哋要求咗5分熟食落去啱啱好,油脂分佈得好均勻

🐟甘鯛
味道同口感都好

🐚白象拔蚌&蟶子

🌟依家有優惠只需要$1480

2024-09-27 105 瀏覽
上次我個日本老師過嚟香港做嘢,因為佢食唔慣香港啲嘢食,問我有冇咩好食嘅日本菜介紹,我就推介咗里木畀佢,呢間餐廳係我好鍾意食嘅日式料理,啲嘢食真係令人回味無窮。老師都係第一次嚟香港,我就決定帶佢去嘆返餐好嘅老師好鍾意餐廳嘅日式風格,話有濃濃嘅日本風情,好似真係喺日本食緊晚餐咁。侍應推介咗我哋,話呢個set係最多人嗌,仲有啲客人隔咗一日又返嚟食。我哋就決定嗌呢個試吓!和牛配海膽熱狗和牛同海膽呢個配搭簡直係完美!和牛嘅油脂香氣同埋海膽獨特嘅味道 ,成個味道非常季節魚壽司金木雕係我老師最鍾意嘅一件 !佢話同佢喺日本食到嘅味道一模一樣,非常懷念!拔蚌 &北海道粒貝配沖繩水雲無論擺盤定味道都係100分,象拔蚌好鮮甜,師傅仲喺粒貝上面灑咗柚子皮,帶有淡淡嘅柚 子香,非常開胃好食!日本生蠔。魚子醬味道剛剛好,配埋魚子醬,味道簡直一流 。每一啖都係高級嘅享受。炭燒漢堡個漢堡係用長炭燒嘅,特別香甜!仲放咗北海道嘅活帶子同埋醬油醃製,真係冇得彈蜜瓜清清涼涼嘅味道食完好涼爽!老師對呢間餐廳嘅評價好高,仲話再過嚟香港一定會再幫襯

老師好鍾意餐廳嘅日式風格,話有濃濃嘅日本風情,好似真係喺日本食緊晚餐咁。侍應推介咗我哋[夏の海膽奢華體驗],話呢個set係最多人嗌,仲有啲客人隔咗一日又返嚟食。我哋
就決定嗌呢個試吓!

和牛配海膽熱狗

季節魚壽司

拔蚌 &北海道粒貝配沖繩水雲

日本生蠔。魚子醬

炭燒漢堡

蜜瓜
清清涼涼嘅味道食完好涼爽!

老師對呢間餐廳嘅評價好高,仲話再過嚟香港一定會再幫襯
2024-09-26 95 瀏覽
前幾日同朋友一齊去試下好岀名嘅日本料理餐廳先,平時食親都只係只食開壽司同刺身,手卷等,今次呢間餐廳有個特別嘅「夏の海膽奢華體驗」套餐,我地就特登叫黎試下先,依家仲做緊優惠只需要$1980一位。我哋都係海膽愛好者,點可以錯過呢🤭和牛海膽熱狗我係第一次食,個和牛肉切成薄片,上面放咗新鮮嘅海膽,一啖落去好獨特又唔會腥,入口好滑,好鮮甜壳付原只海膽,入面係成個海膽,食落去好新鮮,好鮮甜,啖啖海膽,入口即化,中意海膽嘅人真係會好滿足炭燒拖羅配紫蘇個拖羅燒得好入味,仲有少少炭燒嘅香味,而紫蘇則係一個清新嘅搭配,味道唔會太濃,令個拖羅嘅味道更加突出海膽配煮鮑魚壽司,鮑魚煮到岩岩好,個鮑魚質感好有彈性,配上海膽嘅鮮味同壽司飯,一次過食到2種吾同嘅口感,真係超滿足最令我印象深刻嘅係松葉蟹雞湯配海膽。呢個湯底超足料,個雞湯好濃郁同蟹肉嘅鮮甜,加上海膽嘅點綴,令個湯更加鮮甜更加有風味仲有季節魚壽司,廚師會根據當季嘅魚肉做成壽司,啲魚肉全部都勁新鮮,紋理都勁清晰,超鮮甜呢間餐廳嘅海膽料理真係好唔錯,呢度嘅食材夠新鮮,菜式又好有創意,對於鐘意同追求海膽或中意食日本料理嘅朋友真係要黎呢度試下
前幾日同朋友一齊去試下好岀名嘅日本料理餐廳先,平時食親都只係只食開壽司刺身,手卷等,今次呢間餐廳有個特別嘅「夏の海膽奢華體驗」套餐,我地就特登叫黎試下先,依家仲做緊優惠只需要$1980一位。我哋都係海膽愛好者,點可以錯過呢🤭

2024-09-25 130 瀏覽
必須介紹嘅係呢道澳洲龍蝦,有整隻手咁大隻,肉質飽滿,咬落去時可以感受到明顯嘅彈性。龍蝦肉纖維清晰可見。自製嘅蝦膏牛油醬汁帶有濃郁嘅海鮮香氣,入口時先係滑潤嘅質地,隨後蝦 膏嘅鮮味慢慢喺舌尖綻放。法國鵝肝切面呈現細膩嘅粉紅色,觸感如同奶油般滑順。入口嘅瞬間會有輕微嘅油脂感,隨後快 速融化,釋放出濃郁嘅肝香。搭配嘅熊仔形狀最中皮外層酥脆,內裡則帶有細膩嘅甜味。咬落去 時會聽到清脆嘅聲響,與鵝肝嘅軟滑形成鮮明對比。和牛薄燒幾乎不需要怎麼用力就能咀嚼同牛肉的嘅香氣在口腔中擴散,帶來濃郁的肉味,同時又不會感到油膩。日本愛知縣白象拔蚌呈現乳白色,肉質彈性。咬下去時能感受到輕微的抵抗,隨後很快就能嚼 爛。口感清爽,同時有一絲淡淡的甜味。南非鮑魚肉質緊實,鮑魚表面略帶光澤,切開後能看到層次分明的結構。鮑魚有著甘甜的味道, 嚼勁十足,但並非難以入口,反而讓人能夠慢慢品味其中的滋味。愛爾蘭蟶子肉呈現出漂亮的米 黃色。蟶子保留了海鮮特有的鮮甜,同時帶有輕微的鹹味。

2024-09-25 132 瀏覽
週年紀念梗係要同老公一齊食我哋最愛嘅日料啦🥰 特登喺呢間出名嘅日料店book咗位,嚟享受新鮮食材喺舌頭跳動嘅滋味~一開始先上先付,牡蠣個頭好大,整體非常新鮮!仲可以食到淡淡嘅海水味😋 魚子醬更加唔使講,慢慢咬落去能夠feel到魚卵喺嘴裡爆開!簡直就係奢華嘅享受✨跟住就係刺身啦,白象拔蚌同粒貝配沖繩水雲係一齊上嘅。白象拔蚌口感鮮嫩彈牙,鮮味十足!粒貝好脆身,上面仲撒上啲柚子皮成個味道好清香!最鍾意就係原隻海膽仲帶住殼!入口即化講嘅就係呢種感覺🥹 完全冇腥味反而仲帶點鮮甜!牡丹蝦配海膽亦好鮮甜,好好食🤤跟住就係由師傅發辦季節魚壽司,師傅手法處理恰當,一點魚腥味都冇,肉質仲好軟嫩🥹仲有和牛海膽熱狗!鮮嫩嘅和牛輕輕喺表面燒一燒,上面仲鋪滿咗滿滿嘅海膽捲埋嚟食,好食到升天‼️‼️最後就係用甜蜜嘅蜜瓜收尾啦~ 清甜解膩,超滿足‼️🥰

牡丹蝦配海膽亦好鮮甜,好好食🤤

最後就係用甜蜜嘅蜜瓜收尾啦~ 清甜解膩,超滿足‼️🥰
2024-09-24 98 瀏覽
🍣 里木 Moku 🪵里木 位於尖沙咀 🥢 裝潢融合日式庭園及現代風格 🌿有鐵板餐 亦有廚師發辦 🔪 選擇了 海膽奢華體驗 套餐以海膽為食材 🌊🐚 殼付原隻海膽 清理乾淨 🌊 呈現淡黃色口感幼滑 回甘鮮甜 🥣 松葉蟹雞湯配海膽雞湯清甜 🐓 搭配 甘甜海膽松葉蟹 軟滑綿密 🦀帶有濃郁海洋風味 口感順滑🐄 和牛海膽和牛細嫩 🥩油脂均勻 肉香濃郁配上海膽 入口即溶 🌊 中和和牛油脂感🍣 海膽配煮鮑魚壽司 北海道北寄貝壽司鮑魚柔軟 有彈性 濃郁香氣 北寄貝 🐚 爽脆緊實 件件鮮美 滋味滿足
🍣 里木 Moku 🪵

鮑魚柔軟 有彈性 濃郁香氣
北寄貝 🐚 爽脆緊實
件件鮮美 滋味滿足

2024-09-23 121 瀏覽
-週末放工之後同同事🙋🏻‍♂️去咗呢間日式🇯🇵餐廳食高級料理。喺度享用晚餐絕對係個滿分💯嘅體驗,每款食物都用新鮮☺️同高質素⬆️嘅食材嚟細心烹調,冇一款食物係唔好食🥰嘅,我哋就喺度由頭到尾享受美好😍嘅晚餐我哋點咗夏の海膽🦪奢華體驗$1980一位。一開始就有日本蠔🦪同魚子醬,之後仲有多款🦐刺身,🍤燒物同🍲鮮湯。喺套餐嘅尾聲仲有唔同款式嘅🍣壽司,比如和牛海膽熱狗,海膽配煮鮑魚壽司同埋廚師發辦季節魚壽司每款食物都相當新鮮😋可口,口感好軟嫩之餘仲帶有微微嘅鮮甜味,鍾意食海鮮🐠嘅人千祈唔好錯過呢個套餐餐廳嘅環境☺️非常寬敞,座位😌舒適,服務員亦都好親切👍🏼咁招待我哋,唔會有被怠慢嘅感覺。整體嚟講,一踏入呢間餐廳,佢哋就會提供至高水準🆙嘅服務同食物畀客人,一間食完仲想再嚟食嘅餐廳🩷

2024-09-22 121 瀏覽
女朋友生日,之前佢有同我提過佢今年想去食一次高級嘅日本菜,因為好常喺YouTube睇到網紅或者主播去食高級日本料理,佢真係好想體驗一次。為咗實現佢呢個小小嘅願望,我book咗呢間「里木」,帶佢好好體驗一次豪華晚餐。喺呢度食晚餐好有feel,環境同氛圍都好高檔,好enjoy,食得好放鬆。廚師發辦我哋兩個都係第一次食,叫咗佢哋嘅「夏の海膽奢華體驗」套餐入面有幾樣菜品我特別鍾意嘅和牛海膽熱狗非常特別,就係頂級和牛切片,搭配住海膽一齊食,口味同口感都非常豐富。女朋友仲發現呢都嘅松葉蟹雞湯配海膽非常鮮濃,佢好鍾意。嘗試咗魚子醬,女朋友唔太鍾意,我就超級鍾意,鮮美中帶一點甜。牡蠣好新鮮,一點異味都冇,全部都係牡蠣獨有嘅鮮味。北海道牡丹蝦配海膽同炭燒帆立貝海膽漢堡都係佢哋嘅特色菜品,食咗感覺好特別,全部嘅肉質都好軟嫩,入口即化,又非常鮮甜。我哋都叫咗支酒,感覺所有食材都好夾酒,我哋就一邊食海鮮,一邊飲燒酒,一邊傾偈,感情仲更加好咗。我哋都食得好滿足,食完過後,女朋友眼濕濕咁多謝我帶佢體驗咁豐盛嘅晚餐啦!

套餐入面有幾樣菜品我特別鍾意嘅

牡蠣好新鮮,一點異味都冇,全部都係牡蠣獨有嘅鮮味。

2024-09-14 226 瀏覽
9月14号中午,已经在diningcity上做好了预定,冒着大雨,1点到餐厅,竟然一个人也没有,餐厅门可以推开,但是里面一片漆黑,打餐厅电话,也没人接,根本搞不清楚什么情况,非常糟糕……

2024-09-09 362 瀏覽
殼付原隻海膽係SET入面比較直接嘅一道。食落口有種濃郁嘅海膽味,質地幼滑。不過有啲人可能會覺得太濃,但對於鍾意海膽嘅人嚟講,呢種原汁原味嘅做法就啱啱好。松葉蟹雞湯配海膽係一個幾有創意嘅組合。雞湯本身清甜,加入松葉蟹之後多咗層海鮮嘅鮮味。海膽加落湯度,令到成個湯底更加豐富。湯嘅口感幾順滑,味道層次都幾豐富,但唔會過於複雜。海膽配煮鮑魚壽司的鮑魚煮得幾軟,但仲保留少少嚼勁。海膽同壽司飯一齊食,味道平衡得幾好,唔會太膩愛知縣白象拔蚌同北海道粒貝配沖繩水雲呢道比較清新。象拔蚌同粒貝都幾新鮮,口感爽脆。水雲帶嚟一種獨特嘅質地,有啲似啫喱咁,幾特別。北海道牡丹蝦配海膽係套餐入面幾突出嘅一道。牡丹蝦肉質結實,有啲甜味。海膽同蝦一齊食,味道幾和諧。呢個配搭令到成道菜嘅口感更加豐富,既有蝦嘅彈牙,又有海膽嘅滑溜。北海道北寄貝壽司都係幾受歡迎嘅一款。北寄貝新鮮,口感有啲嚼勁,但唔會太韌。配上醋飯,味道平衡得幾好,酸甜適中。

2024-08-28
我暗戀嘅對象,特別鍾意食omakase。啱啱好佢呢次考試成績考得唔錯,就諗住借呢個機會約佢出嚟食日料!聽佢朋友講,佢好鍾意里木嘅料理,就約佢去嗰度食晚餐!佢竟然答應咗!!!為咗獎勵佢,我點咗【里木贅沢鐵板燒】嘅set。呢套餐嘅食物都好精緻,味道亦都唔錯!南非鮑魚嘅鮑魚味道甜甜哋,彈口好食,一口食落去非常滿足!仲有佢食得好開心嘅和牛薄燒,和牛切得啱啱好,咬落去之後仲可以品嚐到鮮嫩多汁嘅牛肉,爽!日本愛知縣白象拔蚌&愛爾蘭蟶子嘅擺盤真係太靚啦!肉質都好飽滿,仲帶有花朵嘅擺設,睇落去就有啲浪漫💕最令我驚艷嘅係時令海鮮沙律,每一口都係精華!我食到好滿足啊!法國鵝肝配最中餅,最中餅放咗個好可愛嘅小熊🐻,鵝肝豐富嘅肉質同適中嘅脂肪感,口感特別豐富!澳洲龍蝦🦞嘅醬汁味道特別香,沾上之後仲可以食到蝦肉本身嘅甜味!食到最後,我同佢表白!佢亦都答應咗!里木餐館係我哋第一次嘅約會餐!

南非鮑魚嘅鮑魚味道甜甜哋,彈口好食,一口食落去非常滿足!

2024-09-03 304 瀏覽
里木鐵板燒呢個$1480一位嘅套餐提供豐富嘅食物,每道菜都用咗唔少高級食材。澳洲龍蝦龍蝦肉質結實,咬落去有明顯嘅彈性。鐵板燒嘅烹調方法令到龍蝦肉保持咗水分,唔會過於乾 燥。味道上保留咗龍蝦本身嘅鮮甜。🍣🍣🍣法國鵝肝配最中皮 鵝肝本身質地滑膩,最中皮帶嚟咗一種脆口嘅質感。呢個組合平衡咗鵝肝嘅濃郁同最中皮嘅輕盈 ,味道層次豐富。🍣 南非鮑魚 鮑魚嘅口感偏韌,需要慢慢咀嚼。好嘅鮑魚應該係軟而唔爛,有一定嘅嚼勁。味道上帶有淡淡嘅 鮮甜,可能會用少少醬汁提味,但都係以突出鮑魚本身嘅鮮味為主。和牛炒飯 比較飽肚嘅一道料理。和牛嘅油花豐富,令到炒飯多咗一層香濃嘅味道。米飯炒到粒粒分明,帶 有少少鍋氣。和牛嘅香味同米飯完美食到肉香。時令海鮮沙律 沙律嘅口感清爽,可能會有唔同質地嘅配搭,例如脆嘅蔬菜同軟滑嘅海鮮。味道上偏清淡,用咗 帶有酸甜味嘅醬汁,令成個沙律更加開胃。

🍣🍣

🍣