餐廳: 金記冰室 (建新中心)
資訊:

2021-05-13 131 瀏覽
喺香港開設多間分店, 裝修走懷舊路線, 好有懷舊風味! 同daddy過嚟食晚飯, 勾起我哋唔少嘅童年回憶! 呢度嘅店員服務態度好好, service! 餐牌有中式小菜、充滿地道特色的菜式, 亦有西式食品供選擇。常餐 - 仿鮑魚絲火腿通粉(配炒蛋牛油多士)通粉份量啱啱好, 烘過嘅多士幾香脆, 我鍾意將炒蛋放喺多士上面一齊食~ 去冰室食常餐, 點少得一杯紅豆冰! 主角一定係紅豆, 煮得夠淋身, 又唔會過甜~ 啖啖都有香濃煉奶味, 好滋味呢!

常餐 - 仿鮑魚絲火腿通粉
(配炒蛋牛油多士)

2021-05-13
1K
2021-04-29 830 瀏覽
九龍塘區覓食, 想坐得舒適, 價錢經濟, 又食得飽飽, 金記冰室 係理想選擇.   這餐廳是連鎖店, 1967 年開業,  食物款式多, 而質素有信心.樓底高,  座位寬闊, 有卡座, 長檯,  對外街景有大玻璃窗, 環境不錯.  用咪高峰做裝飾燈, 好特別.店員送來彩色餐牌, 介紹招牌晚餐. 有鐵板套餐多款, 價錢 $88 ~ 106.  配餐湯及茶.我們點了兩個大胃王岩食的鐵板餐.  先來兩客 羅宋湯. 很足料, 有爽脆嘅紅蘿蔔及蔬菜, 酸酸地, 好開胃, 如果有餐包更好.我愛吃牛, 點了鐵板西冷牛扒薯菜, 蒜蓉汁用鐵板盛載,  夠熱.  西冷牛扒厚切又大塊,  剛好燒至五成熟 , 呈微紅色,  好吸引.   配粗炸薯條,  熱辣辣帶微脆,  點些茄汁, 好味.西冷牛扒, 肉質鬆軟,  燒得外香,  而肉汁保留, 伴些西蘭花同食, 效果更清爽. 牛肉質好, 肉味重. 弟弟是大胃王, 叫了  鐵板美式什扒薯菜蒜蓉汁, 有薄牛扒, 雞扒, 豬扒, 煙肉.  配有西蘭花, 車厘茄, 好味又豐富,  確實吸引.傳统的鐵板,  保温.    薄牛扒, 煎得香,  有牛味,  肉質稔. 雞扒,
樓底高,  座位寬闊, 有卡座, 長檯,
店員送來彩色餐牌, 介紹招牌晚餐.
我們點了兩個大胃王岩食的鐵板餐.
先來兩客 羅宋湯. 很足料, 有爽脆嘅紅蘿蔔及蔬菜酸酸地, 好開胃, 如果有餐包更好.
我愛吃牛, 點了鐵板西冷牛扒薯菜, 蒜蓉汁
配粗炸薯條,  熱辣辣帶微脆,  點些茄汁, 好味.
傳统的鐵板,  保温.
薄牛扒, 煎得香,  有牛味,  肉質稔.
雞扒, 豬扒, 煙肉. 三種也是他喜歡的, 慢慢切慢慢食.  雞扒好滑, 煙肉吾肥
腸仔,  好味, 他也太飽, 分了一半給我.   yummy !
薯條配搭理想, 炸得很脆口,  備有一枝 茄汁, 隨意自用.
哥哥剛來電叫我買外賣給他, 他是飯桶, 於是我叫了蜜桃牛式牛柳配白飯
蜜桃牛式牛柳, 牛柳大大件, 配蜜桃, 菠蘿及洋蔥, 炒得香口惹味!  飯大大碗.  真抵食.
熱檸檬茶.
茶味濃厚, 有4 塊檸檬, 酸酸地可解滯.
此店食物好味, 份量大又抵食.  座位寬落, 店員有禮.
埋單免加一小費,  附合經濟原則, 真窩心  !!  要再來.
  • 鐵板西冷牛扒薯菜
  • 鐵板美式什扒
  • 蜜桃牛式牛柳
2021-03-20 209 瀏覽
自從讀完大學好久無去九龍塘了,今次和爸爸找了間小菜吃吃~自選二人小菜餐$168包兩小菜、白飯、老火湯衫和飲品~欖菜肉鬆四季豆用欖菜肉碎炒,特別香口,四季豆不太乾不太濕剛好~韭黃叉燒炒滑蛋老爸最愛韭黃、滑蛋很滑溜,味道調較得很好~金牌乾炒牛河去冰室當然要吃乾炒牛河,芽菜、洋蔥、牛肉的組合就是美味啦清炒時蔬白菜仔白菜仔嫩而不老,份量多一點會更好。黑牛(朱古力雪糕+可樂)跟餐半價加$15就有杯黑牛,朱古力雪糕加可樂,絕配!份量太多吃不完我們還打包回家呢~
自從讀完大學好久無去九龍塘了,
今次和爸爸找了間小菜吃吃~

自選二人小菜餐$168
包兩小菜、白飯、老火湯衫和飲品~

欖菜肉鬆四季豆
用欖菜肉碎炒,特別香口,
四季豆不太乾不太濕剛好~

韭黃叉燒炒滑蛋
老爸最愛韭黃、滑蛋很滑溜,
味道調較得很好~

金牌乾炒牛河
去冰室當然要吃乾炒牛河,
芽菜、洋蔥、牛肉的組合就是美味啦

清炒時蔬白菜仔
白菜仔嫩而不老,份量多一點會更好。

黑牛(朱古力雪糕+可樂)
跟餐半價加$15就有杯黑牛,
朱古力雪糕加可樂,絕配!

份量太多吃不完我們還打包回家呢~
2021-03-18
  • 金牌乾炒牛河
2021-03-15 144 瀏覽
早排同媽媽喺隔離餐廳食晚飯,媽媽話下次試吓金記冰室,咁就帶媽媽去試吓。未入店內職員見到我哋時都已經行定出門口招呼,而家已經好少冰室會有呢一種服務了,加上疫情關係,入店前都要嘟安心出行或者登記,職員都有清晰指示,唔錯唔錯。其實呢間店都係我第一次嚟,店舖裝修好似幾廿年前嘅戲院咁,幾特別。晚餐得我同媽媽兩個人,所以點咗個二人餐有兩餸兩飯兩湯兩飲品,餸菜揀咗霸王雞同菠蘿咕嚕肉,碟咕嚕肉真係好味,排骨即炸好香脆,估唔到菠蘿仲要係用新鮮而唔係罐頭,食到真係想再叫多碟;而霸王雞嘅肉質超嫩滑,好香蔥油味,可惜個胃唔夠大,否則呢個真係送飯一流!咁多嘢食都只係$168。

咁多嘢食都只係$168。
2021-03-12
2021-03-12 186 瀏覽
平時去金記多數都係下午茶時間食茶餐多,生炸雞髀公仔麵係我最常叫嘅.. 今日試吓晚餐..叫左 焗鮮茄豬扒飯同埋鹽焗雞餐 鮮茄豬扒飯份量唔算好多,但係就好多番茄,醬汁濃郁,飯係炒飯。 最驚喜係塊豬扒,厚切之餘, 裏便青少少淺粉紅色,非常鬆軟,完全冇豬嘅 “蘇‘ 味。 超讚 👍🏻 鹽焗雞餐已經包左湯、白飯、飲品半隻雞非常足料,份量都幾多,雞肉鮮嫩, 入味、雞胸位都唔算太鞋。 如果加碟油菜就一百分喇。 仲有一定要飲佢嘅熱檸茶,茶味超濃, 我每次都一定要飲。

今日試吓晚餐..

叫左 焗鮮茄豬扒飯同埋鹽焗雞餐

超讚 👍🏻

鹽焗雞餐已經包左湯、白飯、飲品

如果加碟油菜就一百分喇。

仲有一定要飲佢嘅熱檸茶,茶味超濃, 我每次都一定要飲。
2021-03-12 130 瀏覽
今天又是陪同母親大人復診的日子,離開浸會醫院之後。感到餓意的我便打算午飯在此區解決,而且上次優顧時頗為吸引,因而便內進光顧。餐廳門外率先看見大塊的霓虹燈招牌,正門則使用金色牌匾,而從門口以至內裏裝潢皆使用木系為主,配搭上綠、白色的地磚等,整體設計特別,富有懷舊風味。家鄉鹽焗雞鹽焗雞份量充足,表面帶有油份,富有光澤,雞皮滑溜不膩,肉質鮮嫩鹹香,雞味濃郁,而且甚少肥脂,比較健康。額外還配有例湯,飲用時鹹度適中,鮮香味美。沙爹牛肉即食麵是次的即食麵與以往的不同,用料中減少了蔥絲和薑絲,食用時又是另外一種風味。麵條使用出前一丁公仔麵製作,口感軟硬適中,順滑微彈。牛肉軟腍嫩滑,肉味出眾,並有着濃厚的沙嗲香氣。另外還附隨有火腿奄列配金油脆豬,奄列外層是雞蛋,內餡則加入了火腿,咀嚼時即有雞蛋的濃郁鮮香,亦有火腿的芳香柔軟,口感味道豐富。金油脆豬內裡添加有牛油調味,入口時酥脆且鬆軟,並且散發著突出的牛油濃香。凍檸茶凍檸茶選擇了走甜。奉上時份量大杯,冰量充足,飲用口感冰涼順喉,味道散發着濃郁香醇的茶味,同時亦帶有檸檬片的清香,感覺清新解膩,吃完鹹食正好用作緩和味蕾。總結而言,餐廳裝潢風格懷舊,環境整齊衛
家鄉鹽焗雞
沙爹牛肉即食麵
凍檸茶

總結而言,餐廳裝潢風格懷舊,環境整齊衛生舒適。職員服務態度良好,藉此一讚。食材新鮮量足,味道可口出色,而且餐廳推行 QR code 自助點餐落單,令整個過程更方便快捷,是值得再次光顧的茶餐廳。
2021-01-27 184 瀏覽
停課至今又個幾月,一群小學家長一齊吃早餐的日子實在是久違了,這天我自己一個去食。沙嗲牛肉米+火腿奄列+豬仔包+凍檸茶=$43牛肉米:汁料味濃,牛肉肉質不梅不軟,米線是類似銀絲米粉一類,爽口有嚼勁!😄火腿奄列:正常的滑、薄、多餡。😁豬仔包:勁爽,已搽牛油。on request可問侍應取煉奶,自己唧,喜歡多少便是多少。😄😄😄凍檸茶:一定要少冰才過癮,有少許偏甜,但合我口味(我的家長朋友們習慣嗌少甜)😄😄

沙嗲牛肉米+火腿奄列+豬仔包+凍檸茶=$43

火腿奄列:正常的滑、薄、多餡。😁

2021-01-23
$43 (早餐)
2020-12-16 239 瀏覽
11月中的時候,母親大人在浸會醫院進行循例的身體檢查。探望完畢業後,我和弟弟來到附近的金記冰室,吃過午飯。餐廳設計裝潢富有70年代懷舊的色彩,地磚是用相紙皮石的。窗台上的燈架是咪高峰形的,整體設計相當富有色彩。原來這間金記冰室開業傳承已經超過50年了,相比我的年紀真的更年長呢!但是餐廳卻用上現代化的點餐系統,我和弟弟坐下不久, 店員便給我們送上了 QR Code,讓我們在自己的手機下單,相當方便快捷。招牌鮮牛肉即食麵 配 炒雙蛋 跟 牛油多士鮮牛肉即食麵是用上新鮮的牛肉,牛肉肉質鮮彈牙爽口,富有牛肉味。最驚喜的是,牛肉上放上了幾條薑絲和碎蔥,估計是緩和牛肉的羶味。即食麵估計是用上出前一丁的,麵條爽口彈牙。牛油多士是厚切的,表層烤焗香脆,內裡鬆軟綿密。雞蛋是鮮黃色的,雞蛋味道恰當,可惜的是有點乾身。家鄉鹽焗雞鹽焗雞的份量相當豐富,看見已經令人垂涎欲滴。估計是用上沙茶醬的,所以油鹹味十足。雞肉嫩滑鬆軟,雞肉味豐富。如果配上白飯,實際可以多吃幾碗。咸魚雞粒炒飯弟弟變點選了咸魚雞粒炒飯,分量相當豐富。我也嚐了幾口,炒飯粒爽口分明,配上細碎的鹹魚肉和嫩滑的雞粒,實在讚不絕口。羅宋湯羅宋湯是隨咸魚
招牌鮮牛肉即食麵 配 炒雙蛋 跟 牛油多士
即食麵估計是用上出前一丁的,麵條爽口彈牙。
牛油多士是厚切的,表層烤焗香脆,內裡鬆軟綿密。
雞蛋是鮮黃色的,雞蛋味道恰當,可惜的是有點乾身。
家鄉鹽焗雞
咸魚雞粒炒飯
羅宋湯
羅宋湯是隨咸魚雞粒飯附送的,弟弟說味道恰當,番茄味豐富,又沒有過份的酸味。
檸檬菜蜜
檸檬菜蜜是弟弟點算的,他還說檸檬和菜蜜味道味道恰當,甜度適中,清新潤喉。
檸檬茶
檸檬茶是走甜的,但是依然清新怡人,紅茶味道濃度恰當,還用上新鮮的檸檬,使味道香醇清甜,怡人解膩。

總結而言,餐廳設計裝還富有特色,職員服務專業細心,食物出品富有心思創新。母親大人出院後, 一定和她再來品嚐品嚐。
2020-12-16 972 瀏覽
九龍塘嘅金記冰室對我來講一啲都唔陌生,因為就係母校附近,朋友生咗BB我哋去浸會醫院探佢,兩位朋友咁耐冇見之後就去咗附近坐得幾舒服嘅 金記冰室 食埋晚飯傾吓計。坐卡位闊落又有私隱度,抗疫功夫衛生做得不錯,套餐價錢實惠大眾化。口水豆腐自助點餐隨意又自在,特別推介有 口水豆腐,很香豆味的白滑豆腐,配上辣度強勁的口水雞醬汁,一濃一淡,對比強烈。綿滑蛋白杏仁茶天氣乾燥飲番杯滋潤嘅杏仁茶,特色飲品之中最適合女生飲用, 入口綿滑、蛋白有益、杏仁味道香濃。深海吉列魚柳配沙律講番起以前讀書嘅時候,學生個年代好鍾意食港式炸魚柳沙律。深海吉列魚柳炸得外脆內軟又多汁,配健康沙律,十分之滋味呀!XO醬蝦球炒西蘭花炒得鑊氣十足,食到大大隻彈牙爽滑嘅蝦球,口感飽滿又惹味,再食件爽口香甜西蘭花。自選小菜套餐,二人份量很豐富,已經配搭了兩碗老火湯及白飯,兩杯飲品同埋兩款小菜。拍薑菜心炒牛肉以前阿媽話拍薑咁拍你可能就係咁解, 拍薑有濃烈的薑汁味,驅風驅寒,菜心翠綠鮮嫩,炒出來的牛肉入口柔軟潤滑,送飯食一流。新鮮菠蘿咕嚕肉金記嘅餐牌好得意,有金記小教室,原來鬼佬肉嘅諧音就係咕嚕肉,又學識多一樣野。 新鮮菠蘿充滿果汁香味,咕

口水豆腐

綿滑蛋白杏仁茶

深海吉列魚柳配沙律

XO醬蝦球炒西蘭花

拍薑菜心炒牛肉

新鮮菠蘿咕嚕肉
金記嘅餐牌好得意,有金記小教室,原來鬼佬肉嘅諧音就係咕嚕肉,又學識多一樣野。 新鮮菠蘿充滿果汁香味,咕嚕肉炸得脆口,啖啖肉味香濃,酸酸甜甜很開胃。

• 新鮮菠蘿咕嚕肉
  • 拍薑菜心炒牛肉
  • XO醬蝦球炒西蘭花
  • 綿滑蛋白杏仁茶
1K
2020-12-16 177 瀏覽
食過金記冰室都知食物水準算優質,而且足料分量食得超值,都係我心水飯堂首選之一,今次又來到九龍塘呢間金記冰室敍餐,係餐牌上已有一系列精選菜式提供,由中式小菜以至港味小食夠晒多元化,是日晚餐就點了一款中式同一個鐵板套餐一齊大家品嚐美食,先來係有四川重慶口水雞(倒牌),味道香辣味濃風味十足,入口啖啖肉質香嫩雞肉,加上沾滿四川重慶辣醬汁,會越食越滋味,輪到另一款係鐵板美式什扒連意粉,淋上濃郁黑椒汁係鐵板上,即時香味撲鼻,美式什扒有齊牛扒、豬扒、雞扒、煙肉、腸仔,可以一次滿足到大家食慾,當然要點杯特色飲品雪糕紅豆冰,繼續一邊飲一邊食先至係一餐完美晚飯。
當然要點杯特色飲品雪糕紅豆冰,
繼續一邊飲一邊食先至係一餐完美晚飯。
2020-11-26 182 瀏覽
《又係附近做完野醫肚系列》今晚係建新中心附近見客見到夜晚 係OpenRice見到附近原來有間金記冰室 話說之前都幫襯過其他分店 印象都唔錯 價廉物美 所以就揀左黎呢度醫肚喇!門面好醒神 唔怕搵唔到!黎個餐湯先 揀左中湯 唔錯 飲落好足料同冇味精餐飲凍檸茶清炒時蔬(芥蘭):色水好靚好翠綠 食落新鮮爽口 平時唔係咁鍾意食芥蘭既我都成碟清晒呀鐵板西冷牛扒:印象中上次係其他分店都有食過 真係幾高質 值得一再encore!侍應姐姐好好服侍 主動幫我淋汁 塊扒大大塊 夠厚身 啖啖肉 正!醬汁有燒汁、蒜蓉汁同黑椒汁揀 今次我就揀左黑椒汁 貪佢夠惹味!塊西冷牛扒既肉質真心唔錯 完全唔韌 而且火喉控制得好好 外面煮得夠香 裡面就keep到鮮嫩juicy 色水好靚 水準遠遠拋離其他茶餐廳食咁多野都係二百蚊有找 好抵呀!
《又係附近做完野醫肚系列》

門面好醒神 唔怕搵唔到!
黎個餐湯先 揀左中湯 唔錯 飲落好足料同冇味精
中湯

餐飲凍檸茶
凍檸茶
清炒時蔬(芥蘭)
鐵板西冷牛扒

食咁多野都係二百蚊有找 好抵呀!
中湯
凍檸茶
清炒時蔬(芥蘭)
2020-08-26 218 瀏覽
金記好似愈開愈多分店,最近知道黃大仙同寶琳都開左新分店。有日既朝早,我都去食左個早餐,三十幾蚊1商場舖入面食個早餐都算係甘。是日食左火1腿通粉,出奇地個湯底黃黃地色又好濃味喎。我一向唔飲奶茶,但朋友極力推介下,我都叫左杯,又真係幾好飲,茶底夠厚,甜度適中,唔會死甜。
My families and I went to a HongKongese style Cha Chaan Teng called “Kam Kee Cafe”(金記冰室)located in Shop 5-8, 13-15, G/F, Franki Centre, 320 Junction Road, Kowloon Tong(九龍塘聯合道320號建新中心地下5-8, 13-15號舖). It is next to the Hong Kong Baptist hospital(浸會醫院).“Curry beef brisket with rice”咖喱牛腩飯HKD$68Generous portion!!..The beef brisket is tender & soft...The curry is rich and flavourful...Very satisfying comfort food!!Highly recommended!!“Deep fried chicken wings”金記炸雞翼HKD$24/2 pcs 隻..Crispy golden skin!!.

咖喱牛腩飯
HKD$68

Generous portion!!

“Deep fried chicken wings”
金記炸雞
HKD$24/2 pcs 隻

Crispy golden skin!!

Loveeeeeeeeeee the spiced salt(椒鹽) sprinkled on top!!

“Poached chicken”
地道霸王雞
HKD$65/regular 例牌

Fresh, well seasoned. Affordable.

The milk tea and almond milk are smooth,creamy and rich!!Delectable!!

“Stir fried shrimp,scrambled egg and chives”
韮黃蝦球炒滑蛋
HKD$67

Hugeeeeeee portion!!At least 5 eggs in it!

The shrimp is springy and bouncy.

The young female manager is hard working and quick response !Good👍🏻

• “Curry beef brisket with rice” 咖喱牛腩飯
  • Hot  milk  tea  熱奶茶
  • Hot  almond  milk  熱杏仁露
2020-08-13 238 瀏覽
在浸會醫院附近要搵食真係唔易,早餐就更加少選擇,通常都會幫襯百味閣,質素都幾好,服務亦算貼心,但食得多都想轉一轉,間中都會幫襯隔離間藍店金記(無奈)。但今次食完之後,決定唔會再幫襯,因為堂食都用哂即棄餐具,真係非常非常非常唔環保!疫情下,叫外賣已經用好多即棄餐具,連堂食都用,點解?仲有,杯奶茶明明要少甜少冰,嚟到完全係多甜多冰,水吧唔掂。
)。

但今次食完之後,決定唔會再幫襯

仲有,杯奶茶明明要少甜少冰,嚟到完全係多甜多冰,水吧唔掂。
2020-08-11
2020-07-31 188 瀏覽
今晚在浸會醫院附近辦點事情,剛好是吃飯時間,便來到這間歷史悠久的冰室,由於已過了6:00 ,不能堂食,便購買外賣回家。現在有個飲食連環賞,七月二人餐$132,原價$189。菠蘿咕嚕肉,酸甜度適中,啖啖都是肉,是夏天必點的小菜。楊州炒飯,飯粒粒粒分明,最重要是有叉燒粒,因為現在很多餐廳,已經用了火腿絲來取代叉燒,味到感覺上比不上叉燒的口感,雖然回到家中,炒飯已經變暖,不過沒有影響到這個炒飯的味道。白灼時蔬,時蔬用薑和熱水焯熟,保持了蔬菜的鮮甜味道。餐湯,有西湯和中湯可供選擇,其中以羅宋湯的酸甜味道最為可取,如果淡一些更好。紅豆冰$13,這個紅豆冰的味道適中,確實不錯。不過由於外賣的包裝,沒有固定了這杯紅豆冰,所以回到家中已經倒瀉了三分之一,是美中不足之處。凍鴛鴦$3,茶和咖啡的味道平衡得很好,是一杯正宗港式的鴛鴦。

現在有個飲食連環賞,七月二人餐$132,原價$189。

菠蘿咕嚕肉,酸甜度適中,啖啖都是肉,是夏天必點的小菜。

白灼時蔬,時蔬用薑和熱水焯熟,保持了蔬菜的鮮甜味道。

外賣自取