約左朋友係將軍澳食飯,咁啱想鋸下扒,就黎左【金鳳大餐廳】,之前都只係食過佐敦分店,將軍澳呢間分店裝修更加新淨企理,以紅色梳化同白色磁磚為主調,充滿懷舊氣息是日餐湯 + 餐包忌廉湯滑順濃郁,湯中有少少粟米,加埋熱辣辣嘅餐包同牛油,絕對係老牌扒房嘅標誌😍西冷牛扒餐(五成熟)(蒜蓉汁)$144 呢份西冷牛扒五成熟,肉質鮮嫩多汁,咬落去有啲彈牙感,加埋蒜蓉汁嘅香氣,味道更加濃郁,牛排的肉味都幾濃,既有炭烤的香味,又唔會過於油膩,而且叫左用碟上,牛扒就算好大份都唔會逼到啲配菜同薯條冇位食😜香煎豬扒餐(蒜蓉汁)$124 香煎豬扒非常非常厚肉,而且有2大塊!外脆內嫩,肉質柔軟嫩滑,咬落仲好Juicy🐷 豬扒啖啖骨,唔會有過多肥膏或者太大舊骨,愛豬嘅朋友一定要試下茄汁意粉 +$18 呢碟茄汁意粉充滿童年回憶,番茄醬酸甜適中,意粉煮得剛好,仲有少少彈牙檸檬茶(凍)(走甜) 檸檬茶清涼爽口,茶底濃度適中杏霜(凍) 杏霜口感滑潤,香甜可口,凍飲時特別清涼

是日餐湯 + 餐包

西冷牛扒餐(五成熟)(蒜蓉汁)$144

香煎豬扒餐(蒜蓉汁)$124

茄汁意粉 +$18

檸檬茶(凍)(走甜)
檸檬茶清涼爽口,茶底濃度適中

杏霜(凍)
杏霜口感滑潤,香甜可口,凍飲時特別清涼
2024-11-14 0 瀏覽
屹立香港多年的金鳳大餐廳,主打鐵板套餐,款式種類選擇多。金鳳雖然絕大部份扒類都是牛為主,也有豬扒、雞扒選擇,以金鳳招牌,扒餐是有一定質素的。餐湯有忌廉湯及羅宋湯,忌廉湯除咗粟米粒粒之外仲有切到細細粒嘅洋蔥,令到個湯更加香甜和creamy。而羅宋湯熱辣辣,濃郁得黎帶點辣,好足料。另外,餐包都唔錯,好軟熟,加埋牛油一齊食,超級享受,大滿足。大大份嘅扒餐,有黑椒汁同蒜蓉汁兩種選擇(我選了蒜蓉汁),鐵板熱力足夠,店員會係您面前幫你倒黑椒汁或蒜蓉汁,一倒就「咋咋聲」勁香!好吸引(蒜蓉味好香好濃)!牛扒肉味好濃,五成熟剛剛好,肉質超嫩滑好易切開,大大塊充滿肉汁,配上蒜蓉汁好香,墊底嘅薯條和翠玉瓜索曬啲蒜蓉汁好惹味,份量好足好飽肚,風味十足。整體嚟講,質素有保證,鐵板夠曬熱,肉質唔錯,而且分量夠曬大,鍾意鋸扒嘅朋友絕對唔好錯過。餐廳員工整體上非常友善,非常適合與朋友、家人、情侶聚餐,大家有興趣不妨試下!

2024-11-06
午餐
今次去金鳳食飯,整體體驗真係一言難盡。下午茶鐵板鴛鴦扒 $76 鴛鴦扒係豬扒拼雞扒,豬扒味度正常肉質普通,唔算太嫩,但佢塊雞扒細到,你話將隻雞斬佢18件既其中一件,我都會信。黑椒汁偏鹹鐵板薄西冷扒 $78 西冷扒對比大家樂黎講算厚身,但佢好似落得太多梳打粉,無肉味,薯條比啲汁整淋晒,有啲晒。凍奶茶無乜茶味,可以唔洗嗌後話職員態度真係有待改善!二位去,見到有卡位,職員話要比四人坐,被安排坐走廊位,但轉頭職員就將個卡位比2人坐,what???都算啦。佢哋上完餐包同湯後,唔夠三分鐘後個鐵板就上到。張枱原本已經窄得嚇人,我真係擔心職員會唔小心將兩塊鐵板會飛過嚟,我起身讓位,點知職員即刻叫我坐返落去,話我起左身無人擋住啲汁,啲汁會彈到佢哋櫈度,我當下呆左秒,職員勁惡再講唔好整污糟佢地啲櫈。乜嘢邏輯嚟㗎?姐係佢張櫈既乾淨重要過啲客有無燙親???食嘅時候,因為坐走廊位,好易比人撞到隻手,又有收餐車不停經過,我要好似隻暴龍手咁縮埋一舊先食到,真係冇心情食。仲要見到職員收隔離枱餐具時勁大力掉嘢,啲廚餘汁彈出。結論食物味道無乜特別,價錢唔算貴,但問題係服務同環境因素,我寧願揀第二間餐廳比我安安樂樂食餐飯。
今次去金鳳食飯,整體體驗真係一言難盡。

下午茶
鐵板鴛鴦扒 $76

鐵板薄西冷扒 $78

凍奶茶
無乜茶味,可以唔洗嗌

後話

我要好似隻暴龍手咁縮埋一舊先食到,真係冇心情食。

仲要見到職員收隔離枱餐具時勁大力掉嘢,啲廚餘汁彈出。

結論
2024-11-04 318 瀏覽
想食鐵板又唔想太頹,見到金鳳就試試去,平時行過門口都見到keep住有人排隊,唔會伏嘅😀😀  一開頭以為得扒類可以揀,menu一睇就發現仲有海鮮,各類牛肉,雜扒,焗飯意粉可以揀,真心花多眼亂🙈  每個扒餐都包括餐包, 餐湯同餐飲😌餐包係暖暖地,有處理過下,唔係就咁冷冰冰咁上。餐湯就係紅白兩選擇,白湯都算濃,如果再加多啲配菜就很好了。紅湯既蔬菜就好足,再加上微微辣,非常開胃👍🏻  主食揀左兩個扒餐。先黎美國安格斯肉眼扒,大大塊,5成熟,肉味濃郁,口感又夠腍🤩另一個就揀左豬扒mix雞扒,仲要兩塊都係好大塊,大過部手機😂兩者都係咬落鬆口,亦保持到肉汁。另一重點就加所有扒都可揀加生蒜茸,除左可以增加香味,亦係重口人士必選🙈🥰  最後要讚下待應,所有醬汁都係扒到即上,佢會叫你拎定事先提供既紙巾擋一擋,唔會想你啲衫被整污槽,亦避免比煙供到,細心!👍🏻
餐包
餐湯
豬扒mix雞扒
豬扒mix雞扒
2024-10-29
2024-11-04 232 瀏覽
牛扒普普通通,不過不失,跟餐薯菜沙律得幾篇菜葉,午餐價錢算實惠。當然本身就係茶餐廳冇咩太高期望。但收銀態度極差,問多幾句就唔鍾意,不如轉行。有個咁嘅員工祝你生意興隆。以後都唔會幫襯。
當然本身就係茶餐廳冇咩太高期望。
2024-10-17 465 瀏覽
港式鐵板燒真係百吃不厭,今晚又嚟咗金鳳大餐廳食叫咗鴛鴦扒餐(豬扒、雞扒)、雞扒餐、配羅宋湯同升級咗一個酥皮忌廉湯鴛鴦扒餐份量好驚人,豬扒同雞扒都好大塊啖啖肉、至於雞扒餐塊雞扒皮脆肉厚,識得出雞扒好新鮮,底下鋪咗大量嘅薯條同蔬菜,淋上黑椒同蒜蓉汁真係令人垂涎三尺升級咗嘅酥皮忌廉湯酥皮香脆惹味,而忌廉湯都好濃郁,出色呢間餐廳位於寶琳,鐵板燒上枱嘅時候熱辣辣,食物分量慷慨,性價比非常高,推薦#金鳳大餐廳
港式鐵板燒真係百吃不厭,今晚又嚟咗金鳳大餐廳食

升級咗嘅酥皮忌廉湯酥皮香脆惹味,而忌廉湯都好濃郁,出色

#金鳳大餐廳
2024-10-15
5 分鐘 (堂食)
  • 招牌牛柳餐
  • 什扒餐
2024-10-17 598 瀏覽
金鳳大餐廳位於將軍澳新都城中心三期,地址係寶琳貿業路8號地下G19-20號舖。呢間餐廳嘅環境幾舒服,適合同家人朋友一齊聚餐。最近我試咗佢哋嘅招牌牛柳餐,真係好滿意,以下就同大家分享一下我嘅用餐體驗。招牌牛柳餐加蒜牛柳餐真係佔據咗我心目中嘅一位!牛柳煮得剛好,肉質嫩滑而且味道鮮美,加上蒜香,令整道菜更添風味。牛柳嘅醬汁濃郁卻唔會蓋過肉味,搭配一啲青菜,既健康又美味。而且唔好錯過佢哋嘅羅宋湯,湯底酸酸甜甜,啖啖都係番茄味,十分開胃。裡面仲有牛肉同蔬菜,食落去暖心又暖胃,特別適合呢個季節。餐廳仲會配一個軟滑嘅餐包,真係一絕!餐包外脆內軟,抹上少少牛油或者直接食都好好味。再加上餐茶,完美嘅搭配!飲落去清新又舒服,真係唔會覺得油膩。整體而言,金鳳大餐廳嘅招牌牛柳餐真係值得一試,味道一流,服務態度亦非常友善。無論係同家人定朋友聚餐,呢度都係一個好好嘅選擇!下次一定會再返嚟,試下其他菜式!

招牌牛柳餐加蒜

2024-10-15 480 瀏覽
今天想找個好啲既下午茶食,見到呢間有個好似幾好食既下午茶鐵板,$78包野飲,以下午茶黎講稍微偏貴。入到去,間野唔大,約坐滿1半,店員見我一條友就指我坐一個溫度偏高既位(本人怕熱,要在該位吃鐵板實在捱不住,就只能轉身走了。那店員沒有不禮貌,我只是因覺得該位置不舒適,也沒說半句沒黑面,轉身就走了。由於位少加上又不像RUD燒肉那種全鋪大量吉位也要你坐門口的那種,所以這不能怪食店。冬天再去光顧吧。為甚麼香港的食店愈來愈少客,大家都北上/外遊消費,其中一原因應該就是食客花錢花得不爽,已經沒有價錢上優勢,連坐的地方也不舒服,很難讓人想出街食,這亦是大家都情願兩餸飯的主因。評分由於還沒吃,所以全部給中間。
評分由於還沒吃,所以全部給中間。
2024-10-15 417 瀏覽
今日响新都城見到,朋友記起佢哋嘅經典鐵板牛扒加特蒜蓉,話好耐冇食過,要入去食個午餐回味下。餐廳裝潢一般茶餐廳格局,梳化椅卡位,坐得舒適又闊落。餐牌選擇以各式鐵板牛扒或肉類為主,仲有焗飯、咖哩飯及小食等,價錢合理。餐湯係忌廉湯及羅宋湯,保持一貫水準,白湯香甜creamy,紅湯材料多又煲到入曬味。港式餐包熱辣辣好軟熟,加埋牛油一齊食,勁正👍。帶子牛柳餐 $178.- 另加蒜蓉 $2.-帶子大隻厚身,煎至外焦內嫩,兩件大牛柳份量十足,七成熟成度啱啱好,肉味重有嚼勁,特加蒜蓉及蒜蓉汁鋪滿牛柳,啖啖肉又勁香口🥰,配菜有勁多粗薯條、甘筍及翠玉瓜,真係食得好滿足。皇牌焗豬扒飯 $82.- 轉套餐加$25.- 豬扒同樣大件又厚肉,肉質緊緻無筋,炒飯底帶陣陣蛋香味,加上香濃嘅蕃茄醬汁,撈埋飯一齊食味道香甜又醒胃😋。食物份量勁多,朋友話食物保持水準,經典味道十年如一,食完後好滿足😍。
今日响新都城見到[金鳳大餐廳],朋友記起佢哋嘅經典鐵板牛扒加特蒜蓉,話好耐冇食過,要入去食個午餐回味下。

帶子牛柳餐 $178.- 另加蒜蓉 $2.-

皇牌焗豬扒飯 $82.- 轉套餐加$25.-

2024-08-29
金鳳大餐廳 港式傳統扒房!屹立香港多年金鳳大餐廳主打鐵板套餐🍴款式種類選擇多今晚就嚟咗將軍澳分店😀裝修型格更設有卡廂!坐得好舒服今日一行兩人就叫咗個鐵板餐同咖喱雞扒飯晚市鐵板套餐跟餐湯餐包同飲品!🍴招牌牛柳配蒜蓉汁大家一定要再加兩蚊要個生蒜🧄非常惹味牛柳份量足,又厚身!性價比高叫左五成熟牛柳煎到恰到好處💕肉質鮮嫩呈粉紅餐湯叫咗羅宋湯~微辣帶酸陪開胃!🍴咖喱雞扒飯雞扒大大件!配上香濃咖喱好下飯!金鳳大餐廳 (新都城中心三期) (將軍澳)📍將軍澳寶琳貿業路8號新都城中心三期地下G19-20號舖
金鳳大餐廳

港式傳統扒房!屹立香港多年金鳳大餐廳
主打鐵板套餐🍴款式種類選擇多
今晚就嚟咗將軍澳分店😀
裝修型格更設有卡廂!坐得好舒服

今日一行兩人就叫咗個鐵板餐同咖喱雞扒飯
晚市鐵板套餐跟餐湯餐包同飲品!

🍴招牌牛柳配蒜蓉汁
大家一定要再加兩蚊要個生蒜🧄非常惹味

牛柳份量足,又厚身!性價比高
叫左五成熟牛柳煎到恰到好處💕肉質鮮嫩呈粉紅

餐湯叫咗羅宋湯~微辣帶酸陪開胃!

🍴咖喱雞扒飯

雞扒大大件!配上香濃咖喱好下飯!

金鳳大餐廳 (新都城中心三期) (將軍澳)
📍將軍澳寶琳貿業路8號新都城中心三期地下G19-20號舖
曾經在這𥚃先膳,食物質素和環境是可以的,所以打算再幫襯,但竟然有如此遭遇。當時有一張大枱,我是第一個到的,因為家中老小,隨即到步,所以和店員溝通後並取票,我就在餐廳外面等候家人到達。其時有一家為數七人,未有取票的人來到,店員在完全沒有和我溝通的情況下,就將枱給了別人,而店裏亦沒有其他座位了。家人對於白行一趟,感到非常失望。縱使我明白餐廳有人齊先到的規矩,我只係希望店員尊重一個已經攞咗飛同佢溝通過嘅人,而唔係問都冇問溝通都冇溝通就立刻將枱給了別人,哪怕我的家人差不多到步,完全漠視先後次序,和客戶服務精神。如果唔係我入去問店員是否最後一張枱,及呢張枱給了別人之後,是否要等一至兩小時,店員根本冇打算同一個已經先取好票,跟佢已經講咗家人在兩三分鐘之內到達的客戶溝通,一家老小包括行動不方便的老人,豈不白行一趟,再要等上一兩小時用膳。劣質客戶服務,建議你們多加留意,及做好客戶服務培訓。

2024-09-29 475 瀏覽
曾經幫襯過這裏,味道還可,份量足夠,但是想再幫襯,雖然有取票制度,家中老人小朋友亦都喺2分鐘之內會嚟到,但係後邊唔使攞飛嗰個人,可以搶咗我張枱,原因係到齊人,咁請問取票制度愛嚟做乜嘢,然後全店滿座,需要我再等超過1小時,簡直浪費時間,服務態度非常之差,永不再幫襯。
2024-09-18 550 瀏覽
夏威夷薄餅+焗豬扒飯餐:先講pizza 自家製焗爐有問題,餅底一舊白麵包上面肉醬腸仔菠蘿芝士,好似冇焗過咁~只可叫夏威夷三文治!何謂焗豬扒飯,白飯底+茄汁豬扒放面,加芝士一齊焗下都好呀!如果求Q其諗住做得住,奇怪在仲有人試,開左成年都有人話D扒麻麻地,諗住試其他支持下市道,Oh ,又賴野!👽💩👽💩👽💩👽💩👽💩👽
2024-09-18
30 分鐘 (外賣送餐)
2024-09-01 752 瀏覽
本來今日想去食,等咗三張枱,明明係我已齊人,到咗,叫到我個number ,門口個叫人呀姐叫我等一陣,點知等咗成15分鐘,佢無啦啦叫番前一個號碼,重點係前一個號碼都係唔齊人,都係啱啱先到,佢就叫番前一個號碼入去先,問佢仲要話而家係叫呢個號碼,話叫我再等,問極佢都仲係話叫我等,其實我攞飛到叫我個number 已經等咗30分鐘,到我嘅時候仲要叫咗第二個遲到嘅先,叫我繼續等,服務態度極差,嘢食唔係特別好食,服務態度差到一個點,請我都絕對唔會再去食!blacklist佢!!!
2024-09-01
  • 招牌牛柳餐
2024-08-27 1159 瀏覽
好耐之前去過金鳳食,但係如果兩個人叫兩個扒餐,根本食唔晒, 10分浪費,所以其實我哋都好耐冇來。但係我始終好掛住佢嘅餐湯同埋餐包,所以都係要幫襯一下,今日我先知原來叫沙律菜都可以upgrade做套餐,另外一個就叫扒餐,變咗扒同沙律大家share嚟食,冇咁漏。餐包同餐湯熱辣辣,尤其是羅宋湯一定要叫,辣辣地,非常之惹味。雞扒沙律非常之大碟,胡麻醬雞扒薄切,邊皮仲係煎得香脆,熱辣辣上枱,,好過其他餐廳的雞扒沙律是凍冰冰的雞扒。沙律菜食極都仲有,每一塊都沾上胡麻醬,很清新。扒餐就叫咗牛柳,兩大塊牛柳非常之牛肉,但係入面整得非常腍,一啲都唔韌。配菜薯條都非常之入味。餐飲方面,我們一杯加咗$5叫利賓納,好味。另一杯加$18叫黑牛,加咗朱古力味雪糕嘅可樂零舍creamy。