2021-06-08 31 瀏覽
白雞湯拉麵🍜個樣就幾靚打卡一流有睇頭湯底唔太香濃叉燒白煮咁樣一啲香味都冇而且好大陣豬蘇味雞肉都係白煮無味黑蒜油醬油拉麵上枱幾香黑蒜味但係成個湯感覺好油膩而且啲肉都係一樣白煮咩味都冇原隻燒魷魚啲肉有啲難咬但係都係一啲味都冇...又係咩味都冇......點解呢間舖頭所有肉類咩味都冇雖然呢間舖頭都好出名但係唔係我碗麵呀!我諗真係唔會有下次幫襯

白雞湯拉麵🍜

上枱幾香黑蒜味
但係成個湯感覺好油膩
而且啲肉都係一樣白煮咩味都冇

原隻燒魷魚啲肉有啲難咬
但係都係一啲味都冇...
又係咩味都冇......
點解呢間舖頭所有肉類咩味都冇

雖然呢間舖頭都好出名
但係唔係我碗麵呀!
我諗真係唔會有下次幫襯
2021-06-06 32 瀏覽
雖然上個月已經介紹過呢間拉麵店…但因為我終於order到好岩自己口味既一碗拉麵😭👍🏻 所以請容許我再介紹呢間舖頭其他款既拉麵俾大家😭😭當日夜晚喺附近上完瑜伽班,介乎喺「肚餓」同「唔肚餓」之間…咁為食嘅我又點會比自己餓住肚仔返屋企呢?👻因為當晚落大雨而我又好大頭蝦咁無帶遮💩所以就打算喺附近嘅地方是但搵間餐廳食咗個飯先,祈求天氣會轉好☺️🌧🙅🏻‍♀️所以最後就走咗入黎食拉麵,可惜我嗰晚食唔落成個dinner set,所以只係單頭order左一個鹽味拉麵($88)🍜 有咗上次嘅經驗,今次要特登請店員將煮麵嘅時間縮短,因為我比較鍾意食硬身嘅拉麵🤤 而師傅亦都不負所望,清淡嘅鹽味湯底加上硬身嘅拉麵條,Perfect池!👍🏻👍🏻👍🏻 莫非真係Less is more???🤔🤣 唔知點解今次食落嘅雞肉比起上次天后嗰間分店烹調得更嫩滑,真係好似BB嘅肌膚咁🤣 唔知咁樣形容大家明唔明白🙈 再飲埋另外加嘅波子汽水($24) ,最後就帶住好心滿意足既肚仔離開呢間餐廳,而雨亦都咁岩停咗🥰🥰🥰

2021-06-01
5 分鐘 (堂食)
  • 鹽味拉麵
2021-06-03 36 瀏覽
金鶴拉麵唔好以為淨係係食拉麵,原來佢仲有好多新登場嘅日式丼飯,價錢都好抵食,以後食日本嘢又多一個選擇啦!本身諗住嚟到係嗌啲拉麵返屋企食,安全啲。落到去發現除咗基本拉麵餐牌,有套餐之外,呢個飯嘅餐牌有六款唔同嘅丼飯,我哋就揀咗A、B、E外賣返屋企慢慢食。另外叫多個classic鹽味拉麵。玉子燒豚肉丼 $58裏面好多豚肉片調味好香,仲有好多洋蔥,夠晒多汁,上面仲有一隻糖心蛋,夠豐富。照燒雞扒丼飯$58雞扒方面表面灑上很多芝麻,令味道更香,雞扒質感保持嫩滑。洋風咖喱豬扒丼飯$68咖喱豬扒飯方面我都幾鍾意佢個咖喱汁,日式味道唔會辣但係夠香,豬扒上面一樣有芝麻嘅蹤影,都仲係Juicy唔乾硬,特別豐富,難怪相差$10醬油拉麵$88去得拉麵店當然都有屋企人係想食拉麵,就揀咗個醬油拉麵,醬油帶有輕微鹹香味道,有豚肉外仲有比較特別嘅慢煮雞肉,糖心蛋,紫菜,性價比OK !

玉子燒豚肉丼 $58

照燒雞扒丼飯$58

雞扒方面表面灑上很多芝麻,令味道更香,雞扒質感保持嫩滑。

洋風咖喱豬扒丼飯$68

醬油拉麵$88

2021-06-03 24 瀏覽
金鶴拉麵有幾間分店,其中一間位於北角和富道,餐廳最近更新了餐牌,新出有軟殼蟹香辣拉麵及幾款丼飯,豚肉雞肉鯖魚丼,選擇非常多。疫情期間已習慣外賣回家,是夜晚餐 - 黑蒜醬油湯拉麵,湯底超濃黑蒜味,咸度適中,材料豐富,有雞肉,叉燒,筍,木耳絲,雞蛋,麵身偏硬,可以算是比較傳統日式拉麵。餐廳同時更新了串燒餐牌,有部份串燒需以兩串起,必點推介有雞泡魚乾,略帶甜,配有沙律醬。個人偏愛雞軟骨及海鹽燒雞中翼,調味適中,不會太乾身。

2021-06-02
2021-05-22 28 瀏覽
好多次經過舖頭都冇入去,今晚食外賣就試到佢嘅真功夫,首先講吓個湯,超濃厚,夠入味,證明係用咗好多時間同心思去整,夜晚冇好口乾嘅反應,即係佢唔係用咗味精,另外再講下佢啲配料,外賣嘅炸雞食得多,好多送到你屋企已經唔好食,但係佢仍然係好好味好滑,而叉燒,蛋同埋雞肉,都處理得好好,令到你食完之後又想再食嘅感覺。試過好多奪星嘅拉麵,都冇呢間咁好食,我覺得佢比較適合香港人嘅口味,濃味得來唔太鹹,可以一試再試。
外賣送餐
  • 金鶴雞白湯沾麵
趁著星期六日這個小假期來了一個Staycation。我們住北角附近的酒店 ,由於package沒有包括晚餐,我們便到附近買拉麵回酒店吃。金鶴拉麵位於北角和富道。如果從地鐵站出發大約六七分鐘便到,地點方便就腳。疫情關係我們店外賣也需要量度體溫,在餐廳也準備了酒精消毒液,為求令我們吃得安心。我們叫外賣自取的,大約十分鐘便可以。餐廳十分細心,把拉麵和湯底分開包裝,而且外賣還有折扣。黑蒜醬油拉麵 (⭐⭐⭐⭐⭐)這個黑蒜湯底絕對是誠意之作 - 自家製醬油湯底配上黑蒜油,黑蒜油吃起來十分香口,但不會蓋過其他食材的鮮美。質感方面湯底較為厚身,配上掛湯力十足的拉麵,每一啖都發吃到湯底的精華。配料包括黑豚叉燒,赤雞雞肉,糖心蛋,筍乾和木耳絲等等。其中最喜歡黑豚叉燒,肥瘦適中,而且有十分香的醬油味。一份兩件,令人停不了口。金鶴雞白湯拉麵 (⭐⭐⭐⭐⭐)朋友選的這個雞白湯拉麵也十分不錯,配料和拉麵是相約的。白雞湯相比起來較為味道輕,但仍然開得出雞的鮮味。 炸雞 / 餃子(⭐⭐⭐⭐💢)另外我們選擇套餐配了小吃,分別時炸雞和餃子。炸雞是即叫即炸的,吃起來還是熱辣辣,十分脆口。餃子一份四隻,是豬肉餡料的,配上微酸

黑蒜醬油拉麵 (⭐⭐⭐⭐⭐)

黑蒜醬油拉麵

金鶴雞白湯拉麵 (⭐⭐⭐⭐⭐)
金鶴雞白湯拉麵

炸雞 / 餃子(⭐⭐⭐⭐💢)
另外我們選擇套餐配了小吃,分別時炸雞和餃子。炸雞是即叫即炸的,吃起來還是熱辣辣,十分脆口。餃子一份四隻,是豬肉餡料的,配上微酸的醬汁,吃起來也十分不錯。
炸雞 / 餃子

飲品我們選了無糖可樂,一人一罐,為這天的晚餐劃上完美句號。

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
金鶴拉麵 北角和富道6號嘉洋大廈地下A舖
推介菜式:黑蒜醬油拉麵,金鶴雞白湯拉麵

👍🏻地點方便
👍🏻價錢合理
2021-05-20 29 瀏覽
今日去到客戶公司開會啱啱去到午餐嘅時候客戶就話去附近嘅餐廳通常呢個時候去到中午時間都非常之咁多人所以就提議我哋不如落去買外賣送上嚟咁啱落到去附近原來見到有呢間拉麵譜客戶話佢都非常之鍾意食就係貪佢個湯底直情可以飲埋而且仲非常之咁濃郁滋潤所以就即管喺金鶴嘅拉麵舖買外賣估唔到去到五線嘅時候叫外賣仲會有折扣而且平日嘅時候仲有套餐所以我哋兩個人就叫咗個二人餐我哋都係叫咗佢最出名嘅雞白湯拉麵貪佢嘅雞湯非常之咁濃郁而且仲冇味精可以成碗飲晒但係佢除咗個湯底濃郁值得讚之外佢嘅棉質仲非常之不錯因為好多時買外賣嘅時候棉質好多時都會林晒但係呢度就會用上了分湯嘅方法所以佢嘅棉質完全唔會比湯浸到林晒而且佢個配料仲非常之咁出色因為佢仲有半隻半熟蛋而且仲有雞肉同豬肉所以呢個午餐食得非常之咁開心而且外賣中包裝得非常之咁好一滴湯汁都冇漏另外個套餐我再叫揸咗堂楊炸雞同埋叫多咗兩份嘅半熟蛋炸雞非常之咁出色半熟蛋就一如既往咁樣嘅控制得非常之好而且餃子做煎得非常香脆好好食

2021-05-12 657 瀏覽
奶油包又到一年一度好L忙既時間係LUNCH既時間忍唔住要出去同友好既同事食餐好既好慰藉一下心靈公司附近都有幾多好野食既不過奶油包同同事都想食D濕濕地既野行行下就見到金鶴拉麵門面幾乾淨LUNCH SET又唔貴就決定幫襯一下入面既DECO.都幾有日本風奶油包就特別鍾意個牆身既然係食LUNCH既...時間唔多就直接叫左個2人SET同串燒但睇食物前都睇睇個MEUN先2人餐先$256係唔算平又唔算好貴既要諗諗今日唔食食M記茶記$128一個人有拉麵,小食同飲品差唔多啦...因為個日實在太餓所以奶油包同同事仲叫左串燒食唔好講咁多廢話睇下D野食先先嚟個炸日式餃子真係新鮮熱辣辣外皮香脆而入面既肉唔會因為炸左而太硬真心好味奶油包冇點任何汁都覺得夠味同事要左個金鶴雞白湯拉麵個雞湯味係唔錯既好creamy而2種肉都好嫩口 一般嘅拉麵配料都會係日式叉燒但係佢呢度竟然係仲有兩片雞肉雞肉非常非常之鮮味 雞白湯拉麵最突出之處就係旁邊嘅嗰啲炸牛蒡超級香口再嚟既就係唐揚炸雞件件都新鮮熱辣辣大大件 唔好以為佢個炸粉好厚 其實佢裏面啲肉仲厚雖然係炸過但係裏面嘅雞肉都勁軟身唔似出面嗰啲炸到乾曬水會鞋颯颯奶油包要咗既拉麵就係黑蒜
奶油包又到一年一度好L忙既時間
LUNCH SET又唔貴
就決定幫襯一下

入面既DECO.都幾有日本風
奶油包就特別鍾意個牆身

既然係食LUNCH既...
時間唔多就直接叫左個2人SET同串燒

奶油包畀呢餐評價都值80分
2021-05-06
  • 黑蒜醬油湯拉麵
2021-04-30 35 瀏覽
金鶴拉麵 (和富道)地址: 北角和富道6號嘉洋大廈地下A舖電話: 22199877成2-3個月無來,估唔到外賣有折架優惠依然做緊,看來肺炎一日未消失市民仲抗疫戴口罩,個優惠都會keep 住做,又可以令我呢類熟客翻轉頭幫襯為銀包著想$128 沾麵,平時怕湯麵冷卻影響食物口感味道,沾麵好處是湯同食材及麵係分開,反到屋企叮翻熱湯,把麵條沉落去濃腫白湯,仍然好掛湯,雞肉片及叉燒都升華味道佢架日式飯一直好欣賞,大件多,$58照燒雞排飯,是呀因一家都係食肉獸,$68厚切豚肉排半肥易入口,再加半隻流心蛋,可以令人食光所以米飯。
金鶴拉麵 (和富道)

地址: 北角和

富道6號嘉洋大廈地下A舖
電話: 22199877

2021-04-29 36 瀏覽
一去到環境好好,好簡潔嘅設計,幾有日本高級食店feel,之後同店員講book咗位,佢地好有禮貌同好有效率咁安排我地入座👍🏻今次兩個人就揀咗兩個套餐食,揀咗鹽味拉麵同醬油拉麵,其實佢有五個味道揀,但因為我同朋友都唔食得辣🤧兩個套餐包小食同飲品,都只係$256,好平好實惠🤑而且份量係勁夠!大食嘅我都好滿足😋至於食物質素都好高,首先講鹽味拉麵,佢唔會係得個咸字,而係好有層次咁帶岀豬骨湯底嗰鮮味,非常好食,唔係講笑如果唔係叫咗野飲,我會飲曬碗湯😋拉麵除咗湯底重要,麵底同樣緊要師傅好明顯有過冷河,質感非常彈牙,而煮食時間亦控制得啱啱好,唔會淋曬,對麵底評價好好👍🏻兩碗配菜都好足料,好好食。拉麵不可或缺嘅味玉,舖頭亦整得好岀色,首先蛋嘅生熟程度啱啱好,係會流心!岀面好多店都係半生熟但唔會流心,之後味道好入味,有落花雕酒浸,好鐘意食😋至於另一碗味增拉麵🍜麵底同小食都係一致高水準,主要講翻湯底,味道好濃郁但唔會覺得好重味精,而且味增好入味,成碗麵食起上嚟好滋味,大推叫味噌👍🏻👍🏻👍🏻最後小食方面,叫咗唐楊炸雞同日式餃子,都好食,炸雞嗰皮唔會太厚,而且唔會太多油,重點係即叫即做,熱辣辣好好食😋餃子就同岀
兩個套餐包小食同飲品,都只係$256,好平好實惠🤑

而且份量係勁夠!大食嘅我都好滿足😋

餃子就同岀面差唔多,但我個人偏好乾身,所以如果再煎耐多小小就好。
不過可惜鋪頭入面冇洗手間,要過對面商場先可以洗手,大家要留意返呀!!!
整體嚟講,食物同環境質素都好好,推薦大家去食,而且請人食生日飯經濟又實惠,店員禮貌都好好,一定會再去幫襯🙌🏻

地址:北角和富道6號嘉洋大廈地下A舖
2021-04-20
2021-04-26 34 瀏覽
今日同朋友去左食拉麵,好耐都冇食過好日式的拉麵啦,冇得去旅行,就食呢個當去左啦。我同朋友分別叫左極濃蟹湯拉麵同軟殼蟹香辣拉麵的套餐。套餐可以揀2個小食,我地揀左炸雞同餃子,可能因為2樣食物都係熱辣辣咁送來,所以真係好好味,好脆,餃子好足料。到主菜來到,個人認為蟹湯好濃郁,非常有蟹味,亦都好足料,好多蟹肉,仲有日式叉燒。另外我都有試朋友叫個個軟殼蟹香辣拉麵,個辣度岩岩好,軟殼蟹又係好香脆,配埋個拉麵成個感覺好match,好新鮮的組合,個人好推薦呢個,值得一試。
我同朋友分別叫左極濃蟹湯拉麵同軟殼蟹香辣拉麵的套餐。

2021-04-20 37 瀏覽
拉麵控鐘意食不同味道不同湯底的拉麵,呢間拉麵打正旗號最出名係雞湯,網上見到食評唔錯一於外賣回家試吓外賣好細心麵同湯係分開上,返到屋企啲麵都唔會變淋,單點拉麵幾十蚊都有,但一個套餐二百幾蚊有兩碗拉麵,兩個小食同兩杯飲品,好似套餐抵d拉麵好味喎,有咬口,湯底超正無豬骨湯咁油膩,但味道依然好濃郁,雞肉好滑好嫩,仲有成4-5塊咁多,再加塊义燒勁大塊超誇張,成碗麵好足料,食完勁飽。小食方面我哋點左煎餃子同炸雞,不過不失,不過食得出真係新鮮炸起,外脆內軟,唔係返炸無限次個d硬石頭雞。2百幾蚊一餐咁高質的拉麵,絕對可以encore 食完再食。

• 金鶴雞白湯拉麵
2021-04-17 40 瀏覽
金鶴拉麵喺屋企附近,但都無試過叫晚餐, 可能係午餐已食麵,晚餐就唔再食麵啦, 又因為二公子愛食麵,所以晚餐就自動放棄, 但原來金鶴拉麵係有飯食架,今次叫左2客飯, 1客拉麵,1客日式餃子。 分別係: 日式吉烈豬扒配黑豚肉碎飯, 唐揚炸雞配黑豚肉碎飯, 白湯拉麵,日式餃子。日式吉烈豬扒配黑豚肉碎飯,吉烈炸得好脆,味道香濃,肉質彈牙,另外黑豚肉碎先精彩,好似吞拿魚醬,唐揚炸雞亦炸得剛剛好, 雞肉重有肉汁添白湯拉麵係皇牌,點會差呢, 個湯真係好飲, 如果可以比一碗我, 我真係可以當湯飲, 拉麵爽口彈牙,雞肉望落好似好實,但嫩滑好淋,餃子就正正常常,總體係無得輸。

唐揚炸雞亦炸得剛剛好, 雞肉重有肉汁添

, 拉麵爽口彈牙,雞肉望落好似好實,但嫩滑好淋,

餃子就正正常常,總體係無得輸。
2021-04-16 54 瀏覽
晏晝好肚餓又到食飯時間,本來今日想去金鶴拉麵食個雞湯拉麵,因為之前食過都好好食。但去到之後,又俾我見到原來佢有個得獎嘅鰻魚飯,最後把心一橫,都係叫個鰻魚飯食,因為之前已經食過拉麵。 其實佢除咗雞湯拉麵,仲會有啲特色拉麵,我見到期間限定嘅軟殼蟹拉麵,其實都好吸引,今次叫咗鰻魚飯唯有下次先再嚟試下啦。佢個鰻魚飯餐其實除咗一盒嘅鰻魚飯,仲會有一個芥末八爪魚嘅小食,估唔到佢呢個芥末八爪魚幾吊胃口,因為佢有少少嘅辣味,個八爪魚都爽口,應該幾新鮮。講番個主角鰻魚,食落有d炭燒嘅感覺,唔知佢其實係用電板燒定炭燒,但係幾有炭燒嘅風味。另外其實佢比一般嘅鰻魚飯貴,係因為唔係我哋平時食開嘅鰻魚平時食開嘅鰻魚通常係扁平,但係佢嗰個係比較彈口同埋好厚身好似食緊一嚿好肥好香嘅肉咁。食過咁好嘅飯,當然要咁配上日本出產嘅波子汽水啦,令到自己好似有置身於日本嘅感覺。我好希望不久嘅將來可以快啲去日本食,今次食完飯要返下次先再食下佢啲午餐,因為望落都真係幾抵食。

2021-04-14 72 瀏覽
金鶴拉麵有好多間分店 今日就黎到北角分店因為舖頭細細地 好驚要排隊好彩可以係openrice book位 唔洗驚要排隊 非常方便!揀左金鶴 雞白湯拉麵雞湯底拉麵真係好少食平時多數都係食豬骨湯啊味增湯底拉麵一黎到 哇左出黎個賣相好吸引🤤有好多炸牛蒡 平時唔太鍾意食牛蒡炸左又幾好味🤣個湯好白 超級濃 可以用結黎形容個湯好好味 差唔多飲曬仲有兩大塊叉燒 好足料食拉麵唔少的溏心蛋加加埋埋都後多配料 好豐富☺️拉麵都好好味 軟硬適中
金鶴拉麵有好多間分店
今日就黎到北角分店