2019-06-10 65 瀏覽
朋友生日,他提議去吃鐵板燒,上網見到很好評價的《鉄人旨花》,就預先book位請朋友食生日飯。餐廳環境佈置好有日式感覺,座位有吧枱設計同埋鐵板燒枱。如果想食日本刺身料理嘅話,坐吧枱就最適合。不過我哋今晚食鐵板燒,所以就坐鐵板燒枱,可以一邊睇住師傅煮,一邊品嚐美味嘅美食,用五官去享受食物。套餐都有多款選擇,而且入面有不同款式新鮮嘅海鮮,價錢合理,套餐食物非常豐富。最後我哋揀咗二人前嘅白象拔鐵板燒套餐。首先食手作前菜沙律🥗配以Wasbi 甜酸汁及一年一收的草本植物-藜麥,沙律菜味道酸酸甜甜,非常開胃。紅酒煎鵝肝賣相好吸引,旁邊有一些黑醋蜜糖汁及薄荷玫瑰葉亦可食得。我至愛嘅鵝肝煎得外脆內軟,食落去有入口即溶嘅口感,好Juciy。日本白象拔原隻即叫即剝,廚師煮完上碟賣相好吸引,象拔蚌好爽口入味。特別菜品就是法國奶油白蘆筍,可以清一清口的味道,準備等食下一道菜色-和王牛。熊本縣產A5和王牛我們叫了五成熟,加埋新鮮嘅矮瓜同埋蘑菇等,仲有香脆可口嘅蒜片一齊食,香濃無比。師傅仲教我地第一件牛肉可以原味食,其餘可以點鹹鹽或者wasabi一齊食,牛肉好有質感,口感好林好正。之後就係和牛炒飯,炒飯炒得好有鑊氣

之後就係和牛炒飯,炒飯炒得好有鑊氣,入面配料都非常多,有我最鍾意嘅香蔥粒同埋蛋花。

仲有個賣相好特別嘅清酒雞湯,係用錫紙造成一個底盤,加少少酒精入去同新鮮嘅帶子一齊煮,食落去帶子也非常入味,正。

最後有柚子雪葩作為甜品,食完感到更加飽肚,今晚的五官享受晚餐真是很滿足,食好嘢簡直係人生一大樂事!
2019-06-09 58 瀏覽
鉄人旨花出名做師傅發辦Omakase ,又有前菜,壽司,龍蝦刺身和湯甜品,包羅萬有食得好開心。前菜拼盤既螢光魷魚,細小但好好味。日本溫室蕃茄十分清新。生日本和牛加上紫色,yummy魚生片,日本帶子刺身,仲有用了紫菜捲了大葉和魚生的卷物。食物配搭很新穎,有種發現新味蕾既感覺。活龍蝦刺身 ,餐廳選用澳洲青年龍蝦,係你面前製成美食。刺身還附上岩鹽板和檸檬,第一次咁食加岩鹽,龍蝦肉真得很爽。我地一邊食,龍蝦還會動,真的很新鮮。燒白鱈魚 勁美味,魚味齒頰留香。壽司因為食左好多件,記得拖羅很正。北海道馬糞海膽拖羅油加吞拿魚碎,仲有好多蔥粒,十分肥美。龍蝦清湯 忘記講龍蝦頭拎到去煮湯,好清甜甜品 黑芝麻雪糕中場廚師時不時送上醃根菜俾我地食,又止左日本生粟米。食一餐有好多第一次,真係好難得。

前菜拼盤既螢光魷魚,細小但好好味。日本溫室蕃茄十分清新。

生日本和牛
加上紫色,yummy

燒白鱈魚
勁美味,魚味齒頰留香。

壽司
因為食左好多件,記得拖羅很正。

北海道馬糞海膽
拖羅油加吞拿魚碎,仲有好多蔥粒,十分肥美。

龍蝦清湯
忘記講龍蝦頭拎到去煮湯,好清甜

甜品
黑芝麻雪糕

2019-06-07 47 瀏覽
鉄人旨花是樓上餐廳,之前去過一次食omakase,今晚是週年紀念慶祝一下,食鐵板燒都無咩油煙味👍🏻👍🏻👍🏻點了日本象拔蚌和牛鐵板燒餐,包括有象拔蚌、A5和牛、鵝肝、法國蘆筍等的美食。沙律日本象拔蚌輕輕用牛油炒,保持肉質爽甜,十分鮮味可口😍😍奶油煮白蘆筍食完海鮮就食番白蘆筍清清再食和牛,白蘆筍爽口,奶油很香口細滑😋熊本縣產A5和王牛和王牛切成一粒粒去煎香,油脂分怖得好好而且唔肥;伴碟邊配上炸蒜片,建議與Wasabi一齊食,味道很有層次感👍🏻👍🏻和牛炒飯和牛切碎加人炒飯,加上蔥、蛋、蘿蔔粒,炒得很乾身粒粒分明👍🏻👍🏻清酒雞湯最黎就飲番雞湯中和番,清酒配雞湯,味道很鮮甜,有鮮帶子點綴更顯鮮甜味😋😋紅豆雪糕

沙律

日本象拔蚌
輕輕用牛油炒,保持肉質爽甜,十分鮮味可口😍😍

奶油煮白蘆筍

熊本縣產A5和王牛

和牛炒飯

清酒雞湯

紅豆雪糕

2019-06-06 2300 瀏覽
今日同朋友慶祝生日,揀咗個高質嘅日式餐廳,呢度除咗鐵板燒之外仲有 Omakase 可以選擇,我哋今晚揀咗鐵板燒,除咗可以一邊傾計,仲可以一邊欣賞廚師嘅烹調技巧,可以一次過滿足味覺同視覺嘅享受,👨‍🍳👨‍🍳廚師態度親切, 笑容滿面😃😃, 令客人感覺舒服親切, 呢度鐵板燒有幾款唔同嘅二人前套餐,今晚我哋就揀咗個白象拔鐵板燒沙拉🥗🥗呢個沙律係用 wasabi 汁, wasabi 味唔會太濃烈而搶過蔬菜嘅味道, 反而係提升左菜嘅清新, 仲加左藜麥, 更加健康紅酒煎鵝肝🍷🍷鵝肝口感柔軟綿密, 入口即溶, 外脆內軟, 擺盆廚師用意大利黑醋蜜糖,可以中和油膩感, 再加上阪本菊🌼,玫瑰花花瓣🌹, 呢兩款都係温室花,可食用, 靚到唔捨得食🥰🥰日本白象拔😍😍廚師烹調象拔蚌時已覺得好香, 上枱後, 會建議先試唔好用任何調味, 之後可以試用伴碟嘅芥末忌廉汁, 之後當然係因應自己口味去選擇, 我就鍾意原味啦, 因為象拔蚌真係好新鮮, 佢嘅鮮味真係要慢慢享受特別菜品 👍🏼👍🏼今日係奶油煮法國白蘆筍, 白蘆筍質地細嫩清甜, 輕脆多汁, 配搭奶油, 更加滋味熊本縣A5和牛🥩🥩會建議先試原味 ,然後試用伴碟嘅wasa

沙拉🥗🥗

紅酒煎鵝肝🍷🍷

日本白象拔😍😍

特別菜品 👍🏼👍🏼

熊本縣A5和牛🥩🥩
會建議先試原味 ,然後試用伴碟嘅wasabi 加酸醋, 之後試喜瑪拉雅山岩鹽,我個人鍾意用岩鹽, 和牛脂肪分佈均勻, 口感柔軟, 鐵板燒後更加係外脆內軟, 入口即溶, 肉味濃郁, 真正感受到高質和牛嘅不同, 伴碟嘅蒜片脆到好似薯片, 有種清香嘅蒜香味喔

和牛炒飯 (日本產米)😋😋
見到廚師逐樣配料, 如蛋, 葱, 和牛粒, 香味四溢, 真係好期待, 入口更加係不失所望, 用日本產米炒飯, 粒粒飽滿分明, 讚👍🏼

清酒雞湯 🥳🥳
湯內有鮮味嘅帶子, 湯喝起來順口清甜, 有陣陣嘅清酒香味, 正

甜品🍨🍨
有四款甜品可以揀, 我揀左黑芝麻雪糕, 芝麻味好濃郁, 雪糕綿滑, 為呢餐劃上完美句號
  • 熊本縣產A5和王牛
  • 清酒雞湯
2019-06-05 85 瀏覽
尋晚收工一支公唔知食咩好🕴🏻,有想食好啲😋,就諗到去食日本嘢啦🇯🇵,因為日本野多數都係坐bar枱,一個人唔洗對住人吖嘛(毒L mode)🤣🤣諗起呢間鉄人旨花,喺銅鑼灣又方便,就決定去呢間啦,佢地有鐵板燒🥩同sushi bar🍣,因為最近打得太多邊爐🍲太熱氣🤭,所以都係揀食壽司🍣,最後我亦都因為懶惰豬,所以叫咗個平啲嘅$1280 omakase set👨🏻‍🍳,連諗都唔洗諗食咩😂我以下就順序介紹下個set有咩食啦❣️前菜 1 - 呢個dish有三樣野食,分別係白蝦伴海帶🦐,食落有好濃烈嘅紫蘇葉嘅味道;生粟米🌽,食落多汁鮮甜;螢光魷魚🦑,呢個螢光魷魚係熟嘅,入面好多膏,再配以甜甜地嘅蛋黃醬;三種都係好唔同嘅味道❣️前菜 2 - A5松坂和牛🐂,呢款將牛肉切絲,浸落蛋白同特別嘅醬汁入面🥚,令本身已經好淋嘅牛肉嘅表面更加滑,再用紫菜包嚟食,外脆內軟🤤❣️刺身 - 有薄切𩶘魚🐟,鮮度十足;厚切金目錭,食落好軟綿綿;火炙白象拔蚌,食落爽口彈牙😋❣️鐵板 - 鹽燒白雪魚🐟,呢個係喺鐵板燒嗰邊煮過嚟架🔥,又可以滿足下食鐵板燒嘅慾望,件魚個皮煎得脆,魚肉就好滑👍🏻❣️壽司🍣。鵝肝 - 用紫菜包住,唔講都唔知係咩,

我以下就順序介紹下個set有咩食啦

❣️壽司🍣
。鵝肝 - 用紫菜包住,唔講都唔知係咩,鵝肝燒過,入口即溶,少少油花,吃完成舊都唔會覺得滯,師傅仲好貼心咁喺呢舊壽司之後比漬物我,去清一清浸鵝肝味先繼續食☺️
。深海池魚 - 呢舊深海池魚好滑滑呀,味道同上一舊嘅鵝肝係好大嘅對比🙃
。赤蝦 - 呢隻赤蝦個頭炸到金黃色,仲攞埋啲蝦籽出黎,原來蝦籽係綠色架,真係第一次見😯
。鳥貝 - 係我好鐘意食嘅貝類壽司,好爽甜😋

。赤龍魚 - 第一次食呢種魚,師傅話喺日本係屬於比較高級嘅魚,食落口感似金目錭🤗
。右口魚邊 - 一聽到個名,我即刻問師傅同左口魚有冇關😂,師傅話係屬於同一科,食落同左口魚邊一樣入口即溶架🤤🤤
。赤身 - 成個set唯一一舊嘅吞拿魚,好爽甜嘅👍🏻
。帶子 - 呢個帶子杯嘅飯係撈埋吞拿魚碎同有調味架,架埋爽甜嘅帶子同黑松醬,為壽司完美作結呀🥰

❣️麵豉湯 - 呢個麵豉湯入面有兩舊新鮮魚肉架🐟🐟

❣️甜品 - 甜品係生果,有橙🍊,蜜瓜🍈同紅石榴,食完咁多野,fresh番下啦😛

總括嚟講,其實只要食材新鮮,餐飯嘅質素已經贏左一半,咁喺呢一方面,鉄人旨花係絕對冇問題嘅👍🏻👍🏻,另外,食物嘅調味,佢哋都做得幾好,環境亦都舒適,呢餐飯值回票價啦🤑
2019-06-04
2019-06-04 80 瀏覽
香港有好多鐵板餐廳,除左睇環境,地點,仲有食材同師傅的技術,缺一不可,今次去鉄人旨花,除左高質食物外,仲有師傅落力烹調及表演,真係大飽口福and 眼福今次係以象拔蚌為主,還有A5和牛,鵝肝,法國蘆筍等等高級美食今次的餐牌,真的十分豐富主角,日本象拔蚌,鮮甜爽口鵝肝多士,賣相十分精緻,有花瓣點綴鵝肝外脆內軟,意大利醋中和了油分,口感豐富日本象拔蚌,輕輕用牛油快炒,保持肉質爽甜A5 和牛,油脂分佈十分平均,入口充滿牛肉鮮味我最喜愛伴碟的炸蒜片,味道香濃,質地同薯片一樣脆法國忌廉奶油蘆筍,忌廉好滑和牛粉炒飯,日本米十分彈牙清酒雞湯帶子,味清消滯門面花海為主題,令人十分喜愛

今次的餐牌,真的十分豐富
主角,日本象拔蚌,鮮甜爽口

鵝肝多士,賣相十分精緻,有花瓣點綴
鵝肝外脆內軟,意大利醋中和了油分,口感豐富

日本象拔蚌,輕輕用牛油快炒,保持肉質爽甜

A5 和牛,油脂分佈十分平均,入口充滿牛肉鮮味

我最喜愛伴碟的炸蒜片,味道香濃,質地同薯片一樣脆

法國忌廉奶油蘆筍,忌廉好滑

和牛粉炒飯,日本米十分彈牙

清酒雞湯帶子,味清消滯

門面花海為主題,令人十分喜愛
2019-05-31 107 瀏覽
早幾日個fd同我慶祝生日 佢帶左我嚟食呢間omakase 今次係我第一次食omakase啊一開始師傅會問我地有咩唔食咁我地兩個都冇嘢唔食既我見到隔離有位小姐又係食omakase但係佢話中意食多d濃味魚 所以見到佢既野同我地有少少唔同前菜拼盤我最鍾意就係個魷魚 味道鮮甜彈牙唔會有腥味接住就有一連串既刺身 包括八爪魚,平目魚,象拔蚌同埋牙帶魚 我覺得牙帶魚係最好味架平時喺出面都比較少有機會食到牙帶魚刺身輕微燒左表面可以逼出油分 食落係更加有油香味 仲有少少入口即溶既感覺啊之後就到重頭戲龍蝦刺身啦新鮮既龍蝦食落唔單止口感好正 味道都夠鮮味原來一隻龍蝦可以切到咁多刺身片出嚟喺鹽板上面掃一掃先食係仲正因為我第一次食omakase我都唔知原來除左刺身壽司係會有其他野食架和牛薄燒得兩塊我覺得唔係好夠因為我好鍾意食牛🙈牛味同油香好夠平衡 調味都適中去到壽司就有白蝦海膽,伊佐木,深海池魚,池魚,金目鯛,鰈魚我好鍾意食好夠油香既壽司 所以我覺得鰈魚係最正架而其他魚生味道都好夠鮮 應該係好夠新鮮之後有拖羅同埋海膽飯杯海膽飯杯落左好多海膽 食落好滿足原來頭先食個龍蝦仲留低左用嚟煮湯清清地既湯我覺得喺食完曬d魚
早幾日個fd同我慶祝生日

我都唔知原來除左刺身壽司係會有其他野食架

和牛薄燒得兩塊我覺得唔係好夠
因為我好鍾意食牛🙈
牛味同油香好夠平衡 調味都適中

去到壽司就有白蝦海膽,伊佐木,深海池魚,池魚,金目鯛,鰈魚

我好鍾意食好夠油香既壽司 所以我覺得鰈魚係最正架
而其他魚生味道都好夠鮮 應該係好夠新鮮

之後有拖羅同埋海膽飯杯

海膽飯杯落左好多海膽 食落好滿足

原來頭先食個龍蝦仲留低左用嚟煮湯

清清地既湯我覺得喺食完曬d魚生飲就好適合啦

雖然依次食嘅野令我好滿足 但依啲好野真係唔可以成日食 因為埋單都要每人大約$1500 不過係質素係值依個價錢!! 如果有節日慶祝 依間餐廳值得推薦👍🏻
慶祝紀念
生日
喺香港成日都好難搵到專門做鐵板燒嘅餐廳要高質素、好食嘅就更加唔容易今日經朋友介紹,黎試下位於銅鑼灣嘅鐵板燒先!睇下menu先 $2288/兩位「沙拉」 有秋葵,沙拉菜,蕃茄仔,再淋上沙拉專用酸汁「汁煮白鱈魚」用上粗鱗嘅深海魚,魚油豐富,非常厚肉塊魚皮係師傅即場用鐵板壓成脆魚皮熱辣辣新鮮烤出嘅魚皮真係第一次食,好香口旁邊嘅係煮到入哂味嘅洋蔥絲同埋可食用花「海膽汁煮龍蝦」成個烹調過程都喺顧客面前完成龍蝦好大隻好新鮮,師傅處理手法純熟用海膽汁去煎香嘅龍蝦爽口啖啖肉,好好味「奶油白露筍」筍最怕有渣,呢個不但無渣,而且味道清甜用奶油煮仲有啲juicy嘅感覺「熊本縣產A5和王牛」睇相就塊和王牛幾靚,雪花分佈平均師傅將塊牛嘅上下面煎到好香脆中間肉汁剛好鎖住可配搭四種食法:就咁食、配酸汁、點岩鹽、夾蒜片個人最喜歡係夾蒜片「和牛炒飯」啲飯炒到一粒粒,落左蛋黃一齊炒更加香「清酒雞湯」「柚子雪芭」總括而言,今餐非常滿足,食物質素高,必定再次光顧!
喺香港成日都好難搵到專門做鐵板燒嘅餐廳
要高質素、好食嘅就更加唔容易
今日經朋友介紹,黎試下位於銅鑼灣嘅鐵板燒先!

睇下menu先 $2288/兩位

「沙拉」
有秋葵,沙拉菜,蕃茄仔,再淋上沙拉專用酸汁

「汁煮白鱈魚」
用上粗鱗嘅深海魚,魚油豐富,非常厚肉
塊魚皮係師傅即場用鐵板壓成脆魚皮
熱辣辣新鮮烤出嘅魚皮真係第一次食,好香口
旁邊嘅係煮到入哂味嘅洋蔥絲同埋可食用花

「海膽汁煮龍蝦」
成個烹調過程都喺顧客面前完成
龍蝦好大隻好新鮮,師傅處理手法純熟
用海膽汁去煎香嘅龍蝦爽口啖啖肉,好好味

「奶油白露筍」
筍最怕有渣,
呢個不但無渣,而且味道清甜
用奶油煮仲有啲juicy嘅感覺

「熊本縣產A5和王牛」
睇相就塊和王牛幾靚,雪花分佈平均
師傅將塊牛嘅上下面煎到好香脆
中間肉汁剛好鎖住
可配搭四種食法:
就咁食、配酸汁、點岩鹽、夾蒜片
個人最喜歡係夾蒜片

「和牛炒飯」
啲飯炒到一粒粒,落左蛋黃一齊炒更加香

「清酒雞湯」

「柚子雪芭」

總括而言,
今餐非常滿足,食物質素高,必定再次光顧!
2019-02-26
2019-05-29 69 瀏覽
2年前同老公黎食過一次生日飯,今次黎係慶祝相識紀念日,又要老公破費,2年無黎一切都無變,只係我同老公每人多左10磅價錢同之前相約,不太大出入地方依舊整潔鮮花帶點優雅餐前必備沙律有黎麥,用waSabi 做沙律醋,幾特別第一道係紅酒煎鵝肝鵝肝好厚,伴碟意大利醋減低了肥貮感日本白象拔蚌,清甜爽口鮮奶油法國白蘆筍好清爽A5和牛,滿口牛油香味,伴以海鹽胡椒,蒜片,洋蔥,加配菜每樣配搭帶出不同口味和牛粒炒飯,粒粒分明,日本米口感極佳帶子清酒雞湯,味道清清地飯後飲減低肥膩感最後一杯巨蜂提子加橙的生果杯100%今晚真係念人不能忘懷

價錢同之前相約,不太大出入

地方依舊整潔

鮮花帶點優雅

餐前必備沙律
有黎麥,用waSabi 做沙律醋,幾特別

第一道係紅酒煎鵝肝
鵝肝好厚,伴碟意大利醋減低了肥貮感

日本白象拔蚌,清甜爽口

鮮奶油法國白蘆筍
好清爽

A5和牛,滿口牛油香味,伴以海鹽胡椒,蒜片,洋蔥,加配菜
每樣配搭帶出不同口味

和牛粒炒飯,粒粒分明,日本米口感極佳

帶子清酒雞湯,味道清清地飯後飲減低肥膩感

最後一杯巨蜂提子加橙的生果杯100%

今晚真係念人不能忘懷
2019-05-29 2572 瀏覽
今次係第二次食, 食完之後覺得 有好大進步!  加分不少!今日食OMAKASE,龍蝦版!  坐下bar 檯, 可以睇住師傅親手整.第一個前菜就係呢一盤啦! 有熊本番茄,上面撒小小鹽花,食落口時候, 特顯鮮甜.富山熒光魷魚 配上蛋黃醋, 淡甜醬襯魷魚,熊本和牛配海膽,卷住個海膽, 一口食既時候, 非常特別. 第二個 就係刺身, 呢個係右口魚刺身, 上面放了個土佐醋 好似啫喱狀, 帶小小酸甜, 再配埋個wasabi, 清新感覺. 佢下面有個岩鹽, 輕輕一抹, 帶有些少海鹽味. 第三個 冷熱物都有, 烏背, 燒太刀魚, 同池魚烏背配上小小檸檬汁, 更加特顯鮮甜, 太刀魚口感比較爽口, 池魚伴上三色醬, 帶有小小辣到第四部分啦! 主角出場. 澳洲青龍蝦, 師傅介紹, 呢款龍蝦肉身彈牙, 而且自帶少甜. 師傅都會未開始之前 比大家影下相, 之後先去處理. 處理完後, 就呈現呢個樣啦!為顯肉質新鮮, 調味以簡單為主,雖然係甘, 不過都係一個美味體現 我試過來 把肉放係岩鹽上輕輕磨幾下, 之後直接食, 的確會顯得更加感受到肉質彈牙.或者加小小檸檬汁或者wasabi 佢地都會有唔同味道.食完刺身, 食
今次係第二次食, 食完之後覺得 有好大進步!  加分不少!
今日食OMAKASE,龍蝦版!

有熊本番茄,上面撒小小鹽花,食落口時候, 特顯鮮甜.
富山熒光魷魚 配上蛋黃醋, 淡甜醬襯魷魚,
熊本和牛配海膽,卷住個海膽, 一口食既時候, 非常特別.

第二個 就係刺身
佢下面有個岩鹽, 輕輕一抹, 帶有些少海鹽味.

第三個 冷熱物都有, 烏背, 燒太刀魚, 同池魚
烏背配上小小檸檬汁, 更加特顯鮮甜, 太刀魚口感比較爽口,
池魚伴上三色醬, 帶有小小辣

師傅都會未開始之前 比大家影下相, 之後先去處理.
處理完後, 就呈現呢個樣啦!

食完刺身, 食一個小小燒物, 白雪魚
師傅介紹呢款魚 蛋白質更加豐富 皮下層脂肪更加豐富 肉質比較結實, 再食埋個姜芽, 可以暖一暖.
第五個就係燒三文魚啦!

厚厚既三文魚腩, 用紫菜包住 一口咬落去, 都會感受到個魚既油脂出黎.

第六部分 係壽司啦 一共6貫.見到魚既種類都非常特別, 都係貴價格魚.
北極貝 伊左目, 白蝦, 金目雕,赤綠魚, 右口邊魚,
覺得師傅好用心去做, 無論刀功, 心思都不少. 每款壽司都加上唔同既配料, 更加特出魚既味道.

北極貝

白蝦

伊左目,

金目雕

赤綠魚,

右口邊魚,

之後再有一個馬糞海膽飯, 把海膽同飯拌好, 每一淡食落口, 都好滿足

最後加上 刺身既龍蝦頭整既清湯, 同水果盤做尾聲.

第二次黎, 覺得菜式更加花心思. 值得一讚!
而且食材都越來越豐富! 覺得唔錯!
2019-05-09
2019-05-28 102 瀏覽
上次黎鉄人旨花係食壽司OMAKASE,朋友升職話請食飯,我就建議黎呢度試試佢既鐵板燒餐廳一邊係有一張長吧檯,就係食刺身壽司的AREA,呢度仲有一間PRIVATE ROOM,客人就可以搞下PARTY或者見客用,而我今晚就當然坐係鐵板燒檯鐵板燒有幾款二人前套餐,基本分別就係睇你想食邊種海鮮,如果有幾種海鮮都想食,可以叫完套餐再散叫喔,我地就叫左鱈場蟹鐵板燒 ($2288)沙律先來沙律透心涼一下,簡單的油醋雜菜加入藜麥汁煮白鱈魚除左沙律,所以食物都會由師父係客人面前係鐵板上即煮,好似睇表演咁,師父亦好有功架,除左煮野食,仲會將刀轉來轉去,睇到我目定口呆先將洋蔥炒好再煮成濃汁,煮汁期間就煎白鱈魚,將魚煎好再放入洋蔥汁度煮,魚皮分開煎到餅乾咁脆,濃汁由咁多洋蔥煮成,變得甜甜的,配合結實的鱈魚,非常美味清酒焗鱈場蟹先將蟹放上葉上避免煮燶,再加清酒然後蓋住煮一陣,清酒既香就會滲入鱈場蟹,配襯WASABI魚子醬汁,鱈場蟹腳已經全部開邊,方便客人食用,因為用焗既方式,所以蟹肉完全無乾仲係保持得好JUICY特別菜品 - 忌廉煮白蘆筍白蘆筍的價值比一般青蘆筍高出幾倍,春天就係食白蘆筍的季節,愈粗就愈值錢,我
沙律
先來沙律透心涼一下,簡單的油醋雜菜加入藜麥
汁煮白鱈魚

清酒焗鱈場蟹

特別菜品 - 忌廉煮白蘆筍
白蘆筍的價值比一般青蘆筍高出幾倍,春天就係食白蘆筍的季節,愈粗就愈值錢,我地當晚食到的夠曬粗身,口感細嫩,同一般青蘆筍完全無得比
熊本縣產A5和王牛
和王牛係熊本特產,食落無其他A5和牛咁多油脂,唔會食到成口油,我地要求左5成熟,廚師教我地要加WASABI同岩鹽,然後再夾蒜片一齊食,咁就多一重口感同豐富味道
蟹膏炒飯
用左日本米,炒到乾曬身,食完碗飯都好飽了
清酒雞湯
最後用左錫紙盤黎煮湯,將清酒所有酒精煮到蒸發,淨番清酒既甜香,仲加左幾粒帶子,清清地飲完好舒服
甜品
甜品係時令水果,我最鐘意就係食生果,有好甜既柑同番石榴,食完成個口清新曬
2019-05-20
2019-05-28 73 瀏覽
之前已經食過好幾次呢度嘅廚師發板,對佢哋嘅出品都好有信心,所以今日就同埋朋友一齊黎食鐵板燒慶祝生日。朋友最鍾意食龍蝦🦞,所以我哋就叫咗個龍蝦餐~店員會先送上沙律🥗沙律嘅醬汁酸酸地,特別開胃。第一道菜係煎鱈魚🐟,個醬汁同鱈魚好夾,帶點微甜,魚肉充滿鮮味,唔錯。之後就到主角出場!海龍汁龍蝦,兩樣矜貴嘅食材兩合為一,海膽味道濃郁,龍蝦肉質鮮嫩。奶油蘆筍,平日甚少食蘆筍,更加唔知原來奶油同蘆筍可以咁夾。奶油醬汁十分香甜,蘆筍爽口。A5和牛有三種配搭,包括蒜片,海鹽及芥末。三種方法我都好鐘意,但我覺得係唔加任何配料,原汁原味係最正!和牛炒飯,米飯粒粒分明,每一粒都有牛肉嘅油香。食完咁多肉類,飲返碗清酒雞湯,即刻冇咁膩,而且酒味濃淡適中,唔會過火。

店員會先送上沙律🥗沙律嘅醬汁酸酸地,特別開胃。

和牛炒飯,米飯粒粒分明,每一粒都有牛肉嘅油香。

2019-05-26 94 瀏覽
幾日前已經book好咧間餐廳為男朋友生日作準備,訂位時已經確定會有生日甜品安排,而且店員主動話為我地安排中間位置,等我地可以欣賞師傅手藝........生日當日,我地被安排到側面既位置,當時就已經對之前既承諾所失望,但見差不多滿座就無再深究了......最後我地點左個龍蝦鐵板燒,首道菜應該係汁煮白鱈魚,但師傅因就手關係,先整左海膽汁龍蝦俾我地,第一道菜已經上左濃味既,搞到之後食唔到較清淡既白鱈魚既味道,相信由淡至濃既食法係常識吧!可見餐廳對食物唔係咁重視!其餘菜式味道其實也很普通,感覺係名大於實,唯一值得欣賞既係擺盤。重點來了!我地今餐係生日飯,當然不少得生日甜品,但我地食完跟餐既雪糕後,等左二十幾分鐘,都仲未上生日甜品,最後忍唔住同侍應講,點知佢竟然反問係咩甜品!最後,要同佢講係生日甜品啊!!!佢果陣時先同我安排,結果仲要等多十幾分鐘,個生日甜品燒丸子先到!明明訂位果陣一早安排好,但最後竟然可以漏左安排,搞到要係壽星面前追佢個生日甜品,真係咩驚喜都無晒........咧間餐廳定價唔平,食物又普通,安排更加係差勁,所以大家訂位前真係要三思!因為隨時有「驚」喜!!!

2019-05-25
慶祝紀念
生日
2019-05-26 79 瀏覽
鐵板燒我平時唔係特別鍾意食,因為覺得好似平平無奇 ,只不過係有一個師傅喺面前即煮俾你食。個味道同自己食韓燒味道差唔多,而且仲要等好耐,所以我好少主動去食 ,但係朋友今日帶咗我嚟呢度,令我有小小改觀。原因係師傅話食鐵板燒的其中一個精髓就係可以按不同人不同的味道煮。今天點了一個伊勢海老餐,有龍蝦,鱈魚和A5和牛。先上一個洋蔥汁銀鱈魚,雪白的銀鱈魚肉質又滑又甜,再加上師傅將魚皮拆出黎,煎到香脆可口好似食緊炸魚皮甘。因為我們是3個人,把2人餐加多了半份,比正常的龍蝦份量多了點,每人食多d。菜菜子有時令的露荀,爽口鮮甜。之後就係主角鹿兒島的A5和牛,肉和油脂的分佈十分完美,吃下一件,就立刻想再吃。想吃不同熟成度的,就跟廚師說一聲,隨時做到。和牛肉炒飯 ,其實食鐵板燒我最唔中意食呢樣,因為比較乾身,又無乜特別。但今日我向廚師要求加辣,拒拎左老闆娘嘅秘製辣椒粒,加在炒飯內,簡直係妙筆生輝。清酒雞湯,用暖笠笠的湯作為熱盤的結尾。甜品係不會吃到撐的生果杯,幫助一下消化。

菜菜子有時令的露荀,爽口鮮甜。

清酒雞湯,用暖笠笠的湯作為熱盤的結尾。

甜品係不會吃到撐的生果杯,幫助一下消化。

2019-05-24 81 瀏覽
呢間餐廳鐵板燒我之前食過 覺得水準幾高今次就嚟試下佢既omakase啦前菜有熊本縣番茄 面頭加左鹽 目的係令到番茄食落甜味更加出而我平時唔係好食番茄既都覺得呢個配搭真係唔錯螢光魷魚 富山就係嚟自富山縣上面加左d類似沙律醬既去調味 食落更加鮮味仲有我好鍾意既赤貝 食落好鮮甜之後就有八爪魚 加左柚子 紫蘇葉 用鹽板上吸盤位置相對比較有咬口而其他位置就會軟身d 帶少少煙韌用鹽板上既方法我覺得好得意 唔係好洗點鼓油都得之後就有北海道象拔蚌 平目魚 牙帶魚三款魚感覺好唔一樣先食鮮味既象拔蚌 最後先食油香既牙帶 味道就唔會被沖淡新鮮龍蝦刺身係我第一次食過龍蝦整之前真係仲郁緊架龍蝦肉質好爽 而且真係好鮮甜A4和牛薄燒做到入口即溶做開鐵板燒既果然呢個薄燒做得好好蔥蒜唔會夾太多喺裡面搞到和牛味道淡左之後就有一連串既壽司啦分別有白蝦壽司 上面仲加左海膽膠質好豐富帶少少甜味之後就有由比較淡味既魚開始食起 首先有加左海苔醬既伊佐木壽司同埋深海池魚壽司 我好鍾意深海池魚既口感 食落好爽而且好鮮甜金目鯛壽司都好好食 味道比之前兩款濃郁池魚壽司既魚味會比深海池魚濃d 口感就會比較淋d鰈魚食落口d油真係會爆出嚟 成個
呢間餐廳鐵板燒我之前食過 覺得水準幾高
今次就嚟試下佢既omakase啦