2025-02-18
今日好朋友生日,當然要搵間佢從未食過嘅餐廳俾個驚喜佢喇。見佢不嬲都喜歡食鐵板燒,我就搵咗呢間尖沙咀區絕隱世嘅鐵板燒俾佢試試。呢間鐵板燒位於尖沙咀漆咸圍,門口相當不顯眼,只有一道咖啡色門,要按門鈴,門就自打開,方可進入,再乘電梯到一樓,才成功到達餐廳。餐廳經理介紹我們上頂樓,說有個露天花園,可坐低飲嘢,感覺都幾寫意㗎。今晚我兩揀咗個Premium Teppanyaki Set (for 2) $2680,知道朋友喜歡飲酒,緊係揀番支白酒,最後揀咗枝Chardonnay $390。🥢 海鮮沙律 x 日本果茄沙律配搭上日本蕃茄仔,再配埋煙三文魚和大蝦,整個沙律嘅色彩好豐富兼且口感非常清爽怡人。🥢 鱈魚白子我對白子一向情有獨鍾,師傅煎到好外層好香口,而裡面又夠晒creamy, 配埋酸汁嚟食,更可解膩。🥢 魚子醬2罐來自西伯利亞嘅魚子醬夠晒矜貴,粒粒夠晒圓潤飽滿,充滿咸香味。師傅話可用一半滿足尖上的味蕾,另一半可搭配其他食物來提鮮。🥢 龍蝦龍蝦肉質夠鲜嫩,爽滑弹牙,配上龍蝦頭熬製嘅醬汁,更能提昇龍蝦肉嘅鮮味。🥢 日本蝦夷鮑蝦夷飽肉質夠厚實,師傅細心切成細塊,更顯肉質細膩。🥢 鵝肝師傅教鵝肝連埋多
🥢 海鮮沙律 x 日本果茄
🥢 鱈魚白子
🥢 魚子醬2罐
🥢 龍蝦
🥢 日本蝦夷鮑
蝦夷飽肉質夠厚實,師傅細心切成細塊,更顯肉質細膩。
🥢 鵝肝
師傅教鵝肝連埋多士一啖咬落去,果然感受到多士嘅酥脆,隨後係鵝肝嘅嫩滑細膩嘅口感,再配上黑醋汁更能中和鵝肝嘅油膩。
🥢 煙燻吞拿魚腦天
吞拿魚腦天即係吞拿魚頭頂嘅肉,極之珍貴。肉質極為軟滑,筋少而脂肪多,經過煙薰後,更增添加咗一層濃郁嘅香氣。
🥢 A4和牛肉眼
微焦嘅肉眼外皮,而裡面嘅肉質又非常柔嫩,再配上咸鮮嘅漬昆布,更可解和牛嘅油膩。
🥢 舞茸菇清湯
舞茸菇清湯香氣撲鼻,飲落去有一種自然清甜嘅味道。
🥢 炒飯
第一次見鐵板燒炒飯會配埋即煎嘅蘭王蛋,材料十足,米飯粒粒分明,焦香軟熟。
🥢 砂糖多士·雪糕
開心果味雪糕配上焦糖多士和心型馬卡龍,誠意十足,為整頓晚餐劃上完美句號。