餐廳: 隨心
資訊:

2020-08-25 412 瀏覽
星馬菜香港都有唔少餐廳,但論正宗,我覺得呢間味道都唔錯。最常食嘅係炒貴刁同海南雞喇沙,海南雞都有自己嘅特色,係淡黃色嘅雞皮,雞皮仲要好薄滑,雞肉滑嫩鮮美。仲帶有淡淡椰香味。喇沙湯底都有講究,味道濃郁,帶點香辣。仲要大大碗,好足料。炒貴刁就火候十足,似足街邊大排檔風味。 呢個真係百食不厭,兩種粉麵口感搭配豐富。配料調味都啱啱好。環境雖然唔大,但都坐得舒服。住喺附近,偶爾買個外賣返去都幾方便,多個選擇,質素又唔錯。
星馬菜香港都有唔少餐廳,但論正宗,我覺得呢間味道都唔錯。
最常食嘅係炒貴刁同海南雞喇沙,
喇沙湯底都有講究,味道濃郁,帶點香辣。仲要大大碗,好足料。
環境雖然唔大,但都坐得舒服。
住喺附近,偶爾買個外賣返去都幾方便,多個選擇,質素又唔錯。
2020-07-28 523 瀏覽
好耐無食過東南亞菜式,忽然間好想食,即刻用阿媽講叫佢今晚唔好煮飯,佢問我食邊間,結果就去咗近近地嘅隨心。之前都有食過,選擇都好多,係唔係最正宗就唔肯定,不過我哋都覺得味道唔錯。巴東牛肋條呢個我未去已經諗咗要食,辣辣地好開胃,牛肋條煮到好腍,配飯食真係一流。沙嗲雞肉串燒點了6串,燒得好香口,雞肉無過火,唔柴有肉汁,點埋沙爹汁食就正。啫啫芥蘭芥蘭新鮮爽脆,鹹鹹香香,都係送飯好菜式。参巴蜜糖骨甜甜地又有少少辣,超級惹味,必食推介。個醬汁真係無得輸,淨係呢碟餸已經可以食晒一碗白飯。

巴東牛肋條

沙嗲雞肉串燒

啫啫芥蘭
芥蘭新鮮爽脆,鹹鹹香香,都係送飯好菜式。

参巴蜜糖骨
2020-07-28 4212 瀏覽
我雖然只是第一次位於「鰂魚涌」食街「海光街」裡面的馬來西亞菜餐廳「隨心」,而且「隨心」晚餐時段裡面所有食品飲品,都沒有提供套餐及相關套餐價錢優惠,但是「隨心」裡面的食品,很多我小時候都曾經食過。例如「隨心」裡面的有一款炸雞小食食品,食品的實際名稱叫做「斑蘭葉炸雞」,顧名思義「班蘭葉炸雞」的雞肉,是以「斑蘭葉」這種香葉去包裹已去骨,而且曾經加調味料的雞肉,然後被放入油鍋裡面炸熟。我小時候在西貢,也曾經在泰國菜餐廳裡面食過,以香葉包裹去骨雞肉,然後炸熟的泰式「香葉炸雞」,只是那些記憶現在已經消失得快要七七八八,但是以香葉包裹雞肉的製作手法,的確跟現在的「斑蘭葉炸雞」十分相似。不過由於「隨心」的「斑蘭葉炸雞」,是「隨心」廚房新鮮放進油鍋裡面炸的食品,所以「隨心」侍應把「斑蘭葉炸雞」實際製成品送到我檯面面前的時候,炸雞的實際溫度熱得燙到我的手。不過,幸好的雙手早已經經歷很多的歷練,練成了不再懼怕使用雙手,徒手觸摸被炸到溫度近乎灸熱程度的「斑蘭葉炸雞」,和直接用上雙手去拆開溫度仍然偏熱的炸斑蘭葉。「斑蘭葉炸雞」裡面的炸雞肉實際上,其實是已經被完全拆去骨頭的無骨雞肉,然後加上不少香料去醃製雞肉,加

「斑蘭葉炸雞」裡面的炸雞肉實際上,其實是已經被完全拆去骨頭的無骨雞肉,然後加上不少香料去醃製雞肉,加上用斑蘭葉包裹雞肉去炸,令「斑蘭葉炸雞」雞肉裡面的味道變得香氣撲鼻。

至於「隨心」「斑蘭葉炸雞」裡面的雞肉實際味道,味道包括有來自「斑蘭葉」的香味,少許來自雞肉裡面的鹽鹹味,最重要的是雞肉裡面還有一陣陣的辣味。

至於「隨心」安排給食客實際上享用「斑蘭葉炸雞」時使用的餐具,其實是近乎沒有。所以「隨心」的餐具上的安排,迫使我需要全程用上赤手空拳,才能完全成功享用一碟合共四件的「斑蘭葉炸雞」。

至於有關「隨心」為「斑蘭葉炸雞」食品而提供的調味醬汁,我發現「隨心」其實是沒有刻意提供任何調味醬料,所以我只能直接從炸雞雞肉裡面,感受沒有調味醬汁幫助下直接享用炸雞

由於「隨心」廚房製造的「斑蘭葉炸雞」小食食品,已經是我點了兩款「隨心」食品裡面最遲製作完成,而且比我選擇的椰汁水果梳打飲品「純真」更遲送到,結果「斑蘭葉炸雞」雞肉變成我的送飯餸菜食品之一。

至於比「斑蘭葉炸雞」更早製作完成的晚飯食品「娘惹咖喱牛腩配飯」,都比「斑蘭葉炸雞」更適合配飯,辣味味道比沒有任何調味醬料的「斑蘭葉炸雞」更加濃厚。

「隨心」的「娘惹咖喱牛腩配飯」,安排「娘惹咖喱牛腩」以一個體積中等,實際保溫功能也是偏向中等的陶瓷鍋具,去盛載有辣味和甜味的「咖喱牛腩」跟大量醬汁。

至於「隨心」「娘惹咖喱牛腩配飯」食品的另外一部分,白飯反而只是由一個體積偏大的飯碗盛載起來。盛載白飯的餐碗實際份量也不算少,足足有兩個瓷碗「白飯」的份量。

不過「隨心」「娘惹咖喱牛腩配飯」裡面牛腩以外的配料,跟我平日會食到的「咖喱牛腩」有點不同。傳統港式「咖喱牛腩」裡面配料大多數是「紅蘿蔔」、「馬鈴薯」,相反「娘惹咖喱牛腩」裡面配料竟然是「椰菜花」。

「椰菜花」在「娘惹咖喱牛腩」裡面的實際時間,看來屬於不長也不短,「椰菜花」剛剛好吸收咖喱汁裡面的辣味,但是「椰菜花」實際口感的腍度還未算十足,感覺還可以再煮腍多一點。

至於「娘惹咖喱牛腩配飯」裡面的「咖喱牛腩」,我覺得牛腩的肉質和實際口感,都稍嫌被煮到太熟,結果被煮到完全熟透的「咖喱牛腩」,牛腩入口後感覺的口感稍嫌太硬,讓我牙齒咬爛牛腩需要的牙力大大增加了不少。

但是由於「隨心」廚房選用了一個,實際體積中等偏大的「陶瓷」鍋具去盛載「娘惹咖喱牛腩」,結果「陶瓷」鍋具裡面的辣味娘惹咖喱汁,多到一大碗份量的白飯,竟然也不足夠去拌飯享用。

不過,食完「隨心」裡面的炸雞小食「斑蘭葉炸雞」,跟辣味馬來西亞主菜咖喱食品「娘惹咖喱牛腩配飯」之後,享用含梳打水在內的椰汁梳打水果飲品「純真」,才是整餐飯的壓軸高潮。
純真

「隨心」的手調水果椰汁梳打飲品「純真」,「純真」本來給我的第一個味道感覺,就是飲品裡面的椰汁味道非常之甜。跟著「隨心」再在甜味椰汁裡面加入有汽梳打水之後,椰汁甜味感覺立刻起了變化。

加入了梳打水之後,對「純真」飲品椰汁甜味感覺的最顯著變化,不是令椰汁實際味道被改變,而是令椰汁原本甜味之中,椰汁味道本來過度偏甜,略帶容易令人飲到變膩的感覺,立刻因為加入梳打水而變得重現生氣。

至於「隨心」手調椰奶梳打飲品「純真」裡面的水果材料,主要都是採用了有濃厚東南亞熱帶風格,成熟時甜味味道可以變得非常濃厚,完全食不到酸味的水果,例如「青蘋果」和「菠蘿」。

原本「純真」飲品裡面的水果材料裡面,「青蘋果」和「菠蘿」的實際味道,都會是偏向比較酸澀。但是「青蘋果」和「菠蘿」浸完椰汁後的味道感覺,立刻變成了偏向甜味和成熟。
娘惹咖喱牛腩配飯

至於「純真」裡面的甜味椰汁,在加入和混合了味道未完全成熟,略帶少許酸澀的「青蘋果」、「菠蘿」之後,椰汁原本偏甜的味道感覺,忽然都因為混雜一些味道酸澀的水果,甜味因而變得不再單純。

所以我在正式享用完「隨心」的手調水果椰汁飲品「純真」之後,發現「純真」的實際味道,跟飲品本來的命名感覺有點不同,甜味椰汁因為加入了酸味水果後,味道變得不再單純了。

所以喝完一杯「純真」充滿來自梳打水有汽氣泡爽快感覺,新鮮水果,還有來自東南亞熱帶水果「椰子」裡面的甜味椰奶之後,雖然「純真」飲品整體味道仍然是甜,但是飲品的實際甜味已經不是最初上檯時的模樣。

因為「隨心」深明本來甜味還未完全成熟的水果,原本還有酸味的新鮮「菠蘿」,在浸完甜味椰汁之後,立刻變成了只食到甜味,酸味「菠蘿」反而變成了,酸味有點被削弱的甜味「菠蘿」。
斑蘭葉炸雞(4件)

至於「純真」飲品裡面原本偏向甜味的椰汁底,椰汁底在加入了有汽氣泡梳打水之後,立刻變成了到處都喝到生氣勃勃氣泡口感,而又有椰汁濃厚甜味感覺的「有氣椰汁」。

最後總結評論一下「隨心」東南亞菜的味道,包括「隨心」的食品「咖喱牛腩飯」、「斑蘭葉炸雞」還有飲品包括有汽椰汁,另外加入甜酸味道水果混合而成的有汽水果椰奶飲品在內。

「娘惹咖喱牛腩配飯」裡面的咖喱汁辣味非常濃厚,感覺很能夠配飯一起享用。而且「娘惹咖喱牛腩配飯」裡面的牛腩實際份量也都非常之多,「隨心」雖然已提供一大碗白飯,但是看來還是不夠食。

至於「斑蘭葉炸雞」沒有依靠任何醬汁幫忙,只是依靠醃料去醃無骨雞肉,和利用有濃厚香味的「斑蘭葉」去包裹雞肉,最後直接放入滾油裡面完全炸熟,只靠醃漬和斑蘭葉去調劑味道,感覺頗為原始的食法。

不過「隨心」的壓軸高潮,始終還是手調有汽椰汁加熱帶水果飲品「純真」,是連裡面原本味道偏酸的水果,也因為椰汁而徹底變甜的手調甜味飲品,沒有咖啡因,是非試不可的飲品。
2020-06-29
25 分鐘 (堂食)
純真
娘惹咖喱牛腩配飯
斑蘭葉炸雞(4件)
2020-07-26 380 瀏覽
今日突然想食星馬菜,搵到呢間餐廳。兩個人點咗三樣嘢,食到好飽。日本帆立貝喇沙,帆立貝都幾大隻,味道鮮甜,喇沙湯底幾香濃,唔錯。娘惹咖哩海南雞飯,我最鍾意呢碟飯,咖哩嘅惹味配上海南雞嘅清甜,好送飯。三兩下就食完。咖哩甜得黎又有點辛香,海南雞肉質滑嫩,分量都幾多。新加坡肉骨茶,呢個肉骨茶都幾令我驚喜,首先係真係好大煲,味道改變咗我對肉骨茶嘅印象。因為之前飲開都係重藥材味多啲,今次飲開胡椒味偏重,感覺好暖胃。
今日突然想食星馬菜,搵到呢間餐廳。
兩個人點咗三樣嘢,食到好飽。
午餐
2020-07-13 369 瀏覽
1️⃣海南雞喇沙 $80 (7/10)海鮮喇沙就食得多,海南雞喇沙都係第一次食🤓海南雞分開上,有薑蔥醬油同辣椒醬點,肉多皮少,脂肪都唔多,不過雞肉嘅味道偏淡🐥麵底係瀨粉加米粉,份量適中👍🏻湯底微辣,好有椰香味,味道濃而不淍,仲帶少少花生味🤤值得encore!!2️⃣魚片魚蛋喇沙 $65 (7/10)喇沙湯底一樣😋魚片魚蛋各三件,好足料👍🏻另外仲有半隻雞蛋🥚食到最後差不多飲埋啲湯🤭
1️⃣海南雞喇沙 $80 (7/10)

2️⃣魚片魚蛋喇沙 $65 (7/10)

• 海南雞喇沙
2020-07-07 349 瀏覽
下午茶2點開始,叫咗海南雞喇沙,麵底係瀨粉加米粉。伴菜有豆卜、芽菜同小棠菜。麵底份量適中,個菜就硬咗少少。海南雞無特別,正常,湯底係ok嘅,有椰香味,唔太杰,合格有餘。不過下午茶都要$58就有點⋯⋯
海南雞喇沙
2020-07-06 397 瀏覽
因為想食下d其他菜式,所我我特登搵左間食星馬野既餐廳。 馬來西亞肉骨茶,藥材味濃,而且肉骨份量都充足,仲要好軟淋淋,2個人飲一煲都每人飲到3碗左右!海南雞飯,肉質超滑! 啖啖肉再加上個油飯一流呀🤣咖哩薄餅就正常發揮,好食既!🤣仲有叫左個海蜇雞絲,由於太耐冇食過,所以叫左,d醬汁好夠,每一啖都食到好入味CP值😋😋😋😋😋
因為想食下d其他菜式,所我我特登搵左間食星馬野既餐廳。

海南雞飯,肉質超滑! 啖啖肉再加上個油飯一流呀🤣

咖哩薄餅就正常發揮,好食既!🤣

CP值😋😋😋😋😋
馬來西亞肉骨茶
海蜇雞絲
咖喱薄餅
馬來西亞肉骨茶
海蜇雞絲
咖喱薄餅
2020-06-25 269 瀏覽
今日放假,作為一個廿四孝男朋友梗係接女朋友放工啦。因為距離我食早餐時間唔係太耐,所以我都唔係好肚餓,唯有輕食,所以就揀咗公司附近又好似幾出名嘅喇沙店食個Tea。好!講返食物質素先,喇沙湯底濃郁,米粉同芽菜比例恰到好處,本身我叫海南雞喇沙,特別想試吓個海南雞翼好唔好食,唔錯喎,都叫有雞味,我女朋友見到都想食一啖,價錢都合理,連埋杯凍檸檬薏米人均消費大約$50,會再幫襯👍🏻
2020-06-24
2020-06-23 271 瀏覽
I slept in on Saturday and didn’t have any lunch so I went out to buy some takeaway to eat at home. I decided to go to With Your Mind to get some south-east Asian food.I ordered the afternoon tea set which was the boneless Hainanese chicken rice and added an order of  black radish cake to share with mom.The chicken was so tender and the rice was full of chicken flavour and I quickly finished all the rice after adding in all the dark soy sauce which was very delicious.The black radish cake was st

The black radish cake was stir-fried with black soy sauce. eggs were added to stir-fried together to add richness to the taste. The appearance was really dark, but it wasn’t too salty. Slightly spicy but a bit greasy and it made me felt full fast.
外賣自取
下午茶
2020-06-18 298 瀏覽
香港既夏天一年熱過一年, 早幾日溫度仲去到35度...天氣熱真係無胃口食飯, 都係想搵涼浸浸餐廳食下粉麵, 嘆杯凍檸茶...收工個陣已經餓到暈, 所以係公司附近食埋飯先返屋企行下行下就去到隨心呢間餐廳每到Lunch就爆哂場, 夜晚難得有位, 唔諗啦即刻入座啦本身想食海南雞喇沙, 但可能太夜既關係已經賣哂見到人地食新加坡炒貴刁又令我有d心郁郁...於是就叫左炒貴刁啦佢地既炒貴刁係河粉+油麵, 然後用黑醬油炒成入面有臘腸、炒蛋、蝦仁作為配料, 除左黑醬油仲有辣椒落去炒甜甜地既黑醬油加上少少辣味, 真係非常惹味醒胃河粉同油麵兩者質感唔同既粉一齊炒又真係幾特別, 又炒得夠哂乾身, 真係無揀錯!!下次Lunch拉埋同事黎試下其他野先~~
香港既夏天一年熱過一年, 早幾日溫度仲去到35度...
收工個陣已經餓到暈, 所以係公司附近食埋飯先返屋企
行下行下就去到隨心

本身想食海南雞喇沙, 但可能太夜既關係已經賣哂
佢地既炒貴刁係河粉+油麵, 然後用黑醬油炒成
入面有臘腸、炒蛋、蝦仁作為配料, 除左黑醬油仲有辣椒落去炒
甜甜地既黑醬油加上少少辣味, 真係非常惹味醒胃
下次Lunch拉埋同事黎試下其他野先~~
2020-06-11 343 瀏覽
夏日熱辣辣,除咗想食壽司,涼麵,就係食海南雞啦!海南雞就好多地方都有得食,連快餐店都有。但我就唔會求其搵一間食嘅,我對食都有啲要求下。揀咗呢間主打新加坡和馬來西亞菜嘅餐廳,我就點咗隨心海南雞飯(無骨),雞肉食落都幾滑,雞皮爽彈,飯有啲椰香味。朋友就揀咗馬來炒麵(酸辣味),我都試咗啲,炒得有鑊氣,酸辣味又唔會太濃。我地覺得啲嘢食都幾唔錯。餐有跟飲品,價格都相宜。環境無別特別之處,細細間,但都幾多人流。
夏日熱辣辣,除咗想食壽司,涼麵,就係食海南雞啦!

我對食都有啲要求下。

揀咗呢間主打新加坡和馬來西亞菜嘅餐廳,

我地覺得啲嘢食都幾唔錯。

餐有跟飲品,價格都相宜。

環境無別特別之處,細細間,但都幾多人流。
2020-06-10
午餐
2020-06-04 294 瀏覽
朋友帶住喺鰂魚涌搵食again今次都係食喇沙👉🏻叫左個海南雞喇沙海南雞好滑喇沙嘅湯底夠椰同濃味份量都多係可以encore之作🎈包杯冰茶(唔使加錢)偷食左朋友嘅牛肋骨同埋燒雞燒雞都係好味Lunchtime齊人先可以入座啊位置都唔係太寬躺但都乾淨嘅枱面有消毒啫喱俾大家消毒
朋友帶住喺鰂魚涌搵食again
今次都係食喇沙
👉🏻叫左個海南雞喇沙
海南雞好滑
喇沙嘅湯底夠椰同濃味
份量都多
係可以encore之作🎈
包杯冰茶(唔使加錢)
偷食左朋友嘅牛肋骨同埋燒雞
燒雞都係好味

Lunchtime齊人先可以入座啊
位置都唔係太寬躺
但都乾淨嘅
枱面有消毒啫喱俾大家消毒

2020-06-04
2020-05-30 320 瀏覽
之前都有食過隨心,覺得佢嘅海南雞飯同喇沙幾好食,於是今日帶朋友特登嚟到。大約一點左右,餐廳外面已經好多人,餐廳入面非常嘈吵,同幾年前寧靜嘅環境差得好遠。午餐嘅海南雞飯配有雞湯同紅茶。隨心嘅海南雞飯依然係咁有椰香味,配埋爽口嘅木耳,兩者維持一貫水平。反而雞就略為失色,無以前咁多肉同嫩,可能因為太多人幫襯而令質素下降。整體嚟講,隨心嘅雞飯喺同區入面依然出色,希望餐廳可以提升番雞嘅質素,令多啲人會食完再次幫襯。

2020-05-18
2020-05-27 217 瀏覽
平時鰂魚涌lunch hour真係好似打仗咁款,啲人沖曬出嚟遲少少都要排長龍㗎🤣🤣呢一間算係鋪面比較大,12:45入咗都仲有位嘅呢度嘅送餐速度非常快,叫咗幾分鐘就到左😍海南雞嘅份量好多而且係無骨嘅🤤配上黃油飯一流!另外梗係要試吓呢度嘅喇沙啦,本身以為會好鹹點知一啲都唔會,香而不辣😚片頭亦非常之大嚿!湯底會令人想一啖接一啖~除餐會附送一杯茶,普普通通啦! 可以解一解食完濃味野嘅口渴😁係唔錯嘅推介!

2020-05-27 230 瀏覽
香滑濃郁大部分瘦肉中帶點點肥越食越餓梅子醬汁撈飯極邪惡豬軟骨浸在醬汁熬製多時入味 可惜有點點柴(所屬正常現象)雞煲雞件嫩滑彈牙爽口新鮮 記得食前撈一撈有創意 梅粉加番石榴好新鮮嘅配搭
咖喱牛肋條
梅子醬豬軟骨