餐廳: 隨心
資訊:

2019-11-30 1711 瀏覽
今日做完gym就黎左附近呢條鰂魚涌呢條食街海光街食返個post workout meal。營養師話做完運動應該補充蛋白質同適量碳水化合物。食呢間海南雞飯就啱曬。但係又見呢度店名有華人喇沙咁大隻字,又心郁想試。決定叫呢度招牌菜,海鮮喇沙($80),加個海蜇雞絲沙律($38)等我可以食多啲雞,又不至於浪費啲飯。海蜇雞絲沙律黎到係超大份,呢個價錢真係抵食,用既雞脂肪唔多,啱曬健身人士,食完呢個我既蛋白質夠曬數!雞中間加埋海蜇,令口感軟中帶爽,正啊!海鮮喇沙果然係招牌菜,首先湯底椰香味夠重,帶微辣,對平時唔食辣既人黎講,絕對係接受到既程度。湯底濃郁,所以啲麵都好掛湯,啖啖味道都好豐富。配料有兩件超索湯既豆腐,一咬就必曬啲喇沙湯出黎!蝦有兩隻,味道幾鮮彈,肉質唔會好霉。魚片亦夠彈牙。仲有半隻蛋添。喇沙傳統就係用米粉加米線,口感咬落有爽有嫩好特別架。時間尚早,比我趕上午餐尾班車,加$2已經有杯飲品,冷熱同價。我叫左熱檸檬薏米水,味道有蜜糖甜味,加上檸檬既酸味,係幾開胃解膩既飲品。呢度上菜幾快啊。侍應亦好友善,背景音樂播住廣東歌純音樂,好令人放鬆。絕對唔係一般茶記。
但係又見呢度店名有華人喇沙咁大隻字,又心郁想試。

海蜇雞絲沙律
雞中間加埋海蜇,令口感軟中帶爽,正啊!

湯底濃郁,所以啲麵都好掛湯,啖啖味道都好豐富。
海鮮喇沙

配料有兩件超索湯既豆腐,一咬就必曬啲喇沙湯出黎!
蝦有兩隻,味道幾鮮彈,肉質唔會好霉。

熱檸檬薏米水

2019-11-30
5 分鐘 (堂食)
海蜇雞絲沙律
海鮮喇沙
熱檸檬薏米水
2019-11-28 51 瀏覽
點了福建麵,原來又係個名同地點係唔太有關係嘅。好似星洲炒米咁,唔係星加坡特產。福建麵係馬來西亞嘅特色美食,入面有頗多蝦仁及魚蛋片,呢度嘅版本係唔辣嘅,如果去吉隆坡食,係會配搭參巴辣椒醬一齊食。水晶粉沙律,沙律菜配上堅果,味道清新。麥皮蝦就見得多,今次有麥皮雞,一樣咁香脆可口,炸完唔會好油膩,食完無乜罪惡感。個蛋餃子好好味,外皮充滿蛋香,個辣汁輕微辣,加埋好惹味,送飯送麵都合味道。餐飲點了檸檬薏米水,味道酸酸地唔會過甜,同東南亞菜式好夾。

水晶粉沙律,沙律菜配上堅果,味道清新。

餐飲點了檸檬薏米水,味道酸酸地唔會過甜,同東南亞菜式好夾。
2019-11-28 69 瀏覽
比較少喺東區出沒既我有意外收獲就係搵到呢間好野! 幾年前我鍾意食果間有肉骨茶既餐廳CLOSE 左之後都好難開到一間好食, 但係呢間餐廳勝在可以揀一係一盎, 一係就成煲, 所以連我朋友都感受大滿足呢!海南雞飯賣相都好精緻, 真係令人感覺到自己食飯果一刻真係好似去左馬來西亞/星加坡咁! 而且現在入冬飲個湯水揀肉骨茶真係感覺好滋潤養生!總結: 我同朋友都好滿意, 而且仲覺得係性價比高, 值得再來! 謝謝職員親切的笑容及介紹影相打卡位置 (觀感很3D的, LOL)

• 馬來西亞肉骨茶
餐廳以新加坡和馬來西亞菜為主,剛進餐廳就看到一幅魚尾獅圖畫,充滿新加坡情懷。.📍巴東牛肋條($98)Patong Curry Beef Rib牛肋骨整體上味道不錯🐂,但欠缺巴東醬料特有的香氣🌿,像一般的咖哩有點可惜。牛肋骨分量非常多😳,炆得入味,不過每件的口感不一致,有些軟腍,有些則較硬。.📍黑蘿蔔糕($48)Black Radish Cake蘿蔔糕口感十分腍,外面用黑醬油炒過,味道甜甜辣辣🌶,但未見突出。.
📍巴東牛肋條($98)
Patong Curry Beef Rib
📍黑蘿蔔糕($48)
Black Radish Cake
2019-11-28 40 瀏覽
網上話隨心最出名係海南雞飯我今日就來試試佢。第一眼見面我係驚訝先:1竟然用個藤碟2會唔會漏汁/漏雞油3洗唔洗得乾淨點知望真啲,係膠碟🤣我內心當下覺得自己好7不過我表現相當鎮定應該無人發現😝。油飯粒粒分明唔會痴到一舊舊少少香唔會太油雞已經去骨,肉質嫩滑不過我就覺得未夠雞香味(比較係因為屋企平時用新鮮雞😅)。湯係用杯裝😀我就覺得好奇怪可能我傳統😅唔係好習慣用杯飲咸嘅飲品同埋飲落都係味精/雞粉味濃所以飲左1啖就無飲。除左隻碟好得意呢度環境設計都好有趣睇到第三張相就明!(我都好想畫畫!🤭)。總結:環境招呼舒適海南雞飯,未去到不可不吃的程度下次好想試下肉骨茶😏如果大家來到鰂魚涌隨心都係一個幾好嘅選擇💓#隨心 #鰂魚涌
網上話隨心最出名係海南雞飯
我今日就來試試佢

第一眼見面我係驚訝先:
1竟然用個藤碟
2會唔會漏汁/漏雞油
3洗唔洗得乾淨
點知望真啲,係膠碟🤣
我內心當下覺得自己好7
不過我表現相當鎮定
應該無人發現😝

油飯粒粒分明
唔會痴到一舊舊
少少香唔會太油
雞已經去骨,肉質嫩滑
不過我就覺得未夠雞香味
(比較係因為屋企平時用新鮮雞😅)

湯係用杯裝😀
我就覺得好奇怪
可能我傳統😅
唔係好習慣用杯飲咸嘅飲品
同埋飲落都係味精/雞粉味濃
所以飲左1啖就無飲

除左隻碟好得意
呢度環境設計都好有趣
睇到第三張相就明!
(我都好想畫畫!🤭)

總結:
環境招呼舒適
海南雞飯,未去到不可不吃的程度
下次好想試下肉骨茶😏
如果大家來到鰂魚涌
隨心都係一個幾好嘅選擇💓
#隨心 #鰂魚涌
2019-11-23
午餐
週末和朋友行完山後,去了鰂魚涌附近的餐廳「隨心」吃下午茶。餐廳主打馬來西亞菜,地方幾大,所以位置坐得舒服。下午茶的品種都幾多,有海南雞飯,炒貴刁等等...我地叫了個 傳統肉骨茶,墨魚餅喇沙,伽央多士拼雞翼熱辣辣ge肉骨茶上台,好香ge藥材味,而且個湯飲落味道好濃郁,唔會得個鹹字,反而飲到距真係落足料去熬,另外都配有幾粒油條去飲個肉骨茶。墨魚餅喇沙,個湯底好香椰香味,而且食到落左d蝦之類ge嘢落去整個湯底,墨魚餅亦都非常好味,唔會好油,除佐墨魚餅,距仲有魚片頭,成碗嘢都好多料。伽央拼雞翼,伽央多士烤到好脆口,個伽央醬好有風味,幾正宗。而個雞翼直接即叫即炸,皮脆肉嫩,又多汁。唔錯的下午茶,食物好食,價錢亦好實惠。
週末和朋友行完山後,去了鰂魚涌附近的餐廳「隨心」吃下午茶。

餐廳主打馬來西亞菜,地方幾大,所以位置坐得舒服。

唔錯的下午茶,食物好食,價錢亦好實惠。
2019-11-23 57 瀏覽
完左活動之後,同左班朋友去食tea~~佢地一早到左,已經揀定食乜!!所以我坐低左之後都好快睇下有咩岩食先xpp我地嗌左幾個餐一齊share,當中有d都幾特別,味道都唔錯!!就好似呢個“沙嗲串燒”HKd$38咁,一份有四串,香得黎唔會燒到乾爭爭:)點埋個帶有花生香既醬汁就更加可口!!跟住我所揀既呢份“紅油蛋餃子”HKd$50既味道都幾特别~~以蛋皮取代餃子皮,包入内餡再加上惹味既紅油食落就有d似平日食到既紅油抄手咁,不過就多一份蛋香!!朋友話呢度既“咖央多士”HKd$23都唔差,薄身既多士烤得夠脆口~~個日我仲加左15蚊要左個“水晶粉”做甜品口感爽爽滑滑既透明粉條加上椰汁,食落冰冰涼涼咁都幾好食每個餐都包左部分飲品,個日我捨棄左“肥仔水一號”,揀左“肥仔水二號”
完左活動之後,同左班朋友去食tea~~

佢地一早到左,已經揀定食乜!!

所以我坐低左之後都好快睇下有咩岩食先xpp

點埋個帶有花生香既醬汁就更加可口!!

以蛋皮取代餃子皮,包入内餡再加上惹味既紅油

食落就有d似平日食到既紅油抄手咁,不過就多一份蛋香!!

個日我仲加左15蚊要左個“水晶粉”做甜品

口感爽爽滑滑既透明粉條加上椰汁,食落冰冰涼涼咁都幾好食

下午茶
放工後與朋友走到鰂魚涌,打算吃個晚飯才回家,隨便走進一間星馬餐廳,人流不算多,食客應該都是附近的居民。.📍隨心海南雞飯(無骨)($85)Hainan Chicken Rice(Boneless)海南雞滑口🐓,份量不少,不過味較淡,點上甜甜的黑豉油後較好吃。油飯一般🍚,香味不足,整體過於淡味,感覺失望😞。.📍咖喱薄餅2件($32)Roti Prata with Curry Sauce 2pcs新鮮做起,並不油膩,亮點是旁邊的咖喱汁,充滿椰香🥥,味道不錯。.📍雪梨茶( $22 )Pear tea與平日自家製的雪梨茶有一定的差距🍐,清澈而不會過於甜膩,但感覺似是現繩的飲料🥤。

📍隨心海南雞飯(無骨)($85)
Hainan Chicken Rice(Boneless)

📍咖喱薄餅2件($32)

📍雪梨茶( $22 )
Pear tea
2019-11-22 63 瀏覽
朋友話鰂魚涌海光街12號地舖[隨心]下午茶套餐勁抵食,我們點左隨心海南雞飯 (無骨)$58,用壓紋竹藍圖形的碟盛食物很別緻,海南雞份量不少,雞肉嫩滑可口,醬料有甜豉油,薑蓉及微辣醬,油飯很香, 配杞子雞湯,超強組合,重有餐飲-薑茶。超值抵食。新加坡炒貴刁$58,有蝦和臘腸,不太油很惹味,大大碟,配紅棗茶很清甜,真不錯👍煎墨魚餅🦑$28,香口 又彈牙。沙爹串燒$38 ,有牛肉、豬肉各二串,醬汁十分惹味,很好吃。咖央多士$25,烘得外脆內軟,咖央少少甜很正。下次再食其他食品。

• 隨心海南雞飯(無骨)
  • 新加坡炒貴刁
  • 沙嗲串燒
  • 杞子雞湯
  • 煎墨魚餅
  • 咖央多士
2019-11-20 34 瀏覽
我同囡囡都好鍾意食海南雞飯,平日去東南亞餐廳或泰國餐廳,海南雞係必點,可以話試過全港 好多唔同嘅海南雞飯。今晚我同囡囡就去咗鰂魚嘅隨心,佢哋主打新加坡菜,環境幾寬敞。呢度嘅海南雞飯係招牌菜,一定要試試看。不過有時覺得餐廳海南雞飯嘅雞,份量唔算多,有時唔夠喉,想食多啲。所以今次就叫咗半隻海南雞,加碗油飯,同女一齊食。今次嘅份量剛剛好,好滿足。海南雞皮香肉嫩,滑得黎有雞味。另外叫咗杯凍柑桔檸檬,鹹鹹地,酸酸甜甜,非常清新,可以一架肉類嘅油膩。這餐食得滿足,服務也不錯,服務員會主動加水,而且有禮貌。

這餐食得滿足,服務也不錯,服務員會主動加水,而且有禮貌。

2019-11-18 44 瀏覽
我地一人叫咗碗喇沙,我就係食海鮮喇沙,配料都好豐富,有蝦,魚片,扇貝,蟹柳,仲有蛋,豆卜等……朋友就食咗店員推介嘅蛋餃喇沙,蛋餃我都試食咗,味道唔錯。重點佢啲湯底係好濃郁。我地仲叫咗兩樣嘢,麥皮蝦:呢個菜式我係第一次食,聽講係新加坡名菜,食落真係好惹味,原來蝦仲有咁樣嘅煮法,下次係屋企都可以試下整。椰汁水晶粉:我係椰子控,好中意椰汁嘅清香,水晶粉仲會有椰肉,食落口感彈牙,味道清甜。整體嚟講食物質素唔錯,環境雖然唔算大,但坐得都舒服。

我地仲叫咗兩樣嘢,

整體嚟講食物質素唔錯,環境雖然唔算大,但坐得都舒服。
2019-11-08
午餐
2019-11-15 51 瀏覽
肉骨茶主要分2個派系,新加坡肉骨茶同馬來西亞肉骨茶,2款係完全不同風味。通常餐廳只會供應1款,但在「隨心」2款都可以食得到。我地每款都點了一份,可以分享下。亦點了燒豬頸肉及麥皮蝦。馬來西亞肉骨茶會加入多種中藥材,湯水顏色較深,味道濃郁帶藥材味。新加坡肉骨茶主要以蒜頭及胡椒作配料,顏色相對較淺,胡椒味會突出。2款味道都好,我就鍾意食馬來西亞肉骨茶多D,感覺比較滋補,而且藥材甘甘地嘅味我都接受得到。呢度2款都有,啱晒鍾意肉骨茶嘅人啦。

我地每款都點了一份,可以分享下。亦點了燒豬頸肉及麥皮蝦。

呢度2款都有,啱晒鍾意肉骨茶嘅人啦。
2019-11-15 40 瀏覽
入面環境都好大、有好多位,坐得都舒服!兩人點左以下食物,價錢少少貴!🔶隨心海南雞飯(無骨)$85 仲有杞子雞湯送算正宗,雞肉嫩滑,最緊要雞皮無毛!不過雞皮略較多脂肪,跟3款醬汁,有辣醬、薑泥、甜醬油,都好好味!🔶新加坡炒貴刁 $78呢個堅正宗,因為出面貴刁只有河粉,佢係用傳統正宗嘅「摻摻」是有兩溝的意思,原來是用河粉+油麵,河粉吸晒湯汁精華、油麵爽口滑溜,好有馬拉風味!我都係食完呢個先知,又學識一樣野!味道香濃,有啲似甜豉油炒河粉😂但我中意而且入有好多配料,例如蝦、魚片、雞蛋etc...🔶柚子茶 $18晚餐沒有套餐,點飲品正價叫!
入面環境都好大、有好多位,坐得都舒服!
兩人點左以下食物,價錢少少貴!

🔶隨心海南雞飯(無骨)$85 仲有杞子雞湯送

🔶新加坡炒貴刁 $78
我都係食完呢個先知,又學識一樣野!
味道香濃,有啲似甜豉油炒河粉😂但我中意
而且入有好多配料,例如蝦、魚片、雞蛋etc...

🔶柚子茶 $18
晚餐沒有套餐,點飲品正價叫!
2019-11-15 37 瀏覽
海南雞喇沙喇沙係去食星馬餐牌必點之一隨心既喇沙湯底椰奶味較重,仲又不太油膩,平時食喇沙好多時都係油麵溝米粉,但呢度特别d係米線溝米粉海南雞已經去左骨,肉質好滑,好味道呀皮同肉好易分開,好方便唔食皮既健康人士新加坡炒貴刁炒貴刁又係星馬菜必食之一一上台已經聞到好香,炒得乾身唔會油淋淋,有雞絲,蝦,臘腸一齊炒獲氣十足參巴蜜糖骨應該用左參巴醬同蜜糖煮成甜甜地,但又帶輕微辣,好惹味唷黑蘿蔔糕蘿蔔糕有分黑同白首選緊係食黑蘿蔔糕,黑蘿蔔糕係用左甜豉油,同隨心既秘制醬料加蛋絲去炒,食落有d咸香味,好食👍🏾
喇沙係去食星馬餐牌必點之一
海南雞已經去左骨,肉質好滑,好味道呀
皮同肉好易分開,好方便唔食皮既健康人士

新加坡炒貴刁
炒貴刁又係星馬菜必食之一

參巴蜜糖骨
應該用左參巴醬同蜜糖煮成
甜甜地,但又帶輕微辣,好惹味唷

黑蘿蔔糕
蘿蔔糕有分黑同白
2019-11-13 65 瀏覽
今晚突如其來想食新加坡菜,所以今晚就好隨心咁嚟到《隨心》啦,呢幅獅子噴水嘅畫像非常像真,好有獅城風味嚟到呢度梗係要試吓最有代表性嘅新加坡菜喇沙啦,隨心就加咗唔少椰汁椰汁,所以顏色會有點奶黃色麵就係由米粉同米線混合而成,所以口感會更加豐富海南雞雖然唔係雞脾位,但估唔到可以咁滑溜咁健康既我就更係要叫返碟菜啦,仲加埋豬頸肉一齊煮添最後仲叫左杯超級解渴又健康既薏米水,加埋檸檬一齊飲又幾清新,呢杯仲要係低糖架
海南雞喇沙
麵就係由米粉同米線混合而成,所以口感會更加豐富
海南雞雖然唔係雞脾位,但估唔到可以咁滑溜
咁健康既我就更係要叫返碟菜啦,仲加埋豬頸肉一齊煮添
芥蘭炒豬頸肉
凍檸檬薏米水