餐廳: 隨心
資訊:

2020-01-24 75 瀏覽
今日收工約左朋友係公司附近食, 平時lunch 同同事呢間都覺得喇沙好食, 所以今日帶朋友黎介紹下比佢。平日夜晚early dinner, 人都唔少, 陸續有人入去食晚飯。餐廳面積算大, 有成兩個鋪位咁多。環境光猛, 寛敞幾舒服餐牌都好多款式, 由小食至正餐, 仲有喇沙專頁,實搵到你岩既東南亞菜炒貴刁係隨心招牌菜, 辣得帶勁, 惹味有鑊氣, 最中意佢面底係傳統河粉加麵線, 仲有幾隻大蝦, 非常足料。 叫印度薄餅係因為$18 好抵食, 所以一開始冇咩期望。 但估唔到都好高質, 咖喱香, 薄餅煙un 大塊。串燒都抵食, 雞肉好嫩, 豬肉都夠厚, 但係d 汁我點番咖喱汁多過沙嗲汁, 因為呢間花生醬味較濃。豬頸肉嫩滑, 火候岩岩好估唔到$48 咁多塊, 同埋佢配埋檸檬汁, 酸酸地好開胃夾埋兩個每人都係一百幾 抵食

餐廳面積算大, 有成兩個鋪位咁多。
環境光猛, 寛敞幾舒服

炒貴刁

豬頸肉嫩滑, 火候岩岩好
估唔到$48 咁多塊, 同埋佢配埋檸檬汁, 酸酸地好開胃

夾埋兩個每人都係一百幾

2020-01-23
  • 新加坡炒貴刁
在太古城逛街後走到了鰂魚涌想吃粉麵 看到「隨心」大燈箱寫著喇沙就走過去😂Menu寫明所有食物不添加味精👍🏻那麼就試一下坐下店員就遞上兩杯熱水😊店面乾淨整齊兩個人點了四個菜整體來說很足料!也真的吃完沒有口渴相信是沒下味精的關係😃魚蛋魚片喇沙 ($65)粉底是米粉+瀨粉 非常有趣的口感!少辣 可接收必須得說豆卜很入味!完全吸收了湯汁😋魚蛋魚片爽口彈牙湯頭有椰香味 很棒馬來西亞肉骨茶藥材味(一位)($48) 熱騰騰的上桌☺️沒騙人 很足料!有很補的當歸紅棗冬菇等等喝完很飽呢🤪黑蘿蔔糕 ($48)比想像中大碟用黑甜醬油及蛋炒加上香辣的參巴醬 蘿蔔糕軟腍非常惹味!沙嗲串燒(六串 - 豬及雞)($68)重點在細節沙嗲醬上桌時是熱的 值得讚揚!醬很濃稠🤣 有點像花生醬平日七點接近滿場 看起來小店口碑不錯😉

在太古城逛街後

店面乾淨整齊
兩個人點了四個菜
整體來說很足料!也真的吃完沒有口渴
相信是沒下味精的關係😃

魚蛋魚片喇沙 ($65)
粉底是米粉+瀨粉 非常有趣的口感!
少辣 可接收
必須得說豆卜很入味!完全吸收了湯汁😋
魚蛋魚片爽口彈牙
湯頭有椰香味 很棒

魚蛋魚片喇沙

馬來西亞肉骨茶藥材味(一位)($48)
熱騰騰的上桌☺️
沒騙人 很足料!
有很補的當歸紅棗冬菇等等
喝完很飽呢🤪
馬來西亞肉骨茶藥材味

黑蘿蔔糕 ($48)
比想像中大碟
用黑甜醬油及蛋炒
加上香辣的參巴醬
蘿蔔糕軟腍
非常惹味!

黑蘿蔔糕

沙嗲串燒(六串 - 豬及雞)($68)
重點在細節
沙嗲醬上桌時是熱的 值得讚揚!
醬很濃稠🤣 有點像花生醬

平日七點接近滿場 看起來小店口碑不錯😉
馬來西亞肉骨茶藥材味
2020-01-21 69 瀏覽
海光街自從變左美食街,只要經過都會望望有什麼還未試過,今日見到店名見隨心,未知食什麼就隨心入左去新加坡肉骨茶(胡椒味)肉骨茶常常試,但胡椒味就真係第一次,相對平常的肉骨茶,其實味道較清,胡椒味其實不算重,反而豬肉味很香,所以還有甜醬油給你,令豬骨不再寂寞海鮮喇沙(蝦、帆立貝、魚片、蟹柳、蛋、豆卜、芽菜)香港人都愛吃的喇沙湯底,不得不說椰香味很夠,已經食到尾,飲哂所有湯都唔確喉,證明用料足又無味精,而米粉+瀨粉都十分彈牙

新加坡肉骨茶(胡椒味)

海鮮喇沙(蝦、帆立貝、魚片、蟹柳、蛋、豆卜、芽菜)

2020-01-20 63 瀏覽
平時食得好多泰國菜,但馬來西亞新加坡菜就真係好少食。呢一間餐廳嘅餸菜價錢都唔係好貴,而且亦都有新加坡肉骨茶飲,可惜嗰日我哋實在太飽所以就冇飲到啦。為食嘅我哋最後嗌咗半隻海南雞同埋一碗油飯,雞肉食落去好嫩滑,份量都好多。而且雞皮都去得好乾淨,唔會食到有雞毛。有返亦都煮到粒粒分明,好好食。之後我同朋友帶咗一碟串燒,隔離配左啲沙嗲醬食落去好match,佢嘅味道偏甜,而且上面都有啲花生粒。最後餐牌上面有一個黑蘿蔔糕同白蘿蔔糕。嗰時我哋問咗啲侍應究竟有咩分別,最後我哋就選擇咗呢一個白蘿蔔糕啦。佢原來係用蛋煮成嘅蘿蔔糕,兩個人食晒成碟都已經好飽,而且食落去唔會好鹹。
平時食得好多泰國菜,但馬來西亞新加坡菜就真係好少食。

2020-01-20 49 瀏覽
前幾日同朋友食飯,心郁郁其實一直好想去新加坡,但去唔到咁就唯有食下新加坡嘅菜式。呢一度好近我返工附近,地鐵站行過嚟都只係需要兩三分鐘好近。我由於嗰日太早去,所以六點幾嘅時候餐廳嘅人唔算好多。餐牌嘅選擇好多,而且好多菜式我都未見過。首先我哋嗌左呢一個沙嗲豆腐。晒呢度嘅晒啲食落去有少少花生醬嘅味道咁好特別,我個人都幾鍾意。而佢一碟豆腐嘅份量都好多。之後我哋嗌左一碟串燒,有牛同埋雞。我同朋友都覺得好好食,佢啲肉質好嫩滑,唔會煮得過熟。嗰日我哋仲嗌咗啲白蘿蔔糕,同埋海南雞。其實兩個人食我哋都好飽。因為真係眼闊肚窄,哈哈
餐牌嘅選擇好多,而且好多菜式我都未見過。

2020-01-18 47 瀏覽
呢d相係我用自己電話影既今日約左係附近返工既朋友f食飯,見佢chrismas就快去新加坡旅遊,所以我地揀左黎呢度傾計海南雞飯呢個海車雞已去骨,有半滑半鞋既雞肉俾唔同口味既人食。 仲有少量雜菜做配菜,同一杯雞湯。班蘭葉炸雞好鬼香,好脆,非常好味。同朋友一齊食嘅時候,呢個感覺好開心。 一碟有四件,新鮮炸出, 好惹味。最後我哋見到每枱都有嗌到馬來西亞肉骨茶。估計應該係呢度嘅招牌菜,都有唔少外賣呢啲order ,所以我哋試左真係幾有特色同好濃味
呢d相係我用自己電話影既

海南雞飯

班蘭葉炸雞

2020-01-16 71 瀏覽
今晚約咗朋友收工食飯,係鰂魚涌做野嘅佢帶咗我嚟呢間東南亞嘢食,係地鐵站行幾分鐘就到貪佢夠方便。主食主要有喇沙同海南雞等選擇,諗到嘅都有。海鮮喇沙 $85-配料好足,有大大粒帆立貝、兩隻大蝦、魚片、蟹柳等,喇沙湯陣陣椰香味,豆卜索曬啲湯汁好味。海南雞飯 $85-東南亞菜必食,無骨雞又多又大塊,亦好嫩滑,皮下脂肪少。湯好清甜飲得出無味精。咖哩薄餅(二) $32-薄餅熱辣辣,一塊都幾大下,咖哩味濃郁唔算太辣。

主食主要有喇沙同海南雞等選擇,諗到嘅都有。

2020-01-14
抱住一個"隨心"的態度, 入來"隨心"餐廳~其實係男朋友話要食肉骨茶...是日晚餐:-黑蘿蔔糕-參巴蜜糖骨-新加坡肉骨茶其實有兩種肉骨茶,一個是比較重藥材味, 一個比較重胡椒味, 由於我不想要重藥材味的, 所以就試了胡椒味的~可以一壺湯上, 亦可以單點一客上; 純粹想試試, 所以就要了"一客"; 裡面有一大塊肉, 一片蘿蔔, 一片冬瓜, 好重胡椒味; 冬天飲了十分驅寒~男朋友話南洋地區近海濕重, 所以他們會多用胡椒藥材驅風, 連肉煲湯,還可以增加體力~我比較喜歡食甜的~所以就叫了"參巴蜜糖骨"! "參巴"其實是東南亞的辣醬, 每個地區的參巴醬都有自己特色~我原先都不知是辣醬, 只見到蜜糖二字, 食落不是太辣, 可能比較多蜜糖, 肉邊比較焦香, 因為比較甜, 和飯拌才是一流, 所以又叫了一個白飯~不過我就略嫌每件骨都比較大件...嘴仔細較難食...最後就是黑蘿蔔糕, 這個純粹好奇是什麼就點了~我猜"黑"是因為蘿蔔糕裹了醬再煎/炒; 食落有些辣,十分惹味, 不過我食了不夠半碟已推給男友食....對我來講真的受不住...
是日晚餐:
-黑蘿蔔糕
-參巴蜜糖骨
-新加坡肉骨茶

新加坡肉骨茶
不過我就略嫌每件骨都比較大件...嘴仔細較難食...
參巴蜜糖骨

參巴蜜糖骨
2020-01-12 55 瀏覽
Reading the comments & decided to try today with our Indonesian parents. After expanding their restaurant in double size, more spacious than before. Environmental friendly. But food are much much out of our expectations ..... quite disappointing with their quality & taste served. We’ve tried Seafood Laksa 😒 Hainanese Chicken rice 😕 Meat tea 😕 Satay 👌🏻 Roti Prada with curry source 👌🏻 and worse of all is the Ah sam pineapple pork 😣. Wouldn’t come next time.....
  • 班蘭葉炸雞
2020-01-11 62 瀏覽
隨心在鰂魚涌海光街,主打新加坡菜,由於在家附近,所以常有光顧,隨意隨時過去食。記得隨心初期只在海光街佔一舗位,現在多佔隔壁舗位,兩舗打通,餐廳地方寬敞了很多,佈置既簡潔,環境亦舒適。隨心有多款星加坡及馬來西亞美食,如馳名的隨心海南雞飯、星加坡炒貴、肉骨茶和各式喇沙等。今天就叫了午餐隨心海南雞飯(冇骨)和墨魚餅喇沙,追加飲品凍咖啡和熱生薑茶,另叫了一客咖央多士。冇骨隨心海南雞飯午餐配例湯和油飯,海南雞經上湯浸熟,雞肉嫩滑入味,雞皮肥美,不覺膩口,雞味豐富,再配上醬料,味道錦上添花。油飯夠亁身夠油水,飯粒晶瑩剔透,飯香撲鼻兼有嚼口。墨魚餅喇沙,墨魚餅味鮮,材料還有魚片和豆泡,面爽滑,喇沙香濃惹味。至於咖央多士,咖央醬出眾,稍嫌多士不夠香脆。追加的飲品凍咖啡,冰凍解渴。熱生薑茶,薑味濃郁,辟寒潤喉。

2020-01-09 54 瀏覽
上次吃過海南雞飯,十分好吃。今次再來返尋味,專程試試肉骨茶。我們點了馬來西亞肉骨茶﹝一位用﹞,湯水由藥材煲煮而成,有營養得來又不太重藥材味,容易入口,唯湯料數量不夠,肉骨只得一條,其他湯料如紅棗、冬菇、玉竹等也只得一件。端上來時是熱騰騰的,冬天來吃是最好不過的。百味雞煲雞肉十分嫩滑,非常入味,估不到連洋葱都非常入味,像我這類少吃洋葱的人也停不了口,一塊一塊的夾上來吃,全煲食晒,一點也沒有剩。最後端上來是小食拼盤,本來以為這是最容易製作的一道菜,估不到每樣食材都要切碎和調味,製作認真,可能因為如此,才會最後才端上來。番石榴配以紅色的粉末,酸酸甜甜的,十分醒胃。蘋果已切成一口大小,容易入口,菠蘿採用新鮮菠蘿,而不是罐頭菠蘿,甜中帶點微酸,也是十分醒胃。熱騰騰的炸豆腐配以花生醬,第一次這樣吃,十分有趣。最後是雞絲粉皮,雖然味道稍微偏淡,但配以炸豆腐的花生醬後,便馬上變得很美味。由於今晚的餸菜實在太好吃,所以在不知不覺間已經吃了整碗白飯。

2019-12-21
  • 百味雞煲
  • 馬來肉骨茶
2020-01-09 36 瀏覽
隨心🍽-鰂魚涌不嬲都多娘惹馬來西亞新加坡餐廳平時lunch已經見佢好多人排隊今次決定試下🥢-海鮮喇沙 $85喇沙麵底用左瀨粉加米粉口感幾特別因為平時唔係有好多地方有瀨粉🤣有蝦/元貝/蟹棒/魚片/蛋都幾足料👍但湯底如果多D椰漿味會更好食-新加坡肉骨茶 $48呢個係一人份量可以另外加$15要油飯🍚油飯係幾好食加埋個必制醬汁😋肉骨茶就得一條一字骨肉質偏硬 個湯唔太夠胡椒味可以重手D🤣-黑蘿蔔糕 $48呢個推介❗️黑醬炒蘿蔔糕好先味食唔停口🤣-麥皮蝦 $1684大隻虎蝦麥片炒到好香搞到係咁不D麥片食🤣虎蝦大大隻肉質彈牙加埋麥片炒好香❗️推介😋😋😋😋
隨心🍽
海鮮喇沙 $85

新加坡肉骨茶 $48

黑蘿蔔糕 $48
呢個推介❗️黑醬炒蘿蔔糕好先味食唔停口🤣

麥皮蝦 $168
2020-01-08
10 分鐘 (堂食)
  • 黑蘿蔔糕
  • 麥皮蝦
2020-01-08 52 瀏覽
海南雞喇沙$58朋友點尼個,佢覺得味道有d怪怪d可能係個喇沙湯底既味道,個雞係好肥好肥😂,不過雞份量都算多凍檸檬薏米水朋友話可以幫減肥揀尼個飲,佢覺得還不錯~海鮮喇沙$58佢個海鮮都算豐富,但海鮮唔夠新鮮,特別係蝦肉唔夠新鮮,同蜆有沙杞子雞湯,可能唔喜歡喝湯,這個還是不錯的~

海南雞喇沙$58

凍檸檬薏米水
朋友話可以幫減肥揀尼個飲,佢覺得還不錯~

海鮮喇沙$58

杞子雞湯,可能唔喜歡喝湯,這個還是不錯的~
2020-01-08 44 瀏覽
平日晚上好靜1830左右鋪大得兩枱客1516入唔入去好🤔但價錢算係同區平啲上openrice search下啲相見個黑蘿蔔糕個個話好食就衝動入咗去試吓佢咁當然!點左個黑蘿蔔糕🤩咖哩牛腩飯新加坡炒貴刁首先到嘅係咖喱牛腩飯個牛腩炆到勁淋好入味👍🏻超推介黑蘿蔔糕勁香👍🏻👍🏻食到好濃嘅蛋,蒜,豉油味最後係新加坡辣貴刁有多隻大蝦仲有臘腸🤤不過就有啲辣🥵要勁飲水可惜我覺得間鋪有啲局似冇開冷氣
平日晚上好靜
個牛腩炆到勁淋
好入味👍🏻
超推介
黑蘿蔔糕勁香👍🏻👍🏻
食到好濃嘅蛋,蒜,豉油味
最後係新加坡辣貴刁
可惜我覺得間鋪有啲局
似冇開冷氣
  • 咖喱牛腩飯
2020-01-04 42 瀏覽
回味星馬呢間係食星馬茶,根本上講得出架肉骨茶,咖哩 小食 叻沙都通通食到呀今次係返工前醫肚先第一樣我點了份肉骨菜,有藥材味是馬來西亞式, 個汁甘唔若有點甜,因加了些糖煲,唔會好辣仲有股椰香添!真係用來配飯都咁好食,調得不錯飲得正氣有肉自然要有菜,簡單來多碟炒菜就最完美啦!Toast 加雞翼,因tea time 有飲品,比單點飲品抵,個醬甜甜有口斑蘭香幾近地鐵站,豐富架選擇,美味不貴食物唔貴,比我係星馬當地食到架更美味!幸福就是這樣容易啦,祝大家2020年新年開樂,日日有好東西食,
回味星馬

今次係返工前醫肚先

有肉自然要有菜,簡單來多碟炒菜就最完美啦!

幾近地鐵站,豐富架選擇,美味不貴