2023-08-24 178 瀏覽
今日探索吓銅鑼灣有什麼好食,上網見「隨變·火鍋」食評唔錯,位於銅鑼灣登龍街V-point 23樓全層,高居臨下,一於同友好去試試。這裡環境舒適,裝修華麗,高級感十足。侍應安排我地二人卡坐窗邊位,美景盡入眼簾。這裡招牌干燒煲,我們點了醬汁蠔煲,凡選乾鍋,即送湯底一個供打邊爐用😍😍我想清清地就點了冬瓜湯。火鍋湯先上,也有十件左右的冬瓜,很多瑤柱,湯底鮮甜味美,估計是用雞湯制而成。羊肉卷🦙-切得很薄,黏著丁點羊脂,入口有濃郁的羊味,肉質嫩滑,一點也不騷,我食唔停口。🥢🥢脆鯇腩片-一碟有魚腩又魚片,脆鯇非常新鮮,手切薄片,爽脆彈牙。蘿白片,切得很薄,一點也不像平時吃的白蘿白,味道清新爽甜,原來也有這種食法。白柏葉- 咬口爽彈,打邊爐不能缺少。🔥醬汁蠔煲,一上枱香氣四溢,好多好多蠔,煎到個邊少少脆但一啲都唔會乾,又大又肥美。配料除了有蔬菜,還有我煙煙韌韌的年糕,香脆內軟,吸收了醬汁,很惹味!😋😋另外,我們也點了串燒試試,孜然牛肉串,牛肉燒得好香,配上孜然粉,少少辣又野味!雞軟骨串,我特別鍾情這個,軟骨有咬口,灑點鹽,簡簡單單已經好好味。最後送上餐廳送上雪米糍,yumme食咗咁多野, 校係要飲返杯

冬瓜火鍋湯底

羊肉片

蘿蔔片

白柏葉- 咬口爽彈,打邊爐不能缺少。🔥

乾燒蠔鍋

串燒

最後送上餐廳送上雪米糍,yumme

食咗咁多野, 校係要飲返杯至愛既凍檸茶先開心😍😍。這裡美景美食,下次一定會再來。

2023-05-18
羊肉片
蘿蔔片
乾燒蠔鍋
串燒
  • 孜然牛肉串
2023-08-21 117 瀏覽
今天來到銅鑼灣的「隨變火鍋」,在黃金地段的高樓下打邊爐,景靚到呢~一望無遺,夜晚仲可睇到激光匯演。半隻原眛清湯雞煲只需$188。這道湯底清澈,雞香四溢,濃郁滋味的雞件,直頭「滑」入口!椒鹽豆腐,$58,外酥內軟的豆腐搭配椒鹽的香氣,外脆內軟。櫻花蝦滑,$108,滑嫩的魚漿中夾帶著鮮美的櫻花蝦,鹹香入味,爽口彈牙!芹菜木耳餃,$38,餃子皮薄嫩滑,充滿著芹菜和木耳的清新味道,是一道清爽的美味。稻庭烏冬,$28,細緻的麵條搭配鮮嫩的蔬菜和肉片,清淡的湯底更顯出食材的鮮美。羊肉卷,$98,優質的羊肉,每一口都嫩滑可口,肥瘦均勻,入口即化!唐生菜,$38,爽脆的生菜配上特製的沾醬,開胃又清爽。最後來杯檸樂,$38,清涼的口感帶來了一絲微酸的檸檬風味,還有cute爆熊仔。「隨變火鍋」食的除了美食,還有美景!#隨變火鍋 #銅鑼灣美食 #火鍋控 #美食評價 #食評推薦 #美食之旅 #餐廳評論 #香港美食 #舌尖上的饗宴 #美食愛好者 #美食探險#hotpot

椒鹽豆腐,$58,外酥內軟的豆腐搭配椒鹽的香氣,外脆內軟。

唐生菜,$38,爽脆的生菜配上特製的沾醬,開胃又清爽。

「隨變火鍋」食的除了美食,還有美景!

2023-08-19
2023-08-20 33 瀏覽
喱到座位非常闊落,落地玻璃外望到維港景色,本身諗住黎試下火鍋,但見到乾鍋個圖相當吸引,就叫咗個乾鍋醬汁雞,*凡選擇一個乾鍋會贈送一個湯底,即係可以打埋邊爐,我初初以為係食完個雞煲,再加啲湯落去打邊爐,原來係分開兩個鍋,我就揀左饞咀湯底,微辣,有少少中藥味,放個響鈴吸晒啲汁,非常惹味,係想完會想再食嘅味。乾鍋雞肉鮮嫩而且非常入味,連啲椰菜都入味,份量亦很多,兩個人絕對飽飽。(小)牛頸脊$288,油脂分布均勻,啲色都靚,肉質夠冧。啤啤檸樂
放個響鈴吸晒啲汁,非常惹味,係想完會想再食嘅味。

(小)牛頸脊$288,油脂分布均勻,啲色都靚,肉質夠冧。

啤啤檸樂
2023-08-20 20 瀏覽
朋友提出想打邊爐,去在位於銅鑼灣v point 23樓,地點方便,朋友食過話不錯,今晚就試試點了干窩送邊爐湯底,點了清湯-有洋蔥🧅,大蔥,配料都小小滿。田雞-上枱時仲有小小微郁,新鮮即劏,放入清湯更食到田雞新味,腿部肥美,好滑。黑松露蝦丸-重黑松露味,蝦肉爽脆皇帝菜-清爽可口,配清湯更一流鮮腐竹-比較簿皮,但好皇豆香味,不錯干窩醬汁蠔煲-開蓋超香,蠔有好多隻,中等,咬開入面仲有好肥美蠔汁,邊位小小脆,配料有西蘭花,椰菜及年糕,年糕好煙韌,特製醬汁格外惹味整體環境,服務超好,望到夜景及見有獨立房間,下次約一班朋友再食先😍
黑松露蝦丸-重黑松露味,蝦肉爽脆
皇帝菜-清爽可口,配清湯更一流
鮮腐竹-比較簿皮,但好皇豆香味,不錯
  • 乾鍋醬汁蠔
2023-08-17 30 瀏覽
呢間店比我嘅感覺係會覺得好高級好貴的感覺,如果唔係朋友好想食都真係未必會試,但!!!試過你就會一試再試😚一入到去成間店的感覺好舒服,服務都好好,店員一見到我地就即刻安排我地坐低,見到現場都有好多人食緊雞煲同邊爐,聞落好鬼香,即刻諗都唔諗叫左雞煲! 食完雞煲仲可以打邊爐,簡直啱曬有選擇困難症的朋友!😚干鍋醬汁雞煲半隻 微辣$268:一開始都有少少覺得貴,但個雞煲一上枱就完全覺得好抵!先講個香味先,香到真係好吸引,聞到個醬好正應該係好好食,叫左半隻但兩個人都好夠食,個醬唔會好鹹唔會好淡,味道啱啱好,另外再送左個湯底,要左冬瓜湯,好清甜小安格斯肥牛$218:上枱嗰下覺得哇,啲牛好靚,啲油脂分佈得好平均,加埋冬瓜湯好夾!牛筋丸$38:我鐵意食牛但唔太食丸,都覺得個牛味十分濃!幾好食,鍾意牛味濃可以試呢個四色餃子拼盤$68:呢個餃子就麻麻,我自己冇特別鍾意食!芝士腸$23:正正常常的芝士腸,冇特別但整體呢間係幾正!推薦指數:9/10🔥

干鍋醬汁雞煲半隻 微辣$268:

小安格斯肥牛$218:

牛筋丸$38:

四色餃子拼盤$68:
呢個餃子就麻麻,我自己冇特別鍾意食!

芝士腸$23:
正正常常的芝士腸,冇特別

但整體呢間係幾正!

推薦指數:9/10🔥
2023-08-17 94 瀏覽
餐廳位於銅鑼灣V Point 23樓,所以景觀好好。裝修簡潔企理,座位闊落,又有大片落地玻璃,所以用餐環境幾好。我們叫了一個雞煲,可以吃到一半時,加入其他食材,作火鍋吃。一煲兩吃😊。‖ 隨變麻辣雞煲(半隻) ($208) ‖湯底好香濃,裡面材料都幾豐富,麻辣味吃得好過癮😋。雞肉好滑,滲透麻辣香,份量不小。‖ 紐西蘭羊卷肉 ($98) ‖羊肉都幾新鮮,頗有羊味😋,雖然切得有點薄。‖ 四寶餃拼盤(8粒) ($68) ‖粒粒包得脹卜卜,皮薄餡靚,當中最好味是黑松露餃😋,好香黑松露味。‖ 田園拼盤 ($88) ‖各款蔬菜有點,都新鮮爽脆,不過價格定得略為進取。‖ 椒鹽豆腐 ($58) ‖大大一碟,賣相吸引。粒粒外面脆脆地,椒鹽鹹香,調味得宜,裡面豆腐極幼滑水嫩,好好味😍。推薦要點。‖ 洛神花果茶 ($29) ‖微微甜,清清淡淡,沒有很冰涼。餐廳服務好好,店員都好周到有禮。最後提提,這裡除加一外,還會另收每位用餐位費$20。
餐廳位於銅鑼灣V Point 23樓,所以景觀好好。

‖ 隨變麻辣雞煲(半隻) ($208) ‖

‖ 紐西蘭羊卷肉 ($98) ‖

羊肉都幾新鮮,頗有羊味😋,雖然切得有點薄。

‖ 四寶餃拼盤(8粒) ($68) ‖

‖ 田園拼盤 ($88) ‖

各款蔬菜有點,都新鮮爽脆,不過價格定得略為進取。

‖ 椒鹽豆腐 ($58) ‖

‖ 洛神花果茶 ($29) ‖

微微甜,清清淡淡,沒有很冰涼。

餐廳服務好好,店員都好周到有禮。

最後提提,這裡除加一外,還會另收每位用餐位費$20。

• 椒鹽豆腐
朋友推薦,說環境超棒很有feel,某日下午逛銅鑼灣,一於試試。餐廳位處於V Point 23樓,景觀開揚,玻璃窗偌大,可以遼望維港和銅鑼灣一帶,心情頓然開朗。居高臨下,美景當前,在餐廳火鍋度過休閒的下午,挺寫意的。餐廳屬中高檔次,有較平民的招牌煲,有雞煲、雜菌煲、酸菜魚煲、龍蝦煲、蟹煲、蠔煲等,三百多就有一鍋。我們貪吃,選了個價格較貴的象拔蚌刺身併封門柳($498),另併清湯底($118)。價格略貴,但食物相當高質,封門柳肉質鮮嫩,象拔蚌新鮮爽口。看餐牌選擇蠻多的,下次再來!

看餐牌選擇蠻多的,下次再來!
2023-07-27
下午茶
2023-08-09 31 瀏覽
不嬲好鍾意花甲😗前排見到「隨變火鍋」有得食花甲煲🔍就去咗試下😌.花甲雜菌煲🍲有大量鮮甜花甲🐚仲有雞脾菇、秀珍菇、鮮冬菇等雜菌🍄雜菌吸收晒花甲精華😋鮮美帶微辣🌶️.三星蔥爆漿貢丸(4粒)🍢貢丸質感爽彈😝一咬滿滿濃郁蔥香嘅爆漿喺口腔噴發💥好鍾意呢款丸🤤.不可錯過手工雲吞王(4粒)🥟雲吞皮好薄😬雲吞餡料飽滿😍有新鮮蝦肉同豬肉🦐🐖真材實料😉啖啖鮮味,值得一試👍🏻.油麥菜🥬.稻庭烏冬🍜口感彈牙😆.迷你雪米糍(2粒)🍨.藍梅洛神花果茶🌸酸酸甜甜,好解渴☺️
油麥菜🥬
稻庭烏冬🍜口感彈牙😆
迷你雪米糍(2粒)🍨
藍梅洛神花果茶🌸酸酸甜甜,好解渴☺️

• 不可錯過手工雲吞王
聽過呢個名好多年,原來而家開咗新舖,個景好靚,望住維港海景,店內空間感好好,食飯勁舒服。以前聽同事講話放工成日去食雞煲,而家除咗雞煲仲有好邊爐今日就先食個雞煲,酸湯豬肚雞煲,用砂鍋上,更有味道,唔係出面一黎就邊爐煲咁求其。其中一欄係手工丸餃,平時自己打邊爐好少食丸,因為大部分買到嘅都係好渣,出到黎就梗係想試招牌手工野,手打芝士墨魚丸,棍打牛筋丸。芝士同墨丸兩溝,都得喎!食開牛筋丸係返唔到轉頭的,又有咬口又多汁!食唔返普通牛丸啦!有膏鵝腸(?)有分有無膏嘅咩?try點少得炸魚皮!識叫就要叫凍豆腐呢d吸湯嘅野大推!牛胸爽!勁重牛味嘅爽爽口感部位!有即叫即食嘅熟食,重口味嘅我要咗孜然牛肉串同羊肉串,佢無孜然羊肉啊,所以咪兩款都叫囉。每樣一串咋嘛,今日係黎打邊爐咖,但勁好食,即叫即燒,又夠重口味!百花韭菜芝麻煎餅,唔知邊度仲有得食!勁薄!外面兩邊全部都係芝麻!超香嘅,入面就全部都係韭菜哈哈,勁好食,似d手工小食咁仲有雪米糍送,開心

芝士同墨丸兩溝,都得喎!

有膏鵝腸(?)有分有無膏嘅咩?try
點少得炸魚皮!

識叫就要叫凍豆腐呢d吸湯嘅野

大推!牛胸爽!勁重牛味嘅爽爽口感部位!

百花韭菜芝麻煎餅,唔知邊度仲有得食!
仲有雪米糍送,開心
2023-08-05 28 瀏覽
📍隨變火鍋(銅鑼灣)朋友話呢間雞煲好好食 我一路都未食過😆今次同屋企人一齊黎食~餐廳環境幾靚 落地大玻璃可以遠眺維港景色🥰呢到唔止有邊爐 仲有串燒食👍🏻▫️ 麻辣雞煲(微辣)我地叫左一隻雞 有紫洋蔥 乾辣椒等配料 叫微辣真係岩岩好 我地兩個都唔係好食得辣 ~食落雞件嫩滑 麻辣湯底都好惹味!▫️脆鯇腩片我屋企人嘅至愛😆打邊爐佢一定要食 夠新鮮 脆鯇片爽口 👍🏻▫️黑松露餃子黑松露餃好飽滿 餃子皮好薄 入口好香黑松露味 🥰▫娃娃菜▫️燒芝士年糕勁中意食佢!係燒唔係炸所以無左油炸果種油膩感 煙煙韌韌加埋芝士嘅咸香 好好食🤤
📍隨變火鍋(銅鑼灣)
朋友話呢間雞煲好好食 我一路都未食過😆
今次同屋企人一齊黎食~
餐廳環境幾靚 落地大玻璃可以遠眺維港景色🥰
呢到唔止有邊爐 仲有串燒食👍🏻
▫️ 麻辣雞煲(微辣)
我地叫左一隻雞 有紫洋蔥 乾辣椒等配料

▫️脆鯇腩片
我屋企人嘅至愛😆打邊爐佢一定要食 夠新鮮 脆鯇片爽口 👍🏻

▫️黑松露餃子
黑松露餃好飽滿 餃子皮好薄 入口好香黑松露味 🥰

▫娃娃菜

▫️燒芝士年糕
2023-08-02 835 瀏覽
今日去開港島行街,就同老公去食麻辣火鍋,因為老公最愛吃辣。朋友就向我推介呢間餐廳,因為環境舒服乾淨,而且仲可以望到靚景,打住邊爐睇住靚景,心情更佳。餐廳有多款鍋物可選擇,可以食雞煲、乾鍋煲等,再打邊爐。老公一見到餐牌上有蠔煲,他便說一定要食蠔煲了,而其他食材就我再點選了少少。因為吃乾鍋會再送一個火鍋湯底之後打邊爐的,這樣都唔錯,可以一邊食乾鍋一邊打邊爐。先介紹一下呢個乾鍋醬汁蠔煲,呢個蠔煲果然好足料,入面有超過十隻蠔,而每隻蠔都好飽滿,好肥美肉厚,好正呀。而且鍋煲都可以點選唔同的辣度,由於我吃唔到太辣的口味,所以點了微辣。呢款微辣好香好惹味,吃起來少少辣少少刺激,但又未至於辣到流淚的,所以岩曬唔多食到辣但又想食濃味一點的食客。呢個味道相當之唔錯。同埋蠔真係好鮮,醬汁又好味,每隻蠔都做到外面脆脆,中間仍是嫩滑的口感,一流。乾鍋內除了蠔外,還有一些椰菜花、菜類及年糕,食材全吸入了醬汁,超惹味。之後就介紹一下呢款微辣的麻辣火鍋,呢度既湯都唔少,又有辣度揀。點了少少食材,因為蠔煲份量都不少,我們二人都吃得飽飽。火鍋食材我們點了雲吞皇、蔥爆貢丸及午餐肉。雲吞皇真係好正,好足料,入面有大大隻既鮮蝦

乾鍋醬汁蠔煲

麻辣湯底

點了少少食材,因為蠔煲份量都不少,我們二人都吃得飽飽。
雲吞皇、蔥爆貢丸
午餐肉

火鍋食材我們點了雲吞皇、蔥爆貢丸及午餐肉。
雲吞皇真係好正,好足料,入面有大大隻既鮮蝦,食起來好爽好彈牙,整汁雲吞都充滿口感。
蔥爆貢丸好多汁,一咬開都是滿滿的肉汁,肉丸又彈又惹味。
午餐肉看似平平無其,但作為了火鍋食材,午餐肉完全可以吸收火鍋湯底的精華,所以午餐肉都即是變得麻麻辣辣,好惹味,好正。
除了火鍋食材外,呢度仲有小食、飲品提供的。
椒鹽豆腐

點了一份椒鹽豆腐,超大份呀。每一粒豆腐都炸得金黃香脆,外層脆卜卜,中間入面既豆腐仍保拎嫩滑,好正。
凍檸茶

凍檸茶都好可愛,有隻熊仔冰粒放於杯內的。
成個餐廳環境、食物及服務都不錯。
2023-07-29
乾鍋醬汁蠔煲
麻辣湯底
雲吞皇、蔥爆貢丸
午餐肉
椒鹽豆腐
2023-08-02 24 瀏覽
隨變火鍋餐廳名有特色,餐廳環境很舒適,足夠空間感,侍應招待親切有禮。今晚跟朋友上去食飯。我們選了濃湯豬骨湯底,肉件頗多,足夠二人份量,味道好濃郁。另外我們也選擇了新鮮的生蠔。生蠔肉質鮮甜,大大隻,令人十分飽足,價錢亦很合宜。不過不振就是即場即燒的燒肉串,十分之惹味,令人很開胃。最後我們叫了一個公仔麵,打邊爐點可以缺少的一部份就是享受最後的湯底濃郁嘅味道。總結來講,這間餐廳很適合朋友相聚,一邊打邊爐一邊暢談。

總結來講,這間餐廳很適合朋友相聚,一邊打邊爐一邊暢談。
2023-06-01
2023-07-30 26 瀏覽
隨變火鍋乾鍋醬汁雞色澤油亮,香氣濃郁誘人的乾鍋雞,雞肉軟嫩醇香,吸飽醬汁。乾鍋嘅熱力令雞肉帶有一層煎香嘅效果,份外香辣可口。其他材料包括椰菜花,年糕,芫荽,洋蔥等,十分豐富。火鍋湯底係消暑冬瓜湯消暑冬瓜湯清甜得可以直接當湯飲,冬瓜消暑健康。中和乾鍋醬汁雞嘅濃郁味道。萵筍片萵筍片顏色清綠,口感爽脆,令人感覺舒服。紐西蘭羊肉卷紐西蘭羊肉卷肥瘦比例極佳,肉質嫩滑羶味少。能夠輕鬆烹煮,可以享受獨有的鮮甜肉汁和細緻口感,打邊爐一流,羊肉控必試。四寶餃拼盤打邊爐點少得各種餃,四寶餃拼盤有水餃、雲吞、魚皮餃、韭菜餃。餃肉肥美而肉汁豐富,皮薄餡靚。
隨變火鍋

乾鍋醬汁雞

火鍋湯底係消暑冬瓜湯

萵筍片

萵筍片顏色清綠,口感爽脆,令人感覺舒服。

紐西蘭羊肉卷

四寶餃拼盤

2023-07-29 25 瀏覽
來到交通方便的銅鑼灣登龍街VPoint 23樓的隨變火鍋午膳,這店佈置簡單,地方寬敞,枱與枱之間擺放闊落,令人感覺舒適又輕鬆,頗有私隱度;還有最吸睛的落地大玻璃窗,可俯瞰維港一帶景色,既可欣賞美景又可享受佳餚。我先選了至愛的清湯雞煲,要了一隻雞,雞的味道清香可口,肉質幼滑,加上各類配菜,令整道菜更鮮甜。意猶未盡加追新鮮滑牛肉,牛肉新鮮爽口,加上雞湯的香味,更提升了牛肉的鮮味。正當猶豫不决之際,看見餐牌上的午市套餐,立刻追加酸菜魚連白飯套餐,熱氣騰騰的一道菜,有大量芽菜搭配魚片的鮮嫩,味道微微酸辣,魚肉嫩滑芽菜彈牙,用來送飯實是絕配,這裏的午餐可說是豐儉由人,確實吸引,值得一訪。

既可欣賞美景又可享受佳餚。

這裏的午餐可說是豐儉由人,確實吸引,值得一訪。
今日同老友嚟到”隨變火鍋”食晚餐,真係好正!佢地打邊爐外,仲有串燒🍢、涼拌小菜,一邊食一邊飲🍹,不錯選擇!鍋底有兩種:乾鍋&湯鍋!乾鍋選擇:雞、蠔、龍躉背翅、田雞及大腸雞主等,每款併上秘製醬汁,即叫即炒,仲可以加湯再打邊爐,如果想要鴛鴦鍋只需加$50,個人應為呢個鍋適合4-5個人頭,咁會食得多款火鍋配料~湯鍋選擇好特別:饞咀麻辣雞、酸燙豬肚雞、原味清湯雞、滋味花膠雞、花甲雜菌煲、瑤柱冬瓜煲、酸菜魚煲等…💥香辣雞煲(半隻)老友選左香辣雞煲-小辣:醬汁濃郁,香辣得黎又帶有刺激感,味道不似麻辣火鍋般嗆喉,小辣不算太辣;雞件咬落嫩滑,記住要盡快食,以免雞件過熟!! 香辣湯底愈煲愈惹味,熱辣辣的雞肉愈滾愈香濃,令人難以抗拒~💥牛頸脊-小碟牛頸脊好嫩,牛味好重,帶有適量油脂,肉質鮮嫩爽滑,與辣鍋湯底一齊食,絕配!💥鵝腸帶有脂肪,肯定係新鮮絕不是冰鮮! 每條都很寬厚,而且洗得乾淨在鍋中約碌15秒,己經微微髮捲,收縮不算太多,咬落爽口脆身,正!💥田雞(2隻)好少火煱菜單有田雞,仲要係即叫即整;朋友見到上枱時仲郁郁下,即時嚇到企左係度,店員見到好細心,拎走係旁邊話過一陣再上! 田雞白滑肥美,碌起香辣煱中
鍋底有兩種:乾鍋&湯鍋!

💥香辣雞煲(半隻)

💥牛頸脊-小碟

💥鵝腸

💥田雞(2隻)

田雞白滑肥美,碌起香辣煱中吸起精華,入口鮮甜彈牙,夠新鮮,個人十分喜愛!

💥海帶
就咁食就淡味少少,好彩佢地有個調味吧,加少許蒜蓉、醋、鼓油及芫茜調味,就同外面既撈撈店既一樣味道

💥响玲卷
原本諗住唔叫,但見枱枱都有一碟,相信非叫不可,果然無失望;豆味香濃,每條都金黃色又乾身,無油淋淋既感覺! 夾落果下己經FREE度脆口,浸佢3-4秒己經足夠軟身,吸了湯底,滋味無比,難怪個個食客總有一碟!

💥食完仲送飯後甜品”芒果雪米滋”
香濃香芒味道,雪糕Creamy,口感清新,減去口中既香辣肥膩

呢度仲有落地玻璃,可以到銅鑼灣四周環境,五光十色! 呢度仲有VIP 房,成班人一齊聚腳都是一個不錯的選擇!!
2023-07-13