2010-10-16 16 瀏覽
黎到K11諗到上次路過呢間上海菜霞飛,上次已經講左一試,就行去睇下啦,好彩LUCKY唔洗等位,就同老婆入去食.但不好彩坐向廚房對出個排檯,比較嘈雜.同老婆睇完餐牌,最後決定叫排骨擔擔麵,小籠包,黃金炒豆,同高力豆沙,唔叫太多因為預左一陣出去再吃甜品點知叫高力豆沙,個經理話無高力豆沙,得高力杏汁,老婆唔叫杏汁既,咁就改左叫生煎包.D餸黎得都幾快,第1味黃金咸蛋黃四季豆,熱喇喇,帶咸蛋黃既香味,但不太咸.再黎排骨擔擔麵,排骨即炸熱的.唔太油,唔太油.似酥雞個種效果整法,個擔擔麵都岩岩好,無糊到.唯一嫌唔夠花生醬.望落去碗麵上面好多紅油,但我地叫少辣,就真係少少辣.小籠包黎到,但唔記得影相-,-例牌先夾起試打返個鞦韆.無爛無穿.就試吃喇,入面好多肉汁個皮都唔錯.之後到生煎包.呢味就麻麻喇,個包咬入口有D黏口,會糊口.但入面都係好多肉汁既.呢餐平均都不錯,下次會再黎試另一D菜式
但不好彩坐向廚房對出個排檯,比較嘈雜.

呢餐平均都不錯,下次會再黎試另一D菜式
準備開餐 READY !
黃金豆‧‧‧‧
酥酥的排骨+少辣擔擔麵
帶稔口的生煎包+_+
2010-09-29
生日
準備開餐 READY !
黃金豆‧‧‧‧
酥酥的排骨+少辣擔擔麵
  • 排骨擔擔麵
2010-10-11 7 瀏覽
睇到食評講得佢唔錯,於是乎列佢為九月新餐廳之一,都無令人失望︰ 蟹粉小籠包:9分,推介之一,可與著名小籠包比較!皮薄而唔穿,餡料香而味濃,好味! 水煮魚:8分,少少辣,魚片的份量足夠,都可以啦! 黃金四季豆;9分,咸蛋黃夠香,配四季豆感覺新鮮,但食得多都覺得有點膩 鱔糊炒拉麵:9分,鍾意佢麵的質地夠煙靱,加上醬料香濃,推介之一!整體服務好,上菜又夠快,價錢都公道,可以再去!

水煮魚:8分,少少辣,魚片的份量足夠,都可以啦!

整體服務好,上菜又夠快,價錢都公道,可以再去!
黃金四季豆
2010-09-24
黃金四季豆
(非會員)
2010-09-18 150 瀏覽
It was a welcome-back dinner for our old school mate who was married to Los Angeles 4 years back. Apparently, my schoolmate made a wrong pick. To be fair, food quality is not bad and the décor’ is nice too but the problems are its business practice and service delivery. Dishes are comparable with Crystal Jade but they lack of originality. In other words, it is just like another copy-cat. My schoolmates reserved a table a few days ago, went there in a group of 10 after 7:15pm on Sept 17 Friday

My schoolmates reserved a table a few days ago, went there in a group of 10 after 7:15pm on Sept 17 Friday and were unexpectedly told to leave before 8:30pm.

Starting 8pm, a waitress and a senior supervisor keep reminding us to surrender our table on or before 8:30pm to make way for another round of business turnover despite the fact that we topped up our orders for different dishes after 8pm.

Worse still, the girl was hurrying us again and again given that some dishes we ordered are not yet delivered.

At 8:20pm, a male attendant sent us the bill but no smile goes with the delivery. His attitude is something like ‘settle the bill and you have to go’.

We are so fed up with this kind of service quality and therefore, you earn no tips from us.

We won’t visit this place again, for sure and I am very likely to pen down what we encountered this evening to your landlord.
2010-09-17
10 分鐘 (堂食)
紀念日
2010-09-11 124 瀏覽
灌湯牛肉餅: same as the comment of other reviewers, the 灌湯牛肉餅 is quite delicious. crispy skin and juicy beef inside. just be careful, it was still very hot after minutes. 黃魚煨麵: the 黃魚 is very 嫩滑 but there was small bone inside! the fish soup is delicious and the noodle is not bad. if there is no bone, it is very good.津白in soup: except 津白, there is also some musrhoom. don't know why it is more expensive than 咸肉津白. the 津白 was too hard and not sweet. It is also too large in pieces. quite disap

津白in soup: except 津白, there is also some musrhoom. don't know why it is more expensive than 咸肉津白. the 津白 was too hard and not sweet. It is also too large in pieces. quite disappointing.

overall, the food is quite nice. comfortable environment and fine service. the price is reasonable in K11.
2010-09-10
2010-09-06 10 瀏覽
呢排好喜歡上海菜,而最近香港又開多了很多上海菜館大部份都係係上海落黎開,咁真係好喇,可以多點試下各間的特色!久聞霞飛的名,終於可以試下.霞飛呢個名字好有型,好像大俠咁.我們二人訂了檯,早到了小許,不用等,直入坐了一張四人小圓檯.室內d檯都吳算太密,裝修用深色木為主,帶出了點點優雅.我們點了小籠包,椒鹽小黃魚,涼拌海蜇頭,灌湯牛肉餅及紅油抄手等共五款食品.涼拌海蜇頭,我喜歡食海蜇又加上我由細食到大,所以好多海蜇都食過.有些店子的海蜇是淋淋的厚厚的,但無乜口感,相信都係過度發大.但係呢度的海蜇頭非常爽口,相信是高質素的,只係簡單加上很香的麻油,再配上那芥末醬,已是一道很美的前菜.呢個雖然收$68但係都係物有所值的.有些店子例如紫玉蘭,還更仔細地供應海蜇絲及海蜇頭,讓客人多一個選擇.灌湯牛肉餅,睇食評得知呢個係呢度的必點食品,當然要試下啦.都等了幾耐,卒之三個煎得金黃圓圓的牛肉餅上檯了.嘩,一食,裡面好多湯汁呀,好香呢.真係名不虛傳呢.肉餡都吳錯.最特別係凍左都重係咁多湯汁呀.紅油抄手,呢樣是我倆去上海館子多數都會點的.其實呢樣菜式能做得出色,取決個雲吞皮要超薄,同埋個肉餡要滑而無渣,咁就都

紅油抄手,呢樣是我倆去上海館子多數都會點的.其實呢樣菜式能做得出色,取決個雲吞皮要超薄,同埋個肉餡要滑而無渣,咁就都會已經好吸引了.它的醬汁反而吳係最重要,小小辣油,蒜粒,醋加豉油便很野味了.呢度的紅油抄手都做得吳錯,個雲吞皮都夠薄所以入口都好滑,不過肉餡都係較肥,所以有口福但係就吳係咁健康喇.

椒鹽小黃魚,我都幾期待呢個dish, 因為年前在小南國嘗過一條吳錯的椒鹽小黃魚,咁都知到好味的是怎樣的.一來到,外型都好吸引,兩條完整的小黃魚,明顯的見到它的外皮顏色,食落熱剌剌,肉質嫩滑,不太鹹,吳錯唔錯好味好味!!

小籠包,一籠四隻,份量剛好,d皮好薄呀,好彩沒有夾穿,湯亦多.小籠包內的肉都好鮮味.好喜歡呢度都仲保留了將薑絲用碟另上讓客人自己落醋的安排,非常好呀!

整體來說,霞飛的點心都做得吳錯,下次希望試多點其他的小菜及麵食.K11呢個商場,好處幾特別,尤其是連接地鐵站那層,有點東京地下街的 feel.
椒鹽小黃魚
海蜇頭
椒鹽小黃魚
海蜇頭
  • 灌湯牛肉餡餅
2010-09-03
上次食左一次,都幾滿意,今次又黎食多次,7個人食,咁可以食多d啦,又攪到成台都係,唔夠位放tim呀,哈哈...頭盤:雞絲粉皮,好味呀...口水雞,上次食都ok,但今次食麻麻地,冇乜雞胸,唔覺辣,蒜味好重呀...多辣少蒜會好d...紅油抄手,都係唔辣,唔係好大粒,冇乜味...麻麻點心:小籠包,好大粒丫,夠似夠湯,但可以分開少少放,因為痴埋左就好易夾穿鍋貼,唔得喇...個皮好厚好粉,但入面好多湯呀,我都食到必晒出黎...生煎包,即係叫咩野曼頭,個底好脆,但今次唔夠湯呀,要趁熱食就都好正o既...湯/主菜: 酸辣湯,好似就稀左少少,唔太酸唔太辣...但足料...咸肉津白,其實可以切到唔好咁大棵o既,攪到要自己再分開...夠林,ok黃金蝦球,好大隻,蛋黃香,好味...係貴左d啦 118蚊...松子桂花魚,朋友稱之為"幅射魚",哈哈...都幾大條,個汁調得ok,好味...粉麵:排骨担担麵,lei個我鍾意,排骨可以,個麵幾好,係湯底都夠麻醬,係唔夠辣o者...可以辣d先似樣...上海粗炒,lei個麻麻喇,冇味...d麵粉左d...炒得dry左d...炸醬撈麵,lei個都唔得,d麵好林,炸醬冇乜味.

頭盤:

雞絲粉皮,好味呀...
紅油抄手,都係唔辣,唔係好大粒,冇乜味...麻麻

點心:

湯/主菜:

酸辣湯,好似就稀左少少,唔太酸唔太辣...但足料...

粉麵:

炸醬撈麵,lei個都唔得,d麵好林,炸醬冇乜味...no good...

甜品:

蜂蜜杏仁豆腐花,幾清甜,不過甜度可以減返d,幾特別,食落都幾潤咁
高力杏汁,今次食就好左,杏汁多返d,唔係度度有得食,我鍾意杏汁,好味...
太白軟糕,好煙煙韌韌咁,少少士多啤梨味,少少山渣味,有椰汁香味...
雷沙湯丸,我冇食,但睇個相都應該ok...

希望d麵可以改善下啦,鍋貼個皮可以薄返d,下次再有機會黎就試下其他野先...

2010-08-12 6 瀏覽
七月二十八日 (星期三)是日晚上去看林峯concert,很開心!吃個飽才去看,我提議到K11的霞飛點心拉麵吃,因為看過openrice,comment都不錯!原來霞飛是上海的街名坐得舒服,而且價錢合理點了:小籠包包薄,而且肉汁多,加上醋,一個完美的組合牛肉餅見到很多食家都推介,一於試試等得比較耐外皮脆,內裡肉汁多!不過小心熱呀!所以要小心地吃雞肉煨麵麵質比較稔,加上濃濃的湯底,味道比想像的好銀絲卷一層層的新鮮蒸好...很滿足吃飽後,向紅館出發,林峯我地黎喇!
七月二十八日 (星期三)

是日晚上去看林峯concert,很開心!

原來霞飛是上海的街名

坐得舒服,而且價錢合理

點了:
小籠包
包薄,而且肉汁多,加上醋,一個完美的組合

牛肉餅
見到很多食家都推介,一於試試
等得比較耐
外皮脆,內裡肉汁多!
不過小心熱呀!所以要小心地吃

雞肉煨麵
麵質比較稔,加上濃濃的湯底,味道比想像的好

銀絲卷
一層層的新鮮蒸好...很滿足

吃飽後,向紅館出發,林峯我地黎喇!
2010-07-28
  • 灌湯牛肉餡餅
2010-08-11 6 瀏覽
男友生日, 所以一早上黎OR看看有什麼別緻或新的餐廳試試, 經一輪網上戰後, 最後決定揀了K11這家"霞飛點心拉麵"上海餐館; 早了一星期book位, 所以去到即時入座, 我們坐了一張六人長枱, 尚算寬敞, 沒看餐牌前, 我想食醉雞及黃金蝦球, 所以已事前跟男友講,未幾, 男友家人看過餐牌, 見到有個四人套餐, 心想我的醉雞及黃金蝦球不能叫了, 正當我想眼尾向男友撒嬌時, 原來這四人套餐都有此兩道菜, 正中我下懷 四人餐($498)非常豐富:1) 三道前菜 - 醉雞丶四喜烤夫及百頁卷先講醉雞, 每件雞都有濃郁的酒味, 非常香, 但雞煮得有點生, 某幾件還帶血, 可能是不夠時間解凍, 要不然, 這道菜是我至愛; 烤夫是傳統上海過年菜的頭盤, 烤夫即是指蒸過的麵筋, 麵粉製成麵筋後, 再經過發酵, 咬下去像海綿般柔軟而有彈性; 因烤夫需要油炸, 需要炸得有技術, 要不然會黏鍋, 或炸太久會變得又乾又硬, 配以醬油及糖去煮, 烤夫吸收了醬汁, 甜中帶咸, 香軟而入味, 用來做作前菜, 非常正確, 平時不什欣賞的我, 當天食了很多; 百頁卷, 它的賣相不俗, 但此冷食我個人不太喜愛, 因

四人餐($498)非常豐富:
1) 三道前菜 - 醉雞丶四喜烤夫及百頁卷
先講醉雞, 每件雞都有濃郁的酒味, 非常香, 但雞煮得有點生, 某幾件還帶血, 可能是不夠時間解凍, 要不然, 這道菜是我至愛; 烤夫是傳統上海過年菜的頭盤, 烤夫即是指蒸過的麵筋, 麵粉製成麵筋後, 再經過發酵, 咬下去像海綿般柔軟而有彈性; 因烤夫需要油炸, 需要炸得有技術, 要不然會黏鍋, 或炸太久會變得又乾又硬, 配以醬油及糖去煮, 烤夫吸收了醬汁, 甜中帶咸, 香軟而入味, 用來做作前菜, 非常正確, 平時不什欣賞的我, 當天食了很多; 百頁卷, 它的賣相不俗, 但此冷食我個人不太喜愛, 因有很大浸草青味, 令我食慾大減, 所以只食了一舊便停手, 可能我不識欣賞;

2) 黃金蝦球 - 原本餐牌上寫的是咕嚕蝦球, 但我想食用咸蛋黃炒的, 所以問部長是否可改, 通常都不能改, 或需加錢, 但竟然可以免費幫我改, 多謝!!!!!!! 蝦球雖然不算很大, 但每隻都炸得脆卜卜, 肉身很爽, 咸蛋也炒得非常香口, 因沒有殼的關係, 整舊放在口中慢慢咀嚼由咸蛋黃揮發出來的味道, 怕肥的我對著這道菜忍不到口, 食了三份一, 換來的代價就是不斷飲茶=.=

3) 干煸四季豆- 整體炒得不會太乾身, 帶有蒜的肉碎特別好食, 四季豆咬下去有點爽, 不錯 !!!

4) 四川雞柳 - 一聽到四川便聯想起辣, 沒錯, 這道錯只得一字形容, 就會"辣", 辣到我每食一啖就飲啖茶, 雖然是辣, 但辣得黎食得出雞柳好嫩滑, 下次應叫廚房落少些紅椒;

5) 木瓜魚燉湯 - 這煲湯勁鮮甜, 每碗湯都有魚, 明顯真是用一條魚來煲, 飲落一d都唔腥, 雖然整晚不斷飲茶, 飲到水脹, 但怎也完成這碗正湯;

6) 小籠包 - 皮薄陷靚用來形容此小籠包最正確, 又多汁, 正 !!!

7) 菜粒火退炒飯 - 飯沒有炒得一粒粒的, 非常普通, 可能沒有什麼材料, 味道很淡, 又或者食了很多濃味餸菜, 令到此飯遜色不少, 可以不試;

8) 香芋糯米慈 - 軟淋淋, 不知道此甜品跟上海菜有什麼關係? 不明為何它不用酒釀丸子/紅豆鍋餅/高力豆沙作招徠, 失望!!!!!!

人多的關係, 我們另外再點了東坡肉($58)及兩份乾煎小黃魚(共$112), 前者每舊都是肥豬肉, 儘管眼前看見是一大層肥豬肉, 但也把整片放在口, 咀嚼之下, 肥膏即時融了, 可能因為配了蝴蝶包包著來食, 不太覺好油, 反而有點爽口感覺; 至於後者, 煎得香脆金黃, 沒有煎得甩皮甩骨, 尚算乾身; 最後茶位每人$5

總括來說, 此家上海菜館都值得一試, 只是侍應服務有待改善, 看見我們茶沒有, 寧願站著, 也不會自動自覺斟茶, 也不會幫我們收拾已用過的湯碗;

本人對上海菜真是又愛又恨, "愛"是它令我的味蕾到達了頂端的興奮, 又咸又甜又辣又帶有酒香, 一晚可嘗到不同味道; "恨"是一餐飯可令我肥了幾磅, 因每道菜都落重調味料丶用油炸丶又肥膩, 百感交集, 不過, 偶爾一次本次食也沒相干喇, 看來我要好好節制下才能吃我下一餐的上海菜, 要不然膽固醇超標, 再也不能嘗美食了 ^.*
三道前菜 - 醉雞丶烤夫及百頁卷
我至愛既黃金蝦球, d蝦炒得又咸又爽口
干煸四季豆 - 炒得出色
辣到阿媽唔認得 ~~~~~~~~
每碗湯都分到有魚丶木瓜&菇菇
多汁既小籠包
肥美既東坡肉連蝴蝶包
兩份乾煎小黃魚
三道前菜 - 醉雞丶烤夫及百頁卷
我至愛既黃金蝦球, d蝦炒得又咸又爽口
干煸四季豆 - 炒得出色
辣到阿媽唔認得 ~~~~~~~~
每碗湯都分到有魚丶木瓜&菇菇
多汁既小籠包
肥美既東坡肉連蝴蝶包
  • 黃金蝦球
  • 東坡肉
2010-08-07 18 瀏覽
今晚想食上海嘢就同老公來呢間新店試下,因老公之前都話想試。叫咗:1. 凍柑桔蜜 - 我覺普通濃縮開水貨,無也特別難飲2. 冬瓜干貝雞湯 - 幾好飲,真係有干貝味,但係雞就唔見嘅!!!3. 薺菜豆 - 好足料同埋應該有少許味精4. 大千雞 - 因我不能吃辣故叫了小辣,開頭以為係雞件來到先知係雞柳,但D雞柳就比較碎同埋無乜味,應該係調味醃得不夠,幸好那個醬料做得不錯,否則食之無味棄之可惜啦!5. 上海粗炒 - 第一眼我已同老公講這個不及格,因為色水好淡,點知食落又幾夠味喎仲不錯添6. 牛肉餅 - 呢個真係好食, 須然熱氣咗D,但久咗久一次都OK嘅,牛肉餅入面嘅湯汁都好熱,食時老公都有提醒我小心,不過都燙到小小7. 焦糖燉蛋 - 奶味同蛋味都並重,仲有好滑, 不遇就細咗D8. 潤喉露 - 我覺得麻麻, 唔係唔好食, 而係入面加咗果皮之類嘅野我唔食,所以麻麻 順帶一提我覺得一班朋友出來食飯係好開心嘅,但亦應控制一下聲浪,以免對其他人造成滋擾 。當晚正正就係有班咁嘅人,少許歡呼就算啦,其中有位女士不停大叫大笑完全沒有儀態可言,亦影響其他人用餐。
1. 凍柑桔蜜 - 我覺普通濃縮開水貨,無也特別難飲

3. 薺菜豆 - 好足料同埋應該有少許味精

2010-07-31
$140 (宵夜)
為了慶祝在下做section in charge, 請了老死去此店吃宵夜. 本來想去食KAPA, 但人太多....到上海菜館一定要試食小籠包, 這裏的小籠包尚算正宗, 有湯汁且外皮厚度適中, 但體積比較大, 比較難夾, 有兩個小籠包黏在一起, 差一點弄破, 但最後也成功拿上來.雞絲粉皮也做得不錯, 花生醬, 青瓜絲和雞絲混在一起, 但味道偏淡, 花生醬放得不足, 配料相對的少.最後酸辣麵也是, 雖然有蝦和豬肉, 通常以前吃的以豬紅豬皮為主, 麵是手打很幼滑, 但湯底是很重酸醋味, 辣味不足, 但總括而言也是偏淡.始終認為上海菜要味濃才算好吃.......

始終認為上海菜要味濃才算好吃.......
正 小籠包
正 雞絲粉皮攪拌前
正 雞絲粉皮攪拌後
正 酸辣麵
2010-08-06
$55 (宵夜)
正 小籠包
正 雞絲粉皮攪拌前
正 雞絲粉皮攪拌後
正 酸辣麵
  • 小籠包
今日午餐於K11的霞飛, 一行5人, 好彩有訂坐, 如果唔係都唔知幾時先有得食。食物:醉雞:份量少, 味道ok。小籠包 x 2:皮薄….餡唔特別靚。熱騰騰食就ok…一凍咗就唔好食。友人勁推介小籠包…但我又唔覺得好好好食……出面都有食店有呢個水準。心太軟:其實可能係甜品。好似係一d棗類的皮, 包住d甜糯米。各友人都覺得好食, 我個人就麻麻地like。 海哲頭:ok, 不過有d偏硬。擔擔麵:份量都幾多, 味道幾好, 湯亦濃郁。松子魚 + 菜 (套餐):松子魚炸得香口, 加上酸汁, 好醒胃。菜就一般, 個outlook唔係咁好。service 一般, 可能因為我地入咗廳坐, 所以無咩侍應理我地。食物 ok。環境, 都坐得幾舒適。
醉雞:份量少, 味道ok。
海哲頭:ok, 不過有d偏硬。
擔擔麵:份量都幾多, 味道幾好, 湯亦濃郁。

2010-07-22 2 瀏覽
是晚約左久違既朋友吃晚飯,地點選了在尖沙咀,朋友對日本菜沒興趣,結果選了上海菜,印象中這裡的評價也不差的,所以最後就來到了這裡吃晚飯。我們於晚上大概七點多來到,也不用等位,立即有位置安排給我們,不過沒有卡位就是了。這裡坐得其實不算很舒適,而且檯與檯之間距離幾近,晚市比較多人,有點像置身於酒樓一樣的感覺,頗為嘈吵,和朋友談天也有點兒辛苦。我們看了餐牌一會,大家也沒什麼特別想吃的,最後就有點懶惰地叫了一個二人套餐了。二人套餐包每人一碗燉湯,亦是最先來到的。這個湯其實不錯,飲落清潤鮮甜,啱哂我地呢D熱氣人士。前菜是鎮江肴肉拼麻辣粉皮,由於我們不太吃辣,店員說我們可換成雞絲粉皮,也是挺貼心的。不過其實來到的時候,雞絲粉皮的醬汁也是帶點點辣的,不過是我們可接受的程度。粉皮幾滑,伴上雞絲和青瓜絲,也算是清新的一味,但我還是更喜歡麻醬一點,現在這個醬汁怪怪的~ 鎮江肴肉個人也覺得只屬一般,咬落有DD乾身,肴肉沒什麼肉味,倒是啫喱部分也算鮮甜的,但不算特別好吃呢。主菜是芒果炒蝦仁 和 京蔥牛肉,配以薄餅~ 先講前者,也是味道較清的一環,芒果切成薄片,食落幾鮮甜的,一點也不酸,配以細細飯的蝦仁,食落都算

主菜是芒果炒蝦仁 和 京蔥牛肉,配以薄餅~ 先講前者,也是味道較清的一環,芒果切成薄片,食落幾鮮甜的,一點也不酸,配以細細飯的蝦仁,食落都算爽口,不過沒什麼鮮味也是真的,是很普通的一味菜。

京蔥牛肉配薄餅則較惹味,牛肉非常多汁,不過食落太淋身而且沒什麼牛肉的鮮味... 感覺像用梳打粉醃到很淋身但卻沒什麼味道呢。京蔥也不夠鮮甜,配以幾厚皮的薄餅,不算是出色之作。最後我們也叫了碗白飯填肚!

跟餐還有甜品,不過只是非常hea的椰汁西米露,味道未至於淡如水,不過亦是不值一提之作。

可能沒有吃此店弄得較出色的食物,但是次感覺真的一般,也許... 也許還有下次的。
燉湯幾好
肴肉同粉皮都係一般
芒果炒蝦仁
京蔥牛肉
甜品
燉湯幾好
2K
2010-07-04 1 瀏覽
23-6-2010食過呢度喺朗豪坊的前身「酩霞飛」, 覺得還 ok (http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=112618), 是日到文化中心聽音樂會, 入場前的晚飯就試試 K11 的新店吧.馬蘭頭百頁卷: 捲得唔太夠實, 有幾件有一夾即「解體」的 tendency 百頁硬硬的, 豆味幾香, 馬蘭頭就十分幼細, 混了崧子仁, 花生及另一隻唔知乜嘢 nut, 口感豐富之餘, 味道帶點麻油香, 清香惹味, 幾好食. 不過朋友就似足麻麻哋欣賞, 結果最後由我「欣然」清碟, 哈哈. 醉雞: 夠酒香但唔入味, 加 $10 要了脾位, 不過雞肉仍然唔太夠嫩, 雞皮厚厚的又一舊舊肥油, 麻麻哋.鎮江肴肉: 賣相幾靚, 食落「啫喱」夠鮮甜,「肉凍」部分唔算十分鹹香, 但質地算鬆化, 都 ok 的.小籠包 (一客 4 隻): 皮薄, 湯汁夠熱亦夠多, 肉餡滑溜不過就一般鮮甜, 還是皇之家 (http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?comm
23-6-2010

小籠包 (一客 4 隻): 皮薄, 湯汁夠熱亦夠多, 肉餡滑溜不過就一般鮮甜, 還是皇之家 (http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=2076882) 好.

蒸銀絲卷: 夠熱, 夠鬆軟, 中間部分亦夠「絲」, 蘸埋煉奶, 收貨了.

蔥油開洋拌扁麵: 本身勁鍾意食蔥油拌麵, 見師傅喺廚房 display window 內一舊舊麵團搓搓搓, 當然要叫嚟試試. 扁麵算滑口, 咬落帶點 al dente
, 乾蔥幼細香口, 不過醬汁份量夠, 不過聞落唔夠香, 食過又唔太夠味, 可以更好的; 蝦米鹹而不夠香, 而且同蔥油麵「離行離列」,「路過」的?
都可以一試的一碗蔥油麵, 不過就當然鼎泰豐的 (http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=1920942) 好食好多啦.

食物算不錯, 環境亦乾淨企理, 每人埋單約 $150, 可以一試的.
夠晒香的馬蘭頭百頁卷
醉雞夠醉但較嚡身
肴肉 ok
小籠包俾我影到似蝦餃...
尚算幾「絲」的銀絲卷
麵質不錯, 蔥油就唔多夠味; 蝦米就完全係「路過」的...
2010-06-23
夠晒香的馬蘭頭百頁卷
肴肉 ok
小籠包俾我影到似蝦餃...
尚算幾「絲」的銀絲卷
麵質不錯, 蔥油就唔多夠味; 蝦米就完全係「路過」的...
  • 馬蘭頭百頁卷
2010-06-26 10 瀏覽
平時老爺奶奶去開呢度食野,可以話係熟客仔,話佢d野好食又抵食,仲叫我地父親節出黎呢度飲茶,介紹我地食灌湯牛肉餅,十分比面呢間野。點知o個日去到,見到奶奶嬲爆爆,何解﹖原來今日特別度身訂做左張"父親節餐單"。都知冇好野,但都預左正日係貴少少。點知奶奶鬧爆話價錢比平時mark up左30-50%(嘩!),仲要冇灌湯牛肉餅食,問個伙計,回答"製作需時",唔係化,即係叫d客快d食完快d走﹖有冇搞錯﹖況且真係唔多客lor,老爺奶奶平時食開o個個價錢,依家貴個突,當然唔想我地破費啦,所以我地只係求祈小籠包、粗炒、生煎包、雲吞等呢d有得叫o既野食...講真,連我咁咀叼o既人都覺得好好食,好有心思。仲有一樣野,我o個日帶埋屋企個印印出黎,諗住請佢食牛肉餅,佢係十分虔誠o既回教徒,一d豬肉都唔食得,點知咁o岩得咁喬,o個日個餐得只有豬肉o既items,攪到佢有得睇冇得食...可憐~~我本來想再去,但我老公唔比我再去,佢話唔係好食唔好食o既問題,係生意手法o既問題。

2010-06-20
父親節
2010-06-22 4 瀏覽
今午本打算去K11霞飛食LUNCH,試下招牌菜"灌湯牛肉餡餅",點知入座後,見到枱面有張點菜紙,上面寫住"父親節餐單",搵嚟搵去都無"灌湯牛肉餡餅",跟住問店員為何,佢答:"由於父親節前後驚多客,而牛肉餅又製作需時,所以暫停供應﹗" >>>>我真係O哂咀囉>o<
今午本打算去K11霞飛食LUNCH
﹗" >>>>我真係O哂咀囉>o<