閒時在尖沙咀搵個地方食個early lunch,來到K11商場底層角落,見到有一間以賣上海點心拉麵為主嘅食店。諗諗下我又好耐無食過上海拉麵,所以一於入去試一試...霞飛呢個名聽落幾詩意,其實名字係出自三十年代上海法國租界嘅一條道路,果陣中外人士雲集其中,同上海集大成嘅大都會特色不謀而合。呢間食店宗旨都係貫徹呢個精神,希望將大江南北地道食品帶俾顧客,但做唔做到就要睇下大家嘅意見喇~食店採用開放式廚房設計,師傅製作點心同拉麵嘅過程都一目了然,不過侍應笑容欠奉同埋效果較慢,會令人扣去唔少印象分...不過當佢地見到我拿出相機同抄下筆記後,招呼明顯親切醒目好多...哈哈!招牌擔擔麵($40) - 麵條做得幼滑彈牙,醬汁湯底花生醬味濃,辛辣程度可以自行決定。麵上豬肉碎粒炒香後好惹味,一陣香氣撲鼻,好味!當然詠藜園比佢更好,但呢碗...我收貨!鮮肉生煎饅頭($26/3件) - 以生煎包來講價錢唔算平,但份量總算交足功夫,上面嘅黑白芝麻粒組合,令到賣相更吸引,令人蠢蠢欲動...饅頭底部煎得金黃香脆,皮唔算薄但勝在肉嫩,餡汁亦充足,幾好食!灌湯牛肉餡餅($26/3件) - 「突然有禮」嘅侍應上菜時提醒我

灌湯牛肉餡餅($26/3件) - 「突然有禮」嘅侍應上菜時提醒我,食果陣一定要小心。不過我無留意佢所講,只係被香噴噴而又炸得金黃嘅餡餅吸引住...一咬落去就出事喇!餡餅湯汁好多而且好熱,好彩我食時餡餅頂部向出,否則我應該全身都係湯汁...肉餡豐盈多汁,外皮略嫌較厚而且較油膩。但整體上係合格好味嘅,不過我仍然覺得九龍城清真牛肉餅更合我口味...

總括來講,霞飛雖然源出夏麵館經營方式,但服務上仍有唔少值得改善嘅地方,而考慮到尖沙咀食到呢個級數上海點心,坐得舒服,價錢總算合理。當然有比較下,我仍希望點心水準可以提升,增加多一啲競爭力會更佳~

開放式廚房設計
擔擔麵幼滑彈牙, 香氣撲鼻
鮮肉生煎饅頭賣相不俗
皮唔算薄但勝在肉嫩
炸得金黃嘅灌湯牛肉餡餅, 小心食用!
合格! 但清真牛肉餅更合我口味...
2010-06-15
開放式廚房設計
擔擔麵幼滑彈牙, 香氣撲鼻
鮮肉生煎饅頭賣相不俗
皮唔算薄但勝在肉嫩
炸得金黃嘅灌湯牛肉餡餅, 小心食用!
合格! 但清真牛肉餅更合我口味...
2010-06-18
晚上放假友人想吃上海霞飛。先來一客小籠包,皮非常薄,大小剛好一口可吃完。肉味強汁味道濃,加薑及醋吃比較好。牛肉餅是炸的皮變硬,煎會更好白白浪費了肉和汁。推介的担担麵,辣麻及麵完全不合比例可以不吃。糖醋魚柳配洋葱,青椒菠蘿抄得香 魚肉有味,咬開可見一片片清楚排列魚肉用料不錯。值得一吃。嫩雞麵,雞切小方塊但雞味出衆菜也沒咋但有鍋撈,菜梗有苦味,此道菜用葉較佮當。最後還有凍柚子蜜店家加入咸柑桔$12 夏季必飲。因廚房門常開枱又近可聽到爐頭開關聲,真可怕。不過二人晚餐只付$216 很化算。
2010-06-17
  • 柚子蜜
2010-06-15 2 瀏覽
今日我地一行4人到霞飛食飯慶祝母親節 .. (遲來的母親節飯haha)哇...! 呢間野真係十分唔掂!!我地叫左5樣野..包括:小籠包,糖醋小排骨,酸辣湯,嫩雞煨面,擔擔面小籠包:okay啦糖醋小排骨:唔掂,唔正宗,無糖醋味既,排骨亦唔夠淋酸辣湯:okay啦嫩雞煨面:唔夠煨,湯底唔夠濃,唔夠味擔擔面:哇! 呢個經典!! 食到我地4個都O嘴! 佢個湯底係紅色,有辛辣既感覺,但食落係無辛辣既味道! 完全可以用難食黎形容! 肉碎又少! 完全唔正宗!仲有一樣野不得不提! 就係佢d 茶同水係凍的 !!!!!!!點解岩岩幫我地加完既水會係凍架???? 邊有餐廳會咁架???唔合格,唔會再黎!如果想食正宗上海菜既人,我地可以話比你知:唔洗黎試!
哇...! 呢間野真係十分唔掂!!
我地叫左5樣野..
包括:小籠包,糖醋小排骨,酸辣湯,嫩雞煨面,擔擔面
小籠包:okay啦
糖醋小排骨:唔掂,唔正宗,無糖醋味既,排骨亦唔夠淋
酸辣湯:okay啦
嫩雞煨面:唔夠煨,湯底唔夠濃,唔夠味
唔合格,唔會再黎!
如果想食正宗上海菜既人,我地可以話比你知:唔洗黎試!

2010-06-14
慶祝紀念
母親節
2010-06-12 3 瀏覽
都係係openrice seach下尖咀仲有咩上海野食,就見到霞飛,食評好似唔錯,即管試下啦七點入座,入去初初以為好細,原來行入d仲有好多位咁..環境都ok呀,舒服o既...三個人叫左好幾樣野食...小籠包, 必食,我最愛,佢皮簿,多湯,讚!生煎包, 但佢係叫x肉生煎曼頭,一碟三個,好味,好熱,好多湯係入面,個底又脆脆地,我食完都再encore食多碟呀口水雞, 一直都想食,都算大碟呀, 有骨52蚊,無骨88蚊, 要脾又加10蚊, 雖然好少見有無骨口水雞,但貴咁多,食返普通得啦, 隻雞好肥美呀.好多蒜茸,但我覺得唔夠麻辣o既感覺呀...但d雞肉算唔錯,唔係"鞋"水煮桂花魚, 好大兜呀,但都貴架, 138,加28蚊有碟菜,吾...我對魚就麻麻,但桂花魚好滑,但都係唔夠麻辣味,我冇食左勁辣o既感覺排骨擔擔麵, 都ok呀,唔算辣,夠花生味,排骨都ok甜品高力杏汁,都係睇食評見到,就好想試喇,因為我都好鍾意杏仁茶o個d野,入面d杏汁唔夠多,個杏仁味唔夠出,應該可以再放多d杏汁落去,可以再好味d,lei個都算特別,第一次食蜂蜜豆腐花, 我冇食,朋友話唔錯,用蜂蜜好似比用黃糖好味酒釀小丸子, 一般啦
三個人叫左好幾樣野食...
小籠包, 必食,我最愛,佢皮簿,多湯,讚!
排骨擔擔麵, 都ok呀,唔算辣,夠花生味,排骨都ok
甜品
蜂蜜豆腐花, 我冇食,朋友話唔錯,用蜂蜜好似比用黃糖好味
酒釀小丸子, 一般啦...但d小丸子都幾煙韌
over all, d點心都幾好,但辣野就唔夠辣,o岩d怕辣又想試o既人食...我第日會再去食,多d人食試多d共其他款,lei度係我想食上海野o既好地方之一,係價錢好似貴左少少啦

2010-05-29 90 瀏覽
the food here is ok, but to be honest, this restaurant is not so specialthe 拉麵 here is okthe dim sum are also not bad灌湯牛肉餡餅 is quite goodif I has to give a socre for this restaurant, I will give 70the worst thing about 霞飛 its tables are too close togethervery similar to 翡翠拉麵小籠包, no privacy at all
the 拉麵 here is ok
the dim sum are also not bad
灌湯牛肉餡餅 is quite good

2010-05-06
2010-05-25 1 瀏覽
咁大個女食過2次上海菜都令我好失望,唔係擔擔麵太淋就係醉雞太苦~我都好幾年冇食上海菜囉~今晚同男友食飯~上黎睇下有咩好食~見到十大升幅好評有依間野~一於黎試試醉雞:好多汁浸住,睇落都知夠滑~有雞味,食落好香酒味,起初苦味還好~食到一半男友都苦到留 番比我不過都是值得推介鎮江肴肉:外型好靚,另外附上薑絲陳醋~剩吃有啖啖的咸味~吃到很多瘦肉~很少皮,點少許陳 醋更佳~但不宜點太多,會蓋過肉味酸辣麵:男友吃的~我沒吃,但他說湯水水的,不像一般的杰身~有蝦仁,不像外間的很少材料很寡水煮牛肉麵:一向吃開聯記川王大辣的我來說,完全沒問題~麵一上檯我就覺得一般般,沒有像 水煮牛一樣有紅油浮面~只看到很多原隻辣椒乾~湯跟麵吃不太辣,要配辣椒吃才 辣,麵質不會過淋,牛肉鬆軟~但辣味早已蓋過牛味,已經吃不出有沒有下鬆肉粉了炸銀絲卷:向來不吃饅頭等齋包的我本來沒想過叫的,男友看到想吃便點點看,包裡真的一絲絲 外面非常之香脆,給我意外驚起,配煉奶同吃,

番比我不過都是值得推介
醋更佳~但不宜點太多,會蓋過肉味
外面非常之香脆,給我意外驚起,配煉奶同吃,脆脆甜甜的好吃得很,令我對齋包另眼相

總括來說還好,可惜我倆胃口不大,本想吃百葉卷的,銀絲卷是我的最愛~回到家腦裡還想著呢
醉雞$5X
醉雞$5X
鎮江肴肉$42
炸銀絲卷$15
  • 炸銀絲卷
以昔日上海法租界中有名道路「霞飛路」為名的「霞飛點心拉麵」位處尖沙咀K11購物藝術館的地庫,是一間窗明几淨,環境寧靜,走新派中高檔路線,能讓人可以舒服地用膳的上海館子。這次光顧,因為來得尚早的關係,可以坐在卡位上,慢慢享受一頓悠閒的晚飯。這館子雖然開張不久,招牌菜倒有不少,叫來「水晶肴肉」、「南京牛肉麵」、「小籠包」、「灌湯牛肉餡餅」和「杏汁高力」等推介菜式,和老婆仔一起享用。「水晶肴肉」:這道冷盤質素甚佳,擺放得整整齊齊的的肴肉晶瑩剔透,賣相吸引,凝成膏狀後的湯凍感覺清涼而不肥膩,吃下去口感也見不俗!肴肉亦帶著微微的鹹香。「南京牛肉麵」:這裡的南京牛肉麵是湯麵和牛肉分開上的、麵條上的蔥可隨客人的喜好自由決定加或不加,是貼心的做法。牛肉分開上,也可避免牛肉索下湯汁過腍的問題。這裡的麵條質素及格,牛肉則不錯,頗為腍滑入味。「小籠包」:這裡的小籠包與鼎泰豐和金滿庭的相比稍為遜色,不過質素還算不錯,只是包皮太薄太容易穿,很容易便會因為把皮夾破而把裡面的湯汁漏出來,吃時要特別小心。「灌湯牛肉餡餅」:一心懷著希望,想看看這裡的牛肉餡餅有否清真牛肉館的水準,換來的是少許失望。雖然整個餅的味道都幾好

雖然整個餅的味道都幾好,但餡餅裡面的湯汁不夠多和不夠熱燙,始終還是清真牛肉館的牛肉餅技高一籌。

杏汁高力」:吃罷麵條和包點後,終於來到吃甜品的時候,叫來清淡的杏汁高力,這甜品味道沒高力豆沙般濃烈,只帶有淡淡的甜味和杏仁味,感覺殊佳。

邅裡可算是K11中一個價廉物美的吃飯好地方呢!
店門旁搶眼的「霞飛」燈箱
南京牛肉麵之麵
質素中上的小籠包
灌湯不足的牛肉餡餅
味道清淡的杏汁高力
咬了一口,貌似餃子的杏汁高力
店門旁搶眼的「霞飛」燈箱
所有餐具均印有「霞飛」兩字
晶瑩通透的鎮江肴肉
賣相精緻的鎮江肴肉
2010-05-18 15 瀏覽
2010-04-02
就係呢間~
小籠飽好多汁,皮薄唔易穿!
雞絲粉皮..我呢就無乜食,但見友人好快食晒,應該唔錯!
呢個真係好正! 水煮牛肉麵!夠辣又夠麻! 友人食到咀唇都痺左!食得辣既朋友可以試下!
呢個係比唔食得辣個位朋友! 嫩雞煨麵!好清!
咸肉津白!味道剛剛好!
滋補潤喉羹!望落去好唔吸引,但一試難忘!
蜂蜜杏仁豆腐花!朋友食既,佢話好味!
2010-05-16
前晚一行5人, 來到霞飛叫了:灌湯牛肉餡餅 - 味道吾錯, 特別係佢既包, 做得吾錯, 好鬆化鎮江肴肉 - 呢個雖然好多人好評, 但本人覺得好一般, 凍湯太多, 感覺太膩, 幸好有醋相伴, 還可以的醉雞 - 不知是否酒味太濃, 所以個個都覺得好喊鮮肉小籠包: 呢個我無食, 但友人們一致讚好松子炒飯 - 味道吾錯, 松子加炒飯, 好有咬口糖醋魚塊 - 甜酸剛好, 好開胃排骨担担面: 排骨都幾好, 但怕辣, 無食到d面, 不過份量都幾多下overall 食物水準都吾錯, 價錢又吾貴...但沒有服務可言, 如果吾係人多時間, 可能會好d
前晚一行5人, 來到霞飛
叫了:
醉雞 - 不知是否酒味太濃, 所以個個都覺得好喊
鮮肉小籠包: 呢個我無食, 但友人們一致讚好
松子炒飯 - 味道吾錯, 松子加炒飯, 好有咬口
糖醋魚塊 - 甜酸剛好, 好開胃

• 糖醋魚塊
2010-05-16 6 瀏覽
一向喜歡吃京川沪料理, 以往亦是銅鑼灣霞飛路的粉絲, 後來關門後也有點失落... 現在 K11 再出現這間另類霞飛點心拉麵, 雖然不知兩者有沒有關係, 也樂意來作捧場客 因為是午飯關係, 兩個人沒有點大盤, 祇選了小吃, 點心和一份炒飯, 小吃多滋味~ 馬蘭頭百葉卷 - 馬蘭頭切得細碎, 用百葉包著成卷物, 比單吃馬蘭頭多了一層口感變化, 而且百葉和馬蘭頭同屬清淡的材料, 相配一起完全沒問題. 香辣牛筋 - 坦白說我們完全點了一個和心目中不一樣的料理, 單看名稱聯想到的是一塊一塊通透肥美的牛筋, 但實際來到眼前的是用做千層峰的方法炮製, 把牛筋層層疊疊, 跟著加配料做成果涷狀, 再切成薄片, 最初真有點看傻了眼... 試吃後感覺不錯, 口感很清爽, 配著香辣的調味, 是一道頗開胃的小吃. 但女友有點不滿, 因這個做法完全失去了滿口骨膠原的快感, 無奈... 鮮肉小籠包 - 皮很薄, 要很小心才不會弄玻, 咬開後, 一口肉汁湧進食道, 超滿足!! 四川黃鱔炒飯 - 個人最喜歡的料理, 輕輕的麻辣味混和著炒得乾身的炒飯, 黃鱔味道亦不錯, 整個配搭很對胃口.雖然跟以往銅鑼灣霞飛路走的是不

雖然跟以往銅鑼灣霞飛路走的是不同路線, 但環境和味道不差, 會再來~
馬蘭頭百葉卷比獨吃馬蘭頭更美味
賣相似千層峰, 但原來是香辣牛筋...
小籠包裡面很多肉汁
四川黃鱔炒飯
馬蘭頭百葉卷比獨吃馬蘭頭更美味
小籠包裡面很多肉汁
四川黃鱔炒飯
今晚去紅館聽甄妮演唱會,先約太座到尖沙嘴吃晚飯,因為相信地點會較紅磡多些選擇。上網尋找一輪,較屬意這間「霞飛」,我們聽人家說 K11 這商場不少,但不知就裏,所以要到來見識見識,以免與時代脫節。這裏食肆如林,若要一一試過,也要來多幾次。可能是六時許,時間尚早,餐廳內人不多,我們可坐卡位,環境不錯,窗明几淨,又可透過玻璃看到廚師在拉麵條,以示真材實料。餐牌印刷本是精美,唯剪貼更改頗多,美中不足。我們點了鎮江肴肉,灌湯牛肉餡餅,排骨麵和椒鹽小黃魚。鎮江肴肉是在眾食評中,有許多食家推介食品之一,我們當然不會錯過。夠凍已贏得好感,熱的食物要夠熱,凍的食物要夠凍,是做食物的基本條件,入口冰涼,又嗅到很醉人的酒味、肉香,咬下去,肉塊與凝固的湯凍混和一起,增加肉的濕潤,好好味。椒鹽小黃魚,一碟有兩條,賣 $52,不貴,用「炸得甘香鬆脆」來形容最貼切不過,太座見我忙於攝影,叫我須趁熱吃才好,果然,夾開了主骨,白色的魚肉展現眼前,皮是脆的,魚肉鮮甜,已用了適量的椒鹽調味,不過鹹,更能帶出魚的香甜味,連魚尾也可吃掉,最難得是吃不到千年油的味。灌湯牛肉餡餅又是必點項目之一,個人甚喜愛牛肉包,但還未去過九龍城

灌湯牛肉餡餅又是必點項目之一,個人甚喜愛牛肉包,但還未去過九龍城吃清真牛肉包,不知道有多好味,而這裏,一碟有三個,個子不大,外表金金黃黃,咬開後,有汁液流出,但未致「灌湯」程度,香脆的麵粉餡皮和牛肉在嘴裏癡纏,煞是哀怨,真不捨得吞下肚裏,個人意見,若然加了幾滴 L & P sauce 會更好。

排骨麵,見師傅在拉麵,不得不捧場,排骨是炸豬排一塊,與麵分開上,豬排是沾蛋後上粉炸的,格外香脆,肉質亦鬆化好味,麵條方面,al dente 是唯一的形容詞,有水準,偶爾夾雜了一條半條粗細不一的麵條,倒無傷大雅,更證明是自家製。

值得讚美的是侍應生落食物時,每一次都有說「慢用」,令人舒服,這點,有些五星級酒店也欠奉,其餘整體服務態度良好,惟獨不喜歡的是茶不夠味,太淡!

吃過愜意的晚餐,要趕到紅館了,希望會聽到我喜歡的歌,「明日話今天」,「奮鬥」,「夢想號黃包車」,「再度孤獨」,「春雨彎刀」,還有………「七級半地震」!

灌湯牛肉餡餅
晶瑩的湯凍
一試難忘的椒鹽小黃魚
排骨麵
豬排鬆化
  • 椒鹽小黃魚,灌湯牛肉餡餅,鎮江肴肉
2010-05-04
星期日的1815, 晚餐時間尚早, 呢度已經坐咗三份一人, 比K11的其他食肆人氣好多.我哋等咗一陣, 換咗卡位, 比較寛敞. 兩個人吃晚餐, 叫餸太飽, 所以都係叫點心為主:馬蘭頭百葉卷: 呢個冷盤好凍, 好細粒,味道ok.醉雞:酒味濃, 雞肉嫩滑.鮮肉小籠包 : 鮮肉味十足. 不知道是鮮肉太多, 還是皮太薄, 一會兒便破了.紅燒牛肉麵:牛肉好諗,夠入味,拉麵也很好吃. 糯米燒賣:燒賣大小不一.糯米和冬菇和肉粒調味得剛剛好,很軟諗,味道不錯!如意卷: 每一片只是比八達通細少少, 如意的圖案並不清楚, 賣相粗糙. 這個如意卷是用糯米, 豆沙, 花生醬果種做法, 味道ok, 但做得不夠煙韌. 杏汁高力:杏仁味好香,甜甜地,我覺得幾特別,如果加埋香蕉,會更加過癮對面的他被空調吹到無晒味覺,佢話唔好食. 空調太強,室温只有十餘度,食物凍得快,顧客唯有分段落單,加重員工工作壓力; 又不環保,地球很危險啊服務員來來回回的為顧客點菜,上菜,加水等,十分忙碌.提議老板請多點人,這樣食物的賣相可做得精緻一點,質素會更好,服務也可更貼心 食物味道不俗(賣相有改善空間), 價錢合理.小菜的種類很多,又有

我哋等咗一陣, 換咗卡位, 比較寛敞.

兩個人吃晚餐, 叫餸太飽, 所以都係叫點心為主:

馬蘭頭百葉卷: 呢個冷盤好凍, 好細粒,味道ok.
醉雞:酒味濃, 雞肉嫩滑.
紅燒牛肉麵:牛肉好諗,夠入味,拉麵也很好吃.
對面的他被空調吹到無晒味覺,佢話唔好食.

; 又不環保,地球很危險啊

服務員來來回回的為顧客點菜,上菜,加水等,十分忙碌.

食物味道不俗(賣相有改善空間), 價錢合理.小菜的種類很多,又有優惠卷送,如果人數較多或會再來試試小菜.

1930離開,這裡已有小小的人龍,是這冷淸淸商場內的奇景

店舖名字的由來
好凍 , 好細粒的馬蘭頭百葉卷
是鮮肉太多? 還是皮太薄?小籠包一會兒便破了.
紅燒牛肉麵:牛肉好諗,夠入味,拉麵也很好吃
醉雞:酒味濃, 雞肉嫩滑
糯米燒賣:調味得剛剛好,很軟諗,味道不錯!
如意卷: 如意的圖案並不清楚, 賣相粗糙.
杏汁高力:如果加埋香蕉,會更加過癮!
店舖名字的由來
紅燒牛肉麵:牛肉好諗,夠入味,拉麵也很好吃
  • 紅燒牛肉麵
  • 糯米燒賣
2010-05-03 4 瀏覽
最近身體不好食的都是一些比較清淡的食物,所以....要忍耐一下!原本想去食銀座梅林,但考慮到不能食炸野....就改為食上海菜~霞飛店內不大,七點多入座...幸好有位不用等!二人行點了四款食物分別是:鮮肉小籠包 - 真的不錯,師傅技術包得好...汁多且夾起時不會爆汁!肉質鮮嫩...值得推介~糖醋小排骨配飯 - 自己很喜歡食這款小食!但這裡的做得差!!!肉太鞋而且又超凍~五香牛肉麵 - 麵條相信是人手拉的,因為有位師傅在窗口so so,的確不錯!齊菜肉絲炒年糕 - 等了很久才上,這款的做法應該先用咸水煮熟等年糕入了味,再加齊菜肉絲一起炒!年糕都是一起三止不會食太多....環境不錯,價錢便宜!埋單兩個人二百有找...在尖沙咀商場裡實在難找!

最近身體不好
食的都是一些比較清淡的食物,所以....要忍耐一下!

再加齊菜肉絲一起炒!年糕都是一起三止不會食太多....

鮮肉小籠包
差 糖醋小排骨
五香牛肉麵
齊菜肉絲炒年糕
2010-04-30
鮮肉小籠包
2010-04-25 8 瀏覽
今晚約了兩位很久沒見的朋友到尖沙咀晚飯,朋友M介紹話K11開了這間不錯的上海餐廳,於是我們就去試試。這裡裝修得頗"骨子",廚房設計亦是半開放式,桌與桌之間很寬敞,服務則一般般,因為四周圍都好像沒有侍應般的,可能是人手不足罷!我們三人,點了七款食物,邊食邊傾~小籠包: 皮的厚度剛好,能盛著皮內的肉汁,非常掂!!! 上海炒年糕: 加了肉絲、蝦米、蛋、冬菇等材料一起炒,年糕口感煙韌,茨汁的味道剛好,鹹淡適宜,唯一缺點是太油膩~ 上海粗炒: 基本上味道及配料與上海炒年糕無異,味道不錯,不過同樣是油膩了一點先~ 紅油抄手: 其實即是以辣椒油拌雲吞,雲吞皮夠薄,餡料亦新鮮。本以為味道會很辣,但實際上又吃不到什麼辣味,對我這個不嗜辣者來說是件好事~ 灌湯牛肉餡餅: 相比起清真牛肉館的牛肉餅,這裡稍遜色一點,不過都算很出色,水準之上,外脆內juicy,咬一小口,已經不小心被餅裡的澎湃肉汁噴到衣上~ 杏汁高力: 餡料是杏汁,味道太清,有點寡,不及豆沙餡料般好味 擂沙湯丸: 芝麻餡,不太

我們三人,點了七款食物,邊食邊傾~

小籠包: 皮的厚度剛好,能盛著皮內的肉汁,非常掂!!!

擂沙湯丸: 芝麻餡,不太甜,亦沒什麼特別~

這裡地方舒適,食物水準亦好,和朋友聚餐可以邊吃邊慢慢暢談,有機會會再去~
既有古典味,亦不失時代感的燈飾~
鎖滿肉汁的小籠包
鹹淡得宜,但過於油膩的上海炒年糕
上海粗炒
紅油抄手
肉汁滿溢的灌湯牛肉餡餅
不及豆沙餡好的杏汁高力
芝麻餡的擂沙湯丸
2010-01-09
既有古典味,亦不失時代感的燈飾~
鎖滿肉汁的小籠包
紅油抄手
肉汁滿溢的灌湯牛肉餡餅
2010-04-25 7 瀏覽
上次食完感覺幾好,所以再度光臨,叫既野都差不多呢。糖醋魚塊 - 甜酸一樣的好。三鮮湯年糕 - 金華火腿比上次少左好多,但湯底夠都鮮味。金腿荀容酥 - same小龍包 - 超多肉汁,不過我唔小心整爆左,始終佢個皮太薄啦,裝唔到咁多湯汁。雞絲粉皮 - 個醬汁不是麻醬,而係另一種野味 d 既醬,好特別!松子菜飯 - 雖然好中意食硬飯,但呢碟真係抄得硬個頭,有 d 似 9成熟米個種硬,其餘都幾好味,係驚消化不良 jeh我下次想試心太軟...
上次食完感覺幾好,所以再度光臨,叫既野都差不多呢

糖醋魚塊 - 甜酸一樣的好。

三鮮湯年糕 - 金華火腿比上次少左好多,但湯底夠都鮮味。

金腿荀容酥 - same

我下次想試心太軟...
2010-04-16