2024-07-22 738 瀏覽
這間位於銅鑼灣的【露營生活】,主打日式烤肉,餐廳裏面以露營用品裝飾,如同置身在郊外營區。晚市有幾款無限時任食放題套餐,十分豐富,可以選燒肉、壽喜燒或涮涮鍋。食物擺盤精緻,令人食慾大增。三文魚、油甘魚、北寄貝、帆立貝、甜蝦刺身新鮮味道鮮甜。海蜇青瓜絲、泡菜、蟹肉前菜開胃。吉列蝦、炸雞、三文魚全部即叫即做,新鮮熱辣。天婦羅茄子、南瓜等炸至金黃香脆。十勝豚肉及雞肉黑豚腩肉、梅花肉及柚子胡椒雞腿肉,豚肉味道濃郁,雞肉嫩滑。宮崎西冷、赤身肉、京都姫牛京都姬牛是牛肉中最肥美,充滿牛油脂香,宮崎西冷其次,赤身則肉味最濃郁。另外有蔬菜、飯及甜品等。
食物擺盤精緻,令人食慾大增。
三文魚、油甘魚、北寄貝、帆立貝、甜蝦
刺身新鮮味道鮮甜。
海蜇青瓜絲、泡菜、蟹肉
前菜開胃。
吉列蝦、炸雞、三文魚
全部即叫即做,新鮮熱辣。
天婦羅
茄子、南瓜等炸至金黃香脆。
十勝豚肉及雞肉
黑豚腩肉、梅花肉及柚子胡椒雞腿肉,豚肉味道濃郁,雞肉嫩滑。
宮崎西冷、赤身肉、京都姫牛
另外有蔬菜、飯及甜品等。
2024-07-21 768 瀏覽
這間餐廳位於銅鑼灣的黃金廣場,主打燒肉放題,店內空間感十足,絕無擠迫感,設有獨立房間及室外座位,每個角落都滿佈露營特色,感受都有濃濃露營風味。晚市設有三款放題套餐無限時間任飲任食,大部份食材均日本直送,加$88更可享啤酒放題。逢星期一至四經Openrice訂座可享全單88折優惠。賞月 - $688/位自選三選一: 燒肉、壽喜燒或涮涮鍋刺身五點挪威三文魚脂肪豐富好嫩滑;冰見鰤魚幼滑細膩好鮮甜;北海道北寄貝鮮甜爽口;北海道帆立貝甘甜富彈性;日本甜蝦細綿且有獨特粘粘的口感。前菜五點海蜇拌青瓜絲、韓式泡菜及三款季節前菜,包括牛蒡、蟹柳絲及蟹膏豆腐,爽脆清甜好醒胃。炸物三點金黃酥脆的炸物毫不油膩,有吉列蝦、吉列三文魚及唐揚魷魚鬚,爽滑彈牙好鮮甜。十勝豚肉、雞肉北海道黑豚腩肉片及梅花肉油花均勻細膩;日本柚子胡椒赤雞腿肉的雞味好濃郁,脂肪少但肉質結實富彈性。日本和牛五選宮崎和牛紅肉及脂肪的霜降比例均勻,緊緻滑順,儘管脂肪豐富,口感卻清爽不油膩,包括西冷、赤身、牛小排、肉眼及後腰背肉上蓋。特別推薦日本和牛京都姬牛只選雌性而未懷孕的黑毛和牛,最大特色是油脂融點比雄性低,肉質細嫩,順滑得幾近入口即融。飲品
逢星期一至四經Openrice訂座可享全單88折優惠。
賞月 - $688/位
自選三選一: 燒肉、壽喜燒或涮涮鍋
唐揚魷魚鬚
京都姬牛
特別推薦日本和牛
荔枝梳打&巨峰乳酸梳打
飲品
荔枝梳打及巨峰乳酸梳打充滿清爽的碳酸氣泡,還有濃厚的水果香甜。
2024-07-17
2024-07-18 506 瀏覽
今日係星期日,再返嚟露營生活同媽咪慶祝生日🎂,有燒烤,火鍋同埋壽喜燒,最後揀咗中間價錢嗰個餐壽喜燒任食和牛😋😋😋😋食物都唔錯👍,個人覺得肉類好味,感覺質素幾高,店員同我地講解設備同埋烹調嘅方法同我喺日本食過嘅差唔多食咗和牛,覺得唔錯再追加試左黑毛豬同樣OK,大家都覺得好味👍再嗌咗啲壽司食,真係好飽好滿足嘅一餐依幾日天氣真係熱到一個點🥵…..但冷氣又夠喎🥶,所以感覺都幾舒服😌我影嘅相😂 btw 都有人坐室外😅

我影嘅相😂 btw 都有人坐室外😅
2024-07-18 430 瀏覽
我比較愛露營是因為在郊外,親親大自然而且環境舒服輕鬆,慢活感覺很chill今次黎到呢間呢餐廳我佩服了,整個環境都像露營一樣,更配合露營主題用露營餐具,最重要嘅係無限時任食!今次我哋叫咗嘅套餐係包含前菜,刺身,炸物,和牛,豚肉,雞肉,野菜,飯/麵,甜品同飲品款式種類都算幾多,而且全部都係即叫即做,確保新鮮度,配合返露營🏕️最令我驚喜嘅係佢嘅和牛真係好出色,性價比極高,靚牛仲有本月限定既姬牛,油脂分布平均,出色炸物都令我印象深刻,即叫即炸,唔會好油之餘,粉好平均同薄,天婦羅更有鹽,好似食緊薯片嘅感覺一樣相對於平日套餐和牛已經要呢個價錢嚟講,佢真係好抵食,真係要快啲約埋朋友一齊試最後記得食埋佢既甜品呀
我比較愛露營是因為在郊外,親親大自然
而且環境舒服輕鬆,慢活感覺很chill

最後記得食埋佢既甜品
  • 和牛
  • 炸物
  • 天婦羅
2024-07-15 331 瀏覽
銅鑼灣露營主題燒肉放題網上看見這間樓上無限時間燒肉放題幾吸引,餐廳以露營主題為主,無論餐具還是座椅,都是露營用具,非常有心思。而且有露天的座位,真的像在露營一樣。餐廳座位寬敞,放題套餐好多嘢食,有不同價位的套餐。這次選了「賞月 $688」套餐,燒肉轉鍋物/壽喜燒需要另加 $68。提供紙巾,另收加一服務費,可以自選:燒肉、壽喜燒、涮涮鍋其中一個。刺身有五款:挪威三文魚、冰見魚、北海道北寄貝、北海道帆立貝和日本甜蝦。前菜也有五款:海蜇拌青瓜、韓式泡菜、三種季節前菜。炸物三款:吉列蝦、吉列蠔、彈牙吉列魷魚鬚,非常惹味。而我最喜歡的是天婦羅,尤其是撒了鹽的南瓜天婦羅,香脆猶如薯片一樣,還有香菇和秋葵天婦羅,即叫即做,拼盤精緻,適合打卡燒肉方面,有A4和牛,非常肥美,推介牛小排和西冷。另外有日本和牛有五款:宮崎肉眼、宮崎西冷、宮崎赤身肉、本日宮崎特選和牛另外也有其他肉類可以選擇:十勝豚肉、雞肉、北海道黑豚腩肉片、北海道黑豚梅花肉、日本柚子胡椒赤雞腿肉等等除了季節野菜有十一款外:日本蕃薯、娃娃菜、極濃豆腐、冬菇、本菇、金菇、牛油仁、菠蘿。還可以任食飯和麵類,包括:日本白飯、韓式紫菜飯、日本雞蛋、稻
銅鑼灣露營主題燒肉放題

而且有露天的座位,真的像在露營一樣。
餐廳座位寬敞,放題套餐好多嘢食,有不同價位的套餐。

前菜也有五款:海蜇拌青瓜、韓式泡菜、三種季節前菜。
炸物三款:吉列蝦、吉列蠔、彈牙吉列魷魚鬚,非常惹味。

除了季節野菜有十一款外:日本蕃薯、娃娃菜、極濃豆腐、冬菇、本菇、金菇、牛油仁、菠蘿。還可以任食飯和麵類,包括:日本白飯、韓式紫菜飯、日本雞蛋、稻庭烏冬

服務質素:8/10
環境舒適度:8/10
ᶘ ᵒᴥᵒᶅ個人口味評分:8/10

2024-07-09
2024-07-08 227 瀏覽
任食日本宮奇和牛,大飽口福不容錯過!仲有刺身,任君選擇今次嚟到叫咗好多次和午餐,好食之餘極快回本,仲有日式疏乎厘做甜品都係任食嘅,飲品有各式各樣嘅梳打有芒果、巨峰提子、白桃,除咗甜品食品服務仲一流添yeah!
任食日本宮奇和牛,大飽口福
不容錯過!仲有刺身,任君選擇
2024-07-08 272 瀏覽
🏕️ Camping Life On! 銅鑼灣鬧市地帶都可以camping!? 壽喜燒放題🤩 任食宮崎頂級肉眼🍖🍖 $688 賞月放題!入座可選壽喜燒/燒肉/ShabuShabu,如果想中途先轉食法,就要加$68😮‍💨有選擇困難症嘅我,全都要!!(誤)我哋揀咗壽喜燒+燒肉🔥1️⃣壽喜燒:店員會幫我哋煮第一輪,之後就自己整壽喜燒肉~ 2️⃣燒肉:店員會將壽喜燒燈拎走,轉做燒網開火。⭐️食完之後我哋覺得淨選壽喜燒is perfect🤭喺店內打咗陣卡之後🤭 店員陸續上前菜同肉肉🍖🍖🤩🤩 見到啲和牛真喺好驚喜!超靚啲牛呀😆😆🍖🍖我喺為咗和牛而嚟🍖🍖用上宮崎和牛嘅部位,油脂分佈超靚🤩🤩 有宮崎頂級肉眼、西冷、三筋、肩胛、赤身肉、牛小排🍖 壽喜燒配埋日本生雞蛋汁一齊食,肉眼同西冷牛脂豐潤入口即化🥰 三筋同肩胛牛味突出同樣牛脂滿滿😳 第一round 食哂啲牛後,呢個放題喺可以任叫和牛啊🤪🤪 第二round就喺燒肉啦🔥🔥 🍖🍖肉類方面仲有豬肉同雞肉:北海道黑豚腩肉片、北海道黑豚梅花肉、日本柚子胡椒赤雞腿肉🥒野菜盤:京蔥、日本蕃薯🍠日本芋絲、春菊、娃娃菜🥬極濃豆腐、冬菇🍄本菇、金菇、牛油什菌等等🫙旁邊木盤圍住

$688 賞月放題

😮‍💨有選擇困難症嘅我,全都要!!(誤)
我哋揀咗壽喜燒+燒肉🔥
1️⃣壽喜燒:店員會幫我哋煮第一輪,之後就自己整壽喜燒肉~
2️⃣燒肉:店員會將壽喜燒燈拎走,轉做燒網開火。
⭐️食完之後我哋覺得淨選壽喜燒is perfect🤭

🍖🍖我喺為咗和牛而嚟🍖🍖
肉眼

🫙旁邊木盤圍住個爐,全部都喺前菜:枝豆、牛蒡、泡菜、海蜇、粟米豆腐;天婦羅:吉列蝦🍤吉列蠔、唐揚魷魚鬚、雞軟骨;
🍣刺身:三文魚、赤海蝦、油甘魚、赤貝、帆立貝

🍡甜品:朱古力卷、厥餅(黃豆)同福餅(豆沙),最後食埋甜品真喺好滿足😆😆

2024-06-22 274 瀏覽
之前喺網上見到呢間餐廳,個環境同埋啲嘢食都好似幾得意,於是就決定去咗啦好唔好彩,嗰日落雨,戶外嗰邊冇開門,唯有喺室內嗰邊食嘢啦。今次我點咗柚子胡椒日本赤雞肉及黑豚芝士腸。我先頭以為係用枱中間嗰個爐嚟燒嘢食,侍應攞出嚟嘅原來係一個爐仔,十足十有露營嘅feel。嗰個爐仔因為扮露營,所以用嘅燃料係會着火嗰啲啫喱,燒兩舊雞就燒完一嚿啫喱。嗰一餐我用咗成三嚿啫喱。我都係建議一次過燒晒啲肉。嗰啲雞並唔係想像中咁嫩滑,一食落口,哇!咁嚡嘅!?嗰度嗰啲凳係露營凳,所以會越坐越唔舒服。我都未食完,啲侍應就嗱嗱臨收晒我啲嘢如果想打卡嘅話,呢間餐廳嘅戶外的確係靚嘅,但係如果真係想坐得好地地,食個好飯呢,我就唔推介啦
好唔好彩,嗰日落雨,戶外嗰邊冇開門,唯有喺室內嗰邊食嘢啦。
侍應攞出嚟嘅原來係一個爐仔,十足十有露營嘅feel。

嗰度嗰啲凳係露營凳,所以會越坐越唔舒服。

我都未食完,啲侍應就嗱嗱臨收晒我啲嘢

柚子胡椒日本赤雞肉及黑豚芝士腸(100g)
2024-06-14
2024-06-11 209 瀏覽
This restaurant has an outdoor camping vibe. Upon entering, the first thing you notice is the spacious interior, with just the right amount of distance between tables, maintaining privacy while allowing for conversation. The atmosphere is comfortable, making it a place where you'd want to sit and chat with friends for a long time. This time, we ordered Wagyu beef to grill, which made the cooking process quite fun.For starters, we chose the golden fried chicken cartilage. Each piece was fried to

For starters, we chose the golden fried chicken cartilage. Each piece was fried to a golden, crispy perfection, incredibly tasty, with a thin layer of crispy skin adding a great texture. This appetizer is not only delicious but also visually appealing.

For the main course, we ordered thick-cut beef tongue. It consisted of five large pieces of beef tongue, each marinated to perfection. We grilled it just right, resulting in an ideal texture for the beef tongue.

The Miyazaki Wagyu beef was also a highlight, including Chabadon, special beef ribs, shoulder triangle, and friend triangle. I personally loved the Chabadon most, which is close to the rib part, with visible fat, smooth texture, and full of flavor.

The friend triangle is the triangle part of the thigh, which has more marbling. We only slightly grilled it, making the texture tender and the oil rich, creating a memorable taste.

The special beef ribs, another one of our main dishes, were thick and balanced in meat and fat. This dish itself has a soy sauce flavor, tender and savory, tempting you to eat more.

The shoulder meat was thick and balanced in meat and fat content. Compared to other parts, it was more tender, had a stronger beef flavor, and was chewy.

Of course, we couldn't miss the Japanese white rice. We ordered two bowls, which, when paired with beef, not only helped to cut the grease but also made us feel full, making the entire dining experience more complete.
2024-05-26
2024-06-08 186 瀏覽
想感受露營氣氛又唔想餵蚊?露營生活完全解決呢個問題,餐廳主打露營風格⛺️室內佈置有心機,想有feel啲可以去埋室外區域感受下喺鬧市中露營嘅感覺😀宮崎和牛極上 $5084點每點2切,分別有稀有部位嘅沙巴當、三筋肉、肩胛、特上牛小扒以及肉眼部位,宮崎牛質素無得彈,油花分布好平均,唔同部位口感味道上亦有差異,尤其沙巴當🤤牛舌厚切 $108每份5件,牛舌燒5-7成熟就夠,外脆內嫩鍋燒牛油北海道元貝有趣嘅係用成個露營兜擺落火上面燒,簡單用牛油黑椒調味,好玩又好食🥰加購$88嘅赤雞(半隻)赤雞比較細隻少少,肉質比較嫩滑,燒耐咗都唔會太柴,幾適合攞黎燒

宮崎和牛極上 $508

牛舌厚切 $108
每份5件,牛舌燒5-7成熟就夠,外脆內嫩

鍋燒牛油北海道元貝

加購$88嘅赤雞(半隻)
2024-05-27 210 瀏覽
朋友之前黎過一次,今次帶我黎好有露營風既餐廳。入到去空間勁大,桌與桌之間有合適既距離。環境好舒服暖,同朋友講野座幾耐都得。我地主要叫左和牛黎慢慢燒。黃金炸雞軟骨,粒粒炸到好脆卜卜而且好香口,脆漿好輕薄。口感幾得意小食黎講都幾吸引。牛舌厚切而且幾厚身,總共有五大舊同而經入晒味,我地自己燒到好爽口唔會燒到過了火喉。宮崎和牛極上4點,入面有沙巴當,特上牛小排,肩三角,友三角。個人認為沙巴當最好食,係最接近肋骨的部分,見到含油脂比其肉質較均勻緊密。入口軟滑較淋較香。友三角屬於大腿三角腿肉,帶有較多油花部位,我地只係輕輕一燒,燒到剛剛好,仲有小小透嫩粉嫩效過,食落油香豐富十分軟滑。特上牛小排,黎到都幾厚身同質同脂肪均衡,本身有係醬油風味,入口軟滑又有鹹香。牛肩肉肉質較厚實,黎到肉質同脂肪含量平均,肉質鲜嫩牛肉味較其他既更特出有咬口。我地仲叫左日本白飯2碗,牛肉配白飯下比較解腻解油飽肚

我地仲叫左日本白飯2碗,牛肉配白飯下比較解腻解油飽肚
在上個星期日,去銅鑼灣行街行到攰又肚餓又有啲落雨,在黃金廣場找到這間主題餐廳,看見餐牌午餐只是數十元,就坐低試試野食來到真係有驚喜,賣相及味道都很不錯,餐廳係露營主題,覺得餐廳裝修很用心,還可以打卡📸銅鑼灣搵嘢食,又難搵位價錢又唔平,但竟然俾我找到這間餐廳。真的在銅鑼灣找不到另一間有這麼性價比高的餐廳,照片就是我享用的午餐,不過忘記了影杯餐飲😅,我選的是中價的午餐都只是$80左右,真係值得推薦👍

銅鑼灣搵嘢食,又難搵位價錢又唔平,但竟然俾我找到這間餐廳。

2024-05-12
  • 超值午餐
2024-05-16 169 瀏覽
未試過去露營,所以我地今日去銅鑼灣「露營生活」體驗一下露營是什麼感覺。餐廳以露營風為主題,設有室外和室內,有各種露營元素擺設,有露營燈、露營椅、露營枱、露營帳篷、露營餐具,佈置有心思,環境感覺悠閑,可以慢活一下。宮崎和牛赤身4點有辣椒肉、肩三角、後腿背肉上蓋、牛肋條、後腰背肉各2塊5款款肉都各有特色,不同部位有不同口感,其中後腰背肉油花均勻,肉質軟腍多汁,接近入口即溶,而辣椒肉柔軟的瘦肉,幾乎沒有脂肪分佈,雖然沒有脂肪,但一樣口感嫩滑,加點檸檬汁或鹽,肉味更提升,5款肉類都非常高質。三文魚茶漬飯月見燒海苔拌飯(配溫泉蛋)兩款飯類簡單又美味,配搭肉類一齊食,可以減低油膩感。宮崎和牛漢堡兒童餐以到亦有為小朋友而設的兒童餐,唔駛驚小朋友黎到唔岩食,兒童餐好豐富,有漢堡扒、玉子燒、紫菜飯、啫哩、橙汁,而漢堡扒是餐廳自家製的,有豐富的肉味,一咬下去充滿肉汁。

宮崎和牛赤身4點
有辣椒肉、肩三角、後腿背肉上蓋、牛肋條、後腰背肉各2塊

三文魚茶漬飯
月見燒海苔拌飯(配溫泉蛋)
兩款飯類簡單又美味,配搭肉類一齊食,可以減低油膩感。

宮崎和牛漢堡兒童餐
2024-05-14 128 瀏覽
 朋友約了我今晚來試試這間以露營為主題的日式餐廳,地點是在銅鑼灣鬧市中,覺得很有新鮮感。「露營生活 CAMP LIFE」全店內外佔地共4200呎,採用木系露營風格,分有戶內和戶外營地,環境優美悠閒舒適。地方十分寬敞,行出露台踩着碎石就是一個城市營地,設有多個大小露營帳篷在這裏不管晴天雨天都一樣可享受到露營燒烤之樂,真是每個角落佈局都充滿心思。  室内冷氣開放,座位排例整齊所有用餐物品和椅都是戶外露營用具,光線柔亮充滿露營氛圍,處處都是打卡位。我們坐在舒適的帆布矮凳子上用QR Code細看Menu~選擇非常之多!有前菜沙律,頂級和牛,海鮮,日式燒肉,刺身,煮物,鍋物,串燒,吸物,食事和甜品。餐廳也設計了不少露營套餐,也有精美兒童套餐和露營燒烤放題$ 288任食120分鐘、適合大人,細路享受家庭之樂和一班朋友暢聚。點了~柚子氣泡玄米茶 $ 48支裝水 $ 18玄米茶夠冰凍!微甜,柚子味清香十分怡神!紐西蘭肉眼 $118油花豐富,肉味鮮甜濃郁,入口甘香嫩滑。薄切所以輕輕一烤便可以。黑豚腩肉 $ 98腍滑鮮甜肉汁豐富入口甘香。兩件肉的質素非常高!回味無窮!原隻大啡菇 ,$ 58 肉質肥厚爽口,

我們坐在舒適的帆布矮凳子上用QR Code細看Menu~
選擇非常之多!

點了~

柚子氣泡玄米茶 $ 48
支裝水 $ 18
玄米茶夠冰凍!微甜,柚子味清香十分怡神!
紐西蘭肉眼 $118

油花豐富,肉味鮮甜濃郁,入口甘香嫩滑。
薄切所以輕輕一烤便可以。
黑豚腩肉 $ 98
腍滑鮮甜肉汁豐富入口甘香。兩件肉的質素非常高!回味無窮!

原隻大啡菇 ,$ 58
肉質肥厚爽口,燒熟多汁鮮味嫩滑。
野菜燒物拼盤  $  98
粟米,鮮菇,南瓜,小胡瓜,菠蘿,蕃薯和秋葵都很新鮮。

在燒烤的同時也點了熟食~
蒲燒鰻魚配玉子燒 $ 118
蒲燒鰻魚配玉子燒
份量夠大!賣相吸引!
一層層卷着的玉子燒上面附着厚厚的鰻魚,配上琥珀色的醬油令人見到口水直流!
玉子軟滑充滿蛋香,鰻魚肥美甘香皮邊脆脆的,配合甜美鰻魚汁味道甘香濃郁!
月見燒海苔拌飯  配  溫泉蛋 $ 48
飯粒粒圓潤柔軟,紫菜香脆配合溫泉蛋每口飯軟綿綿的好味!
鰹魚腐皮湯烏冬 $ 38
烏冬柔韌軟滑,湯汁鮮甜。
鲣魚腐皮湯烏冬
整體感覺很好!嚐過以上各款食物都很有質素。
尤其是在鬧市中有這樣的環境內用餐實在難得!
服務態度好,收費合理。
會再約齊朋友一起去再體驗!
2024-05-06
蒲燒鰻魚配玉子燒
鲣魚腐皮湯烏冬
  • 紐西蘭肉眼,黑豚梅花肉,蒲燒鰻魚配玉子燒
2024-05-11 209 瀏覽
露營生活,位於銅鑼灣軒尼詩道502號黃金廣場4樓。 以露營⛺作主題的餐廳, 店內外都擺了很多露營裝飾, 午市套餐有十幾款選擇,我揀了燒宮崎A4和牛紫菜飯定食$88、 白桃氣泡伯爵茶$28。 📍燒宮崎A4和牛紫菜飯定食 ~ 定食已包括有前菜、沙律和湯, 和牛燒起來口感軟腍, 但沒有醬汁比較乾。 前菜是中華沙律, 另外還有沙律菜和麵豉湯。 📍白桃氣泡伯爵茶 ~ 有點白桃的香氣,但伯爵茶的味道唔算出。 整體而言定食價錢合理,主題餐廳多打卡位。 🏷️溫馨提示~ 整個用餐體驗均屬個人分享意見, 只作參考😊。

燒宮崎A4和牛紫菜飯定食$88、 白桃氣泡伯爵茶$28

燒宮崎A4和牛紫菜飯定食

燒宮崎A4和牛紫菜飯定食

白桃氣泡伯爵茶

整體而言定食價錢合理,主題餐廳多打卡位。

2024-05-08