2014-06-09 2172 瀏覽
與朋友一行三人去了霸王山莊食,話時話都吾記得第幾次食呢間我地訂左630pm我地遲到差不多700pm先到不過帶位員好有禮貌安排座位比我地,衷心稱讚他的服務講返d菜先~老規矩小籠包,拼盆,鎮江肴肉小籠包熱辣辣皮唔夠薄, 但勝在料足湯汁多好夠味冷盤鎮江肴肉做得幾好,這裏的水晶肉都可出大場面, 肉红皮白, 肉香有咬口拼盆醉雞果然酒香撲鼻,雞肉又鮮又嫩,熟度掌握得宜,不見血水橫流吃到嘴裡滿口生香,回味無窮金錢牛展麻麻,有點硬覺得好似牛肉乾,麻油香味又唔夠排骨,略嫌醬味不足,味道麻麻青瓜加咗麻油拌勻香口好多,爽口清新透心涼海蜇伴以黃瓜清新爽口,芝麻醬又添加了香味這個簡單冰凍小吃,增加脾胃蠻不錯呢金華火腿津白食落清清地,味道ok的整體而言野食味道算唔錯,不過價錢稍貴店內的氣氛環境相當不錯尤其服務親切感使人體驗到賓至如歸,夠讚的啦友人都話好好食係值得再去
與朋友一行三人去了霸王山莊食,話時話都吾記得第幾次食呢間
我地訂左630pm我地遲到差不多700pm先到
不過帶位員好有禮貌安排座位比我地,衷心稱讚他的服務
講返d菜先~老規矩小籠包,拼盆,鎮江肴肉
小籠包熱辣辣皮唔夠薄, 但勝在料足湯汁多好夠味
吃到嘴裡滿口生香,回味無窮
金錢牛展麻麻,有點硬覺得好似牛肉乾,麻油香味又唔夠
排骨,略嫌醬味不足,味道麻麻
青瓜加咗麻油拌勻香口好多,爽口清新透心涼
海蜇伴以黃瓜清新爽口,芝麻醬又添加了香味
這個簡單冰凍小吃,增加脾胃蠻不錯呢
金華火腿津白食落清清地,味道ok的
整體而言野食味道算唔錯,不過價錢稍貴
店內的氣氛環境相當不錯
尤其服務親切感使人體驗到賓至如歸,夠讚的啦
友人都話好好食係值得再去
2014-04-12 2826 瀏覽
星期五同一家人去左呢間食飯,waiter到部長既服務都好好,起碼吾會好似去美心集團某餐廳禁,食完一肚氣。最喜歡個黃金蝦,好明顯個炸法同其他餐廳吾同,吾油又吾算熱氣。 其他菜式都賣相精美,雖然有d菜式個人認為有改進空間,不過其實真係吾錯。會再來的。 最後,佢既擔擔麵好得,個麵既質感比其他上海菜餐廳都好食好煙韌。 同埋個人好鐘意佢既湯圓。整体黎講真係吾錯。
星期五同一家人去左呢間食飯,waiter部長既服務都好好,起碼吾會好似去美心集團某餐廳禁,食完一肚氣。最喜歡個黃金蝦,好明顯個炸法同其他餐廳吾同,吾油又吾算熱氣。 其他菜式都賣相精美,雖然有d菜式個人認為有改進空間,不過其實真係吾錯。會再來的。

整体黎講真係吾錯。
2014-04-04
  • 黃金蝦,擔擔麵
2013-12-19 2520 瀏覽
一個月一次嘅細胞小組活動又安排咗打波,因為有組員喺奧運柏景灣會所會員,所以我哋晌會所打完波就去奧海城食飯,晌舊年嘅同一個時段又喺咁樣安排,今次連食店都跟番上年一樣,搵番霸王山莊,貪其各人都啱食之餘,味道確實不俗 。本來經理見我哋人多,就介紹啲套餐俾我哋,不過,查實我哋得5個大人,1個中童,兩個細路,再者啲套餐唔平,四位用都過千,樣樣貴嘢,仲要茶芥、加一另計,當然非常唔划算啦,所以一於散叫兼輕食掛帥 。上年晌度叫咗馬蘭頭伴豆乾、鎮江肴肉、黃金四季豆、冰糖小圓蹄、北京烤鴨、炒鴨崧、擔擔麵、青菜嫩雞煨麵等等,大家話想試吓其他嘢,唔好翻兜,不過北京烤鴨就一定要食喎,OK!OK!民意行先!霸王山莊嘅餐前小食一向唔錯兼有特色,今次上枱兩小碗嘅喺,一個依舊醬油香菇配雜豆,另一個則煙鴨胸配青瓜絲粟米粒,前者菇香醬濃,後者煙鴨胸煙燻鹹香,青瓜絲清新爽口。雖然喺兩碗仔,不過收費喺斷位計,位位$5 ,幾好喺兩個細路無計。另外,茶位$10位,收加一服務費。 北京烤鴨(一食) $318 因為好食,所以依個店中招牌再次翻兜,照慣例,隻鴨燒好後即時奉客過目,之後返廚房再起皮起肉拎過出嚟。烤鴨現場即燒,寧

,幾好喺兩個細路無計。另外,茶位$10位,收加一服務費。
餐前小食:煙鴨胸配青瓜絲粟米粒(前)、醬油香菇配雜豆(後)。
北京烤鴨(一食) $318

因為好食,所以依個店中招牌再次翻兜,照慣例,隻鴨燒好後即時奉客過目,之後返廚房再起皮起肉拎過出嚟。烤鴨現場即燒,寧捨香氣撲鼻,切法一如既往,都喺外邊擺放皮連肉嘅烤鴨,中間就主要喺烤鴨皮,附上兩籠熱辣辣嘅薄餅皮,加埋蔥度、青瓜、甜鴨醬。最欣賞喺唔嫌煩,餅皮以花餅紙一層一層隔住,唔會黐埋晒,絕對值得讚嘅細心位。淨食烤鴨味道甘香油潤
,挾埋蔥度、青瓜、甜鴨醬,以薄餅皮捲住食一樣滋味,味道上香濃、清爽兼備。
北京烤鴨
宋嫂魚羹 $95

喺杭州湯羹嘅名菜,一窩例牌都夠分到6、7碗,單睇外貌,真喺幾足料,冬菇絲、筍絲、蛋白、魚肉,其實切絲、拆魚肉都幾花功夫。個湯羹質感唔錯,鮮嫩順滑,菇絲筍絲又令個羹帶點咬口
宋嫂魚羹
花彫醉雞 $78

花彫酒香但唔濃烈,晌雞肉中徐徐滲出,雞皮幾爽脆,肉質挺滑,實屬不俗嘅冷盤。
花彫醉雞
炸銀絲卷 $23
、蒸銀絲卷 $23
炸銀絲卷喺去上海鋪常點嘅點心嚟,炸銀絲卷炸得金黃香脆,一咬外脆內軟,沾啲煉奶真有畫龍點睛之效呀
!晌小弟心目中,酸辣湯襯蒸銀絲卷喺一對絕配,鬆軟嘅蒸銀絲卷蘸點酸辣湯食,真喺可以產生化學作用。不過今趟無叫酸辣湯嚟,所以齋食條蒸銀絲卷感覺幾寡,其實,條蒸銀絲卷喺叫俾兩個豆丁食架啫
炸銀絲卷(上)、蒸銀絲卷(下)
韭菜花煎餅 $35

估唔到咁有驚喜喎,好似紙咁薄嘅煎餅皮,應聲咔嚓脆裂,又煎得非常香口,煎餅內又填得滿滿韭菜花,口感十分清爽,值得推介
韭菜花煎餅
醬燒茄子 $69
有啲似魚香茄子喎,不過味道食落主要應以豆瓣醬炆煮啲茄子,較魚香茄子少咗份辣味,可以話喺走辣版嘅魚香茄子,適合埋小朋友食。
醬燒茄子
鮮味醬帶子炒飯 $98
雖然話喺帶子炒飯,但內裡配料又豈止得帶子,仲有蝦仁、芥蘭度,飯粒爽身唔油,炒得幾好,而且配料唔少,唯一喺個鮮味醬唔知喺乜,因為個炒飯跟一般楊州炒飯個味道又唔覺好大分別喎!
鮮味醬帶子炒飯
最尾,大家其實都有番咁上下飽,之但喺又想食吓甜品,結果都叫兩咗兩款齊齊分享。其實,甜品有另外一個餐牌,一共有9款選擇,如麻蓉擂沙湯丸、高力豆沙、豆沙窩餅、香椰果仁煎芋餅、八寶飯……等等,認真多花款
酒釀小丸子 $28

小丸子較為黏糯,幽香不俗嘅酒釀,飲落唔喺太濃味,而且又唔太甜,都OK喎!
酒釀小丸子
薑汁鴛鴦小湯圓 $28

薑湯幾夠薑味,而小湯圓有花生同芝麻蓉,故謂「鴛鴦」,而小湯圓果然細細粒,一客都實在有唔少,入口煙煙韌韌唔黐牙。
薑汁鴛鴦小湯圓
好開心同一班組員打波食晚飯,唔知再下一年會唔會又去柏景灣會所打波
,完咗又喺晌霸王山莊食飯呢?
北京烤鴨
花彫醉雞
韭菜花煎餅
2013-08-14 1776 瀏覽
估唔到... 霸王山莊, 不知不覺由6間分店變為2間分店~~~ 真係生意難做..  要留住客人事實好難, 希望多D廚師有心去烹調食物去留住每一位客人~~^^花彫醉雞 $78- , 夠入味, 花彫味好濃~~ 雞肉仲保持到嫩, GOOD~ 而且一做去晒骨啖啖肉 如果大碟多少少就更好 霸王小籠包 $35 (4隻), 呢個我推介, 皮薄又多肉汁~ 熱騰騰即刻食, 好正~ (小籠包貴手工, 人手製造 )酸辣湯 (例) $95- , 呢個SIZE可以分到5碗, 呢個算係中辣, 我勉強食到咋, 本身食唔到好辣~~有肉條 (平時出面得好少肉, 而且得肉絲, 呢到係肉條)、豆腐、冬笋, 木耳 <<好足料>> 酸辣湯的特點是酸、辣、咸、鲜、香~ 霸王炒飯 ($78), 炒飯最難係粒粒分明, 個飯食過幾次, 水汁保持到, 材料有菜粒, 蝦仁, 肉粒, 飯面舖左乾既蝦仔乾, 瑤柱絲.乾扁四季豆 ($75), 今次唔掂呀, 炒到有D燶味~~ 如果我係個廚師會炒過碟先比客人食~ 四季豆又唔係D咩貴野~ =_=起到開茶, 可以要"桂花烏龍茶"~~~ 好香桂花味

如果大碟多少少就更好
花彫醉雞 $78-
霸王小籠包 $35 (4隻)

酸辣湯的特點是酸、辣、咸、鲜、香~
酸辣湯 (例) $95-
霸王炒飯 ($78)
乾扁四季豆 ($75), 今次唔掂呀, 炒到有D燶味~~
乾扁四季豆 ($75)
起到開茶, 可以要"桂花烏龍茶"~~~ 好香桂花味
題外話/補充資料: "霸王山莊"我覺得比"上海婆X"好食架~~ 如果未試過既朋友, 不訪試試~ 價錢一樣就黎奧海地呢間食LA~ 尖沙咀個間坐得無咁舒服~ : P
2013-08-10
花彫醉雞 $78-
霸王小籠包 $35 (4隻)
酸辣湯 (例) $95-
2013-07-22 1343 瀏覽
霸王山莊算係一間我同家人或老友飯聚較常去既食肆(因而累積消費得了張VIP優惠咭).因為京川滬都係我Favour,而佢地整既至愛~肉甜皮脆少油既片皮鴨及皮薄餡靚汁多既小籠包,真係箇中表表者,係哩度好多人都試過不作詳述。今次去食,一早預訂了上次經理講既新菜式~"紅袍爆子炒肉蟹".今 次食了哩隻"紅袍爆子炒肉蟹",果真係值得一試,老婆讚到不得了。因原價錢同灣仔橋X辣蟹差唔多,但味道同肉質就哩隻正好多,因為經理話係經過咩特別臭氧 水游水淨化幾日,令隻蟹最輕鬆狀態下食佢,所以D肉質爽得來帶點彈牙。而D蟹糕仲正,糕既texture 面爽而中心帶點糖心感覺,特別有齒夾留香既FEEL。今次撞啱新菜推廣有DISCOUNT,更加超值。哩隻蟹一定要預訂,但經理話因來貨關係,未必 100%一定有糕蟹,所以先叫"紅袍爆子炒肉蟹"。
2013-07-19
用餐優惠
其他
2013-06-04 1088 瀏覽
不錯不錯!!!為北京填鴨而來,興奮飽腹離開!**推介套餐,都幾抵食!**哈哈,因為太餓關係,有一些菜來不及拍照,見諒!
2013-05-19
  • 北京填鴨,霸王小籠包
2013-04-08 906 瀏覽
晚上到霸王山莊晚膳,剛巧不用等候已可入座,而且我們二人獲安排坐一張十分寛敞的圓桌,令我們驚喜萬分。餐牌用彩色印刷,十分清晰,而部份食物附有插圖,吸引我們注意。我們點了以下菜式:霸王小籠飽一籠四個,用筷子夾起,表皮呈半透明狀,可以見到內裡的湯汁在郁動。朋友夾起它時,見小籠飽的底部墜下來,以為表皮快要穿破,湯汁會流出來。但表皮柔韌度高,即使夾起小籠飽並把它停留在半空一會兒,表皮都沒有破損,十分厲害,證明師傅的技巧很高。把小籠飽頂端的皮咬開,吸吮內裡的肉汁,味道非常清甜,有豬肉的鮮味,但同時湯汁清澈,不算有太多油份。小籠飽表皮麵粉味不算重,而裡面的豬肉肥瘦度適中,肉質鬆軟而不肥膩。我們每人吃了兩個,內心感到很滿足。蔥爆牛肉份量極大,牛肉和京蔥的份量極多。京蔥鮮嫰,口感爽滑,但味道不濃烈,吃了亦不會造成口氣的問題。牛肉約有十多片,質感嫰滑而且易於咀嚼,牛肉味夠香濃。我們曾在不同的京菜館吃過這種菜式,而這家餐館的蔥爆牛肉是我們吃過之中最少油的,味道是最好的。羅漢炒雜素材料有小堂菜、西蘭花、冬菇、木耳、筍尖以及紅蘿蔔。小堂菜清新甜美;西蘭花煮得不夠腍身,莖的部份比較硬;冬菇嫰滑並吸收了蠔油茨汁的濃

霸王小籠飽

蔥爆牛肉

羅漢炒雜素

材料有小堂菜、西蘭花、冬菇、木耳、筍尖以及紅蘿蔔。小堂菜清新甜美;西蘭花煮得不夠腍身,莖的部份比較硬;冬菇嫰滑並吸收了蠔油茨汁的濃味;木耳爽脆,帶來不錯的口感;筍尖多汁而有筍香味;紅蘿蔔鮮甜。同樣地,這碟菜份量大。
乾貝蛋白炒飯

賣相和材料簡單,有瑤柱絲、蛋白和豆角粒。蛋白味道濃郁而軟棉;豆角粒爽脆,但瑤柱絲太少,而炒飯油份稍多,亦不夠乾身。唯一優點是份量十足,感覺實惠。

整體而言,食物味道中上,份量極多,令我們二人吃得很飽。

另一值得讚的是,相對現時大部份食肆的情況,這裡服務員人手充足,有時我們只向他們發出一個求助的眼神,他們已快捷地前來幫忙,服務質素不錯。
2013-04-06
2012-11-14 728 瀏覽
再次來到這都算舒適的霸王, 又有電視, 環境又不錯, 客人多都斯文濃湯美味, 但略嫌多油了一點, 蟹粉充足, 充滿整個小籠包, 而且真有鮮蟹肉味, 不會覺得很腥的呢軟軟的蒸包不會太濕或太乾, 包著蜜汁的不太肥的火腿, 再夾兩片青瓜及脆的腐皮, 真是很驚喜, 整體是非常配合的, 口感一流, 味道亦很好!!服務不差, 冇問有答有禮貌, 職員們都算話頭醒尾呢
灌湯蟹粉小籠包
蜜汁四方餅

服務不差, 冇問有答有禮貌, 職員們都算話頭醒尾呢
2012-10-05
灌湯蟹粉小籠包
蜜汁四方餅
2012-10-13 728 瀏覽
一個月一次嘅細胞小組活動又嚟喇,因為其中一位組員昇叔叔喺柏景灣會所會員,我哋一班人拉佢衫尾一齊入會所玩番日,訂場打乒乓波同「篤士碌架」,講開篤波,我哋勁業餘都未到呀,成個鐘先勉強打完一局清晒枱上嘅波,何其水皮,不過,志在娛樂,邊打邊吹水,而小朋友又可以去兒童樂園嗰邊玩,總之搵個平台郁動吓,閒聊吓,唔使齋講咁寡。晚飯繼續由昇叔叔安排,佢話奧海城三期多咗嘢食,所以,一早訂好位去食賣京、川、滬、杭菜嘅霸王山莊。自荃灣店結業,我都不知幾耐無嚟過!環境方面裝修幾雅致,淺墨綠襯白,牆身有啲白色通花圖案,仲放有幾部大電視,不過有畫面無聲,始終中式酒家都喺嘈啲。而枱凳都排得有少許逼夾,出入小心。阿靚仔經理一埋嚟就推介個「晚市信用卡優惠套餐」,4位用,7道菜,折實$838仲要另收茶芥及加一,唔算好優惠啫,唔多划算。我哋6個大人1個中童1個豆丁,食量算叫計7個人,都喺散叫抵諗,可以叫番啲想試嘅菜。馬蘭頭伴豆乾 $65馬蘭頭漸漸成為人人愛點嘅上海前菜,馬蘭頭唔喺咩值錢嘢,但喺一道盡顯刀功嘅菜式,師傅切得好碎,調味方面帶少少辣,幽香中帶點刺激。不過,豆腐乾就顯然佔嘅比重太少,而且好細粒,所以食落去唔覺豆乾嘅存

,可以叫番啲想試嘅菜。

馬蘭頭伴豆乾 $65
。不過,豆腐乾就顯然佔嘅比重太少,而且好細粒,所以食落去唔覺豆乾嘅存在。伴碟用嘅罐頭菠蘿同車厘子
,感覺傳統、俗套。
鎮江肴肉 $72
又喺另一道常點嘅上海冷盤,賣相唔算晶瑩,豬蹄肉同鹵凍比例亦唔平均,有啲豬蹄肉多,有啲鹵凍多。雖然喺做法有少許繁複,又煮又雪,但就似乎做得有啲馬虎,唯一喺份量較多,味道都仲可以,鹵凍唔錯,有啜牙嘅煙韌!
黃金四季豆 $72
清甜嘅四季豆,以「鹹蛋黃」做成黃金衣,添上一分鹹香,其他朋友都覺得好食,只喺個人覺得炒嚟較濕,但仍然認為依個菜餸粥就最正。
冰糖小圓蹄 $158
招牌菜之一,有人提議點依道「肥膩」菜,竟然幾個老友都話樂意奉陪,真喺大膽呀
侍應姐姐好合作,碟小圓蹄煮好先上枱俾我哋過過目,仲問使唔使影相,哈哈,依家實在太多人食餸前影相。再送上嚟就喺切好晒嘅圓蹄皮同肉,怕肥嘅可以淨食肉,唔怕死嘅就皮肉都食。味道頗濃,而且甜甜哋,淨肉嘅就幾鬆化,而淨皮食又唔覺太漏,唔似一口肥膏嘅感覺
北京烤鴨 $288

北京烤鴨算喺店中招牌,亦喺熱賣,見佢每枱剎有介事加插一張簡介就知啦,又講由來,又講食法。基本上要預訂,不過一般都預多幾隻做存貨,由於我哋食我早,食6:00pm,所以雖然無訂,都有機會即場點。
北京烤鴨由來同食法嘅單張簡介
烤鴨現場即燒,燒好即時奉客過目,之後返廚房再起皮起肉拎過出嚟。隻鴨都幾大隻,烤得色澤金黃,影相時都感受到熱氣騰騰、香氣撲鼻。霸王山莊切法有異於北京填鴨或片皮鴨,前者皮連肉,後者主要食皮,而依度兩樣都有,碟中間主要喺烤鴨皮,圍邊嘅喺皮連肉,但都好唔同,斜切做成皮佔少許、肉佔多,不過整體賣相幾好睇,差唔多切晒成隻鴨,夠晒大份無呃秤
。附上兩籠熱辣薄薄嘅餅皮,加埋蔥度、青瓜、甜鴨醬,捲住食真喺好滋味,濃香中有清爽。不得不提一點,啲餅皮原來有花餅紙一層一層隔住
,唔會黐實晒,無得彈嘅細心位!
原隻烤鴨燒好後,擺一擺上枱等你驗明證身。
切法有於常見嘅北京填鴨或片皮鴨
炒鴨崧(北京烤鴨二食) $50
經理強烈推介,加多$50多味餸。鴨殼起肉切粒,加埋甘筍粒、紅椒粒、蔥粒嚟炒成一碟鴨崧,以生菜包嚟食,好多時食燒鴨跟尾嘅兩食菜,但估唔到隻鴨之前起咗咁多肉,依家都仲剩咁多嚟炒鴨崧喎。個鴨崧味道唔算好突出,但仍然惹味好食。
擔擔麵 $45
碗就大大,不過份量唔喺好多,每人一炷都夾晒喇。個擔擔麵本身喺辣嘅,但喺個侍應見我哋有小朋友,建議辣油另上,真喺細心,抵讚
。除咗少少肉燥,就無乜料,主要食個湯味,湯色幾濃,幾有花生、麻醬香;店家有三款麵條選擇:幼滑、粗豪、黑金剛,而我哋選上「黑金剛」,入口滑溜,煙韌有嚼勁,有啲似幼身嘅蕃薯粉,幾得意,不過掛湯力唔強,配擔擔麵喺美中不足之處
青菜嫩雞煨麵 $49
又喺麵多料少,嫩雞寥寥無幾,還好嘅喺味道唔錯,雞質很鮮嫩;湯底雖然呈奶白,但比較稀,無咗煨麵嗰種濃漿感,至於麵條選要「幼滑」,麵身幼細如上海麵,口感柔滑。
小食喺醬油香菇配雜豆同西芹豬耳絲,比一般酒樓嘅花生酸菜多點心思,而且味道唔錯,前者香濃,後者爽脆。不過,喺斷位計@$5位,好似有啲搵老襯
,因為你咁寫真喺唔知你會俾幾多碟小食嚟。而茶位收@$8,都喺合理價位,加埋一,成餐飯都喺$980,甜品都食唔落,都算抵食!
北京烤鴨由來同食法嘅單張簡介
切法有於常見嘅北京填鴨或片皮鴨
  • 北京烤鴨
2012-08-15 394 瀏覽
趁假期帶小友與爺爺嫲嫲相聚,同行的還有經常嚷着要見小友的姪女。一家人早了一點到達奧海城閒逛,由於真的是太早的關係,大部份的舖頭仍未開門,一行人唯有不斷的商場轉啊轉,好不容易才等到+一時半,是時候坐定定開餐了....預早在這裡book了張枱,嗱嗱臨一輪狂風掃落葉般叫了一大堆東西,好讓小友可以食完後早些回家休息....四個人叫了個套餐。老爸說想試試這裡的生煎包,又另外追加了一客....頭盤小食要了最基本穩陣的雞絲粉皮以及燻魚。前者的份量頗為袖珍,雞絲看來是碎濕濕的,粉皮不夠晶瑩通透而亦少了煙韌咬勁。只有混了不少花生碎粒的芝蔴伴醬是較可取,味甚濃稠;後者用了甚是多骨而瘦削的鯇魚炮製,沒有了啖啖肉的感覺。醬汁則頗夠濃甜,是不錯的....賽螃蟹內的蛋白份量多過一切,魚肉碎差不到是要用放大鏡才找得到。味道稍覺太淡口,不過將所有材料與後加上去的生蛋黄撈勻一塊兒吃時,口感亦頗滑溜的....糖醋排骨一睇賣相已知不對勁,食起來就跟用來騙鬼佬的甜酸肉排毫無分別。甜酸汁太杰太酸也覺刺鼻,說成是"排骨"更是完全沒道理,嗒落似像是無骨的雪雞肉,真是混帳....金腿絲上湯津白與之前的賽螃蟹剛好相反,味道是稍為偏鹹,

金腿絲上湯津白與之前的賽螃蟹剛好相反,味道是稍為偏鹹,而且有好些津白竟是有渣的,絕對與"嫩"及"甜"是扯不上關係
...
乾貝蛋白炒飯是吃來吃去也食不出下了甚麼的"乾貝"來,嗒落只是普通的以蛋白加上菜莖粒作料的炒飯。味是同樣的超淡,不過幸好飯粒本身甚見乾身而不旱,算是唯一的安慰了....
一眾小炒水準頗見不濟,但反而點心類卻做得不俗 ---- 雲吞細細只的甚的骰,菜與肉的比例平均分半,肉本身沒有餿餿的不良氣味,菜亦見切得細碎的;煎窩貼更是做得皮脆夠薄不黏口之餘且肉汁豐盈,小弟也不禁直豎拇指大讚;生煎包的皮是同樣的薄且夠軟熟。儘管是少了葱花的點綴但勝在底部煎得脆卜卜而不過焦燶,肉餡亦是鮮而多汁至一咬便四溢,好吃...
出色
贈送的甜食是較少見的自製木瓜奶凍。木瓜稍覺不夠甜,而奶凍亦奶香不濃也不夠滑。總體上味道一般但卻以誠意搭夠...
是水準好壞參半的一頓飯。若然只專攻點心類別的話,相信對這裡能留下的印象會更深刻一些的....
出色
2012-08-09 325 瀏覽
本來以前在尖咀的霸王山莊食都ok, 今次去左奧海城3期的, 真是食到一肚火, 從不寫食評的我都要寫一下, 希望大家也不會受此委屈!!食飯前一日已打電話去訂位, 當時服務人員從沒提過食飯時間只有90分鐘, 我們一伙人去到入座, 然後完點菜后, 有個服務員才走過來說我們只有90分鐘食用時間, 然後連我們在后段點了的甜品也一併未通知我們而取消, 就要我們立即結帳~ 當時那位部長態度奇差, 說我們都坐多了十多分鐘, 外面的人等了很久什麼的....我完全沒想過今日的食店服務態度會變成此地步!!!!????? 是不是我食住條菜, 他也為了接多一個客而要把進食中的客人打發走呢?! 就算想接多些客, 也不要這般無賴吧~~~~ 如果一早訂位時, 或入座前, 他們能提出限時進食這要求, 那我們消費者就會在入座前再作選擇, 而不是由霸王山莊把食客放在砧板上任他們欺騙、污辱及玩弄!!!!為了多做生意而用此手段, 令客戶服務質素下降, 完全是得不償失!! 我以后也不會再去霸王山莊了!OPENRICE要我寫食物質素, 我才知道原來食評內容不能只有對服務感想, 一定要提一下食物哦...反而本來都不想提, OPENR

我以后也不會再去霸王山莊了!

反而本來都不想提, OPENRICE提議要公平公正寫食物味道以給其他客戶參考, 那我就強烈提議大家不要叫冬菇的菜式, 我們叫了個時菜冬菇, 個菜OK, 但冬菇是酸的, 一咬入口, 入面好似有醋一樣, 酸汁溢出, 我想這不是一般冬菇的味道吧!? 如果各位試會試這特式菜, 請試完再上OPENRICE分享一下意見啦~謝謝!!

食物我反而覺得招牌片皮鴨可以喎, 二百幾差不多三百元是貴了一點, 但師傅刀工好, 是切得很簿, 而且每張粉皮又有張紙間住, 不會黏住, 平心而論, 貴左都覺得食一次OK! 這個在訂位時要提留鴨的。 (所以我們一行5人, 食左千多元呀~~)

再寫埋環境, 超擠迫, 空間少枱多, 這個我相信他們是真的沒辦法!! 服務員不專業, 但他們都好似好無奈, 因為服務員太少了, 而且全部似新來做的, 叫他們拿食具餐牌, 要叫好多次先有~

題外話/補充資料: 請OPENRICE不要"河蟹"我的食評, 謝謝!!
2012-07-28
一家人帶同BB路過奧海城, 想找一間合一家大小既食肆, 以為霸王山莊可以是不錯的選擇, 怎料, 失望由此開始.下午路過時想訂位, 店中走出一位疑似經理macro, 說疑似, 是因為事後回想,不大信經理是這樣差的服務態度. 他說不設訂位, 好吧, 不訂也可以, 我們早點到排隊吧. 6點前再到訪時, 發現事實是他們設有訂位算吧, 反正店內有位, 便向reception 那位Yan說明人數及帶有BB車. 等了10多分鐘, 店內空位仍在, 但我們仍痴痴地等. 等了又等, 問她又無答案. 之後說有一張枱, 但要收bb車. 好吧, 雖然這是第一次有中式酒樓要收車, 但總比呆呆地等好. 反正我們也是想早點吃, 早點回家. 又等了一會, 以為可以入座嗎?那是太天真吧. .那位macro先生又走來說要8:00前交枱. 這是什麼道理, 拿籌時又不講明......算吧....食飯啦坐下來, 時間緊迫, 馬上落單. 小籠飽, 招牌菜, 不錯, 皮薄唔乾, 合格有餘沙鍋雲吞雞菜雞面....味道2者是一樣....只係面既湯底淡一點. 很難想像這樣的收這樣價錢, 竟然會是這樣的質素....這種加少少奶開的湯底, 誰

6點前再到訪時, 發現事實是他們設有訂位

......

算吧....食飯啦

坐下來, 時間緊迫, 馬上落單.

小籠飽, 招牌菜, 不錯, 皮薄唔乾, 合格有餘

沙鍋雲吞雞

菜雞面....味道2者是一樣....只係面既湯底淡一點. 很難想像這樣的收這樣價錢, 竟然會是這樣的質素....這種加少少奶開的湯底, 誰不會做? 會不會太不用心呢?

受到咁"熱情"既招呼, 我們也吃不下, :到我們吃完還不到7:30, 那位reception 及macro已經多次走來想我們走, 一時又看單, 一時又看表, 又一早問食唔食甜品. 如果唔係係好短時間做咁多野, 我唔會覺係趕客,但我很難容易一面食飯, 一面被滋擾. 這是什麼年代, 還做這樣的小動作, 根本是只想做一次生意

最令我生氣, 係我們的BB車上有一個汽球. bb車是放在他們的reception 附近, 那位macro不小心碰到地上, 然後可以不顧而去.如果當時我不是抱著bb訓, 家人又走開去洗手間, 我一定會大罵佢. 後來好彩有一位女侍應看到, 幫忙執番, 我要多謝呢位好好心既小姐.

最後, 不得不提是這家店的衞生, 一開始坐下時已發覺餐具有一隻用過的匙, 不是洗不乾淨, 是用過. 到分湯時, 3個碗有2個是有污蹟, 向侍應表示後, 他好像沒反應, 要開口叫他換才做.

總結來說, 這家店食物不是很差, 只係一般,但收費不成比例.

何況再好食, 要有合適既環境,起嗎不受無必要既滋擾,安安樂樂咁食飯

如果你有小朋友, 這兒又不太歡迎你,

如果你不是熟客, 又不會有訂位

太多如果......

不過我就一定唔會再去

2012-07-16 60 瀏覽
Waiter執枱執成十分鐘,帶位姐姐黑口黑面,態度又差!食物又冇味!今日叫咗個做梗信用咭優惠嘅套餐,頭盤醉雞冇酒味!其他還可以,除咗個甜品,高力豆沙,成個波羅叉燒包咁!
45 分鐘 (堂食)
用餐優惠
信用卡優惠
2012-03-28 121 瀏覽
首先,再次多謝 Openrice ! 送上 「 龍鳳黐孖J」 奧海城特別場戲票兩張! 讓我再有藉口約他睇戲!由於,他當日下午致電給我,下班後 8:30 才到奧海城,特別場 9:50 才開始;那麼!我趁著多餘時間,在奧海城二期及三期找找心水餐廳! 其實!我找了位於奧海城二期與戲院同個商場的 <越棧> 及奧海城三期的 <霸王山莊>!看看他喜歡哪間?!當晚晚飯,他選了<霸王山莊>! 可能這裡有他喜歡食的鎮江肴肉吧!現時,<霸王山莊> 在全港梗存三間分店,分別位於尖沙咀、沙田及奧海城。提供新派京、川、滬、杭等各地名菜。看來店子門面不大又不起眼,還要位於商場 1 樓深處的角落裡!十分格攝! 隔離正是百佳集團的 International 超級市場。( 由於,時間倉促!急忙走入去又趕著走,來不及影門面!我只好在其官方網頁下載門面相片,讓大家到時不會入錯地方吧!) 這裡佔地不算大!勝在環境總算舒適! 枱與枱之間有合理空間!而且,二人枱夠闊大! 服務方面真是值得一讚!就算我們坐在店中角落位置,侍應不時為我們舀湯!他們沒有忽略每枱食客所需!
首先,再次多謝 Openrice !
送上 「 龍鳳黐孖J」 奧海城特別場戲票兩張!
讓我再有藉口約他睇戲!

當晚晚飯,他選了<霸王山莊>!
可能這裡有他喜歡食的鎮江肴肉吧!

<霸王山莊> 官方網頁下載門面相片
這裡佔地不算大!勝在環境總算舒適!
枱與枱之間有合理空間!而且,二人枱夠闊大!
這裡佔地不算大!勝在環境總算舒適!枱與枱之間有合理空間!
儘管全場食客,侍應很忙碌;不時殷勤地為食客加茶。
綠油油的餐牌
人參烏龍茶
入口時是清清的茶味,人參味道尚未發揮出來!飲到尾聲,人參的甘味可發揮得淋漓盡致!口中甘香餘韻!作為用餐前及餐後飲用,有不同味覺享受!
餐前飲可以先清一清喉嚨!餐後飲則可以沖走食物帶來的異味!真是不錯!

前菜
拍青瓜
青瓜脆嫩清爽!略帶蒜香!味道甚好!很有風味!是餐前醒胃又健康的小食!
人參烏龍茶及拍青瓜
砂鍋雲吞雞湯 (例) $88
這個足夠三至四人份量的砂鍋相當有睇頭!
侍應會幫我們分配這鍋湯,還會為我們將雞切成小件,方便進食!認真貼心!

湯底呈奶白色!看來幾濃郁似的!咸淡適中,清甜又少油!配料包括金華火腿粒、多棵小棠菜、大大粒的雲吞、半隻雞;十分足料!
作為配料的小棠菜總算鮮嫩,雲吞菜肉比例均勻,味道恰到好處!
雞件煲湯後較為嚡口!我們每人可分3 小碗!果然份量充足!
砂鍋雲吞雞湯 (例)
大大粒的雲吞
糟溜魚片 $88
酒糟的甜味,提升魚鮮味!魚片份量不少!滲出香嫩肉汁!魚質鮮滑!食落口不覺腥味,相當肥美!加入一些雲耳,軟腍入味!還有一些薑片、蔥頭增添香氣!相當不錯!討人喜愛!值得推介!
糟溜魚片
霸王小籠包 $32
剛剛蒸好送上枱,熱辣辣的!
皮薄得來又可保持一定韌度!夾起不易穿,做到了基本的要求,可以收貨。
整粒放入口,湯汁算是豐盈!
肉嫩鮮美,很鮮甜!實在美味得很!不用蘸上醋,已夠滋味!
霸王小籠包
皮薄得來又可保持一定韌度!夾起不易穿!
總括而言!食物方面,上菜尚算快!整頓飯是水準之作!服務方面,店員服務都不錯,效率高,反應快!

我們很期待品嚐這裡的片皮鴨及其他美食呢!
2012-03-20
<霸王山莊> 官方網頁下載門面相片
綠油油的餐牌
人參烏龍茶及拍青瓜
這裡佔地不算大!勝在環境總算舒適!枱與枱之間有合理空間!
砂鍋雲吞雞湯 (例)
大大粒的雲吞
皮薄得來又可保持一定韌度!夾起不易穿!
糟溜魚片
霸王小籠包
  • 人參烏龍茶
2012-03-05 62 瀏覽
若不看'水牌', 隨便逛奧海城3期的話未必會逛到轉角盡頭的霸王山莊, 真的有點身'墮角' 這晚等了不久, 便能入座, 店內環境不錯, 很舒服, 有幾部高清電視供不同方位的客人觀看, 在我記憶中, 其他店是沒有電視的呢....這冷盤是頭盤, 味道不錯, 雞粉粉皮的麻醬真的不錯, 而花雕雞全是脾肉及少許翼, 真是'啖啖肉', 讚!原本應該不算濃味的菜, 以為是很清淡, 誰不錯在菜曲底部的粉絲是有濃湯味道的, 夾雜著菜苗一起吃效果很好!有瑤柱的海皇羹真難得, 不吝嗇這些少少的材料令客人留下深刻印象呢..需時45分鐘製作的填鴨令人滿心期待, 結果都不太失望 兩籠粉皮很軟, 絕不乾, 還很細心地每塊之間都被蒸紙分隔, 很花功夫及時間的細心步驟, 真要讚一下, 當然鴨是沒什麼出錯的, 非常美味, 伴以青瓜及蒜片和甜醬真是令人回味無窮!
雞絲粉片+花雕雞
上湯菜苗
海皇羹
北京填鴨
需時45分鐘製作的填鴨令人滿心期待, 結果都不太失望

2012-02-15
15 分鐘 (堂食)
雞絲粉片+花雕雞
上湯菜苗