餐廳: 飲茶 (南豐大廈)
資訊:

1K
2024-07-01 2614 瀏覽
🚇交通:近上環站E5出口,在湊湊鍋樓上。🏠環境:裝潢以金色為主,設計帶點輕奢華,以落地玻璃窗卡座最為吸引和打卡,可欣賞到中上環街景。🍽️晚市:提供二或四人套餐,有小菜、主食、點心和例湯,相當豐富和飽足。二人套餐 $398🥢七彩茄子可以選擇兩碟冷盤,這是其中之一,醬料濃郁帶點辣,茄子🍆軟滑,很惹味!🥢雞絲拉皮有雞絲、滑捋捋粉皮、青瓜絲等,以花生醬拌勻,清爽開胃。🥢睇住流奶(2件)可愛😍造型的流心奶黃包,🤩奶黃醬濃郁而帶點鹹香,好棒👍!🥢師傳燉湯(2碗)湯料有雞腳、豬肉和紅蘿蔔🥕,清香不油膩,入口很滋潤☺️,有去濕的功效,很適合春夏季!🥢XO醬淮山蝦球炒得不是濃味,😆走清新風格,淮山大片軟綿、蝦🍤球爽彈、少量瓜片和青紅椒🌶️伴碟。🥢安格斯牛肉河🤤牛肉大片而多,入口軟韌,配料有洋蔥🧅和蔥絲,🥰河粉炒很很有鑊氣和濃郁,整體高質。🥢時日精選甜品 $20當日是提供伯爵茶奶凍,淡淡的茶香,味道不會過甜😁,入口相當嫩滑,好吃👍!
🚇交通:近上環站E5出口,在湊湊鍋樓上。
🏠環境:
裝潢以金色為主,
設計帶點輕奢華
以落地玻璃窗卡座最為吸引和打卡,
可欣賞到中上環街景。
🍽️晚市:
提供二或四人套餐,
有小菜、主食、點心和例湯,相當豐富和飽足。
二人套餐 $398
🥢七彩茄子
雞絲拉皮
🥢雞絲拉皮
有雞絲、滑捋捋粉皮、青瓜絲等,以花生醬拌勻,清爽開胃。
睇住流奶
🥢睇住流奶(2件)
睇住流奶
可愛😍造型的流心奶黃包,🤩奶黃醬濃郁而帶點鹹香,好棒👍!
師傳燉湯
🥢師傳燉湯(2碗)
🥢XO醬淮山蝦球
炒得不是濃味,😆走清新風格,淮山大片軟綿、
XO醬淮山蝦球
蝦🍤球爽彈、少量瓜片和青紅椒🌶️伴碟。
🥢安格斯牛肉河
安格斯牛肉河
🤤牛肉大片而多,入口軟韌,配料有洋蔥🧅和蔥絲,
安格斯牛肉河
🥰河粉炒很很有鑊氣和濃郁,整體高質。
伯爵茶奶凍
🥢時日精選甜品 $20
2024-06-29
雞絲拉皮
師傳燉湯
伯爵茶奶凍
2024-06-28 324 瀏覽
呢間喺南豐大廈嘅點心店主打特色創意點心🫖亦都有唔同嘅小菜、炒粉麵、燒味等等,而茗茶方面除咗傳統嘅普洱、鐵觀音等外,仲有白桃烏龍茶呢啲比較特別嘅茶種🤓睇住流奶(3件) $49係三件好可愛嘅流沙包!佢哋用楚楚可憐嘅眼神望住你🥺真係有啲唔捨得食,搣開就係金黃色嘅奶黃餡😆卡邦尼小甘筍(3件)$42賣相好似真嘅蘿蔔仔咁,個皮有啲似鹹水角咁,煙煙韌韌🥕而入面嘅餡就係火腿絲加少少芝士,食食下都食得出一啲卡邦尼嘅味道😗黑松露手撕雞 $98一放上枱已經聞到好香嘅黑松露味🍄呢款手撕雞同平時食開嘅有啲唔同,加入咗西芹絲同大量嘅炸乾蔥喺入面,食起嚟有多幾重口感😝(半隻)馳名芝麻吊燒雞 $168燒雞燒至金黃色🐔上面舖滿咗大大粒嘅芝麻,食起嚟更加香口,另外仲配咗個蒜豉油,有啲似海南雞飯嗰隻黑豉油甜甜哋😌安格斯牛肉河 $118炒得好有鑊氣,呢度用上咗安格斯牛肉,比平時嘅乾炒牛河更加有肉味🐮亦都有配埋辣椒醬🌶️

睇住流奶(3件) $49

卡邦尼小甘筍(3件)$42

黑松露手撕雞 $98

(半隻)馳名芝麻吊燒雞 $168

安格斯牛肉河 $118
2024-06-28 211 瀏覽
位於上環地鐵站附近的「飲茶」,以其精緻的點心和創新的粵菜聞名,環境雅緻,以這個地段來講,幾抵食呀❤️。魔鬼帶子餃給人留下深刻印象,外型是可愛的魔鬼魚,咬下是大大粒鮮甜的的帶子。此外,其他點心和懷舊粵式小菜,例如千島鮮蝦脆雲吞🦐、椒鹽龍鬚🦑、心太軟豆腐粒、懷舊黑松露蝦多士🦐都好好食呀!主食方面,我們點了龍蝦湯海鮮泡飯🦞,真的非常有驚喜,以新鮮的龍蝦和海鮮入饌,每一口都鮮甜滋味,真係好味唔錯呀。

位於上環南豐大廈嘅「飲茶」一列落地玻璃望住中上環最繁華嘅街道睇望樓下熙來攘往嘅行人我就喺度慢慢嘆茶呢種反差感特別chill🤭飲茶提供新派點心款款造型新奇即使知道食味如何都有興趣去再試⼀試🤪我地要左個二人餐再加點心食完飽到上心口😂前菜兩款七彩茄子色彩鮮艷令人胃口大開茄子嫩滑彩椒惹味麻煩三菇菇菌麻辣爽口師傅燉湯湯頭清潤湯料足睇住漏奶奶皇包眼碌碌超可愛😂流奶效果搞笑感覺比平時食更多奶皇更流心蟹籽燒賣燒賣厚肉大粒食到原隻彈牙蝦仁螞蟻上樹粉絲Q彈入味份量多安格斯牛肉河牛河夠鑊氣唔算太油👍加辣醬⼀齊食最地道!
位於上環南豐大廈嘅「飲茶」
一列落地玻璃

粉絲Q彈入味
份量多

牛河夠鑊氣
唔算太油👍
加辣醬⼀齊食最地道!
2024-06-21
2024-06-27 167 瀏覽
yummy yummy yummy yummy 飲茶喇~~ 呢間餐廳既嘔奶奶皇包你一定見過啦~ 但其實除咗打卡點心,佢地仲有經濟 2人/4人套餐有齊前菜/點心/燉湯/小菜/粉麵同甜品,2人套餐價都只係 $398 真係幾抵食前菜香橙白玉: 呢個我第一次食,白玉即係冬瓜條再淋上橙汁,味道酸酸甜甜好開胃雞絲拉皮: 芝麻醬加粉皮雞絲同青瓜絲,呢道涼拌小菜我好鐘意點心荀尖鮮蝦餃,因為之前已試過佢地既打卡點心,今次又試其他~ 蝦餃好足料蝦肉餡滿滿好滿足燉湯師傳燉湯(位) 蟲草花雞腳燉湯 真係夠晒足料好滋補養顏京蔥尖椒炒牛肉京蔥同尖椒爆得超香好有火候,而牛肉亦軟嫩多汁,用黎送飯一流呀~芝士海蝦伊麵大蝦炸過好香口再加埋芝士汁味道好香好惹味最後仲每人加 $20 要時日甜品 --芒果布甸,呢個芒果布甸真係好抵食,因為啲芒果肉極多,淨係食芒果都抵呀真係

前菜

雞絲拉皮: 芝麻醬加粉皮雞絲同青瓜絲,呢道涼拌小菜我好鐘意

點心

燉湯

師傳燉湯(位) 蟲草花雞腳燉湯 真係夠晒足料好滋補養顏

京蔥尖椒炒牛肉

芝士海蝦伊麵

大蝦炸過好香口再加埋芝士汁味道好香好惹味

2024-06-26 138 瀏覽
上網見到個好得意嘅奶皇包🤩搞到我都好想去食,呢日就同屋企人過咗去呢間飲茶度食飯啦🥰睇住流奶估唔到呢個奶皇包造型過癮之餘,味道都幾好食喎😋軟熟嘅饅頭,裏便個餡真係流沙架!蟹籽燒賣每粒燒賣都幾大粒喎,啖啖肉仲有少少冬菇香😍上面橙色嘅嘅蟹籽,配上燒賣皮嘅黃色,睇見都真係好有食慾😚XO醬炒蝦腸粉一上枱已經聞到好香噴噴,好有鑊氣嘅感覺!XO醬輕微辣,好惹味呀,裏面嗰幾隻蝦都好彈牙🍤芝士海蝦伊麵每隻海蝦都用薄薄嘅粉漿包裹住再拎去炸😜炸完之後更加容易沾滿芝士汁😌最後嗌多咗個甜品拼盤,幾抵食喎!$118有三樣甜品❣️有勁多芒果果肉嘅芒果布甸Earl Grey超級香濃嘅伯爵茶奶凍!仲有好精緻嘅初嚐禁果,煙韌嘅外皮包裹住玉桂蘋果🤩
上網見到個好得意嘅奶皇包🤩
搞到我都好想去食,呢日就同屋企人過咗去呢間飲茶度食飯啦🥰

睇住流奶

估唔到呢個奶皇包造型過癮之餘,味道都幾好食喎😋
軟熟嘅饅頭,裏便個餡真係流沙架!

蟹籽燒賣

每粒燒賣都幾大粒喎,啖啖肉仲有少少冬菇香😍
上面橙色嘅嘅蟹籽,配上燒賣皮嘅黃色,睇見都真係好有食慾😚

XO醬炒蝦腸粉

一上枱已經聞到好香噴噴,好有鑊氣嘅感覺!
XO醬輕微辣,好惹味呀,裏面嗰幾隻蝦都好彈牙🍤

芝士海蝦伊麵

每隻海蝦都用薄薄嘅粉漿包裹住再拎去炸😜
炸完之後更加容易沾滿芝士汁😌

最後嗌多咗個甜品拼盤,幾抵食喎!$118有三樣甜品❣️
有勁多芒果果肉嘅芒果布甸

Earl Grey超級香濃嘅伯爵茶奶凍!

仲有好精緻嘅初嚐禁果,煙韌嘅外皮包裹住玉桂蘋果🤩

• 芒果布甸
  • 初嚐禁果
First time to be back after Yum Cha had been renovated. I like the previous version more, as in the current version, the tables are much closer to each other as they put more tables. I guess they did fulfill their objective of maximizing the number of customers during the high-traffic times, but it affected the customer experience.This time we ordered the set for 2 for $398, and +$20 for 1 dessert to share. The set only contains one dim sum, so for those who would like to try their dim sums,

This time we ordered the set for 2 for $398, and +$20 for 1 dessert to share. The set only contains one dim sum, so for those who would like to try their dim sums, better not to order the set.

I didn’t expect the fried wonton to be in this presentation of deep-fried gyoza. I was expecting wontons with loose ends. The inside was fully filled with shrimps.

The soup was good.

All the stir-fried dishes were nicely done, especially the prawns with bouncy texture and the beef noodles. The beef was also tender.

We’re so full. Lucky that we only ordered 1 dessert of the day instead of 2. The dessert was a refreshing one. We couldn’t tell from its name, while it’s pink guava. It’s a nice one and not too sweet.
2024-06-21
  • 乾炒牛河
趁父親節,早幾日帶左爸爸去上環飲靚茶食小菜🫖特別日子當然要搵間環境靚既餐廳😋上網見到【飲茶】呢間中菜館~裝修優雅有格調,坐得舒服😌員工服務都好細心有禮~父親大人表示滿意🙃我地叫左二人套餐 ($398加一)🥰包2碟前菜、1件點心、2碗湯品、1碟小炒、1碟飯麵😋❥ 呷醋木耳帶有微酸、容易入口既開胃前菜🤤口感夠Q彈、爽口,唔錯👍🏻❥ 雞絲拉皮份量都唔少,粉皮薄身、彈牙,大量麻醬令到佢味道更吸引🤤連埋青瓜絲、紅蘿蔔絲一齊食,有清新減膩既感覺🥒正!❥ 睇住流奶係呢度既招牌菜🤗🤗🤗必點!賣相超級精緻可愛😍流沙包好足料🤩一咬落去奶皇就傾瀉出來🤪奶黃味好濃郁,趁熱食一流!❥ 師傳燉湯燉湯味道濃郁,唔會太鹹或太淡!湯品配搭左烏雞、紅蘿蔔等食材🥕感覺好滋補😌❥ 蜜餞黑椒牛仔骨牛仔骨鮮嫩多汁,一咬落去就已經骨肉分離,蜜餞風味配上黑椒汁,甜甜辣辣,好惹味!❥ 安格斯牛肉河河粉炒得好香口😍食落煙韌!安格斯牛肉份量好多,肉質軟嫩,重牛味💗❥ 時日精選甜品 +$20當日既精選甜品係芒果布甸🥰芒果味超香~~🥭布甸口感綿密!面頭仲有少量芒果肉,好滿足🤩
趁父親節,早幾日帶左爸爸去上環飲靚茶食小菜🫖
特別日子當然要搵間環境靚既餐廳😋
上網見到【飲茶】呢間中菜館~
裝修優雅有格調,坐得舒服😌
員工服務都好細心有禮~
父親大人表示滿意🙃

我地叫左二人套餐 ($398加一)🥰
包2碟前菜、1件點心、2碗湯品、1碟小炒、1碟飯麵😋

❥ 呷醋木耳
帶有微酸、容易入口既開胃前菜🤤
口感夠Q彈、爽口,唔錯👍🏻

❥ 雞絲拉皮

❥ 睇住流奶
係呢度既招牌菜🤗🤗🤗必點!
賣相超級精緻可愛😍
流沙包好足料🤩一咬落去奶皇就傾瀉出來🤪
奶黃味好濃郁,趁熱食一流!

❥ 師傳燉湯
燉湯味道濃郁,唔會太鹹或太淡!
湯品配搭左烏雞、紅蘿蔔等食材🥕感覺好滋補😌

❥ 蜜餞黑椒牛仔骨

❥ 安格斯牛肉河
河粉炒得好香口😍食落煙韌!
安格斯牛肉份量好多,肉質軟嫩,重牛味💗

❥ 時日精選甜品 +$20
當日既精選甜品係芒果布甸🥰
芒果味超香~~🥭布甸口感綿密!
面頭仲有少量芒果肉,好滿足🤩
2024-06-14
2024-06-23 88 瀏覽
嘆完下午茶,其實唔肚餓,但係7:30左右,又想食啲嘢,朋友提議食點心,正合我心意。不過中上環夜晚食點心,選擇真係唔多,最終搵到呢度。因為唔肚餓,只係叫咗四款點心:一籠八戒 其實係豬造型嘅叉燒包,都算合格,叉燒餡料切到細細粒,味道適中,外皮軟腍腍,唔係傳統嘅叉燒包爆開嗰種皮,係用奶皇包嗰種圓包皮。蟹籽燒賣呢款點心冇乜特別,同傳統燒賣差不多,不過頂部就唔係一隻蝦,係有啲蟹籽,裏面都係豬肉為主,有少許冬菇,略嫌偏鹹,可能我哋唔肚餓,所以啖啖肉,覺得有啲飽滯。本來唔係想叫燒賣㗎,要提提大家,有啲點心夜晚係唔供應嘅,所以我哋原本揀嘅腸粉,叉燒酥都已經冇晒。魔鬼帶子餃帶子餃有驚喜,因為冇相片睇,以為魔鬼嘅意思係辣辣地,點知一上枱,原來係扮魔鬼魚造型,都算幾Q,餃唔算大,一籠得兩隻,略嫌貴咗少少,不過裏面都足料,有一隻大蝦,同埋帶子,非常鮮味,呢個價錢,如果有多一兩隻就好啦😆野菌素餃子呢款餃子普普通通,都係同出面酒樓一樣嘅味道,勝在淡淡地,係我預料之中嘅。

因為唔肚餓,只係叫咗四款點心:

一籠八戒

魔鬼帶子餃

野菌素餃子

2024-06-20 98 瀏覽
放工過來上環真的很方便,所以又來到上環找吃,之前來的時間發現了這家店,有很多可愛點心💫 . 雖然是飲茶的地方,但設計極具時尚感,不是傳統那些,感覺比較輕鬆。這裡晚間除提供中式點心外,亦有其他主食炒麵飯料少菜等💫 再加上賣相非常可愛中式點心,充滿造型,大小朋友都愛上💫 . 晚上亦有套餐提供, 二人前為HKD398+10%服務費💫 . 前菜小食❣️七彩茄子涼拌小菜茄子,口感軟腍,舖清紅椒跟醬油,入口微辣,非常開胃💫.❣️皮蛋豆腐豆腐切薄片,中間在鋪滿皮蛋碎,再淋上胡麻醬汁,夏天吃非常醒胃💫. 點心❣️睇住流奶顧名思義留心奶皇包,加咗一對眼睛造型更加精靈,包質感覺鬆軟中間流心味道一流🫶🏻. 燉湯❣️烏雞排骨燉湯燉湯非常足料,有烏雞跟排骨,非常滋補,入口鮮甜💫.主菜小炒❣️蜜餞黑椒牛仔骨醬汁帶有淡淡蜜味,雪花紋細緻,嫩滑有咬口,伴菜薯仔吸收醬汁,非常入味,再配黑椒,更豐富香濃💫. 炒粉麵飯❣️安格斯牛肉河炒河有鑊氣而不油膩,每條河粉都色澤均衡,配上大量嘅安格斯牛肉入口味道濃郁,牛肉味濃💫. 果汁❣️鮮橙汁 微酸的橙汁,可以解膩,入口清新💫.時日精選甜品🍮芒果布甸絕對足料,每一口都滿滿芒果🥭💫
❣️七彩茄子
❣️皮蛋豆腐
. 點心
❣️睇住流奶
. 燉湯
❣️烏雞排骨燉湯
燉湯非常足料,有烏雞跟排骨,非常滋補,入口鮮甜💫
主菜小炒
❣️蜜餞黑椒牛仔骨
. 炒粉麵飯
❣️安格斯牛肉河
. 果汁
❣️鮮橙汁
微酸的橙汁,可以解膩,入口清新💫
時日精選甜品
🍮芒果布甸
絕對足料,每一口都滿滿芒果🥭💫
2024-06-19 41 瀏覽
飲茶食點心係不分早午晚😌今晚好想食燒賣,結果嚟左呢度~芝士海蝦伊麵,芝士好濃,海蝦肉質好結實彈牙,海蝦炸過,雖然淋左芝士汁,但係都仲有點兒脆,口感唔錯👍🏻蟹籽燒賣,我最鍾意食燒賣,每次去飲茶必點,呢度嘅燒賣好飽滿好足料😋魔鬼帶子餃,唔知點解魔鬼,直到上枱…卡哇依😍😍😍係魔鬼魚造型😍有啲唔捨得食帶子幾大粒,很甜,驚喜👍🏻馳名芝麻吊燒雞,皮好脆,滿滿嘅芝麻香味,肥瘦適中,雞醃得唔錯,鹹香👍🏻👍🏻又是滿足的一晚😋
飲茶食點心係不分早午晚😌今晚好想食燒賣,結果嚟左呢度~
帶子幾大粒,很甜,驚喜👍🏻

又是滿足的一晚😋
2024-06-13
5 分鐘 (堂食)
  • 芝士海蝦伊麵
  • 魔鬼帶子餃
2024-06-18 33 瀏覽
中上環呢頭好多特色餐廳,呢間中菜館主打新派點心中菜,點心整得夠精緻,仲有多款中菜小炒。餐廳環境夠光猛,座位夠晒闊落,唔會有傳統侷促同嘈雜嘅感覺,適合坐耐少少傾吓偈!------------------------------🐓◖馳名芝麻吊燒雞◗ $168店家獨創嘅燒雞菜式,外皮裹滿芝麻粒,再拎去燒製,外皮口感更脆更香,裏面肉質keep住juicy嫩滑!雞肉沾上炸蒜豉油,雞味更出,🥐◖睇住流奶◗ $49流沙包個名改得好別致,外表都好可愛!包體好鬆軟,裏面包住滿滿嘅流沙餡,濃郁嘅鹹蛋黃味仲有起沙嘅感覺,好食!🐖◖一籠八戒◗ $49叉燒包改呢個名好搞笑,豬仔嘅外型精緻又可愛!裏面幾多叉燒,肥瘦均勻,食到粒粒叉燒,外皮夠鬆軟,好食!🍤◖蟹籽燒賣◗ $68燒賣大大粒,面頭係爽脆嘅蟹籽,內餡係瘦肉同蝦肉,爽脆有口感,幾鍾意佢冇落肥肉,食落冇乜油膩感~🥠◖老乾媽蘿蔔糕 ◗ $69蘿蔔糕切成正正方方骰仔尺寸,先輕炸過,加入洋蔥同老乾媽辣椒醬翻炒,外脆內軟,唔會好辣,充滿辣椒香氣!🌟 Encore指數:8.7/10
🐓◖馳名芝麻吊燒雞◗ $168

🥐◖睇住流奶◗ $49

🐖◖一籠八戒◗ $49

🍤◖蟹籽燒賣◗ $68

🥠◖老乾媽蘿蔔糕 ◗ $69

🌟 Encore指數:8.7/10
  • 睇住流奶
收工約咗個朋友食飯🥰呢一間飲茶就係中環其中一間性價比相對比較高嘅點心舖🤤🤤環境非常之寬闊,坐得好舒服👍🏻👍🏻最啱成班朋友坐低傾吓偈嘆茶☕️☕️我哋就叫咗:❤️前菜拼盤 $149雞絲粉皮,皮蛋豆腐,黑松露蝦多士,呢個前菜拼盤勁抵食🩵💙雞絲粉皮🐣🐣份量十足,而且味道豐富😝皮蛋豆腐淋上🥰🥰麻醬相當滋味🤤黑松露蝦多士🍤外脆內軟♥️蝦肉彈牙🍤🍤仲灑上芝麻😍配埋松露醬真係一流😊😊💛鴿吞鳳梨 $49呢個點心賣相一流🐦🐦一個鳥籠入邊裝住三個雀仔模樣嘅點心💛💛食落類似鳳梨酥,有好香甜同埋濃郁嘅鳳梨果肉🍍🍍🩷睇住流奶$49有三個賣相勁cute嘅流沙包🤤🤤搣開個包奶黃流沙流心咁樣出晒嚟😍😍😍勁足料🔥🔥熱辣辣😊真係勁正😆🧡千島鮮蝦脆雲吞$59三粒新鮮炸起嘅鮮蝦雲吞🥟🥟香脆嘅表皮包住飽滿嘅鮮蝦肉餡😍😍😍再點埋千島醬汁🩷鮮味十足🍤🍤🩶魔鬼帶子餃$59魔鬼帶子餃賣相都好可愛😍😍內餡包咗帶子同埋蝦肉🍤🍤餡料極多🧡🧡💚蟹籽燒賣$68蟹籽燒賣1籠4粒🥰口感爽口彈牙😍香菇同埋豬肉嘅味道🍄‍🟫再加埋蟹籽嘅鮮味😝真係好啱我嘅口味😊😊食完咁多籠點心🫖🫖再嘆番杯香片🩷🩷真係非常舒暢🤤🤤

我哋就叫咗:

❤️前菜拼盤 $149
雞絲粉皮,皮蛋豆腐,黑松露蝦多士,呢個前菜拼盤勁抵食🩵💙
雞絲粉皮🐣🐣份量十足,而且味道豐富😝皮蛋豆腐淋上🥰🥰
麻醬相當滋味🤤黑松露蝦多士🍤外脆內軟♥️
蝦肉彈牙🍤🍤仲灑上芝麻😍配埋松露醬真係一流😊😊

💛鴿吞鳳梨 $49
呢個點心賣相一流🐦🐦一個鳥籠入邊裝住三個雀仔模樣嘅點心💛💛
食落類似鳳梨酥,有好香甜同埋濃郁嘅鳳梨果肉🍍🍍

🩷睇住流奶$49

蟹籽燒賣1籠4粒🥰口感爽口彈牙😍香菇同埋豬肉嘅味道🍄‍🟫
再加埋蟹籽嘅鮮味😝真係好啱我嘅口味😊😊

食完咁多籠點心🫖🫖再嘆番杯香片🩷🩷真係非常舒暢🤤🤤
  • 鴿吞鳳梨
有個朋友去英國返嚟,心心念念地想食點心,小編當然帶佢去一間充滿着香港本土口味嘅小店。👍🏻雞絲涼皮份量唔算多,但係勝在都幾精緻,涼皮滑捋捋,有少少彈性,麻醬夠濃郁。👍🏻乳鴿乳鴿燒到皮脆肉嫩,雖然size就細細隻,但係兩個人食就剛剛好 餐廳更加會配上即棄手套同埋粗鹽俾你自行調味。👍🏻老乾媽蘿蔔糕一粒粒嘅蘿蔔糕炒得非常香口,加上芽菜同洋蔥帶少少爽口嘅感覺!👍🏻筍尖鮮蝦餃完全有一分錢一分貨嘅感覺,外皮晶瑩剔透,咬落煙靭,裏面嘅蝦肉餡料爽甜!👍🏻睇住流奶小編覺得係必點嘅款式,外型可愛,裏面嘅流心效果做得相當澎湃,而且蛋黃味出色帶有少少顆粒嘅感覺,記住趁熱品嚐!👍🏻鳳梨咕嚕肉 炸粉嘅處理拿捏得剛剛好,食落肉質都幾爽嫩,旁邊嘅菠蘿亦都經過火炙,食落幾鮮甜!💡每一款點心都無添加味精,而且係用上天然菜汁作為調色!

👍🏻雞絲涼皮

👍🏻乳鴿

👍🏻老乾媽蘿蔔糕

👍🏻筍尖鮮蝦餃

👍🏻睇住流奶

👍🏻鳳梨咕嚕肉

💡每一款點心都無添加味精,而且係用上天然菜汁作為調色!

2024-06-12 26 瀏覽
為食妹👧🏻無時無刻都鍾意嘆茶🍵🫖朋友帶我黎到位於中環南豐大廈「飲茶」食晚飯🥣餐廳提供套餐 套餐包括前菜、點心、燉湯、小菜、粉麵、甜品。。。2人套餐只係$398 認真抵食❤️✨2人套餐✨🫧前菜➰香橙白玉 白玉係指冬瓜 爽甜多汁 配上酸甜橙汁 非常開胃➰雞絲拉皮芝麻醬汁拌勻粉皮、雞絲、青瓜絲、蘿蔔絲 口感豐富🫧點心睇住流奶 造型特別🥰有眼睛的黃色小包 一咬奶黃湧出來 🫧燉湯師傳燉湯(位) 蟲草花雞腳燉湯 香甜清潤🫧小菜XO醬淮山蝦球 蝦球爽口彈牙 淮山健脾有益 用XO醬炒好惹味🫧粉麵安格斯牛肉河 牛肉嫩滑 河粉條條分明 鑊氣十足🔥忍唔住一啖接一啖🫧時日精選甜品芒果布甸 布甸香甜美味 口感香滑結實

✨2人套餐✨
🫧前菜
➰香橙白玉
白玉係指冬瓜 爽甜多汁 配上酸甜橙汁 非常開胃

➰雞絲拉皮
芝麻醬汁拌勻粉皮、雞絲、青瓜絲、蘿蔔絲 口感豐富

🫧點心
睇住流奶 造型特別🥰有眼睛的黃色小包 一咬奶黃湧出來