2017-11-07 33 瀏覽
今日放咗工之後,嚟到太子區遊走,係冇咁旺嘅區域入邊,發現有一間好日式裝修嘅小店,諗住來支持一下。呢間店專門做拉麵,一入到門口,以至到食嘅過程入邊,感覺到店員好有熱誠,亦都好有禮貌。再望望個裝修,大部份由木製成嘅裝潢,感覺有啲似去咗日本。佢哋有幾款「魂」,各位可以因應自己喜好,喜歡邊一啲湯底同埋配料,可以揀返適合自己嘅「魂」店員建議我哋用平板去輸入想叫嘅嘢食同埋嘢飲,操作簡單,亦都好方便,當你輸入左之後,唔使叫人,你所選擇嘅,好快就送到你面前!以下呢個係青龍秘製嘅菠菜汁加埋豚骨湯,調校得啱啱好,唔會有一邊搶左另一邊嘅味道,叉燒亦都好肥美,流心蛋都好juicy,最後忍唔住飲埋啲湯佢另外,我哋都叫咗一個太極首先講個湯底,墨魚汁非常足料,濃濃的味道吸收左係成個拉麵底入面,特別推介嘅係,叉燒上面有舊香滑嘅蟹膏,仲有塊金萡喺上面,成件事好high class,味道亦都係非常之好嘅。同傳統嘅拉麵鋪一樣,係平板上面,係可以自行選擇拉麵嘅軟硬度,湯嘅濃度,配料嘅多少,你都可以追加唔同嘅配料,個人認為拉麵嘅軟硬度選擇返中間或者硬會好食啲,有咬口啲加埋個士多啤梨味嘅波子汽水,好懷舊,味道非常之香甜,食完濃濃

再望望個裝修,大部份由木製成嘅裝潢,感覺有啲似去咗日本。

以下呢個係青龍

另外,我哋都叫咗一個太極

加埋個士多啤梨味嘅波子汽水,好懷舊,味道非常之香甜,食完濃濃既拉麵,飲番支波子汽水,嘆!

黎開太子區,建議大家都可以試一下呢間質素幾好嘅拉麵店
2017-11-05
  • 太極
1K
2017-11-06 179 瀏覽
魂,這間拉麵店獨特之處就是只有四種拉麵,與很多日本的小店一樣,只專注做幾款食物,只是用心製作幾種食物,不需要花巧,這是我最欣賞的。四款拉麺:▪️魂($89)濃豚骨湯、义燒、玉子▪️火魂($99)蕃茄辣汁配豚骨湯、义燒、玉子、三文魚肉▪️太極 ($99)墨魚汁配濃骨湯、义燒、玉子、蟹膏、金箔▪️青龍 ($99 晚上六時後供應)秘製菠菜汁配豚骨湯、义燒、玉子、蟹肉、魚子醬魂($89)我們選擇了魂拉麵,因為是原味的豚骨湯是拉麵的靈魂,從中可以試到湯底的原汁原味,濃濃的湯底充滿豚骨的香甜味。拉麵選擇了中等硬度,麵質爽彈,义燒有肉味,肥瘦適中。玉子有半隻,流心的蛋黃正合我的心意。落單除了可以用 order 紙外,亦可用平板電腦,更可選擇麵的軟硬度和醬油的濃度。太極($99)太極就是黑黑的墨魚汁配奶白的豚骨湯。墨魚汁倒進碗內一半的麵條,令麵條一半黑、一半白、形成太極。濃黑的墨汁把麵條也染了黑色,麵條爽彈。义燒上面放了一份蟹膏,蟹膏上有一點金箔,蟹膏鮮甜,金箔矜貴。濃黑的墨汁把麵條也染了黑色,麵條爽彈。墨魚汁真是黑過墨汁。麵條一半黑、一半白、形成太極日本梅子雪碧($18)梅子是日本產的,配合雪碧,甜甜酸酸,

四款拉麺:
▪️魂($89)
濃豚骨湯、义燒、玉子
▪️火魂($99)
蕃茄辣汁配豚骨湯、义燒、玉子、三文魚肉
▪️太極 ($99)
墨魚汁配濃骨湯、义燒、玉子、蟹膏、金箔
▪️青龍 ($99 晚上六時後供應)
秘製菠菜汁配豚骨湯、义燒、玉子、蟹肉、魚子醬

魂($89)

太極($99)

太極

濃黑的墨汁把麵條也染了黑色,麵條爽彈。

濃黑的墨汁把麵條也染了黑色,麵條爽彈。
墨魚汁真是黑過墨汁。麵條一半黑、一半白、形成太極

日本梅子雪碧($18)

日本梅子雪碧

梅子是日本產的,配合雪碧,甜甜酸酸,又解渴又開胃。
用平板電腦 order 可選走冰,少冰或多冰。

吧枱位置做了間隔,獨食拉麵也可以。

另一邊是四人枱

門面

全日免收加一
2017-11-06
太極
日本梅子雪碧
2017-11-06 61 瀏覽
放假遲起是常識吧,差不多一點落街,見到附近有間新開的拉麵店,所以入去試試。這間位於太子西洋菜街,近界限街交界,位置方便,餐廳空間不大,有6張4人枱及多個散座。食物選擇不多,只有4款拉麵,其中一款還要在6時後才供應。太極拉麵有名你叫太極,一黑一白的對比,這裏的湯底全部都是以豬骨湯製而成,湯底鮮甜濃郁,骨膠原豐富,而這個太極湯底就是以一半豬骨湯,另一半墨汁做成的湯底,一黑一白,相映成趣。拉麵亦有三款硬度選擇,我就揀子中等,麵質煙韌不糊口,硬度適中。流心蛋蛋王略為凝固,一咬開帶點流心效果,還帶點煙薰的味道。表面的蟹膏只有少許,但鮮甜無比,還有點金萡,非常金貴。火魂拉麵除了湯底不同,基本上跟太極拉麵大同小異,火魂湯底是番茄辣味,番茄味道濃郁鮮甜,辣味選了大辣但辣度都是比較輕,可能是番茄的甜味沖淡的辣味,但整體都非常濃郁。拉麵味道不俗,尤其是湯底非常濃郁而且杰身,咸度適中,價錢$99碗,有點貴,但全日免收加一,變相外面差不多,值得一試。

食物選擇不多,只有4款拉麵,其中一款還要在6時後才供應。

太極拉麵

流心蛋蛋王略為凝固,一咬開帶點流心效果,還帶點煙薰的味道。
太極拉麵

表面的蟹膏只有少許,但鮮甜無比,還有點金萡,非常金貴。

火魂拉麵
是月拉麵第三擊:魂拉麵,貴精不貴多今日跟媽媽去花墟和果欄逛逛,不過逛之前總要吃個午餐,而我早已想去魂吃拉麵,至銅鑼灣搬去太子後,我也未曾拜訪過。如果有吃過魂的拉麵也知道它的選擇不多,只有四款拉麵,主要都是想專注煮四種口味。搬了新店後,魂下單都採用平板電腦,與時俱進之餘,也變得環保,不使用紙張下單。媽媽選吃魂拉麵,魂拉麵其實是濃豚骨湯拉麵。玉子富含清新的蛋香,吃起來綿密又細緻,不管是直接單吃,或是將蛋黃攪拌在湯頭裡,都各有風味。魂的叉燒不僅肥瘦度剛剛好,更是有入口即化的口感,還真的會讓人想一吃再吃。湯頭就是拉麵的精髓,經豚骨精心熱製的湯頭,除了有道地的日式濃味,且富含豐富的骨膠原。拉麵選用中粗細麵,不僅吸收了濃郁的精華,吃起來也很彈牙爽口。略帶嚼勁的口感,更是會讓人一口接著一口的狂吃。至於我則依舊選吃火魂拉麵,它乃是蕃茄辣汁配豚骨湯拉麵。火魂拉麵在基本豚骨湯底之外再加入蕃茄相互熬煮而成,讓味道更為豐富,濃醇味美滋味盡收嘴裡,每一口更顯滑潤順口。
是月拉麵第三擊:魂拉麵,貴精不貴多

2017-11-05 69 瀏覽
如果大家想嘗試日本拉麵小店,我會推介太子附近的這一間。 這間小店的服務員態度非常欣勤,我猜想小店是新建的,所以它的裝修都非常新淨,而且室內環境潔淨。 這小店的主打是四款日式拉麵,它有提供一張點餐紙,你可以從這張點餐紙上了解四款拉麵的分別。在這輕輕提一提,四款拉麵的分別主要在於他們的湯底。 我點了青龍和太極的拉麵,本人較喜歡青龍,因為他的湯底比較濃。這小店的食物款式不算多,但你可以透過他提供的電子點餐平板挑選你喜歡的食物和當中的細節,例如拉麵的韌度,湯底的濃度和配料的分量。 另外,想多提的是他的飲品,它提供四款味道的波子汽水,我點了蜜瓜味,他的味道不太假,是我推介的!! 在此提一下,大家開波子汽水時,要小心他可能會溢出總括而言,大家可以點一碗拉麵,然後再加one and only one的小食,墨魚波波,再加波波子汽水嚐一嚐

在此提一下,大家開波子汽水時,要小心他可能會溢出

很好味的日本直送流心蛋
青龍拉麵
蜜瓜味波子汽水
有金薄的太極拉麵
  • 青龍拉麵
2017-11-05 138 瀏覽
記得第一次吃拉麵,接觸的就是濃厚的豬骨湯拉麵,之後它便完全把我「俘虜」起來;記得高峰時期,每次非要吃上兩碗才感滿足,認真誇張!這家開設在住處附近的「魂」拉麵店,聽說之前在銅鑼灣營運,後因加租等問題,才遷址這裡。店舖外觀充滿濃濃的東瀛風,開幕已將近一個多月,相信營運大致也𣈱順,今晚就一於和老婆去試試水準吧,店外有簡單的湯底介紹,包括原味「魂」、「火魂」、「太極」及「青龍」,其實魂是原味的豬骨湯底,其它三種依次是加入了蕃茄辣醬、墨魚汁及菠菜汁熬製而成。內籠是長條形的間格,右邊是一列「個人」單邊卡坐,有點似某拉麵的概念,左邊是正常的枱椅,這張相是由店內往外拍的。第一次來,當然要試試原味豬骨湯底拉麵了,而老婆就選了火魂豬骨拉麵,另加一支日本梅子雪碧。這裡除了用紙落單外,更可用iPad 落單,而且選擇更多,例如可選多葱、多湯、少冰...等。原味豬骨湯底拉麵~大大片紫菜、美味的流心蛋、魚蛋、肉質鬆軟而肥瘦相間的义燒,最喜歡還是那濃濃的豬骨湯底,骨膠原令口腔感覺非常粘糯,像把豬骨內所有的精華也盡數提煉出來;拉麵煙靭彈牙,水準真是不錯。薄切叉燒,肥瘦均勻,肉味香濃,一碗只有一片,實在有點唔多夠喉,看來

原味豬骨湯底拉麵~
原味豬骨湯底拉麵

薄切叉燒,肥瘦均勻,肉味香濃,一碗只有一片,實在有點唔多夠喉,看來下次要多加一片了。

火魂豬骨拉麵~
大致上和魂那碗相似,只是添了蕃茄辣汁,再在叉燒面上放入小量辣椒絲,老婆也說幾有辣度,原來店方使用指天椒、車厘茄及蒜粒做成辣汁,令層次感豐富;並不會只是一味的辣。
火魂豬骨拉麵

日本梅子雪碧汽水~
梅子的酸味和汽水的甜味,相當生津解渴。
日本梅子雪碧汽水

看着牆上的簡介,原來食店用上日本雞蛋,難怪蛋香味濃。下次一於試試這個爪魚波波小吃。

吃罷拉麵後店內的人客也走得七七八八,和店主閒談了幾句,八卦一問:「何以湯底會這樣粘口」,原來店方用了四種豬骨去烹調(包括大筒骨、小筒骨、白骨和豬頭骨),因每一種骨也有不同的特質,之後再加入蔬菜、洋葱、蘋果等食材及清酒一起烹調。

原來這麼粘口是因為豬骨內的骨膠原完全溶解於湯底內,難怪味道這樣濃郁。不說也不知竟是這樣的複雜,又長了不少知識。

不要以為這便完了,每日煲好的湯底還要先放入雪櫃內冷藏一晚,待到翌日才能使用。一碗拉麵原來要經過多重的工序才能被練成;真是殊不簡單!

店主還提議我們下次可以試試「青龍」,菠菜汁和湯底非常配合,期待中。

價錢不貴,水準中上,值得一試。

地址: 太子西洋菜北街169號地下
電話: 28932699
2017-10-20
原味豬骨湯底拉麵
火魂豬骨拉麵
  • 青龍豬骨湯底拉麵
  • 日本梅子雪碧汽水~
2017-11-04 39 瀏覽
新開的拉麵店,見菜單好像不錯,所以試下,見到太極拉麵有蟹膏,其實想點,但因為青龍拉麵係6點後限定,限定兩隻字係會增加吸引力黎到青綠色的波菜湯底,係幾得意,波菜味都足,濃稠度就黎似汁而青龍拉麵係有蟹肉同魚子醬,但黎到我諗緊係邊到有,再望真d,係中間一點🤔唔知有無手指尾甲咁大,夾一夾,食完其實唔係唔好食,但個失望感太大,如果一開始講無蟹肉的話,我個心會安樂好多

黎到青綠色的波菜湯底,係幾得意,波菜味都足,濃稠度就黎似汁

2017-11-04 43 瀏覽
香港的拉麵熱潮彷彿有冷卻跡象但我對日本拉麵的熱誠卻未曾減退今天又逛了一回花墟離遠已看到大大的紅燈籠在門外餐廳只售賣四款主打拉麵原味辣味墨汁味菠菜味四款其中菠菜口味每日限量三十碗我點了墨魚汁豚骨口味拉麵軟硬度和濃淡口味可以自由調較墨汁豚骨湯呈烏卒卒的黑色著白色衫的朋友要當心湯汁飛濺呷一口湯頭豬骨味非常濃厚半熟蛋流心程度令人滿意豚肉有一大片上面有一點蟹膏提鮮豚肉味出奇地突出略嫌份量太少拉麵是曲麵更加能提昇掛湯力朋友點的菠菜口味也吃得津津有味另追加八爪魚波波三粒內藏粒粒八爪魚肉口感彈牙店員一聲多謝後我踏出這家低調高手小店緩慢的腳步裡回憶起某年冬天在東京飯田橋的一個街角
香港的拉麵熱潮彷彿有冷卻跡象
2017-11-03
墨魚汁豚骨拉麵
八爪魚波波
2017-11-02 53 瀏覽
極極極極少係香港食拉麵(真心唔多過10次)發現之前係灣仔排隊嘅《魂》去咗太子 就食食👀.🍜味噌豚骨湯拉麵$89(濃湯底 硬麵 多蔥 走木耳)🍜第一啖飲湯 稠稠的 豚骨味還可以 絕對可以再濃啲!!!!第二啖食麵 直接由湯夾黎食(唔好放落匙羹!)麵還算掛到湯 但我期望更韌的麵條(店主話可以特別提出 再縮短煮麵時間)溏心蛋煮得剛好 叉燒肥瘦比例不錯 不會很膩.🐙仲叫咗八爪魚丸子$18🐙好足料 好多八爪魚粒👍 仲有少見嘅抹茶波子汽水💁
極極極極少係香港食拉麵(真心唔多過10次)
發現之前係灣仔排隊嘅《魂》去咗太子 就食食👀
🍜味噌豚骨湯拉麵$89(濃湯底 硬麵 多蔥 走木耳)🍜
第一啖飲湯 稠稠的 豚骨味還可以 絕對可以再濃啲!!!!
第二啖食麵 直接由湯夾黎食(唔好放落匙羹!)
溏心蛋煮得剛好 叉燒肥瘦比例不錯 不會很膩

2017-10-31 313 瀏覽
我認為拉麵的靈魂主要係湯底同麵,只要湯底同麵都做得好,呢碗拉麵衰極都有限,畢竟其他材料都只係配襯品,有出色的配料就等於係錦上添花拉麵店單名一個字「魂」,就等我拉麵控試一試佢係咪真係能夠帶出拉麵的靈魂先食拉麵有樣好處就係唔怕自己一個去食,反而一個人去食好似更適合咁,因為拉麵唔岩SHARE食,呢間拉麵店有一排座位係有埋板隔住咁食,一人餐之下玩電話都無人會望到你玩乜每次食拉麵我都好開心,因為選擇唔多,四款拉麵,青龍要6點後先供應,即係得3款揀,正所謂貴精不貴多,選擇困難症嚴重帶菌者表示高興日本梅子雪碧 ($18)新鮮日本梅子飲品係香港餐廳比較少見,似我地飲開的鹹檸七太極 ($99)、追加粟米($9)、追加木耳 ($11)太極即係墨魚汁配豚骨湯,付上叉燒同玉子,叉燒上放有蟹膏同金箔,麵用上曲麵,我地揀左硬麵,食落就更有口感,本身已經有跟粟米同木耳,如果好似我咁好鐘意食,就可以再追加多一份,而追加的一份會係另上的,湯底好濃好濃,濃到杰杰地咁,可以掛到係麵上火魂 ($99)火魂名副其實係火辣辣,蕃茄辣汁配豚骨湯,味道都幾辣,如果唔食得辣記得叫番普通麵,除左叉燒同玉子,仲有三文魚肉,流心玉子橙色的蛋
日本梅子雪碧 ($18)
新鮮日本梅子飲品係香港餐廳比較少見,似我地飲開的鹹檸七
太極 ($99)、追加粟米($9)、追加木耳 ($11)
火魂 ($99)
火魂名副其實係火辣辣,蕃茄辣汁配豚骨湯,味道都幾辣,如果唔食得辣記得叫番普通麵,除左叉燒同玉子,仲有三文魚肉,流心玉子橙色的蛋黃,蛋黃味濃,日本食品幾時都好味D

「魂」絕對可以帶出拉麵的靈魂,無論湯底、拉麵、各方面都做得出色,不負「魂」之名
2017-10-14
太子西洋菜北街雖然比較燈光昏暗 ,但原來也有不少好吃的。魂 ! 僅一字,簡單又霸氣,裝潢好日本 feel ,於是進去了。很乾淨寛敞,一字排開的吧台有些像一蘭的感覺,很適合一人來吃呢!款式和店名一樣簡單,拉麵只有4種,可以帶有選擇困難症的朋友來。小吃目前得一款,聽店員說遲啲會有多一兩個新的小吃推出。下訂單可以用桌上的 ipad, 日本壽司店也好興呢種呢!不喜說話的人來這裡就對了!我要了火魂拉麵 $99。可選面條硬度 (我選了中),湯底調味的濃淡 (我也選了中),面條果真不硬不軟,湯底不會過於濃稠也不會過淡,啱啱好, 湯底很好喝 !  但建議加湯 (因為落單時不點加湯的話,湯水真的有點少)。玉子是半熟蛋,不只有蛋味,因為有浸過鹵水汁,很特別 ! 在日式叉燒上面灑上了三文魚碎。朋友則要了青龍拉麵 $99。青龍是指菠菜汁吧。真的有菠菜味,很出呢!而且是深墨綠色的,因為菠菜汁是和90度的熱水一起攪拌,才有如此的深色。 整體來說,這拉面真的很好吃呢!服務也很殷勤 !

太子西洋菜北街雖然比較燈光昏暗 ,但原來也有不少好吃的。

我要了火魂拉麵 $99。

整體來說,這拉面真的很好吃呢!服務也很殷勤 !

2017-10-29
2017-10-20 382 瀏覽
位於太子西洋菜北街的魂拉面,主打日本拉麵。餐廳只售賣四款拉麵,但反而更專注提升拉麵的質素。市面上有一些餐廳有各式各樣,至少十多款的拉麵,但味道則不算太好。餐廳老闆親自招呼客人,而且態度親切,充滿笑容。今次點了一客青龍拉麵,此款麵是下午六時後才會供應。當中的湯底為秘制菠菜汁配豚骨湯,呷了一口,味道濃郁但又不會過鹹,而且質地也較為creamy, 也能嚐到菠菜味。點菜時,更可選擇麵的軟硬度和湯的濃淡度,十分體貼。個人覺得麵的軟硬度真的適中,不會太軟或硬得咬不開。另外的配料包括叉燒、玉子、蟹肉、魚子醬。拉麵上桌時賣相美美的,廚師花了少許心思去擺菜呀。特別喜愛當中的流心玉子,蛋黃的味道十分香濃,餐廳也使用日本的雞蛋。 而另外的配料如叉燒,把肉浸在湯當中再享用,更加香口。另外我點了一客八爪魚波波的小食和日本梅子雪碧。八爪魚波波熱騰騰的來到,咬了一口,十分彈牙。這小食主要是八爪魚丸,裡面更有少許八爪魚肉。外面炸得十分香脆,配上特色醬汁,更加滋味。梅子雪碧的味道也不錯,很解渴。

2017-10-18
2017-10-19 65 瀏覽
新開既拉麵鋪呀朋友特登帶我入來食 我放工都放便 咪試下囉都近地鐵站既 易搵 同埋店外有兩盞大既日式燈籠 所以一眼就會睇到夠曬搶眼 ^^ 一張紙仔餐牌 點選食物 我緊係叫梅子雪碧啦 最喜歡呢類飲品 可以係咁吉吉吉 我自己就叫左碗火魂拉麵 濃味 但係可以接受 有少少SPICY 好味  麵度仲可以選擇 我選左中原來正式拉麵應該是點中或以上呢硬度選擇每個人不同 選之前要諗下 如果麵既硬度唔岩自己就會影響味道架啦﹗  配料足 ﹗ 夠曬配搭個拉麵呀﹗點餐時係用電子平板點架 ﹗ 都幾特別﹗ 估唔到一個拉麵店係咁~睇下相估唔估到硬度呢﹖ 上面有提及過日式叉燒都唔錯 仲加個小食 TIM , 八爪魚波波我覺得味道有少少似魚蛋 , 哈﹗都幾抵食﹗份量岩岩好﹗又唔洗等太耐。價錢又唔貴﹗ 好合理﹗ 新開無耐架炸﹗值得推介﹗ 價錢同質素成正比﹗^^小店又有人情味﹗裝修又日式﹗ 真係唔錯架﹗

新開既拉麵鋪呀

硬度選擇每個人不同 選之前要諗下 如果麵既硬度唔岩自己
就會影響味道架啦﹗  配料足 ﹗ 夠曬配搭個拉麵呀﹗

睇下相估唔估到硬度呢﹖ 上面有提及過

日式叉燒都唔錯

仲加個小食 TIM , 八爪魚波波
我覺得味道有少少似魚蛋 , 哈﹗

都幾抵食﹗份量岩岩好﹗又唔洗等太耐。
價錢又唔貴﹗ 好合理﹗ 新開無耐架炸﹗
值得推介﹗ 價錢同質素成正比﹗^^
小店又有人情味﹗裝修又日式﹗ 真係唔錯架﹗
2017-10-07
2017-10-17 406 瀏覽
專一好重要,這小店專注做拉麵,才能做出水準之作,還感受到用心去做才能做到最好。拉麵只有四款口味,款款皆精!這間店拉麵除了美味拉麵,還有親民店員。打開門店員笑容親切,介紹拉麵種類,亦會了解客口味,講解做拉麵心得,很少有親民小店店內日式裝修,有自修室獨立座位,最適合一個毒食。另一邊四方枱可二人撐枱腳或一家幾口小店榮獲多項殊榮 餐廳設有平板電腦點菜亦有點菜紙餐廳細心枱底設有勾掛袋魂 $89是最原味豬骨,湯底濃郁,不加味精,原來湯底用90斤豬骨熬10小時,而且一滴油都沒有,背後工序繁複,需拋骨工序才能煮出濃郁豬骨味,又需要冷藏去等油冷凍再去油,單喝湯已經值口票價!麵條曲曲灣灣,煙韌彈牙,同時掛上濃郁豬骨湯!聽店員說麵條是獨家配方,只此一家叉燒肥瘦適中帶肉香糖心蛋用上日本蛋,蛋香及流心程度理想日本梅子雪碧 $18雪碧加梅子味道幾特別,微微梅子味好像有點解膩感覺

小店榮獲多項殊榮

餐廳設有平板電腦點菜

亦有點菜紙

餐廳細心枱底設有勾掛袋

魂 $89

叉燒肥瘦適中帶肉香

糖心蛋用上日本蛋,蛋香及流心程度理想

日本梅子雪碧 $18
雪碧加梅子味道幾特別,微微梅子味好像有點解膩感覺
2017-10-17 62 瀏覽
<好香濃既豬骨湯拉麵 正!>😍🍜 太子開左間好正既豬骨湯拉麵 🐷全個拉麵店只有4 款拉麵 好有日本feel , 半開放式既廚房 會見到拉麵師傅煮野食 👍🏻😆 除左木枱櫈外 仲有對牆既一人坐位 😆 好毒男feel但又同日本既好似 , 成個食店得4 款拉麵 各有特色 🍜 我就點左6 點pm後先有得供應 望相最特別既菠菜拉麵 😆🌿 佢地係用ipad落單都幾與時並進👍🏻🍴青龍拉麵 6點後供應 99 蚊🍜秘制叉燒 15 蚊🐷玉子一只 13 蚊🥚木耳 9 蚊替玉 加麵 18 蚊🍜荀干13 蚊粟米 9 蚊🌽紫菜 10 蚊🌿Zero 13 蚊由於我太肚餓😆 又想間中放肆下 所以係甘加材料 如上面講加左勁多野 搞到師傅都要分開上😂 想講講個拉面先1. 外表美觀 湯底一望就知密度好高 綠綠地色 飲落去 帶點菠菜香味 個味既濃度係由飲至吞落肚都比較平均🌿 之後就會散發住好香濃既豬骨味🐖 一飲就知落足料 😆 麵身本身好爽口彈牙 再浸住埋豬骨湯 好正😍 上面有軟滑肥味既叉燒 青豆 筍🌿 鮮甜粟米🌽脆口紫菜 溏心蛋🥚 甜味日本魚蛋🐟 仲有好甜既蟹棒🦀 落足料 每一樣野同菠菜豬骨湯底既味道都十分
<好香濃既豬骨湯拉麵 正!>😍🍜

🍴青龍拉麵 6點後供應 99 蚊🍜
粟米 9 蚊🌽紫菜 10 蚊🌿
Zero 13 蚊
1. 外表美觀 湯底一望就知密度好高 綠綠地色 飲落去 帶點菠菜香味 個味既濃度係由飲至吞落肚都比較平均🌿 之後就會散發住好香濃既豬骨味🐖 一飲就知落足料 😆 麵身本身好爽口彈牙 再浸住埋豬骨湯 好正😍 上面有軟滑肥味既叉燒 青豆 筍🌿 鮮甜粟米🌽脆口紫菜 溏心蛋🥚 甜味日本魚蛋🐟 仲有好甜既蟹棒🦀 落足料 每一樣野同菠菜豬骨湯底既味道都十分match 👍🏻

2. 旁邊加既材料 後加既叉燒 玉子, 仲有爽口既木耳都好新鮮 本身諗住直接倒落去菠菜湯入面 😂 不過老板娘好似見我好欣賞個麵甘 就俾左碗 原味豬骨湯俾我浸住食🐷😍 豬骨湯既味勁濃 濃到有d豬骨既質感喺入面 又帶點甜咸度適中 😆🐷 好正!鍾意食番濃湯底既朋友一定要試下 !

🍴炸墨魚丸🦑🔥
兩粒墨丸外表炸得金黃色😍 入面好彈牙 充滿墨魚香 而且中間有原粒墨魚肉 夠哂鮮甜 好食😍👍🏻

Score 平均分 <8/10>
Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
Address地址
#魂
太子西洋菜北街169 號地下
~~~~~~~~~~~~~
2017-10-17