2017-11-26 116 瀏覽
呢間魂以前聽聞係銅鑼灣,個時已經好想試,咁岩今日經過呢頭見到有,即刻食指大動。裝潢有一邊是自修室位,是一隔隔的,一邊係開放形飯桌。火魂蕃茄辣汁豬骨拉麵,㕚燒肥豬肉入口即溶,肥豬肉唔溜好滑口,有脂香。蕃茄辣汁湯內有栗米、木耳絲、玉子、三文魚肉。麵掛到滿滿的湯,少少辣勁,溏心蛋唔單止蛋黃好香同軟淋,好欣賞佢連蛋白都軟淋淋到剛熟的狀態。湯底入口少少辣,雖然話有蕃茄,但唔覺得好酸,只係微微的酸作吊味,令到個辣味幾出。食完好滿足,覺得真材實料,因為食完濃味拉麵,喉嚨都無唔舒服。
裝潢有一邊是自修室位,是一隔隔的,一邊係開放形飯桌。

2017-11-26 2295 瀏覽
我本身鍾意食拉麵, 早前上完堂後, 便去了太子的魂食嘢, 以前係銅鑼灣, 搬咗去太子後, 首次來食. 這裡用iPad點菜, 客人可以睇圖揀嘢食, 方便又環保. 最後我點了太極拉麵 - 墨魚汁配豚骨湯. 不論麵的軟硬度, 湯的濃度, 配料多與少也可以因應個人喜愛去選擇. 這樣最啱我. 我點了日本梅子雪碧. 小食點了八爪魚波波. 日本梅子雪碧. 杯中有一粒梅子. 加入汽水後, 由於有梅子的酸酸味道, 特別好飲. 太極拉麵 - 墨魚汁配豚骨湯上枱. 材料豐富, 包括义燒, 温泉蛋, 义燒面放了蟹膏和金箔. 义燒較為薄身, 肥瘦適中, 但我自己鍾意食偏瘦. 温泉蛋帶有流心, 啱我口味. 麵的粗細適中, 我選了軟麵, 入口仍帶有微微口感. 八爪魚波波. 一共有三粒. 尚算彈牙, 點了酸甜醬, 特別醒胃.

這裡用iPad點菜, 客人可以睇圖揀嘢食, 方便又環保.

最後我點了太極拉麵 - 墨魚汁配豚骨湯.

這樣最啱我.

我點了日本梅子雪碧.

小食點了八爪魚波波.

日本梅子雪碧.

杯中有一粒梅子.

加入汽水後, 由於有梅子的酸酸味道, 特別好飲.

日本梅子雪碧

太極拉麵 - 墨魚汁配豚骨湯上枱.

太極拉麵

材料豐富, 包括义燒, 温泉蛋, 义燒面放了蟹膏和金箔.

义燒較為薄身, 肥瘦適中, 但我自己鍾意食偏瘦.

温泉蛋帶有流心, 啱我口味.

麵的粗細適中, 我選了軟麵, 入口仍帶有微微口感.

八爪魚波波.

一共有三粒.

尚算彈牙, 點了酸甜醬, 特別醒胃.

下午茶
日本梅子雪碧
太極拉麵
2017-11-22 97 瀏覽
見天氣開始轉凍,就想食一啲熱辣辣嘅嘢,所以我哋就揀咗黎呢度食拉麵啦!呢間餐廳都唔算好大,有卡位,亦都有單位,適合同朋友一齊黎或者想一個人靜靜地食一餐嘅朋友。呢間餐廳係用iPad點菜,可以一眼睇晒有啲咩食物好方便。可能因為係午餐嘅關係,所以有得揀嘅拉麵都唔係好多,但係可以加錢再加其他唔同嘅配菜。所以你碗拉麵都可以係好豐富!我就叫咗一碗魂拉麵。個湯底係豬骨湯,拉麵可以選軟硬度,都唔錯,軟硬適中。叉燒有一大塊,糖心蛋做得唔錯,好流心。仲有一大塊好脆既紫菜。個人覺得配料可以加埋粟米粒就更加完美啦!朋友就叫咗個太極拉麵。點解啲太極拉麵?呢一睇張圖就知啦!佢個湯底一邊係豬骨湯底,另外一邊係墨魚汁嘅湯底。好利害嘅地方係佢兩個湯唔會溝埋一齊,分得開兩只色。墨魚汁就咁飲嘅話都幾濃,有墨魚嘅味道。佢同魂拉麵唔同既地方除左湯底唔同外,仲有係叉燒上面有一舊金薄蟹膏,超濃超香!平時食拉麵嘅時候,見到個湯底係黑色嘅話多數都係黑蒜油味,但係呢一個係墨魚汁味,味道特別,而且唔會好似黑蒜油咁咁多油小食就叫左呢個八爪魚波波,新鮮炸起,所以熱辣辣,個皮有少少趣八爪魚波波好爽口,你會見到有一粒粒八爪魚。呢間拉麵整體上都唔錯,

我就叫咗一碗魂拉麵。

朋友就叫咗個太極拉麵。

八爪魚波波好爽口,你會見到有一粒粒八爪魚。

呢間拉麵整體上都唔錯,尤其是個太極拉麵,幾好食。但係如果小食多啲選擇就會更加好啦,咁我就可以試多幾樣嘢食!
2017-11-19 110 瀏覽
K對魂有一份情意結😂,今次再黎佢地係太子既新店(其實應該唔新😝),店面大足一倍,座位亦更寛敞。一入去,店員即刻倒杯水比我地,感覺貼心喔。 … .太極 $98:墨汁配豚骨湯,配有蟹膏同金箔。 … .青龍 $98 (6點後先有喔):菠菜汁配豚骨湯,菠菜湯底味道好香,唔知點解有陣陣既香味咁🤔,配有蟹肉同魚子醬。 … .湯底有中、淡選擇,而K同朋友都選左”中”既濃度,濃稠度剛好,唔會好膩,但建議下次可以選埋多湯😋😋。而拉麵可自選軟硬度,麵質頗彈牙,彎身麵條掛湯唔錯,玉子係半熟流心,叉燒肥瘦均勻,食落有淡淡肉香,當然唔少得木耳絲等既小配菜啦。 … .八瓜魚丸 $18 起初以為係平時食開既章魚小丸子🐙,原來係炸八爪魚丸黎!新鮮炸起即上枱熱辣辣又彈牙,幾好味喎~

太極 $98:墨汁配豚骨湯,配有蟹膏同金箔。 … .

八瓜魚丸 $18
2017-11-19 135 瀏覽
魂拉麵是我前幾年最心愛的拉麵店之一,那時店長是日本人,而有段時期店長的師傅亦來到香港作監督及教授,那段時期我第一次光顧,四個日本人迫在細小的廚房,那是最完美最傳奇水準最高及我認為最好吃的一次。之後亦有光顧幾次,店長變了本地人,光頭到四眼,灣仔到太子。搬到太子,人流雖然沒有灣仔那邊多,但整條都是食街,位置倒也不錯,新舖較舊舖光猛,面積亦大了闊落少。餐牌依舊得四式麵食: 魂、火魂、太極及青龍,無出其右,選用三文魚、黑松露及蟹膏等獨特食材。新舖可以選擇用Ipad點菜,算是一大進步。店長依然是那個四眼阿叔,其他三名店員都是本地人,廚房只得一人,一人在洗碗碟一人當侍應。青龍及太極由於實在獨特,所以前幾次都會選擇這兩款麵食,魂亦有吃過一次,至於火魂就沒有機會試食,今次正是一試火魂的好機會。女侍應還問我要不要加麵的份量,我以為是說替玉,女侍應表示是替玉,免費的加多一點兒,湯亦可以這樣。魂拉麵雖然已沒有日本師傅座陣,傳聞轉了手,唯一讚的地方是當本地師傅接手後,依然緊守留下來的烹調方法,所以麵食水準仍徘徊在ok至中等好食的水平,對於熟客,難免會扣分,但是對於生客或近年才光顧的食客,魂的拉麵的評語是與

火魂

魂拉麵雖然已沒有日本師傅座陣,傳聞轉了手,唯一讚的地方是當本地師傅接手後,依然緊守留下來的烹調方法,所以麵食水準仍徘徊在ok至中等好食的水平,對於熟客,難免會扣分,但是對於生客或近年才光顧的食客,魂的拉麵的評語是與别同,嘖嘖稱奇而留下印象。

魂的拉麵麵條我選唔軟唔硬,口感觀感普通,幸好浸軟後仍有咬感。

叉燒圓潤略肥,又圓又大加上咬落有溶化的感覺我喜歡,肉質肉味還可以。

至於火魂的豚骨湯濃不稀,味道還可以,蕃茄辣湯顏色鮮紅,辣度像是洪洪斷的溶岩漿一樣,辣度不慍火,動聲色但你會忽視火魂辛辣的存在。

火魂整體評價還算可以一吃,當然火魂最特别的食材三文魚肉我認為只是噱頭,份量只有一點點,粉紅色魚肉和鮮紅湯底很配合,但味道沒有丁點幫助提昇。

至於魂拉麵要改善的地方就是杯杯碟碟,基本上沿用了在灣仔時的器皿,坐我隔鄰的食客水杯杯邊有細微裂縫,暗暗漏水到枱面。另外我用的那個碗花紋殘舊,大家可以在相片看到。
2017-11-16
  • 太極拉麵
  • 青龍拉麵
2017-11-19 84 瀏覽
[[ 🍜殿堂級拉麵都重出江湖😍 ]]’以前係灣仔鵝頸橋已經慕名去試 😜👅舖頭得十個位唔夠 🆙 趕唔上成為第一批顧客 動輒也要等上超過半小時先可入座😞而家搬左去太子 😜店舖大左 💕坐得舒服左 👍🏻 仲先進到可以用ipad點食物📱😍食物質素同之前咁好 一定要試🙌🏻‘🐙八爪魚波波🍡($18)🐥日式炸雞塊🍗($20)‘🍜魂($89)🐷濃豚骨湯、叉燒、🍳玉子🍜火魂($99)🍅🌶蕃茄辣汁配豚骨湯、叉燒、🍳玉子、🐟三文魚肉’🍜太極($99)🐙墨魚汁配豚骨湯叉燒、玉子、🦀蟹膏、金箔‘👉🏻麵質軟、中、硬選擇👉🏻醬油淡、中、濃選擇‘🎋追加筍干$13🌸木耳$9’🍓日本Hata士多啤梨味波子汽水($18)🍈日本Hata蜜瓜味波子汽水($18)🍒日本梅子雪碧($18)
[[ 🍜殿堂級拉麵都重出江湖😍 ]]

😍食物質素同之前咁好 一定要試🙌🏻

🐙八爪魚波波🍡($18)

🐥日式炸雞塊🍗($20)

🍜魂($89)

🐷濃豚骨湯、叉燒、🍳玉子

🍜火魂($99)

🍅🌶蕃茄辣汁配豚骨湯、叉燒、🍳玉子、🐟三文魚肉

🍜太極($99)

🐙墨魚汁配豚骨湯叉燒、玉子、🦀蟹膏、金箔

👉🏻麵質軟、中、硬選擇
👉🏻醬油淡、中、濃選擇

🎋追加筍干$13

🌸木耳$9

🍓日本Hata士多啤梨味波子汽水($18)
🍈日本Hata蜜瓜味波子汽水($18)
🍒日本梅子雪碧($18)
2017-11-19 89 瀏覽
這間拉麵店的室內空間也算大, 因為平時有很多拉麵店也是非常小型, 所以很快便要排隊, 而且不能坐得太久。餐廳上有4款拉麵供選擇, 我選擇了青龍拉麵。另外, 由於拉麵上的配料量不算太多, 所以我們另外亦追加了一些配料, 例如有粟米、木耳、玉子等等。小食方面我們點了枝豆和煎餃子。飲品方面我們點了巨峰玉露和抹茶味的波子汽水。青龍拉麵用了自家製的菠菜汁做湯底, 菠菜湯底味道濃郁, 拉麵充分吸收到這個湯汁的味道, 非常惹味。 拉麵上有叉燒、玉子、蟹肉和魚子醬。玉子是半生熟的, 裏面的蛋仍留有有蛋汁。 我選擇了要一碗比較淡味的湯底, 因為害怕越吃越口渴, 而我覺得湯汁的濃度剛剛好, 吃完拉麵 , 再喝下整碗湯, 非常滿足。即叫即煎的煎餃子很好吃, 餃子皮 是脆卜卜的, 裡面的豬肉分量也很足料。
餐廳上有4款拉麵供選擇, 我選擇了青龍拉麵。

飲品

飲品方面我們點了巨峰玉露和抹茶味的波子汽水。
青龍拉麵

青龍拉麵
煎餃子
枝豆
2017-11-18 53 瀏覽
魂拉麵聽起來很熟的一個名字,但又想不起什麼時候吃過的,今天四圍逛街,竟然給我遇上了它。入面的長枱裝修挺特色的,有一個人的自我空間,一個人吃也不怕搭枱陌生。點菜是用ipad 的,簡單方便。拉麵嘅味道來說並不多,但常吃的豬骨湯拉麵是一定有的。這裡的豬骨湯味道剛好,不太濃,不會吃多就很膩。但肯定是真材實料的,吃完後嘴邊會有痴痴的感覺,真正的骨膠原。叉燒薄薄的一片,肥的較多,如果喜歡吃叉燒的就要多點一份啊。另一個火魂是蕃茄豚骨湯底的,但是都不大吃到蕃茄的味道。但味道較普通的豬骨湯濃。還有就是麵質,是我喜歡的彈牙麵,彎彎的麵條,呈黃色,還有小許蛋香,確實不錯。想推薦嘅是這一杯梅子雪碧,一整顆的日本梅子,略酸的,記得要把他弄得碎才好喝的啊。

叉燒薄薄的一片,肥的較多,如果喜歡吃叉燒的就要多點一份啊。

2017-11-18 78 瀏覽
記得好幾年前的拉麵熱潮,沒吃過幾間大型連鎖店,而第一間吃的便是魂,當年也是排了半個鐘以上才有幸一試。記憶中的味道驚為天人,那湯底那叉燒怎可如此好味?!是隔幾年,魂搬到了旺角,便常從拾當年的味道來。店大了,有單人坐亦有二人枱,為了迎合港人進餐的設計吧,二人枱雖小,但枱下有勾可掛袋,很方便啦。店家加入了平板下單,感覺方便亦較環境,不用一人一張紙。平板設計易用,麵也是可自行選擇口味的,選好了便送出訂單,直接就傳到廚房裏去。火魂($99)是晚點了火魂,多蔥淡湯小辣,來到賣相不錯喔。湯底雖然選了淡,但味道還是很濃郁,只是少了點油,個人較喜歡啦。少少辣很惹味,還帶著芝麻香。溏心蛋綿滑,半流心很正。非常軟腍的叉燒,半肥瘦入口即化。麵彈牙掛湯,很不錯,只是份量略少,女生還好啦,哈哈。青龍($99)朋友點的青龍,綠色的湯底很吸晴,味道清新有著濃濃的蔬菜味,中間的蟹肉很鮮甜,好味好味。一紅一綠的兩款麵也很不錯,喜歡這裏的叉燒。

店家加入了平板下單,感覺方便亦較環境,不用一人一張紙。
火魂($99)
是晚點了火魂,多蔥淡湯小辣,來到賣相不錯喔。
溏心蛋綿滑,半流心很正。
非常軟腍的叉燒,半肥瘦入口即化。
麵彈牙掛湯,很不錯,只是份量略少,女生還好啦,哈哈。
青龍($99)

一紅一綠的兩款麵也很不錯,喜歡這裏的叉燒。
2017-11-10
2017-11-18 35 瀏覽
太子一向比我嘅感覺都係比較住宅區,而且比較少嘢食,有個朋友推介一間叫魂拉麵嘅拉麵店,話佢係由銅鑼灣搬過黎,一於就試一試。位於酒吧街嘅拉麵店唔算易認,入到去都唔算多人,一坐埋位就見到有部iPad for點餐,都幾先進同易用,而且可以選擇唔同嘅麵質、味道、配料等等。我同友人叫咗一個 太極拉麵同一個青龍拉麵,兩款都係$99,另加咗隻溫泉蛋~太極拉麵由豬骨湯加墨魚汁製成,食落墨汁味幾濃,因為佢地湯底主打濃湯,所以湯係會比較少的,仲有個蟹膏醬係面,麵質都係唔錯,不過份量就有d少啦~如果你好大食可能要加替玉。青龍拉麵就係有菠菜汁加豬骨湯製成,蔬菜味都係濃嘅,而且個糖心蛋整得唔錯,蛋心同蛋白都夠嫩,所以我哋再encore多一份。其實呢度環境算幾舒適,可能因為太隱世,冇乜人之所以坐得幾舒服,不過都想支持下香港小店!

2017-11-18 36 瀏覽
去完花墟買花在太子一帶搵食,突然發現一間拉麵店熟口熟面,原來之前係灣仔,而家進駐太子,比之前大咗,寬敞咗。拉麵款色大致沒有變化,有原味豬骨湯底,火魂的辣味,太極的墨汁湯底和青龍菠菜汁湯底。之前試過火魂,辣得開胃。今日選了青龍,豬骨湯混入了菠菜汁,味道好濃郁但又不失菜的清甜味。麵條硬度自由選擇,中度的富有柔韌又弾力,卦湯也不錯。配料有我最喜歡吃的蟹肉和蟹膏,可惜份量太少末能細仔品嚐。义燒薄薄的有脂香。流心蛋香甜美味。另外可加錢追加配料,如粟米粒,筍片....等。小食八爪魚波波,材料足,見到好多八爪魚粒,好爽好彈,滋味!

另外可加錢追加配料,如粟米粒,筍片....等。

小食八爪魚波波,材料足,見到好多八爪魚粒,好爽好彈,滋味!

2017-11-17
與囝囝買完校服,在附近食埋晚飯至返家為食囝囝話想食日式拉麵,就入了去試下 ...食物很簡單,有四款日式拉麵 ... 招牌的魂拉麵、火魂拉麵、太極拉麵和青龍拉麵以平板電腦點餐,可以揀選拉麵的軟硬度、湯底的濃淡度、配料多少 ...儍媽點了碗招牌 ... 魂拉麵 HK$89濃豚骨湯配日式叉燒和半熟玉子儍媽點餐時揀了濃味的湯,先呷一口湯,真是很濃郁很黏稠麵條就揀了較硬的拉麵,因為鍾意食落去較有口感日式叉燒是半肥瘦的豚肉,帶肉香又夠鬆化仲有半流心的玉子,真是太滿足 ~~為食囝囝就點了 ... 太極拉麵 HK$99人仔細細都好識食,點了碗有矜貴的金箔和蟹膏配上鮮味的墨魚汁和豚骨湯混合的湯底,食到嘴舔舔+HK$18 蜜瓜味波子汽水店內設計簡樸一旁的吧台設計成私隱度高的獨立式座位一個人來用餐就唔怕被打擾用餐了** 以上分享是以我的口味、喜好和情況作出分享及感受,一試 / 合用與否請自行決定

與囝囝買完校服,在附近食埋晚飯至返家
為食囝囝話想食日式拉麵,就入了去試下 ...

儍媽點了碗招牌 ... 魂拉麵 HK$89
濃豚骨湯配日式叉燒和半熟玉子

儍媽點餐時揀了濃味的湯,先呷一口湯,真是很濃郁很黏稠
麵條就揀了較硬的拉麵,因為鍾意食落去較有口感
日式叉燒是半肥瘦的豚肉,帶肉香又夠鬆化
仲有半流心的玉子,真是太滿足 ~~

為食囝囝就點了 ... 太極拉麵 HK$99
人仔細細都好識食,點了碗有矜貴的金箔和蟹膏
配上鮮味的墨魚汁和豚骨湯混合的湯底,食到嘴舔舔

+HK$18 蜜瓜味波子汽水

店內設計簡樸

一旁的吧台設計成私隱度高的獨立式座位
一個人來用餐就唔怕被打擾用餐了

2017-11-07
  • 招牌拉麵
2017-11-14 29 瀏覽
係太子正宗拉麵店唔多,呢間可以算係萬綠叢中一點紅。同其他正宗日式拉麵店一樣,麵食選擇三、四款咁,可以自己選擇麵既軟硬度,湯既濃度同埋追加餸。今次試左墨汁蟹膏拉麵,麵煮得唔錯,勁彈牙,最最欣賞就係果一茶匙蟹膏,加一少片金薄,勁鮮甜勁好味,真係好想紫菜包住一啖食晒。青菜汁綠色拉麵就無乜驚喜,青青既菜味,配上蟹棒同露荀,啱食得清淡既朋友。麵既份量比較少,但係無得揀加麵底,小食又只有炸墨魚丸。其實九十幾蚊一碗麵我都食唔飽真係第一次。侍應叔叔好有禮貌又殷勤,又會經常幫我哋加水,讚!
侍應叔叔好有禮貌又殷勤,又會經常幫我哋加水,讚!

2017-11-09
嚟到星期一,踩左7日,總要放下假。行完太子,食個早飯,係酒吧街中,竟然有間門口有拉麵字眼嘅紅燈籠,就食呢間。係門口睇,私隱度幾高,要行埋去門口先睇到店內。可能係星期一關係加上6點就食,無乜人。老闆話佢地無中場落場,做到尾。座位有卡位,都幾好feel。問職員先知原來呢度係食傳統拉麵,係啲已退休嘅師傅80年代嘅「作品」,所以無話邊個地區嘅拉麵。傳統嘅餐牌,呢張係呢間鋪之前係銅鑼灣個陣已經有用到。依家係用電子落單,可以自己寫要求,麵嘅硬度,調味,要唔要配料,辣度等。佢有四款可以揀,原味就係濃嘅豬骨湯底,另外有蕃茄辣汁,墨汁豬骨同埋一款只有6點後先提供嘅青龍(菠菜味)。飲品我點咗梅子雪碧,小小梅味,幾舒服。我叫咗火魂拉麵,係咪我退步咗呢,小辣都幾辣。麵度ok而且份量都多。蛋都唔錯。朋友就叫咗太極拉麵,味道都ok,豬骨湯真係夠濃,蟹膏要俾個like,又係夠濃。餐廳環境,洗手間都係乾淨,唔錯。

係門口睇,私隱度幾高,要行埋去門口先睇到店內。

傳統嘅餐牌,呢張係呢間鋪之前係銅鑼灣個陣已經有用到。

飲品我點咗梅子雪碧,小小梅味,幾舒服。

餐廳環境,洗手間都係乾淨,唔錯。

2017-11-13 1370 瀏覽
如想吃日式不同的食物,這裡不是你應該去的地方,因此處只單一售賣拉麵,而且只有最多4款拱選擇。中午約1時半左右來到,人不多,卻來到清靜。拉麵分魂,火魂,太極和青龍,魂是是最基本款的,以原味的豚骨湯熬製,其餘三種則加入不同的味道,分別為辣汁,墨魚汁和菠菜汁。最欣賞的是雖然店方只有幾款食物提供,但濃度,口感,份量均很個人化,你可選擇麵的口感,醬油的濃度和湯的份量,如麵不夠,亦可加底;當然,客人們亦可按個人的喜好追加不同的小食,如栗米,玉子等,價格由$1x-$2x不等。最後我與友人分別了魂($89)和火魂($99)試一試。我點的是魂,以濃豬骨湯做湯底,加上叉燒和玉子配拉麵。裝拉麵的碗大而淺,份量確實不多,有一大大片紫菜,半隻流心蛋,魚片和一片大叉燒。豚骨湯底頗香濃,感覺到湯底的濃稠與骨膠原的黏度,叉燒一片薄薄的,肉質尚算鬆軟,肥瘦適中,金黃色的流心蛋亦不錯,介乎生與熟之間。拉麵的質地煮得剛好,口感煙韌有嚼勁。而火魂基本上是增添了蕃茄辣汁於豚骨湯中,加上一些辣椒絲於叉燒上,其他配料大致相同。加入辣度的濃湯,份外惹味,以蕃茄入饌,其酸甜亦剛好中和了辣度,不是吃辣之人相信亦可接受。唯一可改善的確實是

中午約1時半左右來到,人不多,卻來到清靜。

我點的是魂,以濃豬骨湯做湯底加上叉燒和玉子配拉麵。裝拉麵的碗大而淺,份量確實不多,有一大大片紫菜,半隻流心蛋,魚片和一片大叉燒。豚骨湯底頗香濃,感覺到湯底的濃稠與骨膠原的黏度,叉燒一片薄薄的,肉質尚算鬆軟,肥瘦適中,金黃色的流心蛋亦不錯,介乎生與熟之間。拉麵的質地煮得剛好,口感煙韌有嚼勁

火魂
唯一可改善的確實是份量,男生和食量大一點的女生相信需要加底才夠飽,而且叉燒只有一塊,如再多加兩三塊會更好呢!