餐廳: 魚治 (M88)
資訊:

2020-08-08 2317 瀏覽
一直on 我既eat list好耐,今日終於黎食Brunch啦,日式居酒屋魚治,Brunch Menu款式不算多😗除咗一客刺身,烤牛肋骨,蒲燒鰻魚同甜品之外,其他菜式都可以任嗌,但不包飲料。🔺刺身最出色係章紅同帶子,其他都一般。🔺最令我其待既係三文魚籽半熟蛋,不過半熟溏心蛋過老,配上三文魚籽同芥茉,一啖擺落口,三文魚籽爆開,好特別既口感,味道不錯既😍🔺雞胸肉沙拉🥗外表粉紅色,不過咬落好鞋,無咩雞味。🔺鯷魚醬伴鮮野菜係幾特別既,用上新鮮既紅青甘筍、車厘茄、日本蕃薯,蘸上鯷魚醬,幾特別呢。🔺牛肋骨上枱有點失望,份量好小,而且肥肉好多,食落好咸,牛味唔夠突出🥺🥺🔺 蒲燒鰻魚大大條,燒得岩岩好😚🔺白汁烤焗海膽三文魚籽,面頭鋪上海膽同三文魚籽,配埋白汁長通粉,焗完熱辣辣。🔺花魚一夜干,嗌左兩條,爐端燒既好處係可以令烤魚既肉質更嫩滑,鎖住烤魚嘅肉汁。🔺鹽燒雞翼 (日本產純和雞) ,鹽燒過後既雞翼皮真心外脆內嫩。🔺新推出既燒雞橫膈膜,幾香口又有咬口🤪魚治地址:中環威靈頓街2-8號M88威靈頓廣場7/F

🔺刺身最出色係章紅同帶子,其他都一般。

🔺雞胸肉沙拉🥗外表粉紅色,不過咬落好鞋,無咩雞味。

🔺 蒲燒鰻魚大大條,燒得岩岩好😚

🔺新推出既燒雞橫膈膜,幾香口又有咬口🤪

魚治
地址:中環威靈頓街2-8號M88威靈頓廣場7/F
2020-07-01 2092 瀏覽
今晚去了另一間不到位的日本餐廳,才發現沒有為魚治寫一個回顧似乎欠缺公平。光顧魚治是兩周之前,已經介紹了給好幾位的朋友,個人亦想在嚟緊的週五再食,但係已經滿座。總體來說,食物新鮮,創意和誠意兼有,服務周到,清酒的選擇也非常繁多,對於一些特別喜歡飲清酒嘅朋友,喺呢度你可以逐杯逐杯單點,慢慢試,價錢公道,最重要亦都係果句”value for money”, 一間係我買單之前已經諗住下次要再嚟嘅餐廳,我誠意推介給大家!
我一向自定是個 Flextarian,此概念是 903 DJ 麻利教曉我的。Flexitarian 不同素食者Vegetarian,他 / 她們主力是吃素菜及海鮮;若有時真的很想吃肉,也會偶然吃一次,令心靈得到慰藉,即是 comfort food,是一種較有彈性的飲食生活。好耐無見好友 ViuTV Pinky,早排佢日日主持節目「今日疫情」,難得有空檔要聚一聚,到了過江龍餐廳,來自東京的「魚治 Uoharu」。餐廳以爐端燒作主打,廚師會在席前準備各式食材,如來自日本不同地區的新鮮蔬菜,如來自大分的冬菇、長野縣的杏鮑菇、來自京都府的青椒等,可讓食客即場挑選,不錯的 gimmick,菜單也會因應每天不同食材供應而改變。今次來有率先潮食全新推出,用 ImpossibleTM 植物肉的餐單,可說是全港首家提供使用 ImpossibleTM 植物肉的居酒屋。我們的座位:先來個「刺身六點」,帶子甜得無話可說:「ImpossibleTM 羽根餃子」HK$88原來餃子在日本文化中,有象徵幸福及財富的意思:採用傳統日式食餃子的烹調手法,以植物肉取代豬肉,配鮮椰菜、洋蔥及蒜頭作餡料及少量胡椒粉及鹽作調味,
先來個「刺身六點」,帶子甜得無話可說:
ImpossibleTM 羽根餃子」HK$88
原來餃子在日本文化中,有象徵幸福及財富的意思:
採用傳統日式食餃子的烹調手法,以植物肉取代豬肉,配鮮椰菜、洋蔥及蒜頭作餡料及少量胡椒粉及鹽作調味,食落真的與普通豬油無異。「ImpossibleTM 燒汁素漢堡
漢堡扒於店內由廚師以植物肉製成,淋上傳統日式壽喜燒汁,配以炒至焦糖化的洋蔥絲及香焗車厘茄。
此素漢堡扒其實是以「food tech2.0」製作的,主要材料包括水、織紋小麥蛋白、椰子油、馬鈴薯蛋白,還有存在於植物的「黄豆血红蛋白」。解構一下,當中的血紅素在所有生物都能找到,在動物組織的數量尤多。科學家認定這是肉有「肉味」的原因,於是這無肉的漢堡扒在味道、香味和口感上,都真係幾似傳統真牛肉漢堡扒,相比真牛肉,它的製造過程卻能減少約八成的溫室氣體排放。

於 7 月暑假時將推出的新菜式「ImpossibleTM 植物肉青椒つくね
在肉丸狀的植物肉表層抹上日式照燒汁燒烤,加胡椒粉及鹽調味,吃時搭配爽口甜青椒一同吃,帶有夏日清爽感,不膩:「ImpossibleTM 墨西哥辣肉碎
姥 Pink 指定要這道菜。用帶辛勁的墨西哥辣椒,以植物肉演繹傳統的墨西哥辣肉碎風味。植物肉丸上加上香烤車打芝士碎及煎香焦糖化的洋蔥,配焗車厘茄中和味道:
來到少不免重温這裡的味自慢。「楓糖忌廉芝士拌薄脆
一口一啖小多士,塗上用法國鮮忌廉、北海道3.6牛乳,澳洲楓糖做成的 cream cheese,少少鹹多多脆。此時特然間漆黑一片,加上響亮的音樂,就是居酒居每晚約九時的即場 surprise 表演,可以算是每晚的彩蛋。
今天是席前「禾稈草燒鰹魚
有人睇到入目三分:
氣氛帶到高潮,係幾令人歡樂,最後全場食客就可免費享用剛才的燒鰹魚:
反高潮地以爐端燒作結。「蟹味噌甲羅燒」:
甲羅燒是日本蟹季的必食菜式之一,這裡用松葉蟹蓋,蓋內放蟹膏、蟹肉,蟹的鮮味會隨蟹蓋燒盪而散發:趁熱食,成堆蟹膏帶來啖啖鹹香,效果剛好:男友視覺:爽脆「蓮藕配松露鹽
燒日本本菇
最後互訴衷腸,傾到餐廳打烊,小插曲就是有人留低咗個電話囉,幸好餐廳有檢到及 keep 起,回頭安全領回,虛驚一場,感恩與感謝店家的侍應

最後補祝一句剛剛牛一的 Pinky 日日笑哈哈,大紅大紫,最緊要身體健康!
2020-06-04
用餐優惠
試食活動
  • mpossibleTM 羽根餃子
  • ImpossibleTM 植物肉青椒つくね
  • 楓糖忌廉芝士拌薄脆
  • 蟹味噌甲羅燒
日式居酒屋推不可能菜式?來自日本的 Uoharu魚治 一向都主打新鮮日本魚料理,最近竟然推出一系列使用 Impossible Foods 的新菜式?很開心見到香港越來越多餐廳踏出素食的第一步,讓平日無肉不歡的食肉獸都有機會接觸新的飲食模式,可能仲會唔小心發現美好新世界呢。魚治本身的餐牌沒有很多蔬食料理,而且很多醬汁豉油都可能有魚類成分,素食者應該唔會特登去食。不過如果要約朋友飲酒傾計,都有燒蔬菜和新推出的Impossible料理可以揀。來自日本的居酒屋品牌,店內空間充滿日式傳統風味,真係好似坐飛機去左日本食咁。我覺得最特別係門口的低門簾,當你低頭進門的時候就像穿越了時間空間,好有巧思。吧檯坐位都好有風味,整個氣氛好適合飲野傾計,連menu都無無酒精飲品。另外非常心思之處就是圖中那張紙,初頭我都無留意寫咩,望望下見到自己個名先知原來係俾我既 XDD (我係日語文盲)除左 Impossible 系列之外,我地都試左五款前菜。日本新鮮蔬菜配那個原來是鯷魚醬,所以唔適合素食者,我就用那些爽口蔬菜配搽麵包的芝士食,因為菜菜本身夠新鮮,所以非常好食。另外燒菇菇和牛油南瓜都好夠味,可以吃得到日本居酒

日式居酒屋推不可能菜式?

另外燒菇菇和牛油南瓜都好夠味,可以吃得到日本居酒屋的細緻味道。

ImpossibleTM Tsukune with Green Pepper (HK$78)  (To be launched in Summer)

當晚試食的菜式有部分尚未正式推出,例如這個不可能肉釀燒青椒。我以為係類似「煎釀三寶」咁,但原來舊肉同青椒係分開既,因為我唔鍾意食青椒,可以直接食上面舊肉。舊肉外面有烤得微脆,咬下去有肉汁感,調味帶點甜調,都幾開胃好食。

ImpossibleTM Gyoza (HK$88)

賣相好令人期待的冰花日本煎餃子,個冰花皮脆得來仲甜甜地,餃子皮薄餡靚,入面主要得不可能肉碎和菜碎。我食第一舊的時候入面粉紅色,仲以為半生熟咁神奇,但之後果四隻入面又全熟喎。

吃餃子的時候店員建議配個酸汁食,但睇清楚label發現枝汁有動物成分,所以我研究左一輪,揀左枝梅子豉油點來食。

ImpossibleTM Scotch Egg (HK$98)  (To be launched in Summer)

想食蘇格蘭蛋好耐,來看看日本居酒屋style的版本。這個蛋最重點當然是要有溏心,蛋黃不能太熟仲要有要有少少果凍狀,切開即見真辛。不過可能 impossible 不太夠黏的關係,切開之後雞蛋和肉會分離。下面那個是芥末籽醬,吃起來有點wasabi 那種嗆,配著肉和蛋吃夠刺激。

ImpossibleTM Burger Steak with Sukiyaki Sauce Lunch Set (HK$138)

這個迷你小鐵版好可愛,上面除左一塊不可能漢堡扒之外,仲有浸晒汁好好食的番茄和洋蔥,正常lunch set好似仲會配埋飯,用個汁撈飯真係一流。漢堡扒佢想做口感軟軟的路線,我反而覺得如果外面焦香少少會更好食,個汁就係好日式的甜甜照燒汁,好邪惡但好食到唔想停。

餐廳每晚都會有表演,我們吃飯這天是「禾稈草燒魚」,我無諗過會咁大火,有種增廣見聞的感覺,畫面也非常有趣!

Pumpkin Cheesecake

甜品是南瓜芝士蛋糕,非常濃厚口感,而且唔會太甜。不過我食完聽隔離檯素食達人講先知原來有魚膠粉,達人果然是達人。

每道菜的素肉都有唔同調味,而且賣相十分誘人。因為好耐無食過這種style的日式料理,所以我都食得幾開心,尤其d醬料好惹味好好食!
2020-05-18
用餐優惠
試食活動
2020-04-26 1935 瀏覽
今次經過中環又想食下日本菜就上左去魚治試吓。環境整潔乾淨有宵夜氣氛。食物選擇不多,價錢比較貴,要order 好多先夠食,可能因為在中環區。我會推介食魚治既蟹殼,燒得好香又保全到蟹肉既鮮味。
2020-04-25
2020-02-20 6428 瀏覽
中環地區好多餐廳選擇,今次揀選日本居酒屋,呢間環境舒適地方寬廣同三五知己品嚐清酒傾吓計依家可以選擇✨鹿兒島A4 和牛三文治🥪話說之前去過鹿兒島深刻印象嘅A4和牛係特別好食,今次我叫咗三文治,瘋狂影相時段我同朋友影完相,之後其實都諗緊會唔會凍咗肉質冇咁好食冇咁柔軟,但出奇和牛好柔軟脂肪比例適中外層方包兩邊焗到金黃色,口感層次分明外脆內嫩,依個係值得推介✨炙燒味噌他他一上枱撈勻三文魚、吞拿魚同油甘魚既味噌他他,見到服務員即用手提火槍,手機即刻ready,用火槍招展微微金黃色嘅味增他他,在撈勻蛋汁伴入味噌他他包住鬆脆嘅紫菜一啖食到油甘魚鮮味特別甜,三重層次✨海膽魚子脆薯海膽同魚籽好重海水嘅味道唔使調味都已經好夾,底層好似雀巢嘅外型,原來係脆脆嚟,呢個配搭都好特別 第1次嘗試即刻想encore✨甲羅燒 蟹殼裡滿滿的蟹膏,鹹甜偏向鹹搭配飯或者梳打餅可以成為絕配✨鯷魚醬伴鮮野菜小火鍋爐翻滾鯷魚醬伴上日本新鮮蔬果,有車厘茄、日本番薯、青瓜、青椒同椰菜,醬汁香味濃郁有少少鹹,所有青瓜都好新鮮爽脆車厘茄多汁好Flash✨乾魚籽伴蕎麥麵新嘅食法加咗乾左魚籽,鹹味特別重蕎麥面撈左柚子味煙銀得來帶點酸嘅味道個

✨鹿兒島A4 和牛三文治🥪

✨炙燒味噌他他

✨海膽魚子脆薯

✨甲羅燒
蟹殼裡滿滿的蟹膏,鹹甜偏向鹹搭配飯或者梳打餅可以成為絕配

✨鯷魚醬伴鮮野菜

✨乾魚籽伴蕎麥麵
個人認為太過鹹味,可以減少一點

✨原條鰻魚
一直如果有睇開我食評嘅話都知我一個鰻魚控,梗係唔少得叫一碟鰻魚,乾燒好海鰻魚有香味重,油脂分泌適上面掃上薄薄鰻魚汁帶出微微甜味

✨出羽櫻清酒
一向鍾意飲清酒嘅朋友好想推介呢款清酒,淡淡清酒味道,飲一淡唔會涸喉好啱女士飲
炙燒味噌他他
2020-02-11
炙燒味噌他他
鹿兒島A4 和牛三文治
2020-02-10 4924 瀏覽
Uoharu之前跟朋友想週五walk in,以沒有座位告終,最近因為疫情原因,週六晚上walk in居然有位置。總體來講味道不錯,其中新鮮蔬菜沾鯷魚醬我非常喜歡,烤全魚也覺得性價比很高,其它幾道菜味道都大體在線,臨走還附送味增湯料,很貼心。應該會再來。------------------------------按位收費的新鮮蔬菜沾Bagna càuda(鯷魚醬),我居然第一次吃bagna cauda,真的太好吃了,暖暖的,很鮮美、很濃郁、很細滑,簡單地搭配新鮮蔬菜都覺得美味不已,停不了口。清酒煮蜆,最近連吃了三家清酒煮蜆(髭、樂宴和這裡),首先這裡的蜆質量一般,不夠新鮮肥美,味道也沒有另外兩家好吃,是非常平鋪直敘的清酒味道。Crab miso in shell 蟹肉味增,比較重口偏咸,質地濃厚,朋友叫了一小碗米飯搭配,倒是不錯的主意。烤雞翅,大只的雞翅,外酥里嫩,味道無功無過。烤南瓜,味道不錯,份量很大。燒全只鯖魚,非常好吃!魚肉非常的嫩,簡單的烤過後,擠一些檸檬上去,再搭配桌子上的醬汁,非常棒。海膽三文魚子焗通心粉,海膽搭配三文魚和芝士,焗後非常好吃,但是通心粉我覺得並沒有入味,另外
烤雞翅,大只的雞翅,外酥里嫩,味道無功無過。
烤南瓜,味道不錯,份量很大。
海膽三文魚子焗通心粉,海膽搭配三文魚和芝士,焗後非常好吃,但是通心粉我覺得並沒有入味,另外海膽和三文魚子的分量非常少,這道整體感覺普通。

2020-01-19 1418 瀏覽
星期六都被叫左返office做野實在灰爆😭😭仲要做到九點先放工真係好moody😳😳於是決定今晚一定要食好d!如果唔係真係對唔住自己😝😝之前已經係呢間食過幾次lunch 都覺得好唔錯,呢次係第一次試dinner!今次來主要想食壽喜燒!本小姐好鍾意食壽喜燒奈何香港的壽喜燒餐廳定價都比較高,上網見到menu 壽喜燒288 就決定一定要試試!因為壓力太大關係所以狂點了一堆野,但好可惜有幾樣嘢都sold out 😭😭坐低無幾耐餐廳突然間熄燈,之後有個日本姊姊開始講野。原來係廚師會表演燒魚,燒左之後仲會免費請大家食!實在太太太有heart 啊!因為滿座關係我地被安排坐bar 檯,但原來廚師就在我地面前燒魚,真係好lucky 啊😍😍呢碟就係免費請我們吃的燒魚,連埋檸檬汁+蒜頭一齊食,味道好好💞💞我仲order 左7款sashimi ($138/一人前),款款sashimi 都好新鮮,兩個人食可以考慮叫來share之後仲有燒牛舌($108)燒得好香,牛舌夠厚咬落個質感好好重點sukiyaki 出場($288/二人前)我問侍應點解無生雞蛋既?sukiyaki 唔係要沾生雞蛋的嗎?佢話佢哋既食法係無配生雞

於是決定今晚一定要食好d!如果唔係真係對唔住自己😝😝

之後仲有燒牛舌($108)
燒得好香,牛舌夠厚咬落個質感好好

重點sukiyaki 出場($288/二人前)
我問侍應點解無生雞蛋既?sukiyaki 唔係要沾生雞蛋的嗎?佢話佢哋既食法係無配生雞蛋。我覺得有少少可惜,因為我食sukiyaki 係會狂沾d 蛋汁架😆😆

入面有三塊A4 和牛,都大塊,食落口都有入口即溶的感覺😍好滋味!

另外有少量菜同類似粉絲的物體!個湯底亦好香好鮮甜!但如果蔬菜多d 會更完美!

仲有仲有,我地叫左呢個雀巢三文治,賣相好特別!($58 兩件)

面頭係海膽同魚子,下面係炸得好脆的薯絲!味道出奇地夾!非常非常欣賞,必order!

最後仲叫左個甜品(話明壓力大梗係狂order 野食),係法包stuffed with 抹茶雪糕!(無記錯應該係$78)

好好好好味啊!個包超脆超香,有d 似豬仔包,但加左綠茶雪糕個味道係升級一百倍😂😂

總得而言我好滿意呢餐啊!食完即刻掃走我星期六需要返工的鬱悶☺️☺️

2020-01-18
2020-01-10 1045 瀏覽
今日同個朋友去食開年飯,中環的正常價位日本菜。入到去好多人,同埋燈光好黑。我地叫左刺身7點,澳洲和牛烏冬定食,同埋雞肉定食。個刺身真係好高質,新鮮,岩晒中意食生野的朋友,而且好大舊肉。兩個定食都好豐富,有前菜,豆腐,生菜,麵豉湯。個雞肉定食,舊雞肉燒得岩岩好,好香,甜甜地,唔會太韌。呢間餐廳係中環黎講唔算貴,正常價錢,而且絕對食到好飽。我自己平時好少有機會食刺身,呢餐好滿足,大啖大啖肉,配上獨特的醬汁,好難忘。
2019-12-21 4718 瀏覽
剛過去的週末十分充實。除了因為臨近冬至、聖誕,約會不絕,更重要這也是兩口子的拍拖/訂婚紀念日,所以甜魔家也有一系列的慶祝活動,包括一家四口重訪 魚治,吃一頓稱心滿意的忘年晚餐~   一抵達威靈頓廣場7樓,兩兄妹就很好奇:這裡的門怎麼特別矮?是為小朋友而設的嗎?非也非也,魚治 作為一間居酒屋,大部分食客都是需要排解工作壓力的成年人;需要屈身進入的入口位,其實是寓意來到居酒屋的每一位客人都是平等,再無高低或階級之分。一場來到居酒屋,少不了來淺酌一杯,特別是店方更設有 Happy Hour 買一送一優惠!老公要了一杯清酒,份量不小,我則偏好酸酸甜甜的梅酒,而兩兄妹就乖乖享用清甜日本蘋果汁,各其所好。場內多了很多吸引的新品,首先點了 Tuna and Salmon Salad with Avocado $78:三文魚與牛油果這對好朋友,在添加吞拿魚後不但沒有破壞彼此友情,三者更擦出鮮美動人的火花,放在脆片上享用,滋味一流也!囝囝就極愛 Okonomiyaki 大阪燒,無他,新鮮煮出出爐又有鐵盤熱著,滋味加倍,而木魚絲、沙律醬及醬油的比例又剛剛好,一上場就不斷有小魔手在偷吃!接著朝思暮想的

接著朝思暮想的 Uni and Salmon Roe Macaroni Gratin $148 也上檯了!很想帶兩兄妹來,也是因為知道妹妹一定會愛上這個昇華豪華版的 Mac & Cheese:芝士、通粉、海膽、三文魚子幾者渾然天成,香濃中見鮮美,最愛鐵板邊位微焦微脆的芝士,著實令人銷魂!
接著又有 Atsuage Tofu $58,厚揚豆腐外脆內超嫩,丁點不油不膩,吃時可配上生梅汁、木魚絲及蔥絲,讓味道更加豐富~
今餐比較邪惡的是 Over Flowing Tuna and Sea Urchin Sushi Roll $158,超豐富又豪華的青瓜小卷上舖滿了海膽、三文魚籽、拖羅、三文魚刺身、吞拿魚刺身及蟹肉,餡料比壽司份量還多,我們分了好久才分光的....
正常家庭吃到壽司已經很飽了,但我們可是大食的甜魔家庭!所以還有一個 Crab Croquette Rice $188,忌廉蟹餅搗碎後,拌上香噴噴的土鍋飯,帶來了奇脆滋味,加上三文魚籽及蟹膏,又是令人欲罷不能啊!
最後來到甜品環節,兩兄妹要了簡單美味的 Custard Pudding $38,吃得十分滿足;但甜魔媽媽卻選了超想念的 Baguette Toast with Cheese Cheese with Maple Syrup ($68),因為軟滑的忌廉芝士配上香甜的楓糖,效果有如在吃雪糕呢!
說真的,日本也是一個很想帶兩兄妹旅遊的地方;如果出發前還有時間,很希望可以再安排多一場家庭小旅行啊!
2019-12-14
2019-12-11 1274 瀏覽
黎到中環晚餐 行到去M88揀左間居酒屋上到去就知冇揀錯☺️6點半入座 侍應服務好好仲提我地8點前有Happy Hour!!sake都有得買一送一😍我叫左清酒久保田$68😉 朋友叫左梅酒兩款都好飲!然後就主食時間❤️甲羅燒好好味😭 真係日本既味道🤤牛肉薄切口感恰到好處😉魚子半熟蛋呢個組合好新鮮 只係wasabi搶左少少味脆薯再脆啲會更好味☺️石鍋飯好熱好夠味 侍應等我地影好張想仲幫我地撈匀😚Overall好滿意餐飯! 服務好好 食完一碟收碟好快 但又唔會煩住我地傾計😆下次會再黎呀🤤
黎到中環晚餐 行到去M88揀左間居酒屋
上到去就知冇揀錯☺️

6點半入座 侍應服務好好
仲提我地8點前有Happy Hour!!
sake都有得買一送一😍

魚子半熟蛋

脆薯再脆啲會更好味☺️

石鍋飯好熱好夠味 侍應等我地影好張想仲幫我地撈匀😚
明太子半熟蛋石鍋飯

Overall好滿意餐飯!
服務好好 食完一碟收碟好快 但又唔會煩住我地傾計😆
下次會再黎呀🤤
2019-12-11
薄牛肉
魚子半熟蛋
明太子半熟蛋石鍋飯
2019-11-26 1353 瀏覽
📍魚治 🌟中環⁣🧚🏻‍♀⁣非常有心思既裝修 入口特意設計成需要屈身進入高度,寓意來到居酒屋的每一位客人都是平等,再無高低或階級之分,可以暢所欲言,享受美食!⁣.🔶 爐端燒-伴助花魚一夜乾🚦必食🚦⁣💰138 (half)⁣👅8.8/10⁣按照北海道傳統做法 把花魚用鹽水浸泡數小時,風乾一夜後在大方形敞口式火爐上燒烤,突顯食材原始鮮味,配清酒一絕🥇🐟花魚肥大肉厚,燒得外脆內嫩,肉質鹹香帶豐富魚油,基本上不用點醬汁都已經好惹味⁣👅// 又或者配加入酸汁的白蘿蔔蓉伴吃,亦相當鮮味。⁣⁣🔶炙燒味噌他他⁣💰88⁣👅8.56/10⁣混合了三文魚、吞拿魚及油甘魚既魚鮮的他他,上枱時以火槍炙燒表面,🔥燒至表面微微焦香 ,點上日本蛋汁 ,再以紫菜包住,魚油甘香係瘋狂衝撞整個口腔,幸福感是也⁣🥰⁣*如果紫菜可以更新鮮更脆口就💯⁣⁣🔶 楓糖忌廉芝士拌多士⁣ 🚦必食🚦⁣💰68⁣👅9.5/10⁣OMG 😆 太好味喇😋⁣原全估唔到咁簡單既組合會產生如此大的化學作用,楓糖令鹹香濃滑既忌廉芝昇華到另一層次,令人越食越唔到口,欲罷不能!⁣⁣🔶和牛日式炒麵⁣💰88⁣👅8.5/10⁣估唔到佢地連普通嘅Yakisoba(炒麵)

📍魚治 🌟中環⁣
🔶 爐端燒-伴助花魚一夜乾🚦必食🚦⁣
💰138 (half)⁣
👅8.8/10⁣
// 又或者配加入酸汁的白蘿蔔蓉伴吃,亦相當鮮味。⁣

🔶炙燒味噌他他⁣

OMG 😆 太好味喇😋⁣

🔶和牛日式炒麵⁣
💰88⁣
👅8.5/10⁣
估唔到佢地連普通嘅Yakisoba(炒麵)都有驚喜! 澳洲和牛配上超彈牙炒麵 乾濕度岩岩好 絕不馬虎⁣

🔶鹽辛牡蠣⁣
💰78⁣
👅6/10⁣
用鹽漬製嘅生蠔配白蘿蔔粒Base個人覺得生蠔漬得太鹹 唔係太食到蠔本身既鮮味
慶祝紀念
紀念日
2019-11-15 1567 瀏覽
今日放假經開中環食午餐,上網睇呢間食評好似幾好,就試下啦。門口比較矮,要彎身而入🧐午餐選擇唔多,得3,4樣,不過價錢都實惠,中環地段黎講唔算貴。同埋都幾多人,所以我地被安排坐左係吧台。我就揀左火灸刺身飯,刺身有左口魚,蝦,三文魚同呑拿魚❤️味道幾好,唔會太熟,岩岩好。仲有隻溏心蛋😋定食都有埋沙律,味噌湯,漬物同甜品。男朋友就叫左個牛肉烏冬,湯底係壽喜燒🙈清淡很黎好入味,配料有雜菌同牛肉,牛肉味道唔錯😋同樣定食都包左甜品,沙律同小食總括而言,70幾蚊lunch set黎講質素中上,性價比高😋唔錯!

仲有隻溏心蛋😋

定食都有埋沙律,味噌湯,漬物同甜品

同樣定食都包左甜品,沙律同小食

2019-10-29
2019-11-08 978 瀏覽
同事話想試呢間新餐廳,1點去到都仲有好多枱,原來係美心集團既餐廳。款式都好多選擇但係偏貴,若果係中環黎講,呢個份量同價錢,可以有更好既選擇。全枱叫左牛肉生薑燒,西京燒銀雪魚,魚生飯同鰻魚飯。牛肉生薑燒既牛肉有筋,食得唔舒服,銀雪魚比較細條,男生食完表示好似食空氣禁無乜感覺,同事表示魚生新鮮但份量可以大d正常d。總結而言,份量真係好細,食完一個鐘,同事就開始嗌肚餓同搵下午茶食,又貴又細,加上係美心 集團⋯⋯就沒有下次了
2019-10-26 4610 瀏覽
中環午飯聚頭既頭痛係, 要坐得耐、舒服、合理價、好味道一同存在, 係不可能的任務。今日去既「魚治」勉勉強強算係可以午餐聚腳既選擇👌 中午12點係蘭桂芳既M88等LIFT, 去親都係要等一輪, 仲要係勁窄既電梯迫上去😑你話夜晚CLUBBING 就話啫, 日頭大家一齊上去開飯就另一個故事🤩 上到7樓, 一開門見到個門口以為未開檔, 原來佢個入口係矮人一等, 中童高童, 要灣個腰, 仲要用力舉起個帳蓬先入到去😕 中環舖頭大部份都係坐得比較窄, 枱唔太闊。內堂有玻璃窗透光, 令較矮既樓底感覺無咁焗促✔️ 中午MENU全部都係定食型式, 由100至400蚊既區間都算幾闊下🙄 四個人, 三份鰻魚餐, 我就搞對抗, 黎個日替定食 (DAILY SPECIAL)。鰻魚SET DOR上黎賣相討好, 有沙律、麵豉湯、主食、蘿蔔同甜品糍餅。倫食咗舊鰻魚, 質地OKAY👌 日替係咖哩漢堡定食, 同鰻魚稍為唔同係多左兜菜, 同個蘿蔔碎。其實味道唔算突出, 係合格水準👌 整體黎講魚治無乜驚喜, 正常中環價錢。不過我地四個人坐左粒半鐘都無乜趕枱算係咁。中環中午要聚頭, 呢個合理價, 可以係選擇👌

日替定食
鰻重定食