上星期決定同媽咪食餐好既☺️ 點知真係無揀錯!晚飯Omakase既價錢分別係$800, $1200 同 $1500~ 💙首先 先付很精緻,有幾款小食放在一起:白色的未來粟米!但真的甜~ 螢光魷魚🦑 海螺🐚 腐竹💙之後有飽滿的真蠔💙來到刺身😍🧡白蝦 (係好細細隻既蝦呀!)🧡象拔蚌 (松貝)🧡火炙過的北寄貝🧡金目鯛🧡鮑魚全部都好新鮮,有牛蒡同春薑作伴菜💙帆立貝海膽三文治!😍😍(師傅話"快影快食"! 要快影快食既原因係唔想紫菜淋~ 超鮮甜!兩者配搭好夾!餐廳有用保溫保濕箱儲存紫菜👍🏼)💙壽司 (全部用赤醋飯😍)🧡海螺🧡野生油甘魚🧡平政魚 (加柚子)🧡赤貝🧡深海池魚🧡鳥貝(係最貴既貝類呀)🧡鯖魚🧡牡丹蝦 + 極品魚子醬 (由養左至少15年的魚入面取出,買既時候係逐粒逐粒計錢咖!🧡赤鯥 (又稱喉黑魚)🧡大拖羅,我的最愛!🧡來自北海道的白海膽 好正呀,所有壽司都😭😭😭😭$800 已經有十件,好抵👍🏼💙鯛魚湯 由7種魚熬製而成,師傅話係十碗煲成一碗,所以係好濃味鮮甜的魚湯呀!💙呑拿魚手卷又係好脆既紫菜~💙最後甜品係自家製柚子雪皅!是Omakase 一個美好的結束😍🤤💙今餐食得超滿足!店員和師傅也是非常
上星期決定同媽咪食餐好既☺️ 點知真係無揀錯!

💙之後有飽滿的真蠔

💙來到刺身😍
🧡白蝦 (係好細細隻既蝦呀!)
🧡象拔蚌 (松貝)
🧡火炙過的北寄貝
🧡金目鯛
🧡鮑魚
全部都好新鮮,有牛蒡同春薑作伴菜
💙帆立貝海膽三文治!😍😍

💙壽司 (全部用赤醋飯😍)
🧡海螺

🧡野生油甘魚

🧡平政魚 (加柚子)
🧡赤貝

🧡深海池魚
🧡鳥貝(係最貴既貝類呀)

🧡鯖魚

🧡赤鯥 (又稱喉黑魚)
🧡大拖羅,我的最愛!

🧡來自北海道的白海膽
好正呀,所有壽司都😭😭😭😭$800 已經有十件,好抵👍🏼

💙鯛魚湯

💙呑拿魚手卷
又係好脆既紫菜~
💙今餐食得超滿足!店員和師傅也是非常friendly ☺️ 師傅還教識左我一啲刺身小知識呢!
"Omakase"既意思係廚師發辦,亦代表住客人對師傅既信任,食D咩野都由師傅做。而今日我同我家姐為左體會一下"Omakase",所以落左人生一個對我地黎講好重大既決定,就係黎到呢間鮨鶴日本料理,上我地第一堂寶貴日式得黎帶點港式既Omakase。用上生命去食一餐Omakase,顧名思意係好大既體會。因為呢餐飯令我反醒返過往對自己既要求,做人係要好似鮨鶴既"Omakase"一樣咁有性格。見到隔離有台6/7個大客,位位消費過千起跳。提醒左我就算叫最平既set都要輸人唔輸陣。呢到環境真係好relax,存在於店舖既冷氣中,令我諗起某位歌手既一句歌詞"但漂亮笑下去 彷彿冬天飲雪水"冬天飲雪水,身寒心更寒,刺身夠凍夠鮮...而杯熱lukluk既熱茶亦漸漸地無聲無息的退下<3冷冷雨夜,我們跟白蝦在這充滿日本氣氛下相遇,濃烈的鮮甜味,令我想起日本旅行的回憶,日本的文化一直俾我既印象係完美,對人對事都一樣。反觀返自己,努力係呢一餐"Omakase"上只係為左滿足自己既食慾而冇細心欣賞師傅同店員既安排,所以黎緊幾道既食物,我地要認真,細心唔洗有豐富既擺設同食物,一件簡單既壽司已經令我地身於醉生夢死

唔洗有豐富既擺設同食物,一件簡單既壽司已經令我地身於醉生夢死既幻景中,dum底現實一切既煩惱,食餐飯都可以人生如戲,戲如人生...
嚐鮮嚐新,新既經歷,就好似呢隻蠔咁。係海中生活左咁耐,開始越黎越肥美,蠔邊既殼亦代表住一個個既新挑戰
雖然最後都係俾我地食落肚,但食之前師傅會捉緊機會,以專業既手法放上調味,令我被這滿滿的心機塞到個心都離一離

簡單既食物一落肚令我更感激昂,食物同我個胃澈起既反應,令我覺得好滿足..慢慢,慢慢地進食,慢活一下... ...就讓我們全店人在熱鬧聲之中,慢活下去

滿足在小小的簡簡單單的食物中,與師傅和店員之間周旋。進食時,會反思返生命中的冷暖難度只能用金錢區別?... "Omakase"的盛宴,令我別開生面,大開眼界。
水是生命之泉,茶更什珍貴,看著我家姐滿滿的茶杯,再回頭一看自己的,黯然失色。離開時,被滿滿的日本音樂在背後響起送走我們,夜幕低垂亦只好拖著勞累的身軀回家,好好回味這餐我們用上生命去體會的與別不同非同凡響的"Omakase"
240 分鐘 (堂食)
2018-06-21 1090 瀏覽
媽媽未試過廚師發辦,一直都叫我帶她去試試,朋友介紹灣仔的一間日式餐廳給我,叫鮨鶴!上到去,感覺很家庭式,座位不多,記得訂位!Omakase主要分了三款,我們選了祥鶴,十八種加卷物!首先是前菜三點,小杯子的是豆葉,是豆腐皮製,很香豆味!螢光魷魚好鮮甜,裡面還有魷魚膏,惹味!冰螺口感彈牙不韌!有漬物提供,可吃點自家制牛蒡間場!北海道真蠔好新鮮肥美,蠔味不算很濃,是比較清的味道!粒貝好爽脆,口感像軟骨!北寄貝鮮味爽甜!赤貝也很爽口!這個叫酒盗白蝦,近看才發現是一隻隻去了殻的小蝦,大約二十多隻的白蝦,非常鮮,配上微咸的鰹魚肝醬,很特別!蒸鮮鮑魚是先用醬汁醃一晚,又稔又入味,配料有冬菇和大根!很吸睛的海膽火炙帶子,厚厚的帶子,外面燒燒,再夾著鮮甜的海膽,不同層次的口感和鮮甜!金目鯛、深海池魚、喜之次肉質偏爽,味道較清淡,深海池魚魚味較特出!喜之次通常是燒,刺身第一次食,原來口感是這麼清新!牡丹蝦好爽彈,鮮味拖羅炙燒過,油脂都浸進了飯粒,好甘香,拖羅入口即溶,口甘!馬糞海膽很鮮甜,小小的一口吃,很滿足!把蔥、拖羅溶伴好就是蔥拖羅卷物,紫菜還十分脆!這個鯛魚湯很厲害,用了七種不同的鯛魚煲,奶白色魚味
Omakase主要分了三款,我們選了祥鶴,十八種加卷物!

有漬物提供,可吃點自家制牛蒡間場!
北海道真蠔好新鮮肥美,蠔味不算很濃,是比較清的味道!

粒貝好爽脆,口感像軟骨!
北寄貝鮮味爽甜!
赤貝也很爽口!

蒸鮮鮑魚是先用醬汁醃一晚,又稔又入味,配料有冬菇和大根!

金目鯛、深海池魚、喜之次

牡丹蝦好爽彈,鮮味
拖羅炙燒過,油脂都浸進了飯粒,好甘香,拖羅入口即溶,口甘!
馬糞海膽很鮮甜,小小的一口吃,很滿足!

把蔥、拖羅溶伴好就是蔥拖羅卷物,紫菜還十分脆!

這個鯛魚湯很厲害,用了七種不同的鯛魚煲,奶白色魚味極濃!

最後甜品是自家製柚子雪葩,能吃到粒粒柚子肉,味道很清新!
2018-06-13
2018-06-21 265 瀏覽
在人來人往的灣仔,你又點會估到有一個可以令你平靜落黎食野既日本餐廳。首先餐廳俾我既第一感覺係好舒適。店內坐位不太多,並不是店內空間太小,而是感覺到老闆想每一位客人都可坐得舒適,慢慢享受師傅為每一位準備既食物。當你黎完哩一間餐廳,你就會完全改變了對食刺身及壽司既睇法同食法。首先師傅送上自家制白蘿蔔及酸薑,作用是醒胃及清清口腔既味道令我們可們細賞。清酒煮蜆湯利用清酒既香味,帶出蜆既鮮味。令人讚不絕口。忍唔住會將湯飲曬。北海道珍蠔超級大隻及新鮮,基本上蠔夠新鮮,加上少少酸汁,已經可是以將鮮味再提升到另一個境界,讚哦👍🏿海膽配日本腐皮海膽夠鮮味,口感就好似雪糕咁但味道就差好遠,兩種不同享受。係少少咸味中帶有鮮甜,個感覺好清爽。係咪覺得好神奇呢,只會係新鮮海膽內有。配上新鮮既日本腐皮,一擺入口即刻同海膽滑入喉嚨真係好特別。八爪魚師傅特別秘製既八爪魚口感煙銀,而且八爪魚嘅鮮味仲會保持喺度。難得難得。海膽飯味道同上,再配上白飯又係另一個體驗。針魚壽司師傅已調好味唔洗再加任何豉油,加上針魚本身魚味好重而且好爽口所以我食落口感一流。粒貝壽司味道濃郁柔嫩爽口 ,而且十分新鮮不錯不錯配上日本米簡直係不得了。
首先餐廳俾我既第一感覺係好舒適。店內坐位不太多,並不是店內空間太小,而是感覺到老闆想每一位客人都可坐得舒適,慢慢享受師傅為每一位準備既食物。當你黎完哩一間餐廳,你就會完全改變了對食刺身壽司既睇法同食法。

清酒煮蜆湯

北海道珍蠔

海膽配日本腐皮

八爪魚

海膽飯
味道同上,再配上白飯又係另一個體驗。

針魚壽司

粒貝壽司

赤血印壽司
第一次食肉質柔嫩而且好鮮甜但係又唔會肥膩。魚嘅鮮味喺口入邊爆發。

赤木刺身
鮮味濃郁,而且美感十足口感亦好好亦都係第一次食。

小肌刺身
小肌魚係時令魚,冬天先會有,咁岩有幸可以品嚐到。魚肉柔嫩鮮味十足。

拖羅手卷
味道甘香幼滑,魚脂十足,做成手卷十分邪惡。

鯛魚湯
奶白色鯛魚湯,魚鮮味濃郁,再加上火喉十足,清甜可口。

白子
師傅千叮萬嚀快影快食,一耐左就無咁好食。

只後以一個豆腐雪糕結束今日既美食持久戰
2018-06-20 195 瀏覽
今晚自己一人吃飯,誤打誤撞來了這裡,餐廳面積不太,以沈實的黑色為主調,點了一份廚師發辦,份量一個人吃剛剛好。⭐️前菜有螺、粟米和魷魚,味道不錯。⭐️刺身🔸北海道真蠔北海道蠔肥美大隻,入口爽脆。🔸粒貝和赤貝很爽。一口金目鯛和深海池魚,頗新鮮,魚肉幼嫩。🔸壽司壽司非常精美,有瓜子鯛、金目鯛、牡丹蝦、大拖羅、北海道馬糞和吞拿魚蓉手卷,整體都很鮮美精緻。吃得差不多,來一碗湯暖暖肚,很甘甜。最後以一球雪糕結束今晚的晚餐,自己一個吃太無聊了,下次要和一大群朋友一起吃飯才高興!

⭐️前菜
有螺、粟米和魷魚,味道不錯。

⭐️刺身
🔸北海道真蠔
北海道蠔肥美大隻,入口爽脆。
🔸粒貝和赤貝很爽。

一口金目鯛和深海池魚,頗新鮮,魚肉幼嫩。
🔸壽司

吃得差不多,來一碗湯暖暖肚,很甘甜。

12:10到,叫左三百二十元的壽司午餐... 但到左12:50除左個d沙律蛋外都未有得食,因為師傅一直就只顧隔離坐左兩位叫左Omasake的熟客,卒之忍唔住同職員講... 根住師傅就黑面了,幾分鐘就撻曬d壽司上嚟,仲話”食得啦!”... 我地見冇豉油同wasabi係枱,問一聲”係咪就咁食?”,佢又係答”食得啦!”... 啞晒!!其實佢d魚唔錯,係細件d,但咁嘅態度,我做乜要貼錢買難受? 又唔係得你一間,以後我唔嚟了!!

2018-06-19 292 瀏覽
今日又食Omakase👏🏻,非常期待!😍位於灣仔站附近,但上到去位置寧靜,私隱度高,裝飾的古樸風味仿似置身於日本。我簡左$1500既「祥鶴」,18種再加卷物☺️。🥢水雲又叫做日本發菜,食落柔軟黏滑,伴醋同食,健康有益。🥢北海道粟米粒粒似珍珠般飽滿亮白,雖然生食但仲清甜過煮熟左既粟米,味道甜美,一試難忘。🥢丁螺天然甜味,彈牙有口感有韌性。🥢螢光魷魚魷魚被燒熟,裡面有豐富既膏,很滋味。🥢日本珍蠔肉質鮮甜、嫩滑,甘香可口。🥢北寄貝味道好鮮甜。🥢象拔蚌彈性十足,肉爽口,帶甜味。🥢赤貝呈橙紅色,光澤亮麗,口感爽脆中柔軟幼嫩。🥢金目鯛色澤鮮紅,味道美味。🥢深海池魚肉質細緻爽口帶油份,味道甜美。🥢白蝦 唔好睇黑色呢兜野甘細,足足有20-30隻白蝦,鮮甜十足,上面帶有鏗魚魚肝,增添鹹鮮味。🥢白子味道鮮美。🥢魚肝柔和有彈性,但沒有鵝肝強烈感,旁邊仲配有海葡萄。🥢愛女魚 肉質扎實爽口,包住白蔥,味道清鮮。🥢紫菜帶子海膽被燒過既鮮甜帶子,夾著咸鮮味既海膽,再由一片香脆紫菜包裹,可營造出幾種不同的口感,好睇又好食。🥢蒸鮑魚 蒸過既鮑魚再凍食,好彈牙,旁邊仲有蘿蔔、冬菇、海帶。🥢春間 師傅自己醃制既子薑 ,春夏之

🥢水雲
又叫做日本發菜,食落柔軟黏滑,伴醋同食,健康有益。

🥢北海道粟米

🥢丁螺
天然甜味,彈牙有口感有韌性。

🥢螢光魷魚
魷魚被燒熟,裡面有豐富既膏,很滋味。

🥢日本珍蠔
肉質鮮甜、嫩滑,甘香可口。

🥢北寄貝
味道好鮮甜。

🥢象拔蚌
彈性十足,肉爽口,帶甜味。

🥢赤貝
呈橙紅色,光澤亮麗,口感爽脆中柔軟幼嫩。

🥢金目鯛
色澤鮮紅,味道美味。

🥢深海池魚
肉質細緻爽口帶油份,味道甜美。

🥢白蝦

🥢白子
味道鮮美。

🥢魚肝
柔和有彈性,但沒有鵝肝強烈感,旁邊仲配有海葡萄。

🥢愛女魚
肉質扎實爽口,包住白蔥,味道清鮮。

🥢紫菜帶子海膽

🥢蒸鮑魚
蒸過既鮑魚再凍食,好彈牙,旁邊仲有蘿蔔、冬菇、海帶。

🥢春間
師傅自己醃制既子薑 ,春夏之間既微辛味,好食。

壽司排列得非常整齊,加上所有伴碟精美,可見師傅由內至外都非常用心。順序由右至左開始......

🥢牛鰍
肉質彈牙,口感豐富。

🥢小肌
魚味較重,配有紫蘇葉帶出甘甜香味,令其更好食。

🥢石鯛
肉質細膩,油脂豐富。

🥢喜之次
最愛喜之次😀肥美、油脂豐腴。

🥢北海道牡丹蝦
蝦味濃郁,蝦肉黏性高,蝦膏味道清新。

🥢大拖羅
油香同肉質,無人能抗拒。

🥢醬油漬赤身
既有醬油既鮮香,又帶出左赤身既鮮甜。

🥢白海膽
肉質嫩滑而水分重,甘甜濃郁,回甘味在口腔長久不散。

🥢吞拿魚蓉手卷
魚蓉入口即融,油香比拖羅還要強烈。

🥢魚湯
用左七種唔同既魚,以十碗水煲埋一碗,味道非常濃郁,滿滿骨膠原。

🥢柚子雪葩
清甜美味邊食邊有香氣撲鼻,酸甜開胃,伴碟中既心型士多啤梨仲十分甜,為今晚完美作結。

除左食材新鮮,整餐飯好滿足外,值得一提呢度既服務真係非常好,食到唔想走🤣,希望再次光臨滿足下味蕾。
2018-05-31
2018-06-13 440 瀏覽
成日都聽人講OMAKASA係日本料理嘅最高境界,本身自己都好中意食刺生壽司個啲,今次終於有機會係真係好興奮。今次食依間位於灣仔區,咁岩我office又係附近,放工就可以去嘆美食。上到去, 環境非常清靜,好有日本風格。我地叫左祥鶴,有18種加卷物。我地今日嘅頭盤係日本海藻,粟米,海螺同魷魚。最有驚喜係個粟米同魷魚,粟米入口嘅時候,我完全冇expect係可以鮮甜到咁,而魷魚入口就爆汁!依盤刺身黎到真係靚到嘩左聲!果然係廚師發辦,由他來為你挑選最優質、最時令的食材,當中真係有好多平時係香港冇機會食到嘅刺身,無論係生蠔,貝殼類定魚生,都有食一件都滿足嘅感覺。赤貝有淡淡的鮮甜味,依我最中意就係生蠔同”佢”,個生蠔非常之肥美,而我suggest大家可以先品嚐再問返廚師個個係咩刺生!因為真係會有驚喜! 食完刺生之後仲有好多件壽司等住黎!店員介紹我地個時叫我地首先要食左個鮑魚先,師傅好貼心幫我地切到個size係岩岩好, 一口就可以品嚐,加上佢係汁煮同埋有個冬菇,個鮑魚充滿海鮮嘅味道!食完個鮑魚就可以開始食卷物lu, 平時食壽司我地係要自己再用日本豉油先可以帶出壽司嘅味道,但係依到師傅已經會係壽司飯入面
上到去, 環境非常清靜,好有日本風格。
我地叫左祥鶴,有18種加卷物。

食完刺生之後仲有好多件壽司等住黎!

食完個鮑魚就可以開始食卷物lu, 平時食壽司我地係要自己再用日本豉油先可以帶出壽司嘅味道,但係依到師傅已經會係壽司飯入面調好味,唔需要我地再自己用日本豉油已經好有味道,仲唔會驚咸左tim

第一個係食水墨魚, 個個水墨魚質感新鮮到好似岩岩捉上黎咁,有啲黏黏地嘅感覺,好滑好易入口!

另外牡丹蝦加埋置頂的蝦膏燒製而成,蝦味十足,可以食到蝦嘅精華。

感到滿足嘅仲有北海道馬糞海膽壽司,海膽味冇得頂,鮮甜真係想再encore!!!

而我當中最深刻就係件TORO,油脂豐富到入口即溶,食完望下對方都到大家滿足嘅表情!

最後有好鮮甜嘅鯛魚湯,司博話係由7種鯛魚淆製而成,個奶白色鯛魚湯味道清香,岩岩好可以中和返頭先嘅壽司!配合得好好!

最後仲有柚子雪芭做甜品! 清一清口腔嘅油脂,令人唔會有過飽嘅感覺!滿足哂!!!
2018-06-10 217 瀏覽
聽朋友講過呢間日本料理非常高質,但就一直未有機會試。前幾日見lunch time時間充裕,就同朋友約埋去試一試,果然非常唔錯!lunch嘅menu都幾豊富,我地就揀左刺身定食同自選四色井。前菜已經非常豐富,特別值得一讚嘅係佢個蒸蛋,入面材料非常豐富,有雞肉、鳴門卷、本菇、白果等,口感非常嫩滑,好多水份,就好似食緊布甸咁。刺身定食亦非常令人滿意,有牡丹蝦、海膽、真木鯛、帶子、拖羅同油甘魚,由淡到濃咁食起,魚生整體黎講都非常新鮮,味道唔錯。四色魚生飯更係非常令人滿意,我地揀左甜蝦、鮪魚蓉、季節魚同蝶魚邊。特別鍾意佢個甘善鯛,師傅將魚嘅外層燒至微熟,食落既有燒物嘅焦香,亦保留到魚生本身嘅滑嫩口感同鮮味。魚生飯係用赤醋飯製成。呢度嘅面鼓湯亦非常值得一讚,湯入面加左蝦頭、魚肉等嘅材料,大大咁增加左湯嘅鮮美,飲落完全冇味精味,非常高質。最後嘅餐後甜點係豆腐味嘅雪糕,食落唔會太甜,清涼同入口即溶嘅口感起左非常好嘅 消滯作用。整體黎講價錢雖然唔算平,但食物嘅質素絕對對得起價錢,朋友果然冇介紹錯

魚生飯係用赤醋飯製成。

2018-06-10 391 瀏覽
近來有了愛吃廚師發辦的喜好,喜歡尋覓各區高質omakase,今晚去左試灣仔的鮨鶴,地點就在我曾經留下多條腳毛的謝斐道南記粉麵旁邊!是夜的omakase有三款,我吃的是中價$1200丹楓,即15種加卷物。我數口差,食完食整餐,覺得唔止15種。其實係點計架呢?先付有冷豆葉,即是腐皮,但好滑好香豆味,仲有天然的清甜。冰海螺,好爽口!仲有燒螢光魷魚,同北海道蕃茄。冷豆葉太香滑吸引,未影相就被我食左刺身方面有北海道真蠔,蠔身爽厚,加左小許酸汁好食。粒貝,赤貝新鮮爽口。另外有金目鯛,平政魚,酒盗白蝦,真鯛白子(魚春)。當中的白子係難得一見,難得一試,因為每年初春先有!然後來的是燒帶子夾海膽,再用超脆的紫菜包著吃 !好香口!壽司有金鯛,深海池魚,牡丹蝦,拖羅,鰹魚,醬油赤身,吞拿魚蓉手卷同北海道馬糞海膽壽司,全部經師傅調味,唔需要再自行加味。湯是用了多種魚熬煮的魚湯,仲加左大量鯛魚片,煲左湯的魚片仲好滑。甜品是柚子味雪芭同哈蜜瓜。雪芭幾甜,反而哈蜜瓜就冇乜味道。比較失望的是,由於食客眾多,是夜未能獲安排坐在師傅枱前。

然後來的是燒帶子夾海膽,再用超脆的紫菜包著吃 !好香口!

壽司有金鯛,深海池魚,牡丹蝦,拖羅,鰹魚,

2018-06-09 119 瀏覽
多年前於銅鑼灣一嘗OMAKASE後,一直心思思想再試~不嬲都知道係灣仔番工嘅媽咪想試試「鮨鶴」,就一於試試佢啦!鮨鶴裝飾以黑色為主,店面不大,分bar台同普通台,而waitress就安排左我地坐角落嘅4人台台~而今日食嘅就係共18種、承惠$1500嘅「祥鶴」!首先第一度係前菜(先付)。擺盤以葉枝同花瓣裝飾,配以黑色碟突出碟上食物嘅,望落好似一幅畫咁,非常美觀。食材方面有後中嘅沖繩特產--海蘊(Mozuku)。海蘊係日本嘅髮菜,加入調味後酸酸地,好開胃。另外,左邊嘅北海道生粟米超級甜,不過絕不是死甜而係有陣青草味,一粒粒好juicy。最後眼前為醃製過嘅冰螺同兩串螢光魷魚,出面食螢光魷魚多數係刺身,不過呢度就係燒過,一咬即爆膏,正!再黎就係刺身。一上台即刻「嘩」一聲!‌一共有10樣刺身,各有出色,而且有食嘅次序架~waitress會同客人先介紹,好貼心!・(左上)珍蠔:結實味濃,食完之後蠔嘅鮮味齒頰留香!.(右上)海螺+赤貝:一食就知好新鮮,本身自己好抗拒食赤貝,不過鮨鶴嘅赤貝全無腔腥腥味,仲有陣柚子味添!仲有中間嘅四款刺身--間八、平政、池魚、鏗魚,再黎就係上中嘅一碗「白蝦酒盜」,用上最
多年前於銅鑼灣一嘗OMAKASE後,一直心思思想再試~
不嬲都知道係灣仔番工嘅媽咪想試試「鮨鶴」,就一於試試佢啦!

首先第一度係前菜(先付)。

再黎就係刺身

・(左上)珍蠔:結實味濃,食完之後蠔嘅鮮味齒頰留香!
.(右上)海螺+赤貝:一食就知好新鮮,本身自己好抗拒食赤貝,不過鮨鶴嘅赤貝全無腔腥腥味,仲有陣柚子味添!仲有中間嘅四款刺身--間八、平政、池魚、鏗魚,再黎就係上中嘅一碗「白蝦酒盜」,用上最幼身嘅蝦刺身,加上鏗魚內藏醃,記得要要拌勻食呀!食落有啲似蝦醬有小小苦,不過底下嘅青檸就啱啱好中和番個苦味。
最後就係下中嘅「真鯛白子」同左面粉紅色碗嘅「安鱇魚肝」。白子即係魚嘅精子,有層薄衣,一咬爆開,加埋醋食非常清新。

帶子海膽卷。

帶子輕輕火炙過,加埋紫菜包起黎食,帶子同海膽嘅獨有味道配合得剛剛好,絕無任何一方「無掟企」!

冷鮑魚。

擺盤靚到好似盤景,輕輕調味,煙un有咬口。

七色彩虹壽司

Waitress姐姐笑言呢盤叫「七色彩虹」,而且唔洗落豉油一齊食,因為師傅已經調左味,就放心食最原始嘅鮮味吧!
由右至左食起:「昆布漬活帶子」、屬貴價食材嘅「鳥貝」(季節限定)、江戶前代表作「小肌」(如果你喜歡食呢個,就即係你真正鐘意食壽司喇~)、金目鯛、北海道蝦、赤身,以及最濃味嘅大拖羅。

三文魚子白海膽+鮪魚苔手卷。

白海膽其實係是受左精嘅海膽,肉質嫩滑,而且水分較重;手卷上鋪滿新鮮嘅鮪魚,一口一滿足。

最後就係止椀鯛魚湯,用多種鯛魚熬煮而成,非常鮮味。

當然唔少得甜品啦!係由師傅親自整嘅檸檬雪葩,配以時令生果,完結美滿嘅一餐!

鮨鶴位於香海大廈上面,大大個招牌非常顯眼~又一次滿足到媽咪嘅心願啦!YEAH!
2018-06-08 119 瀏覽
今日放工想食餐好D,精緻的OMAKASE自然是首選。由廚師發板,每道菜都會是一個驚喜。前菜4點前菜已經令我不斷咁影相,加上花瓣太浪漫了吧!杯裡的是海藻,師傅叮囑要先吃,感覺是更滑溜更甜的海帶。右上的是北海道粟米,一般粟米都要煮熟,但這個北海道粟米可以生吃,超級甜,口感也與一般粟米不一樣。左邊的冰螺也很鮮甜可口,右邊的是螢光魷魚咬落爽口,口感很好。超級奢華的刺身併盤!!!吃完到現在也在心掛掛北海道真蠔很大隻,入口CREAMY,海水味也重,真是沒得挑剔了。忘了小盤裡的刺身的名字,但入口有油脂的香味,口感特別醇厚。赤貝非常爽口,厚切深海池魚口感非常好,平靖魚,鰹魚也很鮮甜。更令人驚喜的是安康魚肝,本來就是珍貴的美食,加上一點蘿蔔調味更是清新。半生熟燒帶子張半熟帶子切開,加入海膽,兩種不一樣的鮮甜味好夾呀蒸鮑魚這款是冰的,很適合夏天食,配的蘿蔔很好吃。食開中式煮法的鮑魚,覺得這款很新鮮~壽司非常好吃!!!壽司飯並非普通白醋飯,而是比較甜的,調味做得很好。昆布金目鯛很甜,花竹蝦,鳥貝,海膽樣樣新鮮,赤身吞拿魚和拖羅,在香港很難吃到這麼好吃的不要少看這魚湯,竟然是以七種鯛魚熬煮而成,飲落甜到入心,
今日放工想食餐好D,精緻的OMAKASE自然是首選。
廚師發板,每道菜都會是一個驚喜。

前菜4點
前菜已經令我不斷咁影相,加上花瓣太浪漫了吧!
杯裡的是海藻,師傅叮囑要先吃,感覺是更滑溜更甜的海帶。

超級奢華的刺身併盤!!!吃完到現在也在心掛掛

忘了小盤裡的刺身的名字,但入口有油脂的香味,口感特別醇厚。
半生熟燒帶子
張半熟帶子切開,加入海膽,兩種不一樣的鮮甜味好夾呀

蒸鮑魚
這款是冰的,很適合夏天食,配的蘿蔔很好吃。
食開中式煮法的鮑魚,覺得這款很新鮮~

昆布金目鯛很甜,花竹蝦,鳥貝,海膽樣樣新鮮,
赤身吞拿魚和拖羅,在香港很難吃到這麼好吃的

不要少看這魚湯,竟然是以七種鯛魚熬煮而成,飲落甜到入心,太精緻了吧!
吞拿魚手卷
魚新鮮是不用說,而且調味也做得很好

柚子雪葩
甜品也很精緻,花瓣裝飾很漂亮,而且是新鮮柚子製,還有柚皮的味道~

雖然吃一餐OMAKASE所費不菲,但食材、味道、服務都可以感受到師傅的用心,真是很愉快的用餐體驗!
2018-05-29
2018-06-08 167 瀏覽
同朋友去灣仔食午餐,平日既lunch hour 都幾多人,需要排下隊,但唔洗等好耐。前菜有日式醬豆腐,生菜沙律入面有提子乾仲有佢嘅沙律應該係用咗柚子醋,非常之醒胃同埋清新,最後仲有一個日式嘅蒸蛋,一樣都係好好味好滑。朋友share一個雜錦魚生飯,每件刺身都唔錯佢海膽都係非常之新鮮㗎,如果返呢非常之粒粒分明。同朋友約share多12件嘅壽司🍣,都係同一句啦我一件壽司都好新鮮好好味,啲飯壓得好實唔會好容易散落嚟,但同壽司嘅size分量配搭得好好,啲飯唔會好多。呢間唔係一間平嘅食lunch之選,但如果你想放lunch去享受下美食我覺得都係一個唔錯嘅選擇。再嚟就係呢度嘅環境都幾舒服而且服務都好好。

雜錦魚生飯

朋友share一個雜錦魚生飯,每件刺身
都唔錯
佢海膽都係非常之新鮮㗎,如果返呢非常之粒粒分明。

12件雜錦壽司

再嚟就係呢度嘅環境都幾舒服而且服務都好好。
2018-06-08
12件雜錦壽司
2018-06-07 119 瀏覽
今天和朋友想要在中午吃壽司 就來了這一間吃lunch set這間店人氣很高 最好早點來或是訂座我們選了兩款不同的Lunch set 雜錦海鮮魚生丼和12件壽司加卷物每個套餐都包括前菜、麵䜴湯和烏冬前菜包括有沙律 蒸蛋 芝麻凍豆腐沙律的dressing 很好吃 是用了甜甜酸酸的沙律醋 而且裡面還有一些葡萄乾 粟米粒 增加了豐富的口感👍🏻蒸蛋十分滑👍🏻👍🏻👍🏻雜錦海鮮魚生丼 有12種不同的魚生 我最喜歡的是拖羅和海膽 十分鮮味🤤🤤🤤12件壽司加卷物 每件壽司都已經調好味 不用額外加豉油 每件壽司的魚生都很新鮮🤩🤩吃完魚生飯就會上麵䜴湯和烏冬 麵豉湯是用了大蝦頭 很鮮而且不會過咸😊😊烏冬我快吃完才想起要拍照😂😂 但烏冬很彈牙 好吃👍🏻👍🏻這個午餐 十分滿足😆😆
這間店人氣很高 最好早點來或是訂座

每個套餐都包括前菜、麵䜴湯和烏冬

前菜包括有沙律 蒸蛋 芝麻凍豆腐

麵豉湯是用了大蝦頭 很鮮而且不會過咸😊😊

烏冬我快吃完才想起要拍照😂😂 但烏冬很彈牙 好吃👍🏻👍🏻

這個午餐 十分滿足😆😆
2018-06-06 89 瀏覽
近來天氣太熱餐餐都好想食啲涼嘅嘢,同埋另一半近排愛上咗食廚師發板,今日去開灣仔,就試下呢間位置極低調嘅鮨鶴!今晚點嘅係 15種加卷物,每位1200蚊另收加一。前菜有好香滑嘅腐皮,清清的北海道果茄,鮮甜嘅海螺,仲要連佢個肝都食得,仲有原隻燒好多膏嘅螢光魷魚。跟住就係食刺身,有鮮甜無比的北海道真蠔,爽口彈牙嘅粒貝同赤貝,金目鯛,白蝦,真鯛白子,唔腥好滑溜。然後就有多款壽司,包括金鯛,深海池魚,鰹魚,牧丹虾,拖羅,赤身,北海道馬糞海胆,吞拿魚蓉等等,款款壽司都細細件,鮮嫩滑溜!食完咁多野,飲返個鯛魚湯,店員話係用左超過7種魚煲架,不濃不稠岩岩好,好清甜!最後來一小道甜品,蠻有芝麻香的黑芝麻雪糕作結。成餐飯食左2小時有多,乃難得的休閒用餐,放慢了一下步伐靜靜享受。

今晚點嘅係 15種加卷物,每位1200蚊另收加一。