2023-03-11 19 瀏覽
.◾️◾️◾️ 【 ✨土瓜灣特色高質日本菜✨ 】 ◾️◾️◾️▎用心製作 服務質素一流✨👍身為紅土街坊呢一間日式燒肉店其實已經幫襯過無數次🤓平時通常都係晏晝去幫襯而今次就罕有地同屋企人喺呢度食咗餐晚餐嗌咗一個份量非常足夠嘅二人晚餐性價比唔錯 所以為大家介紹一下👍◾️◾️◾️◾️◾️ 【 General Info 】 ◾️◾️◾️◾️◾️▎Overall rating:7.5 out of 10▎Will Revisit?:Yes▎菜式分類:#mayfoodie_日本菜 ▎人均消費:Ard HKD 250▎地區分類:#mayfoodie_togwawan ▎前往方法:土瓜灣地鐵站D1出口步行6分鐘▎餐廳位置:📍 鳴虎石頭燒 (紅磡)📍紅磡馬頭圍道63號啟岸巷子地下6-9號舖◾️◾️◾️◾️◾️【 環境方面 】 ◾️◾️◾️◾️◾️餐廳位於煥然懿居附近既一條充滿日本風情嘅美食街內部裝修亦都以日本和風為主落地玻璃設計令到你可以望到外邊嘅燈籠🏮感覺好似置身喺日本嘅氛圍入面🇯🇵◾️◾️◾️◾️◾️【 精選菜式 】 ◾️◾️◾️◾️◾️ 今次我哋嗌咗一個價值hkd 468嘅二人餐入面包括7種菜式 - 前菜沙律 刺身 串燒拼盤秋刀魚 壽喜燒鍋 鰻魚炒飯 同埋 甜品非常豐

▎用心製作 服務質素一流✨👍

▎人均消費:Ard HKD 250
▎地區分類:#mayfoodie_togwawan
▎前往方法:土瓜灣地鐵站D1出口步行6分鐘
▎餐廳位置:
📍 鳴虎石頭燒 (紅磡)

◾️◾️◾️◾️◾️【 環境方面 】 ◾️◾️◾️◾️◾️

甜品

呢個二人餐更附送一個甜品
其實係牛奶紅豆布甸
奶味香濃 食落好refreshing
鳴虎石頭燒📍紅磡馬頭圍道63號啟岸巷子地下6-9號舖屯馬線開左咁耐都好少黎到土瓜灣站,今日放假就同朋友一齊黎行下,見到呢條巷仔好有日本Feel,就決定要入黎搵食啦~見到「鳴虎石頭燒」呢個名好吸引,睇menu又多選擇🤩所以決定要入呢間餐廳啦😋餐廳十分寬敞,非常企理乾淨,店員好好態度,有笑容,重會用日文黎打招呼,真係令人覺得去左日本嘅感覺🇯🇵打開menu見到有頗多選擇,不過作為唔想諗嘅懶人,同朋友一致決定叫要套餐,唔洗諗😆😆~~精選二人前 $468前菜~ 玉子燒+煙三文魚野菜沙律玉子燒甜甜地,幾好食👍🥚沙律份量都幾多,沙律菜大大片好Fresh,加埋沙律醋👍👍作為前菜好開胃🤩沙律上面有埋煙三文魚碎,可以增添口感!!刺身盛合 (赤蝦、帶子、磯燒鮑魚)赤蝦有2隻,大大隻,帶子就係2件切開4片,磯燒鮑魚有1隻,全部都好鮮味,最特別嘅係帶子夾住檸檬片,店員話食嘅時候可以整d檸檬汁落去,增添帶子嘅鮮味!串燒拼盤🍢 (鰻魚、雞肝、雞心、黑豚腩、秋葵、冬菇)每款一串🍢,唔會燒到好燶,最好食嘅係燒汁鰻魚同黑豚腩😋鹽燒秋刀魚🐟好大條嘅秋刀魚🐟,燒到好香,皮脆👍不過有骨,要小心慢慢食!牛肉壽喜燒鍋🐮壽喜燒湯底好
鳴虎石頭燒
精選二人前 $468
前菜~ 玉子燒+煙三文魚野菜沙律
刺身盛合 (赤蝦、帶子、磯燒鮑魚)
串燒拼盤🍢 (鰻魚、雞肝、雞心、黑豚腩、秋葵、冬菇)
每款一串🍢,唔會燒到好燶,最好食嘅係燒汁鰻魚同黑豚腩😋
鹽燒秋刀魚🐟
好大條嘅秋刀魚🐟,燒到好香,皮脆👍不過有骨,要小心慢慢食!
牛肉壽喜燒鍋🐮
壽喜燒湯底好甜,入面重有大量娃娃菜、菇同豆腐,可以索曬d湯,好正🤩🤩牛肉就大約有5片,食落油脂好足,唔會好韌😆
鰻魚炒飯
有兩大碗,炒得好香,又有好多鰻魚碎,米飯粒粒分明,好味🤭
甜品~ 北海道牛乳布甸配十勝紅豆🍮
布甸又滑又濃,配埋紅豆簡直一流, 呢個甜品配搭簡直冇得輸🍮
飲品🥤
雖然Menu寫住生啤🍻,但係唔一定飲生啤架,可以選擇罐裝汽水(芬達、可樂……等等)🥤

整體嚟講,套餐有好多嘢食,其實食到牛肉壽喜燒已經好飽,所以order套餐真係好抵食,又能夠試到多款食物😋食得過~而且食物好新鮮,好好食,最想讚賞嘅係服務態度,店員十分有禮貌,有笑容,每一道菜都會好細心同我地講可以點食👍
2023-03-02 22 瀏覽
呢晚響土瓜灣食飯,住喺附近嘅朋友介紹咗呢間日式小店。除咗燒肉,仲有壽喜燒、拉麵同串燒等等,種類好多。我哋兩個人點咗個壽喜燒二人餐($298),入面有M5和牛、北海道豚肉、野菜菇菌、日本蛋,另外加$20要埋烏冬。首先壽喜燒湯底好甜,入面有大量嘅野菜同菇菌,索曬湯嘅甜味,真係好正。M5和牛分量十足,入口充滿牛味,肉質鮮嫩。北海道豚肉帶少少油脂,但唔會過份油膩,擺盤亦相當靚。烏冬好滑,入口煙韌,配埋高質嘅湯底,真心好味。小店環境舒適,佈置好有日式感覺,見其他食客點燒肉,望落質素唔錯,下次可以試吓。

北海道豚肉帶少少油脂,但唔會過份油膩,擺盤亦相當靚。

烏冬好滑,入口煙韌,配埋高質嘅湯底,真心好味。

2023-02-01 60 瀏覽
何文田和土瓜環近來增添不少餐廳,今日跟朋友到周圍逛街,被鳴虎裝潢帶濃厚日本感覺吸引,意想不到的餐點選擇,石頭燒外也有日式也有西式。海鮮鍋有肉質厚實的元貝,濃味海水味十足青口和肥美肉厚的蠔肉鋪滿了鍋面,本身很喜歡食蠔的我們加點了廣島蠔鍋,非常抵食,裡面也有新鮮娃娃菜,雜菌和豆腐,一邊煮熱,海鮮味濃甜入味,在冬天來一鍋非常搭配。牛油雜菌牛油味香濃,菇菌有輕輕炒香味道,令人吃過不停的。原隻燒春雞配三文魚沙律重頭戲,烤了20分鐘的春雞,一上枱香味撲鼻,別小看面頭的焦,用了竹炭來烤,把雞皮烤得更香脆和受熱,令肉質可以保持鮮嫩無比,三文魚油香十足,加上沙律菜,層次感更豐富。餐牌選擇多,有套餐包松葉蟹都只是相宜價錢,整家餐廳的抽風系統完善,幾乎無煙狀態地進食,下次要再試隔離的拉麵店☺️

海鮮鍋

牛油雜菌
牛油味香濃,菇菌有輕輕炒香味道,令人吃過不停的。

原隻燒春雞配三文魚沙律

2023-01-23 52 瀏覽
◾️◾️◾️✨土瓜灣高質日式燒肉✨◾️◾️◾️日系風格裝橫#mayfoodie_togwawan ◾️◾️◾️◾️◾️◾️◾️◾️◾️◾️身為一位紅土 (土瓜灣同埋紅磡) 街坊, 呢一間燒肉餐廳我已經食過幾次🙈啲肉幾高質, 但係價錢都唔平, CP值唔太高🙈◾️◾️◾️◾️◾️ [ 環境方面 ] ◾️◾️◾️◾️◾️👉Rating: 8 out of 10餐廳以日式風格為主,裝修簡約設有落地玻璃設計, 可以欣賞到出邊嘅燈籠裝飾👍👍而餐廳設有良好嘅通風系統👍食燒肉嘅時候唔會怕太大煙💨◾️◾️◾️◾️◾️[ 食物方面 ] ◾️◾️◾️◾️◾️👉Overall Rating: 7 out of 10餐廳午餐時段設有唔同嘅燒肉套餐可以揀例如有牛雞豬 🐖🥩🐓套餐包埋有飯 同沙律👍不過價錢略貴, 同埋肉嘅份量好少, 基本上幾啖就已經食完😅😅好彩有飯同埋沙律先夠飽😅不過如果想細細碟咁樣品嚐一下燒肉嘅感覺呢個會係一個唔錯嘅選擇👍◾️◾️◾️◾️◾️ [ Information ] ◾️◾️◾️◾️◾️📍鳴虎石頭燒 (紅磡)📍紅磡馬頭圍道63號啟岸巷子地下6-9號舖
◾️◾️◾️✨土瓜灣高質日式燒肉✨◾️◾️◾️

日系風格裝橫

#mayfoodie_togwawan

◾️◾️◾️◾️◾️◾️◾️◾️◾️◾️

啲肉幾高質, 但係價錢都唔平, CP值唔太高🙈

👉Rating: 8 out of 10

餐廳以日式風格為主,裝修簡約

設有落地玻璃設計,

基本上幾啖就已經食完😅😅
好彩有飯同埋沙律先夠飽😅

不過如果想細細碟咁樣品嚐一下燒肉嘅感覺
呢個會係一個唔錯嘅選擇👍

📍鳴虎石頭燒 (紅磡)
午餐
2023-01-14 1126 瀏覽
經常都聽到紅磡有條啟岸巷子,走進去有如置身日本橫町,今日就去睇睇,搭乘地鐵到土瓜灣都方便,日式燈籠高掛半空,巷子用了柔和燈光,四處都有小店臨立,感覺真的不錯。來到這裡突然有食日本菜衝動,或者是配合環境所起念頭。「鳴虎石頭燒」外面看入去座位寬闊光猛非常乾淨,就試試吧!未推門店長已衝前幫我們開門,仲好有笑容靚仔係滿分嘅!🤭我們研究完一輪餐牌,好多都想試眼闊肚窄我們決定來了!🍶山田錦食日本菜一定係配清酒,除非滴酒不沾另計🤣,呢支山田錦清甜香純,精米步有 70%凍飲一流。🥰🥢炸軟殼蟹 $48酥香細軟炸特金黃香脆佐以清酒👍Ichiban👏 🥢牛肉壽喜燒 $148我喜歡壽喜燒主要原因是湯汁,這家做得很好,味道清中帶甜,先食牛肉待湯汁滾起灼一灼,肥瘦均勻入口軟嫩牛味香濃,第二片蘸點蛋汁肉質更滑溜,當鮮菇、金菇、娃娃菜同豆腐吸收牛肉壽喜汁後,係時候可以開動,非常美味相當豐富。🥢韓式焗原條濟州豚肉定食 $168朋友唔食牛點了原條濟州豚肉,豚肉好有口感柔而不韌又有嚼勁,充滿韓國醃醬非常入味!朋友話配飯一流,因為碗飯特別軟糯好有飯香,見佢不停扒飯我都忍唔住試了一口😂😂又真係幾好食😋。

來到這裡突然有食日本菜衝動,或者是配合環境所起念頭。
「鳴虎石頭燒」外面看入去座位寬闊光猛非常乾淨,就試試吧!
未推門店長已衝前幫我們開門,仲好有笑容靚仔係滿分嘅!🤭

我們研究完一輪餐牌,好多都想試眼闊肚窄我們決定來了!

🍶山田錦

🥢炸軟殼蟹 $48
酥香細軟炸特金黃香脆佐以清酒👍Ichiban👏

🥢牛肉壽喜燒 $148

🥢韓式焗原條濟州豚肉定食 $168

2023-01-13
2022-12-19 245 瀏覽
置身於日本街頭嘅般的日式餐廳🇯🇵裝飾佈置好特別,原本商場嘅特色佈置同舖頭都好夾😍入邊環境好大,有唔同特色嘅位置,食燒肉嘅話有好多抽氣口,空氣清新翻🍃就算係晏晝食乜嘅選擇都好多,除咗抵食lunch set,仲有鍋物🥢廣島蠔什菜鍋超級抵食自選!三隻大大隻嘅廣島蠔同埋大量蔬菜只係$38😱😱 湯底好濃郁,少少偏甜,再加埋新鮮蔬菜,成個湯底更加清甜,每一隻蠔都好大隻,咬落去仲有啲蠔汁流咗出嚟,好肥美😋😋🥢原隻燒春雞配三文魚沙律成個套餐有埋前菜、湯同主菜,配左煙三文魚沙律,份量好足 上面有秘製嘅沙律醬汁,酸酸甜甜,好開胃👍🏻 燒春雞用咗唔同香料醃製,外層皮薄脆身,內層肉質厚實,用咗少少酒去醃製,食落去有另一番風味,雞胸位都唔鞋🤩🥢M5牛肉飯和牛鋪滿晒成個飯面,包裹住晒啲飯,再加埋生蛋去撈勻成個飯,口感豐富🤪和牛味好突出,脂肪比例平均,咬落去肉質好林,再配埋林滿咗燒汁嘅飯,口感層次一流😋😋👍🏻
置身於日本街頭嘅般的日式餐廳🇯🇵
裝飾佈置好特別,原本商場嘅特色佈置同舖頭都好夾😍

🥢廣島蠔什菜鍋

🥢原隻燒春雞配三文魚沙律

🥢M5牛肉飯

2022-12-04
  • M5牛肉飯
2022-11-27 1057 瀏覽
紅碪新地標啟岸巷子,萬家燈火的日式style, 門口日系的和食店《嗚虎石頭燒》,探究之下意想不到價錢竟然有驚喜,午市套餐100元左右有交易,仲有M5和牛及安格斯牛食,唔入去食都對唔住自己。店員同我地介紹,menu每個月都會轉一次款式,早兩日才換menu, 有壽喜燒二人前及海鮮盛,雖然好吸引,但因為我同朋友都好中意食牛肉,於是叫了兩個午餐,午餐更包括沙律、芝麻醬豆腐、及湯一碗,另外加了一個廣島蠔雜菜鍋,惟有下次再嚟試下個海鮮盛啦午餐-M5牛肉飯$108點了七成熟的M5牛肉,肉質很粉嫩,大大塊的M5和牛,上面仲有一隻生蛋黃,見住蛋汁破壁而出,好治癒。M5和牛有3大塊,牛肉本身沒有太多調味,吃的是牛肉自身的鮮味,好多肉汁好juicy, 而且四周淋了酸酸甜甜的燒汁,蛋汁和牛拌飯吃出一種鲜甜,燒汁拌飯更是開胃,吃的是3種味道層次。午餐-安格斯肉眼定食$118拌粗薯條,比較西式,份量也不少,同樣點了七成熟,中間粉紅的肉質軟嫩恰到好處。肉眼同樣是沒有太多調味,只是用鹽稍作調味,吃的也是原汁原味而且這個肉味比較濃郁,跟M5牛肉的味道及口感不同,兩種食法,各有特色。廣島蠔雜菜鍋$38超級抵食,只要點了主

午餐-M5牛肉飯$108

午餐-安格斯肉眼定食

廣島蠔雜菜鍋$38

廣島蠔雜菜鍋

超級抵食,只要點了主食,就可以加一個廣島㠙雜菜鍋,壽喜燒湯底,有3大隻廣島蠔,肥大肉厚味美,大量金菇菜及绍菜,餐桌中的清泉。

2022-11-26
廣島蠔雜菜鍋
平時比較少來土瓜灣這個地方,但知道最近有不少新樓盤,例如啟岸,今日偶然經過,發現很漂亮,特別是地下已開了很多餐廳見到門口這間叫鳴虎石鍋燒的裝修間外有感覺,一於試一試餐廳內面整齊乾淨,光是環境已經十分加分。打開餐牌,有頗多選擇,例如海鮮燒,壽喜燒等等,但是吃燒肉當然是吃牛最開心叫左美國M5特級和牛(180g),和牛份量相當足料,大約有10-12塊和牛相當有牛味,不用燒得過熟就可以放入口,有少許會溶化既感覺不用特別配醬料已經夠味,當然加一點黑椒或鹽亦可。或選擇加$15已經可轉套餐,有一碗白飯,沙律同麵豉湯。最後叫左一個北海道牛乳布丁配十勝紅豆,布丁又滑又濃,吃下去有點像雪糕般,加上十勝紅豆剛好,作完美的句號。

見到門口這間叫鳴虎石鍋燒的裝修間外有感覺,一於試一試

餐廳內面整齊乾淨,光是環境已經十分加分。

2022-11-26
2022-11-25 459 瀏覽
朋友新屋入伙🏚為答謝我幫忙收拾,要請我食晚飯😁。於是帶我落樓下,然後穿過樓宇的內庭通道,通道上方掛滿很多日式燈籠,滿滿的東瀛風味。.“鳴虎石頭燒”就坐落其中😊。鋪內設計簡潔明亮,每張桌子都有足夠的空間🥰,座椅都是大大張的,坐得很舒服😍。店員十分親切,殷勤有禮,會細心介紹餐牌上的食物👍。但我們還要回去繼續收拾,只好趕快地點選了以下幾款食物。大阪風咖哩豬扒丼 $58豬扒外層炸得十分香脆🥰,皮薄但肉厚,口感十足又有肉香味😋。咖哩汁有少少辛辣,有好香的咖哩味,連同珍珠米一起吃,非常好食😋。秘製燒雞配薯菜 $158這碟一上枱令我十分驚喜😳,燒春雞份量很大,伴碟的沙律菜竟然有兩大片煙三文魚。厚身薯條炸得非常香口☺️。沙律菜🥗好新鮮,三文魚都有微微的煙燻味。雞燒得外皮金黃內裏多汁肉嫩😍,即使雞胸肉的部分也是嫩嫩的👍。這個價錢有這個質素,真的無得輸🤗。香草魷魚鬚 $48外層炸得非常香脆,裏面的魷魚鬚軟熟新鮮,十分好食😋。原本想再叫多一份,可惜食了隻燒春雞後實在太飽😅,又因時間關係,只好留待下次再試😉。其實餐牌📔上還提供其他食品,尤其是各款燒肉,全部都十分吸引。另外隔鄰姊妹店原來是專賣拉麵的,看過攤

大阪風咖哩豬扒丼 $58

秘製燒雞配薯菜 $158

香草魷魚鬚 $48

其實餐牌📔上還提供其他食品,尤其是各款燒肉,全部都十分吸引。另外隔鄰姊妹店原來是專賣拉麵的,看過攤牌後我也很想試,只好下次有機會再去試。

2022-11-22
約咗朋友睇演唱會,但又唔想喺火車站附近嘅商場度食,於是就揀咗朋友屋企附近嘅餐廳鳴虎石頭燒。住得越近嘅人真係會越遲,喺等緊朋友嘅期間就揀咗心儀嘅食物只係等朋友嚟到再確實,揀咗嘅食物包括:- 海鮮盒(活馬刀貝、活鮑魚、活蜆、活扇貝)- 牛油雜菌- 炸魷魚鬚- 鹿兒島黑豚肉眼定食炸魷魚鬚唔係普通炸粉就咁炸,炸粉入面有D香草喺度食落時特別香,食落亦唔會太靭,食到停唔到口。牛油雜菌份量比想像中多,而且一邊燒海鮮,將燒蜆嘅汁全部倒哂落雜菌入面再煮,雜菌充滿海鮮嘅鮮甜味道,最後連煮完嘅汁都飲埋,真係好鮮味。海鮮盒嘅海鮮全部都好新鮮,另外喺燒海鮮之後職員都有特意講解一下點樣燒會安全D,我哋依照指示及時間,食落真係好鮮甜又唔會過火。鹿兒島黑豚肉眼定食嘅肉比想像中厚身,肉汁亦好豐富。下次再嚟會試吓燒牛

- 海鮮盒(活馬刀貝、活鮑魚、活蜆、活扇貝)
- 牛油雜菌
- 炸魷魚鬚
- 鹿兒島黑豚肉眼定食

鹿兒島黑豚肉眼定食嘅肉比想像中厚身,肉汁亦好豐富。

下次再嚟會試吓燒牛
2022-11-24
2022-11-23 52 瀏覽
今日去開紅磡睇樓盤,巷子裹好似去左日本咁,很多日系的燈龍高高掛🏮,喜歡打卡既我一定要入去拍照留念一番。見到呢間 鳴虎石頭燒 响啟岸巷子裡面,呢間餐廳裝潢不錯,便入內光顧一下。 入到餐廳每個座位都有獨立抽油煙機,由於我們叫了燒肉餐,仲有圍裙附送以免我們弄污衣物。侍應細心解釋,親切有禮,態度值得加分。 套餐都配上沙律菜🥬,麵豉湯及白飯🍚,沙律菜好新鮮,麵豉湯味道亦很適中。 鹿兒島黑豚肉眼🐷豚肉亦配上黑胡椒,岩鹽及燒肉汁黑豚肉眼本身已經油花粉嫩,脂肪分佈平均,燒起時火焰迫出油份,簡直不用任何調味已經很夠味道,食落口依然鮮嫩無比。 江戶前嫩煎吞拿魚🐟經過輕輕炙燒一番的吞拿魚,唔會好生,亦不會太熟,魚肉嫩滑配上少少wasabi醬油味道,口感嫩滑。 池魚一夜干🐟呢條池魚好大條,經過風乾之後,將肉汁充份地鎖在魚肉內,燒好時水份仍鎖住在魚肉內,熱辣辣放入口時簡直是人間極品。會是必吃之選。👍

鹿兒島黑豚肉眼🐷
豚肉亦配上黑胡椒,岩鹽及燒肉汁

江戶前嫩煎吞拿魚🐟

池魚一夜干🐟
2022-11-17 39 瀏覽
係土瓜灣同朋友聚舊 我話想食日式野佢話附近有個新地方 叫啟岸巷子話介紹間好野比我 去到一望 原來就係呢間鳴虎!可惜揸左車 如果唔係一定要試吓佢個清酒放題!一入門口就好有feel,成個清酒櫃,勁呀!午市有定食套餐,另外都可以散叫其他同朋友試吓呑拿魚蓉定食同M5牛肉飯另外加一個 江户前嫩煎呑拿魚作為開胃菜嘅嫩煎呑拿魚做得好好 外層小小脆 十分香口 中間係好香既呑拿魚 加少少芥辣豉油 無得頂然後係m5牛肉飯 份量多 牛肉遮住啲飯 加隻無菌雞蛋 令到牛肉更加滑同香!m5牛肉晶瑩剔透 十分高質香口 鍾意牛肉嘅朋友一定唔可以錯過!另外飯嘅汁做得好好 胃口大開 超送飯!再之後就係吞拿魚蓉飯 厚厚嘅一層吞拿魚蓉 再加上無菌雞蛋 食出啖啖鮮味 香得黎一啲腥味都無 食唔停呀每人都係$150 抵到爛
係土瓜灣同朋友聚舊 我話想食日式野
佢話附近有個新地方 叫啟岸巷子
話介紹間好野比我
去到一望 原來就係呢間鳴虎!

可惜揸左車 如果唔係一定要試吓佢個清酒放題

一入門口就好有feel,成個清酒櫃,勁呀!

午市有定食套餐,另外都可以散叫其他
同朋友試吓呑拿魚蓉定食同M5牛肉飯
另外加一個 江户前嫩煎呑拿魚

另外飯嘅汁做得好好 胃口大開 超送飯!

每人都係$150 抵到爛
居住土瓜灣多年,近年區內加添了不少活力,多了不少新餐廳進駐。假日來到近期熱點啟岸覓食。街道設計用上日式風格,讓人有置身日本感覺,是日就決定選擇吃日式料理吧。選了這間鳴虎石頭燒,午後大概2點到達,店內仍有不少客人。和友人各點了一客午餐,另我倆都愛魚,點了一個小吃。M5牛肉飯:辛苦了一星期,對自己好一點,選了M5牛肉飯,牛肉更可選幾成熟。M5牛肉數大片包在飯外,配上和風汁,另加上一隻日本蛋,賣相吸引。牛肉選了6成,剛好熟而不會韌,加上濃香蛋黃及和風汁包著飯,很好吃。吃著吃著突然發現內裡的飯面亦加了少許飯素,又加添了一點日式風味,推薦。特別一讚套餐配的麵豉湯很夠熱,最近天氣轉涼喝個熱湯感覺舒適。另亦有一件小凍豆腐及沙律配和風汁作前菜,菜很新鮮,調味亦適中。豬軟骨定食:另一個定食選了豬軟骨,有2件蘿蔔和2大件豬軟骨。豬軟骨超大件而炆得相當入味,軟淋之餘亦保留了肉的質感。蘿蔔亦很入味,入口幾乎要化開了。此定食亦是不錯的選擇。江户前嫩煎吞拿魚:我倆都愛吃魚,小食選了這個嫩煎吞拿魚。吞拿魚全件煎了四邊再切開,外面帶點焦香,內𥚃仍是保持刺身狀態。一件同時享有燒的香氣亦保有刺身的軟嫩,口味特別。整體質素

嫩煎吞拿魚

整體質素不錯,店員親切有禮。看見桌上有不少管子,店員主動介紹為抽風系統,燒肉時會大大減低油煙。看見門口有大量清酒,有清酒任飲放題,還包括了獺祭,下次會約多幾位酒友晚上再來,試試燒肉海鮮,小酌一番。

2022-10-23
嫩煎吞拿魚
2022-10-15 427 瀏覽
有雜誌推介紅磡打卡必去日式美食街,名為「啟岸巷子」的商場,巷子內掛了很多燈籠和放了一些日式佈置,商場內已有不少餐廳開業,我們選擇了在鳴虎石頭燒吃午餐。這家食肆的內部擺設了很多燈籠和一些日式物品,例如清酒、招財猫和日本城堡,內部環境舒適,很適合和朋友閒聊。桌上設有吸氣管,燒烤時可吸走油煙。散叫江戶前嫩煎吞拿魚68元,吞拿魚的外層已被煎香,內層仍是生的,保留了魚生的鮮味,這款吞拿魚美味,值得推介。商務午餐有8款,價格介乎於98元至168元之間,另有加一服務費。前菜為日式沙律,沙律菜高質鮮甜,醬汁帶甜酸味,加入了柚子粒,開胃美味。磨菇湯的蘑菇香氣四溢,蘑菇粒爽口,湯底濃滑稠密咸味適中。M5牛肉飯108元,份量足,有多片牛肉包裹白飯,上面還有一隻生雞蛋,牛肉味濃多汁肉嫩,白飯軟硬適中。黑松露野菌配飯98元,野菌大大碟,野菌的香味和黑松露的香味很夾,野菌口感正常,味道沒有過咸,洋葱鮮甜,椰菜新鮮,白飯加入了芝麻和紫菜碎,有助提升味道層次。總結:環境舒適,食物美味。

桌上設有吸氣管,燒烤時可吸走油煙。

磨菇湯的蘑菇香氣四溢,蘑菇粒爽口,湯底濃滑稠密咸味適中。

總結:環境舒適,食物美味。
2022-10-08