2015-04-06 361 瀏覽
傍晚時分由沙田踩單車到大埔,踩上市政揾食。鴻發$30的粉麵套餐包飲品或油菜,幾抵。魚旦粉的魚旦及魚片都幾彈牙,牛筋麵的牛筋煮得幾淋,每碗還有兩塊炸魚皮呢 在茶檔飲凍檸茶真的很不錯,夠茶味另外再叫左淨雲吞+油菜,都係$30,可能雲吞放得太耐,雲吞皮褶口有點硬,雲吞餡亦一般。

在茶檔飲凍檸茶真的很不錯,夠茶味
粉麵套餐(一麵一飲品)
2015-03-31
2015-03-07 446 瀏覽
因首選食肆農曆假期仍未開業,只可試下呢間,可惜:好多人幫襯,好彩好快搵到位!牛肚肺河粉:勁大碗,河粉勁多!粉可以,不過牛肚同牛肺唔入味,仲有些少雪藏味!失敗!腐乳通菜:加八蚊!勁多!菜可以!總結;無下次!
因首選食肆農曆假期仍未開業,只可試下呢間,可惜:

好多人幫襯,好彩好快搵到位!
車水馬龍

牛肚肺河

腐乳通菜:加八蚊!勁多!菜可以!
腐乳通菜

總結;無下次!
2015-03-07
腐乳通菜
2014-03-16 368 瀏覽
要一份宽面配萝卜、牛肉丸、猪血,另加红肠。看起来很健康,萝卜无味,牛肉丸和猪血过关。吃的时候一直纳闷,这样的配料面没有香味。问题应该在高汤是鸡精调的,吃完好口渴。希望能有所改进
2013-04-17 219 瀏覽
完了地理科在嘉道理農場的實地考察後,我便跟兩位同學到了大埔墟的熟食中心填填肚子。早在數天前,我們便決定一起到那裡找點好吃的。最想吃的,當然是說了整天都在說的火腿西多士。可是,到達時已經大約五時,很多食店早就關門,就連那家賣火腿西多士的店子也不例外。走了一圈,來到鴻發牛什魚蛋專家的店前,店舖的姨姨主動跟我們說有西多士吃。我們看了看橫掛在店前的海報,上面寫著二十一元一碗粉麵,既然那麼便宜,而且光顧人數也不少,那就去吃吃吧。光看人客點的食物,多是魚蛋河粉,於是我便點了碗吃。原來魚蛋河除了主角魚蛋外,還有魚片和炸魚皮。魚蛋沒有太重的胡椒粉味,更沒有腥味,惟不夠彈牙;魚片薄滑,口感甚如爽口的豆腐;炸魚皮則與外面吃的沒大分別,同樣是味精偏重。這裡的河粉較其他麵店吃到的薄滑,沒有重重的粉感,而且份量下得蠻多,適合食量較大的人。菜單上標明湯底是以豬骨和魚頭熬製而成。縱然第一口確實鮮甜,但不久後卻發現一陣味精獨有的味道,愈喝愈渴。跟同學共享了西多士,算是說服自己終於吃過熟食中心的西多士吧。西多士炸得金黃色,但是為什麼看到有煎蛋的呢?塗上牛油和糖漿後,先吃了吃西多士的邊位,口感十分香脆。可是,麵包的花生醬

光看人客點的食物,多是魚蛋河粉,於是我便點了碗吃。
西多士炸得金黃色,但是為什麼看到有煎蛋的呢?
塗上牛油和糖漿後,先吃了吃西多士的邊位,口感十分香脆。
可是,麵包的花生醬嚴重不足,加上口感不夠鬆軟,而是淋軟,感覺活像吃糊狀食物。
當然,最敗筆的都是「送上」的那塊煎蛋。

好久沒吃過份量多,而且只收二十五元的下午茶了。不過,我還是想吃那家店子的火腿西多士,相信總有機會的。
2013-04-17
2012-12-17 141 瀏覽
尋日去左圖書館溫書,理所當然午餐就黎左新街市解決,不過由太多人,所以轉左外賣番屋企食.雲吞河 - 蔥花夠多所以好香,不過浸住時間太耐令到河粉糊左,食唔出原味,雲吞咸左少少,不過蝦幾彈牙算唔錯,而且每粒都有兩隻蝦,用料足!下次會選擇堂食,起碼河粉唔會糊.
下次會選擇堂食,起碼河粉唔會糊.
外賣自取
2012-07-03 130 瀏覽
一個星期日的中午, 去了大埔閒逛. 之前到過近火車站的市政大廈food court, 內裡有很多不同的食店, 今次來了這間近電梯大堂的吃魚蛋河.中午時候, 人頭湧湧, 等了約15分鐘才有個位子! 剛剛坐下來, 還未看餐牌, 侍應已經前來問我們吃甚麼, 速度快得驚人! 最後點了片頭河, 魚蛋河,清湯牛腩麵, 熱奶茶.最先來的是熱奶茶, 茶味充足而不苦澀, 入口香滑, 不俗.片頭河一碗有五塊魚片頭, 還附送一塊炸魚皮! 魚片頭尚算厚身, 充滿魚鮮味, 不過一般爽口而已 . 河粉偏幼身但也滑溜, 粉量很多, 就算男士也應該夠飽! 另外, 炸魚皮香脆, 不錯! 如果可以大塊一點更好!!!魚蛋河除了四粒魚蛋外, 還有三塊魚片! 魚蛋的魚味尚可, 但不夠彈牙; 魚片雖然不是厚切, 但比起某些店的魚片, 薄如蟬翼, 實在優勝得多, 味道則和片頭差不多, 不算是爽口的一類. 清湯牛腩河, 用的應該是坑腩. 雖然看起來很瘦, 但吃起來不韌又不黏牙, 牛肉味OK. 湯底有點味精, 吃後雖然有點口渴, 但可以接受. 雖然侍應阿姐很忙碌, 粗聲粗氣, 但尚算有求必應, 動作敏捷. 不過, 在街市熟食中心裏
最後點了片頭河, 魚蛋河,清湯牛腩麵, 熱奶茶.
最先來的是熱奶茶, 茶味充足而不苦澀, 入口香滑, 不俗.

雖然侍應阿姐很忙碌, 粗聲粗氣, 但尚算有求必應, 動作敏捷. 不過, 在街市熟食中心裏吃飯, 對環境的要求不可太高. 雖然坐得不太舒適, 地下又濕濕滑滑, 人多又嘈吵, 但起碼有冷氣, 食物不是頂級但質素也算OK, 而且價錢合理, 還可以有甚麼苛求??
2012-04-06
15 分鐘 (堂食)
  • 奶茶
2012-04-10 114 瀏覽
今日由老公揸車, 專登從屯門入嚟大埔參觀鐵路博物館. 架車泊咗喺大埔綜合大樓B/F, 計劃參觀完博物館會上2/F熟食中心食完嘢, 再落樓下攞車. 參觀完都成三點幾喇, 上到去2/F熟食中心真係花多眼亂, 都唔知食咩好. 就是但揀最近門口嘅鴻發食麵. 望住個餐牌都唔知叫咩好. 既然佢講得係牛什魚蛋專家, 咁叫齊呢啲一定無死啦.叫咗三個套餐$26.00 (一碗粉麵+凍/熱飲品或油菜) 魚蛋麵--魚蛋夠鮮味, 但並非爽口的那款. 麵的梘水味重咗少許, 可接受. 片頭米--片頭都係偏林唔爽口. 但充滿魚鮮味. 坊間嘅魚蛋要做到爽口彈牙, 唔多唔少都要加啲添加劑, 所以呢間嘅魚蛋應該相對食得健康. 牛肚河--老公食了一件牛肚話超咸. 我話會唔會係你熱氣咋, 跟住我又夾一件試下. 真係勁咸, 好難食! 炸魚皮 $12.00--勁脆! 夠大塊又唔會碎濕濕, 正! 相對起每碗粉奉送嘅魚皮為佳, 因為後者已被啲湯浸林了. 凍菜蜜, 凍華田--OK. 凍檸茶就真係好好飲, 正! 埋單 $90.00
叫咗三個套餐$26.00 (一碗粉麵+凍/熱飲品或油菜)

凍菜蜜, 凍華田--OK. 凍檸茶就真係好好飲, 正!
埋單 $90.00
2012-04-08
下午茶
2011-10-02 87 瀏覽
好高興發現呢度有牛三寶, 因為我好鍾意食牛筋, 牛肚, 牛腩, 一碗三寶河可以滿足晒我呢個牛精.其實味道都唔錯, 幾好食, 但略嫌河粉唔夠滑, 同埋唔夠湯, 因為買外賣, 河粉好索湯, 所以最好係湯同河粉分開兩碗裝, 味道會好好多.至於三寶, 本人比較喜歡呢度的牛筋, 好淋, 好入味, 牛肚都幾好, 牛腩就差dd啦, 比起上黎就唔淋身, 但都好入味.免費的2件炸魚皮都幾好食, 炸得幾脆口, 又唔太油, 又唔會太鹹.HKD25/碗 (外賣價), 加杯飲品加HKD6, 都抵食架!
2011-10-01
5 分鐘 (外賣自取)
雙拼河粉加凍檸茶少甜收$27,灣仔譚臣道不銹鋼招牌食鹵水腩0個間食相同的要$50,仲要送一件美味魚皮,真係識做,貪小便宜係Human Nature!味道係極高分,腩部位靚又夠林,湯又夠香,河粉溫度掌握到家,夫復何求?!
2011-09-02
2 分鐘 (堂食)
其實babygaga好多嘢都唔試,唔食!要佢有mood先得..叫咗魚旦河+熱OT除左魚片+附上的還有炸魚皮佢坐在環境不太舒適,地下濕濕地,人多嘈音多的街市熟食當裏靜靜的名手拿着chopstick,左手扼着碗匙那碗魚旦+河,全部清晒, 應該都好ok.....
其實babygaga好多嘢都唔試,唔食!

要佢有mood先得..
叫咗魚旦河+熱OT

除左魚片+附上的還有炸魚皮

佢坐在環境不太舒適,地下濕濕地,人多嘈音多的街市熟食當裏

靜靜的名手拿着chopstick,左手扼着碗匙

那碗魚旦+河,全部清晒,

應該都好ok.....

2011-09-17
$25 (早餐)
  • 魚蛋河
2011-09-17 30 瀏覽
大埔火車站行過去十分鐘左右, 新的市政大廈地方闊落企理乾淨, 大部份都係粉麵茶餐廳, 周圍人頭湧湧!今次試咗呢間 "鴻發" , 叫咗魚蛋米粉, 白色既魚蛋好彈牙有魚味, 爽口 ,有成五大粒, 另外有兩塊魚片, 亦都好厚身, 上面仲附送一塊炸魚皮, 炸魚皮都脆!下次要試下佢啲出名牛什先得!!
下次要試下佢啲出名牛什先得!!
2011-09-10
2011-06-06 12 瀏覽
來到這熟食中心,試了平平的林記點心後,在鴻發叫來了一碗牛筋米加菜心($17+$6),落單的阿姐們雖然很忙卻笑容滿面,有問有答,服務態度,理應是如此。食物未來前看見有些食客的粉麵中有數條蔬菜,心想加了的六元也應該是這樣少,但為了加點健康就不惜吧。怎料來的最後竟有一碗的蠔油菜心,讓我有點兒驚喜,而牛筋米上又放上了三、四片魚皮,出手甚為闊綽,幸好沒有用十元買下一包的魚皮。 菜心是嫩嫩的,不老,油份亦不多,不錯。至於牛筋米中的牛筋有四、五大件,是軟身,腍得可以直接吞下的那一種,可能這是不少人喜歡的質感,然而我卻是喜歡那帶點韌度,爽口的,故這並不是我理想的,但牛筋的味道卻是不錯的,算很入味。米粉正正常常,份量也不多不少,而湯底也算清,沒有過多的油份和味精。另外也試了靚媽的一件清湯腩,腩肉中帶點肥肉和筋,咬下去十分腍,肉味濃,是對辦的一味。

服務態度,理應是如此。
魚皮大贈送 菜心份量也不少
讓我有點兒驚喜
菜心是嫩嫩的,不老,油份亦不多,不錯。

5 分鐘 (堂食)
魚皮大贈送 菜心份量也不少
2010-04-02
炸魚皮! 好好味! 好平呀...10蚊...仲要連埋個燙俾你.....
叫左個下午茶餐 占醬多 + 凍檸茶 都係11蚊咋...飲品冷熱同價....爽!
魚片頭米粉 魚片頭好厚身,爽口 有成五大粒.上面仲附送一塊炸魚皮俾你, 連埋飲品都係22蚊..好味
本身唔叫咁多 但見到對面枱叫左個西多士 所以我地最後都叫左個, 連埋飲品16蚊.
埋單都係59蚊, 每人都唔洗20蚊 好抵食呀..
2010-01-28 18 瀏覽
醫肚.......或者我有選擇困難症 的確不太想吃這間 但因為朋友想吃 所以沒辦法所以想了很久才能下單...店員已經催了我很多次.....感覺不大好 (或者熟客次次一坐落就order 啦) 不過麵的確好味... 入面有2塊新鮮魚皮.... 湯都好清甜 ....麵爽口 叫了牛肚+云吞 友人叫了魚蛋+牛什 ...魚蛋彈牙有魚味....牛肚也很夠味 云吞一般..... 份量也不少!!! 唔錯唔錯

2010-01-27
2009-12-30 13 瀏覽
第一次食,估唔到咁正。牛腩可以同任可一間出間清湯腩比拼我只係叫牛腩米,但係竟然有係某啲鋪頭要加錢至有嘅坑腩食份量不少,又有一片好多嘅魚片加料湯底亦非常清甜$16 值得推介
第一次食,估唔到咁正。
牛腩可以同任可一間出間清湯腩比拼
我只係叫牛腩米,但係竟然有係某啲鋪頭要加錢至有嘅坑腩食
份量不少,又有一片好多嘅魚片加料
湯底亦非常清甜
$16 值得推介