Walked around after church and didn't really expect this to be good but it was either this place or beef noodles next door. The service was pretty awful as the girl just didn't really seem to care, another woman just looked at me as I waved my hand for help. It wasn't looking good.But the ramen, was really quite good. My wife got the pork broth and I got the chicken broth one. The chicken was VERY tender, grilled nicely, and wasn't heavy in taste. Theu broth was rich with a chicken flavor, but n

But the ramen, was really quite good. My wife got the pork broth and I got the chicken broth one. The chicken was VERY tender, grilled nicely, and wasn't heavy in taste. Theu broth was rich with a chicken flavor, but not overpowering. The spicy sauce was a good complement to the taste.

The pork broth ramen was good as well... It was rich but not that rich. The egg was also very nice... Good flavor, not too runny. Definitely will come back next time
  • chicken broth ramen
2020-10-19 268 瀏覽
90幾蚊一個拉麵其實講真真係好唔值,因為唔好食,好食貴唔緊要...但係湯底完全冇味,叉燒正常冇話太特別。好彩埋單有八折,但係折咗都覺得唔抵!買包日本拉麵仲好食過佢好多。所以唔係好明白點解會有好評
第一次要寫食評, 因為覺得水準真係真係真係好一般, 想大家留意番!因為石門拉麵嘅選擇都唔多, 又見到佢好評都唔少,所以嚟試一試,但無奈水準同價錢,都唔會令我想食第二次。叫咗個黑松露拉麵( 唔記得全名係咩,依家做緊限定嗰個) 因為我自己本身好鍾意食黑松露碗麵入面嘅硬度配料全部都自己set好咗, 冇得自己調教。( 特登有問過店員)碗麵入面有:糖心蛋半粒, 一塊叉燒 ,三粒蜆 , 同埋一塊雞肉。以下可以詳細講一講:湯底: 完全淡而無味!😭半點黑松露嘅味道都冇, 好似屋企阿媽住嗰啲清湯咁( 呢個湯底真係過份咗) 如果係都要我講一個味道黎形容,會係有少少蜆肉嘅清湯味。拉麵: 正常糖心蛋: 完全唔合格🤬( 我都好傷心😭😭😭) 差唔多熟咗一半呀我個糖心蛋個蛋黃😭😭😭, 係啱啱碗麵嚟嘅時候,已經熟咗一半啦。 另外再加上滷汁滷得唔夠耐, 個蛋冇咩味道, 令到個糖心蛋變咗重點扣分項目。😤😤😤😤叉燒 : 正常叉燒,肥瘦適中。蜆 : 幾甜幾好味 , 同埋冇沙。雞肉: 係成個拉麵最好食嘅嘢, 個雞肉好淋好入味。👏👏另外嘢飲叫咗生啤👇👇正常發揮!總之就係個拉麵令我好失望😭😭😭個湯底同埋糖心蛋都好差, 大家一定要注

叫咗個黑松露拉麵( 唔記得全名係咩,依家做緊限定嗰個)
因為我自己本身好鍾意食黑松露

以下可以詳細講一講

) 如果係都要我講一個味道黎形容,會係有少少蜆肉嘅清湯味。

拉麵: 正常

叉燒 : 正常叉燒,肥瘦適中。

蜆 : 幾甜幾好味 , 同埋冇沙。

雞肉: 係成個拉麵最好食嘅嘢, 個雞肉好淋好入味。👏👏

另外嘢飲叫咗生啤👇👇

正常發揮!

總之就係個拉麵令我好失望😭😭😭
個湯底同埋糖心蛋都好差, 大家一定要注意!

2020-06-08 1181 瀏覽
幫襯麵道其實已經有一段時間啦,每一次都唔會失望尼排冇得去日本旅行,真心掛住日本,就去麵道感受下日本氣氛😂黑松露蜆貝醬油湯拉麵好清香嘅海鮮湯加醬油味,又有好濃嘅黑松露味一如既往,佢哋嘅湯底都係咁正好濃好香,真係同喺日本食嘅有得揮😎on top嗌多個小食,啤酒炸雞來咁多次都係第一次食,估唔到又好好味❤熱辣辣炸起,出面少少脆,入面好juicy夜晚收工來食,真係好有喺日本去居酒屋嘅感覺佢哋唔單止野食好味,連環境都做到好似日本咁收工同朋友一齊來飲返杯可以輕鬆下又可以止一止日本癮😂
幫襯麵道其實已經有一段時間啦,每一次都唔會失望
尼排冇得去日本旅行,真心掛住日本,就去麵道感受下日本氣氛😂

黑松露蜆貝醬油湯拉麵
好清香嘅海鮮湯加醬油味,又有好濃嘅黑松露味

一如既往,佢哋嘅湯底都係咁正
好濃好香,真係同喺日本食嘅有得揮😎

on top嗌多個小食,啤酒炸雞
來咁多次都係第一次食,估唔到又好好味❤
熱辣辣炸起,出面少少脆,入面好juicy

夜晚收工來食,真係好有喺日本去居酒屋嘅感覺
佢哋唔單止野食好味,連環境都做到好似日本咁
收工同朋友一齊來飲返杯可以輕鬆下
又可以止一止日本癮😂

2020-05-06 914 瀏覽
有次係石門做完嘢但又唔知食咩好就隨意入左呢間拉麵店試呢款雞湯拉麵好濃味 不過濃得嚟覺得偏鹹 唔太岩我口味 麵條既硬度適中 因為個人中意有口感的拉麵 太軟身就變左好似食台灣麵線咁有點抗拒🥺雞叉燒比平時食到既偏向大塊而且唔嚡係值得讚賞 整體嚟講小店的食物質素中規中矩 價錢算係平對比同類型拉麵店 但我唔會為呢間店特登入去石門再食 另外有一樣唔中意係拉麵面頭放得太多生洋蔥令到成碗拉麵味道太濃啦 可能中意重口味飲食的人會中意 如果有得選擇走洋蔥就好啦
有次係石門做完嘢但又唔知食咩好
就隨意入左呢間拉麵店試

另外有一樣唔中意係拉麵面頭放得太多生洋蔥
2020-05-01 790 瀏覽
今日嚟到石門食lunch男友話要食拉麵就同佢嚟咗呢度食了呢度食拉麵有得送汽水🙈🙈好似有可樂忌廉雪碧揀🤩叫咗個叉燒溏心蛋伊勢海老豚骨湯拉麵湯底好濃郁食完又唔口渴2塊叉燒肥瘦適中唔會話肥肉太多仲有兩粒細細的餃子好好吃呀個湯比我飲晒都得.呢款拉麵拉麵可以俾你選擇要唔要木耳䓤都可以揀要唔要當然面嘅軟硬度都俾你話事我要的是幼面個蛋係流心的另外叫多咗個天婦羅雞翼即叫即炸不過佢就冇乜味想重味啲 可以加啲七味粉餐桌上有的

今日嚟到石門食lunch

午餐
叉燒溏心蛋伊勢海老豚骨湯拉麵
天婦羅無骨雞翼
2020-04-23 510 瀏覽
近近地石門站一出就已經係呢一間拉麵店我選擇嘅係辣味叉燒拉麵完全唔覺得辣湯嘅味道都唔合乎自己口味丶麻麻地不過叉燒同麵嘅口感都ok同埋佢哋日本汽水幾好飲不過朋友食到黑曬面
近近地石門站一出就已經係呢一間拉麵店
我選擇嘅係辣味叉燒拉麵
完全唔覺得辣
湯嘅味道都唔合乎自己口味丶麻麻地
不過叉燒同麵嘅口感都ok
同埋佢哋日本汽水幾好飲
不過朋友食到黑曬面
2020-04-10 633 瀏覽
經過時候正正已經係午飯過後,大大的玻璃窗算是先下只得三枱客人一前一後加上吧台,終於一個箭步走入店內除下口罩來一個速食的拉麵。。。由於近期形勢一浪接一浪的患者增加,所以由平常的一星期三、四日出門,已至到一星期出門一次,在食物享受過程中我只有拿緊時間,最有可能的15分鐘內完成任務~特盛雞叉燒溏心蛋雞白汁湯拉麵HK$90.十分濃稠的湯底加上有輕微辛辣感覺,掛湯力非常強 雞肉本身肉質稔滑,但就略嫌味道偏淡不夠入味, 溏心蛋做出應有之水準,半流心之狀態視覺覺上感療癒, 麵條硬度選取於普通正常,亦符合個人要求~跟餐要上一個煎餃子Hk$25.自己就覺得不論外型與及內涵都很像是交來的包裝貨,不願置評~ 整體上個人覺得麵食不過不失,大前提我覺得沒有加一服務已經贏了一個馬鼻,在現今這個事勢之下,不過如果下次再嚐相信只會吃麵而不會再挑選餃子。

2020-04-08 295 瀏覽
正午時分,飢腸轆轆,而人在石門,要找一間既解能滿足味蕾又能果腹的食店實在困難。正準備往別區時,在石門站外竟有一拉麵店坐無虛席,想必無詐,便推門內進。甫坐下,店員便放下冰杯及冰水,此店心思可見一斑。翻開餐牌,大概分為醬油豚骨、海老豚骨及雞白湯三類。以雞白湯為題的拉麵一向少見,即便點了特盛雞叉燒溏心蛋雞白湯拉麵。一刻鐘的光景,麵來。先呷口湯,雞的清香率先衝入口腔,沿着舌尖舌腹舌根一直滑向喉嚨,當以為完結,竟覺有些微薑韻混雜奶味跑出,為那平實的雞湯點綴,卻與心中的濃厚有點出入。麵選細身,掛湯出色,入口少爽帶軟,無鹼水味,不錯。醬蛋入味,蛋味重,醬油味少鹹偏香,流心度一般,略減十五秒更好。叉燒以雞腿肉入饌,卷著煮熟,再切成一分厚薄;上桌前先抹上照燒汁少炙,取其焦香。入口肉質偏實,外層少鹹帶甜香,肉味淡薄,表現平平;若改以慢煮處理,效果定更理想。筍片無味帶水感,偏腍無渣,改來貨便可。總括而言,此麵表現實屬一般,卻在細節中看到其心思,期望於配料上多花工夫,他日必成大器。

2020-02-24 670 瀏覽
平時見麵道坐滿人,適逢呢啲時勢好多食店都受影響,既然冇人我就趁機試下啦。拉麵穩陣啲揀咗豚骨同埋雞白湯,之後發現有個小食套餐,叫任何拉麵再加$38就有兩款小食揀,於是點蓮藕片同埋啤酒炸,後者個名聽落幾吸引。我唔係好食得慣柚子醋藕片,所以覺得麻麻地😅 但係啤酒炸雞就真係幾ok,外皮食到輕輕的啤酒味,又脆卜卜兩款拉麵都真係好正!兩款都熬製到有一層膠原!真心相信佢哋係煮咗十幾個鐘嘅湯底!十分真材實料,夠creamy遊又濃味,好得

,又脆卜卜

兩款拉麵都真係好正!

柚醋藕片

醬油豚骨湯
啤酒炸雞
  • 醬油豚骨湯拉麵
2020-01-03 732 瀏覽
位於石門地鐵站旁邊的麵道,中午放飯的時候來到已經開始有人排隊,今天叫了叉燒糖心蛋醬油豚骨拉麵,湯底十分濃郁,糖心蛋的熟也是剛剛好,這間拉麵給客人的配料也是比較,會有芝麻和一粒粒的蒜頭,蒜頭要自己放落一個蒜蓉器到壓成蒜蓉,在其他店比較少見這間店的拉麵個人覺得10分好吃
2020-01-03 145 瀏覽
2020-01-01 405 瀏覽
今日新年和老婆往石門面道食午餐, 我們點了雞叉燒雞白湯拉面, 雞叉燒味玉雞白湯拉面、芝士餃子和枝豆。雞叉燒雞白湯拉面賣相吸引, 雞湯味香濃、紫菜香脆、拉面爽脆、雞肉叉燒食落惹味、洋蔥,蔥花和筍絲帶出拉面美味, 整碗雞叉燒雞白湯拉面份量十足,食落美味;芝士餃子芝士味道香濃, 餃子肉質鮮甜, 皮薄餡靚;最後枝豆食落鮮甜, 枝豆配上鹽粒, 食落開胃, 佐酒一流。餐廳食物美味, 座位舒適, 價錢合理, 期間經理好細心介紹食雞叉燒雞白湯拉面配上蒜蓉一起食提昇口感, 期間有一對長者光顧, 經理好細心講解那款面是辣的和不辣給長者知道, 從而作出選擇, 用心小店
雞叉燒雞白湯拉面
芝士餃子
2020-01-01
2019-12-15 467 瀏覽
每次午飯時間在石門都看見「麵道」門口有一條人龍,今天唔見有人在店外排隊,便立即入內。店內座位不多,圍住廚房有一長長吧枱,很有日本feel,既可一邊欣賞廚師煑食,一邊與朋友談天。它主要提供麵食,我揀了义燒溏心蛋醬油豚骨湯拉麵($80-),麵餐包一罐汽水,另加一隻天婦羅無骨雞翼($18-)。等待食物時,發現廚師手法正宗,碗是用熱水燒過毒。拉麵望落正宗,湯底不油。先試一啖湯,有香濃豬肉味,咸甜味適中,唔錯。麵條稔度可自選,如適度或較稔或較硬,我選了適度,果然咬落仍彈牙,有咬口。👍🏻👍🏻👍🏻日式义燒的中心是瘦肉,外圍包有一圏肥肉,上枱前助手用火熗略燒外圍,令佢更香。整件义燒咬落又滑又稔,雖然唔健康,但好好味。😋😋😋鷄蛋是溏心,中間剛剛凝固,好香蛋味及獨有口感,同樣好味!最後上枱的天婦羅雞翼,似普通炸雞翼,炸漿很薄,表面鋪滿炸蒜,很香口。雞翼啖啖肉,yummy!

等待食物時,發現廚師手法正宗,碗是用熱水燒過毒。

鷄蛋是溏心,中間剛剛凝固,好香蛋味及獨有口感,同樣好味!

2019-12-11
  • 天婦羅無骨雞翼
2019-12-14 270 瀏覽
"道可道,非常道。" 這是的每一天上班,在石門港鐵站訪看見《麵道》這一個名字時,都很想亨出的一句。這一個《麵道》不是什麼中國國學,也不是 "麵" 的文化研究。在石門車站旁的這一個《麵道》,是一間人氣的食肆,是沙田區內,最具名氣的日式拉麵店之一。我趁這一個中午比較輕鬆,就來一個久違了的日式拉麵午餐。這一間《麵道》,原來是同 Misocool、Hoko Farm、牛摩、北海道牧場餐廳等同一集團。換句話說,這是一個集團式經營的品牌。因為這樣,不需要什麼過江龍師傅駐場都會令人覺得有信心保證。一坐下,我就看中了他們的期間限家拉麵套餐,定食中有一份枝豆。這枝豆味道 standard,輕輕的鹽水味。咬出一粒粒味道香甜的豆,輕輕的開胃小點,令人感到美滿。套餐,仲有一份煎餃子。煎餃子一份有三隻,富有特色地以麵漿煎脆而連在一起。皮薄肉香,點一點醬油,吃入口,我感到有肉香,不錯。主餐就是拉麵,當日的期間限定是叉燒溏心蛋毛蟹湯拉麵。單是那一個有豚骨也有蟹油香的湯底,其又濃又香,鮮甜得黎又唔腥的味道,早已經是非常吸引。兩片大大的叉燒,原隻流心的蛋,再加上香滑彈牙的麵條,紫色的菜頭蔥,炸蒜,紫菜,既豐富又可口。套

套餐飲品選擇中有一些特別的飲料啊,於是,我選了蜜瓜汽水。味道上,就是甜,感覺不到任何同果汁有關的味道,這一罐東西,我其實不喜歡。
麵好食,湯底亦一流。是一間值得再來,及有朋友到石門找你 lunch,可帶他們一試的好店。