2018-12-21 77 瀏覽
串燒真係可以食極都唔嫌😅,但係估唔到原來喺尖沙咀金巴利街呢條韓食中會有間日式串燒店!!🍢🍢🍢店鋪名稱叫〈黑木〉,門面其實幾隱蔽,而且照地圖搵真係幾難搵,好彩有朋友帶住我嚟先識路!!大家來之前記得認住門面,係韓食街當中搵就可以了不用穿過橫街!😛😛😛多款串燒除了可以散叫外亦可以選擇廚師發辦。👨🏻‍🍳👩🏻‍🍳內裡是滿滿人氣呢!👩🏻👨🏻👱🏻‍♂️👩🏻‍🦰〈前菜~汁煮海螺,番茄仔,金箔豬肝〉點了前菜來開開胃,汁煮海螺🐚辣辣地, 番茄仔🍅清清甜甜,不錯不錯。😆😆😆〈海鮮茶漬湯〉滿滿嘅海鮮精華🦐🦑🐟就係呢個湯入面,鮮味濃郁,而且仲好襟飲,飲足成晚都仲有😂😂😂〈燒白蔥(上),燒脆玉瓜(左),土耳其黃椒(右)〉先來蔬菜類串燒🥬,非常新鮮,口感爽脆。👍🏻👍🏻👍🏻〈燒冬菇(上),青椒仔(左),燒甜薯(右)〉另外最愛燒冬菇🍄同燒甜薯🍠,火喉剛好,不會過乾。🔥🔥🔥〈燒雞頸(上左),玉子雞肉串(上右),燒雞尾(下左),燒雞心(下右)〉 另外亦點了幾串雞類的串燒,當中燒雞尾最有驚喜!!沒有怪味之類仲脆卜卜,口感俐落🐥🐥🐥〈燒白鱔〉最愛燒白鱔❤️❤️❤!️外皮燒得香脆內裏油分滿滿,魚肉嫩滑啖啖肉,鱔味十足。😋😋😋〈燒牛小排〉

多款串燒除了可以散叫外亦可以選擇廚師發辦。👨🏻‍🍳👩🏻‍🍳

內裡是滿滿人氣呢!👩🏻👨🏻👱🏻‍♂️👩🏻‍🦰
前菜

〈前菜~汁煮海螺,番茄仔,金箔豬肝〉
海鮮茶漬湯

〈海鮮茶漬湯〉
燒白蔥(上),燒脆玉瓜(左),土耳其黃椒(右)

〈燒白蔥(上),燒脆玉瓜(左),土耳其黃椒(右)〉
先來蔬菜類串燒🥬,非常新鮮,口感爽脆。👍🏻👍🏻👍🏻
燒冬菇(上),青椒仔(左),燒甜薯(右)

〈燒冬菇(上),青椒仔(左),燒甜薯(右)〉
另外最愛燒冬菇🍄同燒甜薯🍠,火喉剛好,不會過乾。🔥🔥🔥

〈燒白鱔〉
燒牛小排

〈燒牛小排〉
老公則最愛牛小排,牛肉味濃郁,有咬口但不會韌🐮🐮🐮
黑豚肉煮物

〈黑豚肉煮物〉
煮物也不錯,黑豚肉夠嫩滑,油潤豐腴,配上濃郁嘅醬汁一起煮,味道惹味濃郁。🐷🐷🐷
黑木一夜干

〈黑木一夜干〉
最後還點了一夜干,經過一夜醃製的魚肉🐟中沒有多餘的水份,口感不會水流流,只剩下嫩滑結實的魚肉和豐盈的魚油,味道亦不會過鹹,滿滿的omega3就是如此😋😋😋
2018-12-03
前菜
海鮮茶漬湯
燒白蔥(上),燒脆玉瓜(左),土耳其黃椒(右)
燒冬菇(上),青椒仔(左),燒甜薯(右)
燒牛小排
黑豚肉煮物
黑木一夜干
2018-12-18 34 瀏覽
媽媽在日本吃過日式串燒後便深深迷上了,適逢今晚不用OT便選擇帶她到這間人氣串燒店 黑木!我們一行三人大概7:30到達餐廳,已經座無虛席,可見餐廳十分熱門從地鐵站走到餐廳大概需要5分鐘,十分方便!黑木的門面裝修得具有日式風味,以木為主,整間餐廳都給人十分舒適放鬆的感覺我們三個決定豪吃一次,選擇了688的omakase前菜方面是冷盤,豬肝味道十分香濃,配合酸酸甜甜的青瓜十分開胃螺也是十分鮮甜肥美,沒有沙串燒一串串陸續送上,所有都烤得剛好,十分惹味,當中雞軟骨和燒白蔥印象深刻,十分特別!牛舌的牛味十分濃列白鱔也是十分美味外皮燒得十分香脆,但魚肉還保持肉汁梅子雞肉酸酸甜甜,雞肉鮮嫩明太飯團鮮味十足秋刀魚也燒很剛好,非常多肉汁最後,以一壺精美的湯作結,十分有新意,加了檸檬汁後,湯的鮮味更加能帶出,冬菇也是十分入味

我們三個決定豪吃一次,選擇了688的omakase

螺也是十分鮮甜肥美,沒有沙

白鱔也是十分美味
外皮燒得十分香脆,但魚肉還保持肉汁

梅子雞肉酸酸甜甜,雞肉鮮嫩

明太飯團鮮味十足

秋刀魚也燒很剛好,非常多肉汁

2018-12-11 52 瀏覽
今晚約左兩位好朋友到尖沙咀黑木吃日式串燒,我地七點半度到,好彩不用等位。 將近聖誕吃豪D我地各點一個$688套餐包括有串燒12串、煮物、吸物、季節海鮮食事,十分豐富首先來的前菜是燒豚肝崧化咸香、清酒煮花螺鮮味彈牙,甜酸微辣的醃青瓜十分爽脆醒胃。串燒好快送上,每個串燒侍應都好有禮貌地介紹它的產地和用的材料制法,比顧客對食物更深層的長知識深愛的燒白鱔來了,外皮燒得勁酥脆,內里肉質軟嫩肥美好鮮味!無花果醤燒豚肉出奇地夾,清香撲鼻無花果醬伴著肥瘦適中䐁肉一點也不覺油膩雞腎、雞心、梅子雞⋯串串都甘入味,肉質爽脆、燒到剛剛好,還有翠肉瓜、白䓤、小青椒、白磨菇、雞肶菇、花菇吃落一点也不乾保留疏菜原有鮮味和汁,囗感十分豐富還有海鮮一夜乾馬友,每一啖馬友肉都充滿魚油香、外脆內軟嫩,啖啖鮮甜滋味!最后嘆番壺海鮮湯,材料十分足料,有蜆、花菇、銀杏几種海鮮煲的,十分鮮味這次吃到好盡興,我地會再次光顧的
將近聖誕吃豪D
深愛的燒白鱔來了,外皮燒得勁酥脆,內里肉質軟嫩肥美好鮮味!
雞腎、雞心、梅子雞⋯串串都甘入味,肉質爽脆、燒到剛剛好,
這次吃到好盡興,我地會再次光顧的
2018-12-10 35 瀏覽
帶左媽媽同妹妹黎食尖沙咀呢間開左冇幾耐既串燒。今次我地食豪佢,試左廚師發辦,果然滿載而歸🤗🤗Omakesa包左前菜、串燒、煮物、湯、海鮮。🥳🐚前菜個螺好爽口鮮甜😭😭好開胃秋刀魚要燒得好食就唔可以燒得太熟。今次呢條燒得岩岩好,外皮肥,入面d肉嫩🥰燒青椒同燒白蔥都係第一次食,估唔到點d鹽食咁好味!口感好清新😍🐥燒雞肉串,雞肉好嫩,再加埋燒汁,食上癮!燒白鱔好鮮!之前食過白鱔煲飯同蒸白鱔。燒白鱔都係第一次食😋原來乾身d都一樣咁好食。免治雞肉棒配暖泉蛋🐣個雞肉棒入面有雞軟骨,口感好豐富。加埋燒汁同蛋食,超香滑🥰明太子味飯團🍙第一次食外面香脆既飯團,用紫菜包住,入口充滿鹹香既明太子味。感覺好新奇!

Omakesa包左前菜、串燒、煮物、湯、海鮮。🥳

🐚前菜個螺好爽口鮮甜😭😭好開胃

🐥燒雞肉串,雞肉好嫩,再加埋燒汁,食上癮!

2018-12-06
2018-12-08 35 瀏覽
今晚與同事傾完生意,同事話一於食餐好嘅,慶功宴。上Openrice搵食,搵到呢間高級日式串燒料理店「黑木」,一於試試。餐廳既有單點串燒,亦有三款不同價錢的 Omakase,分別是$288, $488 與$688。Omakase 意思即是廚師發辦,由廚師安排當日最新鮮美味的食材。既然是慶功宴,一於食好啲,點了最豐富的$688 Omakase。首先上的係前菜:海螺、豬肝、青瓜。海螺鮮味十足,甜甜地,肉質肥美,再配上酸酸地嘅青瓜,開胃十足。之後係重點的「串燒12串」青椒仔白蔥土耳其黃椒燒雞腎,正!燒牛排,正呀喂,真係啖啖肉,燒得好香燒黑豚肉,肉質鮮嫩白鱔翠玉瓜,勁juicy雞髀菇白菌,肉汁豐富雞肉棒配玉子,有驚喜,超好食煮物係,沖繩豬手,醬汁出色,很入味!吸物係茶碗湯。出晒煙,夠熱。湯頭很鮮味,飲晒啲湯之後打開個茶壺黎睇,見到有好肥美嘅蜆肉,仲有冬菇的香味!好足料哦!燒物同季節海鮮係燒秋刀魚,師傅功架厲害,外脆內軟,魚肉很滑!食事係明太子飯糰,燒得好脆,有少少飯焦的香味,正。當晚見到好多客人What in,但店員都表示已經滿座,無位,想食好野又唔想摸門釘,記得book枱。辛苦工作後嘆返餐豐盛

之後係重點的「串燒12串」

青椒仔
白蔥
土耳其黃椒

燒雞腎,正!
燒牛排,正呀喂,真係啖啖肉,燒得好香
燒黑豚肉,肉質鮮嫩
白鱔
翠玉瓜,勁juicy
雞髀菇
白菌,肉汁豐富

雞肉棒配玉子,有驚喜,超好食

煮物係,沖繩豬手,醬汁出色,很入味!

食事係明太子飯糰,燒得好脆,有少少飯焦的香味,正。

辛苦工作後嘆返餐豐盛美味的晚餐,真係人生一大樂事。
2018-12-04
2018-12-07 35 瀏覽
有好幾次經過黑木門口都覺得佢好有日本feel,今次終於同朋友book左枱黎試下呢間餐廳。提一提想食最好預先book位,因為平日夜晚都好full。我地揀左$688 ge omakase,包左前菜、12串串燒、煮物、吸物、燒物、季節海鮮同食事前菜包括海螺、豬肝、青瓜,d螺好鮮甜,加埋辣辣地ge汁,好好味!土耳其黃椒食落比平時d椒甜燒牛排唔好睇佢細細串,食落啖啖肉燒黑豚肉呢串大力推介,串黑豚肉落左孜然粉燒,上枱已經好香好吸引,食落不得了白鱔層皮燒到脆卜卜,肉層同口感都好好翠玉瓜燒完都仲好juicy,唔錯雞肉棒配溫泉蛋呢串雞肉棒好特別配埋溫泉蛋,點埋蛋ge口感同味道即刻提升左,推介沖繩豬手有兩大件,好lum好入味明太子飯糰細細件,飯糰面係脆身,幾特別秋刀魚燒得好靚好香,好多肉茶壺湯好別緻,即使上左枱一段時間倒出黎都係有煙出,個湯好鮮甜,打開個蓋一睇原來入面好足料,有蜆有菇有豬肉,有驚喜Overall 餐廳食物質素都好滿意,環境舒適,而且店員都好貼心,每次食物上枱前都會介紹番食物,一定有下次。

土耳其黃椒
食落比平時d椒甜

燒牛排
唔好睇佢細細串,食落啖啖肉

燒黑豚肉

白鱔
層皮燒到脆卜卜,肉層同口感都好好

翠玉瓜
燒完都仲好juicy,唔錯

雞肉棒配溫泉蛋

沖繩豬手
有兩大件,好lum好入味

明太子飯糰
細細件,飯糰面係脆身,幾特別

秋刀魚
燒得好靚好香,好多肉

茶壺湯

2018-11-30 50 瀏覽
工作了一整天,終於下班,同朋友想搵個地方,食啲好野慰勞下自己,同埋搵個地方好好傾下計,所以就黎左呢到。 我地叫左個最多野食既廚師發辦。我集中講下有咩好值得一試燒紫薯仔 — 紫薯非常香甜~雞頸肉 — 燒得剛好,一口咬落去有新鮮既肉汁,再加小小檸檬酸中和一下!Nice ! 雞軟骨— 送酒一流! 白鱔 — 新鮮,肉質嫩滑~溫泉蛋配免治雞肉脆串— 非常巧妙!係雞肉串入面自家加左啲雞軟骨,令口感多左層次 而且配埋溫泉蛋食 有多一種既口味。呢間幾令我驚喜,係其他地方都無見過咁巧妙既雞與雞軟骨。百香果慢煮黑豚肉— 呢個都一定要試試!黑豚肉慢煮後,啲肉汁鎖緊左係入面,雖然無左油去幫手,但係成個口感更加嫩,三成熟。海鮮茶碗湯—新鮮既海鮮原料係哂個茶碗入面,非常鮮味,再加小小檸檬🍋去提鮮,非常好飲。一個可以飲到差唔多6,7杯~ 最後不得不提既係師傅既用心同人情味。師傅不時同我地分享下,而且聽到我地做野咁忙,都叫我地飲多幾啖海鮮湯補補精力。而且環境非常優雅,適合傾下計 慢慢享受。

我地叫左個最多野食既廚師發辦。

我集中講下有咩好值得一試

燒紫薯仔 — 紫薯非常香甜~
雞軟骨— 送酒一流!

白鱔 — 新鮮,肉質嫩滑~

最後不得不提既係師傅既用心同人情味。

而且環境非常優雅,適合傾下計 慢慢享受。

2018-11-29 39 瀏覽
我係一個串燒怪,呢度有串燒Omakase,要試下先!好中意餐廳門面,好有日本溫泉feel~~我地2個今晚係餓底,叫咗”享•日” ($688),淨係串燒都有12串呀!🤩😍螺肉好肥美,個汁好甜夠開胃。我至愛嘅秋葵!燒得甘香!雞軟骨燒得脆口,右邊嗰串係燒雞尾,燒得好香口好好食👍🏻👍🏻亦唔會太油。邪惡物品,係鵝肝雞翼呀!燒冬菇配木耳好食!燒白菌juicy 👍🏻免治雞棒棒有驚喜,撈蛋汁超好食,店員見我咁中意d蛋,好細心俾咗匙我添😂😂😂😍馬友一夜于、秋刀魚都燒得剛剛好,唔會太乾,魚肉夠滑!明太子燒飯團!我諗起煲仔飯d飯焦!燒得好脆,推介!總括黎講,呢個餐真係好豐富,廚師同店員都服務好好,如果串燒有埋牛就更好喇🤪
我係一個串燒怪,呢度有串燒Omakase,要試下先!

好中意餐廳門面,好有日本溫泉feel~~

螺肉好肥美,個汁好甜夠開胃。

我至愛嘅秋葵!燒得甘香!

邪惡物品,係鵝肝雞翼呀!

燒冬菇配木耳好食!

燒白菌juicy 👍🏻

馬友一夜于、秋刀魚都燒得剛剛好,唔會太乾,魚肉夠滑!

明太子燒飯團!我諗起煲仔飯d飯焦!燒得好脆,推介!

2018-11-13
2018-11-28 61 瀏覽
朋友成日都同我講話想去食Omakase,今日收工,佢就帶我去左食,去到門口,真係勁有氣氛咁今次去到當然就Omakase喇一開始前菜就有個螺肉同蔬菜棒,而中間係有個醬汁,師傅同我地講話,蔬菜係點呢個醬汁醬汁味道好鮮,少少咸咸地,好開胃,而螺肉都好大粒然後會有燒冬菇肉秋葵燒雞尾巴,估唔到可以食到,我真係好鍾意食,好香口燒到,燒得剛剛好,完全無過火雞軟骨燒得好香加埋本身佢既脆卜卜既口感黑豚肉好嫩燒得,外面好香入面好嫩燒雞翼趁熱食真係不得了,食得出師傅燒烤既功力免治雞肉扒好特別,佢有一隻蛋可以整穿佢當作蛋醬連埋雞肉扒一齊食,好滑燒飯團,鍾意食鍋巴口感既朋友一定要試下,師傅技術真係恰到好處馬友一夜干同秋刀魚都燒得唔會干,魚肉好香滑海鮮茶壺湯,估唔到去到最後都有驚喜第一啖好鮮,再飲就飲到湯既甜味

咁今次去到當然就Omakase喇

醬汁味道好鮮,少少咸咸地,好開胃,而螺肉都好大粒

然後會有燒冬菇肉秋葵

雞軟骨
燒得好香加埋本身佢既脆卜卜既口感

黑豚肉好嫩燒得,外面好香入面好嫩

燒雞翼趁熱食真係不得了,食得出師傅燒烤既功力

馬友一夜干同秋刀魚都燒得唔會干,魚肉好香滑

海鮮茶壺湯,估唔到去到最後都有驚喜

第一啖好鮮,再飲就飲到湯既甜味

2018-11-25 62 瀏覽
很喜歡吃串燒的朋友留意到尖沙咀臨立無數韓國餐的韓國街,新開了唯一一間日本舖主打串燒,所以便來試試吧!!因為最近很忙,所以要吃個貴的午餐來慰勞一下自己!! 這間舖的門面很簡潔,很低調,一扇日式木門,外面有一盞寫著黑木兩字的燈,有種簡樸的感覺。舖內的地方雖少,但非常骨緻! 很有心思的設計,令客人有種處於高級串燒居酒屋的感覺。這店提供的串燒款式很多,而套餐則有三款,由$288,$428,到$688,而食物全都由廚師安排的。肚子正在打鼓的我們不假思想就每人點了一份最豐富的的套餐($688),包括有前菜,串燒12串,煮物,吸物,燒物,季節海鮮和食事。不得不讚這店的店員非常親切,每上一份食物,都會悉心講解食物的烹煮手法,調味,好讓食客能夠深切地感受廚師對食物的熱誠!!我跟朋友在這裏吃了一個“法國大餐”, 店員會按著我們的速度逐樣美食送上,不徐不緩。整個食飯過程真夠舒暢,享受!十二款串燒最欣賞這個燒白鱔厚身的白鱔燒得外脆內軟,多汁得黎又帶點嚼勁十二款串燒各有特色,有蔬菜有肉,每一款經過廚師的巧手都變得令人驚嘆的美食除左食得,仲好睇得添免治雞肉串配上溫泉蛋 簡直係絕配啦雞肉串用日式醬汁醃得好入味 ,沾

十二款串燒最欣賞這個燒白鱔
厚身的白鱔燒得外脆內軟,多汁得黎又帶點嚼勁

除左食得,仲好睇得添
免治雞肉串配上溫泉蛋 簡直係絕配啦
雞肉串用日式醬汁醃得好入味 ,沾上新鮮得蛋汁後味道更上一層樓
牛肝腱肉香味非常特別、濃郁!
肉質嫩滑帶點嚼勁,配上酷似XO醬的特製日式辣醬變得特別香口

一夜乾馬友
青檸汁讓嫩滑的魚肉味道更為突出
條魚燒得啱啱好,唔會太乾,調味亦都做得唔錯!

總結黎講,呢度真係冇咩可以挑剔
食物高質,服務抵讚,環境又優雅舒適
係個啱曬同朋友吹住水食好西既好地方!
2018-11-05
2018-11-25 394 瀏覽
同幾個朋友約左夜晚要放鬆下食好西慰勞下自己🤤 上網搵到呢間係尖沙咀幾隱蔽嘅小店 但聽人講好高質 果然係我食過最好食嘅串燒店 真係一試難忘 所以一定要推介比大家😭👍🏻 店面唔大 採用開放式廚房 裝修簡單舒服 感覺置身日本居酒屋 仲可以一路食一路見住師傅即燒 而且店員服務好好 有暖包巾抹手用 又經常留意為我地添水 值得一讚 串燒師傅間唔中又會同我地講幾句 好nice☺️店員為我地推介Omakase 套餐 由288 到 428 到688 都有 我地決定食一次過試多d所以簡 $688 套餐 包左串燒12 串 煮物 吸物 燒物 季節海鮮 超豐富👍🏻先上前菜 有汁煮海螺 爽口嘅青瓜蘿蔔 配上自家製醬料 特別欣賞個海螺好彈牙 而且好入味鮮甜👍🏻燒韮菜難得係好嫩口翠綠 而且食落冇渣😚 燒白蔥 第一次咁樣食 因為平時都已經唔多就咁食蔥 估唔到味道係咁清甜 入面仲有水份🤪燒秋葵😂 原本對秋葵都係麻麻地嘅感覺 因為好滑潺潺🙈 但呢度係我食過最好食 因為好神奇地冇咩呢種口感🤪燒白鱔😆 外皮好脆 入面冇被燒焦 剛剛 好新鮮嫩滑👍🏻自家製免治雞肉棒加溫泉蛋😚 雞肉棒比平常嘅大條 而且食落有咬口 原來係入面加左雞軟骨

燒韮菜

難得係好嫩口翠綠 而且食落冇渣😚

燒白蔥

燒白鱔😆
外皮好脆 入面冇被燒焦 剛剛 好新鮮嫩滑👍🏻

自家製免治雞肉棒加溫泉蛋😚

雞肉棒比平常嘅大條 而且食落有咬口 原來係入面加左雞軟骨 唔怪得知咁特別 而且好鍾意個溫泉蛋 半生熟流心狀態🤤 特別食法係記得要撈埋一齊食 更香甜美味🤤

今晚食到最好食嘅串燒 燒日本黑豚肉😆 因為肥瘦皆半 一啖咬落去油脂充斥住口腔 豬肉味濃郁 超好食!!😻😻

燒雞尾骨同埋燒雞頸肉 唔會燒焦肉 保持內裏鎖住肉汁 雖然對比下燒黑豚好食d🤪

係燒飯團🍙😂 有其中一個係明太子口味😆 外皮燒焦 好似飯焦 外脆內軟 比較鍾意明太子多過原味 因為食到陣陣鹹香😆

燒魷魚🦑 好新鮮 而且又彈牙 最重要唔韌👍🏻

燒魚一夜干 外脆內裏魚味鮮甜☺️

海鮮茶壺湯 有10多種海鮮熬製而成 師傅話飲完一壺可以捱幾晚夜😂 但真心鮮甜 慢慢飲 好舒服 最後仲食埋入面d 料🤪

2018-11-12
2018-11-24 59 瀏覽
近排想自己煮韓國菜,放工去尖沙咀韓國街買材料先。喺韓國街遊走嘅時候,見到黑木呢間日本餐廳隱藏左喺韓國街!! 木質的日式門加上簡潔的淡黃燈光令人覺得有啲似深夜食堂的感覺!!!黑木主打串燒,想不到連串燒版omakase都有提供!!! 怎能不點omakase呢!!!!前菜三小碟✳煮花螺✳淡淡醬油味,唔太咸,好味!!!✳牛蒡✳醃漬牛蒡,酸酸地,好開胃哦~✳麥粒青瓜✳青瓜清新加上麥粒麵豉,別有風味。坐吧枱的幸福便是師傅即時送上燒得香噴噴的串燒!!! 🔸雞頸肉🔸雞頸肉比較少有,燒得好香口,調味咸味剛好,入口彈牙!!!🔹白鱔🔹白鱔外皮香脆可口,雪白嘅鱔肉油脂豐腴,完全唔腥,少少鹽已帶起鮮味,不能不讚!!!🔼雞肉棒🔽自家製雞肉棒配上溫泉蛋🍳,免治雞肉混有爽脆雞軟骨,有口感,而且點上濃濃的蛋黃汁,滑溜般的蛋黃令雞肉棒更好味,好!!!🔸日本青椒仔🔸加上調味粉,好惹味。🔹黑豚腩肉🔹五花腩肉有肉汁,唔鞋口,油脂豐富,加上檸檬汁會令肥肉更加清爽,唔油膩!!!蔬菜三俠🔸粟米🔸調味用上蒜蓉牛油,香味滿分,好好味呀!!!🔸白蔥🔸用上日本白蔥,燒後白蔥獨有的甜味出哂黎,而且多汁!!!串燒過後,仲有充滿秋味的煮物出場!!
近排想自己煮韓國菜
!!

木質的日式門加上簡潔的淡黃燈光令人覺得有啲似深夜食堂的感覺
!!!

黑木主打串燒,想不到連串燒版omakase都有提供
!!! 怎能不點omakase呢!!!!

前菜三小碟
✳煮花螺✳淡淡醬油味,唔太咸,好味!!!
✳牛蒡✳醃漬牛蒡,酸酸地,好開胃哦~
✳麥粒青瓜✳青瓜清新加上麥粒麵豉,別有風味。
坐吧枱的幸福便是師傅即時送上燒得香噴噴的串燒

🔸雞頸肉🔸
雞頸肉比較少有,燒得好香口,調味咸味剛好,入口彈牙!!!

🔹白鱔🔹
白鱔外皮香脆可口,雪白嘅鱔肉油脂豐腴
,完全唔腥,少少鹽已帶起鮮味,不能不讚

🔼雞肉棒🔽
自家製雞肉棒配上溫泉蛋🍳,免治雞肉混有爽脆雞軟骨

🔸日本青椒仔🔸
加上調味粉,好惹味。
🔹黑豚腩肉🔹
,唔油膩!!!

蔬菜三俠
🔸粟米🔸
調味用上蒜蓉牛油,香味滿分,好好味呀!!!
🔸白蔥🔸
用上日本白蔥,燒後白蔥獨有的甜味出哂黎
,而且多汁!!!

串燒過後,仲有充滿秋味的煮物出場!!!
🔼慢煮豚角煮🔽
豚肉味道濃郁,而且好入味,咸甜咸甜,好連埋白飯🍚一齊食呀!!! 肉質好軟嫩,入口無肥膩感!!! 另外,紅色的楓葉🍁同秋涼的天氣好襯呀!!!

🔅魷魚一夜干🔅
魷魚經過一夜干後,多餘的水份蒸發左,肉質緊實左,而口感更彈牙
,味道更鮮味濃郁!

❇黑木一夜干❇
燒魚size好大條呀!! 一夜干令魚嘅鮮味濃縮左,肉質比較Q彈有嚼勁,而且魚油經過燒烤後更甘香

⏩明太子飯團⏪
燒飯團同明太子都係我至愛
,兩者加埋一定必點!!! 燒飯團外皮好香口,少少脆口,而內裡飯粒好軟熟,加上明太子,好好味呀
!!!

飲湯嘅時又到喇!!!
🔽海鮮湯🔼
外型好得意
!!! 海鮮湯望落好清澈,但味道好濃,有蜆肉的鮮味,可以為整餐omakase收尾!!!

菠蘿🍍
菠蘿燒後,甜甜酸酸
,好多汁,作為甜品當然係滿分💯!!!
黑木環境氣氛好好,同朋友飲酒食串燒傾計一流
,而且店員服務一流,係一個可以encore嘅地方
2018-11-24 67 瀏覽
Finally got the opportunity to pay a visit to this renowned restaurant in Tsim Sha Tsui. There are 3 different sets to choose from, with the cheapest set being $288, $428 and the most sumptuous set $688.With no second thoughts, my friend and I decided to try out the $688 set!The restaurant is not that large, but it's so cozy here.With all the minimalistic, wooden furnitures and decorations, you would feel like dining in Japan.First comes the appetizerThere are three kinds, and I appreciate the e

First comes the appetizer
There are three kinds, and I appreciate the escargots most
Fresh and juicy, with its characteristic smell!
After that, 12 kinds of skewers are served one by one
So that everything is served sizzling hot!

50-50 with veggies and meat skewers
Unlike my impression of mushroom skewers = dry chewing gum
It was super juicy for this one. Actually, my friend squirted out essence (i.e. juice) of mushroom accidentally lol
Appreciate this!!
The beef was also perfect!
Seasoning right on spot, and not too "well-cooked" too, so that it's tender to the point that it's so delighting!
One of the most terrific dish of this meal would definitely be this one!!
Characteristic chicken terriyaki skewers with cold poached eggs
We learnt that the skewers should be dipped into the mixture of egg yolk and egg white
That blending is just heavenly! A Must-try in this restaurant!!

Another recommendation is the grilled fish!
The skin was crispy, and the meat was tender
Having the well-seasoned meat dipping in sour sauce is one of the best combination it could offer!
Last but not least, here comes a delight
Make a guess of what's inside it!
Tea?
Hot water??
NOPE!
It's seafood soup!
I was astonished by it.
I would order it for the novelty,
and definitely also for its fresh, flavourful soup which is broiled in clams, herbs...
The service here is wonderful, the waiter would introduce the different dishes in detail, serve food elegantly...

Would sure be back for its perfect dishes, service and environment!
2018-11-05
2018-11-24 108 瀏覽
近期香港都幾興omakase這種點菜方法,不過多數都是食壽司刺身,串燒的我還是第一次食。黑木門面並不是很顯眼,一不留神便錯過了,不過門口確是挺有格調的,有種低調高手的感覺。這麼有三款主打的omakase, 我今次就是點了最低的$688 set,內容十分豐富。在食物之前先談談這裡的服務,在我們坐下後便立即遞上熱毛巾,每上一次串燒都跟我們介紹是什麼,經常為我們添茶,以及由於我們坐在吧枱前,不但可以看著師傅在燒串燒,其中一位還很好客的跟我們聊天,真是有日本居酒屋那種賓至如歸的感覺,服務是無可挑剔的。食物由於種類太多了,難以一一介紹,但我相信點omakase你食到的都是師傅的拿手推介或當日當造,沒有一樣東西是失手的,上菜的次序也很有巧妙,不會一次過上所以串燒,當中是夾雜不同煮物、燒物等,讓整件事變得很有層次。在這裡我就簡單介紹一下當日讓我特別喜歡的食物:燒白葱就是簡簡單單的燒白葱,但想不到的是,燒得很甜而裏面有充滿葱香的汁,一咬下去讓人有驚喜!燒白菌有朕朕屬於菇菌類的幽香燒白鱔師傅特別提醒要快點食!因為放涼了層皮會變得冇咁脆,我也就不膽怠慢,快快放入口中。果然!燒得外脆內軟,魚十分香,好食!燒

燒白葱

燒白菌
有朕朕屬於菇菌類的幽香
白菌

燒免治雞肉軟骨串配溫泉蛋
是這個又是另一驚喜之作,師傅說雞肉串是自家製,裏面混入了雞軟骨,食下去有脆脆的口感,比一般免治雞肉串多了一重口感。個人覺得即使不點雞蛋吃,也已經非常出色。
免治雞肉軟骨串

全晚最好吃的串燒莫過於這個燒日本黑豚肉串!外面燒到有浸脆脆的口感,豬肉的油脂香十分豐富, 肥瘦分布均勻,而且有浸好香的肉味,必食這個!
黑豚肉

如果喜歡吃魚,來到這裏就非常適合你了。除了剛才的燒白鱔,這個套餐裏還有油甘魚鮫、燒秋刀魚和燒一夜干,全部都燒得剛剛好,特別是油甘魚鮫非常香
油甘魚鮫
燒一夜干

燒飯團
這個我是第一次見!飯團原來經過燒這個步驟會變得更好食!燒完的飯團有浸脆脆的口感在外面,有點像吃飯焦,很有趣!明太子味比原味更勝一籌
燒飯團

海鮮湯
最後還有一壺海鮮湯作結,湯頭非常鮮甜,能夠飲得出是經過多種貝類和菇菌所熬製,是飲完會覺得有補補的感覺,完美的作結!
海鮮湯

其實還有很多很好吃的食物並沒有介紹,留待大家自己試試,不過我可以確定並不會有伏的,而且一分錢一分貨,我就覺得這裏的食物確是值這個價錢。
2018-11-21 57 瀏覽
Omakase dinner 🤤🤤🤤定時定候又有食串燒癮今次去隱世小店佢既門口真係完全唔起眼唔細心D睇都發現唔到呢間餐廳🤔估唔到平日晚上都幾多人記住book位!我地揀左「享.日」有12串燒有豬有雞,但係就冇牛佢嘅雞肉、雞軟骨等都幾好食豬肉我就覺得有少少肥膩蔬菜方面有冬菇、秋葵、青椒仔等我覺得佢哋嘅串燒比較濃味重口味人士適合😂😂如果再嚟食,我會選擇自己揀串燒好過食套餐,起碼全部都係自己鍾意食唔使浪費不過整體而言食物質素係非常高!👍🏻
Omakase dinner 🤤🤤🤤
定時定候又有食串燒癮
今次去隱世小店
佢既門口真係完全唔起眼
唔細心D睇都發現唔到呢間餐廳🤔

估唔到平日晚上都幾多人
記住book位!

我地揀左「享.日」有12串燒
有豬有雞,但係就冇牛
佢嘅雞肉、雞軟骨等都幾好食
豬肉我就覺得有少少肥膩
蔬菜方面有冬菇、秋葵、青椒仔等
我覺得佢哋嘅串燒比較濃味
重口味人士適合😂😂

如果再嚟食,我會選擇自己揀串燒
好過食套餐,起碼全部都係自己鍾意食唔使浪費
不過整體而言食物質素係非常高!👍🏻