2019-07-10 477 瀏覽
三個女生叫了三樣食物,排骨炒飯,紅油抄手,拌麵。味道與在台灣吃的沒有太大分別都是一樣好吃,但相對來說份量就比較少,香港的價錢比在台灣的要貴,以性價比來說還是在台灣吃比較抵。但有時候懷念台灣的味道,鼎泰豐確實是水準永遠保持的餐廳
2019-06-22 1275 瀏覽
兩個人去左鼎泰豐到dinner,一去到吾洗等位直接入到,但走果時門口已經有人系到等位🤡-點左4樣菜,前菜點左蒜香粉皮肉,肉片份量仲多過粉皮🤓做其實主要系想食粉皮,想試麻醬粉皮,但見菜單上無😌小籠包揀左雞肉小籠包,皮薄而且無爛到,可以食埋啲湯汁先再點醋食。菜肉紅油抄手辣度無話特別辣仲有小小甜,但個皮我幾欣賞,透明皮而且再有少許彈牙。個排骨蛋炒飯我最推薦,米粒同蛋分佈均勻,排骨入咪亦淋,完全吾會痴牙😋-呢餐食左每人大幾170$,咪度同服務質素上都滿意,上菜次序亦有根據前菜主菜分開上,唯獨覺得美中不足系性價比上較低。

蒜香粉皮肉
蒜香粉皮肉
雞肉小籠包
排骨蛋炒飯
2019-06-11 437 瀏覽
The signature pork xiao long baos is filled with tender minced meat, a piping hot broth and folded to precision, these dumplings alone are the first thing on the menu that you would have one order per person.Then I ordered the shrimp and angle gourd xiao long baos to share. The sweetness of the shrimp and crunchiness of angled gourd filling was a light and refreshing alternative.

2019-06-10 454 瀏覽
鼎泰豐已經食了好多年,今次回想回味一下,這間銅鑼灣店第一次去的,一間餐廳如果沒有創新很快會被社會淘汰,鼎泰豐可能就是其中一間。原味小籠包,多汁肉是新鮮的,但是缺乏驚喜,還感覺到好像有一點點的退步。上海擔擔麵,意想不到的差,面質很淋,湯汁不多 乾爭爭,花生醬味不濃,但又偏向辣。蒜蓉炒菠菜,這個還算可以,蒜蓉味香,但略嫌炒的不夠鑊氣菠菜比較濕沒有收汁,還有我看到當出這碟菠菜時有幾枱同時上枱,相信是大鑊炒成的。這食店另人非常失望。味道: 未到一成不變環境: 擠迫衛生: 尚可服務: 尚可價錢: 偏貴

味道: 未到一成不變

環境: 擠迫

衛生: 尚可
服務: 尚可

價錢: 偏貴
2019-05-28 670 瀏覽
有無人都好鍾意食炒豆角?我會為咗食豆角去食小籠bell lol就係有一晚唔知食咩好,但就好想食豆角,就嚟咗食中菜。呢度好幾樣嘢都好食,可惜就係我最想食嘅豆角就整得麻麻。豆角炒得唔夠鑊氣,個樣好焦但食落無唔夠乾唔夠多汁又太濕,唔鍾意個豆咁濕。小籠包ok 過關啦,唔差,會有湯bit 岀嚟,皮又夠薄,但無咩特別話好好食嘅感覺。反而個炒飯做得好好食,粒粒鮮明又重蛋味,唔會太乾/太濕,啱啱好。牛肉麵都係中規中矩,個麵係好食過個湯嘅,個湯唔係幾夠牛肉味,有啲啲失望,雖然我都飲咗大半。
有無人都好鍾意食炒豆角?
我會為咗食豆角去食小籠bell lol
就係有一晚唔知食咩好,但就好想食豆角,就嚟咗食中菜。
呢度好幾樣嘢都好食,可惜就係我最想食嘅豆角就整得麻麻。

2019-05-13 722 瀏覽
話咁快就黎到禮拜六啦, 又到咗一家人齊齊整整出去食晚飯嘅日子。今日大食妹一家就去咗好耐冇去嘅鼎泰豐食返餐豐盛嘅晚餐。<原味水晶肉$62> (好味: 4/5) (抵食: 3.5/5)豬肉味嘅啫喱?定係啫喱味嘅豬肉? 呢道前菜會帶俾你-種味覺上嘅沖激。-啖食落去, 首先你會感覺好似食緊舊偏硬嘅啫喱, 跟住外面嘅啫喱會好快溶左, 最後淨返陣陣嘅咸豬肉味。好特別嘅菜色, 值得一試。<四喜烤麩$53> (好味: 4/5) (抵食: 3.5/5)烤麩應該係屬於豆類製品, 鹹鹹甜甜嘅味道非常開胃, 適合夏天食用, 推薦素食者黎食。<台式四季豆$52> (好味: 4/5) (抵食: 3/5)四季豆配上肉碎同埋青蔥, 加上佢獨有嘅醬料, 唔知點解格外開胃, nice<鹵水牛肚$60> (好味: 3/5) (抵食: 3/5)相對其他菜式, 呢道鹵水牛肚就有少少遜色啦~牛肚肉質偏硬, 唔係咁容易咬。雖然味道方面尚算入味, 但整體中規中矩。<小籠包$62> (好味: 4.5/5) (抵食: 4/5)小籠包皮薄涵靚, 真係唔明點咁薄
今日大食妹一家就去咗好耐冇去嘅鼎泰豐食返餐豐盛嘅晚餐。

<鹵水牛肚$60> (好味: 3/5) (抵食: 3/5)
相對其他菜式, 呢道鹵水牛肚就有少少遜色啦~
牛肚肉質偏硬, 唔係咁容易咬。
雖然味道方面尚算入味, 但整體中規中矩。

小籠包皮薄涵靚, 真係唔明點咁薄嘅皮可以包住咁多嘅肉汁。大家食嘅時候記得一啖食咗落去, 唔好嘥咗啲肉汁呀

<紅燒牛肉湯麵$88> (好味: 3/5) (抵食: 3.5/5)
紅燒牛肉麵湯底有啲鹹鹹辣辣, 味道都算幾出眾。而拉麵就係屬於上海拉麵嗰種, 煙煙靭靭, 幾有咬頭。
可惜牛肉略柴, 牛筋亦未夠軟熟, 有啲扣分。

<蝦肉煎餃$85> (好味: 3.5/5) (抵食: 3/5)
煎餃外皮煎到金黃金黃, 脆卜卜。
每一隻煎餃裏面都包住豬肉、韭黃同埋原隻鮮蝦, 真係好有料到。但係價錢-啲都唔平, 真係一分錢一分貨

大食妹推薦: 小籠包、原味水晶肉、四喜烤麩

2019-05-11 474 瀏覽
鼎泰豐是有名的米之蓮餐廳,今天光顧後發現成名後的餐廳多半都會出現這些弊端:食物質素每況愈下,價錢不斷上升。除了小籠包以外,其餘的食物都退步了,好像這個炒飯的餸菜不多,而且米飯比較濕,吃起來沒有炒飯的口感及香脆。
HappyFriday 約朋友食飯, 大家都好想食中菜 就揀咗有1年無嚟嘅鼎泰豐。 由於朋友塞車, 所以我先入去。1830 嘅星期五 都暫時唔使等位, 但之後7點後開始出現人龍。 所以趁早嚟拎位先, 用餐時間有1 1/2 HR 夠晒食, 上菜速度好快。 去旅行食大咗個胃 而家要比平時食多一倍 仲要超想食飯😂 想念鼎泰豐嘅炒飯 全因炒得粒粒分明 蛋漿包住飯粒, 排骨事先醃過調味較重口味 但配埋炒飯剛好🥢相信好多人都食過佢哋嘅小籠包 佢哋做到皮薄餡靚 一咬爆汁🥳 肉完全無某啲餐廳嘅臭豬騷味, 鼎 加入薑絲 食幾粒都唔膩.

去旅行食大咗個胃 而家要比平時食多一倍 仲要超想食飯😂
2019-05-03
2019-05-07 292 瀏覽
星期日 銅鑼灣 下雨天想食小籠包溫暖一下腸胃好彩時間尚早有位坐低立即來一籠小籠包水晶肴肉馬蘭頭紅油抄手再來一個炒飯雖然小籠包皮相當薄但總係覺得啲肉唔夠鮮味水晶肴肉則意外地好食
星期日 銅鑼灣 下雨天

雖然小籠包皮相當薄
但總係覺得啲肉唔夠鮮味
水晶肴肉則意外地好食
2019-04-23 528 瀏覽
想食小籠包,就緊係《鼎泰豐》啦, 隨咗《鼎泰豐》真係唔知仲有邊間好食得過佢。就連紐約時報早前都曾經推薦過爲「世界十大美食餐廳」之一。你話好食嘅程度有幾勵害呢? 哈哈 ........ 🤩 無可厚非, 呢度嘅小籠包真係粒粒都好有水準,皮薄多汁。😋 食嘅時候,最鍾意就係咬一個小嘅窿,然後啜曬入面d 湯汁,再慢慢食🤣 而小籠包嘅選擇亦算多: 小籠包、黑松露小籠包、蟹粉小籠包、絲瓜蝦仁小籠包、雞肉小籠包同小籠湯包。但係我覺得始終都係原味嘅最好食。另外佢哋嘅荔竽小籠包亦係我必點之一 。皮簿得黎又扎實,茘芋餡又唔會太甜。正👍🏻
  • 紹興醉雞
  • 干煸四季豆
  • 荔芋小籠包
2019-04-07 697 瀏覽
被譽為米之蓮一星的鼎泰豐,除了香港有分店,海外也有不少分店。如此有名,當然吸引了很多很多暮名而來的遊客,不過本地的食客也不少。有時間可以參考食肆的自我介紹。基本上,不需要任何等候的時間就可以入座了,坐在周邊的全是外國人,他們的筷子技術也很不錯。首先看看周圍環境和桌面上的調味,就是如此的簡單。再看看餐牌呢個餐牌對旅客來說真的是照顧周到,直得一讚。中英日文,加上圖文並茂,再加埋雞鴨豬牛魚蝦等各式各樣的公仔,真係連小朋友都會明白。再加上,只要你不是亞洲裔面孔,上菜時會付上食用指導,成枱人一齊跟住食,保証你食到滋味之餘,也食得到風味,夠哂地道。仔細留意,這裡的服務員是會說三文兩語的,只要有客人叫服務員推介菜式,他們就開始介紹,但一般的情況,他們是不會主動介紹的。今次簡單叫了三道美食1)小籠包2)清燉雞湯麵3)排骨蛋炒飯小籠包味道正常,沒有驚喜清燉雞湯麵,湯底夠清店舖內的炒飯基本上是差不多的內容,一點也不花巧,只有飯,炒蛋或加上葱,食材就是很平民。最後結算就是以上數目。不過總括而言,米之蓮一星應該要更加有質素。

有時間可以參考食肆的自我介紹。

首先看看周圍環境和桌面上的調味,就是如此的簡單。

再看看餐牌

今次簡單叫了三道美食
1)小籠包
2)清燉雞湯麵
3)排骨蛋炒飯

小籠包味道正常,沒有驚喜
清燉雞湯麵,湯底夠清

最後結算就是以上數目。

不過總括而言,米之蓮一星應該要更加有質素。
2019-04-04
You are right, there are a lot of Chinese restaurants in Hong Kong. But trust me, a lot of them is like home-made food or its just something to fill your stomach. Thats one of the reasons I don's go to Chinese cuisine that often. But here, whatever you order, they will not disappoint you.   Fried Spinach, its freshly picked and yummy.Beef tendon with noodles (plain soup base) you will like it if you love simple and plain dishes.The famous dumplings. Its their signature dish. i wonder what they d

高湯蒜蓉炒菠菜

清燉牛展麵

The famous dumplings. Its their signature dish. i wonder what they do to make the skin so thin and still able to hold the juice inside. It will need a scientist to explain it. Must try! You will regret otherwise.

小籠包

Finally the sesame bum. Its nicely made and filled with sesame aroma. Nice work indeed.

黑芝麻流心包

The price is a little more expensive than a usual chinese restaurant. But I would still recommend this place for people who is new to Chinese food and doesnt wanna waste time trying "wrong" place.
2019-03-08
高湯蒜蓉炒菠菜
小籠包
2019-03-10 585 瀏覽
🇭🇰#香港捐窿捐罅記 instagram: foodkiller_dk果次同阿媽食鼎泰豐 見到周邊既人都係鬼佬 鬼婆 等我以為自已返左英國😂 我心諗 都係拎左米芝蓮一星姐 咪同添好運差唔多 拎左一星之後 不停開分店 就望下質素keep唔keep到台灣個質素🤨-🥟小籠包6件($62)🥟小籠包皮薄而唔穿 肉汁都算多 望住一班廚師係度不停包小籠包 所以一定新鮮啦 湯調味調得啱啱好 作為招牌菜我覺得係合格既🙂🦐蝦肉紅油抄手6件($66)🦐紅油唔夠辣 係一D都唔辣 有d失望 蝦肉份量唔算多 有少少overpriced 既感覺🙃🐷蒜香粉皮肉($60)🐷又係唔辣既 不過味道都可以接受 粉皮幾滑🍍排骨蛋炒飯($89)🍍排骨有少少老 有少少鞋 調味都唔好中 難食 不過個炒飯反而幾好 粒粒分明 而且幾香 鑊氣都夠🐮紅燒牛肉湯麵($84)🐮牛肉有少少硬 個湯唔夠重味 個麵軟破適中🙂總結來說 以佢既價錢來說係唔合格 味道就中規中舉 服務都ok啦 果然開得多分店就keep唔到以前既水平😌-🎈銅鑼灣怡和街68號地舖平均傷害:$185好味值:5.5/10...
🥟小籠包6件($62)🥟
🎈銅鑼灣怡和街68號地舖
平均傷害:$185
好味值:5.5/10
2019-02-25 619 瀏覽
呢間野起世界各地都有分店,我就梗係要去試一試啦,當然要食佢最出名嘅小籠包同埋牛展,仲有上海how full,小籠包整得幾好一咬啲湯Beat 晒啲汁出嚟,另外我都Order咗兩隻蟹粉小籠包,不過我鍾意傳統小籠包多啲,牛展就好入味係一個冷盤嚟嘅,另外上海how full本人就覺得唔係咁正宗,因為本身我係一個上海人,上海how full嘅做法係一定手撕,佢就係用刀切,係呢方面失左少少傳統風味,總括嚟講都值得推薦嘅。
10 分鐘 (堂食)
  • 蟹粉小籠包
  • 四喜烤麩
2019-02-15 474 瀏覽
星期五放工去食鼎泰豐,唔洗等位幾年前食過 ,相當普通,想比左次機會佢。叫左排骨炒飯,紅油抄手同埋小籠包。排骨好食,炒飯夠香。抄手調味出色,唔辣。小籠包就相當普遍服務好, 不斷幫加茶水。
星期五放工去食鼎泰豐,唔洗等位
服務好, 不斷幫加茶水。