2021-10-24 21 瀏覽
今日放假為勞老婆,所以帶佢屋企附近一間叫鼎豐雞煲吃泰式雞煲,因為佢哋送一碟和牛,而且我不太喜歡吃有醬料,而且我對揶子雞情有獨鍾。因為我哋唔食得辣,所以叫左椰子雞煲,好正,加埋個湯,當然我梗順手叫多一碟和牛。原來用揶子雞煲個湯做湯底,然後用嚟食和牛火鍋,嘩!尤其是用埋個湯做和牛火鍋,一個字,正!個湯可以帶出和牛的甜美,攪到我唔想甜食都要叫多個甜點。雖然埋單計算都唔平,但已經令原本心情勁差既我,馬上笑番出嚟!

2021-10-24
3 分鐘 (堂食)
哩幾日天氣開始凍左,就會心思思想食雞煲同打邊爐,而哩間新開既泰國餐廳,唔單止可以食雞煲,仲有埋泰國菜,選擇夠曬多。餐廳由泰國人主理,所以食物既味道都好正宗。餐廳外牆有壁畫可以打卡,而裏面既座位非常寬闊,仲有超大卡位同獨立房。餐廳而家做緊優惠,惠顧半隻雞煲會送肥牛,全隻雞煲會送日本和牛,而且講到明所有菜式都不落味精👍🏻🐔鼎峰招牌雞煲 $188半隻可以揀半隻或全隻雞同埋自己選擇辣度。身為芫荽控既我一見到真係超開心,因為雞煲面頭鋪滿晒芫荽🤤而雞件既份量亦相當多,雞肉嫩滑入味,裏面仲有洋蔥、大蔥,而且加上薑、辣椒同八角調味,非常香辣惹味。食到差唔多就可以叫店員加湯打邊爐,送既美國頂級雪花肥牛品質都好好,油花均勻,肉質軟嫩。🦐泰式生蝦刺身 $132每次去泰國餐廳都一定會叫生蝦刺身💕餐廳會用膠袋包住啲冰,非常衛生,亦唔怕冰水會影響味道。生蝦新鮮大隻,質感彈牙,醬汁酸辣過癮,好食推介👍🏻🥗泰式柚子蝦沙律 $98柚子份量非常多,上面仲灑上花生碎同蘿蔔絲,醬汁酸甜開胃,食落既味道真係接近係泰國食過既,非常唔錯。🥭原隻芒果糯米飯(大)$59芒果份量非常多,應該有原隻芒果,而且完全無渣,糯米夠煙韌,椰漿香醇

🐔鼎峰招牌雞煲 $188半隻
可以揀半隻或全隻雞同埋自己選擇辣度。

🦐泰式生蝦刺身 $132

🥗泰式柚子蝦沙律 $98

🥭原隻芒果糯米飯(大)$59
芒果份量非常多,應該有原隻芒果,而且完全無渣,糯米夠煙韌,椰漿香醇濃味。

🍹龍眼冰 $36
🍹青檸梳打 $36
兩杯飲品都非常大杯,龍眼冰入面仲要勁多龍眼肉,兩杯都正好可以解辣。

整體黎講,餐廳食物正宗好味,而且抽風做得好好,食完都唔會成身味,真係幾推介。

2021-10-22 22 瀏覽
今日天氣轉涼左,同朋友都想食雞煲,於是揀左呢間「鼎豐雞煲泰國菜」,貪佢係罕有既泰式雞煲之餘,仲可以食下泰菜!餐廳係最近新開既,裝修好新,環境舒適企理,完全冇平時食雞煲既餐廳個種油膩感。咁啱餐廳做緊優惠,叫半隻雞煲就會送美國頂級雪花肥牛,非常抵食!我同朋友都中意飲湯,所以揀左半隻泰國椰青雞煲,個湯底可以當湯飲。一上菜既時候,先發發現原來佢同出面個啲椰子雞煲唔同,佢地係即場將成個椰青的水倒入雞湯,出到黎個湯超級清甜滋潤,我同朋友一人一碗咁飲。而啲雞亦好嫩滑,就算係雞胸肉都一啲唔鞋口。不過美中不足既係落左雞之後個湯有啲油,但餐廳都好貼心比左個碗我地浮油,怕肥既朋友要留意返啦!送既美國頂級雪花肥牛一碟有六片,質素都唔差架,每片都幾大塊下,食落口感爽滑有咬口,有牛肉香氣。打邊爐既配料我地嗌左即炸魚皮同皇帝菜。即炸魚皮同市面上既魚皮唔同,唔單止超大塊,而且食落好香口鬆脆,好似薯片咁食唔停口。除此之外,我地仲叫左啲泰菜過下口癮。泰式生蝦刺身食落新鮮冇雪味,肉質彈牙,而且鮮甜,加上辣椒、蒜頭同醬汁,味道恰到好處。青咖哩蝴蝶腩石鍋一上個時已經jarjar聲,夠哂熱辣辣。個青咖哩有滿滿既香料味,食落惹味之

除此之外,我地仲叫左啲泰菜過下口癮。

泰式生蝦刺身

青咖哩蝴蝶腩石鍋
一上個時已經jarjar聲,夠哂熱辣辣。個青咖哩有滿滿既香料味,食落惹味之餘又有少少辣,非常過癮,啱哂送飯。蝴蝶腩肥瘦均勻,肉店彈牙,食落就好似食緊牛腩咁,而且肉量非常多!除左蝴蝶腩之外,仲有唔少配菜,例如茄子、豆角、紅椒等,好滿足。

牛肉沙律
肉量既份量非常多,而且唔會太老,肉質嫩滑,加上酸酸甜甜既醬汁十分醒胃,每次食泰菜都必點。

龍眼冰
店員推介我地飲龍眼冰,又真係唔錯!龍眼肉非常多,而且好大杯,味道清甜!
又想打邊爐又想食泰國菜?嚟呢度就啱曬~好難得做兩瓣而兩樣都做得咁好~花膠響螺雞湯煲~主要想飲個湯個湯好濃味店員會指示煮熟花膠同雞好快就食得食完仲可以用個湯嚟打邊爐泰式小食拼盤~一共有四款小食春卷蝦餅魚餅炸雞丸蝦餅好彈牙好正重點咗個豬頸肉炒通菜好有鑊氣好惹味豬頸肉份量都好多重點推介泰式奶茶唔會好甜泰茶味好濃郁而且係king size😚餐廳嘅座位好闊落又有大量卡位員工好nice~多人嘅仲可以坐房添(記住打去訂位)
又想打邊爐又想食泰國菜?
嚟呢度就啱曬~
好難得做兩瓣而兩樣都做得咁好~

花膠響螺雞湯煲~主要想飲個湯

重點推介泰式奶茶
唔會好甜泰茶味好濃郁
而且係king size😚

餐廳嘅座位好闊落又有大量卡位
員工好nice~
多人嘅仲可以坐房添
(記住打去訂位)

2021-10-20 20 瀏覽
最近天氣涼番,所以最岩去食雞煲,不過呢到特別在係有埋泰國菜! 雞煲有分半隻/全隻,有招牌麻辣,仲有泰式風味,今次就食到半隻招牌麻辣雞煲,份量都幾多,雞件全部都好滑,其實上台個陣都接近熟曬,可以好快食得,店員會幫你兜下佢,再炒埋,我地叫左BB辣,不過炒個陣都聞到好攻鼻,好香! 原來而家叫雞煲,仲會送細肥牛! 另外我地都叫左D泰菜,肉碎炒飯好香,撈埋蛋汁食更好味!仲要好大碟下! 串燒拼盤可以自選雞/牛/豬,我地就想每樣都食下,所以叫左各2串,個沙嗲醬好濃花生味。馬拉盞炒通菜比想像中大碟好多,炒得好惹味。泰式奶茶都好好飲,幾正宗,好大杯!
2021-10-20 187 瀏覽
市面上的雞煲有夠多,但這家雞煲創新地以泰式手法做雞煲,有特色服務很有熱情的侍應,為我們介紹了不少推介美食可火鍋可泰菜,兩邊都有一定質素,價格合理,CP值高免費!無醬料費用!老實~主打:泰特式雞煲$188 (半隻)性價比高,,湯底酸辣惹味,肉質稔嫩,非常開胃,而且不像一般雞煲那麼油膩, 健康很多免費!點雞煲半隻送美國肥牛一碟,肉質稔軟但不肥膩,肉味鮮濃,沒太多油花也可以好吃!餃子拼盤$98八粒餃子韭菜餃 帶些韭菜香麻辣餃 麻辣油香味夠濃,麻麻辣辣很正莞茜餃 芫荽的味道令我有點…但是如果喜歡芫荽的話我一定會很喜歡雲耳餃 非常爽脆試完雞煲 點了幾道泰菜馬拉盞通菜$83非常大碟!蝦醬蝦乾的味道10分濃郁,當中帶些許的甜味,正黃咖喱牛頸脊$128一整鍋的份量超大牛頸脊質素不俗, 不過在咖喱湯中煮得太熟黃咖喱10分甜,加上爽口彈牙的豆角跟泰式茄子,基本上這一道菜已經半飽了!三得利$65森堡$15超大支的啤酒,價格還真的商宜,尤其是$15的森堡!

很有熱情的侍應,為我們介紹了不少推介美食

火鍋可泰菜,兩邊都有一定質素,價格合理,CP值高

免費!無醬料費用!老實~

餃子拼盤$98
八粒餃子
韭菜餃 帶些韭菜香
麻辣餃 麻辣油香味夠濃,麻麻辣辣很正
雲耳餃 非常爽脆

試完雞煲 點了幾道泰菜

馬拉盞通菜$83
非常大碟!蝦醬蝦乾的味道10分濃郁,當中帶些許的甜味,正

黃咖喱牛頸脊$128
一整鍋的份量超大
牛頸脊質素不俗, 不過在咖喱湯中煮得太熟

三得利$65
森堡$15

超大支的啤酒,價格還真的商宜,尤其是$15的森堡!
💬泰菜,雞煲,放在一起?這間店由泰國人主理,所有店員及廚師都是正宗泰國人,他們主打正宗泰國菜加雞煲,新開沒多久的店,坐得十分舒適,店員十分有禮,環境亦很乾淨的大店,家人、朋友來相聚也十分合適。🍽泰特式雞煲 (香辣) (半隻雞) HKD 188-半隻雞煲:送美國肥牛一碟(若是點原隻雞煲,會送日本和牛一碟)十分有泰國風味的雞煲,裡面有香茅、檸檬葉等等的泰式香料,可以去店員要求辣度,我和朋友不能吃太辣,就點了小辣 (叫了辣度後不能後期加辣,因為是炒好的才放進煲中)。出來的味道很惹味,香茅味很濃,辣度真的十分少,建議點中辣,辣度相信會更出。雞肉份量不算少,肉質嫩滑但可惜皮較厚,不會有啖啖肉的感覺。半隻雞煲還送了美國肥牛一碟,讓人吃完雞後直接打起邊爐來,這裡的肥牛一點也不低質,色澤漂亮之餘,吃起來十分有牛味,肉汁鮮甜,十分適合愛肉人士。⭐評分:4.5/5🍽泰式柚子蝦沙律 HKD 98吃的時候有種到了泰國旅行的感覺,不論是賣相還是味道,實在是太有泰國風味,柚子十分多之外,非常多汁鮮甜,(不是假味,而是真的柚子本身的甜味),而蝦肉十分爽口,整碟菜酸酸甜甜十分開胃。不過建議幾個人一起吃,因為吃到尾時會

🍽泰特式雞煲 (香辣) (半隻雞) HKD 188
-半隻雞煲:送美國肥牛一碟
(若是點原隻雞煲,會送日本和牛一碟

香辣雞煲

⭐評分:4.5/5

🍽泰式柚子蝦沙律 HKD 98

柚子沙律

吃的時候有種到了泰國旅行的感覺,不論是賣相還是味道,實在是太有泰國風味,柚子十分多之外,非常多汁鮮甜,(不是假味,而是真的柚子本身的甜味),而蝦肉十分爽口,整碟菜酸酸甜甜十分開胃。不過建議幾個人一起吃,因為吃到尾時會覺得有點過甜,這時候開始吃主菜就差不多了

⭐評分:4/5

🍽清邁酸辣飛天魚 HKD 240

清邁酸辣飛天魚

整晚最有看頭及最愛的一道菜,上桌時已經氣勢滿滿,做法是把魚肉挑出來炸好再疊在上方,讓人不需續塊自己挑魚肉,而是直接一大粒一大粒的放到口中吃。炸得十分香口,啖啖肉,酸辣汁配上新鮮青木瓜再配上香炸魚肉,極級享受,這道菜是十分推薦。

⭐評分:5/5

椰汁西米糕 (四件) HKD 32
泰式椰青糕 (四件) HKD 32

個人比較喜歡椰青糕,條條椰青肉十分有泰國特色,作為一個小小的完結。

藍蝶雪梨 HKD 42
開頭的味道有點太濃,老闆友善的幫我加水沖淡了,就有不錯的雪梨味道,解辣效果不錯

• 清邁酸辣飛天魚
2021-10-19 17 瀏覽
與愛人在旺角行街,途經鼎豐雞煲泰國菜,俾牆上的美美圖案吸引了,我們很喜歡吃雞煲,而且菜館仲請你食和牛,所以就在這裏吃雞煲及打邊爐。菜館裝修十分清爽亮麗,座位間隔距離寬闊,很舒適的感覺。秋風送爽,係時候要補一補。我們選擇了滋補螺片花膠雞煲半隻$228。滋補雞湯底,先將花膠及螺片放進雞湯中,湯滾2分鐘之後,再將鮮雞放進雞湯中,猛火滾5分鐘之後,先喝兩碗雞湯, 雞湯鮮味十足,滿滿花膠骨膠原,美容養生,十分補身。新鮮雞又嫩又滑,熄火吃了雞之後先至再打邊爐。菜館送上(請你食黃牛)頂級雪花肥牛,佈滿雪花紋,睇到都覺得十分鮮嫩,放在湯中滾半分鐘就可以吃,嫩滑無比。本人推介手打墨魚丸$58,小份量有四粒墨魚丸,爽滑彈牙。新鮮白鱔片$102,白鱔片厚切十分大片,一客有八片,勁新鮮及鮮甜。打邊爐一定要吃多一些蔬菜,所以點了唐生菜$38、萵筍片$38、鮮淮山$48,吃得滋味、吃得新鮮。飯館森堡啤酒大樽裝$15,這個簡直是超級抵喝,喜歡啤酒的一定要來兩三支。可口可樂每一罐$16,啤酒底抵喝一啲喎。哈哈😄今晚飲飽食醉,埋單也不用$600。因為不用收前菜、醬料、茶錢,所以十分超值、抵食。

菜館裝修十分清爽亮麗,座位間隔距離寬闊,很舒適的感覺。

菜館送上(請你食黃牛)

本人推介手打墨魚丸$58,小份量有四粒墨魚丸,爽滑彈牙。

2021-10-18 135 瀏覽
中菜以外泰國菜都係my favourite之一😋朋友今晚就帶左我黎呢間混合左雞煲+泰國菜既特色餐廳品嚐下😁我哋叫咗半隻泰國椰青雞煲同皇帝菜,仲有皇牌咖哩軟殼蟹同埋一個油飯😎 (宜家叫半隻雞煲仲會送一碟肥牛👏👏)椰青雞煲真係成個椰青上😮 店員會幫忙起肉同煮熟隻雞😊落左雞同椰青之後個湯好清甜帶啲雞油香,好飲😋雞肉嫰滑有雞味,竹笙索晒個湯底超好食!🤤湯底本身有椰子,口感偏硬,椰青肉口感就偏淋,各有特色😙皇帝菜38蚊就有勁大兜,新鮮無渣,洗得乾淨,性價比高👍👍送果碟肥牛都係靚野黎👏 切到夠薄色水好靚,淥十秒就食得!煮熟之後唔會太肥亦無乜筋位,肉質好滑😋咖哩軟殼蟹都幾大碟足料,軟殼蟹香脆!配料洋蔥同三色椒爽口,黃椒仲特別甜☺️咖哩帶少少椰香,唔辣,偏稠身,勁好送飯😆油飯顏色唔算好深,食落帶啲薑黃同雞油香味,粒粒分明,都幾好食😊呢度既店員好多都係泰國人,服務非常好👍👍座位超闊落,打橫訓係度都仲得😂😂好彩我地六點半就黎到,因為好快已經全場full晒,下次再黎真係要book定位至得!😮
中菜以外泰國菜都係my favourite之一😋
朋友今晚就帶左我黎呢間混合左雞煲+泰國菜既特色餐廳品嚐下😁

椰青雞煲真係成個椰青上😮
店員會幫忙起肉同煮熟隻雞😊
半隻泰國椰青雞煲

落左雞同椰青之後個湯好清甜帶啲雞油香,好飲😋
雞肉嫰滑有雞味,竹笙索晒個湯底超好食!🤤
湯底本身有椰子,口感偏硬,椰青肉口感就偏淋,各有特色😙
皇帝菜

皇帝菜38蚊就有勁大兜,新鮮無渣,洗得乾淨,性價比高👍👍

送果碟肥牛都係靚野黎👏

皇牌咖哩軟殼蟹

咖哩軟殼蟹都幾大碟足料,軟殼蟹香脆!
配料洋蔥同三色椒爽口,黃椒仲特別甜☺️
咖哩帶少少椰香,唔辣,偏稠身,勁好送飯😆
油飯

呢度既店員好多都係泰國人,服務非常好👍👍
座位超闊落,打橫訓係度都仲得😂😂
2021-10-17
皇帝菜
皇牌咖哩軟殼蟹
油飯
  • 泰國椰青雞煲
可以同一時間食到雞煲、火鍋、泰國菜😋😋有啲菜式外面食唔到,份量足而價錢又唔貴可以接受!同時第一次食到用椰靑汁做嘅大菜糕好特別又清香口感不錯👍🏻👍🏻服務又好!值得去的餐廳!依家唔使特別去九龍城泰國菜
可以同一時間食到雞煲火鍋、泰國菜😋😋有啲菜式外面食唔到,份量足而價錢又唔貴可以接受!同時第一次食到用椰靑汁做嘅大菜糕好特別又清香口感不錯👍🏻👍🏻服務又好!值得去的餐廳!依家唔使特別去九龍城泰國菜
近月每次想食雞煲都遇著天氣不似預期要取消,今次暴風雨過後終於天朗氣清,晚上便和朋友選址到太子近地鐵站的「鼎豐雞煲泰國菜」舒舒服享受一頓豐富雞煲素菜晚餐!餐廳新開約三個月,裝修新,抽風不錯完全無火鍋或雞煲味。餐廳的特色是除了主打火鍋雞煲中菜之外,還有由泰國廚師煮理的正宗泰國菜!菜式標榜不加任何味精,配料選擇多元化;設座位50多張,有2間VIP房能容納10-12人,卡位可坐4-6人,座位寬敞舒適。來到必吃雞煲,而且正有優惠,吃雞煲送肥牛!四款雞煲中選了《泰國椰青雞煲 (半隻)$208》送 美國頂級雪花肥牛 (原價 $108)這個並不是普通的椰青雞湯底,而是即場將整個椰青的椰青水倒進雞湯,再刮大大片又鮮又嫩的椰肉一併放進湯裡。然後滾幾分鐘後湯底極鮮甜美味,所以一定要先飲湯!邊吃雞邊喝湯,最後湯底都差不多給我們喝完,可見美味程度!再加清湯就開始吃火鍋,因為有送美國頂級雪花肥牛,所以簡單點了《韭菜餃 $48》和《手打蝦丸 $58》。頂級雪花肥牛肉油花均勻,富有天然肉香,口感軟嫩適中不油膩。《泰式咖喱雜菜石鍋 (自選黃咖喱) $92》因為偏愛不辣的咖哩,所以選了泰式咖哩中口味最溫和、辣度最低的黃咖

餐廳新開約三個月,裝修新,抽風不錯完全無火鍋雞煲味。餐廳的特色是除了主打火鍋雞煲中菜之外,還有由泰國廚師煮理的正宗泰國菜!

菜式標榜不加任何味精,配料選擇多元化;

來到必吃雞煲,而且正有優惠,吃雞煲送肥牛!

四款雞煲中選了《泰國椰青雞煲 (半隻)$208》
送 美國頂級雪花肥牛 (原價 $108)

頂級雪花肥牛肉油花均勻,富有天然肉香,口感軟嫩適中不油膩。

《泰式咖喱雜菜石鍋 (自選黃咖喱) $92》
因為偏愛不辣的咖哩,所以選了泰式咖哩中口味最溫和、辣度最低的黃咖哩。黃咖哩味道偏甜椰香味較重,最適合碗白飯($14/碗)或烤酥餅!

《泰式烤酥餅$35》即烤新鮮鬆脆,酥香惹味,蘸咖哩一流!最讚的是放涼了都沒有半點變乾嫩硬。

《泰式青檸蠔肉鍋 6隻 $148》
這款泰菜於香港實在少見!單看菜名以為是類似啫啫雞煲,但原來是一個泰式青檸湯鍋,另碗 6隻蠔!

湯底很選,是泰底冬蔭功的酸辣味道,加上檸汁的鮮味酸香,又是喝湯的時間。
之後加蠔入鍋,蠔熟透鮮嫩甘甜,沒有太大縮水,掛汁美味。

〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️
這裡的員工醒目又友善,食物好味又性價比高,會再訪!
2021-10-10
2021-10-17 16 瀏覽
一入黎聽到店員都係講泰文, 就FEEL到呢到既泰菜會係好正宗既! 但又點解會有得食雞煲架呢🤣唔理啦, 又有得食雞煲打邊爐, 又有得食咖哩, 爽YY呀!宜家叫雞煲仲會送和牛, 和牛仲要唔差喎! 唔會太薄, 有口感之餘肉味仲好濃! 雞煲大大份, 4個人食半隻都幾夠食! 留番D QUOTA食咖哩同薄餅呀嘛!咖哩汁好香,帶甜,配薄餅一流因為好多汁呀!重點推介一定要飲龍眼冰, 未見過有咁多龍眼肉! 大大杯飲得好爽!🍹最後仲有甜品送,椰青糕好好食!
咖哩汁好香,帶甜,配薄餅一流因為好多汁呀!
最後仲有甜品送,椰青糕好好食!
2021-10-16 138 瀏覽
最近上網見到太子新開咗一間雞煲x火鍋x泰國菜嘅餐廳,又幾特別嘅Crossover,再睇下介紹餐廳原來係泰國人主理,泰國廚師,主打正宗泰國菜,好地道咁,同朋友都好想試下,一次過滿足曬我哋。餐廳外有一大片打卡牆,打卡一流。店員有禮,耐心介紹餐廳出品,教我哋點樣配搭,好專業。泰國椰青雞煲(半隻)$208也送 美國頂級雪花肥牛我哋點咗哩款,店員將整個椰青連肉放入鍋中,滾起後,先飲靚湯底,湯底好清甜又滋潤,再加湯再打邊爐。再點左幾樣打邊爐,有韭菜餃$48、手打蝦丸$58、皇帝菜 $38和嫩鴨血$63;手打蝦丸鋪上魚籽有4大粒;皇帝菜新鮮脆綠;鴨血十分嫩滑。泰式明爐蒸烏頭王(檸汁) $240食完雞煲邊爐,又想試下泰菜,於是我哋叫左泰式明爐蒸烏頭王,魚好大條且肉質嫩滑,味道夠地道。泰式串燒沙嗲(半打) $98 再點咗半打串燒,豬、牛、雞各兩串,三款串燒各有特色,肉都好厚身,份量不少,配上特調沙嗲醬好惹味,好滿足。原來訂座會送串燒。餐廳只收加一服務費。餐廳出品高質,選擇又多,下次會再嚟。

餐廳外有一大片打卡牆,打卡一流。

店員有禮,耐心介紹餐廳出品,教我哋點樣配搭,好專業。

泰國椰青雞煲(半隻)$208也送 美國頂級雪花肥牛

泰式明爐蒸烏頭王(檸汁) $240

泰式串燒沙嗲(半打) $98

原來訂座會送串燒。餐廳只收加一服務費。

餐廳出品高質,選擇又多,下次會再嚟。

2021-10-10
2021-10-14 18 瀏覽
前幾日去太子行街,經過位於砵蘭街的鼎豐火鍋私房菜,店內是泰國廚師主理而且訂位有美國肥牛同日本和牛送認真低食,於是順路入去試,我第一時間叫左朋友成日贊的招牌雞煲,選擇左小小辣,d雞肉都好嫩,夠滑唔會粗糙,味道又好入味,對於的可以食好辣的人来講,都裁觉好味,另外叫左一份咖喱软殻蟹,咖喱又唔辣,软殻蟹好入味而且有泰國風味,朋友叫左每鮮炒粉丝有鲜鱿鱼🦑,🦐蝦,炒得唔錯,幾好味😋,另外又試左出名的串燒拼盤有雞肉串和牛肉串,喜歡食泰國菜的都值得去試,又可以打邊爐🍲,價格普通又唔算貴,合理。
2021-10-12 12 瀏覽
我哋今次試麻辣雞煲半隻中辣,店員問我哋頂唔頂得順,驚我哋食唔到咁辣,好細心。但係我哋對於食辣呢方面都比較有信心,所以堅持中辣~嚟到嘅時候已經好香,店員幫手撈勻就食得。我明白點解店員會擔心我哋食唔到,其實又真係幾辣嘅,好彩平時訓練有素!自問唔係好食得辣嘅可以試吓BB辣同小辣。啲雞好滑,店員叫我哋開始食嘅時候,依家係啱啱好熟嘅狀態,所以店員會幫我哋熄火,話驚啲雞會標油令到啲肉老咗就唔好食,真係超級細心!我哋叫左少少配菜:萵筍、鴨血、雞子、娃娃菜,另外仲嗌左一個佢哋舖頭自家製嘅麻辣餃。要特別讚嘅係佢哋嘅麻辣餃,有成隻蝦係入面,麻辣嘅香味滲透成隻餃,真心好食!呢間舖頭除咗雞煲仲有主打泰國菜,於是我哋都試吓佢嘅牛油雞翼,擺到上枱已經成陣蒜蓉牛油香飄晒出嚟~啲雞翼熱辣辣咁,雞翼非常之嫩滑,呢味餸比較濃味,好想嗌個飯送飯食!因為佢係雞嗰加泰國菜,佢有新鮮椰青冬蔭功湯底嘅雞煲,好新穎~下次一定要試吓!