2017-05-02 1681 瀏覽
閨蜜生日, 這麼重要的一個節日, 當然要隆重慶祝一番. 所有我選擇了一家私隱度極過, 靜悄悄和她渡過打開店門, 一陣玫瑰花香味湧入鼻腔內剛好, 每星期二就是Oyster night, 一個set $788有齊頭盤, 湯, 主菜及甜品, 還有這裡是不收加一, 開瓶費亦不用點餐後, 店員先送上餐前小食, 36個月黑毛豬火腿配酒醋浸蔬菜, 西芹, 甘荀, 酸酸甜甜好開胃, 每條都非常爽身自家製麵包配茄子醬, 茄子已打成蓉, 細嫩味道不會太重, 餐店的麵包有三種, 白麵包牛油味較重, 鬆脆, 另有提子包及合核包頭盤是八隻新鮮生蠔, 進店時餐店老闆已經忙著開生蠔, 一隻一隻輕輕一掃, 為保留生蠔內裡的海水這裡的cocktail sauce, 味道調製得剛剛好, 茄汁, 辣椒仔及黑椒生蠔分別準備了四款, 店員亦清楚講解進食生蠔的次序法國white worm - 口感結實, 帶少少creamy 法國Majestic - 海水味重, 味道偏咸 法國美人魚Mermaid - 生蠔賬卜卜, 入口先帶creamy , 之後會有少少金屬味留在口腔內最後一款, 店員說要先飲一啖清水, 清清口腔, 法國Gilla

打開店門, 一陣玫瑰花香味湧入鼻腔內

餐前小食

自家製麵包

生蠔分別準備了四款, 店員亦清楚講解進食生蠔的次序

法國Majestic - 海水味重, 味道偏咸
最後一款, 店員說要先飲一啖清水, 清清口腔, 法國Gillardeau 帶甜脆口的一種, 好fresh, 有彈性的口感
新鮮環球生蠔

其後的龍蝦忌廉濃湯, 極為濃厚的龍蝦湯, 若想龍蝦湯味道更突出, 可推碟邊的蟹子進湯內
龍蝦忌廉濃湯

濃湯完成, 點員便上了一球番石榴雪葩清味蕾, 雪葩用上用上新鮮番石榴汁製成, 味道好清新, 每一啖都感受到番石榴的清香
番石榴雪葩

香煎澳洲黑盲鰽魚, 鰽魚煎得好香脆, 魚味亦非常重, 上層配搭墨汁脆片, 可以增加口感, 醬汁選取了pesto sauce帶香, 配菜是茄醬煮成的
香煎澳洲黑盲鰽魚

主菜完成後, 便到了另一個令我到此的原因, 咖啡或花茶, Nespresso品牌的咖啡, 茶包選用了德國Ronnefeldt, 彩色包裝, 同時更可選擇花茶, 店員一一介紹各款種類, 女士們當然三心兩意, 最後點了Vanilla茶包, 聞下去淡淡雲尼拿香, 飲下去好順,口感細滑帶點茶味

茶包可max旁邊的花茶, 二種配搭味恰到好處, 三種配搭就過火

甜品是自家製朱古力脆片蛋糕

由四層組成, 最高層是chocolate mousse,第二層牛奶凍, 第三層是純度高的朱古力脆脆, 底層則是脆餅底, 甜度適中
自家製朱古力脆片蛋糕

番石榴雪葩
香煎澳洲黑盲鰽魚
自家製朱古力脆片蛋糕
2017-04-27 224 瀏覽
今日同男朋友食飯,去左一間法國餐廳食晚飯,環境相當浪漫。精緻餐具。自家製的甘筍醬和茄子醬。醬汁大大驚喜,紅蘿蔔味道突出清甜,陣陣清清的香味,配麵包非常配合。喜歡自家製的提子麥包,鬆軟味道清甜,茄子醬菜香清香,麵包拼盤令人驚喜。紅菜頭醃三文魚非常新穎,紅菜頭爽脆清甜,三文魚感覺不會太膩,香甜開胃。野豬豬肩肉凍好特別的菜式,配上鴨肝醬,中間帶點肉粒有咬口,旁邊有香橙醬汁,不會太重口味。煙燻阿拉斯加蟹肉,蟹肉鮮甜香口,配上溫泉蛋口感更滑溜。番石榴雪葩。非常重的果味,入口味蕾清一清。海膽意大利飯。燒香加拿大海膽,鮮甜有陣陣海水味,飯粒加入毛豆清香有咬口。朱古力脆餅蛋糕都是自家製,甜度不高脆餅香脆,忌廉幼滑朱古力味濃。花茶/茶包,餐廳用上德國茶包。最後有雪影,朱古力。
今日同男朋友食飯,去左一間法國餐廳食晚飯,環境相當浪漫。
精緻餐具。
自家製的甘筍醬和茄子醬。
煙燻阿拉斯加蟹肉,蟹肉鮮甜香口,配上溫泉蛋口感更滑溜。
番石榴雪葩。
非常重的果味,入口味蕾清一清。
海膽意大利飯。
燒香加拿大海膽,鮮甜有陣陣海水味,飯粒加入毛豆清香有咬口。
花茶/茶包,餐廳用上德國茶包。
最後有雪影,朱古力。
2017-04-27 176 瀏覽
今日同女朋友去左尖沙咀一間樓上私房菜食飯,法式餐廳充滿浪漫氣氛,同女朋友開心一下。大廈入面的法式餐廳。環境相當驚喜。巴馬火腿作開始。火腿輕輕咸香,加上旁邊的酸瓜,味道開胃清香,開開味蕾。叫左枝意大利水。再來生蠔拼盤。生蠔即開即食,蠔味由淡至濃,欣賞蠔肉無沙有陣陣海水味,蠔肉厚身味道鮮甜出色。北海道帶子煎到半熟,中間煎到剛好帶點半生,鮮甜味道極為濃郁,加上三文魚籽調味,口中甜度極重。紅菜頭醃三文魚。紅菜頭爽甜,三文魚連同紅菜頭感覺唔會好膩,清甜清香,好開胃清新。龍蝦湯。龍蝦湯味道濃香唔會有腥味,蝦味重入口豐富。鵝肝煎到非常香口入口完全唔會膩,配上薯蓉薯味重又香。海膽意大利飯。加拿大海膽煎香,入口輕輕海水味鮮甜突出,飯粒加上毛豆煮熟,醬汁香濃。自家製蛋糕。朱古力脆餅味道甜甜口感香脆特別,忌廉幼滑香甜,甜度不太高。
大廈入面的法式餐廳。
環境相當驚喜。
巴馬火腿作開始。
火腿輕輕咸香,加上旁邊的酸瓜,味道開胃清香,開開味蕾。
叫左枝意大利水。
再來生蠔拼盤。
紅菜頭醃三文魚。
龍蝦湯。
龍蝦湯味道濃香唔會有腥味,蝦味重入口豐富。
鵝肝煎到非常香口入口完全唔會膩,配上薯蓉薯味重又香。
海膽意大利飯。
自家製蛋糕。
朱古力脆餅味道甜甜口感香脆特別,忌廉幼滑香甜,甜度不太高。
2017-04-19 1638 瀏覽
同我個好Foodie👯- 去咗間好有氣氛的私房菜, 當大多數人帶住另一半去享受美好的氣氛、環境、美食, 我們兩個女生吃一餐仿佛讓時間停頓的晚飯也不錯吧! 餐廳內的環境令人覺得好relax, 燈光刻意調得較暗, 令客人可以稍為放鬆眼皮, 輕鬆地享受晚餐就連Menu都有它的特別之處 - 有星星的Menu是男士專用, 而沒有星星就是女士專用....猜猜特別之處是什麼吧!?➡️ 男士的Menu有列明價錢, 相反女士的就沒有, 餐廳安排得相當細心😁餐廳提供8 Courses / 10 Courses & 每逢星期二的Oyster Night...剛好我們就係星期二用餐我們各要一份10 Courses Tasting Menu ➕ Share 半打生蠔 1️⃣ Amuse Bouche - 個人估計呢個餐上小品都會係每次唔同, 隨廚師喜好、配合食材而作出變化, 今日就係Iberico Ham ➕ 醋浸蔬菜 - 西芹、蒜粒、紅蘿蔔🥕, 醋浸蔬菜唔係一味得個"酸"字, 微微帶甜, 酸酸甜甜好醒胃❄️ 自家製麵包配特式醬 - 麵包即使沒有烘熱, 但都好鬆軟, 今日的自家特式醬是甘筍🥕蜜糖🍯醬, 呢個配搭都幾創新

猜猜特別之處是什麼吧!?

Amuse Bouche
❄️ 自家製麵包配特式醬 - 麵包即使沒有烘熱, 但都好鬆軟, 今日的自家特式醬是甘筍🥕蜜糖🍯醬, 呢個配搭都幾創新, 食落甜甜地, 甘筍味唔會太濃烈

❄️ 生蠔半打 - 味道由淡 ➡️ 濃
Isabella - 味道較淡
Mermaid - 味道帶甜, 好適合女仔呀
Gillardeau - 呢隻係經常吃到的蠔, 味道濃, 肉質
生蠔半打
2️⃣ 輕煎北海道帶子 - 賣相好靚, 北海道帶子被椰菜花奶泡包圍著, 奶泡質感好得意, 帶子用先焗後煎的方式來處理, 令內層仍然保持刺身的狀態, 底層的是健康食材藜麥, 煙煙韌韌, 還有些三文魚籽伴著, 可以跟旁邊的較椰菜花奶泡的椰菜花蓉一起吃
輕煎北海道帶子
3️⃣ 紅菜頭醃三文魚 - 三文魚用紅菜頭醃過, 所以肉質偏紅色, 三文魚塊上有些青蘋果蓉🍏, 入口即溶帶微微的蘋果香味, 旁邊還有牛油果蓉🥑 & 血橙汁作調味
紅菜頭醃三文魚
4️⃣ 法國野豬肩肉凍 - 第一次食肉凍, 起初以為係將肉混入在清湯內雪成啫喱, 原來並唔係咁簡單, 肉凍分成3層, 上層 - 紅酒🍷啫喱配紅酒燴洋梨🍐, 還有又係第一次遇到的黑醋珠珠, 一咬開...黑醋汁湧出, 中層 - 黑毛豬肩凍, 下層 - 青檸啫喱...還可以蘸旁邊的Balsamic Glaze
法國野豬肩肉凍
5️⃣ 龍蝦忌廉濃湯 - 留意一下龍蝦湯碟邊的粒粒, 最初以為是香料, 原來係龍蝦籽先真, 怪不得上枱時龍蝦的香味好強烈
龍蝦湯在未加龍蝦籽前已經好濃郁, 如果想將味道提升, 就可以將碟邊的龍蝦籽推進湯內, 鮮味無比
龍蝦忌廉濃湯
6️⃣ 香煎法國鵝肝 - 鵝肝外層煎得脆脆地就唔在講, 從呢道菜就睇得出廚師心思細膩, 鵝肝底放了薑餅碎, 目的是用來吸油, 令鵝肝保持乾身, 再配上一份帶紅色的天使麵, 原來用紅酒來煮過
香煎法國鵝肝
7️⃣ 檸檬木煙燻阿拉斯加蟹肉 - 呢道菜都係我地所期待的 - 因為阿拉斯加蟹肉🦀, 個名已經夠吸引啦! ~ 造型也是超美、超優美呀!
首先見到的是溫泉蛋, 溫泉蛋下一整塊都是阿拉斯加蟹肉....好...好多呀! 𠝹開溫泉多讓蛋黃流到蟹肉內, 令蟹肉味道更香甜, 仲有旁邊圍碟的柚子醬, 將蟹肉蘸柚子醬, 味道酸酸甜甜, 好過癮
檸檬木煙燻阿拉斯加蟹肉
❄️ 水果雪葩 - 紅石榴味, 酸酸地...幾清新

8️⃣ 澳洲M9和牛肉眼扒 (Medium) - 在Menu上見到"澳洲M9和牛"已即時心心眼😍, 肉眼夠腍, 最重要係油脂均勻, 富牛香味
肉眼扒下的薯蓉, 吃得出真係好薯仔整成, 有薯仔粒, 而唔係用薯蓉粉加水做成
旁邊的菜, 頂部的花像西蘭花一樣柔軟,細長的菜莖像蘆筍一樣爽脆
澳洲M9和牛肉眼扒 (Medium)
9️⃣ 自家製椰子冰糕 ➕ Macaroon - 好欣賞椰子冰糕, 椰子味夠香濃的同時, 唔會令人有膩的感覺
自家製椰子冰糕 ➕ Macaroon
❄️ 雪影 - 在鏡面的碟上灑上糖霜, 再放上自家製的朱古力
Dark Chocolate 、Nuts Chocolate 、Milk
Truffle 、Strawberry Chocolate & Raspberry Chocolate
雪影
🔟 Tea or Coffee☕️- 本來諗好了飲咖啡, 點知被那個放滿茶包、花茶、水果茶的寶盒過來時, 一下了就被吸引...茶包係德國的Ronnefeldt, 茶包一泡就會超出味, 我仲加了檸檬 & 玫瑰花😍
Tea or Coffee
Amuse Bouche
生蠔半打
紅菜頭醃三文魚
檸檬木煙燻阿拉斯加蟹肉
澳洲M9和牛肉眼扒 (Medium)
自家製椰子冰糕 ➕ Macaroon
  • 生蠔
  • 澳洲M9和牛肉眼扒
2017-04-07 1905 瀏覽
不經不覺就已經同女朋友在一起一千天知道她很重視這些節日紀念所以我特意預先在這間餐廳訂了座慶祝由於一年裡面太多大小節日所以每當要慶祝的時候選擇餐廳是我最費神的地方幸好今次有朋友介紹這裡法式的私房菜倒是我跟女朋友的第一次吃入座後點好菜先吃一個welcome bread 有牛油包及提子包牛油包好香好軟熟,配自家製的香草青檸牛油牛油再加香草青檸,可以去除奶酥的味道吃過包過後再吃一個小吃分別是醋浸過蔬菜及Ham酸酸甜甜好醒胃先吃生蠔作為前菜吧分別有四款由最淡味的white form, isabella, majestic ,gillardeau 最後才吃最濃味店員用檸檬隔一隔,更容易分辨不同品種的生蠔每食完一款再飲一飲水,更加清楚吃到另一款的味道若果是星期二來,他們有個套餐叫Oyster Night $788共八款生蠔加一道主菜,這天錯過了,下一次再試北海道帶子廚師將它先焗後煎,所以中間呈刺身狀態伴隨下面的藜麥,青瓜留待最後食,感覺很清新紅菜頭三文魚用紅菜頭汁醃製過三文魚,上面配有青蘋果蓉,果蓉入口即融,紅菜頭味道的三文魚,好特別旁邊有血橙汁及牛油果醬,伴碟之餘亦可以伴三文魚一起吃龍蝦湯香濃的龍
不經不覺就已經同女朋友在一起一千天
法式的私房菜倒是我跟女朋友的第一次吃

入座後點好菜
先吃一個welcome bread
有牛油包及提子包
牛油包好香好軟熟,配自家製的香草青檸牛油
牛油再加香草青檸,可以去除奶酥的味道

吃過包過後再吃一個小吃
分別是醋浸過蔬菜及Ham
酸酸甜甜好醒胃

先吃生蠔作為前菜吧
分別有四款
店員用檸檬隔一隔,更容易分辨不同品種的生蠔
每食完一款再飲一飲水,更加清楚吃到另一款的味道
共八款生蠔加一道主菜,這天錯過了,下一次再試
北海道帶子
廚師將它先焗後煎,所以中間呈刺身狀態
伴隨下面的藜麥,青瓜留待最後食,感覺很清新
紅菜頭三文魚
旁邊有血橙汁及牛油果醬,伴碟之餘亦可以伴三文魚一起吃
龍蝦湯
香濃的龍蝦湯,上面再有用龍蝦煮出來的油,
旁邊有龍蝦椒,未飲已聞到好香
香煎法國鵝肝
鵝肝煎得好香,份量都大塊
鵝肝底層有薑餅碎吸油,這個方法可見廚師的細心
旁邊有紅酒燴天使麵,減低鵝肝油膩感
蕃石榴雪芭
吃完各樣前菜,吃個雪芭清一清味蕾
萬鰽魚
將魚焗完再去煎,這樣令外層更加香
雖然魚是全熟,但吃的時候肉質依然嫩滑
伴隨著魚紅色的是普羅旺斯菜
綠色的是Pesto Source
魚上再放上墨魚汁製成的餅,賣相很美
海膽Risotto
海膽經火炙過後有種陣陣香氣
意大利飯被忌廉汁包圍著,每一粒飯都好入味
連同豌豆一起煮,別有口感
甜品是檸檬撻
撻下面還法國餅碎及青檸脆脆
再有紅莓蓉、菠蘿肉伴碟
全部一齊食,味道好夾
食完甜品再食排得好美的朱古力,分別有
(Dark , Nuts, Milk truffle, Strawberry, Raspberry )
味道唔算太甜,邊飲茶邊慢慢品嚐

最後埋單時原來Like Facebook fans page有 5%off,突然平左真係驚喜。
2017-04-03
2017-04-04 1382 瀏覽
誰說有情調的法餐私房菜只是屬於情侶享用?上星期二便相約歸密到這間私密度甚高的Amina Modern European 來慶祝相識N週年。餐廳位於大廈樓上,且並無水牌,帶點神秘感。按門鈴後便有笑容滿面的職員招待並引領到私人房間。房間分了兩張正方枱,有電影及簡單裝飾擺設,燈光昏暗令人放鬆及有feel like home的感覺。適逢星期二是餐廳的生蠔之夜,朋友點了《生蠔套餐$788》,而我點了《8道菜 $980》。《生蠔套餐$788》:有8隻共四款生蠔 、忌廉龍蟹湯、主菜、甜品及花茶。《8道菜 $980》:有自家製麵包及特色醬、餐上小品、輕煎北海道帶子、紅菜頭醃三文魚、龍蝦忌廉濃湯、香煎法國鵝肝、水果雪葩、香煎澳洲黑盲鰽魚、自家製檸檬撻、雪影及餐茶。職員先送上自家製餐包2款,麵質鬆軟,再配上香草青檸牛油可提味。 四款生蠔分別是:(最淡味)white form, isabella, majestic ,gillardeau (最濃味) 。由最淡味吃起,滴點檸檬汁可使生蠔更顯鮮味,味道更出。還有,每吃一款都飲水沖一沖味蕾,可以更能嚐出每款的分別。《輕煎北海道帶子》:先焗後煎,中間刺身狀態,保留

《輕煎北海道帶子》:先焗後煎,中間刺身狀態,保留住鮮甜的味道。
帶子下有藜麥、purée及留在最後才吃的青瓜。
《紅菜頭醃三文魚》
三文魚用紅菜頭汁醃過變成鮮紅色,帶淡淡紅菜頭味,幾得別。
《龍蝦忌廉濃湯》龍蝦味濃郁,每口都似龍蝦蓉加龍蝦膏淆製而成,口感濃厚,加上忌廉令質感更細滑。
《香煎法國鵝肝》的鵝肝厚而滑嫩多
,脂香十足;水卷狀的是紅酒燴天使麵,麵質軟硬度適中,鵝肝底層放有薑餅碎吸油。
《番石榴雪葩》微酸清甜,中途食一個雪葩消滯實在好安排,慢慢閒聊等待下一道主菜送到。
《香煎澳洲黑盲鰽魚》普羅旺斯燉菜上放不上澳洲黑盲鰽魚,此魚生活於咸淡水交界,特點是少油和魚味濃而不腥,而且肉嫩滑嫩。
朋友的《海膽意大利飯》上的海膽厚身,色澤新鮮,味道濃而甜;意大利飯熟至8-9成熟,很有嚼感。將飯與海膽拌勻,令整碟都充滿海膽香。
《自家製檸檬撻》酸比甜多,正合我口味。味道較酸可以消膩感,撻下面法國餅碎,伴碟亦有青檸脆脆紅莓蓉和菠蘿肉。

《雪影》即是自家製朱古力。有5種味道:Dark、Nuts、Milk truffle、Strawberry及Raspberry 。朱古力滑溜香濃,灑上糖粉形造雪花效果,感覺浪漫。
《餐茶》
店員遞上一個有茶包及花茶的盒子,向客人介紹及建議後讓客人選擇所需茶類,十分貼心。

是晚晚餐十分享受,結賬時還發Like fb 可有5%off呢!
2017-03-28
2017-03-26 1519 瀏覽
記得前兩年去法國旅行,和朋友們刻意安排吃了一餐米芝蓮法國大餐,印象深刻,之後都沒有再吃過這種得坐上幾小時吃十幾道菜的餐廳了。原來就在尖沙咀有間隱秘的餐廳,店裏除了vip房外只有6張台,感覺有如上賓。menu有8道菜和10道菜選擇,我們選了10道菜,還加上即開的生蠔。生蠔很新鮮,最貼心的是每道菜侍應都會細心解釋用料,食法和特式,而生蠔也再三提醒我們要從淡口開始吃。前菜是醃製過的蔬菜,配上火腿,酸味味加上咸香,很清新。餐包香香脆脆,最特別的是蜜糖甘筍醬汁,是坊間不常見的。輕煎北海道帶子,先焗後煎,帶子中心依然柔軟,加上椰菜花泡沫,帶出不同類型的鮮味。挪威三文魚,加上青蘋果凍,牛油果醬,微微帶酸,一點也不膩。法國野豬肩凍肉,這是8道菜中沒有的,一共有3層,上下兩層的果凍夾著豬肉,口感不同,加上黑醋,味道更有層次。龍蝦忌廉濃湯,我覺得不用加胡椒也很夠味,龍蝦味道濃郁又鮮甜,十分加分。香煎法國鵝肝,沒想到鵝肝配士多啤梨醬能夠減去鵝肝的油膩感,天使面則比較普通。檸檬木煙燻阿拉斯加蟹,上面是蛋,切開拌蟹肉吃更滑,啖啖都是肉,非常清甜。水果雪芭,是蕃石柳口味,非常清新,是用來清清口腔,再吃主菜。主菜選

前菜是醃製過的蔬菜,配上火腿,酸味味加上咸香,很清新。
餐包香香脆脆,最特別的是蜜糖甘筍醬汁,是坊間不常見的。
挪威三文魚,加上青蘋果凍,牛油果醬,微微帶酸,一點也不膩。
主菜選了澳洲M9和牛肉眼扒,跟了建議選了4-5成熟,實在是剛剛好,不會韌,也不是那種滿口油的食感,牛肉味也很突出。
甜品是自家製檸檬撻,包括伴碟的水果也是自家醃製過的,不會太酸,有檸檬的清新香氣,一洗之前食這麼多道菜的飽滯感。
餐後飲品選了花茶,能夠安神又放鬆,配上朱古力,是完美的作結。
整頓飯吃了3個鐘,真的是讓我再回味到巴黎的風味呢。
2017-03-24 230 瀏覽
慶祝周年紀念, 訂左6點半準時到達, 去到門口第一感覺有D伏. 就係普通隔離家人既屋企道門, 因為舊個門鐘壞, 所以另外貼左一個新既門鐘係個大門上面, 仲要貼到東歪西倒. 咁求其都有, 同自己講或者入面另一片天呢...入到去...真係屋企咁樣. 我唔明點解咁多COMMENT話入面氣氛好好!! 少少裝修都無. 牆上貼左D淘寶RMB5蚊有36個既蝴蝶牆貼作裝飾...大佬呀. 講緊你收緊最平一個set係$980 !!! 同自己講,  私房菜唔係食裝修(咁佢都賺到好盡) 又可能D食物超級西利好食呢?!?! 坐低左. waiter就問要唔要水. 之後水來左, 過左5分鐘有多, 我同老公你眼望我眼...咩事, 無menu?! 我問老公係咪訂台果時已講左食d咩, 佢話無....最後要自己問佢先拎個menu來睇, 有8 course $980 同10 courses $1180...叫左$980 X 2, 因為無信心. 好快有人拎左兩片麵包同甘荀醬來. 2樣都幾好食. 不過真係好少. 出去食FINE DINNING通常D麵都有好幾舊唔同款. 呢度真係只有每人2塊 (超薄+細過梳打餅) 之後來左個HAM

好快有人拎左兩片麵包同甘荀醬來. 2樣都幾好食. 不過真係好少. 出去食FINE DINNING通常D麵都有好幾舊唔同款. 呢度真係只有每人2塊 (超薄+細過梳打餅) 之後來左個HAM同D用醋浸既梳菜. 呢個starter ok啦.  無咩特別.
上完呢兩樣食物之後, 等左半個鐘先上另一款係帶子黎! 個帶子ok既. 幾好食. 暫時來講都算合格, 當時7:15分 開始有其他客陸陸逐逐黎到.
又等到7:41分, 即係又差唔多半個鐘. 又上另一款菜 (紅菜頭汁三文魚). 當時我發覺到. 果d 7點或打後入坐既客人上菜奇快. 我坐左個幾鐘上到呢個三文魚, 佢地坐半個鐘又係同時一齊上到三文魚?!
呢個三文魚好差, 成件事得一個字"酸"!! 好酸! 完全食唔到佢係魚黎!
又再隔左好耐8:10分送來龍蝦湯, 呢個幾好味! 無一般龍蝦湯有果種苦味! 幾好的! 當時已經有5台客. 除左一台8點先入坐既客人外. 全部一齊上來呢個湯! 我明點解我樣樣都要等半個鐘. 因為佢地唔會理你630到定730到. 佢係會等埋一齊先煮!! 然後一齊上!!

今次快左少少, 唔洗半個鐘, 8:23送上煎鵝肝, 好薄, 好細, 好乾. 一點JUICY既感覺都無, 無油, 有渣. 好失望. 配一啖份量既紅酒煮天使麵. 個麵一舊野咁...幾難食
OK! 食完呢個之後因為另外有幾台係10個course既, 所以我地就係度等等等等等, 因為我地要等佢地食完果2個extra既個廚先會理我地呢台點8courses既 (我估) 等到8:55. 真係唔係路! 同佢講可唔可以快d, 趕時間 (已坐左2.5hrs)! 佢立即就拎左個蕃石榴soba來!
大佬之後係soba! 有無咁難整呀. 等左over 半個鐘! 呢個ok既幾清新但已經個肚有d火, 之後佢竟然5分鐘9:03就出埋個maincourse 比我!
咁之前咩事樣樣都咁Q耐先出到? MAIN係糟雪魚(唔記得係咪呢個名了) 個魚都算好食既. 入面都滑, 表皮煎白, 配個應該係茄子粒. ok啦合格既. 但份量好少.
又超快速地9:13分鐘送埋個DESSERT. 每人半件檸檬TART, 味道不過不失. 但餅底"林"哂. 因為我話趕時間, 上DESSERT時已點埋飲品LATTE, 因為佢話如果飲花茶要搞好耐....怕左佢. LATTE好麻麻, 算啦唔係來飲咖啡. 唔洗講.
題外話/補充資料: 呢間野我真心唔明點解可以咁多好評, SERVICE係OK的, 但食物絕絕對對只係一般, 氣氛絕絕對對係無! 點都唔值賣單要2K! 2K絕對可以有更多更好既選擇! 記得舊年周年紀念係去ICC Ritz Carlton TOSCA LUNCH! VIEW一定無得輸!! 米之蓮一星! 而SERVICE係一流中既一流!! 當日因為WAITER搞錯左, 未上第3道菜就送左甜品上來. 經理竟然因為咁主動每人都FREE左一個COURSE作歉意. 其實真係好小事, 我地都無介意過. 而且之後再送返來果份甜品係重新制作(因為寫字同畫花有少少唔同左)! 唔係拎返之前送來果份比我!! :flower: TOSCA既SERVICE真係好IMPRESSIVE!! 我想話, TOSCA DINNER SET係$1400!! AMINA收 $980/1180 真係覺得自己中伏得好緊要
2017-03-23
紀念日
  • NO
2017-03-24 968 瀏覽
中式私房菜食得多,第一次食西餐私房菜,感覺好特別佈置好似西餐廳一樣, 有6張枱私房菜當然有房野食有2個選擇,一個係8個course,另一個係10個course我地揀左10個course + 生蠔第一道菜係pama ham,杯入面係酸瓜,好開胃自家製麵包+蜜糖甘荀醬全部自家製, 個麵包咸咸地好好味生蠔有3款全部都係我最愛既法國生蠔,isabella, mermaid, Gillardeau每隻生蠔都切好左帶子位,好細心最好味係isabella輕煎北海道帶子,焗加輕輕煎香表面,入面好軟滑,上面係椰菜花泡沫紅菜頭三文魚三文魚配上牛油果醬,味道出奇地夾法國野豬肩肉凍,有3層口感, 上下夾住jelly,入面夾住野豬肩肉,感覺特別龍蝦忌廉濃湯甜甜地,龍蝦鮮味剛剛好,用蝦籽伴碟,好味到想日日都飲呢個湯香煎法國肝鵝入面好柔軟,外面煎得好香,配上旁邊的紅莓汁, 解除肝鵝油味檸檬木煙燻阿拉斯加蟹肉一大舊蟹肉,配上半生熟雞蛋,味道一流橎石榴雪葩先重整一下味蕾再食埋其他菜味道清新海膽露荀意大利飯意大利飯生生地好正宗,非常creamy既白汁,再加上另人驚喜既海膽檸檬tart味道唔太酸又唔太甜,一D都唔覺膩, 而
中式私房菜食得多,第一次食西餐私房菜,感覺好特別

佈置好似西餐廳一樣, 有6張枱

私房菜當然有房

我地揀左10個course + 生蠔

第一道菜係pama ham,杯入面係酸瓜,好開胃
自家製麵包+蜜糖甘荀醬

全部自家製, 個麵包咸咸地好好味
生蠔有3款全部都係我最愛既法國生蠔

每隻生蠔都切好左帶子位,好細心

最好味係isabella
紅菜頭三文魚

三文魚配上牛油果醬,味道出奇地夾
龍蝦忌廉濃湯

甜甜地,龍蝦鮮味剛剛好,用蝦籽伴碟,好味到想日日都飲呢個湯
香煎法國肝鵝

入面好柔軟,外面煎得好香,配上旁邊的紅莓汁, 解除肝鵝油味
檸檬木煙燻阿拉斯加蟹肉

一大舊蟹肉,配上半生熟雞蛋,味道一流
橎石榴雪葩先重整一下味蕾再食埋其他菜

味道清新
海膽露荀意大利飯

檸檬tart

味道唔太酸又唔太甜,一D都唔覺膩, 而且份量剛剛好
有唔同花茶可以飲,每個花茶都有唔同效用
雪影

賣相好精緻,每粒朱古力都有驚喜, 味道係意料之外好味
成晚食左3個鐘, 每道菜都有店員細心講解
2017-03-08 2374 瀏覽
細細個已經聽人講話外國人可以一餐飯食兩三個鐘,好識享受,今晚有朋友帶我地來到一間叫Amina嘅餐廳食西餐,我終於感受到呢一種氣氛,係一個好難忘的體驗。餐廳位於一棟大廈裏邊,門外就看以為係住宅,入內的佈置有一種好溫馨又舒適嘅感覺,而且可能因為我哋四個人,餐廳方面安排左一間房俾我哋,夠安靜,又夠privacy 可以暢所欲言。我哋揀咗個10 course Tasting menu, 有成十道菜! 未食已經好令人期待。開始之前,負責人推介我哋試吓佢個魚子醬, (其實咁大個女好似真係第一次食), 一試愛上,第一啖食落去,只是覺得係鹹鹹的,然後咬下去魚子醬汁滲出來,食到佢獨有的鮮味,令人上癮,亦可加上各類的餅食一齊進食。餐上小食 Parma ham輕煎北海道帶子 帶子質感外熟内軟,幾有層次,上邊仲有一層清新嘅椰菜花泡沫,同埋脆卜卜的三文魚子,咬落去覺得又清新又鮮美!美國穀飼牛肉他他簡直係令人感動嘅一道菜,本來我都已經好鍾意食牛肉他他,呢份他他份量都算幾多,而且除咗傳統的洋蔥同其他配料,佢仲加左黑松露入去,選用左美國穀飼牛肉,用靚牛係唔同啲,食落特別香,而且仲加上黑松露獨特的濃郁,旁邊啲伴菜都唔

餐上小食 Parma ham

美國穀飼牛肉他他
簡直係令人感動嘅一道菜,本來我都已經好鍾意食牛肉他他,呢份他他份量都算幾多,而且除咗傳統的洋蔥同其他配料,佢仲加左黑松露入去,選用左美國穀飼牛肉,用靚牛係唔同啲,食落特別香,而且仲加上黑松露獨特的濃郁,旁邊啲伴菜都唔係普通嘢,有幾粒黑醋珠仔,呢個牛肉他他我比一百分!

法國野豬肩肉凍
冇想過原來豬肉都可以咁樣食法,豬肩肉blend 咗之後做肉凍,其中仲有啲鵝肝粒,不過完全唔會覺得有肥膩,而且幾rich , 同時亦都可以食旁邊嗰片橙肉中和一下,好特別的一道菜。

龍蝦忌廉濃湯

係我飲過最好味嘅龍蝦湯,真係有龍蝦嘅鮮味,好濃滑,而且旁邊仲有啲龍蝦籽,一絲不苟!

香煎法國肝鵝
正,有香溜嘅法國鵝肝食,而且仲煎到個外層少少甘脆,看似好油膩但係旁邊嘅raspberry 係一個好好嘅balance 。

檸檬木煙燻阿拉斯加蟹肉
佢哋出場好夢幻,打開個蓋佢的煙瀰漫出來,成間房都有少少果種味。阿拉斯加蟹肉本來好鮮甜,上面有隻温泉蛋都同樣吸收了煙燻的香味,而蟹肉同埋蛋兩者拌拌一起食,係一種味覺的享受,同事食到蟹肉的鮮甜同雞蛋的蛋香,而且蛋汁的滑溜包住細碎的蟹肉,感覺好正。

水果雪葩,食完一輪,安排個sorbet清一清味蕾,好細心!

Main course 四選一 我哋因為有四個人,可以四款都揀晒來試吓(香煎澳洲黑盲鰽魚

海膽蘆筍意大利飯

法式春雞

澳洲M9和牛肉眼扒)

海膽蘆筍意大利飯,
特別想講一講呢個飯,海膽本來已經係一種好受人歡迎嘅食材,加拿大海膽大大條又香溜,海膽味很濃,將佢放在煮得幾chewy的意大利飯之上,而且粒粒飯都被忌廉汁包住,同海膽嘅口感好配襯,看似配角嘅蘆筍其實會為呢片濃郁氣氛之中帶來一點清新。

自家製海鹽焦糖蛋糕
海鹽同埋焦糖都幾夾喎。

雪影
聽個名已經覺得好有詩意,上菜時候見到有一系列精選朱古力,咁精緻嘅形式陳列在一面鏡之上,映著的不止是朱古力,仲有icing sugar, 視覺效果十分之好,我簡直覺得眼前係放陳列左一件藝術品多於一道菜!
飲杯茶都講究啲,攞個木盒子出嚟裏面放滿左各式各樣的茶葉,仲有花茶揀添!

整體來說我覺得呢個價錢食到呢一餐其實都算幾抵,地方幾有情調,食物用料上乘,煮得又好食,又精緻,負責人全程都好好招呼 又有耐性。有機會一定會再來幫襯。
  • 美國穀飼牛肉他他配溫泉蛋
2017-03-07 1747 瀏覽
幾位舊朋友相約飯聚,想食好一點,到處搜尋食物質素高的fine dining venue。大家放工時候都唔早,又想有點私人空間,諗諗下想起多年前同朋友慶生的私房菜。難忘Amina高質的食物同舒適的房間,馬上打去訂座後一直期待著飯局的到臨。因為私房菜只招待會員的關係,提早訂座是必需的,私人房間亦需要request,店主會盡量安排。來到飯局當天,一行四人到達龍記大廈。大廈唔算太起眼,但門號清晰唔難找。上樓馬上可以睇見Anima的招牌,揭開完美晚宴的序幕。入內環境好舒適,微暗的燈光令人感覺好舒適。店主安排左四人房俾我地,關埋門可以當自己屋企一樣,暢談近況。房間內都頗有格調,燈光、音樂都令人好放鬆。牆上的掛畫都可見店主品味。檯中央有小小的燈檯同最愛的玫瑰。好耐無見,呢晚我地決定豪一豪,選用價錢較高的10道菜晚宴,另外亦點了生蠔、魚子醬。坐低無耐,店主就入來介紹,同時捧上自家製麵包。麵包香軟,醬汁亦十分有特式,大廚親自調製,出面無可能食到的。開左胃後就是朋友最愛的魚子醬,店主親自0係我地面前打開,貨真價實。點選魚子醬的價錢,已配有餅乾、檸檬、忌廉,可按口味配食。Caviar味道偏濃,味道香而厚,岩
上樓馬上可以睇見Anima的招牌,揭開完美晚宴的序幕。

檯中央有小小的燈檯同最愛的玫瑰。
開左胃後就是朋友最愛的魚子醬,店主親自0係我地面前打開,貨真價實。點選魚子醬的價錢,已配有餅乾、檸檬、忌廉,可按口味配食。Caviar味道偏濃,味道香而厚,岩哂重口味的我地。
魚子醬後,生蠔之前,店主亦安排左一款小品比我地清一清味蕾。好特別的Pama Ham,雖然係傳統地配上蜜瓜,卻非傳統地將蜜瓜打成蓉,口味更佳。

兩款都是法國生蠔,如預期般令人滿意。法國的高級生蠔總是海水味濃,after taste持久,從不令我失望。
生蠔是店主親自開的,細心的店主將柱貝位亦切開,方便大家一啖入口,十分貼心。
《輕煎北海道帶子》

淺嚐新鮮的高級食材後,就正式開始享受大廚設計的十道菜晚宴。打頭陣的是輕煎北海道帶子。帶子十分厚身,表面輕輕煎香,咬開依然軟滑,且鮮味十足。鋪在表面的泡沫,混和三文魚子,將鮮帶子的鮮味再提升了一個層次。
《美國穀飼牛肉他他》

法國餐常見的一道菜式,簡單卻考功夫。大廚的刀功將牛肉切得大小剛好,可以均勻混和醬汁及配料。每一口都是鮮味。雖然大廚好有心思,另外配上三點醬,但我認為牛肉他他還是原味最好食。
《法國野豬肩肉凍》

呢道係其他地方比較少見到的一道菜,豬肩肉打成蓉再做成肉凍,質感如鵝肝的軟滑、火腿的厚實。配上少少蔬菜,絕對唔係一般沙律可以比美。
《龍蝦忌廉濃湯》

菜如其名:龍蝦啖啖肉、忌廉湯底質感軟滑、湯汁整體濃厚有鮮味。
《香煎法國肝鵝》

非常傳統的菜式,fine dining沒有鵝肝大概是一種缺失吧。煎鵝肝的火候控制十分重要,太輕會唔夠熟,太重又會過乾。大廚的火候控制剛剛好,鵝肝咬開軟滑又唔鬆散,值得一讚。
《檸檬木煙燻阿拉斯加蟹肉》

呢道菜絕對晚宴的驚喜位,看似簡單卻充滿心思。蟹肉新鮮不在話下,烹調的手法才是亮點。新鮮蟹肉被檸檬木輕燻過,有點木香和煙香混和。配以溫泉蛋,蛋汁流入蛋肉中,再點上微酸的醬汁,味道十分有層次。

幾欣賞店主設計菜單的鋪排,精彩的前菜帶大家進入高潮之前,安排了一款水果雪葩,比大家心情和味蕾都冷卻一下。雪葩同樣是高品質,食食下傾下計,令大家更期待稍後的主菜。
《法式春雞》

四款主菜各有特式,我選左法式春雞,貪其工序複雜,一般食店未必食到。春雞烤焗後,表皮少少香脆,肉質多多嫩滑。雞沒有急凍的雪味,反而真正有雞味。醬汁有兩款,不同味道及層次,好有誠意。
豐富的晚宴,叫我地飽足過後,亦有飲杯花茶、傾下生活點滴的時間。店員非常有誠意地捧上各款茶包和茶花,供自由選擇及配搭。
茶壺有小燭台保溫,慢慢嘆都唔怕凍,貼心得很。
《自家製海鹽焦糖蛋糕》

甜品是自家製,仲有大廚的「簽名」。蛋糕份量剛好,甜甜的又帶微微的鹽味,為晚宴畫上完美的句號。
《雪影》

甜品過後,大家都有點好奇為何多一道「雪影」?原來是五款不同口味的朱古力。五款朱古力味道不同,外型亦各有吸引之處。
一整排列在鏡面之上,再灑上「雪花」,取其名「雪影」,十分有詩意。到了尾聲,亦令我地一行四人不得不佩服店主的心思。

整餐晚晚食了足足四小時,一口氣嚐盡各款美食。款款有質素、有誠意。環境、食物、服務都令我地幾個十分滿意,實在唔簡單。雖然價格唔低,但性價比甚高,付出的金錢絕對無白費。第二次到訪,比第一次更有驚喜,有機會還是會再來的。
  • 法國生蠔
  • 自家制朱古力
  • 生蠔拼盤
  • 香煎法國鵝肝配杏仁薄脆伴手磨黑芝麻汁
  • Gillardeau
  • 美國穀飼牛肉他他配溫泉蛋
2017-03-06 909 瀏覽
細細個成日話去食法國大餐大個左終於可以去試下喇Amina絕對可以俾到呢個機會你一試位於尖沙咀既私房菜 環境裝修都非常寧靜舒服今次同三個朋友一齊食 所以amina 安排左一間房俾我地 好有私人空間 👍🏼頭盤先食生蠔 都係法國攞獎既生蠔新鮮又有海水味 一下滑落喉嚨 之後個陣甘甜味慢慢湧番上黎😍😍仲有魚子醬 食落鹹鹹地 但魚油味好香好甜配埋餅乾食 呢個頭盤簡直一流 老實說 本人未食過魚子醬但唔夠5分鐘 我地已經食哂🙈輕煎北海道帶子- 輕輕煎香帶子既外層 令外層脆脆地 但咬入入面依然好juicy 一條一條絲咁拉出黎 檸檬木煙燻阿拉斯加蟹肉- 呢道菜幾特別 用檸檬木燻住d蟹肉 一打開個蓋 檸檬木味道就撲入黎 蟹肉係餐廳自己一逐條拆出黎好有心😍 上面仲配一隻溫泉蛋 蛋汁慢慢流落黎 同蟹肉一齊食 好夾😚😚主菜- 香煎澳洲盲鰽魚 盲鰽呢種魚好中國甚少係西餐廳食到 Amina總係俾特別既你食盲鰽魚唔會特別滑 所以煎一煎外皮又脆 又香加埋配菜食 好夾😍😍食完主菜 歎杯茶 成個茶盒拎入黎問你想飲咩茶 感覺好貴族多茶到 有選擇困難症🙈🙈最後選擇左花茶 令你非常放鬆 甜品 雪影個名好靚 上盤好有心思 左邊加右邊

細細個成日話去食法國大餐

個名好靚 上盤好有心思
左邊加右邊好似一塊鏡咁
其實係唔同味道既自製朱古力 出面想食都冇🙈
最後都有一款amina 自製既海鹽焦糖蛋糕
為這一晚劃上完美句點。
  • 生蠔
  • 自家製朱古力
2017-03-06 547 瀏覽
又是陪老婆班姊妹食飯,做柴可夫的日子。今次竟然有意外收獲,食到難得的美食。今次女土們提議食私房菜,私房菜給我的印象是:地點偏遠、裝飾簡約。但今次的餐廳在金馬倫道,十分方便。而且到達後絕對有驚喜的感覺,裝修十分有格調,而且私隱度十足,有獨立的房間。唯一同想像中的私房菜一樣的是,店主非常熱情有耐性。女士們食西餐,生蠔基本上是必點的美食,今次她們更加點了魚子醬。老婆心情好,豪爽一點也沒關係吧!除了另點的食材,我們每人還是有一個十道菜的套餐。我對刺身生蠔等等都興趣欠奉,或者是先天腸胃較差吧。雖然沒有親自品嚐生蠔,但見女士們讚不絕口呢!她們嚐鮮,我還是安守本分食麵包好了。怎料麵包竟然有驚喜,自家制的麵包新鮮熱辣,質感鬆軟。除了基本的黑醋、欖油外,還有一小碟醬料。原來是自家製的南瓜醬,質感厚實,點麵包十分好食。簡單卻有誠意的麵包叫我整個人醒過神來,迎接接下來的美食。第一道頭盤是輕煎北海道帶子,帶子輕輕煎過,除去腥味,我也能夠食。但鮮味卻未有減少,內裡軟滑鮮甜,伴碟微酸的泡沫令鮮帶子更加清新,非常醒胃。豬肩肉是很有趣的一道菜,外表像是一般的凍肉,卻內藏玄機。看上去是啫哩的質感,入口又是另一種質感,很

豬肩肉是很有趣的一道菜,外表像是一般的凍肉,卻內藏玄機。看上去是啫哩的質感,入口又是另一種質感,很結實很Rich。味道十分濃郁,配上特選的蔬菜,很難忘。由配菜的種類,可見大廚的心思和堅持。
龍蝦湯是十分足料的,有大大件的龍蝦肉,湯底亦有濃郁的龍蝦味,應該是真正用龍蝦煮成的。真材實料的龍蝦湯成本高,很多餐廳已經棄用,改用罐頭湯。難特大廚仍然堅持,值得一讚。
鵝肝不用解釋,就是一等一的好味道。食材和製作功夫都十分上乘。
檸檬木煙勳蟹肉是十分花功夫的菜式。蟹肉本來已是鮮香,配上煙勳,留在味蕾上的味道更持久。醬汁亦十分有心思,混和溫泉蛋醬,令蟹肉味道更豐富。
幾款前菜已令大家的味蕾飽足,大廚貼心地在主菜前安排一份雪葩,令大家重整一下味蕾,享受主菜的精彩演出。雪葩清新不膩,一邊食一邊等,節奏剛好。
主菜選了海膽露荀意大利飯,自覺沒有選擇錯誤。意大利飯的賣相甚佳,份量夠,溫度夠。意大利飯的火候控制得很好,粒粒飯也軟硬適中,而且醬汁剛好沾滿飯粒,混入粒粒鮮露荀,入口感覺很充實。全生的海膽我是興趣不大的,但混入熱飯中,半生熟的鮮味,算是綿上添花吧!
飯後可以自選茶品,品種十分多,誠意十足。我選了簡單的幾款,混合起來味道不錯。
甜品是女士們的最愛,也算是一頓晚飯完美的總結。賣相是一等一的重要,而這款甜品絕對達標。
飯後更有朱古力,不禁令人印象一再加分。
價值方面,不低但真的很「抵食」。食材是一等的高級,大廚有功架,更加有心思。鮮味、誠意,一一都可以食到。此晚宴精彩得各位女士們心花怒放,我也是十分滿意。不便宜但也屬花得起的價錢,我還是會再帶老婆來的。
  • 法國牛油麵包配自制特式醬
  • 香煎法國鵝肝配杏仁薄脆伴手磨黑芝麻汁
2017-02-23 1467 瀏覽
法國菜平時食得多,但Fine Dinner真係未試,諗到要食3個鐘真係驚驚地,但家姐一番好意咁帶我去食,無理由拒絕佢嘅一放工就同家姐係尖沙咀匯合,都行左好遠先到,而且大廈嘅門牌有啲隱蔽,差啲行過左唔知,而且要係樓下call上去先會開鐵閘門。入到去燈光昏黃,非常有情調,環境好靜,裝潢設計都好特別,但電話影相差影唔到個效果,枱面仲有隻胡桃夾子陪我地我地坐低左之後有好多情侶上泥食飯慶祝,坐滿哂,Meun有兩款,一個有十道菜,另一款就少啲,深知自己食量驚人嘅我地選擇左十道菜個套餐,仲叫埋生蠔。服務員仲偷偷地同我地兩姊妹講,情侶泥食嘅話,佢地比女士嘅Meun係無寫到價錢,只有男士嘅Meun上會標明價錢,意思係叫男士們識做啦生蠔櫃係入口附近,師傅即叫即開,仲好細心咁撥走所以蠔殻,而且師傅仲會將蠔肉嘅蠔殻相連嘅部位切開,切得好乾淨無浪費,方便入口之餘仲唔會驚食相不雅。生蠔拼盤一共四款,每款兩隻,每一款都大有來頭,服務員會親自向你介紹,佢亦會建議你根據生蠔味道淡至濃咁食。第一款係White Foam,佢係混血生蠔泥,係愛爾蘭雪山包圍嘅海水到養殖,之後再送去法國,蠔肉特別白,而且好creamy。第二款係
第二款係Mermaid,佢都係愛爾蘭混法國生蠔,唔同嘅係佢養殖時間要4-7年,所以生蠔會吸收到好多礦物質,食落肉質明顯比上一款實好多,而且因爲礦物質嘅關係會有鐵銹味,幾特別。
第三款係2016年攞左金獎嘅法國生蠔Poget,呢種生蠔海水味濃而且鮮甜,肉質外面creamy,但食到入面就會實啲。
最後一款係香港最常見嘅Gillardeau,亦稱為蠔后,出名肉質肥美鮮甜,最特別係呢款蠔嘅味道好有層次感,食到最後會有濃濃嘅榛子味散發,係口腔入面徘徊不散。
自家製甘筍醬面包,覺得似甘筍蓉多啲,特別在於之前無嘗試過,甘筍味濃,面包好鬆軟。
餐前小品係廚師用當日最新鮮嘅食材製作,服務員講解個時我無留心聽,食個時發現廚師用紫薯同菠菜搓成丸子,口感好特別。
之後嘅野就係一碟送上泥share嘅。
輕煎北海道帶子,因為係輕煎,帶子中間仲係刺身好嫩口,帶子上係椰菜花奶泡,外面係椰菜花醬,用椰菜花做醬真係第一次聽亦係第一次試,我覺得帶子唔適宜用太濃味嘅醬汁,而椰菜花嘅味夠淡,幾配,另外仲有藜麥種子,幾有咬口,而且夠健康,服務員解釋藜麥種子係無碳水化合物但又能果腹,減肥最岩。三文魚子咬爆左之後啲鹹味出左泥,成個菜即刻無咁單調。
講左下面個碟先,係用美國殼子生牛肉、黑松露、酸青瓜攪拌而成,雖然係生肉,但經混合攪拌後,牛肉唔會太難咬開,亦增添左其他味道落去,旁邊有黑醋同黑醋份子料理,可以掩蓋左生肉嘅味道,仲有自家製腌洋蔥係旁邊,一食落去就知道係用左酒腌,酸酸甜甜得泥又有小小苦澀。

上面個碟係豬堅肉凍,將材料打碎配上香料,雪凍完再切片,啲沙律菜擋住左,其實肉凍中間係有鵝肝,每一口都有兩種味道,不過豬肉同鵝肝始終係味濃嘅食物,所以伴菜用切片紅菜頭同去左皮嘅橙肉,兩樣野都好甜,可以中和番。
龍蝦忌廉湯係一人一碟,碟邊係炒過嘅龍蝦籽,飲嘅時候推落湯中,鹹鹹地可用作調味,個湯本身好淡,外面飲好夠都好鹹,但呢到淡得泥又有龍蝦味,而龍蝦籽可以調味,個湯根本連pepper都唔洗落。
鵝肝邊煎到燶燶地,鎖住左肉汁,咬一口先會有鵝肝味散發出泥,鵝肝下面有薑餅碎,可以減低個油膩感。側邊係紅酒天使面,有紅酒嘅酸味,不過紅酒已經發揮哂,所以無酒味,配上士多啤梨醬,酸酸甜甜。
煙燻阿拉斯加蟹肉同溫泉蛋,蟹肉係每日新鮮運港然後師傅人手拆肉,上菜嘅時候,係用蓋蓋住,一打開個時,煙霧迷漫,視覺上嘅享受,食嗰陣時蟹肉都仲係有濃濃嘅煙燻味,溫泉蛋嘅蛋汁留咗落去蟹肉,配埋自家製柚子醬,令蟹肉唔再單調。
接下來會係主菜,所以服務員為我地送上一個番石榴雪葩清味蕾,食落好清新好清爽,好似擦完牙嘅口腔咁,仲帶有小小甜味。
海膽蘆筍意大利飯,第一次見呢個配撘,海膽嘅外層好似煎炸過咁,好脆,而裡面嘅海膽依照軟滑,又唔會散開一pat野,而且海膽嘅份量大,同意大利飯一齊食更加突顯到海膽嘅鮮甜。
我姐姐就揀左澳洲M9和牛肉眼扒,要左五成熟,廚師用左紫薯做薯蓉,紫薯嘅甜味令牛扒嘅油膩感減低,牛肉幼嫩,煎香完後鎖住肉汁,好juicy嘅感覺。
甜品係荔枝醬意大利冰糕,底層係荔枝醬同菠蘿粒,兩種酸同甜嘅混合一齊,中間係窩夫,而上層就係冰糕。
最後以朱古力配上花茶做結尾,花茶可以自選配撘,自己選擇鍾意嘅味道,如果無頭緒嘅都可以聽左服務員嘅介紹。
2017-02-22 258 瀏覽
今年情人節冇正日食飯,揀左2月13號去amina食飯, 一入到餐廳,waiter就好熱情咁招呼我地。一坐底,就即刻有waitress將餐巾打開,服務一流。食物方面,可以見到廚師好有心思,例如黑毛豬火腿配上蜜瓜汁,值得一提既係生蠔,非常新鮮,有waiter即刻開。
2017-02-13
情人節