2019-07-16 327 瀏覽
😍😍期待已久的生日飯🎂🎂🎂好友每年都會揾啲特別餐廳 ,幫我慶祝生日😘😘。今年亦不例外, 知道我很喜歡欣賞主廚嘅烹調過程, 特別選了這間在天后的西式私房菜。 開放式的廚房,完全透視主廚用心的表演。😉😉好友很早已訂位😃😃,當天我們稍為早到了餐廳。 原來主廚,每時段只會接一枱客人😯😯,已確保質素☺☺。 實在不好意思,我們沒有跟預定時間去到餐廳🙏🙏, 因而好像加重了主廚的工作量。好友之前已經試過呢間餐廳, 非常信任主廚, 所以今晚我哋是沒有menu的😚😚就讓我好好欣賞主廚表演🌹🌹。( 食物名稱是廚師後來提供給我的 😊😊)Manchego & Honey Bean saladhazelnut,mint oil,white balsamic vinaigrette蜜糖豆芝士沙律清新可口🍀🍀, 蜜糖豆爽口冇渣, 配搭不同款式的蕃茄🍅🍅, 香甜多汁😋。非常適合夏天的頭盤。Seared scallops, seared trumpet mushroom stems, trumpet mushroom 🍄 salad shaved, corn puree, truffles香煎刺身帶子伴黑松露刺身級特大帶
😍😍期待已久的生日飯🎂🎂🎂
好友每年都會揾啲特別餐廳 ,幫我慶祝生日😘😘。

就讓我好好欣賞主廚表演🌹🌹。
( 食物名稱是廚師後來提供給我的 😊😊)

Manchego & Honey Bean salad
蜜糖豆芝士沙律

非常適合夏天的頭盤。

香煎刺身帶子伴黑松露

刺身級特大帶子😍, 表面煎成金黃色, 內裏呈半熟狀態, 保持嫩滑鮮甜。
蘑菇沙律配黑松露醬, 十分惹味😋
蛋黃色的粟米醬,幼滑香濃 ,顏色鮮豔奪目,成為完美的裝飾。

Green gazpacho
初夏凍湯

剛到餐廳的時候,在旁邊欣賞著主廚製作這道凍湯。用大量青蘋果、青瓜、青提子 🍏🍏🍏, 滿滿的一壺生果在攪拌機, 轉眼間就變成這個青蔥翠綠的湯。 餐湯用了紫色和黃色的食用花💐 作為點綴😍😍😍 非常漂亮。

Grilled Pork collar ,stone fruits, fried maitake
香煎西班牙豬鞍扒

主廚很用心去煮這道菜, 旁邊綠色的是西蘭花醬汁😋😋 鮮豔奪目。
豬柳外面香脆,內裏保持肉質嫩滑, 肉味香濃 油脂分佈均勻☺☺
最驚喜😍配菜係蜜桃🍑🍑🍑🍑🍑
原來蜜桃同豬柳係咁match, 香甜嘅蜜桃解除咗豬柳嘅油膩感覺😚😚😚 香烤過的蜜桃完全發揮到水果嘅鮮味甜味😍😍😍😍😍

大王莖 配藍莓醬和雪糕🍨🍧🍨
最底層是大王莖用醬汁煮爛, 再配上雲呢拿雪糕 、酸忌廉、 自家製藍莓醬。
味道酸酸甜甜, 賣相擺盤精美。

悠閒慢活的一個晚上🌹🌹,品嚐高質素晚餐😍😍😍
今晚的 頭盤、主菜、餐湯都是即場製作, 連醬汁都是即時製作, 確保提供最好最新鮮的給客人。 真的很喜歡這間餐廳的氣氛、食物的美味、 還有廚師的熱誠🔥🔥
2019-07-12
慶祝紀念
生日
2019-07-15 127 瀏覽
今日去一間好特別既餐廳,依間餐廳係冇餐牌既,一黎完全唔洗諗食咩,而且因為你唔知係咩黎,係食個陣仲可以估下係咩黎頭盤係一個荷蘭番茄沙律 ,淨係個賣相到已經好吸引,主要係用左4種唔同生熟程度既荷蘭番茄,除左外觀有唔同外仲有4種唔同既口感,簡單配埋沙律汁,就已經食到好清新開胃既感覺另外仲會有個夏日凍湯,材料係用左當造既時蔬整成,感覺好清新,同樣到係可以係主菜前醒下胃香煎帶子配黑松露,帶子兩邊煎到金黃色,上枱後會再面前即埸刨一D新鮮既黑松露片,帶子好好食,但最特別依道菜,會有粒外相同帶子好似既雞脾菇,連味道到好食唔似雞脾菇,所以依道菜真係好特別好有驚喜黑毛豬配蘆筍蓉,黑毛豬肉嫩,每一舊肉汁好豐富,配埋蘆筍蓉同d香菜中和膩感,仲有d冬菇擺埋一齊原來到好夾,好好食再最後仲有個甜品係合桃豆腐桂花配黑松露,中間好似仲有d乳酪,成杯個感覺係係好CREAMY同好清甜,間中會咬到一d合桃粒,個下會特別甜d,令到你好想繼續搵到下粒。

香煎帶子配黑松露,

黑毛豬配蘆筍蓉,

2019-07-15 82 瀏覽
就黎生日,吃厭了自助餐,經朋友介紹下,預約左呢間位於天后的私房菜食法國菜。雖然私房菜名叫anytime catering,但鋪名係叫The key gourmet studio。入到去已見到主廚準備緊今晚的食材。呢度有分4丶5丶8道菜,菜式全由師傅話事。價錢由$500丶$650丶$880不等。佢地每隔一段時間就會換主題而我今日食的主題係夏日。第一道菜係清新開胃的荷蘭蕃茄沙律,吾同顏色的蕃茄代表著不同熟度的蕃茄。單係蕃茄的拼色已經好靚,再加上花瓣做點綴,成碟沙律美如一幅畫。蕃茄的味道有些較甜,有些是帶酸甜味,有些較清淡,混埋一齊食又幾有意思。第二道菜係夏日水果凍湯。第一次喝到的水果凍湯,感覺非常清新天然。店員先遞上裝有青瓜提子的碟盤,然後再將青蘋果顏色凍湯倒落去。凍湯喝上口果香清晰,質地細膩,幾特別。第三碟菜係香煎帶子配黑松露 初初以為係兩粒帶子,旁邊的係粟米醬原來其中一粒係杏鮑菇,師傅將粒杏鮑菇煎得好好食,我同屋企人都認為佢吾輸俾粒帶子!第四碟菜係西班牙黑毛豬鞍扒,師傅將黑毛豬鞍扒煎完之後再焗,未食已經好香。旁邊用了日本的mizuna水菜和蘆筍蓉做伴碟,黑毛豬鞍扒和蘆筍蓉幾襯,中和了豬

第二道菜係夏日水果凍湯。
第一次喝到的水果凍湯,感覺非常清新天然。

凍湯喝上口果香清晰,質地細膩,幾特別。

第三碟菜係香煎帶子配黑松露

旁邊用了日本的mizuna水菜和蘆筍蓉做伴碟,
黑毛豬鞍扒和蘆筍蓉幾襯,中和了豬鞍扒的肥膩感,再加上水菜的爽脆,口感分左幾個層次。

最後的甜品係合桃豆腐桂花配黑松露,呢款中西合壁的甜品,又係意想不到的好吃。

首先最底層係豆腐花,中間係合桃粒,面層係Mascarpone Cheese 的意大利乳酪,整個賣相好清簡,但味道卻非常融合。

今次呢餐生日飯食得好開心,由於係開放式廚房的關係,師傅可以係我地面前展現佢的廚藝,而我地亦大開眼界偷了不少師,媽咪仲話學到好多技巧tim.

2019-07-14 188 瀏覽
走進天后西式私房菜今日朋友生日佢invite我去天后私房菜餐廳💡📺原來呢一間餐廳係以studio嘅形式經營日頭佢會搞唔各式各樣唔同嘅function🎊🎉夜晚最近啱啱開始咗私房菜每個月都有唔同嘅menu平時星期一至四夜晚只要有四至五個人就可以包場做private party😍😍佢嘅經營模式有啲似廚師拍板😉亦都冇刻意宣傳我諗我係第一個人會為佢寫食評既人😂好驚因為唔宣傳冇人食所以認真幫佢寫返個食評🥳夏天會揀啲時令嘅嘢去畀大家試🍱我哋今日揀咗五個course嘅menu❤️.💜蕃茄蜜糖豆配玫瑰菜沙律🍅🥬蕃茄好新鮮全部都係而家夏天當造嘅生果蔬菜當做頭盤for refreshment🍍🍒🍑🥭非常之醒神🙌好正🙌.💜牛油果青蘋果提子青瓜凍湯同普遍嘅西式餐廳唔同係第一間我食過有凍湯嘅餐廳😳廚師會好文青咁攞靚靚嘅花花擺喺隻碟度做裝飾🌺🌸🌼🌻之後再喺你面前到倒湯原諒我唔記得咗影相成件事真係好少女好童話🐇🕊個湯凍凍地 有好香嘅青蘋果同埋青瓜味同第一個頭盤一樣好清新 好舒服 同埋好健康添啱曬減肥嘅女士難怪我成日做gym個friend專登揀呢度嚟慶祝生日🤹‍♀🎂🍰.💜慢煮刺身級帶子配日本雜菇一嚿係雞髀菇 略嚴熟咗啲帶
走進天后西式私房菜
今日朋友生日