2008-10-31 24 瀏覽
壽星仔想吃西餐,又見這裡食評也算不錯,所以決定一試。我們一行4人,點了很多東西:Appetizer - Potato Boats, Buffalo Wings 兩款也不錯。Salad - 忘記了名字,有燒蝦、帶子,這個salad dressing 很好吃,這salad裡有一件類似蛋糕的東西,都很好吃。Main Course - Hawaiian Rib Eye - 燒菠蘿很鮮甜。Seafood Bag - 個人覺得一般,可能因為太多青口,但友人認為醬汁伴以蒜容飽味道十分野味 。Dessert - Chocolate Cake Sundae , Applegreen Crisp。個人很喜歡Applegreen Crisp。(很可惜沒有拍照.....)價錢亦不算太貴,ok!!環境有點擠迫,亦可接受,但是真的很嘈。
壽星仔想吃西餐,又見這裡食評也算不錯,所以決定一試。
我們一行4人,點了很多東西:
(很可惜沒有拍照.....

價錢亦不算太貴,ok!!

環境有點擠迫,亦可接受,但是真的很嘈。

• Applegreen Crisp
我生日, 睇OPENRICE想搵TST好味o既餐廳見呢間平均消費只係within $200(金融海嘯呀), .所以就去試下.我做足功課睇下咩係推介by 其他member.一試carbonara, 真係好正, 而且一個人係食唔晒, 兩人要share先得(之前睇左其他食評已經有心理預備). tuna tataki d 菜好fresh, d source好好味. 不過反而個tuna對我黎講就一般.banana turnover好靚! 好大件, 有少少甜左d, 食完好飽!waitress好好服務, 眼尾見到你揮手, 已經自動走黎幫手.地方係要彈: 好嘈, 無privacy, in btw桌之間好近.食客都係女仔多.
我生日, 睇OPENRICE想搵TST好味o既餐廳

我做足功課睇下咩係推介by 其他member.

食客都係女仔多.
  • carbonara
2008-10-21 10 瀏覽
見佢0係開飯排名榜榜上有名就去試下點知一試就知唔掂!沙津夠大份但燒蝦有點"梅"...反正一向覺得整沙津係冇乜技巧的~合格吧叫了香蒜意粉另加蜆認為應該係最易整的反而出事意粉好硬!好似未煮過咁!普通人都知意粉係應該灼完再炒但呢個好似完全冇灼過咁!即係唔熟!叫個waitress來退番個意粉再整佢話因為呢個係美式煮法所以可能唔同其實無論係咩煮法意粉點煮都唔應該好似未熟咁俾人食但佢翻煮之後都係一樣都係未熟咁結果兩個人淨係食左d蜆就算了最可取係蘋果批不過都唔係特別出色最後埋單餐廳見我地個意粉原封不動免左支啤酒錢都算係咁但真係唔明點解可以登上開飯榜同埋滿座.......
見佢0係開飯排名榜榜上有名就去試下
點知一試就知唔掂!
沙津夠大份
但燒蝦有點"梅"...
反正一向覺得整沙津係冇乜技巧的~
合格吧

叫了香蒜意粉另加蜆
認為應該係最易整的反而出事
意粉好硬!
好似未煮過咁!
普通人都知意粉係應該灼完再炒
但呢個好似完全冇灼過咁!
即係唔熟!
最後埋單
餐廳見我地個意粉原封不動
免左支啤酒錢
都算係咁

但真係唔明點解可以登上開飯榜同埋滿座.......
  • 蘋果批
(非會員)
2008-10-19 14 瀏覽
Went to Applegreen with my girlfriends a few weeks ago after reading all the positive reviews on here. We ordered 4 salads, 3 pastas, fries, and 6 desserts. The salads and pastas were pretty good. I guess tossing veggies with different dressings doesnt require much skills. But I was glad all the veggies were fresh and crisp. The carbonara sauce was fantastic! The clam sauce pasta was a bit bitter and too salty, the meat sauce pasta was okay... something you can easily make at home with instant p

The carbonara sauce was fantastic! The clam sauce pasta was a bit bitter and too salty, the meat sauce pasta was okay... something you can easily make at home with instant pasta sauce.

Cajun fries was really tasty. Even more awesome with a cold beer!!

I was really looking forward to checking out all the desserts since everyone raved about it on here.

Apple crisps was really good cuz it was hot enough and blended well with ice cream. (It was good without the ice cream too!)

Cheesecake was a disappointment, not cheesey enough, not enough sauce.

The grilled fruits was just ridiculous! I think they USED THE SAME GRILL FOR STEAK & FRUITS. The pineapple / pear / melon ALL had a meaty taste. It was DISGUSTING and I don't recommend anybody ordering it unless you like MEAT-FLAVORED FRUITS.
(I want my money back on that.)

Creme brulee was another disappointment. It was HUGE, which is good for sharing. But I wouldnt dare to order it if I ever come here with less than 3 people. It tasted too eggy, not enough vanilla, the only thing that was right about it was the crispy caramel top.

I dont remember the other 2 desserts, but they werent particularly delicious or disgusting, or else I would have remembered what they were.

Overall, I dont think my friends and I will be going to Applegreen again any time soon. The food are completely overrated. The service was great though, all the staff were very polite and friendly.

Last thing... they only had ONE stall for the womens washroom, so everyone would have to wait... the waitress would actually tell you to wait at your table (instead of lining up outside the door) and she would let you know when the washroom is available... quite funny.
2008-10-12 13 瀏覽
見到咁多食評,星期五又係朋友正日生日,所以當日放工番完學後,就同朋友去呢到醫肚,因為放學都九點幾,唯有食D清清地的野食啦,叫以下食物:Buffalo Wing: 雞翼好大隻,不過呢個餸無乜特別,係幾辣,但唔夠惹味,唔會令你食唔停口,如果講好食,Fat Angelo的好食好多Tuna Tataki - 賣相唔錯,好開胃的沙律,沙律菜好新鮮,吞拿魚好似火灸過咁,出面熟,入面仲生生地,一軟一硬,口感幾特別,一D都唔腥~好味!!! 我地連塊紫菜都食埋!Carbonara - 呢個意粉的芝士同忌廉味好濃,如果係芝士或者忌廉愛好者,一定要點呢個,因為,每一啖都有好多忌廉~意粉亦很彈牙,不過一個人一定食唔晒架~起碼兩個人,因為實在好"漏"Banana Turnover? - 呢個甜品勝在唔係好甜,外表夠晒脆! 真係好薄好脆~一流!!有花生,香蕉,仲有朱古力,三種味道好平均,可惜就係差少少味覺上的驚喜,如果唔係就可以令人回味無窮。唔知加D酒落香蕉到會唔會好DD?總括來講~呢間餐廳真係唔錯~食物水準高,食品包裝到好似大酒店咁,燈光舒適,氣氛又好,係朋友聚舊或情侶約會的好地方,服務一流,侍應反應快,又好留

總括來講~呢間餐廳真係唔錯~食物水準高,食品包裝到好似大酒店咁,燈光舒適,氣氛又好,係朋友聚舊或情侶約會的好地方,服務一流,侍應反應快,又好留意客人的反應及要求,不過真係有少少嘈,可能真係樓底高,應聲啦
Banana Turnover
Banana Turnover
  • Tuna Tataki
  • Banana Turnover?
2008-10-08 14 瀏覽
上星期五同朋友7:30PM來食晚飯,越夜越嘈,好似街市咁!!!Cabonara 1/2 portion - 意粉al denteSesame Orange Chicken Salad 1/2 portion - 好FreshGrilled Salmon with sweet potato - 三文幾tender,甜薯好溜Chocolate Browne Sundae - 好食,browne食太多較甜短期唔會再來,嘈到死環境令人無法傾計! 另外,多謝Daniel請食飯
上星期五同朋友7:30PM來食晚飯,越夜越嘈
,好似街市咁!!!

• Cabonara
2008-10-07
2008-10-04有生日就要食飯地方光猛寬敞menu 有中英兩versions點了前菜薯皮、鱸魚沙律、卡邦意粉(即白汁煙肉)、茄醬意粉、主菜雞胸薯皮 - 幾好,甜薯一類,但食完無乜味道留o係口鱸魚沙律 - 唔,好似一般o者兩個意粉都正正常常,唔錯雞胸無乜味,反而個薯蓉超正十二點九食到兩點多少少,吹o下水,都算滿意
2008-10-04

有生日就要食飯

地方光猛寬敞

menu 有中英兩versions

薯皮 - 幾好,甜薯一類,但食完無乜味道留o係口
鱸魚沙律 - 唔,好似一般o者
兩個意粉都正正常常,唔錯
雞胸無乜味,反而個薯蓉超正

十二點九食到兩點多少少,吹o下水,都算滿意
個薯蓉
個薯蓉
2008-10-03 10 瀏覽
真係好耐都無試過有衝動要寫食評,究竟係因為坊間餐廳食物水準唔夠,還是自己要求太高??一個星期前,終於都BOOK到响2/10去Applegreen一行2人食番餐! 餐廳環境其實就比我想像中嘈雜,可能因為樓底高,太少decoration啦,所以聲音反彈比較大! 自選salad:我地揀咗1/2 size portion,兩個女仔,份量啱啱好!個dressing 有啲chilli,唔錯!唔錯!!! 再嚟多個side order焗薯,如果再多些sour cream,整體味覺會配合好多。Spagetti 我地叫咗garlic, chilli, basil底再加fresh clams!WOW!!! 超正! Spagetti 煮得剛剛熟,超好口感。而clams對我嚟講,生平就最怕煮到乾身同有沙,佢地不單止煮出肥厚嘅clams,咬落去仲好清甜中夾雜著一陣陣嘅海水味添! 最後。。。當然就係主角dessert啦! 我地order 咗 Banana Turnover,OH!!! 我即時深深咁愛上佢呀! 我地兩個女仔完全失控,真係開心到不得了,完全無諗過一個甜品,咁嘅價錢,可以咁出色!整體配搭,簡直係天依
最後。。。當然就係主角dessert啦! 我地order 咗 Banana Turnover,OH!!! 我即時深深咁愛上佢呀! 我地兩個女仔完全失控,真係開心到不得了,完全無諗過一個甜品,咁嘅價錢,可以咁出色!整體配搭,簡直係天依無縫!
順帶一提,真係要讚下好有'HEART'嘅老闆同伙計,由starter 至到dessert,佢地不單止好care 客人嘅需要,仲會做到大餐廳嘅上菜步驟,唔會push 到客人進餐速度,咁嘅價錢,食到呢D質數,好多大酒店,大餐廳都未必做得到!

• Spagetti
  • Banana Turnover
2008-09-26
粵語殘片有一套戲叫"詐癲納福",今日小弟就來一記"詐基納福",扮"姊妹"走去女生堆之中,尋求幸福?其實是這一夜聯同幾個年青開飯女生,加上開火同開茶兩位男子組,一同去河內道的Apple Green晚飯.一間走健康路線的美國餐廳,聽聞這店的甜品,亦很出名,幾名女子組,也是因為甜品而來.格局不如其他美式餐廳如Dan Ryan,感覺如去了一間Hip Bar.背景的音樂應該是播一些Chill-out音樂才對,但我聽到的,只是那些Disco music.其後才聽到播著英國電子組合Zero 7的Destiny,四圍食客產生的聲響,感覺幾嘈吵.食客女多過男,陰氣甚重.人在Apple Green,陰性陽性思維已弄至模糊,見到甜品餐單,潛在體內的女性荷爾蒙,又再一次激增.沙律一向以頭盤視之,在Apple Green,沙律是主菜.今次就以三個沙律打頭陣.先以Tuna Tataki作開始,吞拿魚外層燒過,內裏仍是生.口感不錯.沙律菜碧綠爽脆,沙律汁夠醒胃.開茶兄事前口口聲聲不吃沙律,來到這個地步,亦已忍不住了.另一味蝦帶子沙律份量驚人,盛沙律的碗如洗手盤般大.蝦同海鮮燒過,充滿香口感,亦不失蝦同帶子本身的爽甜

先以Tuna Tataki作開始,吞拿魚外層燒過,內裏仍是生.口感不錯.沙律菜碧綠爽脆,沙律汁夠醒胃.開茶兄事前口口聲聲不吃沙律,來到這個地步,亦已忍不住了.另一味蝦帶子沙律份量驚人,盛沙律的碗如洗手盤般大.蝦同海鮮燒過,充滿香口感,亦不失蝦同帶子本身的爽甜,尤其是帶子,肥大肉厚,很有驚喜.最後一道磨菇沙律,黑醋的酸度令到大家的胃口大開,來迎接下一道的意粉環節.

Carbonara很好,意粉有咬勁,白汁很重芝士味,質感很濃.席上每位吃罷也叫好,香草意粉口感一樣,香草味夠,舖面的Parmasen芝士片,有點綴的作用.大蜆意粉用料新鮮,蜆肉肥美,一口咬下,濃烈的鮮味隨之而出.Side order有薯條同薯茸,前者香脆可口,後者就只夠滑,不夠香,最後有人自創食法,將薯條塗上薯茸.很有意思.

吃到此時,就到小漏漏的Show time.即是甜品上場之時間,我們六個人很貪心,掃盡餐牌上的七個甜品.

先行的Creme Brulee,金黃的焦糖如黃金甲,下面的是軟滑無比的燉蛋,吃罷幸福盅然,張不開口.Brownie Sundae的雪糕好吃,但敵不過Brownie的煙齦加酥脆的口感.吃過最好的Cheese Cake在文華酒店的餅店,這個"祗是激",芝士味香濃,口感香滑豐富.但不覺得肥膩感.本來平凡像我的燒水果,竟然帶給我們興奮的感覺,貌不驚人,烤得有點微焦的菠蘿,入口極為juicy.甜美天然的菠蘿汁,一下子透心涼.

貌似炸雲吞的Banana Turnover,賣相精美.只見Jay將其切開的一刻產生清脆的"卡卡"聲,加上Jay一副陶醉的樣子.就是此道甜品有幾大吸引力.朱古力加香蕉的甜美感覺,由咀角倒流出來,也要用舌頭舐掉.而Berries Shortcake上的Berries很新鮮,比硬身的Shortcake好.

不知有多久沒有試過這種形式的飯局,一餐沙律加甜品的晚飯,竟令到小弟的青春期無限延長.

平時的飯局總是大塊頭,大杯酒,這夜同班比自己年輕很多的朋友,一同分享甜品,沙律,彷彿被她們帶我坐時光機,回到少年十五二十時,一大班同學放學柴娃娃,吃下午茶的開心時刻.

都說年輕,多好.

PS:Apple Green將會在十月頭開分店,地點在旺角新世紀.
洗手盤沙律
卡邦那拿
祗是激
美麗如圖畫
2008-09-23 11 瀏覽
18-SEP-08 7:30pm:期待已久, 終於有人約我到萍果綠了~因為身邊並非咁多朋友喜歡沙律甜品, 所以是晚特別高興~一行六人, 一星期前已訂位了~ 省去頭盤, 單刀直入3個沙律: TUNA TATAKI: 賣相靚仔, 帶著微溫的半熟魚塊柔軟可口, 新鮮沙律菜亦很開胃. 印象分已不錯. 難得席上有人不吃沙律都吃得津津有味!!WILD MUSHROOM (HALF): 這個菇味幾重同香,而且我勁愛佢加左黑醋既味道. BLACKENED SHRIMP & SCALLOP: 一個有半個洗手盆SIZE 既沙律, 帶子又肥又大粒, 配合香草大蝦, 真係誇啦啦~ 意粉亦是必試, 又是 3個: CABONARA: 無唸過可以如此美味, 忌廉汁與巴馬臣 芝士一拍即合, 意粉口感控制得宜, 每一口都吃到CHEESE同火腿的香. 很有水準. PETRO: 似CABONARA, 但比較清新.大硯意粉: 未食過咁有海水味同 JUICY 的硯, 很好吃~男生怕意粉 portion 唔夠? 再黎side dish: HOMEMADE MASHED POTATO:牛油下得有點不夠, 所以香味遜色了, 整
18-SEP-08 7:30pm:

意粉亦是必試, 又是 3個:
PETRO: 似CABONARA, 但比較清新.

HOMEMADE MASHED POTATO:牛油下得有點不夠, 所以香味遜色了, 整體口感較粗糙. 普通, 至在填下肚, 後來更成為自創點薯條食法呢!! 此店另有 mashed sweet potato 提供, 下次一定要試.
CAJIN FRIED IN A TRASH BIN: 眾人認為很有"阿甘蝦味道". 新鮮即炸, 很香脆! 轉眼已一掃光了~

好, 這個時候, 才是真正到訪目的, 我們很豪爽地跟侍應說:" 甜品每款一個!!" (其實都未看真到底是否樣樣都岩口味)~只怕不夠而已, 因"漏漏"的正餐還未吃~

CREAM BRULEE: " 講不出聲" 的甜品.脆薄焦糖與幼滑吉士在口腔徘徊, 6個人分實在不夠!!!
PEANUT BUTTER & BANANA TURNOVER: 水準之作, 構圖極靚, 由我操刀切開, 0.3 mm超薄型的脆皮切開時聲音清脆, 中間的香蕉 + chocolate 又香, 邊吃邊洋溢幸福的感覺呢 ~
CHOCOLATE BROWINIE SUNDAE: 在美國餐廳吃得多, 印象中都是一味死甜的巧克力甜點. 但這裡的 brownie 卻令眼相看, BROWINIE切成細細粒,焗後面頭帶點焦脆, 整個感覺奐然一新,加個大雪糕球, 好極了!!!!
APPLE GREEN CRISP: 已是做得出色的, 即叫即做, 不會太甜. 唯一是雪糕太少, 吃得不夠暢快~
AMERICAN CHEESECAKE: 外表平庸, 由我先試頭啖湯 , 結果是出人意表的幼滑而不會太實, 太好味了.
LEMON CREAM MIXED FRUIT GRILL:上枱時大家到有點疑惑, 有點這個甜品??沒為意有什麼了 ~~又一次以為平平無奇的燒菠蘿, 蜜瓜同梨, 高溫令糖份迫出, 份外甜美多汁, 蘸上cream, 的確好吃.
FRESH BERRY SHORTBREAD: 這個一致認為比其實6款遜色. 其實材料不差. 可能是 SHORTBREAD 本來就硬身, 沒有驚喜~

P.S 就快會在新世紀開分店, FANS 密切留意~~~
沙律新鮮! 大硯JUICY~
水準之作 !
令人心動的
幸福的感覺
  • SALAD
  • DESSERT
2008-09-20 32 瀏覽
Applegreen是我一早就target了的食肆,最初只是對Apple Green Crisp與Choc brownie sundae有興趣,不過今次試過才知道:原來該店出色的不止這兩款甜品,亦不單是甜品出色呢。從沙律講起,是次共試了三款:打頭陣的Tuna Tataki (half, $108)亦是個人覺得最好味的一款,蔬菜新鮮就不用講啦,日式芥辣汁清爽開胃,吞拿魚充滿芝麻香又破帶韌勁。半份著實不多,很快就清碟了。第二款是整份的Blackened shrimp & scallop ($158)大得夠夸張,個碟(actually盆)快有洗手盆那么大了。這一款味道也不錯,種類更豐富的蔬菜與芝麻醋汁十分搭;蝦與帶子烤得恰到好處,少少焦又十分香口,帶子更是超厚身、外焦里嫩。“老三”Wild Mushroom ($44)就有點失色了,不是用料不好,只是意大利陳醋汁比普通黑醋味道更烈,橄欖油又過于強勢,有點吃不慣。Side orders就叫了“雙薯”——薯蓉與薯條 ($22 each)。驚薯蓉會太飽肚,為了給后面的甜品留肚就沒有試,不過似乎食友反映不錯呢。炸薯條口感不俗,香脆又布滿咸咸辣辣的調味

Side orders就叫了“雙薯”——薯蓉與薯條 ($22 each)。驚薯蓉會太飽肚,為了給后面的甜品留肚就沒有試,不過似乎食友反映不錯呢。炸薯條口感不俗,香脆又布滿咸咸辣辣的調味粉;薯條們盛放在小鐵桶里,蠻好玩。不過其實這道小食整得出色的餐廳并不少,來這里倒不必一定點這個dish。

然后經典的意粉Carbonara ($78)就登場了!意粉較硬身,火候很合適;最難得就是很creamy卻又不會覺得膩。雖然貼心的素素豬幫我取了不少份量,我都十分享受、不費力氣的把它們通通解決掉了,又相當回味,哇哈哈,好滿足呀!

第二式Pesto ($78)亦令人滿意,沒有Carbonara那般creamy,相對輕怡又充盈著香草香,意粉口感亦同樣有水準。

這一款clam sauce ($98)就沒有試意粉,倒是吃了一件拌著淡淡牛油香的清汁的蜆,蜆肉鮮甜多汁,有海的氣息,只不過對我而言就腥了些許。

好啦,現在move到最令小漏漏期待+興奮的part——甜品sssssss
因為有六位戰士在場,我們可以橫掃dessert那一欄的所有items,即是六個人叫七款甜品

首先登場的是“名角”之一Creme Brulee ($38),這個燉蛋可以說是我在香港吃過的最美味的了,十分香滑濃郁;焦糖外皮薄而脆,有微微的苦感,剛好與內里滑而甜美的燉蛋形成對比,愛死了~不食個精光怎么對得起這美味呢!?

而American cheesecake ($48)向來都不是我杯茶,亦沒有試,但其他食家的reflection又都幾好呢。

接下來出場的是全場最最令人心動的甜品——choc brownie sundae ($48)!果然令人不失所望,雪糕與暖暖濃郁、滿是甜美朱古力醬的brownie形成動人的冷熱對比;驚喜位是brownie外皮似乎被特別烤過,十分酥脆,口感豐富。

不過緊接著就是全場最失準的Fresh berries shortcake ($58, 不值不值~),酥餅很硬身,切起來都很費事,而且味道也比較寡;好在berries夠清新,算是小小的補償了。這一款是全場(除了無食的cheesecake)唯一我沒有能力清光的甜品,浪費了一點…

跟來的是看起來很平庸的mixed fruit grill ($48),可是水準著實不俗。幾款生果皆鮮甜水靈,烤過的表面微焦,配上酸甜爽滑的lemon cream更出色。

Signature dessert---Applegreen Crisp ($48)姍姍來遲,期待亦隨著等待時間延長而遞增,結果是有喜也有淡淡的失望。喜是crumble十分鬆化充滿牛油香,表面亦焗得酥脆,配上清甜的藍莓寧舍出色。失望就緣于蘋果餡過重的玉桂味,本身不算太喜玉桂。但Overall都不愧是signature dessert,值得encore的。

在大家都食得飽飽(除了DragonFire兄?)、準備撤退的時候,又來了一個真正的壓軸甜品——香蕉酥皮($48),我即刻想到酷愛香蕉味甜品的Levy,如果她在場就好了!個賣相已經夠靚,口感呢?單是切開酥皮的時刻就叫人興奮,酥皮發出動人的微微爆鳴聲,酥脆度可見一般。香蕉味當然是主導,間中又有不少花生碎調和,我個人雖然不好花生,但此款甜品中花生與香蕉加埋牛油的搭配很夾。

好啦好啦,我介紹得夠羅嗦了,可是寫食評的時光都是一段美好的回味呢!其實是次聚餐不算是嚴格的“甜魔聚”,但卻滿足嗮我這個“甜魔”的心愿(雖然真的是飽死了~),真是多得大家的成全呀
OR這班朋友,真的很可愛,一起享受美食之余,更令我從更多角度認識香港、了解香港人。
輕怡健康的開始
欲罷不能的Carbonara…
嘩!我的"main courses"來了^ ^''
左一啖,右一啖
輕怡健康的開始
欲罷不能的Carbonara…
嘩!我的"main courses"來了^ ^''
左一啖,右一啖
  • Tuna Tataki salad; Blackened shrimp & scallop salad; Carbonara; Creme Brulee; Choc brownie sundae; Applegreen Crisp; Peanut butter & Banana Turnover
2008-09-14
以為難揾, 原來在東鐵尖東記N2出口旁.牛扒salad: 唔喜歡食生嘅菜蔬就不要叫, 除一件牛扒所就全是綠色的生的菜, 只下了olive oil. 但牛扒好味.spegetti carbonora: 好正, sauce creamy, 份量多些更好spegetti mushroom: 都好味, 因無咁creamy, 更能食出意粉是 al dente.apple crisp: signature dessert, 好, 不太重甜味的dessert. apple 焗后微酸, 帶輕肉桂味, 面的crumble算好crunchy, 跟雪糕. 如能加埋custard vanilla sauce 更正, 會令整體感覺濕一點.是晚 full house, 較嘈. 有點狹窄. 但 design 上用了面大鏡, 看上感覺大一些.
以為難揾, 原來在東鐵尖東記N2出口旁.
  • spegetti carbonora
  • apple crisp
(非會員)
2008-09-14
上次聽朋友講話食完覺得唔錯. 今次襯個FRD 生日去左食.早兩日BOOK 定檯. 都係驚到時要等. 諗住都唔會好多人掛..點知坐低無幾耐都陸陸續續FULL 曬. 星期二都咁多人, 犀利!坐低個感覺都好舒服. 好有高級餐廳FEEL.D 野食又黎得幾快同埋都幾好食.樣樣都好好食. 特別係個MUSHROOM SALAD.但個SEAFOOD BASKET 就差少少, 以佢200幾蚊黎計. 如果$100 就比較合理. 但OVERALL 感覺都好好. 一定會再去食!
上次聽朋友講話食完覺得唔錯. 今次襯個FRD 生日去左食.
坐低個感覺都好舒服. 好有高級餐廳FEEL.
D 野食又黎得幾快同埋都幾好食.

樣樣都好好食. 特別係個MUSHROOM SALAD.
但OVERALL 感覺都好好. 一定會再去食!
2008-09-04 15 瀏覽
  陳中與Zita是一對於討論區中認識的朋友,認識的原因是基於大家對某一些事的執著,若遇上某些活動,他們會相約前往。  今天的活動過後,他們便一同晚膳。步進店中,侍應帶領他們坐下,並立時遞上餐牌,端上冰凍的開水。環境優雅恬靜,絕對是適宜談天用膳,與車水馬龍的彌敦道隔絕。陳中坐下後先問Zita:「看看有甚麼想吃吧?」Zita答:「我很渴,不如你先看吧!」她旋即喝下整杯開水,侍應的反應敏銳,連忙添上第二杯。陳中說:「不如點一客牛肉卷,另外我想試這裡的明太子蜆肉意粉。」Zita說:「我沒有異議,另外我想要沙律、濃湯。」隨即她召了侍應點單,向她詢問濃湯的選擇後,侍應還遞上沙律的選單,林林總總,陳中隨即回應:「真的是一人一票。」Zita說:「相信是一桌一票吧,你看每張桌子都有選票。」Zita點了半份自選沙律,沙律的配料林林總總,她從中點了蕃茄、乾茄子、青蘋果、脆雲吞皮、雞柳、煙肉、碎芝士、果仁粒。陳中向侍應點單,說:「兩客海鮮番茄濃湯、一客墨西哥牛肉卷、一客明太子蜆肉意粉、半份自選沙律,配上Lemon Vinaigrette,Caesar Dressing。」  點單過後,他們便寒喧一番,陳中問

點單過後,他們便寒喧一番,陳中問:「相信是次的競爭劇烈,特別是你的區域。」Zita回應:「說的也是,那處有十三個選擇,撇取那些疑似人士、永不錄用的人,相信可選擇的名單也有三個,真的有點頭痛。」陳中回應:「不難選擇,與你的家人配票也成。」Zita說:「配也配不成,有時見到“狂貓”等人,似乎投不下去,看罷論壇過後猶甚,不過我真的很欣賞他的敢言,說話時有魔力。」陳中回應:「那你真的要認清他們的意向。」Zita回應:「現在還未決定,如某人所說-『看著辦!』」此時,侍應將濃湯遞上,顏色鮮艷,質地濃厚,味道鮮甜,番茄與海鮮混合相當匹配,海鮮的用料也不少,番茄的味道鮮嫩,平分春色,不需要添加任何調味料。

用湯其間,侍應將沙拉遞上,半份的份量剛好。沙拉菜選了兩種菜葉,配上已選的配料,混合少許的橄欖油,也是一道清新可口的選擇。檸檬的醬料,與厚身的凱撒醬料,各具特色。Zita先嚐一口沙律菜,續說:「沙律菜新鮮脆嫩,配上黃色的檸檬醬料,大開胃口。」陳中回應:「其實是不錯的選擇,兩種醬料上我喜歡檸檬醬料。」大概Zita喜歡吃沙律多於陳中,轉眼間她已將所有的沙律吃罷。

侍應遞上的明太子蜆肉意粉,外貌精美,意粉上的紫菜條堆積如山,先將檸檬汁灑上。Zita先嚐一口意粉,續說:「意粉的韌度應如此,我曾經吃過很多餐廳的意粉,大多是過軟,這裡的意粉是保留過性。」陳中問:「意粉也有過性?」Zita解釋:「過性的意思是指它的本質不是軟心,是有一點韌性。」Zita說的也是,這裡的意粉烹煮恰好,配上清香的橄欖油,混合鱈魚卵子、蜆肉,而汁料的比例恰當,輕巧也不重,均勻地沾滿麵條,入口的味道是清新,並非索然無味,故這碟意粉屬優良。陳中吃時也說:「這碟意粉不俗,不知其他的如何。」

其後的燒牛肉卷,燒牛肉與洋蔥、番茄、青紅黃椒混合,四種醬料沙沙、豆醬、洋蔥忌廉、墨西哥的鱷梨醬另上。卷皮熱辣非常,將配料卷起,沾上醬料,也是一種帶有墨西哥味道的主菜,不過四種醬中沙沙與鱷梨醬較為合Zita口味,她說:「沙沙是番茄混合一點辛辣的洋蔥,配上青檸,平衡了卷物的厚重感覺。至於那種青色的鱷梨醬,很富有墨西哥風格,也是不錯。惟獨這道菜的缺點,是牛肉烹煮過度,以致出現過韌的情況。」大概這個主菜是很容易令人飽足,Zita只吃了一卷,其餘的便要由陳中負責完成。

飽餐過後,他們便繼續暢所欲言,Zita問:「你比我還要多一票,你怎選擇?」陳中答:「我已經想通,雖然我覺得它的出現、產生辦法是荒謬,不過我還是會盡責。」Zita說:「應該是要廢除,你試想這組別的成員,有很多人是自動當選之餘,過去的出席率低,完全是離譜!」陳中笑說:「有些更喜歡豎手指吧!」Zita說起時仍火冒三丈,她說:「絕對是囂張跋扈,永遠都記得那一幕。」此時,體貼的侍應替他們添水,Zita隨即喝下整杯降溫,她說:「有時,自覺比第三世界不如,連反抗的力量如此薄弱。」陳中便說:「只怪被蒙在鼓裡的人、充滿冷感的人太多,選不走很多不應該存在的人,最重要是勇氣的力量也欠缺。」Zita也連聲概嘆,表示贊同其觀點。

2008-08-22
上個月某個星期日同朋友預祝生日,搵咗一輪見哩間食評唔錯,就嚟試下。四個人晏晝兩點幾到,得我地一枱,叫咗︰棒棒雞沙律 - 好大兜,好多料,好fresh,個汁好好味~ (後來睇番食評先知可以叫半份...)Carbonara加磨菇 - 個汁好creamy好濃,好好味~煎三文魚配蕃薯茸 - 好少見用蕃薯茸,真係好甜好好味,食到唔停得Apple Crisp - 招牌甜品當然要一試,好香好脆,好味~哩餐非常滿意,環境好,服務好,食物非常好,完全愛上Applegreen呀,一定要再食呀

四個人晏晝兩點幾到,得我地一枱,叫咗︰

材料新鮮,配搭出色
蕃薯茸 - 正
Apple Crisp
材料新鮮,配搭出色
蕃薯茸 - 正
Apple Crisp
  • Carbonara、棒棒雞沙律、煎三文魚配蕃薯茸