2021-07-21 50 瀏覽
來銅鑼灣食lunch,今天裝修華麗又有格調,價錢方面又唔貴,Set lunch可選鋸扒,但今日估所以唯有叫意粉🍝估唔到意粉都好有水準Lunch set$108+10%是日蕃茄湯配法包📍香煎帶子檸檬酸豆汁意粉意粉承諾有少少辣辣地,原來加了蒜蓉,意大利粉煙韌好咬口,帶子新鮮份量都夠📍忌廉菠菜煙三文魚長通粉一碟意粉重點就是醬汁,忌廉白汁煮得好creamy,好夠味,食落唔覺得油膩,鋪滿芝士白汁的長通粉,好煙韌好好味👍🏻📍蒜蓉牛油🧈配法包,法包好脆📍蕃茄湯
來銅鑼灣食lunch,今天裝修華麗又有格調,

Lunch set$108+10%
是日蕃茄湯配法包

📍香煎帶子檸檬酸豆汁意粉

📍忌廉菠菜煙三文魚長通粉

📍蒜蓉牛油🧈配法包,法包好脆

📍蕃茄湯
2021-07-21 45 瀏覽
餐廳的環境舒適,座位非常寬敞,燈光效果富有情調,情侶撐枱腳真係一流的選擇🥰每枱都免費提供樽裝水👍👍點餐後店員送上餐包,外脆內軟,沾上蒜蓉及橄欖油,特別香口。法式焗田螺😍😍一球球薯蓉入面內裡藏田螺,薯蓉綿滑質感,味道唔算好濃,更能突顯田螺的鮮味👍👍意式白酒煮蜆扁意粉👍👍👍值得一讚是大大隻紐西蘭托托蜆,用上白酒烹煮,鮮甜無比,意粉軟韌適中,吸收了醬汁精華,極為惹味!烤乳豬配蘋果醬👍👍👍因為即點即烤的關係,需要耐心等候,乳豬烹煮時間剛好,外皮烤到脆卜卜,肉質嫩滑多汁,配上特製的蘋果醬,可減低乳豬的油膩感。配菜的露荀幼長細軟,鮮嫩爽口💯價錢唔貴,值得推介😍😍😍

每枱都免費提供樽裝水👍👍
點餐後店員送上餐包,外脆內軟,沾上蒜蓉及橄欖油,特別香口。

法式焗田螺😍😍

意式白酒煮蜆扁意粉👍👍👍

烤乳豬配蘋果醬👍👍👍

價錢唔貴,值得推介😍😍😍
  • 烤乳豬配蘋果醬
  • 意式白酒煮蜆扁意粉
2021-07-20 48 瀏覽
星期日去咗耀華街商業大廈食lunch,餐廳個裝修少少似酒吧,餐牌食物及酒水都幾多選擇。坐低有兩個味的餐包,少少香草牛油,兩個包都好鬆軟算唔錯!前菜要咗個蒜香牛油汁煮紐西蘭青口,完個鐵煲上枱,熱辣辣!青口份量都幾多,數埋都有成十幾隻,隻隻都好飽滿,旁邊仲有3片烘過的法包,烘得非常香脆,預咗你點落啲牛油汁一齊食。之後叫咗個辣肉腸pizza,最鍾意個餅底夠晒薄,餅邊好香脆,加埋蕃茄醬,橄欖及辣肉腸非常味惹味,個臘腸都仲幾辣。意式白酒煮蜆意粉,蜆非常之大隻,入口剛剛熟,蜆肉仲好粉嫩,一碟意粉都差唔多有五隻,配合埋扁意粉及蒜蓉汁,非常好味,意粉水準幾高。買單食咗$500,唔算太平,但份量夠大份,餐廳食材用料-特別是海鮮都幾有心思,廚師烹調技巧不錯,菜式的味道都吸引。
2021-07-18
2021-07-19 28 瀏覽
餐廳好多酒樽裝飾,但開瓶費好貴餐包,配自製調味牛油暖嘅包,外層少少厚實,中間唔會太軟或痴牙。有餐包嘅感覺都高級咗。Burrata cheese salad紅菜頭好鮮甜,cheese好軟滑唔奶,乳清芝士,無咩拉絲,有層薄外皮包住,入面再軟爛d,水d,好正。出面買一舊都好貴,所以呢款沙律好抵,仲加咗黑醋炒蘆筍簡單嘅蒜蓉同油鹽炒,上枱偏乾身帶少少油量,係bb筍偏幼,食落健康舒服,比食薯條有益龍蝦海鮮pizza同menu上嘅一樣,都係好薄脆嘅皮底,有d似餅乾,但係比一般嘅餅乾底Pizza好食!有龍蝦肉粒同埋海鮮粒,即叫即焗熱啦咁上枱。新鮮食最好食。Carbonara 望落去每一條都沾滿咗好多白汁,冇出邊食咗個d咁咸。煙肉比例相當之好,意粉比出面食到嘅粗多少少,硬度偏軟。
餐廳好多酒樽裝飾,但開瓶費好貴

餐包,配自製調味牛油

Burrata cheese salad

炒蘆筍

龍蝦海鮮pizza

Carbonara

2021-07-18 48 瀏覽
今日同朋友去了銅鑼灣百樂中心Barg 食飯,由銅鑼灣A出口大約行幾分鐘就到。這裏環境氣氛很有情調,很適合約朋友來食飯。服務員首先送上暖暖的麵包,外脆內軟。女皇Pizza簡簡單單,蕃茄芝士香草,超薄的薄餅底,非常脆口,這才是意大利薄餅。香蒜鯷魚橄欖意粉,好重橄欖味,很適合喜歡食橄欖的朋友。主菜是紐西蘭羊仔柳配薄荷酸忌廉汁,羊肉很林,配上忌廉汁味道很夾,個人覺得個汁味道很好味,份量很多。另外叫了炒蘆筍,非常爽口,新鮮嫩滑。

香蒜鯷魚橄欖意粉,好重橄欖味,很適合喜歡食橄欖的朋友。

2021-07-17
午餐
2021-07-14 43 瀏覽
今晚約嗰朋友去銅鑼灣食飯,之前食過呢間西餐廳 Barg, 覺得環境好靚,好適合傾計,所以今晚再去。今晚都係有精美嘅餐包點味道突出嘅Garlic Olive Oil。前菜試吓佢嘅意大利火腿拼盤,有五種火腿品嘗,Salami, Pepperoni, Cappa Ham, Bresaola, Parma Ham. 仲有啲甜甜酸酸嘅沙律喺中間點綴。主菜係龍蝦海鮮Pizza, 我哋都中意佢嘅餅底薄薄的又香脆,有唔少蜆肉,蟹柳,等等嘅海鮮。然後係今晚嘅主角,巨型梳芙厘。鬆軟嘅梳芙厘配甜滑嘅朱古力醬,令人溫暖又滿足。
2021-07-13 41 瀏覽
行完時代廣場想搵地方坐下放低戰利品,搵左附近的餐廳試試,諗住hea 下吹下水休息下,點知食物的質素好好,試左三樣都好有驚喜!蝦toast 大蝦肉好爽好彈牙,而且上面仲有滿滿的蟹肉,蟹肉有微微調味過,仲有蟹膏撈埋一齊。炸後連埋脆脆的多士一齊食好撘,大滿足, 絕對係有驚喜的一碟!🤤意大利四式芝士薄餅芝士味好濃,四種mix 埋係複雜的口味: 鹹鹹濃濃香香的芝士味,仲有拉絲!餅底係薄底,唔會好快就好飽👍烤德國鹹豬手係本人食過最高質的豬手,烤的火喉拿捏得好好,完全冇過火,皮脆得黎肉冇老到。豬手本身食得出係靚貨,肉好厚,肥瘦比例完美,絕對冇誇張!配菜係酸菜,伴住一齊食冇咁膩得黎又開胃🥰

蝦toast

意大利四式芝士薄餅

烤德國鹹豬手
2021-07-08 50 瀏覽
而家開始多返人出外用膳, 尤其是銅鑼灣這些旺區, 成日想嘗試在銅鑼灣相對沒有那麼繁忙的部分找些高質和性價比高的餐廳。 正所謂皇天不負有心人, 在時代廣場旁的耀華街終於畀我哋找到這間環境及食物均高質的Barg。原來在其他食評已經見到很多朋友已重點介紹這間餐廳的優質用餐環境, 我都係直接講講令我同樣陶醉的食物。 一如以往因為吃過下午茶( 哈哈), 本身不算太肚餓, 所以只叫了松露野菌薄餅 和 烤德國咸豬手。松露野菌薄餅上枱覺得薄餅非常薄身, 但並不代表偷工減料, 反而真正吃過後更加認同廚師的功架。 餅底薄身當然非常鬆脆, 但它不是一咬即刻裂開的那種, 反而是帶一丁點煙韌但又同時酥脆的口感,出色。 除咗餅底搓得出色外, 這種口感當然亦歸功於上面所用的芝士, 香口而不膩。 雜菇各自發揮不同香氣再配上松露油, 真的齒頰留香。烤德國咸豬手餐廳可選擇烤或炆兩種做法, 今次選擇了烤的。 非常重磅的一隻豬手, 一上枱已經被烤得金黃的豬皮所吸引, 咬下去同樣非常酥脆, 而底下的骨膠原依然保留軟身甚至juicy。 肉的部分則酥軟, 而且同樣入味。 喜歡的可以配搭旁邊的德國酸菜, 但個人更喜歡這裏自家製的甜汁

松露野菌薄餅

烤德國咸豬手

餐廳可選擇烤或炆兩種做法, 今次選擇了烤的。 非常重磅的一隻豬手, 一上枱已經被烤得金黃的豬皮所吸引, 咬下去同樣非常酥脆, 而底下的骨膠原依然保留軟身甚至juicy。 肉的部分則酥軟, 而且同樣入味。 喜歡的可以配搭旁邊的德國酸菜, 但個人更喜歡這裏自家製的甜汁, 配搭豬手的鹹香, 吃出一種清新醒胃的感覺。

正正是因為這兩道出色的烤焗菜式, 令老婆的甜品胃蘇醒了。 點了同樣需要精準烤焗的梳乎厘。

梳乎厘

雖然在其他餐廳都見識過, 但今次依然被上枱時的視覺震撼所衝擊, 部分原因是這裏的size彷彿更加大。 外層鬆脆, 一篤開內裏已經蛋香四溢,內裏依然濕潤綿滑, 放入口帶有微微清甜並沒有搶去蛋白的香氣, 喜歡較甜的朋友可以加上旁邊的朱古力醬。 相信隔離枱亦因為這股蛋香, 之後亦會order這款甜品
2021-07-07
2021-07-05 1857 瀏覽
朋友仔約了我在老銅食西餐,環境很舒服,置成一角,音樂又柔和,不會太嘈吵。一坐低,侍應小姐先提供免費支裝礦泉水。橄欖蒜油幾有誠意,用蠟燭熱住,連吃個餐包也可以帶一絲暖意。面包廚房立刻烘過,特別的脆卜卜,橄欖🫒油味不過火,原粒蒜頭🧄和香軟包包同吃十分夾。炸薯條配松露醬即叫即炸香噴噴,松露醬給得很大方,滿滿的,而且不是好重口味杰身那種。薯條是連皮較粗的size,薯味出,很可口。最難得的是,吃起來完全就沒半點油膩。煙三文魚凱撒沙律 好大的一盆,芝士碎灑得均匀,煙肉粒和包乾爽香脆,菜亦新鮮清新,就連三文魚也不會太咸,汁醬來得輕盈不覺漏,少少芝士粉加上嫩嫩的流心蛋,使整個沙律賣相豐富,當主食吃也是滿足。卡邦尼意大利粉普通的菜式?並非。意粉即叫即煮,是吃得出的彈牙,具咬口,炒香的煙肉🥓洋蔥🧅等汁料相當濃郁,奶和芝士味不弱,份量充足,飽肚又滋味。這道卡邦尼意大利粉一個人吃完會幾濟,不過又令人欲罷不能。龍蝦汁蟹肉天使麵以豐富的蟹肉作主打,蟹鮮味掛上每一條面條上,天使麵面身幼很好吸收味道,還有蕃茄芳香,令整個面食橙紅色,變得好看漂亮,口味比上一份意粉清新。最想不到是份量不少,本來估計會是頗細好精緻的量,

一坐低,侍應小姐先提供免費支裝礦泉水。

橄欖蒜油幾有誠意,用蠟燭熱住,連吃個餐包也可以帶一絲暖意。

炸薯條配松露醬

煙三文魚凱撒沙律

卡邦尼意大利粉

這道卡邦尼意大利粉一個人吃完會幾濟,不過又令人欲罷不能。

龍蝦汁蟹肉天使麵

最想不到是份量不少,本來估計會是頗細好精緻的量,倒也不是。

食後感:每道菜也是一道一道的去上,令我真的可以放慢上班的步伐,去好好享受一下平靜的時光。
有時候想找個靜靜的地方跟朋友邊吃邊聊近況今次跟朋友找到這間不錯的餐廳餐廳裝修很有學院的氣派環境也很舒適🍽 龍蝦汁蟹肉天使麵香濃的龍蝦汁🦞配上蟹肉,整個配搭很鮮味!每條天使麵都充滿著龍蝦汁,啖啖都有蟹肉,醬汁很多,令意粉不會太乾,味道及口感也不錯🍽 帕爾馬火腿薄餅Parma ham pizza不會太咸,味道剛剛好!pizza的批底是簿批,有點像餅乾,但不會焗得太乾或太硬,很喜歡批邊有微脆的口感🍽 馬鈴薯梳乎厘配黑松露片外型四四方方很別緻,上枱時已聞到很香的黑松露清香!令人急不及待想馬上試試。馬鈴薯梳乎厘口感軟綿綿好特別,口感真的好像一個馬鈴薯味的梳乎厘。再配上下層的配菜,如:黑松露片、蕃茄醬、翠玉瓜、茄子,感覺很清新🍽 香煎鵝肝配焦糖蘋果鵝肝外脆內軟,鵝肝很juicy! 再配上焦糖蘋果醬,酸酸甜甜加上蘋果清香,立刻中和油膩感,將味道層次大大提升
有時候想找個靜靜的地方
跟朋友邊吃邊聊近況
今次跟朋友找到這間不錯的餐廳
餐廳裝修很有學院的氣派
環境也很舒適

🍽 龍蝦汁蟹肉天使麵
香濃的龍蝦汁🦞配上蟹肉,整個配搭很鮮味!

🍽 帕爾馬火腿薄餅
Parma ham pizza不會太咸,味道剛剛好!

🍽 馬鈴薯梳乎厘配黑松露片

🍽 香煎鵝肝配焦糖蘋果
2021-05-26 87 瀏覽
銅鑼灣樓上餐廳選擇多,這間餐廳開了很多年,證明口碑好,屹立多年,有很多熟客支持,我朋友是其中一位,今次朋友帶我來門口位置放了很多不同圖案櫈,彩色鮮艷內裡裝修帶一點復古格調,尤其特別喜歡啡色皮sofa座位很闊落,沒有壓迫感覺,食得舒服Menu 多選擇先上熱辣辣包,太正,搽上香草牛油,好好味薄切牛肉片其實是生牛肉TaTa, 上枱時賣相普通,因為很多火箭菜遮蓋生牛肉,但一食入口,嘩~太好味,新鮮生牛肉,肉汁鮮甜,配上法包多士,口感不太膩,很匹配意式白酒煮蜆扁意粉大大碟,白酒味濃,用上新鮮大蜆,鮮甜惹味,意粉口感彈牙,不錯烤乳豬配蘋果醬乳豬皮有點硬,烤得有點過火,但乳豬肉醃製十分入味,香濃好味,有肉汁,加回不少分朋友果然沒有介紹錯,能夠在銅鑼灣樓上舖屹立多年,值得一讃

門口位置放了很多不同圖案櫈,彩色鮮艷

內裡裝修帶一點復古格調,尤其特別喜歡啡色皮sofa

座位很闊落,沒有壓迫感覺,食得舒服

Menu 多選擇

先上熱辣辣包,太正,搽上香草牛油,好好味

薄切牛肉片

意式白酒煮蜆扁意粉

烤乳豬配蘋果醬

朋友果然沒有介紹錯,能夠在銅鑼灣樓上舖屹立多年,值得一讃
2021-05-22
  • 餐包
  • 烤乳豬配蘋果醬
2021-05-23 83 瀏覽
今天去銅鑼灣行街,午飯時間試了呢間!龍蝦汁蟹肉天使麵同我想像嘅龍蝦汁一樣,幾濃,驚喜係蟹肉好多,而且係新鮮嘅蟹肉。😋紐西蘭羊仔柳配薄荷酸忌廉汁呢個羊仔肉好嫩,少許血汁,廚師嘅火候控制得好好;另外要大讚嘅就係有四粒好脆好入味好好味😋嘅薯仔粒;從來都話醬汁係一道菜嘅靈魂,呢個醬汁好好,少許薄荷,有甜酸味,好食!焦糖燉蛋味道、濃度、賣相都好得,唯一美中不足的是我預算這個是熱食,原來是凍的😅凱撒沙律🥗凱撒沙律都食得多,未食過一個有溫泉蛋嘅,溫泉蛋溝落沙律度,原來都幾好味。
今天去銅鑼灣行街,午飯時間試了呢間!

龍蝦汁蟹肉天使麵

紐西蘭羊仔柳配薄荷酸忌廉汁
呢個羊仔肉好嫩,少許血汁,廚師嘅火候控制得好好;

焦糖燉蛋

凱撒沙律🥗
奢侈地唔使較鬧鐘嘅日子😚😚起身就繼續保持靚心情啦!本身想去睇Donald Duck...但太曬放棄咗…咁就附近食意大利菜啦😌. 上到去見裝修好有格調✨被安排咗坐好舒服梳化卡位!靜靜地享受個lunch先😊先上咗兩款唔同嘅餐包配香草牛油!不得不說麪包好高質!食落軟糯有質感❤️❤️再點咗🧡意大利四式芝士薄餅🧡有Asiago, Mozzarella, Gorgonzola, Parmesan四種芝士喺入面😍😍啱哂芝士控!餅底超脆好好食!而且薄餅面頭仲加咗火箭菜&芝士粉令成個味道再升一級👍然後再嚟🧡龍蝦汁蟹肉天使麵🧡清晰見到大堆蟹肉🦀每啖都充滿蟹鮮味!!加上以龍蝦汁+蕃茄而成湯汁好match成個味道!只係Be個人麻麻地鍾意食天使麵啫😅另外留番最後講嘅就係🧡 意式白酒煮蜆扁意粉🧡因為係必!必!必!點嘅一道呀🤩🤩啲珍寶大蜆真係勁鮮甜!!而且size係巨大化海蜆!配上有嚼勁嘅扁意粉同濃郁海水味湯汁!Be願意再encore❤️

銅鑼灣愈嚟愈多美食,同朋友想揾間寧靜嘅餐廳食啲嘢,就比我揾到呢間意大利餐廳餐廳裝修非常優雅帶古典風,座位有卡位及長沙發位,令人舒適,最適合同朋友吹水聚會😆🌠龍蝦海鮮比薩比薩取用薄批,用料豐富富色彩,香脆而不油膩,海鮮分佈均勻,龍蝦肉嘅Q彈同蜆肉嘅嚼勁,豐富咗成個比薩嘅口感層次,值得一試!🌠水牛城雞翼推薦😆暫時係我食過最好食嘅😜炸到好似韓式炸雞,非常香脆,微辣帶甜酸,外脆內嫩!🌠 炒露筍意大利餐廳食炒露筍😆😆 鍾意簡簡單單就咁同香蒜炒露筍,口感軟嫩豐厚🌠 梳乎厘當初就係睇中呢間嘅梳乎裡所以入嚟食😜 製作時間需四十分鐘,所以想食嘅朋友記得一入嚟就oder定!外層香脆嘅糖粉,內裹嫩嫩綿綿嘅蛋糕,香滑軟綿~2個人真係夠食,梳鬆里另配糖醬,但個人覺得唔加糖醬都好好食Barg 🌟銅鑼灣耀華街3號百樂中心1樓

🌠龍蝦海鮮比薩

🌠水牛城雞翼

🌠 炒露筍

🌠 梳乎厘

Barg 🌟
銅鑼灣耀華街3號百樂中心1樓
呢間野已經唔係第一次食好彩水準keep住!我幾欣賞佢個 lamb chop $268出邊好多比佢貴嘅 羊 整出嚟都會好容易有浸蘇味因為佢羊架係一大舊 中間d肉鮮嫩多汁外面整得啱啱好 唔會太生唔會太熟甚至乎佢側邊嘅配菜都好好味另外叫咗個田螺 $108田螺相對冇羊架咁出色 之前仲食過佢嘅雞 👍🏻👍🏻👍🏻相當推介法式焦糖燉蛋 $68 上面嘅焦糖唔會多到太甜下面嘅燉蛋 好滑溜朱古力心太軟 $78做得幾出色! 外層蛋糕一切就會湧出朱古力流心 比我想像中做得好!事隔一年再食 依然比好高評價!
呢間野已經唔係第一次食
好彩水準keep住!
我幾欣賞佢個 lamb chop $268

法式焦糖燉蛋 $68
上面嘅焦糖唔會多到太甜
下面嘅燉蛋 好滑溜

朱古力心太軟 $78

事隔一年再食 依然比好高評價!