2015-09-26 1860 瀏覽
該店的德國豬手有水煮或烤焗兩類選擇,今次點的是水煮。點餐後大約五分鐘就送到,切開後一股香噴噴熱辣辣的氣味湧上,豬皮是很邪惡食物,但是無論如何都要吃一點點,否則就失去食豬手的意義,皮雖然是有點肥膩,但很爽,皮下脂肪亦不算太多,肉醃得鹹鹹香香又嫩滑。另外,伴碟的薯片粉糰口感有點奇怪,質地有點曖昧。

2015-09-10 1895 瀏覽
這次是第二次去食,上次食都覺得唔錯,今次食出事了,隻豬手不用十分鐘上枱,侍應上枱都覺得好似細隻左,放入口後已經覺得D肉好乾,一D都唔好食,呢間德國菜咁多分店,最出名咸豬手,竟然隻豬手可以差成咁,皮又燶肉又乾,咁都可以拎出來比客食,有冇搞錯! 咁嘅收費,廚房出D咁嘅質素,短期內不會有下次!

咸豬手

香腸併盤

唔記得名稱

咁嘅收費,廚房出D咁嘅質素,短期內不會有下次!
2015-09-09
唔記得名稱
2015-09-05 1934 瀏覽
個日本身想去打二人邊爐,但人龍太多,咁就去左開左冇耐既Berliner Bar and restaurant,之前去過大角咀個間,唔知呢間水準點,於是黎試下。我地揀左特選德國凍肉拼盤辣肉腸切得太厚,咬口較"un",不過腸味濃,其他凍肉火腿等一如傳統偏咸,切片厚度岩岩好。配有沙律芝士杯同兩個迷你漢堡,可自由選擇點配搭,包身軟暖,入口鬆軟,芝士creamy、味濃,不錯。野飲叫左紅莓沙冰?(唔記得全名XD)紅莓醬加酸甜沙冰,組合不錯,紅莓新鮮。仲有叫左德國經典菜式Numberger sausages上菜時腸仔味香濃,薯蓉淡味滑身,酸菜溫度好暖⊙▽⊙, 好淋,紐倫堡腸外皮煎得香脆,偏咸味濃,有少少黑椒味,幾香,夾雜d酸菜食可以中和咸度。

我地揀左特選德國凍肉拼盤
德國凍肉拼盤

野飲叫左紅莓沙冰?(唔記得全名XD)
紅莓沙冰
紅莓醬加酸甜沙冰,組合不錯,紅莓新鮮。

仲有叫左德國經典菜式Numberger sausages
Numberger sausages
2015-08-30
紅莓沙冰
2015-09-01 1468 瀏覽
朋友話葵芳原來有好多小店shopping ,諗住就黎轉季所以去行下,感覺有點像旺角但更集中和便宜,但我竟然沒有大收穫,只是買了一件上衣。行了半天吃了點小吃,只想坐下來和朋友聊聊天,看見這間德國餐廳,立刻想beer beer 佢!地方不少而且頗舒服,店員友善,還有個專門介紹啤酒的店員細心講解不同啤酒的味道和特性,很friendly。最後我們點了啤酒Schneider Weisse Tap 2, 味道清淡帶小小甘甜,非常容易入口,很適合女仕飲,而且分量可以兩個人share ,不錯!有啤酒當然要點些鹹點來送酒,Assorted cold cuts Platter 有芝士、ham、腸、麵包、沙津,什麼都可以試試,所以便點了這個。賣相吸引,分量大,口味多,重點是送酒一流。最喜愛cheese spread 配麵包和Ham, 麵包香脆內軟還有芝麻粒,塗上厚厚的芝士再夾一片ham , 簡直是一流享受。加上舒服的環境,和朋友慢慢聊天,這個晚上真在太棒了!

Beer

• Assorted cold cut platter
2015-08-17 1789 瀏覽
約了好朋友吃飯, 好耐冇見了, 梗係要食D好野啦本身BOOK了晚上8點鐘, 後來我地早左收工, 7點半前已經到了, 所以就問問有冇位啦, 點知有位wo, 但係就要坐出面, 不過都ok的, 光猛d由於我地兩個都好肚餓既關係, 我地叫左個大既拼盤 再加招牌燒豬手, 同兩杯野飲首先黎既係拼盤, 其實佢menu寫係for3-4人入面有好多款不同的德國小食,1. 煙三文魚黑豆麥包個包比我想像中硬, 但咬落去會散開, 唔係普通面包的鬆軟感覺, 不過拼埋煙三文魚味道都幾好2. 德國脆皮腸好似無乜特別, 同平時食的脆皮腸差不多3. 焗雅支竹配火腿芝士其實唔知道咩叫雅支竹, 不過有d似筍同菜既食物, 味道有d咸, 冇乜芝士味4. 炸脆大蝦個蝦好好味, 夠彈牙, 又大隻5. 豬手夾餅配薯蓉夾餅都幾好味, 不過唔係好覺入面係豬手, 可能因為已經變左蓉, 唔係好食得出另外佢有個白色醬, 唔知係沙律醬定咩, 唔知用黎點咩的, 不過我樣樣野都點下, 都幾好味其實食完都幾飽haha, 不過我地個豬手仲未開齋來了, 果然好大隻呀下, 個皮好硬, 自己好難切開, waiter好細心會問駛唔駛幫我地切, 仲等我地影埋相t
約了好朋友吃飯, 好耐冇見了, 梗係要食D好野啦

由於我地兩個都好肚餓既關係, 我地叫左個大既拼盤
 再加招牌燒豬手, 同兩杯野飲
首先黎既係拼盤, 其實佢menu寫係for3-4人
入面有好多款不同的德國小食,

1. 煙三文魚黑豆麥包

2. 德國脆皮腸
好似無乜特別, 同平時食的脆皮腸差不多

3. 焗雅支竹配火腿芝士

4. 炸脆大蝦
個蝦好好味, 夠彈牙, 又大隻

5. 豬手夾餅配薯蓉

其實食完都幾飽haha, 不過我地個豬手仲未開齋
來了, 果然好大隻呀下, 個皮好硬, 自己好難切開, waiter好細心會問駛唔駛幫我地切, 仲等我地影埋相tim

個皮好硬, 究竟係炸定燒架呢haha, 不過都幾好食, 特別是配埋酸菜同薯蓉, 可以解油膩, 食落會冇咁制

野飲方面, 我揀左mango honeymoon, 冇乜特別, 不過唔太甜, 都幾解渴
最後我地兩個女仔當然冇晒野, 全部食晒啦
2015-08-11
今日約了好朋友,足足一個月沒有見她啦!! 掛死人!! 今晚無論如何,也要搵個好地方跟她聚一聚~~ 她說,葵芳新開的Berliner環境不錯,那當然要聽她的,跟她去試一試啦~朋友仔一早已訂枱,所以去到時我們可以輕鬆入座~ 放工之後,實在是不想用腦,很不負責任的,把餐牌掉給朋友仔,讓她發板就是了~Happy Hour 第二杯飲品有七五折,尚算抵飲~ 朋友仔就為小妹選了Hula Hoop ($58),粉紅色的Hula Hoop 很夢幻甜美,入口冰涼甜美而帶有莓果香,微微的酸味正好喚醒我們的味蕾~不知道食什麼時,食Appetizer Platter ($208) 是最好!! 什麼都有,總有一款岩心水~ 最喜歡德國鹹豬手肉配洋蔥醬薄餅,鹹香豬手配著甜美的洋蔥,加上烤得香脆的薄餅,美味!!肥美的煙三文魚配著麥香十足的麥包也很吸引~另外還有香脆爽口的炸大蝦,肥美的德國腸,以及鹹香的火腿配亞枝竹,質素都不錯~來到Berliner,怎能不試它的Pork Knuckle ($208)?? 有兩款鹹豬手 -- 水煮的或是烤焗的~ 愛香口的我們,當然點了烤焗的啦~ 上桌後,店員會為我們切開豬手~ 豬手的外皮烤

Hula Hoop
Appetizer Platter
來到Berliner,怎能不試它的Pork Knuckle ($208)?? 有兩款鹹豬手 -- 水煮的或是烤焗的~ 愛香口的我們,當然點了烤焗的啦~ 上桌後,店員會為我們切開豬手~ 豬手的外皮烤得香脆而略帶煙韌,豬肉微鹹而鬆化,尚算不錯~ 覺得食豬手有點膩的話,可以食點伴碟的酸椰菜,微酸而乾身,正好消消膩~ 不過,個人認為,酸一點會比較好味呢~
Pork Knuckle
這樣食食傾傾,坐了半晚也沒有店員趕我們走,傾得很暢快呀!!
2015-07-23
Pork Knuckle
2015-06-11 3486 瀏覽
在過去曾經在某餐廳吃過德國菜式,然而對於德國菜餐廳,亦會感到很大的興趣。若然要吃一頓德國菜晚餐,恐怕一個人難以吃到甚麼吧。最近在葵芳開設的德國餐廳 Berliner Bar & Restaurant,是在下一直想到的餐廳,無奈一個人如何吃到德國著名的菜式呢?幸好的是,在午市中的午餐,有著一款德國菜式,可以止一下口癮吧。前菜是煙三文魚沙律配迷你餐湯,當中的沙律是以蛋碎配以沙律醬等材料混和,底部為煙三文魚。沙律口感不錯,富有蛋香,亦沒有太多沙律在內,煙三文魚質感柔軟,煙燻味道不太濃郁。至於迷你餐湯是一道椰菜花及西蘭花做的忌廉湯,入口富有兩種菜的原本味道,亦有幼滑的口感。德國腸併盤是在下想食的菜式之一,當中有雞肉腸(紅色,幼),牛肉及豬肉腸(紅色,粗),豬肉腸(白色,短)及雞肉腸(白色,粗),除了香腸外,還有酸菜在碟上。把當香腸切開後,再把酸菜一併吃下,便能將香腸的鹹香和酸味融合在一起,吃起來能帶有兩種不同的層次感,而且每一款腸都是皮脆肉滑的。伴碟的薯角,雖不是很脆,但是亦是軟腍的。甜品是芝士雲吞,外層是用上了雲吞皮,內裡卻充滿了紫色的芝士,伴碟還有已溶的芝士,吃起來充滿了香濃的芝士味道,但

甜品芝士雲吞,外層是用上了雲吞皮,內裡卻充滿了紫色的芝士,伴碟還有已溶的芝士,吃起來充滿了香濃的芝士味道,但甜味卻顯得不是那麼的濃,好吃。
雖然肉腸配啤酒是很配合,但是在平時工作日裡,尤其在午餐,在下絕不會喝啤酒,因此點來一杯蘋果汁,是最好不過。
今次雖為午餐,但是如果有機會的話,可以再來,品嚐一下其他菜式。
2015-05-11
2015-05-26 3378 瀏覽
慶祝阿女剛完成跳舞級別考試,一家人到這吃一頓德國菜。從前想吃德國菜我會想起King Lugwig,但最近我在OpenRice網站發現這家Berliner。它在香港也有好幾家分店,而這幾個月來都想到其中一家試試,但總是無法如願,首先是愉景灣分店﹝阿女病了,不能成行﹞,其次是屯門分店﹝人多滿座﹞,今次新都會廣場,終於成事。德國菜怎可不提德國咸豬手及各式各樣的香腸,再加麥啤呢~這裡供應兩種咸豬手吃法,其中一款看餐牌供應的相片,像白烚一般,還是先試試傳統烤脆的那款稳當。外皮香脆又略帶煙靭,有點像酒樓的燒腩仔,卻沒有燒腩仔的肥膩,因為內裡不是肥豬肉。肉味不算太咸,再配上酸椰菜,一起放進口裡,味覺非常豐富。酸椰菜乾身,只是微酸,比較合我胃口。只有薯蓉不是我喜歡的那款,因為它少了芝士味。不過還好,那麼我便不會太快飽,還可以吃其他菜式。香腸就要了烤雞肉腸,本以為比較合我小朋友口味,但因為有胡椒,所以他們還是不吃。但我和太太來說,這雞肉腸也不錯。至於啤酒,我就要了Keiler Dunkles Weissbier黑啤,這樣就足夠讓我陶醉不已。為了合小朋友口味,還要了虎蝦配黑松露伴意大利麵,侍應姐姐介紹這款
德國菜怎可不提德國咸豬手及各式各樣的香腸,再加麥啤呢~
烤德國咸豬手
烤雞肉腸
Keiler Dunkles Weissbier
為了合小朋友口味,還要了虎蝦配黑松露伴意大利麵,侍應姐姐介紹這款,說是比較淡口,能合小朋友口胃,吃過後還問我們合口味否?還真是貼心呢!
虎蝦配黑松露伴意大利麵
除了肉食,為了增加健康元素,當然要加上疏菜啦!所以我們還要了德國式雜菜沙律,裡面有紅菜頭、生洋蔥、番茄、青瓜及松子仁,全部切粒,上面還有火箭菜,口味清新。不過因為有生洋蔥,味道比較刺激,小朋友們不愛吃。我和太太就沒問題,但如果你不愛生洋蔥的味道,那就別試啦~
德國式雜菜沙律
還有,這次出示Asia Miles的會員資料,除了可換里數外,更贈送一件小蛋糕呢~
題外話/補充資料: 要說說這裡的服務也令我極為滿意,因為我當天才電話訂位,本來就已滿座,但服務員也能積極為我安排到6:00至7:30的座位
2015-05-25
烤德國咸豬手
烤雞肉腸
Keiler Dunkles Weissbier
虎蝦配黑松露伴意大利麵
德國式雜菜沙律
2015-05-19 3074 瀏覽
前菜:三文魚配德國黑麥包伴薯蓉。個薯蓉好好食,有洋蔥同酸黃瓜,酸酸地幾開胃,我本身唔食酸黃瓜既都覺得好食!主菜:德國豬手。叫waitress幫我地切開,方便好多。肉質夠嫩,唔會燒到乾哂,不錯!伴碟有一大堆酸菜同薯蓉,呢隻薯蓉同前菜果隻唔同,呢隻冇其他配料,只有香滑既奶香味薯仔,好味!飲品:Somersby apple cider. 容易入口,幾fresh。餐廳環境算幾有情調,雖然枱係有啲逼,但可以接受。環境唔太嘈,又唔會好靜,可以輕鬆同朋友傾計。餐廳廁所好乾淨,我覺得廁所真係可以反映到一間餐廳既質素。埋單total三百七十幾,價錢合理。

埋單total三百七十幾,價錢合理。
三文魚配德國黑麥包伴薯蓉
德國豬手
Somersby apple cider
2015-05-18
三文魚配德國黑麥包伴薯蓉
德國豬手
Somersby apple cider
2015-04-23 4271 瀏覽
好友在葵涌工業區開了一個小小小的畫展, 欣賞完後正是晚飯時間, 一大班好友搵地方食飯, 好在有地膽朋友同行, 佢為我地揀選左呢間德國菜, GOGOGOGO !!!人多一齊食飯, 好處就係可以大堆頭試多D唔同款式既菜, 但弊處就係種類太多, 唔係好記得自己食過D乜喇.... 有D 唔記得影番個餐牌, 係咩黎既真係唔記得, 以下係我盡記或者有影相既食物!黑啤, 聽聞女性如要飲啤酒的話, 建議選黑啤會好一點, 冇咁寒涼, 我都几鍾意黑啤, 有濃郁的麥味.水煮豬手 (Boiled Pork Knuckle), 德國豬手黎講. 一向我也比較鍾情於水煮豬手, 因為好多餐廳既咸豬手都做得唔好, 反而水煮豬手會比較穩陣, 呢度既水煮豬手既調味做得不錯, 而豬皮質地亦算細滑, 一層層既骨膠原, 真係令人回味無窮! 秘製德國咸豬手配香滑薯蓉及酸椰菜 (Roasted Pork Knuckle), 呢度既德國咸豬手算是做得不錯, 但SIZE比較細, 外層脆不會過硬, 切開後既肉質雖未算嫩, 但未至於鞋口, 真係唔錯! 煙三文魚伴德國黑麥包及薯仔沙律, 果塊黑麥包真係太硬喇!小食拼盤裡的蝦被薄薄的香草脆漿包裹

水煮德國豬手配煙肉腸, 酸椰菜及薯仔粉糰
煙三文魚伴德國黑麥包及薯仔沙律, 果塊黑麥包真係太硬喇!
小食拼盤裡的蝦被薄薄的香草脆漿包裹裡, 好好味!
德國式燒豬腩肉包配洋蔥及香草汁 (Pork Belly Sliders)
德國式燒豬腩肉包配洋蔥及香草汁
德國香草檸檬燒雞配青豆及燒薯 (Roasted Half Chicken)
香煎紐倫堡腸配香薯蓉及酸椰菜 (Nurnberger Rost-Bratwurstchen), 配上枱上提供的自家製黃芥苿醬, 一流!
香煎紐倫堡腸配香薯蓉及酸椰菜
炒什菜
炒什菜
飲品和甜品
2015-01-03
10 分鐘 (堂食)
水煮德國豬手配煙肉腸, 酸椰菜及薯仔粉糰
2015-04-17 3054 瀏覽
Berliner 取代從前食意大利粉的座置,一樣爆滿,訂位的不少,我們被安排已訂位的枱,限時交還。侍應生有禮貌,詢問我們會否點酒精類飲品,因為還有 5 分鐘 Happy Hour 才完結。態度正確。特色拼盤內有足够 3至4人用的份量。有精選煙豬肉腸,普通腸味道;德國鹹豬手配洋葱蓉,好味道;焗雅支竹火腿及芝士,新鮮好味;煙三文魚配德國黑麥麭,三文魚普通,黑麥麭大硬,淡味,吃不下;炸脆大蝦,蝦新鮮,爽口,有驚喜。虎蝦配黑松露醬意大利麵,好味道,牛油味濃,淡淡透出黑松露醬味道,麵條軟硬度剛好,蝦大隻,份量足。美中不足是不够熱,令芝士塊沒有溶化。

Berliner Warm Appetizer Platter
Pasta with tiger prawns
2015-04-17
2015-04-01 2798 瀏覽
以德國菜為家香港算少吧所以開店時也曾引起一時佳話分店越開越多水準應該不錯吧開到葵芳自然要試一下德國菜走豪邁風格簡單的菜式不花巧煮法重點在於席間飲的啤酒要夾所以最適合和三五知己邊吃邊談這裡的啤酒款式多到唔知點揀由重味黑啤到清淡果啤總有一款你會啱仲有配埋指定杯值得讚一讚吃德國菜怎能没有它,豬手外皮酥脆不在話下,內裏嫩滑燒得很到家 (8/10)款款風味腸都想試一下,就點個拼盆滿足好奇心吧,點睛的酸椰菜將油膩感盡消化 (7/10)正宗的German Spätzle‎ 冇花假,煙靭有口感值得試下 (8/10)相比之下,所謂必點的火箭菜pizza,反而沒什麼特別吧 (6/10)其實德國菜非我杯茶多肉少菜非我族類也但偶一為之也無妨吧何况水準不俗不妨試下很適合和朋友來舉杯暢飲説月風花

以德國菜為家

何况水準不俗不妨試下

很適合和朋友來舉杯暢飲説月風花

2015-03-13
2015-02-24 3497 瀏覽
除夕夜,無需給自己找藉口,就來吃一頓豐富晚餐,迎接新的一年來臨,決定到Berliner 吃德國菜。先來小吃, 煙三文魚配德國黑麥包及薯仔沙律,三文魚很新鮮,鹹味適中,與麥味香濃的麥包一起吃,恰到好處,黑麥包很煙韌,囗感豐富。香腸拚盤配燒薯及酸椰菜 ,份量十足,4款香腸組合,可以一次過滿足吃香腸的慾望,皮脆但偏油膩。德國豬手配薯蓉及酸椰菜,外皮香脆,內裡肉質嫩滑,帶著點點鹹香, 薯溶很幼滑,酸椰菜可平衡豬手的油膩感。酥炸薄豬柳 ,豬柳夠薄非常香囗, 灑上檸檬汁,味道感覺清新,但豬柳略為乾了一點。 Oh!吃德國香腸怎能沒有德國啤酒,呷一口,大滿足了。 Berliner 食物份量十足,適合與三五知己歡聚,當晚我們捧著肚子地倒數,歡迎2015...Cheers Happy New Year.

Oh!吃德國香腸怎能沒有德國啤酒,呷一口,大滿足了。
2014-12-31
30 分鐘 (堂食)
2015-01-25 3984 瀏覽
朋友有AE CARD,當然要周圍去食平野,試下唔同野啦!見到連德國菜都有折,一眾朋友都話要試下平時無乜地方有德國菜,今日一試就愛上!頭盤呢個什錦拼盤4個人食就岩岩好一個人一塊,唔會覺得太多..因為成餐都肉其實真係幾飽!但味道有少少咸,可能係預你送BEER食OVERALL係好味,如果用埋AE CARD DISCOUNT其實好抵!
朋友有AE CARD,當然要周圍去食平野,試下唔同野啦!
見到連德國菜都有折,一眾朋友都話要試下
平時無乜地方有德國菜,今日一試就愛上!
頭盤呢個什錦拼盤4個人食就岩岩好
一個人一塊,唔會覺得太多..因為成餐都肉其實真係幾飽!
但味道有少少咸,可能係預你送BEER食
2014-12-22 4568 瀏覽
新開在葵芳新都會廣場的這間德國餐廳,可算是拯救了一眾葵芳區居民。新都會的餐廳已算很多,可是要在星期六­日晚上坐下來吃飯嗎?還是需要很長的等待時間,每間餐廳門口都排滿長龍,而西餐廳的選擇的確不算太多,這間­降落得剛剛好。這裡座位不算太多,建議記得先打電話預約。不過服務很好,因為我們預約的時候已經FULL BOOKING了,但男朋友很早便來到,店員叫他留下電話,有座位便會立刻打電話給他,所以他可以到處逛逛­,不用呆站。很快電話響起,我們就在這裡享用晚餐。每次到德國餐廳必吃的當然就是豬手,是我男朋友的最愛。這裡的豬手不會太咸,可是皮脆肉厚,豬手跟咸酸菜可­算是「定律」的絕配,咸酸菜中和著豬手的油膩,確實很棒。再來就是香腸拼盤,我和男朋友都是愛吃腸之人,可­是份量之多,也讓我們最後要打包回家,而香腸味道豐厚,咬下去滿口都是肉的香味,喝著德國啤酒在享受美食,­幸福就是這麼簡單。