2023-06-18 76 瀏覽
#灣仔地膽  今次食法日餐廳– BIFTECK!地點位於QRE Plaza 23樓,餐牌法日fushion菜色,生蠔、沙律前菜、主食扒類、意粉同甜品等,坐位舒適,侍應有禮!可惜當日生蠔已sold out! 🥗🥩House Beef Tartare with Pearl Onion, Dumpling Sheet, Oliver oil $178粉嫩嘅生牛肉他他,肉質軟嫩彈牙,配埋鵪鶉蛋黃一齊食更滑溜,放上脆脆餅食口感更豐富!  🐚 Clams Marnier with Onion, Garlic Bread, Shallot $168 粒粒飽滿嘅大蜆肉,味道鮮甜無比,配上白酒汁香氣惹味,跟左烤焗到香脆嘅蒜蓉包片,沾汁食十分之夾!🍄Truffle Mushroom Creamy Risotto $158 滿滿嘅黑松露香嘅Risotto,忌廉汁香濃好creamy,飯粒煙韌帶點咬勁,配左幾片芝士脆片令口感更豐富!  🍝Carbonara $168橙黃色嘅Carbonara,芝味香濃,口入都很煙韌及掛汁,相當不錯!BIFTECK地址📍: 灣仔皇后大道東202號QRE Plaza 23樓

🍝Carbonara $168

BIFTECK
地址📍: 灣仔皇后大道東202號QRE Plaza 23樓
2023-06-18 22 瀏覽
灣仔既QRE Plaza,是一棟美食大廈,內裏有多間高質餐廳,今次就搵到呢間”BIFTECK”法國餐廳;一出lift就覺得裝修好時尚,佈置相當精美,環境亦舒服,啱晒黎拍拖或閨蜜朋友聚會~💥生蠔🦪來自法國,入口清爽,食落鮮甜,夠creamy帶有少許同礦物味;落少少新鮮檸檬汁🍋提升味道,入口更加豐富!💥澳洲和牛🥩選用左牛胸腩的頂部(即係平時食既牛坑腩位置),較厚較肥美,肉味濃郁而且多汁,廚師烹調到Medium Rare,火候控制得唔錯,每片肉質都是嫩嫩的紅肉,油脂分佈均勻,生熟程度啱啱好;原味食,咬落去好Juicy,帶有穀飼及炭燒香味,牛味超濃,再落少許鹽再提升口感!💥黑松露蘑菇忌廉意大利飯Risotto 口感煙靭,帶有松露和牛油味道,兩者恰到好處,不太搶!加上蘑菇增加口感;忌廉汁香濃又香滑,緊緊包裹每一粒飯,夠creamy;飯面再放三塊墨西哥脆片點綴,添加食感!💥Chocolate Mitte Feuill (朱古力千層酥)一層層既酥疊在一起,中間加上朱古力醬,旁邊還有香濃既朱古力雪糕點綴;酥皮鬆脆濃郁,與幼滑既朱古力醬夾在一起,甜度剛好,唔覺油膩,外脆內軟,係一道非常傳統嘅法式甜品~整

💥生蠔🦪

落少少新鮮檸檬汁🍋提升味道,入口更加豐富!

💥澳洲和牛🥩

💥黑松露蘑菇忌廉意大利飯

整體食材好有質數,尤其是松露蘑菇忌廉意大利飯,拍得住出面5星級餐廳既美味,值得推薦👍🏻

2023-06-05
1K
2023-06-16 30 瀏覽
#灣仔 @bifteckhk我的病情好轉不少, 很久沒有外出食飯, 是日相約閨密撐枱腳, 當然要選間有情調的餐廳啦! 灣仔 QRE 好方便, 泊車搭車都方便, 餐廳設計優雅, 座位寬敞舒適, 不錯! 先來2份頭盤, 再來2份主菜! House Beef Tartare with Pearl Onion, Dumpling Sheet, Oliver oil $178 ~ 鮮香嫩滑的牛肉粒, 無筋有咬口, 搭配鵪鶉蛋黃同食, 更添嫩滑口感! 配上酥炸餃子皮及炸脆的珍珠洋蔥圈, 口感提升至另一層次! Clams Marnier with Onion, Garlic Bread, Shallot $168 ~ 蛤蜊很鮮甜, 隻隻鮑滿又鮮嫩, 配合淡淡白酒香的湯汁及烘烤過的蒜香法包片, 完美的配搭! Carbonara with Guanciale, Egg yolk $168 ~ 深黃色的很吸引, 濃濃的醬汁掛滿軟硬適中的意大利粉, 不會過膩, 以咸香煙肉粒配搭, 滿足!Truffle Mushroom Creamy Risotto $158 ~ Risotto 口感煙靭,滿滿的松露香, 醬
#灣仔 @bifteckhk

Truffle Mushroom Creamy Risotto $158 ~ Risotto 口感煙靭,滿滿的松露香, 醬汁幼滑 creamy, 蘑菇粒增添口感, 再加上三塊墨西哥脆片, 口感層次更加豐富!

又是完美的一夜!
2023-06-15 18 瀏覽
之前聽姐姐說過,公司附近有間高質餐廳,她常常去吃午餐。恰好今天去灣仔辦工,就順便約她去吃晚餐啦。 今日胃口不大,不想吃整個套餐,所以先試試單點菜式。菜式都好多種類,我們各點一款主食、配菜和甜品。 Carbonara🍝$168,用蛋黄造的卡邦尼意粉,呈橙黄色,好吸引。意粉裏滿醬,但調味可以濃一點呀! Baby Spinach🥬$68,我好愛吃菠菜,菠菜好有鐵質,好健康。用蒜去炒,好惹味。 甜品試了Oolong tiramisu☕️$98,tiramisu好滑溜,都吾錯呀!
之前聽姐姐說過,公司附近有間高質餐廳,她常常去吃午餐。

恰好今天去灣仔辦工,就順便約她去吃晚餐啦。

2023-06-13
2023-06-13 19 瀏覽
今日去到灣仔Bifteck的餐廳,佢主打法式料理。餐廳環境頗大,燈光昏暗,幾浪漫🌹French Fries with Truffle Mayo $78薯條炸得恰到好處,外脆內軟,再加上濃郁的松露醬,簡直是完美的搭配。Carbonara $168嚐起來,醬汁濃稠,要趁熱食,煙肉和蛋黃醬汁一齊食,味道更豐富,意粉亦煮得爽口掛汁。iberico Collar with Dry Spicy and Garlic $278今晚的主角😍這道豬頸肉烤得剛好,外層有微微的焦香味,肉質半肥半瘦,食落都幾嫩又有肉香。再加上芥末醬和大蒜的香氣,令味道更豐富,配上Baby Spinach和Baked potato,更是完美的搭配。Chocolate mille Feuille $78係酥脆酥皮配軟朱古力醬,再加球軟滑小雪糕。Oolong tiramisu $98以烏龍茶作為主要材料,不僅香氣撲鼻,輕盈的口感都唔錯。
Carbonara $168
Chocolate mille Feuille $78
係酥脆酥皮配軟朱古力醬,再加球軟滑小雪糕。
Oolong tiramisu $98
以烏龍茶作為主要材料,不僅香氣撲鼻,輕盈的口感都唔錯。
2023-06-10 24 瀏覽
呢間餐廳真係好好食,位於灣仔qre23樓,喺合和中心對面,啱晒返Office嘅你哋。今日我去咗食佢哋嘅Tasting Menu ,完全俾佢嗰種新奇又好食嘅fusion菜吸引到。大家可以睇吓呢一個烏龍茶tiramisu ,咖啡粉同烏龍茶個配搭,非常美妙係我食過最好食嘅其中一個 。佢嘅牛扒都煮得啱啱好,就算放耐咗,都冇覺得變難食,依然保持到肉質鬆軟嘅口感。價錢方面,雖然唔算話好平,但係個質素一定對得住佢個價錢

價錢方面,雖然唔算話好平,但係個質素一定對得住佢個價錢
Oloong    Tiramisu
Oloong    Tiramisu
2023-06-10 21 瀏覽
#Bifteck 法日fusion菜,野食真心全部都好好味,steak整得好好,放左好耐都依然好冧Oolong tiramisu茶香味好濃,影得唔靚,但係真係好食到會唔捨得食哂佢🫣Tasting menu 598pp 加一
#Bifteck

Tasting menu 598pp 加一
  • Dessert
2023-06-09 28 瀏覽
跟朋友去家居展,行到晚飯時間朋友提議去囍帖街附近食意大利菜🫶🏻地方大,裝修簡潔,店員熱情款待Fresh Oysters-每人2隻,日本生蠔肥do do放落在刨冰上加小小檸檬汁,味道更鮮美,口感豐富,蠔肉質鮮嫩,真係好正😍Australia Wagyu Deckle-澳洲和牛5成,澳洲會比較味較濃,而且口感相當好,個人比較喜歡,脂肪平均又夠肉汁,不錯Truffle Mushroom Cream Risotto-上枱香味已經吸引,加了簿脆片,咬口會豐富,外軟內小硬令人回味🫶🏻Chocolate Mitte Feuill-千層酥保持鬆脆,又唔會太簿身,而一切即掉,中間有香濃朱古力,口感順滑帶有濃濃味道,飯後甜品好滿足👍🏻👍🏻
2023-06-08 25 瀏覽
Bifteck位於銅鑼灣,餐廳主打法國🇫🇷菜,今晚試試如何先😀炸薯條配松露醬 $78薯條酥脆飽滿,搭配的松露醬提升了整體的味道,好快清碟,正!卡邦尼意粉 $168麵條煮得十分彈牙,煙肉烤過,外層帶脆,加埋蛋黃汁一齊食,味道更加豐富。伊比利亞豬頸肉配乾辣椒和蒜 $278豬肉半肥瘦很嫩,口感很好,加上蒜味和芥末的香氣,幾特別,唔錯👍。配上烤馬鈴薯和菠菜,看起來更加精緻和美味。朱古力千層酥 $78千層酥皮酥脆,每一口都夾住朱古力醬,食晒整件都有點膩,要同朋友share😆烏龍茶提拉米蘇 $98味道獨特,帶有淡淡的烏龍茶香味和濃郁的奶油味, 味道清新。

炸薯條配松露醬 $78
薯條酥脆飽滿,搭配的松露醬提升了整體的味道,好快清碟,正!

卡邦尼意粉 $168

伊比利亞豬頸肉配乾辣椒和蒜 $278

朱古力千層酥 $78

烏龍茶提拉米蘇 $98
味道獨特,帶有淡淡的烏龍茶香味和濃郁的奶油味, 味道清新。

2023-06-06 31 瀏覽
今晚和朋友來到灣仔一間裝潢型格的法日扒房 Bifteck 晚膳,日法融合料理以其美麗和藝術性的呈現而聞名,世界很多餐廳專門經營這種獨特的烹飪風格,作為美食天堂的香港,又怎會例外。第一道菜:新鮮生蠔(fresh oysters)這道菜是一道非常經典的開胃菜。日本蠔的質量非常好,口感鮮美,散發著海洋的氣息,讓人垂涎欲滴。第二道菜:白酒蛤蜊(clams marniere)蛤蜊的鮮甜味道和清酒的香氣融合在一起,非常適合夏天食用。蛤蜊的口感鮮嫩,非常適合搭配麵包一起享用。第三道菜:伊比利亞豬肩頸肉(iberico collar)這道菜以慢火烤的方式烹調,豬肉的質地非常嫩滑,肥美,而且入口即化。肉汁豐富,口感豐富,且豬肉的天然風味非常突出。第四道菜:法式鴨胸肉(french duck breast)這道菜是一道非常精緻的主菜。鴨胸肉的口感柔嫩,肉質鮮美,外皮煎得酥脆,非常美味。搭配上法式醬汁,讓這道菜更加豐富多彩。第五道菜:法式薯條(french fries)薯條炸得金黃酥脆,口感非常好,搭配蕃茄醬或松露沙律醬更加美味。甜品:提拉米蘇(tiramisu)提拉米蘇的口感綿密柔軟,味道香甜。搭配上濃郁

第一道菜:新鮮生蠔(fresh oysters)

第二道菜:白酒蛤蜊(clams marniere)

第三道菜:伊比利亞豬肩頸肉(iberico collar)

第五道菜:法式薯條(french fries)

甜品:提拉米蘇(tiramisu)
提拉米蘇的口感綿密柔軟,味道香甜。搭配上濃郁的茶香味道,讓這道甜點更加美味。
2023-06-02 824 瀏覽
Bifteck餐廳提供一個舒適的精緻用餐體驗,其精心製作的日式和法式菜單令人印象深刻。細心周到的員工確保了整晚令人愉悅的用餐體驗。我們的用餐體驗始於日本新鮮的奶油蠔,它們被放在刨冰上端上桌。蠔肉飽滿嫩滑,帶有濃郁的奶油味道,突顯了其新鮮度。蛤蜊瑪尼耶爾(Clams Marniere)是由多汁的蛤蜊在白酒、大蒜和青蔥中蒸煮而成。醬汁複雜而輕盈,平衡了蛤蜊和麵包的豐富口感。作為主菜,伊比利亞豬頸肉用香料和烤大蒜包裹,味道豐富。搭配烤馬鈴薯和濃郁的牛肉汁,成為這頓餐點的亮點。我的用餐伴侶享用了一份完美煮熟的鴨胸肉,搭配複雜的橙汁醬汁,再加上奶油炒的芽甘藍和柳橙片,鴨肉嫩滑多汁,風味豐富。廚房提供的法式薯條搭配松露蛋黃醬提供了一個奢華的結束,松露的大地氣息增強了薯條的口感。作為甜點,我們品嚐了一份創意版提拉米蘇,融合了烏龍茶的木質和花香。輕盈的海綿蛋糕層和柔滑的馬斯卡彭乳酪為這頓餐點提供了令人愉悅的平衡甜味。烏龍茶的獨特風味提升了這道甜點的品味,賦予了一種迷人的香氣和獨特的口感。總的來說,Bifteck餐廳提供了一個令人愉悅的美食之旅,突出了日本和法國美食的精華,員工的熱情款待,更令人留下深刻
總的來說,Bifteck餐廳提供了一個令人愉悅的美食之旅,突出了日本和法國美食的精華,員工的熱情款待,更令人留下深刻印象。
2023-06-01
見到個下午茶擺盤好吸引趁住好友回港ʟᴇᴛ ᴇᴀᴛ ɢᴏ🙋🏻‍♀️下午茶供應3:30ᴘᴍ-5:30ᴘᴍ星期六去無人 我哋包場🤣 · ┈┈┈┈┈┈ · ꕥ · ┈┈┈┈┈┈ · • 𝚆𝚎𝚎𝚔𝚎𝚗𝚍 𝙰𝚏𝚝𝚎𝚛𝚗𝚘𝚘𝚗 𝚃𝚎𝚊 •/ $𝟜𝟠𝟠 𝕗𝕠𝕣 𝟚 / - 𝙎𝙖𝙫𝙤𝙪𝙧𝙮 -✿ 𝘉𝘦𝘦𝘧 𝘛𝘢𝘳𝘵𝘢𝘳𝘦 𝘊𝘳𝘪𝘴𝘱𝘺 𝘗𝘰𝘵𝘢𝘵𝘰 𝘔𝘪𝘭𝘭𝘦 𝘍𝘦𝘶𝘪𝘭𝘭𝘦✿ 𝘚𝘭𝘰𝘸 𝘊𝘰𝘰𝘬𝘦𝘥 𝘐𝘵𝘢𝘭𝘪𝘢𝘯 𝘖𝘤𝘵𝘰𝘱𝘶𝘴 𝘛𝘦𝘮𝘱𝘶𝘳𝘢 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘐𝘬𝘶𝘳𝘢✿ 𝘚𝘱𝘰𝘵 𝘚𝘩𝘳𝘪𝘮𝘱 𝘗𝘰𝘯𝘻𝘶 𝘑𝘦𝘭𝘭𝘺✿ 𝘔𝘪𝘯𝘪 𝘚𝘱𝘪𝘤𝘺 𝘚𝘢𝘭𝘮𝘰𝘯 𝘖𝘯𝘪𝘨𝘪𝘳𝘪✿ 𝘔𝘦𝘯𝘵𝘢𝘪𝘬𝘰 & 𝘗𝘪𝘤𝘬𝘭𝘦𝘥 𝘉𝘦𝘦𝘵𝘳𝘰𝘰𝘵 𝘗𝘶𝘧𝘧✿ 𝘊𝘳𝘢𝘣 𝘔𝘦𝘢𝘵 & 𝘚𝘸𝘦𝘦𝘵 𝘊𝘰𝘳𝘯 𝘌𝘴𝘱𝘶𝘮𝘢✿ 𝘚𝘦𝘴𝘢𝘮𝘦 𝘔𝘪𝘴𝘰 𝘚𝘤𝘰𝘯𝘦 - 𝙎𝙬𝙚𝙚𝙩 -✿ 𝘚𝘸𝘦𝘦𝘵 𝘗𝘰𝘵𝘢𝘵𝘰 𝘔𝘰𝘤𝘩𝘪 𝘛𝘢𝘳𝘵✿ 𝘙𝘢𝘴𝘱𝘣𝘦𝘳𝘳𝘺 𝘔𝘢𝘤𝘢𝘳𝘰𝘰𝘯✿ 𝘔𝘢𝘯𝘥𝘢𝘳𝘪𝘯 𝘖𝘳𝘢𝘯𝘨𝘦 𝘔𝘰𝘶𝘴𝘴𝘦 - 𝘾𝙤𝙛𝙛𝙚𝙚 / 𝙏𝙚𝙖 -✿ 𝘌𝘢𝘳𝘭 𝘎𝘳𝘦𝘺✿ 𝘔𝘪𝘯𝘵 · ┈┈┈┈┈┈ · ꕥ · ┈┈┈┈┈┈
見到個下午茶擺盤好吸引

無點錯水的話人均
~💲270 雖然只係樓景
但係好好食 好好坐
推薦大家去試喔🙌🏻

Follow my instagram 📍tr.eatday
2023-03-04
  • 下午茶
2023-05-25 83 瀏覽
Bookmark左依間餐廳好耐,都對佢有啲期望。但今次試完真係覺得好伏。本身諗住試佢哋嘅$680 tasting menu。佢哋嘅社交平台同website都有寫/po過,所以我都冇特登打去confirm有無tasting menu食。但一去到個staff就話因為原本嘅廚師唔做啦,新廚師要下個禮拜先做到tasting menu,所以今次淨係得A la carte menu。其實聽到新廚師都已經覺得伏伏地,但坐低左就試埋佢。1. Charcoal Grilled Octopus with Cauliflower $228食到有炭燒味嘅,但煮得有啲老。小食黎講份量唔太細。2. Australia Wagyu Deckle M9 $398依個牛扒肥到痴左線。。。完全食唔到肉。雖然有同個staff講,佢哋有幫忙燒熟啲,但燒完都係咁。3. Australian Red King Prawn $298我。。。食唔出依隻係紅蝦。🥲食落去好”霉”呀。個意粉嘅味道就正常嘅。講真,對依餐飯好失望。可能係我唔好彩啦岩岩轉左個廚師。見佢哋好多好評,但今餐真係俾唔落。

食到有炭燒味嘅,但煮得有啲老。小食黎講份量唔太細。

2023-05-25 69 瀏覽
Had high expectations judging from the reviews and photos. However the chef just left recently and it’s completely different- no tasting menu and the dishes are at quality worth half the price. There was even hair in the clam dish and my stomach felt funny after the dinner.Not recommended.

Not recommended.

2023-05-12 76 瀏覽
頭盤揀選了日本生蠔不是太大隻,但係非常新鮮私心推薦洋蔥湯個人覺得應該叫洋蔥蓉比較適合超級濃郁還有薄薄的芝士在湯面iberico Collar with Dry Spicy and Garlic炭燒豬扒不會太乾身滿滿的洋蔥乾非常香口配菜的薯粒非常CreamyAustralian Red King Prawn澳洲大蝦經過炭燒後仍然非常鮮味浸浸香味撲鼻而且意大利麵的質感亦非常煙靭另外職員真的非常細心和有禮貌而且笑容滿面令人很舒服

頭盤揀選了日本生蠔
不是太大隻,但係非常新鮮

私心推薦洋蔥湯
個人覺得應該叫洋蔥蓉比較適合