今日朋友帶我往銅鑼灣bistroholic 食晚餐慶祝小弟生日。晚餐有紅棗桂圓麵包配蕃茄紫薯蓉,冷漬茶葉鵪鶉蛋配碳烤蜂蜜腌火腿拌檸檬乾蔥些厘醋沙律、燒烤油封章魚配炸南瓜粟米糕拌青檸香茅塔塔醬、甜椒蕃茄濃湯、手撕鴨腿肉醬扁平麵、啤酒燉豬臉頰波羅門參芹菜泥、Traditional Tiramisu和Chocolate Brownie with Ice Cream。前菜紅棗桂圓麵包配蕃茄紫薯蓉紅棗桂圓麵包食落軟綿, 口感鬆軟, 蕃茄紫薯蓉甜度適中, 美味可口;冷漬茶葉鵪鶉蛋配碳烤蜂蜜腌火腿拌檸檬乾蔥些厘醋沙律鵪鶉蛋食落香滑,沙律菜食落爽口、碎芝士食落惹味, 蜂蜜腌火腿鹹度適中, 食落惹味, 加上沙律配上乾蔥些厘醋, 食落開胃;燒烤油封章魚配炸南瓜粟米糕拌青檸香茅塔塔醬, 章魚燒得惹味, 彈牙爽口, 南瓜粟米糕甜度適中, 食落香甜, 沙律菜食落爽口, 燒烤油封章魚配上香滑的青檸香茅塔塔醬食落惹味醒胃;甜椒蕃茄濃湯甜椒辣度適中, 蕃茄味道開胃, 湯溫度剛剛好;手撕鴨腿肉醬扁平麵手撕鴨腿肉食落爽口鬆軟, 扁平麵食落爽口, 配上惹味的南瓜蓉和香草, 整份手撕鴨腿肉醬扁平麵材料豐富, 口感美味;啤酒燉豬臉頰波羅門參芹菜泥啤酒燉豬臉頰食落很腍, 食落有少許啤酒酒香, 口感清新,很有肉味, 波羅門參芹菜泥食落好開胃;Traditional Tiramisu食落好香滑, 有啖啖酒味, 入口即熔;最後Chocolate Brownie with Ice Cream雪糕食落香滑, 朱古力味道香濃, 配上果仁食落惹味。餐廳座位舒適, 很有格調, 門面有一個2米高的比薩斜塔很有特色, 而且餐廳座位有著童話故事裏的公主櫈, 十分可愛;牆壁上掛著一盤盤的乾花,每個台面都有著一盤小乾花或小盆栽,在繁榮的都市裏也可親親大自然的感覺。餐廳食物美味, 座位舒適, 感謝朋友的細心安排,帶我去享受一頓美味高質的慶生生日飯。
2018-06-19
慶祝紀念
生日
Bistroholic位於銅鑼灣著名食街 一 登龍街,是一家新開業的意大利餐廳,其用心及對食物的講究,絕對能俘虜我心。除了一般A la Carte menu,倒不如試試這二人dinner set,雖然未能自選,但餐牌上款款精彩,又何惧之有?冷漬茶葉鵪鶉蛋配炭烤峰蜜醃火腿拌檸檬乾蔥些厘醋沙律:以茶葉蛋方式製鵪鶉蛋,另有蜜味醃火腿及合核等料,沙律菜亦以醋及芝士粉調味,整體味道層次十分豐富,非常大方得體的開胃前菜。燒烤油封章魚配炸南瓜粟米糕拌青檸香茅塔塔醬:八爪魚夠鮮味爽彈,滋味無須多說,反而炸南瓜粟米糕作配菜亦蠻特別。蕃茄忌廉湯:鮮茄製成的濃湯,茄味鮮香,味道真實,忌廉份量適中。手撕鴨腿肉醬扁意粉:我倆均不適合吃蝦,遂點選此鴨肉意粉,醬汁味濃,扁意粉彈牙,應該不輸虎蝦意大利飯。焦化牛油肉眼心配鍋炒蔬菜伴紅酒肉汁:牛味濃郁,像是牛肋骨般的肉香,脂肪比例適中,油香豐富。質感亦是非常的幼嫩,非常讚!意式Tiramisu:甜度剛好,但咖啡味很香濃,質感夠鬆軟奶滑,十分高質!

2018-06-14
2018-06-16 37 瀏覽
在銅鑼灣永光中心有一間意大利 x 台灣的新餐廳, 這個組合的crossover比較少見, 得知它是coffeeholic旗下的餐廳, 這令我加添一份信心, 因為曾光顧過coffeeholic覺得很用心很不錯呢, 今晚就約了朋友來bistroholic品嚐這新口味。由踏出lift門一刻, 已有油畫歡迎我們, 感覺滿有藝術氣息的, 餐廳內的佈置亦很優雅可愛, 特別適合女生或情侶到來吃飯。以小小盤栽代替燭光晚餐, 令人少了拘束感, 多了一份舒適自在, 家的感覺。燒烤油封章魚配炸南瓜粟米糕拌青檸香茅塔塔醬油封的意思是用鹽醃過章魚再煮, 章魚出奇的有彈性, 也有其鮮味, 充滿生命力, 只是鹽醃過的關係, 口味偏鹹, 伴火煎菜一起吃比較能平衡。令我們驚喜的是南瓜粟米糕, 很清新很香的味道, 口感鬆化, 真想來多幾件。甜椒蕃茄湯從來未喝過的組合, 很新穎, 清新天然的甜椒和蕃茄味, 沒有多餘的添加, 但也夠郁濃滋味。烤虎蝦配蝦汁蕃茄忌廉意大利飯意大利飯混上用蝦和蕃茄煮成的醬汁, 味道夠香甜, 也是天然但濃郁的味道, 意大利飯中心口感稍硬, 是正宗的做法, 不愧為意大利菜式作招來, 兩隻大大的蝦是主角

甜椒蕃茄湯

烤虎蝦配蝦汁蕃茄忌廉意大利飯

意大利飯混上用蝦和蕃茄煮成的醬汁, 味道夠香甜, 也是天然但濃郁的味道, 意大利飯中心口感稍硬, 是正宗的做法, 不愧為意大利菜式作招來, 兩隻大大的蝦是主角同時是整個飯的裝飾, 已去殼吃得方便, 啖啖肉, 蝦爽口有微微鮮味。

焦化牛油肉眼心配鍋炒蔬菜拌紅酒肉汁
朋友選的肉眼心, 上菜時不是很熱, 它口感嫩滑得不像是在吃肉, 牛味亦較輕, 看熟度大約是七成, 紅酒肉汁調較得不錯, 不過對於不太愛肉的我來說, 更喜歡旁邊的原個焗蒜, 甘筍仔、粟米芯、西蘭花等配菜, 蔬菜炒得很可口, 蒜頭亦很香濃。

Tiramisu

吃意大利菜, tiramisu甜品是少不了, 坊間太多tiramisu是四四方方的樣子, 其實正宗傳統的tiramisu應像這裡的形態, 不工整的, 軟身的, 果然它十分對味, 第一口感到酒味很濃, 夠濕潤, 其餘材料亦配得剛好, 很出色呢!

朱古力Brownie配雪糕

這個brownie不像一般的硬, 是較軟身的, 朱古力味頗濃郁, 配上質素不錯的雲尼拿雪糕, 很合拍, 加了榛子粒粒, 增加口感。

從細節看到, 餐廳做意大利菜做得蠻用心的, 加入台灣的元素, 增添了新鮮感, 特別喜歡這裡的甜品, 餐廳店員服務也很好, 會簡單介紹菜式, 也很禮貌招待, 令人吃得很開心!
  • 朱古力Brownie配雪糕
  • Tiramisu
  • 甜椒蕃茄湯
2018-06-12 138 瀏覽
捱左個幾月終於完成左個大project, 今晚終於可以同老婆輕輕鬆鬆睇場戲再食餐好。我地打算去呢間係登龍街永光中心嘅 Bistroholic, 之前係網上睇過其他食評介紹, 菜色非常吸引, 因為我地冇訂枱, 所以專程早少少去, 驚星期六多人會冇位。😁我地6點半已經到餐廳, 果然未到繁忙時間人未多, 我地仲可以係餐廳入面隨意拍照打咭。餐廳裝修好華麗, 餐檯, 餐椅同裝飾擺設都好講究, 餐廳入面仲擺放左一座2米高嘅仿比薩斜塔。😍餐牌只有兩頁, 其中一頁係6個courses嘅Tasting Menu, 店員好熱情向我地介紹是晚精選食物, 最後我地決定揀呢款兩人餐。😙Bistroholic Tasting Menu $820 for 2 person紅棗桂圓麵包配蕃茄紫薯蓉大廚對食物配搭非常講究, 呢款自家制嘅紅棗桂圓麵包香甜鬆軟, 沾上微酸口感creamy嘅蕃茄紫薯蓉食, 味道層次豐富。👍冷漬茶葉鵪鶉蛋配碳烤蜂蜜腌火腿拌檸檬乾蔥些厘醋沙律沙律唔太酸, 口感爽脆, 帶有咸香嘅茶葉鵪鶉蛋同略甜嘅果乾為整個沙律味道提升左唔少。燒烤油封章魚配炸南瓜粟米糕拌青檸香茅塔塔醬老婆本來唔太鍾意食章魚, 不過

燒烤油封章魚配炸南瓜粟米糕拌青檸香茅塔塔醬
老婆本來唔太鍾意食章魚, 不過呢款油封章魚超級軟腍而且富有彈性, 味道又剛剛好, 沾上塔塔醬非常惹味, 佢超滿意。😁

甜椒蕃茄濃湯
用甜椒製作嘅湯比較少見, 呢款甜椒蕃茄濃湯只有好少忌廉, 不過口感好濃滑, 酸味剛好, 非常醒胃。😋

手撕鴨腿肉醬扁平麵
肉醬扁平麵唔會太濃, 唔會搶去鴨肉嘅鮮味, 鴨腿肉口感彈牙富有咬勁, 配上軟滑嘅麵, 非常搭配。

啤酒燉豬臉頰波羅門參芹菜泥
燉豬臉頰非常難搵到, 豬臉頰肉質比其他部位軟腍, 口感與豬相似, 不過更有彈性, 以啤酒燉煮令豬肉更腍滑入味, 味道好到老婆一個人食左兩件!😙

Traditional Tiramisu
意菜店食Tiramisu味道果然特別出色, 唔會太甜, 酒味幾濃, 非常香滑。😍

Traditional Tiramisu

Brownie好有水準, 朱古力味超濃郁, 伴碟嘅榛子都有驚喜, 外層香甜而且好香脆。👍

埋單每位$450, 唔平, 不過超級滿足。😍
2018-06-09
Traditional Tiramisu
今天好朋友帶我來這裡吃她非常推薦的意大利 x 台灣的Fushion 菜。餐廳氣氛舒服悠閒,播著柔和的音樂令人十分放鬆哩,裝潢亦見心思,而且所有餐具都很精緻!這點我很喜歡店員先送上暖烘烘的餐前麵包。Focaccia源自意大利,上面放了一顆顆橄欖,拿起一小塊沾橄欖油加醋吃,口感外酥內軟,充滿香草香氣和橄欖的淡淡果香,真的令人不禁一口接一口地吃我們點了晚市二人套餐的 Tasting Menu,現在 Like 他們的 Facebook 還送 Selected House Wine 呢~ 美酒配美食一流前菜是油封墨魚配烏魚子,烤大蔥,焦糖青蘋果沙拉拌白葡萄醋橄欖油汁,視覺味覺效果都一流,各種材料互相配合,口感層次豐富,令人食慾大開下一道菜是鐵鍋芝士蘑菇烤蛋拌炙烤明太子蛋黃醬這個鬆鬆軟軟的義大利蛋餅 Frittata 很燙口很好吃!蛋餅烤得剛好沒有太老太硬,蘑菇咬口十足,加了明太子蛋黃醬好吃到爆是日餐湯是甜辣椒蕃茄湯,鮮味濃濃接下來就是剝皮辣椒虎蝦蕃茄意大利麵,剝皮辣椒是來自台灣花蓮的特產呢,入口帶點微微酸辣,更添惹味虎蝦肉質厚實很大隻,而且還細心的去殻去蝦線,入口啖啖肉意大利麵亦毫不遜色,彈牙有

下一道菜是鐵鍋芝士蘑菇烤蛋拌炙烤明太子蛋黃醬

是日餐湯是甜辣椒蕃茄湯,鮮味濃濃

虎蝦肉質厚實很大隻,而且還細心的去殻去蝦線,入口啖啖肉
意大利麵亦毫不遜色,彈牙有嚼勁,要煮岀恰到好處的 Al dente 意粉真的很考技巧

主菜的羊肚菌肉汁燉牛腿配炸粟米糕售罄了,所以店員讓我們改點餐廳另一推薦菜式 Slow Cooked Iberico Pork with Mixed Berries Red Wine Sauce

Iberico的黑毛豬肥瘦適中,經過慢煮處理,肉質鮮嫩而且可以充份的鎖住肉汁

甜點是 Traditional Tiramisu 和 Earl Grey Tea Creme Caramel。Tiramisu 很美味~~忌廉芝士幼滑蓬鬆,中間浸透了咖啡酒的手指餅乾鬆軟濕潤,吃起來又濃又香!吃完濃味的 Tiramisu 再吃焦糖伯爵茶布丁味道就顯得有點輕淡哈哈

美食必須慢慢細味才有意思,在這裡放慢腳步的品嚐佳餚令人滿足又放鬆~ 餐廳用了上乘食材,料理手藝功架十足,每道菜都嚐岀大廚的心思和誠意,這個價錢來說很值得,而且服務很貼心,是非常非常推薦的餐廳!
2018-06-11 18 瀏覽
銅鑼灣是美食集中地,無論中西日意韓樣樣都有齊,款式多選擇多,今日就同朋友去了這間主打意大利菜但融合了台灣的特色煮法及食材在內。主廚是台灣人,所以喜歡加些台灣元素在內,好似這個自家製桂圓紅棗包,焗得鬆脆,裏面加了些桂圓及紅棗,有點中式感。前菜是牛油果番茄雞胸肉配青醬,雞肉煮得嫩滑且不會太乾身,配上多汁的番茄及清新的牛油果,整體不油膩且清新,很適合夏天食。朋友的前菜是糖心蛋沙律、芝麻菜、巴馬火腿及蘆筍配青檸味沙律醬,巴馬火腿的咸味被青檸醬中和,沙律清新而且加了點辣椒仔,帶點辣味刺激感後又帶出甜椒的香甜,很有層次感。紅甜椒蕃茄湯裏面沒有加了大量的忌廉,主要都是由甜椒及番茄煮成,甜椒的香甜味中和番茄的酸味,兩者配搭適宜,食完感覺開胃,無飽膩感,自己乽可以返屋企試下煮,很適合大熱天時口淡淡用。主菜是煎海鱸配雜糧飯,雜糧包括了大麥,薏米、金菇及小元貝,健康又有淡淡的鮮味,而且口感煙韌有咬口,有點似某大牌子的燕麥飯,另外鱸魚煎得外皮香脆,裏面肉質雪白嫩滑,配上點檸檬汁,令魚肉味道提鮮。朋友的肉眼扒配紅酒汁,牛扒點了五成熟,煎得表面有焦香,裏面是粉色,但完全無血水,肉質嫩腍且肉汁豐富,旁邊還配上些蔬菜

朋友的肉眼扒配紅酒汁,牛扒點了五成熟,煎得表面有焦香,裏面是粉色,但完全無血水,肉質嫩腍且肉汁豐富,旁邊還配上些蔬菜。

最後甜品是Tiramisu,隨意切出來的Tiramisu味道一點也不普通,濃郁的酒香但又不會有濕,忌廉芝士濃稠度剛好,非常好味。

飲埋杯餐飲,十分滿足的一餐。
午餐
2018-06-10 16 瀏覽
Weekend 就想搵下新餐廳,兩口子拍下拖食餐飯♥️是日黎到銅鑼灣永光中心既意式餐廳,電梯開門就見到靚靚花牆🌹🌹餐廳環境優雅,坐下已令人感覺放鬆,忘記自己喺繁忙既銅鑼灣😌Set lunch 食物已定,只要按個人胃容量大小而order多少個course就可以了😉焗得熱熱既麵包配上好香既olive oil同vinegar👍🏼前菜揀左我至愛既zucchini想留肚食dessert, 就唔叫湯了,諗住試人地一口點知又飲唔停食得出好足料同好自家製既味道,絕對唔係好多cream打出來既湯呢炭燒黑毛豬,肉嫩味香,原來係慢煮多個鐘既效果樣子同味道唔成正比既tiramisu, 無兩個胃都會食唔停,驚喜🤩👏🏻好滿足既一餐呢,兩口子食完都覺得餐廳除左裝飾別緻外,廚師都好有心做每一道菜,以呢個價錢既set lunch, 我地都覺到好滿足呀,期待下一次再來食飯飲酒🍷
Weekend 就想搵下新餐廳,兩口子拍下拖食餐飯♥️

餐廳環境優雅,坐下已令人感覺放鬆,忘記自己喺繁忙既銅鑼灣😌

前菜揀左我至愛既zucchini

炭燒黑毛豬,肉嫩味香,原來係慢煮多個鐘既效果

2018-06-09 49 瀏覽
登龍街依棟永光中心都幾臥虎藏龍 之前試過幾間都冇失望!今次就試下21樓依間Bistroholic啦~餐廳細細,不過裝修都幾骨子,同埋播D歌都幾Match個氣氛,坐得舒服嘅!我地叫咗依個2人Set 不過嗰日咁岩牛肉賣哂 Staff都好好地話可以轉另一款Slow cook嘅豬畀我地(其實魚我都想試架 但同行友人話想食肉😂)首先係個麵包~ 都幾大份就連店員都提我地話之後仲有好多野食 唔駛勉強食哂😂但其實真係唔駛勉強 因為個包好好食!外脆內軟 仲要勁香麵包味 唔駛點個醋都好好食沙律加入咗台灣嘅烏魚子  勁有新鮮感以為個味會好Chinese 好唔夾沙律啦點知又意外地好Match!讚!跟住依味係我成餐最最最欣賞的明太子芝士蘑菇烤蛋!😍😍😍完全係集結哂所有我喜歡嘅食材於一身惹味嘅明太子蛋黃醬配埋D焗過都唔會乾身嘅蛋一齊食 簡直係天作之合呀~(真心 一D都冇誇張到 我覺得我自己一個都可以食哂成兜)黑松露蘑菇意大利飯上面嗰幾粒係燒過嘅雞髀菇嚟 中規中矩啦因為冇哂牛腿肉所以換咗依道慢煮嘅豬我自己覺得依道菜就最Fusion 睇佢個樣就覺得好似冇乜特別啦 但原來真係要食落先知驚喜!一啖咬落去比想像中腍 咸咸嘅

(其實魚我都想試架 但同行友人話想食肉😂)

首先係個麵包~ 都幾大份
就連店員都提我地話之後仲有好多野食 唔駛勉強食哂😂
但其實真係唔駛勉強 因為個包好好食!
外脆內軟 仲要勁香麵包味 唔駛點個醋都好好食
沙律加入咗台灣嘅烏魚子  勁有新鮮感
以為個味會好Chinese 好唔夾沙律啦
點知又意外地好Match!讚!
跟住依味係我成餐最最最欣賞的明太子芝士蘑菇烤蛋!😍😍😍
完全係集結哂所有我喜歡嘅食材於一身
(真心 一D都冇誇張到 我覺得我自己一個都可以食哂成兜)

黑松露蘑菇意大利飯
上面嗰幾粒係燒過嘅雞髀菇嚟 中規中矩啦
因為冇哂牛腿肉所以換咗依道慢煮嘅豬
我自己覺得依道菜就最Fusion
睇佢個樣就覺得好似冇乜特別啦 但原來真係要食落先知驚喜!
一啖咬落去比想像中腍 咸咸嘅味道又有少少似中式燒腩仔
配埋西式感覺嘅Jam一齊食 真係超特別!😍
最後仲有兩款甜品~
Earl grey tea布甸略嫌唔夠軟滑 好在有茶味搭救!
Tiramisu就夠哂濃厚Creamy 又唔會太甜 好食!
  • 明太子芝士蘑菇烤蛋
2018-06-09 51 瀏覽
呢晚黎到Bistroholic,為左試佢地個Tasting Menu。之前係$780 2位,咁橋今次諗住黎試就岩岩今晚轉左餐牌,而且貴左少少$820 2位,都試下啦,因為上次食完佢個A La Carte menu實在太驚艷!一直心掛掛!環境細細,好似食私房菜咁。A La Carte menu一啲都唔平,上次我地食左一個沙律,一碟意粉,一碟慢煮豬已經6百幾。點解上次無叫餐?因為Tasting Menu無signature Smoked Salad。今次叫餐有麵包跟埋,佢話係自家製麵包,而今次呢個係桂圓紅棗麵包。烤過先拎出黎,熱辣辣,個包甜甜地,配埋個自家製蕃茄紫薯醬,好好食呀!前菜有沙律,個名好長:冷漬茶葉鵪鶉蛋配炭烤蜂蜜醃火腿拌檸檬乾蔥些厘醋沙律。超好食!所有材料放埋一齊係夾既,茶葉鵪鶉蛋有茶味又夠入味,最得係個沙律醋,自家調配,每條菜都被沙律醋包住,食得出廚師既用心!呢個廚師整沙律真係有一手既!侍應仲話佢地用既係有機菜,所以啲菜特別新鮮!另一個前菜係:燒烤油封章魚配炸南瓜粟米糕拌青檸香茅塔塔醬。章魚鬚煮得尚算軟身,調味調得岩岩好,上面既火箭菜好新鮮好濃味,就咁食都好好食。塔塔醬食得出

環境細細,好似食私房菜咁。

桂圓紅棗麵包

冷漬茶葉鵪鶉蛋配炭烤蜂蜜腌火腿拌檸檬乾葱些厘醋沙律

另一個前菜係:燒烤油封章魚配炸南瓜粟米糕拌青檸香茅塔塔醬。章魚鬚煮得尚算軟身,調味調得岩岩好,上面既火箭菜好新鮮好濃味,就咁食都好好食。塔塔醬食得出係自家調配,真係食到淡淡既香茅味!
之後係是日餐湯:甜椒蕃茄湯。兩者味道好平均,但普通左啲,算合格既。
燒烤油封章魚配炸南瓜粟米糕拌青檸香茅塔塔醬/甜椒蕃茄湯

其中一個主菜係:手撕鴨腿肉醬扁平麵。好普通,普通到有啲失望。同上次個碟意粉真係無得比(等等先再講好食個碟)。
手撕鴨腿肉醬扁平麵

另一主菜係:啤酒燉豬臉頰配波羅門參芹菜泥。豬肉燉得夠淋,入哂味,好味既。連拌碟既菜都用心煮過!我地食到一件不漏。
啤酒燉豬臉頰配波羅門參芹菜泥

最後有兩個甜品:Chocolate Brownie & Traditional Tiramisu。個Brownie真係好普通,唔算好食。我對Tiramisu本來充滿期待,因為上一次佢話自已個Tiramisu整得好好食,但可惜唔係我杯茶。
Chocolate brownies / Tranditional Tiramisu

個Tasting Menu真係令我有啲失望既.....明明上次散叫真係好有驚喜,3樣都好好食.....
首先呢個煙燻沙律,用左蘋果木既煙煙燻住出嚟,係你面前打開個刻真係好香。食既時候,無論食菜定豬肉定風乾菠蘿,每一啖都充滿住蘋果木煙燻嘅香味!菜又新鮮,沙律汁又好味,總之真係好好味,食完心花怒放!
Fresh  Smoked  Confit  Matsusaka  Pork  Salad  with  Home  Dried  Fruit and Mixed Nut

呢個老虎蝦台灣椒意粉,個意粉汁整得好好食,蝦夠鮮甜,配上台灣辣椒酸酸辣辣,真係好特別好好食,好難得!
另外呢碟慢煮豬亦係高質素之作,成碟菜砌得好靚,塊豬慢煮完再煎香左表面先上碟,好淋好香口!直頭有5星級酒店既水準!
第一次食呢間小餐廳時真係好有驚喜,菜式可媲美五星級酒店餐廳,侍應話我知廚師係黎自台灣,之前任職於台灣高級餐廳及酒店,有豐富既經驗。
懷住滿滿期待再次光顧,試佢地既Tasting Menu,侍應話因爲A La Carte Menu 4,5個月先轉一次,老闆為左食客帶黎新鮮感,就設計左每月轉一次既Tasting Menu,但食完今次呢個Tasting Menu真係有啲失望....
呢間餐廳晚餐時間人唔多,坐得舒服既,服務好好,但價錢就一啲都唔平,下次都係食番A La Carte Menu好了。真係好好食!
冷漬茶葉鵪鶉蛋配炭烤蜂蜜腌火腿拌檸檬乾葱些厘醋沙律
燒烤油封章魚配炸南瓜粟米糕拌青檸香茅塔塔醬/甜椒蕃茄湯
啤酒燉豬臉頰配波羅門參芹菜泥
  • Spaghetti  Marinara  with  Tiger  Prawns  and  Taiwanese  Peeled  Jalapenos
前陣日子,有個朋友約左我食lunch,話想慢慢嘆茶吹水😌香港時下週末都好多人,真係唔知道去邊好。然後就搵到依間麻雀雖小 五臟俱全嘅意大利菜小店。好似係大城市入面,一個無人知嘅小城堡咁,裝飾得好靚好舒服😍立即心心眼少女心都岀曬嚟,係咁打卡☺️☺️時間尚早所以冇乜人,好開心好似包場咁😝😝 係是日lunch menu入面有分3/4/5個course,我地緊係揀最多個個啦🤤🤤雖然menu冇寫,但侍應都上左包比我地👍🏻焗熱左嘅提子包配黑醋加橄欖油,又脆又香,個味道好特別🤤 侍應仲好有心咁一碟碟介紹內容同解答我地嘅問題☺️依個係Chef’s special salad,個日岀左依碟冷盤。可能因為混合左台灣元素落意大利菜,有啲蜜棗加入cherry到,酸酸甜甜幾有口感!Sauteed Mushroom and Zucchini Warm Salad with Brandy😟雖然兩碟沙律啲材料係一樣嘅都係牛油果同爪,不過食落口感味道完全唔一樣!上一碟係醃漬過嘅比較甜,依一碟炒完明顯地硬啲脆啲,但都保持到鮮味🤓下面多左蘑菇,加左蒜去炒好重味但係我鐘意!湯都係睇個日發板,我好中意帶住驚喜去期待有咩菜式😛今次都冇失

湯都係睇個日發板,我好中意帶住驚喜去期待有咩菜式😛今次都冇失望,係蒜容西芹湯,無可否認,佢煮到個種香味岀嚟,但撇除左個陣腥味,連我唔好蒜嘅朋友都飲得津津有味🤣

Pan Fried Rib Eye Heart with Confit Garlic, Mashed Potato
依個大家要叫熟啲,因為冇諗過佢咁厚咁大份,有少少生,但肉汁都好濃好香😂 Mashed potato一定加左特別醬汁去攪,真係好好食!

因為我朋友特別好魚,所以就試左是日之選,菲律賓白魚 MahiMahi👍🏻👍🏻 不得了,果然好似侍應推介一樣 ,好嫩好香。佢仲有虎蝦,同佢淆出嚟嘅醬汁,好鮮好甜,同魚都好搭😝😝 下一次嚟都要繼續試佢啲特別菜式

品嘗完美食,我地就慢慢嘆,望住精美餐具覺得好高貴哦呵呵🤭 侍應都冇打擾我地

食埋依個好軟熟嘅tiramisu,我地就離開了
感覺上係城堡嘆完tea,過左個美好嘅時光☺️☺️下次可以帶更多姐妹上嚟,食住野影靚相打卡
2018-05-24
2018-06-09 14 瀏覽
又到轉工嘅季節,少不免有唔少嘅farewell lunch。特登係open rice做左啲功課,見呢一間餐廳嘅裝修別緻,就比一次機會佢😌Lunch set可以揀3-5個course,因為怕食太飽返到公司又眼訓,最後都係揀3個course算~首先係bell pepper cherry tomato soup,唔會太酸同太杰,少少酸又可以開下胃,係一個好好嘅選擇。另外都有配上烘熱嘅麵包,外脆內軟架,上面仲有啲olive添~Main course係chefs special紅酒燉牛肉加薯仔粉。牛肉好冧好入味,手工薯仔粉口感煙靭。雖然睇落份量唔大,但係的確係好夠食啊~非常飽肚!最後又點少得甜品呢~Tiramisu嘅咖啡同酒香都好濃郁,絕對唔馬虎~甜品又點少得配咖啡呢~咖啡回甘非常厲害,令我有點不習慣🤨呢間小店的確好用心,食物質素好,性價比高~絕對會再黎啊!睇下連餐巾都好用心架!

甜品又點少得配咖啡呢~咖啡回甘非常厲害,令我有點不習慣🤨

2018-06-07 17 瀏覽
老爸細佬週末各有節目,我跟媽媽撐枱腳,聽朋友說永光開了一間無論裝修和食物都好精緻的西餐廳,便去拜訪一下!裝修很girlie!有很多可愛的裝飾,餐紙都很女生!現在like他們的 fb可得到餐酒一杯!這款白酒偏甜有果香,很適合女生!餐包很鬆軟,裡面有點紅莓乾。油封墨魚配烏魚子 烤大蔥 焦糖青蘋果沙拉拌白葡萄醋橄欖油汁色彩繽紛的沙拉,味道很豐富,鹹香的烏魚子,軟稔的鮮墨魚,微酸的乾青蘋果,各有特色,清新味美!鐵鍋芝士蘑菇烤蛋拌炙烤明太子蛋黃醬媽媽很喜歡這個前菜,熱騰騰的鐵鍋帶來香噴噴的烤蛋,外邊微微焦脆的蛋餅,裡面好嫩滑,加上明太子,微鹹,整個味道相當配合!西芹蒜頭湯這個湯出奇地清甜,開頭還擔心西芹味會重草青味,廚師卻調較得相當好,互不嗆!剝皮辣椒虎蝦蕃茄意大利麵意大利麵軟硬適中,微辣的醬汁,很惹味!虎蝦很彈牙,確實新鮮!羊肚菌肉汁燉牛腿配炸粟米糕炸粟米糕很討我歡心!有點像薯餅,卻沒有薯餅的膩感!羊肚菌肉汁濃郁,牛腿比較紮實有咬口!Tiramisu甜品也不錯,Tiramisu充滿香濃的咖啡味伯爵茶焦糖奶凍很重伯爵茶香,也很滑,不會太甜,很好!整體來說,食物都充滿特色,味道也很好!

裝修很girlie!有很多可愛的裝飾,餐紙都很女生!

現在like他們的 fb可得到餐酒一杯!

這款白酒偏甜有果香,很適合女生!
餐包很鬆軟,裡面有點紅莓乾。

油封墨魚配烏魚子 烤大蔥 焦糖青蘋果沙拉拌白葡萄醋橄欖油汁

鐵鍋芝士蘑菇烤蛋拌炙烤明太子蛋黃醬

西芹蒜頭湯

剝皮辣椒虎蝦蕃茄意大利麵

意大利麵軟硬適中,微辣的醬汁,很惹味!
虎蝦很彈牙,確實新鮮!
羊肚菌肉汁燉牛腿配炸粟米糕

Tiramisu

甜品也不錯,Tiramisu充滿香濃的咖啡味
伯爵茶焦糖奶凍

很重伯爵茶香,也很滑,不會太甜,很好!
整體來說,食物都充滿特色,味道也很好!
2018-05-26
2018-06-06 21 瀏覽
第一次去一間自稱是意大利mix台灣菜的餐廳,真的很難想像是什麼,餐廳不很大,但卻有個頗大的意大利比薩斜塔做裝飾,走去拍個照呃like都幾好。點了個tasting set,由頭盤至甜品足有6道菜,再有餐前面包小食。面包都有點心思,加入了東方色彩的紅棗及桂圓,上枱時盛著面包的木碟子還是暖暖的。芝士蘑菇蛋餅,蛋面加了明太子蛋黃醬,材料雖簡單,但出來結果卻超…美…..味! 蛋餅充滿層次,外圍的是層層的香脆,中心的會較creamy,加上芝士明太子味道更濃郁。是日餐湯是蕃茄湯,添加了少量忌廉。黑松露蘑菇意大利飯,飯面加了三大粒厚切片的雞脾菇,真是好好味,咬開雞脾菇仍有汁液流出,內裡很腍很多汁,加了少少胡椒已很美味。意大利飯則每粒飯粒都沾滿了醬汁,有濃濃的黑松露香味。慢煮原切黑豚肉,黑豚肉慢煮足8小時,可令肉質熟透而又能保持著肉質嫩滑。最後的甜品有Tiramisu & 白爵茶布甸,Tiramisu超讚,很滑很軟綿綿及creamy,現在回想起都想多吃一客。

是日餐湯是蕃茄湯,添加了少量忌廉。
2018-06-05 17 瀏覽
✿╮❤╭✿ ✿雜感女生 好味日記✿ ˚*•✰。Bistroholic.小店大滋味。✰•*˚ ✿✿Dolce Vita @ 銅鑼灣✿✿ ❤餓底飯聚.食勻全世界❤ ❤吾係POL - Peggy On Line.Proof Of Life❤ ❤ 覓食樓上,總有驚喜 今次給我們遇上銅鑼灣的意大利的小鎮風情 Bistroholic 位於銅鑼灣登龍街,隱於鬧市,感覺很歐洲 設計有心思,打卡位明顯包括這個「比薩斜塔」 自家製麵包,新鮮出爐,香鬆可口 配上意大利醋汁,特別開胃 烏魚子乾沙律 驚喜十足!令朋友對烏魚子另眼相看! 意式風情的蔬菜沙律,配合香香的烏魚子乾 酸甜中帶鹹香,份外誘人! 明太子鐵板蛋餅 厚底又熱辣辣! 入口是非常香濃的蛋香,加上明太子的獨特香氣 豐富了蛋餅的滋味! 特色餐湯:甜椒蕃茄濃湯 味道特別,香滑濃郁,非常吸引! 晚餐有碗熱湯,勝卻小碟無數! 香煎鱸魚配忌廉蘑菇汁薏米飯 魚皮脆卜卜,做得剛剛好 而薏米飯充分吸收了忌廉蘑菇汁 嚼勁十足又夠滋味 剝皮辣椒虎蝦番茄義大利粉 三大隻鮮香大蝦,肉厚具彈性 配上香辣又帶甜味的剝皮辣椒 味道大滿足 甜

雜感女生 好味日記
˚*Bistroholic.小店大滋味。*˚
✿✿Dolce Vita @ 銅鑼灣✿✿
餓底飯聚.食勻全世界
吾係POL - Peggy On LineProof Of Life

覓食樓上,總有驚喜
今次給我們遇上銅鑼灣的意大利的小鎮風情
設計有心思,打卡位明顯包括這個「比薩斜塔」

自家製麵包,新鮮出爐,香鬆可口
配上意大利醋汁,特別開胃

烏魚子乾沙律
驚喜十足!令朋友對烏魚子另眼相看!
意式風情的蔬菜沙律,配合香香的烏魚子乾

酸甜中帶鹹香,份外誘人!

明太子鐵板蛋餅
厚底又熱辣辣!
入口是非常香濃的蛋香,加上明太子的獨特香氣
豐富了蛋餅的滋味!

特色餐湯:甜椒蕃茄濃湯
味道特別,香滑濃郁,非常吸引!

晚餐有碗熱湯,勝卻小碟無數!

香煎鱸魚配忌廉蘑菇汁薏米飯
魚皮脆卜卜,做得剛剛好
而薏米飯充分吸收了忌廉蘑菇汁

嚼勁十足又夠滋味

剝皮辣椒虎蝦番茄義大利粉
三大隻鮮香大蝦,肉厚具彈性
配上香辣又帶甜味的剝皮辣椒
味道大滿足

甜品tiramisu + 奶凍
2款甜品都令人滿意,特別是tiramisu

味道香濃正宗,應該令愛吃tiramisu的人士滿意

小評:
味道:★★★★☆
環境:★★★★☆
服務:★★★★☆
衛生:★★★★☆
抵食:★★★★☆
2018-06-04 22 瀏覽
星期日中午就吃好一些來到銅鑼灣這家樓上的西餐廳午餐有三個四個或五個course選擇裝潢很有心思到處是紅鶴的擺設餐具器皿等都走精品路線的我們就不客氣選擇了五個course廚師沙律賣相像件藝術品用上蜜餞釀在小蕃茄中味道有趣烤蘑菇配翠玉瓜香口惹味更有Sun dried tomoto調味果然不惜工本餐湯是這裡的招牌菜式蕃茄和各款椒類的混合體入口creamy微酸有餘韻我的主菜是慢煮西班牙黑豚配以用栗米打成的蓉果然是慢煮肉質很柔軟豬肉味濃脂肪位置更是絕品另外的主菜是烤海鱸魚配薏米金菇金菇惹米用pesto醬煮薏米用作配菜還是第一次見呢海鱸魚外皮煎得香脆內裡竟出奇地柔軟據說這裡的甜品更是其自信作意大利芝士餅賣相非常手工蛋糕質感跟坊間不同口感柔軟入口格外creamy酒味也不會太濃烈絕對是完美的終結
星期日中午就吃好一些
來到銅鑼灣這家樓上的西餐廳