2008-05-10 11 瀏覽
20080508舊同事幫忙搜集了不少7-11貼紙,沿著扶手電梯一路上來,一面取貼紙,一面與她們共進午餐。這間店在這裏也有些時日了,餐牌的格式沒變,午市時還是有午餐與意粉餐兩大類選擇,不過就一律比以前加價10元,目前大勢所趨是一個原因,可能也與環境改善有關吧,紅磚配上印象派的畫作,有些歐陸小鎮餐廳的味道:)餐前有外脆內軟的熱熱法包配牛油、煙鴨胸生菜沙律以及甘筍湯,平心而論,連賣相與餐具也比以前精緻了:)份量稍小,剛好醒胃。三個人叫了煎三文魚餐,有薯蓉、焗菜,很飽肚,另有兩個同事選了煙三文魚天使面,據說味道都不錯。意粉餐可以自選一款意粉、一款醬汁以及一葷一素的配料,算是有誠意的菜單。我選了三色椒蟹肉番茄汁長通粉,新鮮製作,不鹹不膩,令人滿意。餐後甜品是香蕉核桃蛋糕,另外有啡茶相送,冰水任加,收這樣的價錢,算是沒有欺場。
20080508

2008-05-02 2 瀏覽
我第1次黎係情人節黎食飯.waiters既服務真係100分.你可以book枱既時候同佢地要求特別服務.eg.係碟上面用朱古力o支字,係特別既時候送上蛋糕...佢地真係會一一做到.環境方面好warm.我提議X'mas既時候黎.因為佢地用左紅磚做牆.X'mas黎真係好好氣氛!食物方面我特別推介佢地既意大利飯.我食過3次啦.口感一流之外.味道都係一流!其他食物都好好味.價錢都非常合理!男朋友可以考慮下帶女朋友黎食飯.
我第1次黎係情人節黎食飯.
waiters既服務真係100分.
你可以book枱既時候同佢地要求特別服務.
eg.係碟上面用朱古力o支字,係特別既時候送上蛋糕...
佢地真係會一一做到.
環境方面好warm.我提議X'mas既時候黎.
因為佢地用左紅磚做牆.X'mas黎真係好好氣氛!
食物方面我特別推介佢地既意大利飯.
我食過3次啦.口感一流之外.味道都係一流!
其他食物都好好味.
價錢都非常合理!
男朋友可以考慮下帶女朋友黎食飯.
  • 意大利飯
2008-04-11 10 瀏覽
有次男朋友話去soho區食法國菜,於是喺呢個網頁揾咗幾間俾我揀,我見到其他評家影出嚟啲相,餐廳情調同埋食物都好似唔錯,幾吸引,又見到人地寫有"黑松露忌廉湯"同甜品有"心太軟",於是決定試試呢間。我地book咗枱,入到去燈光好暗,情調好好,我地2個人,居然俾張4人枱我地坐,啲櫈都大張舒服,整體環境唔錯。打開餐牌,有啲失望,因為無咗我想食ge黑松露湯同埋心太軟,我諗佢係定時會轉吓餐牌ge野食架。先嚟ge係麵包,好脆,但舊牛油就好硬,好難搽;我地叫咗2個set,一個set揀咗煙三文魚凱撒沙律,平時我係唔食煙三文魚架,但呢個我居然食,而且成個凱撒沙律味道都醒胃;另一個我唔記得咗係咩。跟住我地揀咗一個南瓜湯同埋洋蔥湯,南瓜湯當然好味,唔會太"傑",洋蔥湯就普通咗啲...主菜揀咗銀雪魚同埋西冷扒(5成熟),先講個銀雪魚,塊魚煎得好香,啲魚好滑,又唔腥,佢個汁入面有啲杏脯肉,少少甜酸咁,令個銀雪魚唔會因為白汁而變得太"溜"。至於西冷扒,雖然叫咗5成熟,但佢做得都唔太生,唔會話好多血水(所以中意食生啲ge朋友,千祈唔好叫7成熟啦,否則會好熟),個扒好有牛味,肉質彈牙,不過份量就少咗啲。甜品揀咗個藍梅梳

甜品揀咗個藍梅梳乎里同埋蕉糖布甸,梳乎里係好正宗嗰隻,一食落口就變晒泡嗰啲口感,幾得意;蕉糖布甸就牛油味好香,塊蕉糖非常薄,有技巧,唔會太甜,正!!

到咗餐飲,諗住無乜特別架啦,但嚟到西餐廳,緊係試吓咖啡啦,於是就咁叫咗熱杯咖啡,男朋友就凍檸水。但估唔到佢杯普通ge咖啡咁正,我平時都有飲開咖啡ge習慣,雖然唔太識品評咖啡,但覺得佢個咖啡真係好好味,侍應只俾咗少少奶,加咗入咖啡後,一飲落口係好滑ge奶味,隨後有陣好香ge咖啡味留喺口度,我真係無飲過咁好味ge咖啡,當時好有衝動問個侍應係咩咖啡嚟,點解可以沖到咁特別ge味道...可惜最後都無問到。

用二百幾蚊可以喺soho區食到一餐法國菜真係算抵食,而且味道又好好,我下次一定會再去,同埋要問埋個侍應佢地嗰啲係咩咖啡!!

銀雪魚
西冷扒
2008-03-14 2 瀏覽
環境很好,野食也很好。第一次來,原來soho區有0甘多特色餐廳。我地坐裏面,紅磚牆,有幾盤flower pots,窗口透點光入來,2個人我地坐4人台,台與台之間空間夠,不會太貼近旁邊食客,感覺好舒服。有3款套餐,from $88- $135。這裏套餐有頭盤+湯(不是2選1啊!)+主菜+甜品+餐茶。我要了田螺和南瓜湯,有french bread跟,很新鮮,雖則知道會好飽,但我3件飽都食灑,因為是在太好食了,個crust好脆,飽心好軟。主菜:朋友介紹食牛,我要了牛柳,雖則我話要medium rare,但上臺就系medium well,可能服務生聽錯吧。不過,件牛柳真的很好食,肉不會太un也不會太淋。系我向香港以來食到最好食的牛扒。昨日在IFC食的那塊(價錢貴一倍呢)也不夠這兒的好食。甜品cream brulee 同餐茶capuccino:一般

2008-03-11 4 瀏覽
中午, 不需book, walk in 有位叫了set lunch, 有湯(小杯豆湯,ok), 雞肉沙拉(ok), 3片法包(good), main 就係牛扒(ok), 甜品係朱古力cake(好味), 最後有drink坐就好舒服, 亦吾嘈, 中環soho區$88加一lunch來說差不多
中午, 不需book, walk in 有位
2008-03-08 1 瀏覽
Last Saturday I came to Lai Kwai Fong for lunch, first time to this restaurant. The price and food are undervalued, especially the dessert platter, if you like dessert. Spend HK$98-118 +10% service charges. This is good to go again.Starter with soup of the day, home made creamy soup, salad with toasted fish roll. (French bread is crunch)I had a Rid-eyes, the taste is good, meal is fine. Dessert platter - Chocolate truffle acompany with mousse.
This is good to go again.

2008-02-21 8 瀏覽
放完個悠長假期, 對什麼事情都提不起勁。當生日的小姐們為了我荷包著想, 挑了這家有鵝肝吃的平價"法國菜", 明知這集團素質麻麻, 也懶得去想, 有得吃便是。入到去, 揭開那毫無誠意的彩色printer紙餐牌, 求其選幾個set。老實說, 當我見到那張餐牌, 以及那些指定套餐, 心已涼了半截。最好吃的, 莫過於其餐前法包。外脆內軟, 重麵粉香, 是坊間質素算高水平的。餐前小吃的鵝肝煎得算香脆又不老, 稍嫌鵝肝本身的油香不足, 但以八十元來說已是可接受水平了。生牛肉片味道麻麻, 本人就不太喜歡此味。湯要了法國洋蔥湯及大蝦蟹籽濃湯, 前者是好HONGKONGESE的湯水, 不好吃, 後者味道杰而不濃, 咬到粒粒蟹籽, 比洋蔥的好, 卻又稱不上好。主菜的羊架是分開3件煎的, 要MEDIUM RARE, 可是出來變了全白的肉。要求侍應換過碟, 其中一位女士放唔切舊羊架俾佢收走, 所以侍應只收走2件, 而換出來的, 都只是兩件而不是三件。此舉令我的女朋友很不滿, 而此餐廳也確實太小家子氣了。第二客主菜的肉眼扒也出現白肉現象, 看來那位燒扒的著實要檢討一下。第三客主菜的鴨脾伴那怪味的汁, 沒有鴨腿應

第三客主菜的鴨脾伴那怪味的汁, 沒有鴨腿應有的咸香, 只靠吃SAUCE的味, 也不好吃。

最要檢討的是其伴碟菜, 分別為炸乾了的芋頭, 節瓜段及紅蘿蔔。想請問有無人會吃光光這些伴碟的? 試吃過節瓜, 是很難吃的。樣又醜又煮得難吃, 簡直是浪費食物!

叫了智利的HOUSE WINE一支, 算易入口, 不錯。

整體而言感覺是很差很差, 生日蛋糕在沒收到通知時送來, CANDLES也求其點左就算, 總之感覺是很不受尊重的趕收工格。

埋單1313, 真係一D都唔值得!下次真係唔懶得, 唔想再貼錢買難受。
2008-02-18 7 瀏覽
for 1st timer, try the set menu. it's good for the price.
2008-02-18 4 瀏覽
長途沉悶的巴士 突出籌備已久的驚喜走遍無名的街角只為餐館美食的風味餐廳懷舊的石壁 無聲刻劃完美氣氛桌上柔弱的燭燈 足夠加暖室內氣溫旁人呆悶的新聞 無礙主角嘗菜天份身邊禮貌的侍應 獻上祝福美味甜品長長電梯可否直達天國陳年石街給妳意外收穫一朵金花獲贈金花一箔平靜夜晚祝妳生日快樂
長途沉悶的巴士

陳年石街給妳意外收穫

一朵金花獲贈金花一箔

平靜夜晚祝妳生日快樂

2008-02-17 20 瀏覽
兩三年前曾來, 當時它仍不是大集團呢, 留下極佳印象, 尤其是鵝肝和法式燉蛋. 這夜和友人晚上9時許才抵達, 又沒有訂位. 留了電話, 終於在街上蹓躂了10分鐘他們才致電給我們說有枱.這裏有3道/4道菜晚餐(頭盤/湯/主菜/甜品), 又有二人套餐(即是晚我們所點的), 當然也可散點. 全部菜和價錢已陳列在門前, 令人更有預算.環境有點浪漫, 但食客多而嘈雜, 像酒樓一樣, 和昏暗的環境不配. 當然我寧願氣氛更開懷輕鬆一點(法國也有熱鬧的餐廳的!). 年輕夥計服務態度良好, 上菜速度適中(吃完一道隔一會再上一道), 又殷勤為我們加調味料, 不斷更換餐具以配合不同食物, 所以我們給小費也特別慷慨.我想2人套餐集合了這餐廳最佳的食物罷. 先來麪包, 外脆內軟, 直徑有壹元硬幣大, 一小節一小節的, 我忍不住來了5塊. 白酒煮蜆(12隻)很大但出奇嫩滑, 可惜有沙, 那清汁有酒和香草的香味, 但又微酸, 我們都喝光了. 三文魚沙律那些沙律醬酸酸甜甜的, 平均分佈在每塊生菜葉上, 不愛沙律的我也如風卷殘雲地吃光. 龍蝦湯有龍蝦肉, 夠濃, 可惜質地不夠稠. 鵝肝小小一塊配以黑醋汁, 有點鵝的酥羶

我想2人套餐集合了這餐廳最佳的食物罷. 先來麪包, 外脆內軟, 直徑有壹元硬幣大, 一小節一小節的, 我忍不住來了5塊. 白酒煮蜆(12隻)很大但出奇嫩滑, 可惜有沙, 那清汁有酒和香草的香味, 但又微酸, 我們都喝光了. 三文魚沙律那些沙律醬酸酸甜甜的, 平均分佈在每塊生菜葉上, 不愛沙律的我也如風卷殘雲地吃光. 龍蝦湯有龍蝦肉, 夠濃, 可惜質地不夠稠. 鵝肝小小一塊配以黑醋汁, 有點鵝的酥羶味, 且皮不夠脆, 有點退步, 但仍非常香軟, 配菜是沙律, 也被吃光.

中段來了青檸雪芭, 真奇怪, 我想是開胃吧, 因為我已大半飽了. 主菜點了龍蝦麪和牛扒. 前者有極多龍蝦肉(連殼), 分量足, 可惜磨菇分泌的汁液把計都弄稀了. 不過仍很美味. 牛扒一大塊配以蕃茄矮瓜等配菜, 配菜尚可, 4成熟的牛扒很軟很多汁, 配以法式芥茉, 是上等貨色. 最後是著名的甜點朱古力心太軟和焦糖燉蛋, 前者是我近年吃過最完美的甜點, 我強力推介! 後者似有退步, 蛋味太重而不夠"忌廉", 但當然仍很好吃. 最後是茶啡.

結論: 索價比高, 當然食物還有改進的空間, 但我仍給予高分. 還有很多款式未試, 希望能多點來, 絕對會推介給友人或宴請友人來.

2008-01-30 8 瀏覽
食左個SET DINNER, 如下:1)炸面包小食--OK2)法國田螺--比較乾身3)豆湯--幾濃幾香4)雪芭--好清爽5)鴨腿--香口肥美6)心太軟--OK三條友開左支最平既紅酒(新世界)SERVE我地個女服務生好kawaii~~套制服好正~~
食左個SET DINNER, 如下:

1)炸面包小食--OK

2)法國田螺--比較乾身

3)豆湯--幾濃幾香

4)雪芭--好清爽

5)鴨腿--香口肥美

6)心太軟--OK

三條友開左支最平既紅酒(新世界)

SERVE我地個女服務生好kawaii~~套制服好正~~

2008-01-11 2 瀏覽
食物同服務態度都唔錯!不過個感覺有d唔係幾對路囉...哈哈,睇到個menu入面用word 整o既設計真係有點茶餐\廳感覺. 重有個環境, 坐入面真係好好多o既. 不過唔知點解, 都係無咩外國feel...好似o係soho o既一間香港式法國餐\廳.
食物同服務態度都唔錯!

不過個感覺有d唔係幾對路囉...
好似o係soho o既一間香港式法國餐\廳.
2008-01-01 5 瀏覽
fully book,所以連corridor都要被安排坐位,起初我們便是那麼不幸...朋友向waitress建議廳內的桌子,但被reject..過了數分鐘愈想愈不值,我便向manager建議多次,幸好今次成功,環境完全不同...氣氛好好多...頭盆是大蝦牛油果沙律,不算差牛油果不會太有牛油果味,反而感覺好一點.法式麵包及不易溶的牛油不錯!黑松露忌廉湯很香,很滑,不太滯!鵝肝是令人失望的..外脆但內不算太軟...羊架有點羶味..正...dessert的chocolate fudge cake,tiramisu ok...interior design確是不錯!
2007-12-03 5 瀏覽
男朋友帶我黎呢度食飯慶祝生日, 入到去見到間餐廳氣氛唔錯, 不過我地坐既位置就唔係咁好啦, 係路邊既餐, 如果可以再坐入d會好d, 入面d既環境仲好~我地order左個2人套餐, 套餐包括白酒煮蜆, 煙三文魚沙律, 龍蝦湯, 黑醋汁煎鵝肝, 青檸雪芭,龍蝦天使麵, 銀鱈魚扒, 甜品係朱古力心太軟蛋糕同法式焦糖布丁另外仲有餐飲白酒煮蜆: 覺得呢個菜無咩特別, 唔係話特別好食, 但係都ok既, 如果轉藍貝應該會好食d沙律: 三文魚ok, 幾新鮮, 個汁好好味, 酸酸甜甜, 好開胃湯: 我個人認為就鹹左d, 而d龍蝦肉就無味既, 個湯都幾一般, 但係d麵包就好好味, 外脆內軟, 攪到我食唔停口, 如果唔係男朋友制止我, 我一定淨係食包就飽啦XD鵝肝: 鵝肝煎得幾香口, 入口都有外脆內軟既口感, 個汁同鵝肝好夾, 而且仲可以減少左鵝肝既肥膩感, 我覺得再多返少少汁會好d, 整體都唔錯, 但係唯一有少少問題既就係鵝肝有根青檸雪芭: 佢黎得好0岩時候, 我已經有d飽飽滯滯, 食完佢就好d, 唔係就一定食唔落之後既野銀鱈魚扒: 呢個ok呀, 幾好食, 雖然有少少腥, 但佩埋個汁就無咁覺, 其實可以揀

銀鱈魚扒: 呢個ok呀, 幾好食, 雖然有少少腥, 但佩埋個汁就無咁覺, 其實可以揀三文魚既, 不過我唔太鐘意食熟既三文魚同埋怕腥所以唔叫

龍蝦天使麵: 呢個唔係咁好食, d龍蝦肉好明顯就唔係新鮮既, 鞋烚烚, 個天使麵都一般, 可以因為佢呢度同龍蝦有關既野都唔太好食

古力心太軟蛋糕同法式焦糖布丁: 兩樣都無點食到, 因為男朋友預先拎左我鐘意食既mud cake去, 而且已經好飽, 不過我同男朋友都覺得甜品一般, 唔係特別好食

食完麵之後, 男朋友想扮去廁所叫人拎蛋糕出黎既, 點知呢度既人好細心, 拎蛋糕出黎既時間好夾, 所以男朋友起身無耐就返埋位了, 我仲唔知咩事XD
因為我地無帶相機, 電話又影極都唔清, waitress(好似叫小丸)仲好好人咁拎佢部電話幫我地影, 影完一張又一張, 之後sd返d相俾我地=]

而個男經理既態度都好好, 對我地提出既疑問都一一細心解答, 之後佢仲free左我地個蛋糕既$$, 因為呢度拎蛋糕黎係要額外收錢, 好似係$100左右

不過男朋友話下晝拎蛋糕黎既時候就受到個waiter既不禮貌對待, 男朋友仲話好有俾人睇唔起既感覺, 但好彩夜晚食飯就完全無咁既感覺, 仲好開心添~
記得第一次嘗這間法式餐廳小店是老公的生日,當日警務處長李明逵就坐在我們附近,轉眼間已經是約2年前的事了,之後也經常幫陣這間法式餐廳小店,到現在已經到過無數次了。原本今天打算到Troi's食龍蝦大餐的,因為聽說那兒的龍蝦很有名堂,到達時發現已經結業了,真的很失望,於是便決定計晝更改,當然是選擇一間大家喜愛而又熟識的餐廳。坐下來後便order了三個二人套餐,套餐包括白酒煮大蜆、煙三文魚沙律、蟹子鮮蝦濃湯、黑醋汁鵝肝、青檸雪芭、龍蝦天使麵/三文魚式/銀鱈魚扒、朱古力心太軟蛋糕/法式焦糖布丁和凍飲品先說說白酒煮大蜆: 白酒只是用來掉出蜆肉的鮮味,感覺到蜆肉在口腔內必出很豐富的蜆肉汁及少許的海水味。煙三文魚沙律:新鮮爽口的蔬菜配上煙過的三文魚那會有不好吃呢?吃過了中環錦錦鋰日本迴轉壽司的勁鹹勁酸的沙律,你會更加珍識眼前那碟沙律。蟹子鮮蝦濃湯:不會偏鹹,帶有龍蝦味的精華配上蝦子是廚師聰明的做法。食客不單嘗到湯汁內的龍蝦味,還可嘗到蝦子的咬口,豐富了食客的口感。但略嫌湯內的龍蝦肉可能Boil過的關係,所以沒有了味道,建議不下龍蝦肉於湯內為佳。黑醋汁鵝肝:非常好味,是我到過N次之中最棒的一次,外脆內軟

黑醋汁鵝肝:非常好味,是我到過N次之中最棒的一次,外脆內軟,內裏不完全熟透的質感很棒,再配上黑醋汁讓它中和鵝肝的油感。不是每一次都能吃到此水準之作,倒要靠些運氣,希望廚師多加注意。

青檸雪芭:非常好!不會過甜,孫孫地之如,又有青檸味,每啖吃落口康都感覺清新。這個菜式很明顯是用來中和了鵝肝的油膩感。

龍蝦天使麵:龍蝦是雪藏貨,每次吃都是沒鮮味,像死龍蝦的味道,零可order三文魚扒/銀鱈魚扒,味道合到好處,沒弄至過了火喉,有它應有的三文魚和銀鱈魚味又香又唔乾又唔鞋。

朱古力心太軟蛋糕/法式焦糖布丁:用spoon把心太軟蛋糕的中間分開,香濃杰杰的深啡色朱古力便會從中間的蛋糕流出,不會太甜,蛋糕上還灑上糖霜粉,這個朱古力心太軟蛋糕每一次都質數懚定。

最後,希望餐廳負責人和廚師願意花多些心思或設計多點法国菜、多些轉換套餐款式,因為此套餐已經吃了幾年,食物需好,但新鮮感及多些套餐選擇同樣重要。