2020-05-15 801 瀏覽
一入到去一名疑店長嘅靚仔就向我哋大推薦佢哋嘅蔬菜flatbread Impossible quesadilla ,係由impossible meat製成,強調口感似食緊肉多過似食菜,仲叫我哋唔好食pizza試下新嘢喎,OK我都未見過會有人咁樣叫啲客唔好試佢啲嘢食。餅皮入面應該係夾雜咗唔同嘅豆,唔講真係唔知原來淨係食緊蔬菜,因為佢連肉類特有嘅咬感都做到出嚟,值得一試。另外無論係佢嘅egg benidict Eggs Royale 同埋鐵鍋 pancake Smoked Salmon Skillet Pancake都好好食,不過嫌佢pancake太細唔夠喉呀!最後,非常適合港女打卡嘅肥胖朱古力棉花糖夾脆餅 Sizzling S’Mores 20 mins係極fat,我個螞蟻朋友食得好enjoy ,我就食一兩塊餅已經夠哂。整個用餐過程店長哥哥都成日走嚟問我哋食成點,其他店員姐姐又好主動幫我哋收嘢加水之類,淨係食物質素同服務態度都已經值得再訪。
Impossible quesadilla

Eggs Royale
Smoked Salmon Skillet Pancake
Sizzling S’Mores 20 mins
2020-05-11 517 瀏覽
去brick lane gallery打卡day📸 今次係食eggs benedict😛.想講既係夜晚都較到燈光微暗 都幾適合傾計 坐得舒服同食物唔錯☺️ ..Classic Eggs Benedict ($98)原來Eggs Benedict 都算係呢度既招牌菜!🐣🐣 好開胃同一切開就流心好勁🤪 咁signature 既all day breakfast 同eggs benedict都試左✅開心~夜市時段其實可以order cocktail🍸🍹但我地就冇叫了~都係想試返cafe本身有既野多d😝咖啡拉花好靚!
[尖沙咀☕ 文青cafe]
Classic Eggs Benedict ($98)

2020-05-07 366 瀏覽
放假天氣好,出外走動鬆一鬆。肚餓當然要吃東西喇~~~這間餐廳的位置較偏僻,不在大街上,給人寧願的享受西餐或靜靜的摸杯底。為了極大致的儲值,計過度過,單點了以下均衡又飽肚,但不會感到滯的食品:凱撒沙律(加配煙三文魚)材料與平時食開的無異,只少了煙肉脆粒,對我來說可有可無,沒有減分。反而醬汁用了牛油果口味,感覺上有傳統凱撒沙律的口感及醬汁味道,牛油果沒有太濃烈,可以當作少許的點綴,不是太吃得出來。配上這個醬汁,令沙律感覺清新一點,沒有之前吃過因為醬汁太濃烈或稠而令食材原味消失,也沒有感覺飽滯膩口。火箭菜蕃茄薄餅(Flatbread Margarita)不似一個圓簿餅,但切開了四件上板。最原始口味的簿餅,其實最考功夫。這個簿餅略嫌太少蕃茄味,少了點蕃茄的酸味中和芝士的膩感。火箭菜本身偏苦澀,不會令芝士的膩味被沖走,因而令三種食材不能融合,味道變得普通。整體不過不失,可以入口的。薰衣草檸檬蛋糕這個甜品有點怪怪的。白朱古力的裝飾,已製成的味道,不計數。外皮雖然是紫色,但沒有好濃的薰衣草味,可以說是沒有。內裡是忌廉加普通海棉蛋糕。如果海棉蛋糕是檸檬味的話,抱歉真的吃不出來。整個味道只有忌廉同白朱古
放假天氣好,出外走動鬆一鬆。肚餓當然要吃東西喇~~~

煙三文魚凱撒沙律

凱撒沙律(加配煙三文魚)

Flatbread Margarita

火箭菜蕃茄薄餅(Flatbread Margarita)
不似一個圓簿餅,但切開了四件上板。

Lavender Lemon Cake

薰衣草檸檬蛋糕
這個甜品有點怪怪的。
白朱古力的裝飾,已製成的味道,不計數。
外皮雖然是紫色,但沒有好濃的薰衣草味,可以說是沒有。內裡是忌廉加普通海棉蛋糕。如果海棉蛋糕是檸檬味的話,抱歉真的吃不出來。整個味道只有忌廉同白朱古力味,其餘的真的吃不到味道。

Passion-fruit Lemonade

薑黃百香果檸檬梳打(Passion fruit lemonade)
利申,這是凍飲,只是本人飲不下冰
這杯飲品不錯,有百香果味道,不過不似鮮榨。幸好有梳打水溝淡了百香果過甜的味道,很好喝。
(喝到一半,店員還擔心飲品不夠,主動想把飲品加味,但我覺得足夠而婉拒了。)
2020-05-07
煙三文魚凱撒沙律
Flatbread Margarita
Passion-fruit Lemonade
  • 凱撒沙律
2020-04-27 423 瀏覽
滿心歡喜 同朋友仔去食餐飯 但失望收場我地叫左2個set 加 1個沙津首先 頭盤有肉丸:肉丸好鞋無味 一咬就散 沙律:好似用超市買既一包包既菜包 主菜燒春雞:無味 一d鹹味都無 好似白烚咁海鮮意粉:海鮮無味 麵正常甜品:可能生意唔好 只有3款選擇 要左檸檬蛋糕同朱古力蛋糕 朱古力蛋糕好硬 硬到起沙 賣單 $862 真係好唔值 無下次
滿心歡喜 同朋友仔去食餐飯
賣單 $862
真係好唔值 無下次

2020-04-27
2020-04-02 4197 瀏覽
雖然咁樣講可能會俾人打,但有時真係覺得尖沙咀係食物沙漠,有一種食嚟食去都係果幾間嘅感覺🙈今次又想搵間黃cafe食個lunch,hea番個下晝。決定試吓 bricklane_hk 先!整體來講,食物質素屬於普通,勝在環境夠大夠靜,又唔太多人,可以係到做下野,又或者同朋友傾吓計過一個下晝都得~.have tried almost all the (yellow) cafes & resto in tst 😆 starting to run out of options 🤣 but decided to give bricklane_hk a try 👍 in terms of food quality, its pretty average! but it is a pretty good place to chill & catch up with a friend 😊 overall, its not bad 😆 i might come here again to try some of their other more unique dishes!.𝐒𝐡𝐫𝐢𝐦𝐩 𝐅𝐞𝐭𝐭𝐮𝐜𝐜𝐢𝐧

𝐒𝐡𝐫𝐢𝐦𝐩 𝐅𝐞𝐭𝐭𝐮𝐜𝐜𝐢𝐧𝐞 $𝟏𝟎𝟖 😋😋
呢個係lunch set呢嘅,有沙律有湯有嘢飲包埋,價錢都算幾合理。雖然沙律就普通,但clam chowder反而有驚喜,唔錯!
Pasta煮得啱啱好,有al dente嘅口感。用嘅係cream pesto醬汁,但pesto味唔會話太重,反而覺得味道唔係好夠。
細細隻嘅急凍蝦份量都算合理,整體唔錯嘅😌
𝐕𝐞𝐠𝐠𝐢𝐞 𝐏𝐞𝐧𝐧𝐞

𝐕𝐞𝐠𝐠𝐢𝐞 𝐏𝐞𝐧𝐧𝐞 $𝟖𝟖 😋
呢個都係lunch set,$88都算幾抵食。不過一分錢一分貨啦,個人覺得呢個pasta就正正常常,冇乜特別。literally係將啲長通粉、西蘭花同椰菜花撈埋一齊焗。芝士控應該會幾鍾意,因為芝士嘅份量真係好多,焗到啱啱好有拉絲嘅效果~

𝐑𝐞𝐝 𝐕𝐞𝐥𝐯𝐞𝐭 𝐂𝐚𝐤𝐞 $𝟒𝟖 😋😋
lunch set加$30就可以加個蛋糕做甜品
red velvet cake分咗兩層,每一層中間都會有啲cream cheese,而cream cheese嘅口感都幾特別,有少少好似食緊啫喱嘅感覺。
呢個cake味道其實唔錯嘅,不過份量真係有啲失望,幾啖就食晒嘅感覺。
𝐂𝐡𝐨𝐜𝐨𝐥𝐚𝐭𝐞 𝐓𝐨𝐫𝐭𝐞

𝐂𝐡𝐨𝐜𝐨𝐥𝐚𝐭𝐞 𝐓𝐨𝐫𝐭𝐞
𝐂𝐡𝐨𝐜𝐨𝐥𝐚𝐭𝐞 𝐓𝐨𝐫𝐭𝐞 $𝟓𝟒 😋
雖然呢個朱古力蛋糕份量就合理返少少,不過味道同口感都算普通。朱古力味唔算太濃郁,而且食落仲有少少硬同埋太乾。
𝐁𝐫𝐢𝐜𝐤 𝐋𝐚𝐧𝐞 bricklane_hk
2020-03-23 644 瀏覽
最近日日戴口罩,好少出街食飯,但係好朋友點都要見下面第一次嚟呢度食飯,一入門口已經聽到親切嘅招呼,staff好溫柔又有禮貌。三個女仔樣樣都想試吓食,所以叫咗薄餅、漢堡薯條同埋意粉🍝。食物嘅質素唔錯,份量亦都適中,喺度聚會係一個不錯的選擇!
最近日日戴口罩,好少出街食飯,但係好朋友點都要見下面

2020-02-07
2020-03-22 437 瀏覽
All day breakfast 😍好豐富 有薯餅 炒滑蛋 煙肉 雞肉腸 煙三文魚 茄汁豆 好滿足 嘆埋杯 棉花糖咖啡 棉花糖咖啡直頭先岩哂少女 甜甜的 帶有微微咖啡味 好chill 既lunch 加埋 英倫風既環境 令人感覺置身於外國打卡一流輕輕鬆鬆 過美好既一日
All day breakfast 😍
加埋 英倫風既環境 令人感覺置身於外國
打卡一流
輕輕鬆鬆 過美好既一日

2020-03-14 482 瀏覽
<美味西餐 bar 😍>呢間 bricklane係 tst棉登徑入面一間西餐 bar . 環境舒服 燈光帶 d幽暗 幾啱朋友飲杯野食下西餐傾下計👍🏻 食物有 allday意粉 burger班戟等等 應有盡有 食物質素高 值得一試!🍴焦糖香蕉脆煙肉熱鍋班戟 88 蚊🍌🥓第一次食又咸又甜既班戟 但估唔到甘 match 😂 熱鍋放住班戟 望落特別吸引 . 底層既班戟皮好夠焦香 口感軟淋 上面既香蕉暖暖地 配埋焦糖醬更香甜🍌估唔到咸煙肉 🐷夠薄身 同甜香蕉口感同味道都夠 match十分特別🍴薯條配黑松露蛋皇醬78 蚊🥔🥚薯條即叫即炸 幼身得黎夠香脆薯味香🔥 點茄汁當然正 但黑松露蛋皇醬都好好味 夠飽滿 蛋皇味香🍄 襯啤酒正🍴煙三文魚蝴蝶粉 168 蚊🍝Present得好靚既意粉 煙三文魚夠大件 凍食令到三文魚味更香濃🐟 蝴蝶粉幾厚身 大細適中 佢本身清清地 加埋紫洋葱 青同黑欖檻 紅椒乾🌶️ 全部都係天然野 令蝴蝶粉食落好 fresh好味😆🍴焗豬肋骨配脆魷魚鬚 208 蚊🐷🦑勁邪惡既配搭😈 魷魚鬚 炸得夠香脆 因為本身新鮮 所以十分彈牙 味道香濃 而豬肋骨 佢個甜酸汁好香濃
<美味西餐 bar 😍>

🍴焦糖香蕉脆煙肉熱鍋班戟 88 蚊🍌🥓

🍴薯條配黑松露蛋皇醬78 蚊🥔🥚

🍴煙三文魚蝴蝶粉 168 蚊🍝

🍴焗豬肋骨配脆魷魚鬚 208 蚊🐷🦑
勁邪惡既配搭😈 魷魚鬚 炸得夠香脆 因為本身新鮮 所以十分彈牙 味道香濃 而豬肋骨 佢個甜酸汁好香濃開胃 而且十分入味🐽 豬肋骨肉質煙靭 近骨位帶 d彈牙口感好好正
#魷魚鬚 #豬肋骨 #煙三文魚 #蝴蝶粉 #薯條 #焦糖 #香蕉 #煙肉 #班戟

Score 平均分 <8/10>
Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
BRICK LANE GALLERY
尖沙咀棉登徑17至23 號地下
~~~~~~~~~~~~
2020-02-27
情人節食英國菜🇬🇧夠哂浪漫🍽Appetizers ✨紅菜頭青瓜醃製三文魚配櫻花蝦伴白酒啫喱心型紅菜頭上面鋪滿一粒粒白酒啫喱花心思之餘 夠哂清新健康👍🏻✨土耳其烤釀茄子扒土耳其將鋪滿茄子🍆 味道酸酸甜甜 好開胃!.🍽Soup✨法式龍蝦湯✨黑松露蘑菇湯2款攞盤精緻得嚟好足料蘑菇同龍蝦味湯同樣濃郁😋.🍽Mains✨烤鱸魚與小龍蝦配墨魚汁伴椰菜泥鱸魚🐟煎至金黃 肉質嫩滑 配墨魚汁帶出鮮味😋椰菜泥比薯蓉更好食 感覺唔heavy👍🏻✨藜麥雜菌意大利飯Risotto比傳統嘅冇咁杰身 感覺唔會太飽滯雜菌份量好多 同意大利飯比例成一半配藜麥感覺健康😚.🍽Dessert 情人節甜品係心型cake 不過返唔切貨🙉餐廳 signature 蛋糕都好高質係英倫下午茶嘅玫瑰慕絲蛋糕同紅桑子蛋糕🍰
情人節食英國菜🇬🇧夠哂浪漫

🍽Appetizers
✨紅菜頭青瓜醃製三文魚配櫻花蝦伴白酒啫喱
心型紅菜頭上面鋪滿一粒粒白酒啫喱
花心思之餘 夠哂清新健康👍🏻
✨土耳其烤釀茄子扒
土耳其將鋪滿茄子🍆 味道酸酸甜甜 好開胃!

🍽Soup

情人節甜品係心型cake 不過返唔切貨🙉
餐廳 signature 蛋糕都好高質
係英倫下午茶嘅玫瑰慕絲蛋糕同紅桑子蛋糕🍰
2020-02-11 296 瀏覽
Brick lane 🧱🥂情人節套餐以煙三文魚白酒啫喱同埋扒茄子🍆揭開序幕,味道清新又開胃;緊接嘅餐湯可以選擇松露惹菌湯🍄或者法式龍蝦湯🦞,個龍蝦湯入面隻 crayfish已經拆好肉🥰😍而主菜有牛柳、鱸魚小龍蝦或者黑藜麥野菌risotto可供選擇,個魚做得都幾出色,外皮煎得香脆,加上少許墨魚汁更能提升鮮味😋最後當然唔少得甜品,係士多啤梨雪糕同埋meringue😋套餐定價為$888,使用以下promotion code仲有八折優惠添: BLVdayMM2270 (只限金鐘分店)🔹📍分區美食搜索#ieathk金鐘 #ieathk_admiralty📍分區美食搜索#ieathk尖沙咀 #ieathk_tsimshatsui📍分區美食搜索#ieathk銅鑼灣 #ieathk_causewaybay🔹 #ieathk #hk #hkfood #foodie #eater #lifewelltraveled #nomnom #yummy #instafood #hkfoodie #getinmybelly #beautifulcuisines #forkyeah #9gagnomnom #foo
Brick lane 🧱🥂

🔹
🔹
#ieathk #hk #hkfood #foodie #eater #lifewelltraveled #nomnom #yummy #instafood #hkfoodie #getinmybelly #beautifulcuisines #forkyeah #9gagnomnom #foodporn #lunch #dinner #valentinesday #vday #bricklanehk #BRICKLANE
2020-02-10
慶祝紀念
情人節
2020-01-18 223 瀏覽
今日黎到位於尖沙咀錦登徑盡頭嘅一間富有英倫風味的西餐廳用餐,由於家母生日,我地提前兩日便預早book定位,但黎到發現人流比較少餐廳的座位間隔好闊落,仲設有sofa嘅餐桌,如果同fd黎飲酒感覺應該都唔差,加上餐廳嘅擺設,裝修都好有古老毆宅式嘅風味🍹龍蝦湯₋味道好濃郁,堅濃郁,不過有少少腥苦味🤒可能個人唔鐘意飲太濃郁嘅龍蝦湯,同埋伴碟嘅麵包略為過硬,而麵包嘅味道同湯嘅味道唔多夾香草燒春雞₋肉質嫩滑得黎,而雞肉唔會太鬆軟,外皮燒得有d脆脆地嘅口感,再配埋調得好開胃嘅酸甜汁,一咬落去,成口都係肉汁,我覺得呢個菜係今晚最好食嘅菜(可能我個人本黎就比較鐘意食燒春雞😂😂龍蝦扁意粉₋擺盤好精美,而且廚師都好細心,將龍蝦開邊,而裡面嘅肉仍然係完整嘅,蝦肉有彈性😋但就無咩鮮甜味蘑菇天使意粉₋同龍蝦扁意粉發揮差唔多,意粉個汁都唔差,呢個價應有嘅水準,但無咩特別驚喜,正常發揮,但我家姐就話好好食😂😂drink方面,我就無飲野,我家姐嗌左杯cocktail,但係上餐戈時用左隻鐵杯,唔知我家姐對呢方面有要求定港女性格😂😂佢投訴點解唔係用玻璃杯,經過一輪解釋同辯駁之後,waiter最後就換翻玻璃酒杯俾我地,不過個侍

drink方面,我就無飲野,我家姐嗌左杯cocktail,但係上餐戈時用左隻鐵杯,唔知我家姐對呢方面有要求定港女性格😂😂佢投訴點解唔係用玻璃杯,經過一輪解釋同辯駁之後,waiter最後就換翻玻璃酒杯俾我地,不過個侍應一路都好有禮貌同客氣😂😂😂😂真係好高EQ

Brick lane食物質素算係中上水平,同個價錢係成正比,但係環境同服務嘅加持下,我覺得係一間值得一去嘅西餐廳👍😋
2020-01-13 156 瀏覽
湊近杯子一聞撲鼻的是清香的桃味,還帶一點橡木桶的氣味。喝進口口感圓滑而幼滑,除了一點檸檬酸味還有趣的帶有一點云呢拿的味道,感覺上跟海鮮菜式或家禽白肉都配合得到。大家都對夏天的松露沒感興趣,就選了魚及豆。青鱈魚)烤得皮香脆而香味十足,魚肉油脂豐富所以吃起來也嫩滑的,厚厚的再加上墊底的蔬菜及菜清湯要獨吃有點滯,還好我們是二人分吃,份量剛好。總的來說,it is a very good place for dining.

2019-12-29 224 瀏覽
Today I had a breakfast in brick lane. My girl Fd likes English breakfast a lot so I brought her here. The restaurant is not big and the table is quite small. Although there are still plenty of seats we have been assigned a very small table. We ordered two avocado muffins with poached egg and a cup of coffee. The muffin tasted good and the poached egg is cooked just right. I. Enjoyed the breakfast here and the quality of The coffee tasted good too.I actually like the food here. If we can be assi

If we can be assigned with a bigger table able that would be awesome
2019-12-01
2019-12-28 252 瀏覽
今日去呢間餐廳食早餐,  入到去,看見餐廳環境為暗沈色英倫風格,非常有格調! 餐廳內也有聖誕的佈置,幾有氣氛。叫咗個薑餅人咖啡, 水煮蛋牛油果多士, 焦糖香蕉班戟。薑餅人咖啡好有聖誕節日氣氛,咖啡味道很好,不會太濃,容易入口 ,上面泡泡係蛋白加糖,有啲甜。我最鍾意嗰個就係牛油果poached egg muffin 。一切開個蛋, 啲流心蛋漿就馬上湧出來 ! 跟埋牛油果,蕃茄.同埋 muffin 一齊食,㨂直係完美嘅配搭。焦糖香蕉班戟, 裏也有煙肉。 有甜味也有鹹味 我就比較喜歡日式 pancake多點,不過呢度嗰班戟也不錯。一個開心愉快嘅早餐

叫咗個薑餅人咖啡, 水煮蛋牛油果多士, 焦糖香蕉班戟。

一個開心愉快嘅早餐
2019-12-25
早餐
2019-12-26 203 瀏覽
來到Bricklane 吃Brunch,叫了一客Irish Benedict ( 咸牛肉斑尼迪蛋) 和一杯 Rose Tea Latte。Irish Benedict 配上簡單沙律,沙律味道正常,草青味頗重。 Benedict 流心效果做得十分好,蛋白亦十分嫩滑,惟蛋味和蛋香不夠濃。配上咸牛肉,味道意想不到地夾,水準不錯。Rose Tea Latte奶泡打得十分綿滑,有淡淡的玫瑰香味和奶香味,不俗。雖然只有2個Benedict 和少許沙律,但卻十分飽肚,直到吃晚飯亦不感肚餓。

Irish  benedict

Irish  benedict