2019-11-17 95 瀏覽
The cafe is within walking distance of Tsim Sha Tsui MTR station exit but it can be difficult to find as the entrance is in an avenue. I ordered the caramel cafe latte (which was very good) and the full English breakfast. Although the breakfast was cooked to perfection, it is unnecessary to add so many items to the dish. There is no need for the salad, smoked salmon and Yorkshire pudding.
Caramel cafe latte
Full English breakfast
2019-10-19
$200 (早餐)
2019-11-16 248 瀏覽
先前朋友介紹棉燈徑內有間好餐廳「Brick Lane Gallery」,今晚ㄧ於去試試。店內裝潢行英倫風格,微黃色的燈光,領到環境更有格調。菜式亦多選擇,想了又想終於還是决定不下,還是點杯雞尾酒飲先,ㄧ邊飲ㄧ邊選。點了ㄧ杯外表似檸檬茶的「Long Island」,但飲落係酒味比較强的雞尾酒,有 Gin, Rum, Vodka, Tequile 等酒類,再加入橙汁、檸檬汁和可樂,真係好似入口,小心飲多。大大粒煎得好香的帶子和大蝦鋪在ㄧ大碟新鮮火箭菜、菠菜、生菜上,份量十足。切開帶子見煎到半熟,口感嫩滑,味道鮮味。大蝦味濃爽口,配上微酸的醬汁橄欖油ㄧ起食,真係食到唔停口。今晚放棄傳統食材的 Egg Benedict,選擇創新的「星際班尼迪蛋軟殼蟹配墨汁荷蘭醬」,單看賣相已很吸引,黑色的醬汁由如星際ㄧ樣,在上面ㄧ粒粒金箔,就像星空中的星球。味道方面,順滑的水波蛋,蛋味道濃郁,配上墨汁荷蘭醬的鮮味真係不錯。水波蛋下面是原隻軟殼蟹,炸得酥脆可口。放在底層的酸紫椰菜和英式鬆餅ㄧ起食,真係妙極。份量好大,肉味濃郁,烹調到七成熟剛剛好。食用時加上碟旁的粗海鹽和芥末醬增添不少鮮甜味。甜品點了 Filo

Long Island

Grilled Pawn & Scallop Salad

Grilled Prawn & Scallop Salad

Black Galaxy Egg Benedict

甜品點了 Filo Apple 用薄薄的酥皮包住酸甜甜帶有肉桂味的蘋果粒來焗製,外脆内軟,食完䁔在心頭。
Filo Apple

今晚的晚餐真很不錯,食物質素又好,環境又舒適,我下ㄧ次ㄧ定約多幾位朋友來聚餐。
2019-11-07
Long Island
Grilled Pawn & Scallop Salad
Grilled Prawn & Scallop Salad
Filo Apple
2019-11-06 102 瀏覽
這是一間英國菜餐廳!我們到訪的那天是萬聖節前後的日子,所以除了吃英式早餐外,我們還品嚐了很有趣的黑色雞翼!黑色雞翼外型很吸引,吃下去亦覺得味道很出色。香脆神秘的雞皮下 是充面肉汁的白嫩雞肉,感覺上充滿驚喜!全日早餐食物種類豐富,怎可能叫人不愛它?餐廳提供數個all day breakfast 的選擇,我選了everything,材料有炒蛋、煙肉、薯餅、香腸、煙三文魚等等,我吃得非常滿足!雖然我在晚上到訪餐廳,但我還是點了一壺紅茶,畢竟清爽的伯爵茶是我其中一項最喜歡的英式飲品!
這是一間英國菜餐廳!
2019-11-05 105 瀏覽
平時泥呢度都係食all day breakfast今日lunch嚟呢度食見到有套餐就決定試吓先😙😙😙套餐跟餐湯同沙律呢個羅宋湯好足料裏面有秋葵 椰菜 西芹 薯仔 等等嘅蔬菜仲有少少牛肉粒個湯點脆脆的餐包 好正沙律正常 不過有紅菜頭 比較特別最後我哋兩個都決定點肉眼扒😆燒汁黑安格斯肉眼扒$288肉眼扒好大塊 😯😯而且仲有焗蒜頭蕃茄薯仔等配菜好豐富呀 除咗燒汁之外 旁邊仲有海鹽同埋芥辣好貼心啊😘😘牛扒肉質鮮嫩牛味好重 食完之後好滿足冰搖咖啡呢杯咖啡唔單止賣相靚 🥰🥰🥰🥰🥰而且仲好好飲 !!!!!!!!!!!如果大家下次有機會幫襯記得試吓呢杯野
平時泥呢度都係食all day breakfast

好貼心啊😘😘
牛扒肉質鮮嫩牛味好重 食完之後好滿足
冰搖咖啡

呢杯咖啡唔單止賣相靚 🥰🥰🥰🥰🥰
而且仲好好飲 !!!!!!!!!!!
如果大家下次有機會幫襯記得試吓呢杯野

2019-11-04 65 瀏覽
這天朋友相約一同前往尖沙咀吃飯,這天安排的就是我過去的味道和感覺,英國菜,餐廳位於地鐵站附近,路程約需五分鐘左右,地理上還算方便。餐廳裝潢方面已黑色為主調,剛好碰上快將到臨的萬聖節,內裏氣氛更為濃厚。pork tomahawk steak,在家是很難炮製的一道美食, 餐廳安排的七成熟,剛剛好,恰到好處,內裏肉汁鮮嫩,加上肉味豐富。懂吃的在街定必這樣吃。 另外配菜也十分豐富,而我最欣賞的就是他這個蕃薯蓉,不 油膩,入口香滑,高纖維又有營養價值。Nightmare honey glazed pumpkin with vanilla ice cream, 完全被他的造型吸引了,點這個的原因也因為在旁邊的一對小情侶。 如此高調地稱讚這個甜品, 幸好和他們形容的一樣充滿氣氛。提早慶祝了萬聖節。

提早慶祝了萬聖節。
2019-11-03 61 瀏覽
cafe Latte L' orange味道尚算滿意 還可改善 較為欣賞層次分明(咖啡圖案)希望還有更多創新環境好舒適能夠放鬆心情去閱讀晨早員工挺有禮貌 woooooooo'
cafe Latte L' orange

味道尚算滿意 還可改善
較為欣賞層次分明(咖啡圖案)
希望還有更多創新
環境好舒適能夠放鬆心情去閱讀
晨早員工挺有禮貌 woooooooo'

• coffee
2019-10-29 75 瀏覽
這次和朋友來到尖沙咀覓食 看到這家餐廳評分很高 又想食西餐 於是一試👍因為萬聖節所以10月都有萬聖節特別餐單我和朋友點了特別版地獄之火燒棉花糖雞尾酒和吸血蝙蝠翼地獄之火燒棉花糖雞尾酒- 一開始酒杯上有一大塊棉花糖 和一隻小辣椒 之後侍應會幫我們把果汁倒左棉花糖上 讓棉花糖慢慢溶掉 跌進酒𥚃 變成像血般😛吸血蝙蝠翼- 賣相全黑真的很有蝙蝠的感覺 雞肉很嫩滑 十分juicy🤤頭盤 Parma ham melon- 很清新 蜜瓜的清甜中和了Parma ham的鹹味 這組合真的很配👍另一頭盤charcoal grilled octopus- 章魚很爽口 多汁 配上黃芥辣和一點芒果青瓜等配苓襯托 更顯鮮味🐙尖沙咀限定black gallery eggs benedict- 與傳統的不同之處是用了墨汁和軟殼蟹 但整體出奇地配合 賣相亦十分討好👍

2019-10-29 63 瀏覽
這間餐廳在香港有好多間分店 這次我來到尖沙咀的分店 裝修是一間很典型的西餐廳🍸 這間餐廳主打eggs benedict 不同分店會有不同主題的eggs benedict 而尖沙咀分店就是black galaxy eggs benedict🌠這個限定版賣相都很吸引 真的有星際的感覺 第一次嚐墨汁配上軟殼蟹的eggs benedict 很新穎的配搭 但出奇地襯😋加上鬆餅揸上莓果醬 酸酸甜甜 又鮮味😋另外 因為臨近萬聖節 餐廳特別有一個萬聖節餐單我們點了地獄之火燒棉花糖雞尾酒和吸血蝙蝠翼來應一應節🎃🎃雞尾酒有加上辣椒 喝下去有點兒辣味 不過紅色主要是蕃茄 所以飲落都很健康☺️雞翼很應節地整隻黑色 看似烏雞 但其實仍是普通雞翼 食落十分juicy😋另外還點了澳洲穀飼安格斯肉眼扒 五成熟 燒得剛好 肥瘦都平均 不會太韌👍

另外 因為臨近萬聖節 餐廳特別有一個萬聖節餐單
我們點了地獄之火燒棉花糖雞尾酒和吸血蝙蝠翼來應一應節🎃🎃

2019-10-25 72 瀏覽
近來工作繁忙,真係要搵一間夠chill既餐廳輕鬆吓。朋友在尖沙咀區工作,帶咗我來呢間位於棉登徑既英式餐廳。餐廳環境寬敞,有舒適的座椅,亦有高身的吧枱。今天我們選擇了坐高枱,望着調酒師調製飲品,感覺很放鬆。我點了一杯西班牙白酒(Azumbre Sauvignon Blanc, Spain), 味道清甜,容易入口。有酒飲就當然要叫佐酒小食啦,點了一個焗芝士玉米片。香脆的玉米片配上焗芝士,肉碎洋蔥和蕃茄粒,非常開胃,好食到停唔到口!主菜方面,就點了香煎海鱸魚,魚皮煎得非常香脆,肉質嫩滑,配上特製的醬汁更覺美味。平時怕魚腥的我竟然吃了半份,因為真的很香。澳洲穀飼安格斯肉眼扒: 用鐵板盛載的牛扒果然特別好食,塊牛扒我估仲大塊過我塊面😂😂。講返肉質先,真係煎得剛好五成熟,不會過熟,內裏肉質呈粉紅色,保持到牛肉的嫩滑感。甜品方面,就選了抹茶蛋糕和朱古力蛋糕,兩款甜品都很有水準!

餐廳環境寬敞,有舒適的座椅,亦有高身的吧枱。

澳洲穀飼安格斯肉眼扒:

甜品方面,就選了抹茶蛋糕和朱古力蛋糕,兩款甜品都很有水準!
2019-10-24 125 瀏覽
星期日ㄧ家三代人訂了6:30吃晚飯。餐廳燈光比較暗,座位則寬敞,由於時間尚早,只有幾枱食客,氣氛很寜靜舒適。食物味道ㄧ般,價錢也ㄧ般,以尖沙咀吃晚餐來説不算貴。薯條很脆,甜品精美但味道普通,全晚以燒豬肋骨最滋味。綜觀都是適合和長者及小童吃飯的餐廳。
龍蝦意粉
豬肋骨
2019-04-28
豬肋骨
2019-10-22 55 瀏覽
今日係平安夜,但我同我男朋友都好怕人多,同埋因為好攰,於是乎我哋就求其搵咗一間餐廳提早食咗平安夜晚飯先!我男朋友就帶咗我嚟,呢間餐廳度食。間餐廳雖然有酒吧,但係入邊嘅環境都好闊落,而且亦都坐得幾舒服,侍應帶咗我哋去一個corner位坐。我哋叫咗一個burger跟住同埋一個all day breakfast,加兩杯野飲。份量都正常,唔會太細。而且都幾好味😋我第一次見all day breakfast 有三隻蛋!😁⋯⋯我好鍾意杯玫瑰latte...好香同好飲!坐坐下,都發現幾多人黎呢度食平安夜飯!下次會同朋友仔再黎! 試其他野食!

坐坐下,都發現幾多人黎呢度食平安夜飯!
下次會同朋友仔再黎! 試其他野食!
2018-12-24
2019-10-12 87 瀏覽
今日收工後去咗位於棉登徑嘅「Brick Lane Gallery」,位置唔難搵,尖沙咀/尖東站N1出口過條馬口再轉個彎個搵到,距離地鐵站口都係2分鐘路程。先講餐廳環境,感覺似係bar & restaurant,因為睇到drinks menu都有好多款唔同種類嘅酒,紅白酒、生啤、氣泡酒、cocktail等等。服務方面,店員都好有禮貌,而且會主動幫忙及介紹食物。特別要稱讚嘅係店長安排返頭盤先上,主菜後上,原因係現今好多西餐廳都係跟點餐order去出菜,main course上先過appetizer我都試過,完全不能夠接受。Appetizer方面點選咗Parma Ham Melon及Grilled Prawn & Scallop Salad,前者的蜜瓜預先切好咗,等食客可以食得更方便,味道清甜但又唔會搶咗太多Parma Ham嘅鹹味。後者帶子同燒蝦調味吸引而且爽口,沙律醬味又醒胃。呢兩道頭盤令有人種好fresh嘅感覺Main course方面就揀咗一份Bouillabaisse Risotto同Angus Ribeye (Medium),前者其實係雜錦海鮮意大利飯,醬汁鹹味中帶點酸,有點似西

Main course方面就揀咗一份Bouillabaisse Risotto同Angus Ribeye (Medium),前者其實係雜錦海鮮意大利飯,醬汁鹹味中帶點酸,有點似西班牙海鮮焗飯味道,幾吸引。
Medium嘅Angus Ribeye,油脂香濃,咬落肉汁四濺,配上芥茉同粗鹽,非常之出色,唯獨係我覺得個蒜頭焗得唔夠軟身。

我相信下次再去的話我會約埋三五知己一齊book位飲酒食飯傾下計,順便試埋snacks!
2019-10-11 78 瀏覽
今日放工後要出尖沙咀買野,於是就約埋朋友一齊食晚餐,一如以往都係參考網上食評去挑選餐廳,今次就挑選左呢間位於棉登徑街尾「Brick Lane Gallery」,我相信如果唔係上網睇到的話,該個位置根本就唔會專登行入去睇下有咩食。經店員介紹後,點選了兩份頭盤,兩份主菜及兩杯飲品。巴馬火腿配蜜瓜 $98:我本人十分喜歡這個配搭,基本上每次到西餐廳食晚飯,如果menu上有的話就一定會叫。蜜瓜清甜,令到巴馬火腿鹹味冇咁重,如果分開食,我自問就受唔到火腿種鹹味。烤蝦及帶子菠菜沙律 $138:帶子燒得好爽口而且帶點燒焦味,烤蝦調味亦恰當,鹹中帶些黑椒的微辣,菠菜沙律上的醬汁酸味令人開胃。安格斯肉眼扒 $298:呢一塊五成熟肉眼扒簡直係無可挑剔,肉汁豐富,肉身有口感但唔會好韌,而且肥膏位散發出的油脂非常豐富,入口即溶。海鮮意大利飯 $238:海鮮有大蝦,青口,三文魚等等,全部都沒有overcooked,可見廚師是絕對有水準的,因為海鮮真係好容易煮到過熟變得太韌。意大利飯的味道第一口食落有點奇怪,,味道真係唔太識形容,鹹中帶酸,但係食下食下又覺得幾好味。Honey Ginger Tea Latte $

Honey Ginger Tea Latte $48:這杯latte非常適合我這個唔飲咖啡人士,蜜糖的甜味配上薑的辣味,加上牛奶,的確會令人飲落有種精神起勁的感覺。
2019-10-10 2892 瀏覽
走進尖沙咀,走到棉登徑的盡頭,你會發現一間很重英倫風味的西餐廳,在路的盡頭,特別寧靜,坐着很舒服的。餐廳分戶外及戶外部份,適合唔同朋友嘅需要,室內的燈光柔和,慢慢坐着,飲一杯酒,吃一道菜,就是享受焗芝士玉米片咬一口玉米片,濃郁的玉米味道充滿口腔,焗溶了的芝士,佈滿玉米片,配上口感又滑的酸奶油及牛油果醬,分外美味。洋蔥和蕃茄亦功不可沒,吃下去的時候跟感覺清新,色香味俱全Mojito 一邊食玉米片,梗係要一邊飲番兩杯,很適合傾計的氣氛同環境,叫咗一杯Mojito,清新薄荷,以鐵杯盛載,更感冰涼澳洲穀飼安格斯肉眼扒肉質鮮嫩,充滿肉汁,每一啖都充滿濃郁牛味,食嘅時候,可以配以海鹽,更能昇華了牛肉味感香煎海鱸魚這個鱸魚又是另一傑作,皮的一面煎得非常香脆,但是皮下的魚扒肉,仍然能夠保持鮮嫩,食落滑不溜口,可以說是煎魚的最高境界。另一個亮點係,配以非常鮮甜嘅番薯茸,比一般的薯蓉多了一份甜抹茶蛋糕要完美的一餐,總不能沒有甜品,點了一個抹茶蛋糕,忌廉順滑,用上了很多抹茶粉,每一啖就像喝着一杯濃濃的抹茶無論三五知己暢飲,或者想和另一半好好的吃一餐,這裏都是一個非常適合的好地點

焗芝士玉米片

Mojito

澳洲穀飼安格斯肉眼扒

香煎海鱸魚

另一個亮點係,配以非常鮮甜嘅番薯茸,比一般的薯蓉多了一份甜

抹茶蛋糕

2019-10-09 84 瀏覽
<BRICK LANE Gallery>是英倫風格的餐廳,燈光很柔和,室外座位模仿歐式設計,在桌上點著小燭光,感覺愜意。餐廳的白色磚牆,掛上白色單車做擺設,充滿青春氣色。除了吧枱高椅,還有舒服的沙發、茶几,讓食客自成一角,享受美食。Black Galaxy Eggs Benedict $148班尼迪蛋最令人垂涎欲滴,金黃色的荷蘭醬混合墨魚汁調製,味道提鮮之餘,變成亮麗黑,酷像神秘的星河。Egg benedict夾入軟殼蟹在其中,這個新鮮配搭是尖沙咀店限定的。刺穿水波蛋,滑溜蛋漿流出,融洽脆卜卜的軟殼蟹、焗得微脆的英式Muffin,口感相當豐富,加上紫椰菜點綴,夾埋的滋味,真的令人回味無窮。Australian Grain Fed Black Angus Ribeye $298厚切的肉身,表面有深褐色的網紋,七成熟,香口而不油膩。內裡質感軟腍,緩緩切開,肉汁慢慢流出,連邊沿少許肥膏享用,是純樸的牛香。配菜是綿密的薯塊,吸收了肉汁精華,同樣美味,加上伴碟的蔬菜,感覺更滿足。
2019-10-04