餐廳: Cafe 103
資訊:

1K
How can anyone resist teddy bears? Combined with Christmas and afternoon tea and Voila. This festive afternoon tea was born.The decorations of the hotel was radiating with Christmas and cuteness. All of the food items were related to Christmas one way or another.The tea set came and it was designed just like a cute teddy bear. The savory were outshone by the desserts definitely. My favorite would be the Valrhona Christmas Tree.  Not only was its design most delicate, this chocolate dessert was r
The tea set came and it was designed just like a cute teddy bear. The savory were outshone by the desserts definitely. My favorite would be the Valrhona Christmas Tree.  Not only was its design most delicate, this chocolate dessert was rich without being too sweet since they chose a higher cacao percentage. My second favorite would be Christmas fruit cake. It was moist without being overtly sweet and was a nice dessert to eat after the chocolate Christmas tree.

The price is a bit on the expensive side but it is the Ritz after all.
2020-12-12
星級酒店係唔同啲食物唔算太多選擇,但質素有返咁上下朋友在網上買couple平均每人$340午餐自助餐!可惜未能安排到窗口位!但都安排在窗口附近雖然海鮮唔多但新鮮喇沙熟悉嘅牛扒都OK!但係最推介嘅係啲甜品有唔少嘅選擇
繼 fshongkong 嘅三層聖誕tea set 今次輪到 Ritz Carlton 呢個set 最大賣點就係個樣真係好靚😍😍當佢成份禮物咁出現响我面前完全雙眼 bling bling 🤩 超級興奮打開個盒,就係相中大家見到嘅樣分左五格,咸甜點分開放,中間有兩款 scones 另外跟左三款 twg 嘅茶包 👍🏻 感覺就係貼心 💖咸點相對比較普通 🤨 唔係太突出但係幾款cake都好特別,有朱古力、栗子🌰等 而且d clotted cream and jam 有個幾可愛既杯仔放🤗 成個look 靚左好多😍Ritz 嘅 delivery service 比 fs 更易預計時間可以早一日confirm 幾點送到 (唔係一個period) 約人/ party arrangement 容易d不過呢個 tea set 平放都幾大盒好似 #picnicking 會適合啲放餐枱我自己鍾意三層架多啲啲🤪好似 elegant 少少今年 wine and dine festival 有delivery 真係好好仲要有酒+酒杯送 😜超抵 😎希望黎緊再有更多 CP value 高嘅 promotion 啦😙😙

繼 fshongkong 嘅三層聖誕tea set
今次輪到 Ritz Carlton
呢個set 最大賣點就係個樣真係好靚😍😍

當佢成份禮物咁出現响我面前

完全雙眼 bling bling 🤩 超級興奮
打開個盒,就係相中大家見到嘅樣
分左五格,咸甜點分開放,中間有兩款 scones

另外跟左三款 twg 嘅茶包 👍🏻 感覺就係貼心 💖

咸點相對比較普通 🤨 唔係太突出
但係幾款cake都好特別,有朱古力、栗子🌰等

不過呢個 tea set 平放都幾大盒
好似 #picnicking 會適合啲
放餐枱我自己鍾意三層架多啲啲🤪
好似 elegant 少少

仲要有酒+酒杯送 😜
超抵 😎

外賣送餐
2020-11-28 1267 瀏覽
Nice cafe situated in a six stars hotel with an excellent bird eye harbour view. We were well served and led to a nice view table. We selected two set dinners that first come with a delicious lobster soup and a freshed blended mushroom soup. Followed by a rib-eye steak and a seafood linguine. What surprised us was two huge portion desserts. I am sure they are the beloved desserts for all ladies. A wonderful casual dinner with excellent harbour view, excellent service and delicious food.
  • 甜品
2020-11-24 11749 瀏覽
到Ritz Carlton staycation,套票包括免費早餐,於是便有機會賞試這高空的早餐體驗。我們獲安排坐玻璃窗邊,早上陽光充沛,可看見九龍半島的景物,藍天白雲使我們豁然開朗。 座位背後可看見下層的米芝蓮食府 - Tosca。 食物選擇算豐富,記憶中包括以下款式:西式:煙三文魚、cold cut、白汁魚柳、沙律、茄汁豆、腸仔、煙肉、炒蛋、各類麵包、穀物、乳酪和水果,當然不少得即叫即煎的egg station中式:牛肉球、豬肉餃、豉油王炒麵、奶皇包、雞粥,而車仔麵檔竟然有鮮蝦、雲吞、魚片和菜心日式:麻醬豆腐、照燒雞和面豉湯還有各類果汁和鮮奶飲品,另外亦包括一杯餐茶。 這是我拿的第一碟食物,比較特別是白汁魚柳,西餐的煮法,白汁味濃郁,魚柳肉爽滑。照燒雞是充滿日本風味,照燒汁的鹹香迷人。其他的例如茄汁豆和蛋之類,是自助早餐基本必備,味道和質素不過不失。 然後吃了煙三文魚和cold cut,把煙三文魚翻開,有如手掌般大,它香滑迷人,鹹香味吸引。Cold cut感覺一般。 我亦試了用蜜糖塗麵包,不得不提這裡的蜜糖,是Staud’s Wien的品牌,器皿十分漂亮。蜂蜜甜美動人,一試傾

座位背後可看見下層的米芝蓮食府 - Tosca。

食物選擇算豐富,記憶中包括以下款式:

日式:麻醬豆腐、照燒雞和面豉湯

還有各類果汁和鮮奶飲品,另外亦包括一杯餐茶。

車仔麵檔的新鮮食材

西式食品

煙三文魚和cold cut

我亦試了用蜜糖塗麵包,不得不提這裡的蜜糖,是Staud’s Wien的品牌,器皿十分漂亮。蜂蜜甜美動人,一試傾心,亦給我大自然的感覺。

蜜糖的器皿很吸引

接著拿中式食品,點心和炒麵質素佳,牛肉味濃,豬肉餃皮薄滑溜,炒麵夠軟腍。雞粥配料有南瓜和雞絲,配搭清新健康。車仔麵檔的鮮蝦夠新鮮和巨型,入口爽口彈牙和味道鮮甜,算是最有驚喜。但雲吞原來是豬肉做餡料,比較平平無奇。

中式食品

最後吃日式的麻醬豆腐,麻醬酸甜味吸引,而面豉湯鹹度適中,我喜歡它的配料充足。

日式的麻醬豆腐及面豉湯

唯一要改善的是擺放食物的臺面面積太細小,每一盤食物之間都幾乎沒有空位,而食物臺面的走廊亦較狹窄。但無論如何,吃了這頓豐富的自助早餐,使我們朝氣勃勃,充滿動力迎接新一天。
2020-11-22
早餐
西式食品
煙三文魚和cold cut
蜜糖的器皿很吸引
中式食品
對上一次嚟應該係兩三年前了,之前因為個景靚所以就去試吓,不過食過幾次之後都覺得食物水準的確有啲令人失望的!但經過今次之後,我開始對佢改觀,冇錯食物水準真的有提升,而不再只是食環境了!🥰今次個Afternoon Tea Set 有四款鹹點及五款甜點加兩個唔同口味嘅英式鬆餅配茶!賣相精緻,份量又夠飽肚的!我個人係喜歡食鹹點多啲的,所以非常之喜歡層架嘅第一層,無論係件三文治、忌廉酥盒同牛角包都非常之好食呀!甜點方面有經典必食嘅麗思朱古力蛋糕,仲有花形同草菇形嘅甜點都好好食呀!而英式鬆餅都好鬆脆!真心有驚喜!還有經理Leon Lee 親切同友善嘅服務態度,又會跟客人溝通,了解一下客人嘅需要及聽取意見,感覺貼心,值得稱讚!聽說12月仲會同一個熊仔品牌有新嘅Crossover 嘅Afternoon Tea Set, 期待呀!😍可以一路欣賞靚景同品嚐精緻嘅食物,而且又坐得舒服,真係非常之有慢活嘅感覺!Relax! 😌

2020-11-13 2708 瀏覽
103樓居高臨下的自助餐應該試一回,餐廳的裝修風格是屬於低調又奢華,呢次仲要被安排坐係窗邊,無敵海景,景觀真係一流😉食物的選擇並不算好多,龍蝦、生蠔等都有,都係同一般自助餐無異,也沒有什麼菜式係特別有驚喜....但個人認為甜品方面比較好食,每一件都比較有心思,唔知係咪因為它的下午茶比較出名呢😂

今天我又來 high tea了,不過上次的帝景的英式下午茶是「平,靚,正」之選,而今天這間「Ritz Carlton」酒店下午茶,雖然可以看到醉人美景,不過價錢貴很多之餘,甜品的質素卻十分差,甚至還難吃過連鎖蛋糕店的出品,完全達不到六星級酒店應有的水準!英式下午茶總共分為三層,除了頂層是咸點外,其餘兩層分別都是甜點,而四塊英式鬆餅則另外單獨奉上,我們亦額外加配了兩杯秋季特色雞尾酒,最後本身套餐包括的飲品則選擇了這間餐廳極具人氣的朱古力No.1【英式鬆餅 】我們按照傳統由英式下午茶的「靈魂」,即是鬆餅開始品嚐,可惜即使我們已經立即品嚐,但是鬆餅卻只有些微的餘溫,雖然口感並不算黏喉,但不單止缺乏了外脆內綿的質感,更欠缺蛋香味,淡而無味的,需要依賴旁邊的兩款醬汁來調味...兩款醬汁分別是草莓醬和奶油,奶油的味道正正常常,並沒有什麼特別,但是草莓醬卻簡直是敗筆之作,味道十分酸溜溜,完全是酸得嗆喉的程度,所以我們嚐了一小口便已經放棄了No.2【煙三文魚配松露蛋沙律牛角包】我們由咸點開始品嚐,沒想到這份牛角包竟然是全場最美味的食物雖然牛角包只是室溫而已,但是質感依然非常鬆化酥脆,軟綿香糯,而且口感

No.1【英式鬆餅 】

No.2【煙三文魚配松露蛋沙律牛角包】
煙三文魚配松露蛋沙律牛角包
我們由咸點開始品嚐,沒想到這份牛角包竟然是全場最美味的食物
雖然牛角包只是室溫而已,但是質感依然非常鬆化酥脆,軟綿香糯,而且口感亦完全不油膩,最後配上柔軟嫩滑,咸香四溢的煙三文魚和蛋沙律後,味道立即更上一層樓,美味得讓人久久縈繞!

No.3【焗純素豬肉配野菌松露忌廉酥盒】
焗純素豬肉配野菌松露忌廉酥盒
對比起有滋有味的煙三文魚牛角包,這份豬肉酥盒的味道便明顯稍遜一籌了
酥皮的質感不單止略為堅硬,口感更有點油膩,幸好內裡的野菌松露餡料十分香甜可口,咸甜交織,為這份咸點挽回了不少分數

焗純素豬肉配野菌松露忌廉酥盒
No.4【蟹肉、南瓜、芝士黑麥麵包】
蟹肉、南瓜、芝士黑麥麵包
由最後一份咸點開始,食物的質素便開始走下坡了...
雖然三文治包含了蟹肉、南瓜以及芝士,可惜以上食材的味道我通通都嚐不到,我只品嚐到麵包原本的香味,即只是一份相當普通的三文治而已

蟹肉、南瓜、芝士黑麥麵包
品嚐完咸點之後,便正式來到甜品環節了,雖然咸點的味道比較平平無奇,但至少仍然可以入口,可是他們的甜品卻甜得嗆喉,簡直每一件都是「極品」!

No.5【南瓜肉桂芝士蛋糕】
南瓜肉桂芝士蛋糕
雖然這是一份南瓜肉桂芝士蛋糕,可惜我所有味蕾都給上面非常甜膩的朱古力鮮花蓋過了,我連一絲南瓜、肉桂、芝士的氣息都嚐不到,沒想到第一份甜品便已經讓人失望頂透

南瓜肉桂芝士蛋糕
No.6【蜂蜜烤紫薯泡芺】
蜂蜜烤紫薯泡芺
泡芺的質感太濕潤和軟爛之餘,紫薯的香氣更十分微薄,我只嚐到一絲絲若有若無的紫薯氣息,至於蜂蜜我更完全品嚐不到,整體味道比起東海堂的紫薯甜品更差

蜂蜜烤紫薯泡芺
No.7【蘋果白朱古力泡芺、綠茶栗子蘑菇忌廉泡芺、榛子及黃香李醬杯】
蘋果白朱古力泡芺
綠茶栗子蘑菇忌廉泡芺
之後的三款甜點我便一次過介紹了,因為它們都只有一個共通點,就是甜!甜!甜!還要是一個比一個更甜膩,由於每一口都簡直甜得嗆喉,所以我們吃到最後的時候,整個口腔都充斥著濃濃的化學甜味,根本都不知道自己正在吃什麼,我朋友全部都只吃了1/3抑或一半便已經放棄了

榛子及黃香李醬杯
榛子及黃香李醬杯
蘋果白朱古力泡芺、綠茶栗子蘑菇忌廉泡芺、榛子及黃香李醬杯
No.8【麗思朱古力蛋糕】
麗思朱古力蛋糕
終於來到最後一款甜品,同時亦是全場唯一苦的甜品~黑朱古力蛋糕
在吃了這麼多甜膩的食物之後,難得可以吃一點苦的食物來中和一下口感,但沒想到它充滿著濃濃的苦味之餘,同時亦伴隨著淡淡的橙味,整體味道有點類似橙味朱古力,可惜這款味道卻十分怪異,簡直味如雞肋,讓人難以下嚥,囓蘗吞針!

麗思朱古力蛋糕
No.9【熱朱古力】
熱朱古力
下午茶套餐包括了兩杯飲品,雖然酒店有不同種類餐茶/咖啡供客人選擇,但是餐廳最人氣的飲品,卻是這杯熱朱古力了

熱朱古力
餐廳應該採用了雙倍朱古力的份量來調製這杯飲品,因為它的香氣明顯比起坊間的出品更為濃郁和惹味,不過口感卻一點也不甜膩,小口品嚐過後,濃濃的朱古力氣息迴旋在口中,甜甜的,香香的,清甜可口,甜香四溢,餘味更在嘴裡久久不散,美味得讓人吮指回味,鳳髓認肝

No.10【秋季特色雞尾酒】
酸梅雞尾酒
今次的秋季雞尾酒總共有兩款選擇,分別是由酸梅抑或菠蘿調製而成。酸梅那杯的味道略為出色一些,至少嚐到微弱的酒味之餘,亦充滿著酸酸甜甜的味道。但是菠蘿那杯應該再混合了其他水果,導致味道十分怪異,完全給人一種「九唔搭八」的感覺

菠蘿雞尾酒
價錢方面,雙人英式下午茶 $698,秋季雞尾酒每杯 $95,餐廳設有加一服務費,最後兩人總共 $976.8,人均接近 $500,完全是六星級酒店的價錢

總結來說,雖然今次的下午茶的價錢十分昂貴,可惜價錢卻和食物質素不成正比,整體甜品的味道比起連鎖蛋糕店的出品更不堪,簡直是侮辱了酒店的招牌,即使有醉人的美景相伴,但依然彌補不到它非常難吃的事實,充其量只是一份「打卡下午茶」而已
2020-10-18
2020-11-02 2102 瀏覽
作為港女😛一直都好想去試下呢間個下午茶~前排ritz carlton 優惠 afternoon tea二人只需$481(原價$698),所以就買左黎試。不 過 呢 篇 是 中 伏 記各 位 港 女 們 原 價 既 話 可 以 去 第 2 間 吧(有promotion 另 計,可 以 去 食 feel 😂)-飲野方面都有好多款簡,最後我地簡左hot chocolate n chocolate mint truffle tea ☕️ 不過不失咁啦🤔🤔食野方面 就係呢3層set 同4件scone啦Scone做得幾好味😋 配埋佢個stawberry jam & clotted cream 😍😋😋😋不過3層tea set 就真係好一般了😭🥺,基本上所有野都唔可以用好味黎形容
作為港女😛一直都好想去試下呢間個下午茶~
不 過 呢 篇 是 中 伏 記
(有promotion 另 計
,可 以 去 食 feel 😂)
食野方面 就係呢3層set 同4件scone啦

題外話/補充資料: 我明 afternoon tea 係用黎打卡用,野食質素是其次,但Ritz carton wo, 原價成$700架wo, 咁既food quality係有d失望既,如果原價黎食真係會好sad
2020-10-28 2427 瀏覽
一早同朋友決定食呢間 afternoon tea 慶祝生日, 其實都早咗唔少 book, 不過 window seat 依然係 full 咗 👭🏻一坐低侍應就送上 menu, 食物已經 set 好咗,要揀嘅只有茶或咖啡. 等咗一陣先送上 scones 同茶. 之後就到3層架. 因為落 booking 有講係慶祝生日, 所以有個生日朱古力牌. 侍應好努力咁讀生日牌個名, 想將個架放喺生日嗰個人度. 係有心嘅, 不過佢讀咗好耐都唔成功. 而且發音都相差得幾遠, 同時佢無其他表示佢係讀緊個名. 我同朋友都愛莫能助. 其實個名都唔係咁難讀, 佢可以問下同事又或者簡單問我地邊位生日都得. 5 stars hotel 呢個質素, 有啲失望啊..另外朋友話以前慶祝生日佢哋係會另外有一個蛋糕仔, 不過而家縮晒皮淨係得塊朱古力牌 🤔▫️scone 嘅味道唔錯,係成個afternoon tea 最好味嘅 👍🏼▫️靚靚三層架, 影相係靚的, 不過食落真係一般..▫️鹹點味道正常, 不過牛角包同忌廉酥盒都唔夠酥脆. 最好味係下圖嘅烤紫薯泡芙.▫️甜點我覺得一般, 綠色蘑菇 green tea and chestnut

▫️靚靚三層架, 影相係靚的, 不過食落真係一般..

▫️甜點我覺得一般, 綠色蘑菇 green tea and chestnut mushroom 賣相雖然好得意, 不過白朱古力實在太甜, 好彩入邊係綠茶同栗子 mousse, 先冇咁漏.. 至於左手邊橙色嗰粒野, 叫做 pumpkin cinnamon cheesecake, 放入口完全冇味道, 可以用難食黎形容.. 紅色係 apple and ivory chocolate cream choux, 正常味道.

▫️粉紅色嘅係 hazelnut & mirabelle plum verrine, 正常味道. 剩低係佢哋嘅 classic - ritz-carlton chocolate cake, 唯一我覺得好食嘅甜品.

總括來講我係食景唔係食食物, 喺我食過嘅 afternoon tea 黎講, 呢間係最唔吸引.
慶祝紀念
生日
2020-10-24 2467 瀏覽
103樓的Afternoon Tea 前陣子flash sale 的時候,大概75折買了下午茶的coupon。選擇平日來吃,人不多,也為我們安排了窗邊位置,環境跟服務特別的好。下午茶方便,份量延多,鹹點有四種,甜點五種加scone 鹹點比較好吃,特別係焗迷你火腿芝士杏桃菠菜酥,比看起來好吃多。甜點有一點太甜,味道普通。scone 不夠鬆軟,味道還可以。下午茶雖然不是我的首選,但是這個環境跟服務,還是值得來的,date或是跟朋友來也適合。
103樓的Afternoon Tea

下午茶方便,份量延多,鹹點有四種,甜點五種加scone

2020-10-11 4613 瀏覽
今次的中午自助餐是在Ritz-Carlton酒店的Cafe103。平日的價錢都要$400以上,而進食的時間只有兩小時(12:00 - 14:00),價錢不算便宜。當天能夠坐在窗口前面實在是幸運,在居高臨下的眼界,可以一眼看遍整個九龍區,雖然在這麼高層地方進食是Cafe103的其中一個賣點,但實際上是沒有什麼特別的,因為在這麼短的時間去吃自助餐,跟本上是沒有多餘的閒情雅緻去慢慢感受外面的環境。踏正中午12:00才給我們入內,所以沒有太多時間給我將整個自助餐的環境拍攝下來,而且當天也差不多坐滿了人客。餐廳佔的地方其實並不大,基本上就只有一個長方形的間隔,中間位置是中空的而且可以看到樓下的另一個餐廳,側面的長枱就是擺放全部食物的地方,食物種類雖不多,分類卻清楚簡潔。在已經比較少的食物種類下,沙律佔了一大格,麵包芝士又佔了一大格,粉麵檔亦佔了一部分,因此海鮮及熱葷就比較失色。當日就連蟹腳都沒有,海鮮的只有龍蝦仔、蜆、青口、中蝦等,質素也是一般的,如果閣下吃自助餐主力是為了海鮮的話,這裡可能會不太適合了。熱葷選擇少,質素也是一般,肉眼牛扒還可以,椒鹽羊扒就比較乾,豬手看來好像很受歡迎,因為當我想

當日就連蟹腳都沒有,海鮮的只有龍蝦仔、蜆、青口、中蝦等,質素也是一般的,如果閣下吃自助餐主力是為了海鮮的話,這裡可能會不太適合了。熱葷選擇少,質素也是一般,肉眼牛扒還可以,椒鹽羊扒就比較乾,豬手看來好像很受歡迎,因為當我想取回來吃的時候已經沒有了,其他中式點心吸引不到我。雖說是熱葷比較少選擇,但印度食品都有薄脆及咖哩雞充斥一下場面。

魚生是沒有的,只有壽司,可是這間餐廳的壽司是一大中伏位,不試也罷;其實吃自助餐的我一向都不會嘗試壽司的,除非外表給師父弄得很美觀才會吸引到我。另外,意想不到的是,熱葷中的亮點居然是蟹肉羹
,我和友人都各自取了兩次。

Cafe103看來只有超過100層樓高度的吸引力,為什麼會選擇來這裡呢?之前的我一直沒有提及甜品是因為要把它放在最後才一下子去介紹。
甜品好像就是Cafe103的另一個賣點,首先一入餐廳門口你就會看到一大個像首飾櫃般的地方擺放着一個一個極之吸睛的甜品,有杯裝的、有一件一件的、也有整個蛋糕的。款式多而且每一款也弄得精緻美麗,只是觀看已經愛不釋手了。甜品、雪糕及生果全部組合成為了差不多佔全餐廳三份一的食物擺放地方,也是餐廳的中心位置,除了一個一個的甜品放得很整齊之外,這裡的生果也是切開一件一件的,而且是經過心思地擺放著
。很多自助餐廳都不會把甜品的樣子弄得十分美麗,寧願去提升甜品的內在美,因為如果要每份甜品都粉飾一番是會花很多時間的,又或者有些餐廳把甜品的賣相弄得美輪美奐,可以味道却是表裡不一。

Cafe103是一間能夠把甜品做到外表精緻,而且味道也是一樣有驚喜的,再加上款式又多。要是每一款都嘗試一口的話,真的需要有第二個胃才可以品嘗全部種類。首要介紹的就是tiramisu
, 是一杯杯的,美麗到基本上一眼看到你就會取回來的,外表已經能夠看到有層次感的忌廉和蛋糕及朱古力裝飾,而且味道也絕不會令你失望。

跟著就是綠茶味的甜品,它好像也是放在一個杯裡,驚喜的是這個像杯的構造是可以吃的朱古力,而且底部是有一粒一粒的紅豆,眾所周知,綠茶配紅豆再加上朱古力是絕好的配對。跟著就試一試這兩個看起來像朱古力慕絲的東西,朱古力慕絲一向在我心中都是沒什麼特別的甜品,但這兩款却有所驚喜,沒有死甜的感覺,而且黑朱古力那款擁有很濃厚的朱古力味
。另外一款甜品長相像是一個Macaron,其實是Raspberry蛋糕,中心還有Raspberry果醬,是一款酸味的甜品。另一款要介紹的就是用餅乾底做的芒果甜品,餅乾底味道也不錯。

繼續
不能停下來,因為還有很好味的芒果拿破崙
,也是必吃的。至於藍莓芝士蛋糕真的是吃不消,因為太飽了,已經吃不出味道來。做得出色的不只於蛋糕及朱古力甜品,還有焦糖燉蛋也是必吃的,表面那塊焦糖做得剛剛好,不太甜、不太厚也不太薄。好幾款甜品都想重試,可是再吃只會換來嘔吐,只好留待下次再光臨吧。

最後的甜品就是雪糕,雪糕是Movenpick品牌,好像是有四款,雪糕不是筒裝要侍應幫忙取的,而是大大方一杯杯的任取那款,可惜就算是細杯裝的,我也只是取了一杯而已,因為之前吃的甜品太多了。

最後餐飲我居然叫了凍檸蜜,不是因為還未夠甜,而是之前幾餐飲了很多檸檬茶。

總結,Cafe103的特色就是它獨一無二的位置及甜品的質素。以甜品的質素來比較,我覺得比君悅茶園的更好,只有洲際港畔餐廳才可媲美。所以這間餐廳特別適合喜歡甜品的人仕,因為海鮮這部分做得太差了,而熱葷也和其他餐廳比下去
。由於甜品是不能夠一次吃得太多,基本上吃上三件蛋糕已經很足夠,所以以四佰多元的性價比來說雖然是較貴,但是為了這裡的甜品而再來都是值得的
。最後,餐廳亦會給客人帶來驚喜,一份小小的心意,再加分吧!

2020-09-23
  • 甜品
  • 雪糕
  • 蟹肉羹
2020-10-09 3433 瀏覽
搭上103層去到目的地“麗思卡兩頓酒店”環境確實唔錯之前book位時要求安排坐窗口位,成晚係靚景下嘆自助晚餐,真係一種享受生蠔質素麻麻,雖然每次比三隻客人,但蠔肉好薄,食一次都唔再攞另外牛扒外表唔錯,但口感麻麻,有啲難咬,韮菜餃個皮睇就薄,食落又係好厚皮⋯⋯片皮鴨唔錯廚師包定比客人夾甜品最好味係“芒果拿破崙”我食左四件 每人包一杯飲品,匯豐卡有八五折,埋單每人$710總括:靚夜景下食普普通通的自助晚餐
搭上103層去到目的地“麗思卡兩頓酒店”
環境確實唔錯
片皮鴨唔錯
廚師包定比客人夾
甜品最好味係“芒果拿破崙”我食左四件

每人包一杯飲品,匯豐卡有八五折,埋單每人$710

總括:靚夜景下食普普通通的自助晚餐
2020-10-06
2020-10-06 2730 瀏覽
疫情下,好多酒店都搞promotion, 推出優惠去吸引顧客。作為一個小資女,掙扎左好耐到底入吾入坑好 XD 雖然拒絕左一次又一次的誘惑,最後都係入手左The Ritz-Carlton Summer flash sale 既自助晚餐券。餐廳環境吾大,如果吾係坐正窗邊,其實冇乜特別。可能因為打電話去book 枱有remark 到係慶祝 anniversary, 所以都安排左面窗的自修室位比我地,係103樓望住個靚境食嘢,心情係吾錯既。食物方面,選擇吾算多,都係大路的生蠔,蟹腳,凍蝦,龍蝦,刺身,沙律前菜,牛排,扁皮鴨,中湯和一堆熱食...質素正常,係龍蝦淡而無味,不吃也罷。生蠔係一早開定兩碟任拎,肉質肥美。令人無奈係去到自助餐下半場,生蠔已經冇擺出黎 (可能基於衛生問題... )要同D侍應落單先拎比你。但係食物區D侍應永遠叫都叫吾著。。。同埋離開餐廳時見到每一檯都有coffee/tea, 但係結帳時,侍應冇提我地要order,作為一間貴價酒店入面的餐廳,甘既服務真係好扣分。不過要盛讚係D甜品質素好好,款式多賣相精美。有部分甜品會放係凍櫃入面,完全保留到甜品應有的質地和美味,值得一讚🤤提一

提一提,除左水之后,任飲要另外收費。

整體而言,用summer sale $5xx 價錢是值得試一次。或者下次會為左D甜品而試下呢度既high tea set XD
2020-09-18 17125 瀏覽
五星級酒店 Ritz Carlton隸屬於萬豪國際集團,集團已有100多年歷史,在全球有80多間酒店,實力和名聲享負盛名。Ritz Carlton作為其中一份子,質素同樣不容忽視!除了坐落在全港最高的大廈,居高臨下,氣勢不凡。裝修方面,充滿現代摩登風格,金光閃閃、金碧輝煌,給人氣派非凡、經典豪華的感覺哦。餐廳位於酒店的102樓,可以一覽無敵維港靚景,蔚藍的天空,繁華的都市,美麗的天際線,引人入勝,不知不覺間被吸引,靜靜地欣賞此刻美景。當日光顧,是為了品嚐大名鼎鼎的英式招牌下午茶。在雲層上嘆美食嘆美景的感覺,實在令人難以忘懷呀。建議大家一定要預早訂座,才能坐到窗邊位置,用餐體驗截然不同呀。這次酒店和法國接骨木花利口酒品牌 St.Germain合作,推出夏花盛放下午茶,茶點匀用該品牌的酒製作,讓人置身於繁花之中,很特別哦。Ritz Carlton Afternoon Tea Set  $418/位;$698/兩位下午茶食物: 4款鹹點、5款甜點、每人2件鬆餅供應時間: 下午2時15分至4時15分 或 4時30分至6時30分鹹點包括: 牛油果蟹肉芝麻脆筒、St Germain鴨肝醬法式蘑菇泥
五星級酒店 Ritz Carlton隸屬於萬豪國際集團

靜靜地欣賞此刻美景。

當日光顧,是為了品嚐大名鼎鼎的英式招牌下午茶

下午茶食物: 4款鹹點、5款甜點、每人2件鬆餅

鹹點包括
: 牛油果蟹肉芝麻脆筒、St Germain鴨肝醬法式蘑菇泥軟包三文治、菊花石榴果凍球和焗迷你火腿芝士杏桃菠菜酥。

牛油果蟹肉脆筒配在薰衣草開心果脆粒,口感豐富,但放久後會變腍,建議即刻進食。鴨肝醬三文治,搭配紅桑子果醬,減低膩感。菊花石榴果凍球,造形小巧可愛。菠菜酥是小萢芙,味道鹹香,也不錯呀。

甜點
包括: 士多啤梨乳酪蛋糕、檸檬青檸蛋糕、蜜糖薰衣草蛋糕、椰子芒果泡芙和St Germain椰子百香果杯。

蛋糕匀精美吸引,賣相不俗哦。士多啤梨乳酪蛋糕,酸中帶甜,質感鬆軟。檸檬青檸蛋糕,味道最清新,有醒胃的作用。當中最精緻的椰子芒果泡芙,鬆軟的泡芙皮,吱滿幼滑忌廉,頗好吃呀。
最後每人有兩件鬆餅
,分別是原味和檸檬鬆餅口味。鬆餅不會過乾或過軟,配果醬和奶油忌廉,味道更佳。
2020-09-12