2023-07-12 39 瀏覽
一向都好鍾意食西班牙菜,朋友話呢一間西班牙菜好抵食,所以平日唔使返工就過嚟試下。~餐廳裝修幾精緻,下晝黎都幾有feel。Lunch set選擇頗多,有包埋餐湯(是日是清香的椰菜花湯),而且可以追加小食,選擇都唔少,可以揀咖啡汽水或果汁。~睇完餐牌之後我哋揀咗兩個set,另外再追加左鵝肝多士。~🐷薑味橙香橡果黑毛豬鞍架($158)黑毛豬鞍帶有陣陣橡果香味,肉味濃郁,而且重點係成舊肉厚切得黎,依然好嫩口,加上淡淡薑味橙香,調味好特別,而伴碟的炸番薯條則香甜綿密,整體高質,搭配香甜Red Sangria感覺好合適。~🥢西班牙海鮮飯($148)飯粒富咬口的同時又不會過硬,海鮮有蝦、大蜆和青口等。蝦肉爽彈,蜆肉滑嫩,飯底到蝦膏香氣。~🍞香煎鵝肝多士 (+ $48/pc)追加的鵝肝多士沒有令人失望,外焦脆,內軟滑,肝味突出,熟度剛好。~~~Casamigos 銅鑼灣駱克道487-489號駱克駅3樓

睇完餐牌之後我哋揀咗兩個set,另外再追加左鵝肝多士。

🐷薑味橙香橡果黑毛豬鞍架
($158)

🥢西班牙海鮮飯($148)

🍞香煎鵝肝多士 (+ $48/pc)

~~~
Casamigos
2023-07-09 52 瀏覽
第一次黎覺得好好食好推薦😜今次再同朋友黎食🤓餐廳環境好舒適 服務好🤩.🔸Lunch set(Seafood Pallea)跟餐湯,海鮮有青口、大蜆、大蝦,海鮮夠新鮮~ 飯既面頭有少少脆既口感,撈埋個醬汁再加少少檸檬食,好食😆.🔸Lunch set(Half Truffle Roast)跟餐湯,松露味幾香,肉質幾嫩滑,薯蓉整得好綿密🤤.🔸Gambas AI Ajillo虎蝦好大隻,彈牙爽口,麵包點埋d蝦汁食,吸曬d汁,不錯🙈.🔸Pan Seared Foie Gras Toast鵝肝好大件,煎得好香,同無花果醬出奇地夾,多士係脆個隻,大愛☺️.🔸Lychee Cooler幾fresh,溝左soda,唔會好甜.🔸Special Tailor Mocktail呢杯都係傾向fresh,用左士多啤梨調味,好解渴😆.🔸ChurrosLunch set加錢可以揀churros做甜品,炸得岩岩好,中間仲有餡,好特別,推薦👍🏻
第一次黎覺得好好食好推薦😜
今次再同朋友黎食🤓
餐廳環境好舒適 服務好🤩
🔸Lunch set(Seafood Pallea)
跟餐湯,松露味幾香,肉質幾嫩滑,薯蓉整得好綿密🤤
🔸Gambas AI Ajillo
虎蝦好大隻,彈牙爽口,麵包點埋d蝦汁食,吸曬d汁,不錯🙈
🔸Pan Seared Foie Gras Toast
🔸Lychee Cooler
幾fresh,溝左soda,唔會好甜
🔸Special Tailor Mocktail
呢杯都係傾向fresh,用左士多啤梨調味,好解渴😆
🔸Churros
位於銅鑼灣嘅西班牙菜樓上餐廳, 地鐵站C出口行一分鐘就到,絕對係一次方便又美味嘅用餐體驗🤗 。平日中午一入到餐廳,室內已經係滿座,舒適嘅梳化坐位同埋柔和嘅燈光 ,營造出熱鬧溫馨嘅氣氛👍。 餐廳仲有室外區,有吧枱同掛滿燈飾嘅帳篷遮頂,坐出面食嘢都幾chill🤩。 午餐餐牌有好多款式嘅lunch set,同埋傳統嘅西班牙小食,價錢大眾化。 ❤薑味橙香橡果黑毛豬鞍架黑毛豬鞍架肉質柔嫩🐷,厚身帶有油脂。薑嘅辛辣同橙嘅香甜完美結合,營造出獨特嘅口感同清新嘅味道。 ❤ 西班牙海鮮飯係一定要食嘅經典菜式。金黃色嘅飯粒吸收曬湯汁,生熟度啱啱好, 有軟糯嘅口感。海鮮有大蝦🦐、 蜆同青口,鮮味同番紅花、 大蒜、洋蔥等等嘅配料結合, 香噴噴味道濃郁,令人食慾大增。 ❤ 伊比利亞火腿忌廉球呢個忌廉球有豐富嘅奶香味同埋濃郁嘅順滑口感☺️, 入面口嘅伊比利亞火腿係西班牙最為著名的火腿之一, 砌成一粒粒混入忌廉球裏面,有獨特嘅鹹香味 。 ❤ 香煎鵝肝多士煎過嘅鵝肝, 表面係熟透嘅脆皮,裏面保持柔嫩多汁 。 下面嗰塊多士炸到金黃酥脆,將鵝肝放喺多士上面,有豐富嘅口感同味道層次 。 ❤ 牛他他脆包牛肉他他調味非常之出色🥩

❤薑味橙香橡果黑毛豬鞍架

❤ 西班牙海鮮飯

❤ 伊比利亞火腿忌廉球

❤ 香煎鵝肝多士

❤ 牛他他脆包
牛肉他他調味非常之出色🥩, 牛肉本身鮮嫩多汁 而且有酸辣嘅味道、 有蔥蒜嘅香味。 下面嘅多士又薄又香脆 係一道開胃前菜。

❤ 酥炸魷魚配他他醬
份量好多,魷魚外層炸得酥脆🦑,裏面新鮮彈牙, 配合他他醬嘅奶油酸味,有一種酸爽嘅口感。

❤ 塞拉諾白毛豬火腿
呢款火腿係西班牙最優質嘅火腿之一, 薄薄一片脂肪分佈均勻,口感柔軟,配埋原粒橄欖, 味道好夾 ,係我最鍾意食嘅前菜之一😋。

另外,呢度嘅侍應服務好好,會介紹推介食物,同埋勤換碟,令到食嘢嘅過程更加開心🤗。
2023-07-05
午餐
  • 牛他他脆包
2023-07-06 45 瀏覽
特色西班牙餐廳!享受了一個異地之晚,餐廳招牌菜很多,店員亦非常高質,令人感覺很好。餐廳環境令視覺上震撼很大,朋友也說很吸引~神秘餐廳注重細節和裝修,店員有很多私人珍藏~肉腸拼盤、西班牙沙津、烤春雞、甜品及特飲紅白酒。餐廳設有多個華麗打卡位~裝潢以華麗為主調,舒適用餐座位,擁有室內以及半露天用餐區,明亮大理石及仿古製枱,浪漫優美的環境設計及情調,適合跟愛侶慶祝特別日子,或是跟朋友聚餐之用。西班牙薯仔旦餅旦味非常香濃,加點薯仔之口感更挺身,滿滿咬口椰香帶子八爪魚刺身薄片帶子和八爪魚刺身味道新鮮,鮮甜,口感嫩滑。椰子碎、法邊豆、脆椰子片點綴,賣相更添色彩。更重要,是醬汁用上新鮮椰子打製而成,味道清香,不錯。甜甜加上刺身~開胃又傳統的小吃,醬汁泰式派,甜酸甜酸,清新!蟹餅蟹餅很香脆,有少辣之味道~橄欖油大蒜虎蝦前菜很有驚喜,虎蝦~爽嫩,彈牙,橄欖蒜蓉醬突顯蝦之鮮味。配法包來點醬汁吃~香口惹味松露燒春雞半隻松露香氣撲鼻~燒春雞外皮香脆!雞肉多汁亦嫩滑~松露燒春雞真的不易吃到,松露香噴噴喔!淋上初榨欖油,燒到金黃色,嫩滑又入味!出色之燒雞,朋友表示蒜頭~也很有驚喜!心太軟加上熱溶朱古力,甜品岩漿朱

西班牙薯仔旦餅
旦味非常香濃,加點薯仔之口感更挺身,滿滿咬口

椰香帶子八爪魚刺身薄片

蟹餅
蟹餅很香脆,有少辣之味道~

橄欖油大蒜虎蝦

松露燒春雞半隻

心太軟
加上熱溶朱古力,甜品岩漿朱古力,有蛋糕之味道,外皮硬脆,內藏濃郁熱朱古力,輕輕咬開,朱古力漿熱熱,雪糕好吃,美味喔!甜品心太軟加雪糕,一點也不會過份,甜味快樂,一焗完就出,熱辣辣朱古力皮,香草雪糕,味道很好~吃得非常滿足~即製甜品,令人心裡的掛念又湧現,朱古力心太軟是何等滋味!

主打西班牙菜,不會令人失望~包住入面綿密之薯仔粒和薯蓉、咸香煙肉粒和甜甜洋蔥,口感豐富。配埋蒜蓉蛋黃醬,令到旦餅之口感更加綿滑。來店要吃!
2023-07-05 52 瀏覽
同朋友預祝生日,所以揀左間特別啲又有feel既西班牙菜餐廳,叫左好多野食share牛他他 $90由切碎的牛肉、雞蛋黃、洋蔥等食材製成,以鹽、胡椒、油、檸檬汁等調料調味,味道鮮美。生牛肉口感鮮嫩,加上各種調料的調味,讓整道菜肴味道十分豐富和鮮美。伊比莉亞火腿忌廉球 $28/pc煎炸至金黃色,作為餐前小食口感非常酥脆,外層炸得酥脆,內餡則是柔軟的奶油狀,加上火腿的鹹味和香氣,非常美味。西班牙薯仔蛋餅 $88成個蛋餅好厚實,入邊有薯仔、甜椒、洋蔥等口感非常豐富,嫩滑既蛋餅配埋小小creamy 既醬係上面,非常配襯。薑味橙香橡果黑毛豬鞍架 $238加入了薑和橙皮等調料,口感香氣濃郁。黑毛豬肉肉質鮮美、肥瘦相間,質地細膩,口感鮮美,經過慢火烤制,肉質更加香嫩。加入了薑和橙皮調味,能夠中和豬肉的腥味,同時增添了清爽的口感和香氣。整道菜色澤金黃,外酥裡嫩,肉質緊實,入口即化。墨魚汁海鮮短鍋麵 $250墨魚汁和墨魚短麵的色澤和味道都非常特別,墨魚汁的黑色色澤和墨魚短麵的深色讓它們成為一道很有視覺效果的美食。而且,墨魚汁和墨魚短麵的味道也非常鮮美,墨魚汁散發出的咸香味和墨魚短麵的口感和嚼勁都讓人回味無窮

牛他他 $90

伊比莉亞火腿忌廉球 $28/pc

西班牙薯仔蛋餅 $88

薑味橙香橡果黑毛豬鞍架 $238

墨魚汁海鮮短鍋麵 $250
墨魚汁和墨魚短麵的色澤和味道都非常特別,墨魚汁的黑色色澤和墨魚短麵的深色讓它們成為一道很有視覺效果的美食。而且,墨魚汁和墨魚短麵的味道也非常鮮美,墨魚汁散發出的咸香味和墨魚短麵的口感和嚼勁都讓人回味無窮。另外墨魚非常新鮮多汁,是少數把墨魚處理得好的餐廳。

Red Velvet Churros $88
外皮金黃酥脆,內裡柔軟綿密,外酥內軟的口感是它的特點之一。表面有砂糖亦可配上士多啤梨味巧克力醬一起食用。

Special Tailor made cocktails $168
調酒師會走出黎問下我地鐘意咩口味,會根據我地既口味比建議。
我哋選擇了以gin為底,加以節木花和西柚的cocktail (左) ,味道清新怡人。節木花和西柚則起到了增添口感和香氣的作用。整款雞尾酒呈現出淺黃色的色澤,節木花帶來獨特的香氣和風味;而西柚則可以為整款雞尾酒帶來清新的口感和微微的酸味令人更開胃。
另一杯(右)加入蘋果既清新,令cocktail更重果香味,更容易入口。

總括嚟講,環境舒適,食物好有新鮮感非常高質,絕對值得去既西班牙菜餐廳。
2023-07-04
2023-07-05 33 瀏覽
銅鑼灣呢間西班牙菜有室內亦有室外 而且仲可以飲下野 好適合朋友聚餐之後直落飲野傾計㗎🥂-🍴椰香帶子八爪魚刺身薄片 HKD128新鮮嘅帶子加上煙韌嘅八爪魚片口感提升🐙調味酸酸地有少少泰式風味嘅感覺 係一個清新嘅前菜😙🍴牛他他 HKD118🧜🏻‍♀️見到有牛他他就一定叫🤣肉質鮮嫩 帶有微辣 配上香脆嘅麵包十分不錯🙌🏻🍴慢煮加利西亞式八爪魚腳 HKD180八爪魚經過慢煮一啲都唔韌 超級軟糯 烹煮時間岩岩好🤩中間嘅醬汁好似帶有蒜香味嘅沙律醬咁 一齊食味道昇華左 推薦❗️🍴橄欖油大蒜虎蝦 HKD138虎蝦大大隻口感實在得嚟又彈牙🦐隻隻都脫埋蝦殻好貼心🫶🏻蒜汁辣辣地非常惹味 麵包沾滿汁食都好唔錯 🧜🏻‍♀️幾欣賞個醬汁🤣又一推介❗️🍴西班牙薯仔蛋餅 HKD88薯仔蛋餅有滿滿嘅薯仔係入面 加埋蛋食唔會出錯 岩曬薯仔控🥔上面嘅醬汁同八爪魚嘅醬一樣 好match蛋餅😚不過望落細細個食食下都幾飽😝🍴砵酒燉穀飼牛面頰 HKD298牛面頰極淋身 完全唔洗用力咬 仲帶有黏黏嘅骨膠原😋調味酸酸甜甜 正好解左肉類嘅膩👅芝士薯蓉綿滑再加上粒粒薯仔增加食感 烤粟米清甜唔乾 整體上都很ok😍🍴Cake of the day HK

🍴椰香帶子八爪魚刺身薄片 HKD128

🍴牛他他 HKD118

🍴慢煮加利西亞式八爪魚腳 HKD180

🍴橄欖油大蒜虎蝦 HKD138

🍴西班牙薯仔蛋餅 HKD88

🍴砵酒燉穀飼牛面頰 HKD298

🍴Cake of the day HKD98
我地果日係伯爵茶巴斯克芝士蛋糕配咖啡雪糕 中曬🧜🏻‍♀️嘅口味✌🏻cheesecake 入口細滑 中間流心 而且伯爵茶味香濃🍰雪糕咖啡香濃郁 有粒粒榛子作點綴🌰真心好食🫶🏻

🍴Marry Berries (Mocktail) HKD98
靚靚打卡沙冰飲品🍧混合左各類嘅雜莓調制而成🍓味道酸甜 清新解渴☺️

🍴Lychee Cooler (Mocktail) HKD88
主要用用荔枝同蘋果整成🍎兩種味道都飲得出 亦都唔會覺得好糖漿味道 底層仲有荔枝果肉 可以一試🥰

2023-07-04 35 瀏覽
朋友帶我嚟試位於銅鑼灣嘅西班牙菜,一入到門口,已覺環境十分舒適,有格調又有情調,更帶點溫馨感,輕鬆嘅環境十分適合同朋友嚟傾下計,小酌一杯🍸。餐廳設有室外及室內用餐地方,任君選擇,非常貼心。小坐一會,餐廳店員已好主動,好有禮貌地介紹菜式,按著客人的喜好而推薦唔同菜式,好貼心之餘又好熱情☺️!🌟 Salmon Vol-Au-Vent $98西班牙小食之一,外層是酥皮,好鬆脆,內裡有碎蛋配餐廳自調醬料,面層有三文魚,食落口感層次豐富。▪️🌟 Croquetas $56火腿忌廉球,係炸物嚟😋!外層炸得好香脆金黃,餡料由火腿粒加麵粉及奶油混合而成,淡淡都充滿咸香味,口感十分Creamy及可口,一啲都唔油膩!▪️🌟 Tortilla De Ostra (Oyster) $130蠔仔蛋餅配芫荽蛋黃醬,呢款菜式係芫荽迷必點嘅,好好食!一上菜,已聞到陣陣濃郁嘅蛋香味。蠔仔蛋餅上面放左大量芫荽及餐廳自家製嘅芫荽醬,內裡嘅蠔仔份量亦多,不但新鮮,更十分大隻,味道鮮甜,配埋特製芫荽醬,更突出蠔肉嘅鮮味,而蛋餅質感好嫩滑,整體配搭得很好,食完一啖又一啖!▪️🌟 Gambas Al Alillo $138橄欖油大蒜虎蝦,

🌟 Salmon Vol-Au-Vent $98

🌟 Croquetas $56

🌟 Gambas Al Alillo $138
橄欖油大蒜虎蝦,用蒜、油,再加餐廳特調醬料炒成,醬汁帶有點點辣味,配上肉質彈牙嘅大蝦,好惹味!菜式仲配埋多士,用多士夾住大蝦食,口感更有層次,更豐富,好滋味!

▪️
🌟 Braised Beef Cheek in Port Wine Sauce $298
砵酒燉穀飼牛面頰,配菜有粟米、紅蘿蔔、薯蓉及烤焗蒜頭。牛面肉軟腍入味 ,配埋砵酒,有入口即溶嘅感覺!

▪️
🌟 Special Tailor (Mocktail) $236@2
因為簡唔到飲邊款mocktail好,店員推薦我哋揀special tailor,有調酒員親自上前詢問我哋品酒嘅喜好,再為我哋調配獨一無二嘅mocktail☺️ 一杯由茶底再配柚子蜜、西柚、薄荷而成,濃濃柚香味,可解油膩感。另一杯則是較Creamy 的奶類飲品,唔係用powder 粉製作,而是餐廳用特製鮮奶配上士多啤梨而成,唔會太甜,易入口。
📍二訪銅鑼灣Spanish餐廳‼️· 每道菜都有驚喜😆 -- Casamigos🥂·Follow @pigfoodiexhk for more food!🐷#pigfoodiexhk_銅鑼灣#pigfoodiexhk_西班牙菜=======================上年食過一次casamigos覺得好impressive!!上星期就同@jacstomach再去encore‼️❤️今次試咗啲新菜式,味道依然好有驚喜👍------------------------------⭐️薑味橙香橡果黑毛豬鞍架 $238 (4.5/5)上次嚟食過豬肩扒覺得好正~今次就試吓豬鞍架😆肉質好腍又juicy!!仲有陣清新嘅橙香~伴碟嘅炸羽衣甘藍脆到好似薯片咁好正🤤·⭐️西班牙薯仔蛋餅 $88 (4.7/5)呢個勁好食must-try!!!🥹蛋餅厚身足料,入面有好多薯粒🥔蛋香濃郁口感濕潤🥰加埋蛋黃醬令整體味道更為豐富!🤩•⭐️墨魚汁海鮮短鍋麵 $250 (4.3/5)平時都係食paella多,今次試吓fideua~短鍋麵似硬身少少嘅米粉,墨魚汁幾有鹹香🥰·⭐️海鮮多士 (4.5/5)多士烤得香脆,面頭嘅海鮮醬混合蝦
#pigfoodiexhk_銅鑼灣
#pigfoodiexhk_西班牙菜
=======================
⭐️薑味橙香橡果黑毛豬鞍架 $238 (4.5/5)

⭐️西班牙薯仔蛋餅 $88 (4.7/5)

⭐️墨魚汁海鮮短鍋麵 $250 (4.3/5)

⭐️海鮮多士 (4.5/5)

多士烤得香脆,面頭嘅海鮮醬混合蝦、帶子、墨魚,鮮甜開胃🤩💪
⭐️紅絲絨油條配士多啤梨朱古力醬 $88 (4.5/5)

⭐️楓糖合桃雪糕 $35

食spanish嘢一定要食‼️Churros 炸至內脆內軟,加埋maple walnut雪糕一熱一凍超正🥰
整體嚟講食物味道出色,性價比高🤩‼️店員好nice,環境又坐得舒服,係一間值得更加多人知道嘅餐廳😆
賣相:4/5
地址:銅鑼灣駱克道487-489號駱克駅3樓
前往方法:銅鑼灣站C出口
  • 紅絲絨油條配士多啤梨朱古力醬
2023-06-30 40 瀏覽
Casamigos 雖然隱藏係銅鑼灣眾多餐廳大廈入面,但一直聽過唔少好評👀今次同朋友初訪完全冇失望,無論餐廳質素定店員服務都好高質,係一間值得推薦隱世西班牙菜!🇪🇸 室內面積唔大但燈光柔和氣氛唔錯,仲有室外terrace seat 同樣有悠閒氛圍。🔸Cocktails首先最impressive既係bartender過黎同我地傾計,先了解我地喜好後再推介適合Cocktail,出品亦好有創意🥰 兩杯都係gin base,但分別加入pear cider/peppermint liqueur 同green chartreuse/elderflower liqueur,做出符合我地喜好既味道!🔸椰香帶子八爪魚刺身薄片帶子同八爪魚刺身都好新鮮,尤其鍾意八爪魚口感彈牙有咬口☺️最特別嘅地方係用上椰子粒同蕃茄粒鋪面,所以除左海鮮鮮味之外仲有淡淡椰香,口感亦更多層次🔸香煎鵝肝多士配無花果醬一份有兩件既鵝肝多士份量唔吝嗇,煎香後外脆內軟,加上無花果醬一解膩感🔸西班牙薯仔蛋餅經典tapas,加入薯仔造成蛋餅後每一口味道都好豐富🔸薑味橙香橡果黑毛豬鞍架黑毛豬鞍架大件厚身,肉質軟稔,肥瘦剛好所以每一口都有微微油脂

🔸Cocktails

🔸椰香帶子八爪魚刺身薄片

🔸香煎鵝肝多士配無花果醬

🔸西班牙薯仔蛋餅
經典tapas,加入薯仔造成蛋餅後每一口味道都好豐富

🔸薑味橙香橡果黑毛豬鞍架
黑毛豬鞍架大件厚身,肉質軟稔,肥瘦剛好所以每一口都有微微油脂香。醬汁中清新橙香同薑味互相配合,味道一流!

🔸紅絲絨油條配士多啤梨朱古力醬
Churros食得多,但red velvet真係第一次見😍 churros炸至脆身後灑上糖霜,再沾上士多啤梨朱古力醬,酸味較突出而甜度唔會太高,唔鍾意甜品如我都食到停唔到口🤤
📍#Casamigos (銅鑼灣)銅鑼灣駱克道487-489號駱克駅3樓♡人均消費: $1397 @ 2▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️位於銅鑼灣駱克駅非常多餐廳,今次揀咗Casamigos,係一間同朋友慶祝都非常適合既餐廳,服務員服務周到,非常熱情,環境舒適,仲有室內同室外揀~✨#慢煮加利西亞式八爪魚腳💰$180八爪魚煮得好腍身,旁邊既蛋黃醬一流,點埋醬味道更昇華左一個層次,係幾有誠意既一款食物。✨#蠔仔蛋餅配芫荽蛋黃醬💰$130意念幾創新,有大排擋風味得黎蠔餅亦唔會好油膩,入口滿有蛋香,加上芫荽蛋黃醬好快就清哂一碟😋✨#薑味橙香橡果黑毛豬鞍架💰$238有驚喜既main,黑毛豬鞍架都有8,9成熟,煮到外脆內軟,表皮好香蜜糖味,裡面就有油香,肉質好夠腍,非常好食!👏🏻大推🔥🔥🔥✨#西班牙海鮮飯💰$298西班牙海鮮飯好足料🇪🇸亦有多款海鮮,包括: 蜆、青口、大蝦等,幾鮮味~ 飯入面仲有臘肉,口感豐富。✨#紅絲絨油條配士多啤梨朱古力醬💰$88上枱已經好香肉桂味,紅絲絨油條既甜味同士多啤梨醬既酸味balance得好好,入口外脆內軟,係幾唔錯既甜品。✨mocktail💰$168今次order左既m

📍#Casamigos (銅鑼灣)

♡人均消費: $1397 @ 2

▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️

✨#慢煮加利西亞式八爪魚腳💰$180

✨#蠔仔蛋餅配芫荽蛋黃醬💰$130

✨#薑味橙香橡果黑毛豬鞍架💰$238

✨#西班牙海鮮飯💰$298

✨#紅絲絨油條配士多啤梨朱古力醬💰$88

✨mocktail💰$168
今次order左既mocktail係由Bartender介紹,主要係紅苺味為主,帶點檸檬既香味,幾唔錯。

✨cocktail 💰$168
呢款Cocktail結合左多種風味,非常順口。兩款基酒GIN同Vodka令整體酒感更重。熱情果同檸檬既酸度配合得好好,薄荷亦有平衡作用,味道清新又細膩。

▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️
2023-06-29 41 瀏覽
性價比高嘅西班牙菜Weekday 黎食晚餐,用餐時間有120分鐘,上菜速度合適,一d 都唔覺得趕,加上職員好nice,食得好開心👍🏼今次3個女士嘅慶生飯局,叫左一個沙律,兩個前菜,兩個main, 再加甜品,飽飽好滿足!!前菜叫左個薯仔蛋餅同埋八爪魚,薯仔蛋餅啲芝士好好食,芝士勁滑。 如果八爪魚就煮得好淋,好好味。沙律就叫左個牛扒沙律,正常表現。主菜叫咗個油封鴨髀,同埋黑毛豬鞍。老實講, 個鴨髀本身冇乜味,但係佢come with 一個sauce,夾埋係ok 嘅。 反而個黑毛豬鞍就有啲驚喜,口感好好,冇overcook!最後甜品叫左紅絲絨"鬼佬油炸鬼", 跟個士多啤梨醬真係冇得輸。 而因為本身我哋買咗一個好蛋糕同朋友慶祝生日,餐廳好好咁樣將我個蛋糕同個甜品擺埋一齊,視覺上好幸福😍
性價比高嘅西班牙菜

• 紅絲絨油條配士多啤梨朱古力醬
2023-06-29 45 瀏覽
我係香港好少食tapas,因為通常價錢都幾貴下。如果撞岩啲野食唔好味既真係會好曬錢。✨✨✨前幾日同朋友去左Casamigos食tapas。呢間係多位朋友之前食過都力讚既,所以對佢既期望都幾高。而事實係佢亦無令我失望,當晚嗌左8樣野食,樣樣都真心好食🤤啲staff亦都好nice,同埋坐得好舒服。當晚8點幾去到,一打開𨋢門已經見到坐滿曬人😮得返1張2人枱咁大把,所以我要求坐outdoor。夏天坐outdoor有時都幾難頂,但呢到有把風扇吹住又幾涼爽,無出過汗。加上出邊少人,所以坐得好舒服。✨✨✨✨Red Sangria $98✨Cava Sangria $108食西班牙菜飲sangria就例牌架啦,一紅一白好解渴😋 其實呢到有啲幾得意既cocktails,下次可以試下。Cold Tapas :✨牛他他 $90呢個係侍應介紹既。牛肉脂肪少又無筋,口感鬆軟又有肉味。配個超百搭既辣蛋黃醬,完全喚醒我既味蕾😋✨蕃茄鯷魚脆包 $75/3pcs鯷魚配蕃茄係好傳統既西班牙tapas。鯷魚有時食落會好腥,但呢個無乜腥味,反而帶點鹹鮮味。簡單加蕃茄已經好好味😋Hot Tapas :✨香煎鵝肝多士配無花果醬
✨✨✨

✨牛他他 $90

✨蕃茄鯷魚脆包 $75/3pcs

Hot Tapas :
✨香煎鵝肝多士配無花果醬 $68/pc
鵝肝肥美、質地細膩、多士好脆,配無花果醬可以中和返個肥膩感😋

✨蠔仔蛋配芫荽蛋黃醬 $130
呢個芫荽愛好者必嗌!個蛋餅夠曬蛋香同埋超多料!有好多蠔仔同洋蔥😋個芫荽蛋黃醬真係好重芫荽味!如果可以買一枝醬返屋企我會買😂
✨橄欖油大蒜虎蝦 $138
4隻虎蝦好大隻仲要去埋蝦腸,好爽口彈牙。蝦頭仲有蝦膏可以啜,配麵包索曬汁,好正😋

✨蒜蓉白酒煮蜆 $110
蒜味勁香!啲蜆幾大隻,粒粒新鮮又無沙。係個汁咸左些少,但咸得黎仲係好好味😋

Main :
✨西班牙烤乳豬 1/4 $398
呢個烤乳豬價錢唔可以話係平,但個質素好高👍🏻個皮薄脆到不得了!皮與肉之間有一層薄薄地既肥膏,肉質超嫩又多汁。1/4隻呢個份量2個人食岩曬,個乳豬醬食落有蘋果味,連續食左幾嚿都完全唔覺得膩。😋

Sweets :
✨紅絲絨油條配士多啤梨朱古力醬 $88
Churros配朱古力醬就食得多啦,紅絲絨味配士多啤梨朱古力醬真係第一次食。
Churros外脆內軟,士多啤梨朱古力醬酸酸地又甜甜地,唔會太甜太漏😋
2023-06-28 26 瀏覽
Tomato Anchovy Crystal Loaf酸酸甜甜的番茄醬和油漬鯷魚相得益彰,去腥之餘又令味道更惹味😋麵包外皮酥脆內裡柔軟,口感很不錯西班牙蛋餅用土豆、洋蔥和雞蛋製成的豐盛煎蛋,熱乎熱乎上桌,外面的醬汁和豐富的內餡令味道相當有層次😚西班牙橡木林飼料伊比利豬排是整個晚餐的亮點。豬肉烹調得非常完美,肉質鮮嫩多汁,配搭的果醬令肉味更加香甜🤪海鮮義大利麵有帶子、香蝦、青口等多種海鮮,非常豐富,醬汁濃郁可口。菜品上還裝飾著新鮮的香草,為其增添了一份額外的口感😝百利甜酒和特調雞尾酒百利甜酒是一款甜膩的雞尾酒,非常易入口☺️特調雞尾酒則是gin base,花香較重,味道較清爽Red velvet churros圈餅外脆內嫩,紅絲絨口味香濃,配搭的草莓,朱古力醬香甜而不膩
Tomato Anchovy Crystal Loaf

西班牙蛋餅

西班牙橡木林飼料伊比利豬排

海鮮義大利麵

百利甜酒和特調雞尾酒

Red velvet churros
2023-06-22 31 瀏覽
少有地去左食西班牙菜🇪🇸餐廳餐牌都幾豐富 心大心細🔻Red Sangria 🍷 ($96 / glass)西班牙名物 超耐無飲了酒精唔濃幾易入口 唔會澀 🔻橄欖油大蒜虎蝦🦐 ($138)虎蝦s好大隻🤤啖啖肉麵包配蝦汁好濃好入味🫢🔻香煎鵝肝多士配無花果醬 ($68/pc)呢個有驚喜😍 鵝肝超大舊暖暖的中間甜甜地好特別😳好似加左蘋果薄片係中間 完美!🔻八爪魚古斯米沙律配雪梨醋汁🐙 ($108)一上枱😍 賣相超靚😍 本身中意食八爪魚 好慷慨好爽口配埋古斯米 作為沙律唔會太濃味喎🔻西班牙薯仔蛋餅 ($88)表面芝士/cream 令成件事昇華內裡薯仔都幾飽 好在唔係超大個🤭 🔻砵酒燉穀飼牛面頰🥩 ($298)牛面頰超級淋🥹 入口即溶咁喜歡吃牛的朋友一定要試!Btw擺盤有心思 食都食得開心啲😝🔻墨魚汁海鮮短鍋麵 🦑($250)店員介紹的表面既麵脆口的 內裡就軟軟的配埋類似mustard醬 味道幾獨特餐廳分左室內室外區✨室內裝修都幾靚 有feel~仲有好多食物下次想試適合特別日子慶祝下食餐好既🥰
少有地去左食西班牙菜🇪🇸餐廳
餐牌都幾豐富 心大心細

🔻Red Sangria 🍷 ($96 / glass)
西班牙名物 超耐無飲了
酒精唔濃幾易入口 唔會澀

🔻橄欖油大蒜虎蝦🦐 ($138)
虎蝦s好大隻🤤啖啖肉
麵包配蝦汁好濃好入味🫢

🔻香煎鵝肝多士配無花果醬 ($68/pc)
呢個有驚喜😍 鵝肝超大舊暖暖的
中間甜甜地好特別😳
好似加左蘋果薄片係中間 完美!

🔻八爪魚古斯米沙律配雪梨醋汁🐙 ($108)
一上枱😍 賣相超靚😍
本身中意食八爪魚 好慷慨好爽口
配埋古斯米 作為沙律唔會太濃味喎

🔻西班牙薯仔蛋餅 ($88)
表面芝士/cream 令成件事昇華
內裡薯仔都幾飽 好在唔係超大個🤭

🔻砵酒燉穀飼牛面頰🥩 ($298)
牛面頰超級淋🥹 入口即溶咁
喜歡吃牛的朋友一定要試!
Btw擺盤有心思 食都食得開心啲😝

🔻墨魚汁海鮮短鍋麵 🦑($250)
店員介紹的
表面既麵脆口的 內裡就軟軟的
配埋類似mustard醬 味道幾獨特

餐廳分左室內室外區✨
室內裝修都幾靚 有feel~
仲有好多食物下次想試
適合特別日子慶祝下食餐好既🥰
  • 橄欖油大蒜虎蝦
2023-06-22 46 瀏覽
Casamigos (銅鑼灣)銅鑼灣駱克道487-489號駱克駅3樓。西餐入面我最鐘意係食西班牙菜,tapas有好多種類,岩曬鐘意飲酒食小食既我,一班朋友可以試到好多唔同食物、勁開心仔。西班牙薯仔蛋餅($88)、酥炸魷魚配他他醬($110)、松露火腿芝士三文治($88)呢度Tapas選擇好多,傳統西班牙薯仔蛋餅熱辣辣上檯,唔好睇小呢份小食,就算4個人分食完都幾有飽肚感,酥炸魷魚同埋松露芝士三文治同樣十分出色。西班牙烤乳豬-1/4($398)另外可以叫半隻或者一隻,乳豬皮烤到好脆,唔好睇小佢係乳豬都好有肉地。西班牙海鮮飯($298)食西班牙菜點少得食西班牙海鮮飯,海鮮好新鮮,全部大大隻。酒精飲品都好多選擇,試左幾杯cocktail大家都話唔錯,酒精唔會太犀利,個balance拎得幾好

Casamigos (銅鑼灣)

西班牙薯仔蛋餅($88)、酥炸
魷魚配他他醬($110)、松露火腿芝士三文治($88)

西班牙烤乳豬-1/4($398)

西班牙海鮮飯($298)
食西班牙菜點少得食西班牙海鮮飯,海鮮好新鮮,全部大大隻

2023-06-12