2022-09-09 92 瀏覽
適逢今次過開嚟荃灣,順便去荃灣覓下食先。今次試吓呢間牛仔主題嘅cafe,一入嚟已經覺得裝修得好靚好特別,每一個角落,甚至天花板,都可以見到用牛仔布做嘅裝飾。本身老闆係牛仔世家第三代,所以就運用左佢嘅專長同呢個concept去開餐廳,除咗有牛仔布裝飾同各款牛仔雜誌,仲有好多唔同類型嘅擺設同啤啤熊,設計得好有心思👖餐廳有好多唔同類型嘅選擇,例如意粉,牛扒豬扒,全日早餐,咖啡飲品同甜品選擇,今次叫左重量級14oz牛仔all day breakfast 試下($118),果然係重量級,所有食物都比平時大份,特別係個大啡菇,又大又juicy,炒蛋炒得好滑溜而且蛋香濃郁,牛角包亦都好鬆脆,仲有玫瑰花型嘅三文魚,睇得又食得😋除咗主食,仲嗌左飲品同甜品,Iced blue ocean賣相非常之靚☕️由啡色至藍色漸變而成,層次感十足,底層係咖啡,中間係鮮奶,而上面就係蝶豆花汁,撈埋一齊飲,飲到非常香濃嘅咖啡味,再帶點淡淡蝶豆花香味,又靚又好飲呀。佢呢度嘅甜品都好多款式,今次揀咗曲奇雪糕雞蛋仔,送上枱時整到好似雪糕cone嘅形狀,賣相一流,冰凍嘅雲呢拿雪糕,加上Oreo,曲奇餅同蛋捲toppings,再連埋

除咗主食,仲嗌左飲品同甜品,Iced blue ocean賣相非常之靚☕️由啡色至藍色漸變而成,層次感十足,底層係咖啡,中間係鮮奶,而上面就係蝶豆花汁,撈埋一齊飲,飲到非常香濃嘅咖啡味,再帶點淡淡蝶豆花香味,又靚又好飲呀。佢呢度嘅甜品都好多款式,今次揀咗曲奇雪糕雞蛋仔,送上枱時整到好似雪糕cone嘅形狀,賣相一流,冰凍嘅雲呢拿雪糕,加上Oreo,曲奇餅同蛋捲toppings,再連埋充滿蛋香味嘅嘅雞蛋仔一齊食,冰火口感而且外脆內軟,呢個配搭一流。
·👖香港首間牛仔布特色主題cafe好似去咗間小型牛仔博物館參觀咁‎|•'-'•)و✧周圍都佈滿曬牛仔布製成品嘅擺設、裝飾💙牛仔布管吊飾·牛仔布玫瑰花·牛仔布揮春💙牛仔布餐牌·牛仔布結他...好似咩都可以用牛仔造咁成間餐廳環境裝修都超吸睛 一入去就令人大開眼界🤩每一個角落都係打卡位 影相好有格調📸整體食物質素不錯 性價比極高🤤假日都有lunch set供應 仲要免加一員工服務周到 非常有禮 為咗個環境一定會再回頭~🥰📍 DENIM CAFE(荃灣)青山公路荃灣段419號地下
👖香港首間牛仔布特色主題cafe
好似去咗間小型牛仔博物館參觀咁‎|•'-'•)و✧
周圍都佈滿曬牛仔布製成品嘅擺設、裝飾

💙牛仔布管吊飾·牛仔布玫瑰花·牛仔布揮春

假日都有lunch set供應 仲要免加一
員工服務周到 非常有禮 為咗個環境一定會再回頭~🥰

📍 DENIM CAFE
(荃灣)青山公路荃灣段419號地下
🔷 〰️ 因為工作關係,總會在荃灣逛逛,有一日經過愉景新城,留意到藍色外牆的一間餐廳,💕Denim Cafe,深深被門面吸引著。趁💙放假,就叫他陪我去呢間牛仔風格的特色餐廳,還帶上我的Woody 和Jessie 💕〰 一入到餐廳,就好似入咗一間牛仔布嘅博物館一樣。每一個角落,上至天花,下至每張桌上擺設,還有牆壁上的飾品都係以牛仔布作為主題,全部也是由老闆和設計師自家設計😊😻😻😻〰 每一件裝飾品都有它的故事,不禁勾起我們的好奇心,恰巧老闆親切,告訴我們這間餐廳的背景故事。原來他是始於1958年老子號「賴榮記布廠」的第三代負責人,他希望在開餐廳分享美食同時,又可以將牛仔布藝文化傳承下去,讓更多人佢接觸了解💙 🍽 🔹大啡菇漢堡配薯條及沙律(素)厚肉大啡菇題係我最愛,今次大啡菇足足接近有2厘米厚度,咬落去入面既鮮味湧出來,值得一試。而漢堡包都有烘香過,而且薯條都炸得金黃色,超棒😊素食者的我表示大愛😍😍😍🔹墨西哥脆片配三式芝味醬(牛油果醬、肉醬、芝士醬)非常足料,口感豐富,墨西哥脆片舖底以外亦加入左大量肉碎,如果加埋烤雞加啤酒就一流🙈🙈鍾意食牛油果🥑既一定要食佢呢個配醬😇🔹三式芝士滑蛋煙肉墨西哥卷
🔷

🍽

🔹大啡菇漢堡配薯條及沙律(素)

🔹墨西哥脆片配三式芝味醬(牛油果醬、肉醬、芝士醬)

🔹三式芝士滑蛋煙肉墨西哥卷

呢份係健身人士蛋白質最主要既基礎,食一份夠飽足半日。食個陣有濃香嘅芝士,煙肉很香脆,而且有3種芝士,令味道更加濃郁😍

🔹曲奇雞蛋🥚仔

雞蛋仔來說,呢一份雞蛋仔比起香港目前連鎖雞蛋仔專門店,絕對食到童年雞蛋糕既味道,亦做到脆身效果。
平時在街邊買雞蛋仔一定問是否蛋糊混合,否則若然係麻薯粉會寧願不吃🤣
但呢次食到既不是普通以麻薯粉所製作,當然甜品師傅有秘訣,我們亦都沒有多問。
只能說,配上oreo雪糕和餅乾,除了打卡外,食物質素都很高💕💕

🔹 Bloosoms

熱熱既奶泡做到綿滑效果,岩曬唔飲咖啡又唔想飲熱朱古力既朋友💙

🔹Blue ocean 🌊 -Ice
老實說,一開始真的為了打卡之用
但出乎意料之外地好飲
底層係濃香咖啡,中間有鮮奶,當然最重要是藍色的表層💙的蝶豆花😍

🔍 題外話
成間舖頭真係牛仔布愛好者必來的餐廳,看到不同的擺設,真的很心動想買回家😊
日後有時間,我都要再探訪,拍更多照片影相😍😍😍😍😍

📌 DENIM CAFE
📍 荃灣青山公路荃灣段419號地下

📍「DENIM CAFE」- 荃灣今次食食食之旅黎到荃灣😌被我哋發配南豐紗廠附近有間用牛仔👖做主題嘅cafe,而且環境好舒服咁,所以決定試一試😎📷 餐廳位於青山公路,大約係愉景新城對面,幾近南豐紗廠個邊😗Cafe外牆係全藍色💙,以牛仔布作為元素嘅主題cafe,所以入面有好多👖整嘅裝飾同製成品,超岩打卡📷💯Cafe 環境非常舒適,座位闊落,而且仲會播住音樂,可以chill 到坐成個下晝☕️🍵老闆仲介紹咗佢哋嘅background ,原來係呀爺個代開始做牛仔👖業,所以想傳承落去,就開始以👖做主題嘅cafe,超有意義😍💯💯💯🍴慢煮黑毛豬鞍配蘋果蓉💰HK$168✨推薦指數:10/10一睇menu 見到呢款係廚師推介,又點可以唔揀呢😌呢道慢煮黑毛豬胺真係好岀色😍💯豬鞍非常大塊厚身,唔會話好多肥肉,脂肪比例岩岩好✔️食落去肉質軟腍啖啖肉,燒到岩岩好😆因為慢煮嘅關係,肉汁鎖住係入面,所以食落仲好juicy一啲都唔乾身,而且仲好入味添🤤佢哋仲加配咗蘋果蓉,可以減低左油膩感,食哂都唔會話好膩😗呢度嘅薯條係粗薯條,新鮮炸起上到枱仲係熱辣辣,薯條無落太多既鹽,食落唔會話好咸,可以食返薯仔既味道(不過👦🏻都係中意
📍「DENIM CAFE」- 荃灣

今次食食食之旅黎到荃灣😌

🍴慢煮黑毛豬鞍配蘋果蓉
💰HK$168
✨推薦指數:10/10
一睇menu 見到呢款係廚師推介,又點可以唔揀呢😌
呢度嘅薯條係粗薯條,新鮮炸起上到枱仲係熱辣辣,薯條無落太多既鹽,食落唔會話好咸,可以食返薯仔既味道(不過👦🏻都係中意點好多好多茄汁🤪)
佢嘅配菜仲有新鮮沙律菜,成個配搭岩岩好💯

🍴安格斯特級肉眼配秘制芥末醬
💰HK$188
✨推薦指數:7.5/10
呢塊肉眼扒有成10oz❗️超級大塊🤣🤣🤣
我地今次叫咗5️⃣成熟😇成塊牛煎得好靚,色澤均勻,食落肉質好腍亦都好重牛味,不過筋比較多😛如果無咁多筋會更好🤣
呢度仲有一隻自家製既芥末醬,食落好辣好刺激,但又唔會好攻鼻,正呀🤩

🍴餐湯
💰HK$0 (跟餐)
✨推薦指數:7/10
今日嘅餐湯係粟米湯,飲落好香好濃,唔會太甜,唔錯😗

🍴草莓乳酪沙冰🍓
💰+HK$22(lunch set 飲品半價)
✨推薦指數:7.5/10
首先呢杯賣相好靚🤩
面頭有忌廉做裝飾,加埋草莓醬🍓,杯身用咗勁似菠蘿🍍嘅杯,入面裝住粉紅色嘅strawberry yogurt,少女心大爆發😍
飲落唔會太甜,yogurt 口感都幾creamy ,夏天飲消暑一流😋

🍴芒果多多
💰+ HK$22(lunch set 飲品半價)
✨推薦指數:7/10
呢杯飲落相對比較甜,而且好特別嘅係入面加咗勁多粒爆爆珠,一路飲一路咬爆爆珠,口感好豐富🤣

👦🏻👧🏻💬今次試唔哂想試嘅,有機會仲想試埋手沖、特色cafe,仲有好吸引嘅甜品添呀😍🥰

午餐
  • 慢煮黑毛豬鞍配蘋果蓉
2022-07-23 82 瀏覽
最近越開越多特色既主題cafe,今次到訪呢間Denim Cafe係以牛仔布為主題,成間cafe都擺滿唔同以牛仔布裝飾既物品,打卡一流!  1⃣️紅酒燴牛肋肉天使麵($118)牛肋肉幾入味,天使麵帶紅酒汁香味,另外加入洋蔥粒、蕃茄粒、紅椒粒等,味道酸酸甜甜,香濃不膩☺️  2⃣️大啡菇漢堡配薯條沙律($78) 大啡菇好juicy~漢堡包係偏脆身既,面頭有芝麻粒,包中間係搽上左啲沙律醬再微微烘過既,配料夾住大啡菇、蕃茄、生菜,味道唔算特別驚喜。另外薯條係粗切既,不過略顯唔夠脆而且冇調味。  3⃣️西班牙海鮮意大利飯($138) 配料份量算ok多,有青口、蝦、蛤蜊,意大利飯偏硬身既口感啱曬我口味😌  4⃣️荔枝玫瑰梳打(半價優惠 +$20) 個樣好igable😍有種夢幻feel~連杯墊都係牛仔布既pattern。飲落好fresh,而且唔會好甜。  5⃣️蜜瓜拿鐵(半價優惠 +$18) 有種韓國蜜瓜奶既感覺🍈不過再濃啲。顏色偏淡但係飲落係飲得出蜜瓜既味道既。  6⃣️抹茶拿鐵(半價優惠 +$18) 幾好飲wor~抹茶幾香濃,雖然未至於會回甘,但係奶同抹茶既balance幾唔錯🤤  7⃣️餐湯+沙律(晚餐)餐湯係粟米湯,有粒
1⃣️紅酒燴牛肋肉天使麵($118)
紅酒燴牛肋肉天使麵

2⃣️大啡菇漢堡配薯條沙律($78)
大啡菇漢堡配薯條沙律

3⃣️西班牙海鮮意大利飯($138)
西班牙海鮮意大利飯

4⃣️荔枝玫瑰梳打(半價優惠 +$20)
抹茶拿鐵

5⃣️蜜瓜拿鐵(半價優惠 +$18)

6⃣️抹茶拿鐵(半價優惠 +$18)

7⃣️餐湯+沙律(晚餐)
餐湯

餐湯係粟米湯,有粒粒口感,唔錯🌽沙律係醋汁調味,開胃🥗
8⃣️是日甜品(晚餐)
焦糖燉蛋

當日有得揀雪糕或者燉蛋,我地都一致揀左燉蛋😋面頭焦糖燒脆,作為一餐既尾聲唔錯~
抹茶拿鐵
2022-07-18 90 瀏覽
位於荃灣愉景新城嘅對面夠晒方便地鐵一出沿着天橋步行就到喇 🚶🏻‍♂️ 顧名思義成間店舖都係以牛仔布料製品🤩天花亦掛滿牛仔褲👖👖👖👖 裝修獨特有個性 環境亦份外舒適relax 🎶🎵😗重量級14oz牛仔全日早餐 $118果然係重量級 所有份量都比平時大份好多! 特別係大啡菇 好juicy每啖都充滿水份 🍳炒蛋好滑蛋香十足靚蛋味 黑松露牛肝菌忌廉意大利飯 $98價錢實惠分量充足 好香嘅黑松露味 鍾意食黑松露嘅必叫!大讚👍🏻啖啖黑松露香味 意大利🇮🇹飯粒粒煙韌有咬口 好食到想再食多次!🍹芒果多多 - 粒粒爆豬嘅益力多味 乳酸菌味 開胃 🍹菠蘿梳打 - 夠晒冰凍🥶 👍🏻有好多菠蘿肉都好鮮甜可口 kitkat雞蛋仔朱古力雪糕 有4條kitkat仲要兩款口味 一啲都唔馬虎好足料 😂 雪糕球係名牌子既味道 再配雞蛋仔 各一啖食過唔停兩者配搭夾到不得了啦 🥰
重量級14oz牛仔全日早餐 $118
黑松露牛肝菌忌廉意大利飯 $98
🍹芒果多多 - 粒粒爆豬嘅益力多味 乳酸菌味 開胃
🍹菠蘿梳打 - 夠晒冰凍🥶 👍🏻有好多菠蘿肉都好鮮甜可口
kitkat雞蛋仔朱古力雪糕
2022-07-15 73 瀏覽
呢間Cafe除咗係好特別嘅牛仔風格之外💙佢哋個士多啤梨雞蛋仔都超級靚🍓雞蛋仔熱辣辣 外脆內鬆軟 仲好有蛋香味🥚再配埋入面嘅士多啤梨雪糕🍦冰火交融嘅感覺 太正了✨
2022-07-15 73 瀏覽
📍DENIM CAFE (荃灣)荃灣青山公路荃灣段419號地下🔎 本土文化牛仔布主題Cafe 🍽夏天都係乖乖地坐係室內chill 下就最舒服了~呢間cafe裝修都幾靚,尤其係入面幾特別😌整間咖啡店都佈滿了用牛仔設計及裝飾👖秘製牛魔王漢堡配特色薯條或沙律 👅 $108成個漢堡好大份ahhhh~ 而且個牛肉真係好厚好Juicy再配埋芝士令成個層次感提升左好多漢堡包身亦都好鬆軟 完美完美‼️再加上薯條熱辣辣🍟仲要外脆內軟🤤 正!特級安格斯肉眼配香蒜牛油 👅 $118呢個我地叫左五成熟 食落非常juicy 🤤 而且脂肪分布平均,大塊塊肉眼表面煎到好焦香,內裡肉質粉嫩跟餐仲有埋薯條🍟/沙律架Desserts - Oreo雞蛋仔🍓🧇 $78依個雞蛋仔係餐廳嘅特色甜品喔~雞蛋仔充滿蛋香味 食落十分香脆配料非常豐富 脆卜卜既雞蛋仔配上冰涼雪糕 真係好吸引 必食喔!!菠蘿梳打 $40菠蘿加入梳打水好清新,夏天飲啱曬啦🌞呢杯真係好好飲!🍹芭樂多多 $40酸酸甜甜很解膩 芭樂的清香, 調配完美!薄荷朱古力咖啡$42味道甜甜的淡淡的朱古力味道 仲有咖啡味道好香仲有勁靚靚既拉花 打卡一流 完全冇令我失望
📍DENIM CAFE (荃灣)
荃灣青山公路荃灣段419號地下

🔎 本土文化牛仔布主題Cafe 🍽

夏天都係乖乖地坐係室內chill 下就最舒服了~
呢間cafe裝修都幾靚,尤其係入面幾特別😌
整間咖啡店都佈滿了用牛仔設計及裝飾👖

秘製牛魔王漢堡配特色薯條或沙律 👅 $108
成個漢堡好大份ahhhh~ 而且個牛肉真係好厚好Juicy
再配埋芝士令成個層次感提升左好多
漢堡包身亦都好鬆軟 完美完美‼️
再加上薯條熱辣辣🍟仲要外脆內軟🤤 正!

特級安格斯肉眼配香蒜牛油 👅 $118
呢個我地叫左五成熟 食落非常juicy 🤤
而且脂肪分布平均,大塊塊
肉眼表面煎到好焦香,內裡肉質粉嫩
跟餐仲有埋薯條🍟/沙律架

Desserts - Oreo雞蛋仔🍓🧇 $78
依個雞蛋仔係餐廳嘅特色甜品喔~
雞蛋仔充滿蛋香味 食落十分香脆
配料非常豐富 脆卜卜既雞蛋仔配上冰涼雪糕
真係好吸引 必食喔!!

菠蘿梳打 $40
菠蘿加入梳打水好清新,夏天飲啱曬啦🌞呢杯真係好好飲!🍹

芭樂多多 $40
酸酸甜甜很解膩 芭樂的清香, 調配完美!

薄荷朱古力咖啡$42
味道甜甜的淡淡的朱古力味道 仲有咖啡味道好香
仲有勁靚靚既拉花 打卡一流 完全冇令我失望

今次同大家介紹一間牛仔風格嘅餐廳 餐廳嘅每個角落都可以見到牛仔布化身而成嘅裝飾 全部都由老闆sss同設計師們親自設計 而且好多都係人手製 所以大家要去支持下(◐‿◑)真係靚到你唔信 估唔到牛仔布可以咁有變化❗️😍靜雞雞講你知🤫📢 老闆們好耐以前已經經營牛仔布工廠 到依家已經第三代啦 但無奈牛仔布製衣廠慢慢都變夕陽公業🌇但老闆對牛仔布嘅熱愛從不減退 所以就決定開依間牛仔風嘅西餐 希望可以一路傳承落去💕👖講到傳承 其實老闆都住左係荃城好耐 所以決定選址係荃灣 回饋番街坊👏❤️餐廳真係CP值好多 set lunch 同set dinner 都勁抵食 不但主食高質 仲有跟沙律同餐湯 價錢宜人🤑絕對推薦比大家❗️❗️❗️==============================🍴Starters 〖 Soup of the day: 粟米忌廉湯🫕 〗粟米湯加入了忌廉 口感相當綿滑 濃而不稠👍同罐頭粟米湯唔同 用了很多鮮甜粟米打均而成入口時好散發香濃嘅粟米同麥香味香甜可口 真材實料👏🍴Main course 〖 主廚祕制香辣海鮮天使麵🍤🍝 〗💰 118夏日熱辣辣🔥🎵 就緊係要食袐制香辣🌶 以辣攻辣❗️依個

真係靚到你唔信 估唔到牛仔布可以咁有變化❗️😍

🍴Starters

〖 Soup of the day: 粟米忌廉湯🫕 〗
粟米湯加入了忌廉 口感相當綿滑 濃而不稠👍
香甜可口 真材實料👏

🍴Main course
〖 主廚祕制香辣海鮮天使麵🍤🍝 〗💰 118
夏日熱辣辣🔥🎵 就緊係要食袐制香辣🌶 以辣攻辣❗️依個天使麵非常惹味 除左辣醬外 仲有加左彩椒去炒 所以食落好香口
要讚下佢嘅辣味夠勁得來又恰到好處 大概係譚仔5小辣 開胃又刺激👏
海鮮都好有驚喜啊!
帶子同蝦又大隻又爽口 仲有蜆肉添🥳 非常入味 依個價錢咁嘅質素 真係超抵食🤩🤩🤩
主廚祕制香辣海鮮天使麵🍤🍝

〖 特級安格斯肉眼配燒肉汁🥩 〗💰228
切開見到粉嫩嘅肉質 已經流晒口水🤤入口牛味相當濃郁 口感軟腍 肉汁好juicy 💦建議大家食五成熟 咬落去口感比較嫩滑👍
聽老闆講 佢地周圍搵好多唔同嘅貨源
務求提供最高質嘅牛比客人!依一塊真係好高性價比🤩

🍴Desserts
〖 Dessert of the day: 朱古力慕絲🍫 〗
慕絲口感綿滑 入口creamy 得來又唔會覺得好濟👏朱古力味香濃充滿層次
首先係微微嘅甜味 接住有一股回甘嘅味道🥳
味道十分高級👑
朱古力慕絲🍫

〖 士多啤梨控雞蛋仔🍓🧇 〗💰78
依個雞蛋仔係餐廳嘅特色甜品🤩 絕對推薦大家試下❗️❗️💯💯
甜品賣相非常igable📸 雞蛋仔充滿蛋香味 搭配埋Movenpick 士多啤梨雪糕🍓 成件事好Fresh o(≧v≦)o 熱乎乎嘅雞蛋仔 香脆可口 同冰涼清新嘅雪糕完美絕配 實現冰火五重天❄️🔥
有時下午過來chill 住飲杯咖啡 食個甜品

一來到見到依杯飲品嘅外相已經心心眼😍😍
雪白嘅奶配上工整嘅拉花 成杯飲品好高貴🥳
依一杯其實係岩鹽加蜜糖加奶☕️
入口岩鹽味相當突出 好香口😋
鹹味當中散發住淡淡嘅蜜糖甜味 味道頗有層次👏不過由於全杯都係奶 我個人覺得偏膩
鐘意多奶嘅 值得一試👍
Blossom

評分🌟(10分最高💯)
價錢💰: 8/10

☎️ 𝟱𝟮𝟰𝟴 𝟴𝟴𝟮𝟰

想搵同類型嘅餐廳𓂀✍
#eatwithnous_西式
#eatwithnous_荃灣

#foodie #hkfoodie #hkig #hkfood #instafood #denim #likesforlikes #hkgirl #hkdaily #photography #hongkong #desserts #hkcafe #foodoftheday #cafe #藍色 #美食 #相機食先 #牛扒 #人手 #吃貨 #打卡 #手機食先 #荃灣美食 #牛仔 #小店
主廚祕制香辣海鮮天使麵🍤🍝
朱古力慕絲🍫
士多啤梨控雞蛋仔🍓
  • 特級安格斯肉眼配燒肉汁
朋友約去荃灣晚飯,附近的西餐廳都去過,但第一次來這間充滿特色又好味的餐廳。聽說原來餐廳老闆是做牛仔服裝的廠家,所以餐廳內佈置好有牛仔特色。最喜歡是牛仔布造的Doraemon和Charlie Brown.來餐廳最重要的還是食物,每次去到有提供漢堡的餐廳,一定會試,我可以說這裡漢堡無得輸,勝價比超高,漢堡肉看得出和食得出是手打肉,廚師控制火候十分了得,剛好熟,入口好香和軟,包也烘得剛剛好,三個女士分著吃,有點意猶未盡。跟著上來秘製香辣海鮮天使麵,帶子煎到外脆內軟,十分鮮味,天使麵硬度剛好。最精彩是特級安格斯肉眼配燒汁,因朋友怕吃生,就點了7成熟,送上來外面焦香,肉質很好,明顯見到扒爐廚師功力,侍應說當晚用的是紐西蘭的安格斯肉眼,比起美國的軟很多和沒有筋,不用配燒汁已很有牛的鮮味,看看餐牌價錢,真的沒話說。最後還貪心的叫了一客朱古力waffle,材料一點也不欺場,加了朱古力焗製的waffle,配上Movenpick雪糕球, 畫龍點睛的還有焦糖香蕉,口感極佳。起初以為只是門面擺設漂亮的餐廳,吃了這一餐,真心感受到餐廳從服務,到食物都將細節做到極致,而且以這些食材的質素,著實一點也不貴,是CP值
來餐廳最重要的還是食物,每次去到有提供漢堡的餐廳,一定會試,我可以說這裡漢堡無得輸,勝價比超高,漢堡肉看得出和食得出是手打肉,廚師控制火候十分了得,剛好熟,入口好香和軟,包也烘得剛剛好,三個女士分著吃,有點意猶未盡。跟著上來秘製香辣海鮮天使麵,帶子煎到外脆內軟,十分鮮味,天使麵硬度剛好。最精彩是特級安格斯肉眼配燒汁,因朋友怕吃生,就點了7成熟,送上來外面焦香,肉質很好,明顯見到扒爐廚師功力,侍應說當晚用的是紐西蘭的安格斯肉眼,比起美國的軟很多和沒有筋,不用配燒汁已很有牛的鮮味,看看餐牌價錢,真的沒話說。最後還貪心的叫了一客朱古力waffle,材料一點也不欺場,加了朱古力焗製的waffle,配上Movenpick雪糕球, 畫龍點睛的還有焦糖香蕉,口感極佳。起初以為只是門面擺設漂亮的餐廳,吃了這一餐,真心感受到餐廳從服務,到食物都將細節做到極致,而且以這些食材的質素,著實一點也不貴,是CP值高好值得跟好朋友和家人來品嘗的優質餐廳。記得還有可愛的大熊Fifi陪你用餐。

2022-07-09
  • 芭樂多多
  • 秘製香辣海鮮天使麵
  • 秘製牛魔王漢堡
  • 朱古力waffle
  • 特級安格斯肉眼配燒汁
2022-07-05 26 瀏覽
荃灣依間好有特色既牛仔元素Cafe🤍無論門口定店舖入面 都係精心既佈置 勁有心思啊~而且入面有個熊仔店員 超得意好岩打卡🤭安格斯特級肉眼配秘製芥末醬🥩好大塊啊 三至四成熟 食落口唔會靭 同埋非常juicy 🤤做到外脆內軟!跟餐係有埋薯條🍟係粗薯 好脆口黃金蟹肉意大利飯🍽唔好睇小個份量 食極都有🤭黃金蟹肉非常鮮甜 而且意大利飯做得好creamy 加上咸蛋粒好有層次 超過夾✨甜品黎啦細佬先做選擇我兩個都要🧇朱古力華夫餅配焦糖香蕉+鮮奶油+movenpick朱古力雪糕+ 朱古力醬🍫窩夫上枱岩岩好 新鮮食勁脆加埋雪糕一熱一凍 好正🤭不過唔會太甜 香蕉上面鋪滿焦糖 又甜又脆鮮奶油忌廉芝士夾層配Lotus 餅碎加movenpick 特濃咖啡朱古力+焦糖醬Lotus餅真係好好食啊 嗚啊🥹同埋雞蛋仔配咖啡雪糕 一定一定一定係絕配 愛上了😋簡單既配搭但係做到出色既味道🤤芒果香蕉沙冰🍹好特別第一次飲🤣芒果味同香蕉味好分明 好fresh值得一試🤍
而且入面有個熊仔店員 超得意好岩打卡🤭

安格斯特級肉眼配秘製芥末醬🥩

黃金蟹肉意大利飯🍽

甜品黎啦細佬先做選擇我兩個都要🧇

芒果香蕉沙冰🍹

2022-07-02 486 瀏覽
朋友介紹荃灣一間小店,在愉景新城天橋行過對面,對面有三兩間餐廳酒吧,看看門口,原來是牛仔主題餐廳⋯⋯室內很多牛仔布的裝飾品,原來店主上一代是在荃灣作牛仔布業務,傳承到這一代,開設主題餐廳⋯⋯由於小店,未嚟之前已與店員溝通,想安排蛋糕。店員很好,替筆者細心安排,配合壽星喜好。墨西哥脆片配三色芝果醬(牛油果醬、肉醬和芝士醬)$78~這個作為下酒小食,相當夾檔,但三種醬,其實可以分開,肉醬和芝士醬同時放在那點點的脆片上,而比例上,醬汁多於脆片,令到墨西哥脆片放涼後失去脆片的質感。黑松露大菇漢堡薯條沙律~這個作為下午茶,配上咖啡應該是不錯的選擇。香脆薯條配黑松露醬~由於未齊人開餐,點些餐前小食,朋友想飲咖啡,跟餐半價,超值👍🏼👍🏼蘋果蓉黑毛豬鞍配薯菜~肉質嫩滑,這個單點項目是筆者當晚最喜歡。香煎三文魚扒配牛油檸檬汁$168~先煎後焗,壽星略嫌過火。特級安格斯肉眼配燒肉汁$228~西班牙海鮮意大利飯$138~開正朋友嗰瓣,朋友就是喜歡米嘅質地帶腍。是日甜品~當日雪糕有三個口味:綠茶、芝麻和紅豆,朋友很喜歡紅豆味道說:像從前的紅豆孖條味道,很有童年回憶。紅絲絨蛋糕配忌廉芝士~店內附設預訂蛋糕服務,

由於小店,未嚟之前已與店員溝通,想安排蛋糕。
店員很好,替筆者細心安排,配合壽星喜好。

墨西哥脆片配三色芝果醬
(牛油果醬、肉醬和芝士醬)$78~

墨西哥脆片配三色芝果醬

黑松露大菇漢堡薯條沙律~
這個作為下午茶,配上咖啡應該是不錯的選擇。

黑松露大菇漢堡薯條沙律

香脆薯條配黑松露醬~

香脆薯條配黑松露醬

蘋果蓉黑毛豬鞍配薯菜~
肉質嫩滑,這個單點項目是筆者當晚最喜歡。

蘋果蓉黑毛豬鞍配薯菜

香煎三文魚扒配牛油檸檬汁$168~
先煎後焗,壽星略嫌過火。
香煎三文魚扒配牛油檸檬汁

特級安格斯肉眼配燒肉汁$228~

特級安格斯肉眼配燒肉汁

西班牙海鮮意大利飯$138~
開正朋友嗰瓣,朋友就是喜歡米嘅質地帶腍。

是日甜品~

紅絲絨蛋糕配忌廉芝士~
店內附設預訂蛋糕服務,只要預先通知食店就可以,相當方便,蛋糕是紅絲絨蛋糕,紅絲絨蛋糕一層層包著忌廉芝士,切開紅白兩色,很有喜氣洋洋的感覺。
牛油味濃厚,反而奪去忌廉芝士的味道,
外表吸引,惹人討好。
當日店主還送上這個精緻包包給壽星女,大家開心拍張照。

紅絲絨蛋糕配忌廉芝士

整體來說:

小店位於兩間酒吧隔離,風格截然不同,家庭式餐廳,所以營業時間較短,8:30pm 就Last order,但這裡有酒杯提供,更可以免開瓶,靜靜哋三兩知己談談天的好地方。
2022-06-18
慶祝紀念
生日
黑松露大菇漢堡薯條沙律
蘋果蓉黑毛豬鞍配薯菜
  • 蘋果蓉黑毛豬鞍
2022-06-26 61 瀏覽
💬特點 :整間舖都是以牛仔布為主調的Cafe💬🔸環境🔸這間Cafe在網上找到資料,原來老闆為荃灣老字號賴榮記布廠的後代,所以整間舖都以牛仔佈置,上至牆身天花,下至結他套,都充滿牛仔皮風格,活像博物館,如果要在香港找一間,不論為打卡,或藝術鑑賞,此店也是大推介。位置上,從福來邨向青山公路上,往南豐紗廠方向走就可到達,不算極度方便,但很值得去一轉。環境評分 : 🌕🌕🌕🌕🌗🔸食物飲品🔸🔸Blue Ocean (HKD $48)🔸圖二伴隨著熊仔的飯品就是 Blue Ocean,蝶豆花飲品。其他特色飲品還有蜜瓜,芋頭拿鐵,不同的smoothies 和梳打,很適合最近的炎炎夏日。評分 : 🌕🌕🌕🌓🌑🔸Mocha (HKD $42)(H)🔸Poker都有三款糖漿選擇,有跟朱古力,薄荷或香蕉糖漿。評分 : 🌕🌕🌕🌗🌑🔸紅絲絨蛋糕( HKD $38 )(Red Velvet Cupcake)🔸此蛋糕用紅莓朱古力加忌廉芝士奶油製作而成,甜度適中。評分 : 🌕🌕🌕🌓🌑🔸三文魚溫泉蛋沙律(荷蘭汁)陪蒜蓉包(HKD $78)(Smoked salmon in Onsen tamago salad hollan
💬特點 :整間舖都是以牛仔布為主調的Cafe💬

🔸環境🔸

環境評分 : 🌕🌕🌕🌕🌗

🔸食物飲品🔸

🔸Blue Ocean (HKD $48)🔸

🔸Mocha (HKD $42)(H)🔸

Poker都有三款糖漿選擇,有跟朱古力,薄荷或香蕉糖漿。

評分 : 🌕🌕🌕🌗🌑

🔸紅絲絨蛋糕( HKD $38 )
(Red Velvet Cupcake)🔸

此蛋糕用紅莓朱古力加忌廉芝士奶油製作而成,甜度適中。

評分 : 🌕🌕🌕🌓🌑

🔸三文魚溫泉蛋沙律(荷蘭汁)陪蒜蓉包(HKD $78)
(Smoked salmon in Onsen tamago salad hollandaise sauce with garlic bread)

溫泉蛋外加上芝士,效果超美觀,味道一流

評分 : 🌕🌕🌕🌓🌑

🔸三色芝士滑蛋煙火雞雞胸墨西哥卷🔸(HKD $68)
(Triple cheese Cheese, Scrambled egg ,smoke turkey breast ,Burrito)

為下午茶提供的。火雞,不是很多人喜歡吃的。
但配上日式芝士滑蛋,就好像用青豆或咸魚配炒飯一樣,就會變得滋味。

🔸推介度🔸

整體上,環境滿分,食物也有特色和味道不錯,但可能位置上不太顯眼,人流不算太穩定,不過也強烈推薦大家去幫襯此荃灣Cafe。

整體評分 : 🌕🌕🌕🌕🌑
三文魚溫泉蛋沙律(荷蘭汁)陪蒜蓉包
三色芝士滑蛋煙火雞雞胸墨西哥卷
Mocha
2022-06-24 43 瀏覽
早前和小編同事談論着,找天要一起去歎咖啡!結果,兩個在荃灣工作的荃灣人,就這樣發掘了一個隱身於荃灣鬧市中的小寶藏👖Denim Cafe/在愉景新城對面的橫街—青山公路,有一間由門口、天花、熊娃娃及畫作都以牛仔物料製作的Cafe,讓人仿如走進一間牛仔布的藝術展覽館!/每一件作品都是custom hand made,充滿心思(*ᴗ͈ˬᴗ͈)ꕤ*.゚尤其以牛仔布拼湊而成的大象畫作、線所織的曼陀羅,以及枱面的牛仔布玫瑰花,手工都十分精緻,令人印象深刻👍🏻/剛巧平日人較少,便主動和老闆傾談一下.. 老闆邊說著邊拿起往時用來織布的梭,印著「賴榮記」三字,才得知他是經營家族的牛仔生意。從小在荃灣廠房長大的他,在牛仔布的浸淫下,也希望透過Cafe文化,宣揚牛仔時尚!聽見這份熱情,立刻令人為之火熱❤️‍🔥/我倆各自點了一份套餐,包一碗是日餐湯和指定飲品。/是日的粟米忌廉湯奶香十足,香滑濃甜,還畫上哈哈笑圖案,令人會心微笑🥰/飲品方面,原本想試獨家的碟豆花拿鐵,不過養生的小編提醒碟豆花十分寒涼,所以就改喝了半價升級的手搖咖啡( ¯꒳​¯ )ᐝ/⭐️香辣安格斯牛肉意粉𝔸𝕦𝕘𝕦𝕤 𝔹𝕖𝕖𝕗 𝕨𝕚𝕥𝕙 ℂ𝕙𝕚𝕝𝕝𝕚
我倆各自點了一份套餐,包一碗是日餐湯和指定飲品。
⭐️香辣安格斯牛肉意粉
𝔸𝕦𝕘𝕦𝕤 𝔹𝕖𝕖𝕗 𝕨𝕚𝕥𝕙 ℂ𝕙𝕚𝕝𝕝𝕚 𝕊𝕒𝕦𝕔𝕖 𝕊𝕡𝕒𝕘𝕙𝕖𝕥𝕥𝕚 $𝟟𝟠
沾滿辣油的軟滑意粉,伴以軟腍入味的牛肉和番紅花,香辣惹味😋
⭐️安格斯特級肉眼配蒜蓉牛油
𝔸𝕟𝕘𝕦𝕤 ℙ𝕣𝕚𝕞𝕖 ℝ𝕚𝕓𝕖𝕪𝕖 𝕊𝕥𝕖𝕒𝕜 𝕨𝕚𝕥𝕙 𝔾𝕒𝕣𝕝𝕚𝕔 𝔹𝕦𝕥𝕥𝕖𝕣 $𝟙𝟙𝟠
五成熟的肉眼扒拿捏得不錯,切開還是嫩粉紅色的,肉汁滿滿,以簡單的胡椒鹽調味帶出牛香。伴碟有新鮮的沙律菜解膩,美中不足是炸薯條可能因為我拍照既緣故,凍左少少|•́ - •̀。)
🌟綠茶控雞蛋仔
𝔼𝕘𝕘 𝕎𝕒𝕗𝕗𝕝𝕖 - 𝔾𝕣𝕖𝕖𝕟 𝕋𝕖𝕒 𝕃𝕠v𝕖 $𝟟𝟠
很少在Cafe看到有雞蛋仔的選擇,所以一見到menu有呢款甜品,第二個胃又要打開了( ー̀֊ー́ )✧
香脆的雞蛋仔,內餡屬於實在足料型,個人挺喜歡這種口感;配料非常豐富,有一球奶滑甘甜的抹茶雪糕、軟滑忌廉、甜甜的紅豆、軟糯麻糬波、抹茶百力滋、抹茶朱古力曲奇和抹茶朱古力,冷熱交融之下,升糖指數立刻飆升💓而且充滿香港特色,推介大家必試!
整體食物質素也不錯,與價錢相稱,甜品玫令人眼前一亮(⸝⸝⸝ᵒ̴̶̷ ⌑ ᵒ̴̶̷⸝⸝⸝)✨偏佈每一個角落的牛仔手作令人動容,特別推介給牛仔粉絲,一定要來朝聖看看🙌🏻
2022-06-23 85 瀏覽
以前成日搭車都會見到呢間野,但一直好好奇佢係咩舖頭,今次就同妹一齊探索一下🧐原來佢係一間用牛仔布做主題嘅cafe, 裝修已經夠特別,每枱仲會有一朵牛仔玫瑰花做裝飾,勁有feel🤩我地叫左兩個主食,餐湯係濃郁南瓜湯,面頭有拖忌廉,幾滑幾正~✨ 慢煮黑毛豬鞍配蘋果蓉 - 豬鞍整得好靚仔,就咁食已經好夠味,但蘋果蓉又係會另人上癮的東東,幾清甜好夾!✨西班牙海鮮意大利飯 - 擺碟好靚,好似兔仔耳咁😂仲有好多海鮮,有蝦,有蜆,有青口,鮮味夠晒👍✨Taro Latte - 拉花靚到一上枱我地兩個不約而同話好得意😂因為真係好cute, 同埋第一次見taro latte, 味道唔錯幾香😍✨Strawberry Latte - 拉花又係幾靚,好少女心,勁香士多啤梨奶味😋✨Green Tea Waffle - 有埋雪米滋,雪糕,紅豆,cream, 勁有誠意,個waffle底都係綠茶味😚✨紅絲絨杯子蛋糕 - 我本身幾鐘意紅絲絨cake, 見到有細細杯cup cake仔當然唔放過,真係冇令人失望,配butter cream好正,面頭塊朱古力係berries味,唔會太甜~另外跟餐仲有個伯爵茶咖啡布甸,第一次見呢

Taro Latte

Strawberry Latte

Green Tea Waffle

紅絲絨杯子蛋糕

另外跟餐仲有個伯爵茶咖啡布甸,第一次見呢隻味,好創新,又唔錯!

所有野都好有heart, 會再泥❤️
Taro Latte
Strawberry Latte