< 有情調高質抵食西餐 >(๑⃙⃘♥‿♥๑⃙⃘)之前行過都覺得呢間餐廳好吸引,今日終於同朋友2人來吃晚餐。一入去就安排我地先入坐到4人卡位。坐梳化好舒服, 成個餐廳的裝潢都好有格調。對住成個Bar檯後的酒櫃好有型格!-Dinner Set有成14樣Main去簡 湯都有4款, 前菜都有8款 ! Dinner Set Menu來講佢真係算多選擇!今日我點左干邑龍蝦湯 + 法國鵝肝|焦糖蘋果|雜梅黑醋 + 烤美國熟成肉眼扒 + Parmeson Cheese薯條配松露Mayo(心諗: 我有無睇錯, 平時百幾蚊一件的鵝肝可以係呢度當前菜叫, 真係好抵.w.) -同朋友點左2杯Riseling飲, ʕ•̫͡•ʕ•̫͡•ʔ•̫͡•ʔWaitor都好專業的先比我地睇睇酒樽,再斟酒比我地 (.__.) 白酒微甜 唔會太dry 岩我飲~-< 干邑龍蝦湯 >上檯時跟埋有自家制的麵包, 一拎上手熱辣辣, MEET開發現好鬆軟好有驚喜的包, 點埋D湯食好好味, 湯唔會係好似平時果D死咸, 好夠鮮味,雖然佢湯入面唔係比龍蝦仔, 但佢隻鮮蝦都真係夠大又彈牙!ლ(╹ε╹ლ)-<法國鵝肝|焦糖蘋果
< 有情調高質抵食西餐 >
(๑⃙⃘♥‿♥๑⃙⃘)
之前行過都覺得呢間餐廳好吸引,
今日終於同朋友2人來吃晚餐。
一入去就安排我地先入坐到4人卡位。
坐梳化好舒服, 成個餐廳的裝潢都好有格調。
對住成個Bar檯後的酒櫃好有型格!

Dinner Set有成14樣Main去簡
湯都有4款, 前菜都有8款 !
Dinner Set Menu來講佢真係算多選擇!

Waitor都好專業的先比我地睇睇酒樽,
< 干邑龍蝦湯 >

好有驚喜的包, 點埋D湯食好好味,
湯唔會係好似平時果D死咸, 好夠鮮味,

<法國鵝肝|焦糖蘋果|雜梅黑醋>

擺碟好靚可以滿足到我打下卡的心態
眼見煎到脆皮的鵝肝我真係口水直流
一啖放入口, 脆卜卜的多士同埋焦糖蘋果的香甜滲出來ʕ•͡ɛ•͡ʼʼʔ
再咬破鵝肝的脆皮, 甘香開始迴盪係口入面,
雜梅黑醋同佢好夾, 令到食鵝肝又唔會太濟!
我覺得呢個前菜係必叫!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
< Parmeson Cheese薯條配松露Mayo>

成堆芝士係面, 一邊食一邊有一堆芝士放入口,
再加埋松露Mayo, 呢個配搭係無得輸!
有時同朋友唔食dinner, 叫個snacks飲杯大beer,
叫呢個fries食又係會食唔停 ꒰(@`꒳´)꒱
<烤美國熟成肉眼扒 – 4成>

我係唔可以食老牛肉的女人 ♫꒰・‿・๑꒱
今次佢個4成煮得岩岩好, 令我心情好好
一切開粉紅色既牛肉流左小小肉汁出來
檯面已經READY左PEPPER同埋粉紅岩鹽比您
好細心阿 (.v.) 甘當然佢都有比MUSTARD同埋燒汁比您點牛肉
但我都真比較中意食SALT & PEPPER
牛肉入口有小小焦香, 肉質都軟, 牛味重。
$288 成個SET, 仲有呢個QUALITY的牛牛, 抵啦*
< 自家製開心果雪糕 >

影得好樣衰但呢個一定系我再番兜的主要目的。
自家制開心果雪糕!
每一口都食到開心果碎
軟滑香濃 唔會太重奶味蓋過果仁味道
開心果有烤過的味道
吞完個成個口都仲系開心果味
如果佢大舊小小就HO LA(ノ´³`)ノ♡

食完成餐真係好滿足, 同埋地方好好坐,

服務態度又好好, 我見佢有個台仔
如果唔係疫情可能有LIVE PERFORMANCE果d
甘就會更加有FEEL, 真係可以同朋友係度傾計聽歌飲酒坐成晚!!! ʕʘ̅͜ʘ̅ʔ
2021-05-20 51 瀏覽
今日放工已經約好好朋友嚟呢到Ember食個晚餐,之後都有食過環境不錯,坐得都舒服氣氛都幾好一嚟先叫2杯cocktail 放鬆一下,酒味好濃好重幾啱我我叫咗個晚餐先上干邑龍蝦湯,好鹹香又鮮甜,湯身好濃好好飲,跟埋餐包蒜片橄欖油辣椒煎虎蝦,呢個都幾好食,好重蒜香味,虎蝦煎到好香肉質爽口彈入又有橄欖油香味烤美國熟成肉眼扒,叫咗剛好 5成熟,肉中間都微粉,食落肉嫩柔軟牛味都夠,調味剛好唔洗點佢跟埋嘅醬汁仲有甜品跟埋

一嚟先叫2杯cocktail 放鬆一下,酒味好濃好重幾啱我

仲有甜品跟埋
2021-05-20 49 瀏覽
今天晚上友人帶我來到這間在公司附近的一間西餐廳,餐廳燈光柔和,看餐廳裡格局,相信如果不是因為疫情,可能會有live band演出呢!看看餐牌有一個4 course的1人餐,所以便點來吃!牛肝菌忌廉湯,這款忌廉湯有香濃的牛肝菌味,湯都算creamy,湯內亦有菇菌蓉,口感十足!藍芝士忌廉汁炒青口,沒有想過青口好似生蠔一樣咁大隻,差不多跟手掌一樣大小!青口鮮甜多汁,而醬汁用上洋蔥、菇和香草一齊整,醬汁惹味,很開胃!意大利風乾牛肉手造寬蛋麵,這款寬蛋麵是人手造的,店員建議盡快食用,寬蛋麵的感覺有點像平時雲吞麵店食的粗麵,不過口感較腍身,雖然是拌青醬,但是不會把太多青醬汁拌上,那樣不會只有青醬味!風乾牛肉以為會好硬身,原來係薄切,咸咸地幾惹味!而且還有菇片和芝士碎,咸香又美味!雲尼拿雪糕,最後甜品是雪糕,好香雲尼拿香料,冰凍又清涼!Mocktail,這杯mocktail是由調酒師特製,茶底有淡淡的荔枝味,加入了橙、蘋果等生果,感覺很fresh!
看看餐牌有一個4 course的1人餐,所以便點來吃!
雲尼拿雪糕,最後甜品是雪糕,好香雲尼拿香料,冰凍又清涼!
2021-05-05
2021-05-19 35 瀏覽
餐廳環境唔錯,坐得舒服。係酒吧西餐感覺~~選擇左豐富嘅晚餐🍴🥃 飲品叫咗白酒🍸算易入口~~▶️龍蝦湯龍蝦湯個味幾濃郁,味道都幾鮮味!▶️鵝肝擺盤幾靚,賣相精緻!仲有玫瑰花瓣。鵝肝下邊有焦糖蘋果,配上雜莓果醬,酸酸甜甜,鵝肝口感冇咁油膩▶️主菜叫咗烤美國熟成肉眼扒揀咗5成熟,牛扒味幾香,肉質唔錯,夠林!加少少鹽已經不錯,配有蕃茄、蘆筍、薯仔等等▶️甜品係雪芭🍧食完成餐,可以清一清味蕾~好清新!

餐廳環境唔錯,坐得舒服。係酒吧西餐感覺~~

選擇左豐富嘅晚餐🍴🥃 飲品叫咗白酒🍸算易入口~~

▶️龍蝦湯
龍蝦湯個味幾濃郁,味道都幾鮮味!

▶️鵝肝

▶️主菜叫咗烤美國熟成肉眼扒

▶️甜品係雪芭🍧
食完成餐,可以清一清味蕾~好清新!
2021-05-18 39 瀏覽
呢間餐廳唔算多人,晚市可以靜靜地同朋友傾偈飲嘢食飯!晚餐選擇有套餐,亦都有散叫。晚餐已經好豐富,所以揀咗套餐!晚餐先有熱辣辣軟熟嘅麵包🥯然後我叫咗龍蝦湯🦞🥣鍾意龍蝦湯嘅味道夠香濃,面上有少少忌廉。前菜揀咗蒜片欖油香煎虎蝦2隻,蒜片夠香,蝦幾爽口大隻。仲有兩片脆多士~主菜就揀咗銀雪魚西京燒。味道相當夠,有日式風味。魚肉夠林身,又夠滑!另外仲有甜粟米🌽、蘿蔔泥、薯仔🥔、蘆筍。魚嘅份量唔算好多,但加埋配菜都相當足夠。慢慢食我哋都食咗好耐,最後仲有甜品:今日係雪芭!

呢間餐廳唔算多人,晚市可以靜靜地同朋友傾偈飲嘢食飯!

2021-05-17 46 瀏覽
跟另一半的紀念日又來了,今次來到這間位於銅鑼灣地舖的餐廳,餐廳都幾大,我們安排坐梳化位置!餐牌上有單點亦有套餐,最後叫左4個菜式的1人套餐試試。餐湯揀了干邑龍蝦湯,龍蝦湯味道濃郁,仲加入蝦肉,令湯更有口感。隨湯仲有他們自家製的麵包,鬆軟又美味。伊比利亞黑毛豬火腿蜜瓜沙律,風乾火腿味道都幾濃,蜜瓜鮮甜多汁。主菜點了烤美國熟成肉眼扒,肉眼扒肉質鬆軟,牛肉味濃,有淡淡的臘肉味,還配有不少蔬菜,建康又美味。甜品係雲尼拿雪糕糕,一啖一口夠哂冰凍。Mojito,酒味比較濃郁,薄荷求涼的感覺也很出,雖然是cocktail但感覺也很解渴。

甜品係雲尼拿雪糕糕,一啖一口夠哂冰凍。

夜晚想食好d去咗銅鑼灣呢間西餐廳🍴入到去環境幾有格調 樓底超級高同朋友或者情侶談心應該都幾有氣氛😇食物質素唔錯 但係中途真係比餐廳入邊嘅蚊滋🦗影響左心情.叫咗兩個Set DinnerSoup+ Appetisers+ Main Course +Dessert湯 揀左 🦞干邑龍蝦湯 🎃南瓜海鮮湯龍蝦湯同南瓜湯都非常香濃creamy🤤南瓜湯仲配左幾粒蜆肉☺️.Appetiser 前菜方面🥓伊比利亞黑毛豬火腿蜜瓜沙律🥗Iberia Ham and Melon Salad充滿鹹香味的黑毛豬配上清甜蜜瓜😍🤤.🍎法國鵝肝配焦糖蘋果雜莓香醋Foie Gras with caramelised apple鵝肝外皮煎得香脆 咬下去非常細緻綿密近乎入口即溶 配上香醋非常清新 胃口大開🤗.主菜Main Course 烤西班牙黑毛豬不見天 $218Char-grilled Spanish Iberico Pork Secreto「不見天」是豬後腿上內側嘅部位食落油潤香滑細綿,肉味非常香濃😚.煙花女海鮮扁意粉🍝$258有北海道帶子 海蝦 新鮮大蜆 銀魚柳和木瓜榴材料豐富 扁意粉配上蒜香辣椒汁小小微辣更加惹味🌶.當
夜晚想食好d

近乎入口即溶 配上香醋非常清新 胃口大開🤗

主菜Main Course
烤西班牙黑毛豬不見天 $218
「不見天」是豬後腿上內側嘅部位
食落油潤香滑細綿,肉味非常香濃😚

煙花女海鮮扁意粉🍝$258

所以成餐飯食得急急腳趕住走🤢🤢
希望餐廳好好改善衛生情況
否則真係浪費咗咁好嘅美食😥😥
2021-05-16 53 瀏覽
🍀今日老友帶我去食飯~佢話有正嘢咁我就期待下😌😌😌•🍀餐廳環境唔錯,坐得好舒服👍🏻👍🏻👍🏻適合可以一齊傾偈嘅😬•🍀點餐方面,我哋叫咗龍蝦湯同埋牛肝菌忌廉湯,佢既餐湯真係好足料,味道濃郁,可以再嚟多一碗都得👻••🍀前菜就有天使紅蝦刺身同埋北海道刺身帶子薄切,佢嘅賣相好吸引,味道方面都好新鮮~••🍀另外就係烤焗西班牙有機豬鞍,肉質唔錯,感覺火候控制剛好,唔會煮得太過老👏🏻🍀澳洲M6威靈頓牛柳,牛肉幾正,再加埋有蕃茄、菠菜、燒新薯,呢個配搭好好😎😎😎😎
🍀今日老友帶我去食飯~佢話有正嘢咁我就期待下😌😌😌

🍀餐廳環境唔錯,坐得好舒服👍🏻👍🏻👍🏻適合可以一齊傾偈嘅😬

2021-05-15 49 瀏覽
今晚來慶祝結婚周年紀念。近日銅鑼灣街上都比較冷清,靜靜地唔使同人迫啱晒二人世界。餐廳好近地鐵站,收工過嚟好方便。呢度有高質又抵食嘅4-course晚餐,頭盤、湯、主菜有多款選擇不特止,仲有甜品自家製雲呢拿雪糕。我點了至愛的龍蝦湯(不用加錢!),富濃郁海鮮味,還有大蝦肉,配上熱烘烘蒜蓉包,十分搭配。先生要了蕃茄凍湯,甜得來帶點酸的蕃茄味醒胃提神。前菜藍芝士忌廉汁炒青口,巨型青口肉厚鮮味,藍芝士味出眾,以乾蕃茄,紫洋蔥,雜菌,芫荽煮出具層次的忌廉汁,是誠意之作,大愛。法國鵝肝的水準也很高,剛煎好的甘香鵝肝滲著鵝油,與淋上雜莓黑醋汁嘅焦糖蘋果非常搭配,一口連脆多士咬下去是味覺和口感嘅享受。虎蝦手做幼蛋麵龍蝦汁,因西班牙紅蝦缺貨而換作虎蝦,幼蛋麵掛住香濃又幼滑嘅龍蝦汁,麵質同蝦肉一樣咁彈牙。美國肉眼扒叫左medium rare, 肉質較軟,睇相都見到佢超級juicy, 我亦好欣賞配菜嘅油封蕃茄,美國蘆筍,薯仔,調味恰到好處。既然食扒,當然亦都要點返杯紅酒,來自chilie嘅Caliterra Camenere Reserva 2018,富有木味,果皮味,黑加侖子味,幾fruity 易入口。至於

至於另一杯先係來自Argentina 的 Terrazas Reserva Malbac 2018, 用上原種malbac 有比另一杯有更濃郁味道,是截然不同得感受。

餐廳還有自家製的雲呢拿雪糕十分難得。雲呢拿味芳香,雪糕質地儼如冰其淋,要在溶掉前速速吃!
2021-04-26
2021-05-13 651 瀏覽
南瓜海鮮湯,有蜆好大隻青口同一元size蝦,南瓜味香濃,但他的分量不是很多,有點意猶未盡。干邑龍蝦湯,果然是有干邑的味道,味道比其他的龍蝦湯都較為濃郁。伊比利亞黑毛豬火腿,蜜瓜沙律他的份量不算多,只有五少塊,暗黑毛豬的顏色他應該是40個月以上的,但味道非常好,讓人一嚐再嚐。蒜片橄欖油辣椒煎虎蝦,檯面有兩塊蒜蓉包送上嚟嘅時候是整個鐵盤上的服務員很細心地提醒我們要小心油彈到我們。蝦肉彈牙爽口,炸過蒜片非常香,而且他旁邊的辣油真係堅辣,好過隱。有人說辣是痛的感覺,所以喜歡吃辣的人都是被虐待狂。烤美國熟成肉眼扒,肉質鮮嫩,火喉medium,剛剛好。配菜有油封番茄美國露筍配薯仔,銀雪魚西京燒,銀雪魚皮燒得金黃,富有骨膠原蛋白魚肉保持鮮嫩,入口即溶,喜歡簡單的烹調,配上蛋黃醬就已經是一道美味的菜式。燒甜粟米是一半來燒,我想如果他做串燒也應該好味。配菜也有美國露筍和薯仔。甜品係開心果雪糕,自家製,味道不會太甜,有粒粒開心果。來杯荔枝punch和Mojito慶祝一個Happy Friday的晚上。餐廳的份量不算太多,但食物用料質素挺高,八成飽剛剛好晚上不用食太飽。滿分為10分(1分最低,10分最高)食

甜品係開心果雪糕,自家製,味道不會太甜,有粒粒開心果。

滿分為10分(1分最低,10分最高)
食物:8

• 銀雪魚西京燒
  • 蒜片橄欖油辣椒煎虎蝦
  • 干邑龍蝦湯
2021-05-12 41 瀏覽
好多人成日都話銅鑼灣後花園喺大坑,我覺得係告士打道望海景一帶才是真正嘅後花園。呢到租金相對便宜一點,出奇地全部租金比起銅鑼灣核心一帶平好多。之前餐廳酒吧都會平一大截,我個朋友推介我哋呢度happy hour非常之抵,本身諗住過嚟同班friend傾吓計就算。點知佢嘅小食好平之餘,仲被我發現咗佢嘅set dinner一樣咁抵。湯有四個揀,有海鮮湯龍蝦湯忌廉湯同凍湯,我選了牛肝菌忌廉湯,質素算幾好。前菜好多海鮮揀,最後我揀咗令我非常滿足嘅法國鵝肝。煎得幾香加上焦糖蘋果同雜莓黑醋嘅配搭,非常好食。主菜嘅選擇非常多,由意大利粉到意大利飯,再有豬雞魚羊各種唔同嘅菜式,你完全想像唔到一間咁小嘅酒吧可以有咁多元化嘅嘢食,最出色係連豬「不見天」都有得食。不過我最後選咗最簡單嘅肉眼扒,價錢唔算貴又幾好食,扒嘅質素都幾好。最重要係喺銅鑼灣呢個咁熱鬧市區,佢有酒飲有咁多嘢食都係每人二百幾蚊。加埋個甜品,講真,如果我係男仔,約女食飯一定揀呢啲餐廳。場內都幾有氣氛,好多朋友四個女仔一枱,下次都可以咁樣選擇。

前菜好多海鮮揀,最後我揀咗令我非常滿足嘅法國鵝肝。

煎得幾香加上焦糖蘋果同雜莓黑醋嘅配搭,非常好食。

加埋個甜品,講真,如果我係男仔,約女食飯一定揀呢啲餐廳。

場內都幾有氣氛,好多朋友四個女仔一枱,下次都可以咁樣選擇。
2021-05-12 35 瀏覽
相約好姊妹吃晚飯,最鍾意試新嘢,係open rice 睇哂資料,鎖定今日目標試尼間點了紅酒和白酒各一,紅酒香醇濃厚,白酒甜中帶微酸,二者各有特色點了牛肝菌忌廉湯,打得碎碎深啡色牛肝菌,湯面拉上一條條忌廉,入口非常香濃的牛肝菌味前菜有很多選擇真係心大心細,好多野想試,最後決定點蒜片橄欖油辣椒虎蝦,因為虎蝦售完,轉了做大蝦,不過也冇損味道,橄欖油內的蒜片,放上脆脆的多士片一起吃,十分美味主菜有各類不同意粉和意大利粉,見尼個名幾得意煙花女海鮮煮意粉,於是叫黎試下內裏有帶子,海蝦,蜆,銀魚柳,海鮮好味意粉彈牙爽口脆炸開心果雪糕,吃一口非常有驚喜,開心果的香味和香滑雪糕非常夾呢度仲有午餐和早餐供應,下次一定要試一試

呢度仲有午餐和早餐供應,下次一定要試一試
2021-05-11 32 瀏覽
喺銅鑼灣行完街,行吓行吓見到呢間西餐廳裝修咁靚咁別緻,就同朋友入去試吓佢,發現原來佢並唔係虛有其表,嘢食一樣咁出色。我同朋友一人叫咗一個set dinner。頭盤先係一個自家製嘅麵包,跟住就係南瓜餐湯,香蒜辣椒煎蝦,Beef Wellington,同埋自家製嘅開心果雪糕。先講吓佢哋自家製嘅麵包,麵包非常鬆軟,亦都散發着陣陣嘅香味,配埋牛油熱辣辣咁食真係食得出係水準之作。跟住個餐湯飲得出係用好多南瓜去打嘅,濃濃嘅南瓜味加埋海鮮真係非常夾,亦都非常甜。跟住到個蒜片辣椒煎蝦 ,濃郁嘅蒜香味同埋少少辣辣地,配埋非常新鮮嘅蝦真係天衣無縫,一再回味。威靈頓牛柳完全唔需要講太多,簡單來講就係做到應有要做嘅嘢。酥皮夠脆,切開唔會散,有自家製嘅蘑菇醬同埋風乾火腿,嗰陣鹹香味帶返出牛嘅味道,火候控制得啱啱好,絕對值得一試。甜品亦都係主打嘅自家製開心果雪糕,食落去係有開心果仁嘅口感同埋好香嘅開心果味,亦唔會太甜,所以避免左太膩嘅感覺。

2021-05-11 30 瀏覽
嗰日路過呢間餐廳,見到入面嘅環境好似幾好,所以就決定入去試吓啦,結果果然超有驚喜,嘢食水準超高,令我同朋友都好滿意當日我哋就叫咗兩個set dinner share食龍蝦湯,南瓜海鮮湯兩個湯味道都超濃郁,飲得出落咗好多海鮮整成,再配上佢哋獨家自製嘅包,味道一流超有誠意🥰🥰🥰頭盤同樣有驚喜頭盤完全唔馬虎,可以話係完美之作主菜主菜我哋就叫做威靈頓牛柳同埋羊架兩個味道同樣好出色,生熟程度做到啱啱好,口感一流最後仲有自製嘅雪糕作為結尾

當日我哋就叫咗兩個set dinner share食

龍蝦湯,南瓜海鮮湯

頭盤同樣有驚喜
頭盤完全唔馬虎,可以話係完美之作

主菜
主菜我哋就叫做威靈頓牛柳同埋羊架
兩個味道同樣好出色,生熟程度做到啱啱好,口感一流

最後仲有自製嘅雪糕作為結尾

2021-05-11 393 瀏覽
嚟到銅鑼灣想食下西餐咁啱經過見到佢幾特別喎,餐廳裏面亦都設有酒吧枱,同三五知己慢慢品酒傾偈 好chill前菜🥗✨干邑龍蝦湯用咗龍蝦熬製湯底超級香濃唔腥,牛奶更加令到湯底香滑提升咗龍蝦嘅鮮味✨蒜片欖油辣椒煎虎蝦蒜片炒香左辣椒煎香虎蝦啖啖肉夠晒彈牙辣味配蒜片前菜呢個都比較特別,香味濃郁刺激味蕾,越食越開胃✨法式鵝肝焦糖蘋果加黑醋裏面加咗雜莓嘅味酸酸甜甜,主角鵝肝微微甘香,入口即溶,味道濃厚,法式麵包中和油膩感✨烤美國成熟肉眼扒厚厚既牛扒煎至7成熟,切開中間肉質仲係鮮嫩,咬一口肉眼扒好較淋,蘆筍小茄子做配菜爽口夠新鮮開埋燒汁更加突出牛肉嘅鮮味另外配埋英式芥末醬,兩種醬我都好鍾意✨烤焗西班牙有機豬鞍架厚切豬安架份量好多,小事啱啱好夠嫩口流出新鮮肉汁,側邊配上紫薯蓉好密綿,加咗個燒汁成個配搭好fresh✨Old Fashioned叫咗杯好古典雞尾酒🍹呢杯加咗威士忌🥃烈酒味道特別濃,免曾加咗橙皮中威士忌烈酒嘅刺激感,每啖飲到威士忌辛嘅味道,我覺得適合男士飲

前菜🥗

✨干邑龍蝦湯

✨蒜片欖油辣椒煎虎蝦
蒜片炒香左辣椒煎香虎蝦啖啖肉夠晒彈牙
辣味配蒜片前菜呢個都比較特別,香味濃郁刺激味蕾,越食越開胃

✨法式鵝肝

✨烤美國成熟肉眼扒