2021-04-23 33 瀏覽
We visited a restaurant in Causeway Bay. We noted that a liveband performed here regularly before but now the shows are suspended due to thecovid-19 situation. The decoration is nice with romantic lighting andcomfortable chairs. It is value for money to order some featured western foodshere, especially for celebrations. The waiter service was all-rounded. To highlight the mostinvaluable experience, the seafood soup and wellington beef roll are both out favouritedishes which were excellent cooked
covid-19 situation.

dishes which were excellent cooked.

Drinks are raspberry lemonade and mango lemonade, appetizers
are melon with ham, tiger garlic sauce in heat-plated.

Both of us enjoyed the night in the restaurant except the
dessert. It was a scoop of ice-cream. It would be better if waffle/
heat-centred chocolate cake is included in the set.

I appreciate the decoration and food in the restaurant. I look
forward to the next visit.

They provided butter for bread, and here is the picture of tiger prawn with noodle.
2021-04-23 35 瀏覽
放工走到銅鑼灣食晚餐,因為朋友說要飲返杯,聚聚舊。來到Ember,這家是酒吧西餐廳,晚餐set dinner好抵食。餐廳樓底好高,燈光昏黃,雖然當日沒有live Band,但都播住唔同的歌曲,頗有情調。Set dinner四道菜晚餐介乎200~400元的範圍內,晚市來說,很實惠。坐低先訂了兩杯酒,朋友的long island酒味好重,佢好鍾意!我的Side Car偏果味濃,易入口。餐湯方面,我們都選了龍蝦湯,味道也算濃郁,而且食到鮮蝦。餐包柔軟也微暖,點湯或單食都得。我的鵝肝少少一份,但也有賣相,下面的麵包好脆,中間夾著蘋果去肥膩感,鵝肝雖然不算厚切,但三者配合起來,都不錯吃。主菜我點了豬鞍,厚厚的一塊,望上去以為好乾,但切開估唔到幾juicy。而且肉也嫩,一旁的燒菠蘿香甜,蕃茄仔也去皮,很貼心。而且墊底的紫薯蓉起粉得黎亦帶甜,食完有飽肚感。朋友的熟成牛扒肉質看似鮮紅,但入口火喉剛好,質素不錯。最後小小的一球開心果雪糕亦好食,食到粒粒開心果。整餐飯其實食物都令人滿意,不過如果上菜更有效率,會令人更加分!

2021-04-21
2021-04-22 54 瀏覽
來到銅鑼灣探班,朋友帶我去吃好啲。時間許可,我哋可以慢慢嘆個靚午餐。Ember 位於告是打道,聽講香港晚上有live Band表演,有機會都要嚟觀摩下。踏入餐廳嗰,咁已經感覺它是非一般嘅餐廳,餐廳燈光略帶昏暗,面積相當寬敞,吧位都好夠氣派,感覺去咗中環嘅西餐廳一樣,但係睇吓餐牌價錢有幾貼地。餐牌上所有嘅食物加$38就可以變成set lunch,咁配搭彈性就會好多。 我哋點左兩個主菜,+$38 set 兩款頭盤均富日本元素賣相也相當精緻,最 impressive 是碟子雪凍過的,這樣可令刺身保持新鮮度。「北海道帶子薄切柚子醋汁」和「三文魚刺身海膽醬油汁」兩款醬汁也調西工得十分出色,適當的酸甜庋令我刺身提鮮不少。蕃茄濃湯熱度足,蕃茄香甜略帶微酸,濃郁入口香滑,好好味。吃過輕盈的頭髮盤和餐湯後,就到主菜「澳洲牛面頰肉醬大通粉」$98材料用上63度溫泉蛋、豬肉腸、洋蔥、甘筍、西芹以蕃茄醬汁煮大通粉,味道甜甜酸酸,十分醒胃;加上大通粉 al dente 吸汁一流,牛面頰切成細細粒,並非肉醬,吃落更有咬口,煮法出色,富意大利菜的風味。威靈頓三文魚柳 $138沖繩海葡萄、烤蕃茄「威靈頓牛柳」就食得多

餐牌上所有嘅食物加$38
就可以變成set lunch,咁配搭彈性就會好多。

我哋點左兩個主菜,+$38 set

兩款頭盤均富日本元素
「北海道帶子薄切柚子醋汁」和
「三文魚刺身海膽醬油汁」

兩款醬汁也調西工得十分出色,適當的酸甜庋令我刺身提鮮不少。

蕃茄濃湯

熱度足,蕃茄香甜略帶微酸,濃郁入口香滑,好好味。

吃過輕盈的頭髮盤和餐湯後,就到主菜
「澳洲牛面頰肉醬大通粉」$98

材料用上
63度溫泉蛋、豬肉腸、洋蔥、甘筍、西芹

威靈頓三文魚柳 $138
沖繩海葡萄、烤蕃茄
「威靈頓牛柳」就食得多,「威靈頓三文魚」都係第一次食。

可能系全香港都唔多地方食到呢一道菜。

店員奉上枱時,我心裏莫名興奮,看見圓轆轆嘅酥皮十分可愛,手起刀落將佢一開二,
香脆嘅酥皮被切開後,看見那迷人的粉紅色三文魚盡在眼前。三文魚超制亂
嫩滑和牛油酥皮形成很大反差,味道相當美味,而且一啲都唔油膩,而家諗起都想食,加上呢個價錢真係太吸引。

甜品是果味 Sorbet

味道淸新可口,甜而不膩。

即磨咖啡

香氣撲鼻,酸度不高、苦澀味道挺突出。

2021-04-16
  • 威靈頓三文魚柳
2021-04-22 27 瀏覽
到銅鑼灣食dinner, 見到Ember 有dinner set , 4 courses, 好吸引, 所以入去試下,先來餐湯, 叫了牛肝菌忌廉湯, 有好強烈的菌香味, 而且好creamy,配埋自家製的麵包, 好軟熟。頭盤方面,我要了蒜片欖油辣椒煎虎蝦, 有兩隻蝦, 沾滿欖油夾埋蒜片同蝦一齊食, 好正, 配埋香脆法包, 將法包沾上欖油同樣好食。主菜叫了烤焗西班牙有機豬鞍架,睇餐牌見到配菜已好吸引, 尤其係燒菠蘿, 再配紫薯蓉 , 豬鞍焗並未煮至全熟, 令肉質好juicy,菠蘿燒至焦糖面,夾埋豬鞍一齊食, 平衡了肥膩口感。有一球開心果雪糕, 好好味呀, 充滿開心果仁 。二百幾蚊食到四道菜, 真係好满足呀!
烤焗西班牙有機豬鞍架
有一球開心果雪糕, 好好味呀, 充滿開心果仁 。
二百幾蚊食到四道菜, 真係好满足呀!
2021-04-15
烤焗西班牙有機豬鞍架
2021-04-22 16 瀏覽
今天同朋友一齊聚會,想搵一間坐得舒服適合傾偈的餐廳,然後就在Open rice見到呢一間餐廳環境舒適咁就去試試。店員好有耐心的介紹,每碟菜式賣上都好靚,無論設計同襯碟都有一番心機。然後我們就點咗佢哋最出名嘅干邑龍蝦湯👍龍蝦湯入面仲有大大隻大蝦🍤🍤㗎蒜片欖油辣椒煎虎蝦🍤🍤虎蝦肉質爽口,仲加埋個蒜片辣椒令個味道更有層次😋😋北海道刺身帶子薄切本身以為普通既刺身,但好有驚喜個汁係柚子味食落去好新鮮👍個帶子好鮮甜。烤西班牙黑毛豬🐗不見天味道肉質不錯 好似食緊豬頸肉 好好食 連個配菜都烤到好香口 好食到停唔到素菜蕃茄汁意大利麵個番茄汁調校得剛剛好仲order咗杯飲cocktail 套餐包埋個開心果雪糕🍨做一個完美嘅總結最後埋單都係六百幾蚊好抵食
然後我們就點咗佢哋最出名嘅干邑龍蝦湯👍
龍蝦湯入面仲有大大隻大蝦🍤🍤㗎

蒜片欖油辣椒煎虎蝦🍤🍤
虎蝦肉質爽口,仲加埋個蒜片辣椒令個味道更有層次😋😋

北海道刺身帶子薄切

烤西班牙黑毛豬🐗不見天

素菜蕃茄汁意大利麵
個番茄汁調校得剛剛好

仲order咗杯飲cocktail

套餐包埋個開心果雪糕🍨做一個完美嘅總結

最後埋單都係六百幾蚊好抵食
2021-04-22 16 瀏覽
同朋友無意中行行吓 想食西餐就行咗入去叫左兩個set dinner 乾邑龍蝦湯 飲落去真係好濃酒味如果鍾意重口味嘅人都真係幾特別湯入面仲有隻大蝦🍤好有驚喜呀都係我完全冇試過原來酒可以Max龍蝦湯另外再叫咗個頭盤係我唔記得咗叫咩蝦但係好香 仲要啲蝦肉係好爽口 好厚身啲肉好彈牙呢個北海道帶子刺身!一定要讚好香嘅柚子味但係有冇掩蓋刺身嘅鮮味素食嘅意粉🍝 如果想食清啲都係唔錯嘅選擇呢個豬 你就感冒係咪好似豬頸肉但係呢個真係越食越好味佢最出色竟然 喺旁邊啲盆菜都好好食個薯仔個皮好脆好似薯片咁 但係個薯仔又好甜 個豬 唔老 ! 又整得啱啱好唔會un !!!!你啲菠菜都有煙熏味 真係好細心最後係開心果雪糕 我平時唔食堅果但係呢個開心果雪糕好特別真係令人一試難忘埋單兩個人$700都唔使真心好抵食仲叫咗兩杯Cocktail想來簡單chill 下都係唔錯既選擇
同朋友無意中行行吓 想食西餐就行咗入去

呢個豬 你就感冒係咪好似豬頸肉
但係呢個真係越食越好味

佢最出色竟然 喺旁邊啲盆菜都好好食
個薯仔個皮好脆好似薯片咁 但係個薯仔又好甜

個豬 唔老 ! 又整得啱啱好唔會un !!!!
你啲菠菜都有煙熏味

真心好抵食

仲叫咗兩杯Cocktail

想來簡單chill 下都係唔錯既選擇

2021-04-21 35 瀏覽
身體不適的時候需要見醫生,心情不好的時候要約良伴🫂呢間餐廳一直都想去試,甘岩見到而家有85折(後尾職員表示是主食有85折,飲品要正價,每人至少叫一杯野飲),就約左😛。到當日預約的當日餐廳職員會再致電Confirm booking同再問有無咩要求🥰🥰我們一行四人叫左4個餐(包前菜、餐包、湯,主食+甜品)~😛😛職員好熱心~見我哋簡野飲諗左好耐有過來介紹,最後我們決定飲推薦的紅酒~🍷🍷🍷餐食方面~我們簡左龍蝦湯、牛菌忌廉湯😜😜 前菜我哋基本上都叫左海鮮,職員都提醒我們食前菜不要飲紅酒,會變腥😛😛天使蝦:薄片帶子清酒辣椒蜆(⭐️⭐️個人喜歡~不過朋友不食辣,話好辣)😢最好食的前菜是鵝肝多士😢但一上碟,朋友已經食左🤣🤣🤣 影唔切相(平時食鵝肝好好Heavy,職員講我哋知中間配上蘋果,即刻無甘油的感覺~~🤩🤩)意大利飯,感覺一般,下次不叫都不會可惜🙈🙈🙈職員力推的開心果雪糕😋😋開心果味好重~又不是好甜,如果份量可以多點就好😆😆😆👍🏻到西京燒銀雪魚~以前係日式餐廳食過驚為天人,不過呢間就不算好突出,不夠滑,同埋好似不太入味,如果無食過日本餐廳,其實還不錯😛😛~重頭戲🤩🤩🤩🤩威靈頓牛扒🍖🍖🍖🍖!呢間真是有
身體不適的時候需要見醫生,心情不好的時候要約良伴🫂
餐食方面~我們簡左龍蝦湯、牛菌忌廉湯😜😜
龍蝦湯

天使蝦:
薄片帶子
清酒辣椒蜆(⭐️⭐️個人喜歡~不過朋友不食辣,話好辣)
清酒辣椒蜆

意大利飯,感覺一般,下次不叫都不會可惜🙈🙈🙈

開心果雪糕

重頭戲🤩🤩🤩🤩威靈頓牛扒🍖🍖🍖🍖!呢間真是有驚艷嘅感覺!塗上的蘑菇泥好match!連本身不太食牛的朋友都忍不住一口接一口😍😍外脆內軟,🥇大家一致覺得好出色!~
威倫頓牛扒
威靈頓牛扒
餐廳環境好chill~好岩傾計,敘舊🥰職員服務態度好好~不時會上前講解菜式🥰🥰
龍蝦湯
清酒辣椒蜆
開心果雪糕
威倫頓牛扒
威靈頓牛扒
  • 清酒蜆
2021-04-21 14 瀏覽
Ember 銅鑼灣鵝頸橋附近,地點好易搵到,裝飾華麗。我地兩個人就點左兩份1人餐。每人幾$400。餐湯餐湯煮得香滑,個碗好靚,啖啖精華。Cream porcini soup有海鮮:大蝦,蜆同蠔肉,超級新鮮。麵包也有水準,有芝麻和原味。前菜Ham melon西班牙黑毛豬煙肉配蜜瓜,超正。Tiger prawn最愛呢個蒜片,加上蒜酒,勁惹味。主食Tagloini tiger prawnM6 beef wellington 我地第一次食呢款牛,牛肉十分林,juicy.

餐湯

餐湯煮得香滑,個碗好靚,啖啖精華。

Cream porcini soup
有海鮮:大蝦,蜆同蠔肉,超級新鮮。

麵包也有水準,有芝麻和原味。

前菜
Ham melon

西班牙黑毛豬煙肉配蜜瓜,超正。

Tiger prawn

最愛呢個蒜片,加上蒜酒,勁惹味。

主食
Tagloini tiger prawn

M6 beef wellington

我地第一次食呢款牛,牛肉十分林,juicy.
2021-04-20 301 瀏覽
今晚去左間有情調的餐廳,見到有個projector screen 同live band舞台,相信可以比人包場攪event 都得,晚餐有4道菜,難得價錢都係響$208-358 ,實在太優惠,而且好優質,餐湯選了干邑龍蝦湯, 有一大隻蝦,好爽口,鮮甜,個湯底好香濃,配埋香脆蒜蓉包,爽曬啲濃湯,好味。頭盤係香煎法式鵝肝,中間夾著焦糖蘋果,底層夾了脆多士,鵝肝夠大塊,點上黑醋,可以中和膩口感。主菜叫了澳洲M6威靈頓牛柳($358),期待已久,終於可以食到, 酥皮外脆內軟,唔會太厚皮,好正,中間有蘑菇碎夾心,好香,牛扒指定熟度,真的剛好,牛肉香味好濃,而且好多配菜,我喜愛菠菜。飲品叫了杯白酒,雖然今晚食紅肉餸紅酒較適合,但自己情有獨鍾飲白酒,今晚有三款house wine, 我選了來自阿根廷的Chardonnay ,夠fruity ,好飲呀!甜品係開心果gelato, 聽落都好吸引,食落真係好香開心果味,有斷粒粒開心果仁有嚼口。

2021-04-15
2021-04-20 30 瀏覽
如果你同我一樣,覺得只要係吧既話食物水準就麻麻,一就一定要黎呢間食下黎呢到食完之後你就會發現呢個世界真係好大二三百蚊,有餐湯、前菜、主菜、甜品,真心唔貴南瓜海鮮湯應該係我飲過最好飲既南瓜湯南瓜湯濃稠無渣又香甜,每一口都飲到濃濃既南瓜香平時飲海鮮湯,特別係D濃味湯,都會比D雪到無晒味既下價海鮮比你但呢到既海鮮真係會食到鮮味蝦又爽口,蠔就新鮮唔腥,蜆亦無沙法國鵝肝、焦糖蘋果、雜莓黑醋極力推薦大家點選呢道前菜,極高水準!除左面頭既鵝肝之外,中層係焦糖蘋果,其實下層仲有香脆既多士鵝肝煎到面頭有少少焦化,令佢外皮微微香口切開左你係可以見佢既鵝油係多到必晒出黎而內裡又軟又嫩,入口即溶,油脂味係你入口既瞬間就化開擴散,而且完全唔騷,超難得而配埋中間酸酸甜甜有香濃焦糖香既蘋果,同埋底層香脆又索晒鵝油既多士令到成個味道同口感都有晒唔同層次成道前菜真係無可挑剔澳洲M6威靈頓牛柳食西餐又點可以唔食威靈頓牛柳有睇廚神Gordon Ramsay就知威靈頓牛柳可以話係最能反映廚師功力既一道主菜果然無能我失望切開見既係完美既七成熟而牛柳同外層香酥既酥皮之間,有一層蘑菇蓉,令到外層唔會因為牛柳而變淋,好正宗既做法結果
黎呢到食完之後你就會發現呢個世界真係好大
二三百蚊,有餐湯、前菜、主菜、甜品,真心唔貴

南瓜海鮮湯
應該係我飲過最好飲既南瓜湯
南瓜湯濃稠無渣又香甜,每一口都飲到濃濃既南瓜香
但呢到既海鮮真係會食到鮮味
蝦又爽口,蠔就新鮮唔腥,蜆亦無沙
法國鵝肝、焦糖蘋果、雜莓黑醋
極力推薦大家點選呢道前菜,極高水準!
除左面頭既鵝肝之外,中層係焦糖蘋果,其實下層仲有香脆既多士
鵝肝煎到面頭有少少焦化,令佢外皮微微香口
切開左你係可以見佢既鵝油係多到必晒出黎
有睇廚神Gordon Ramsay就知
威靈頓牛柳可以話係最能反映廚師功力既一道主菜
果然無能我失望

切開見既係完美既七成熟
結果就係,一啖食落去你可以感受到酥皮酥脆既口感既同時,又可以品嚐到內裡軟嫩又JUICY既牛柳所必出黎濃濃既肉香,仲夾雜住蘑菇既鮮味
成個口感同味道好有層次,好有水準

配菜亦好新鮮,而且亦做得好用心
芒果mocktail
唔想飲酒但又想係吧感受下cocktail
叫mocktail就最岩
酸酸甜甜,仲有豐富果香,呢個天氣飲岩晒
雪梨雪葩
都幾有驚喜既一道甜品
雪梨味好香,而且成個感覺好清爽
食完鵝肝牛扒呢D相對膩既食物之後食呢個,真係一個好好既配搭
2021-04-16 219 瀏覽
因為疫情,同老友好耐無見,今晚就去她介紹那間餐廳聚聚舊。原來這是一間酒吧餐廳,樓底好高,裝修都幾別緻。老友鐘意飲Whisky,所以就揀咗Whisky Sour,單看外貌也很不錯,當然亦啱老友的口味!我有選擇困難症,問服務員有乜好介紹,她推薦我飮French Martini,果然冇介紹錯,又係有靚樣又幾啱我飲!這兒的set dinner是四道菜,我哋兩個都係揀咗干邑龍蝦湯,味道好濃,仲有一隻🦐係湯添!配合自家手造麵包,麵包仲係熱騰騰㗎!前菜就揀兩款不同,咁就可以試多啲口味。法國鵝肝是其中一款前菜,鵝肝煎得夠香又不會太乾,配上蘋果就多點清新的味道,再配埋醋就可減低油膩嘅感覺!另外一款是北海道刺身帶子薄切,雖然是薄切,但仍然嚐到帶子的鮮味。主菜也是叫兩款來分享:西班牙皇者紅蝦手造幼蛋麵配龍蝦汁($258)侍應話今日無紅🦐,換咗虎🦐,手造幼蛋麵嘅口感不俗,虎🦐也夠爽!澳洲M6威靈頓牛柳配燒汁($358)外皮焗得不錯,很香牛油味,牛柳質感也很鬆軟,但整件牛柳就不是很大。脆炸開心果雪糕自家製的開心果雪糕,不太甜,也食到開心果碎粒。
因為疫情,同老友好耐無見,今晚就去她介紹那間餐廳聚聚舊。

原來這是一間酒吧餐廳,樓底好高,裝修都幾別緻。
前菜就揀兩款不同,咁就可以試多啲口味。

主菜也是叫兩款來分享:
西班牙皇者紅蝦手造幼蛋麵配龍蝦汁($258)
澳洲M6威靈頓牛柳配燒汁($358)
脆炸開心果雪糕
自家製的開心果雪糕,不太甜,也食到開心果碎粒。
2021-04-14
  • 干邑龍蝦湯
2021-04-16 42 瀏覽
bar restaurant一直以黎比我感覺係用於同三五知己吹水多於享受食物,因為野食通常麻麻地但今日呢間bar就完全顛覆左我想法因為真係太高水準干邑龍蝦湯餐湯已經有好大驚喜龍蝦湯好香濃,而且有少少干邑獨有既香味,但因為煮過唔會有酒精味影響碗湯令成個感覺好豐富隻蝦堅新鮮又大隻另外仲有餐廳自家手工製既餐包外層香脆,內裡既包身有淡淡小麥香用黎點餐湯食一流伊比利亞黑毛豬火腿伊比利亞黑毛豬係世界上最高級既豬,因為佢地只食橡果,令豬肉帶獨特榛子芳香,而且味清不燥配埋清甜爽脆既蜜瓜呢個傳統食法,超級勁夾,包你唔會後悔烤英國熟成肉眼扒好鍾意食熟成牛扒因為熟成過既牛扒肉質更加軟嫩,同時因為肌肉中多餘水份少左,令牛肉既風味更飽滿和集中當你食左呢份完美七成熟既牛扒你就會明白點解熟成牛扒咁好食軟嫩得來不失牛脂香與肉香仲有啖啖juicy既肉汁真係每一口都咁令人回味燒過既蘆筍同番茄等既配菜亦唔馬虎,夠晒新鮮仲有陣陣燒過既焦香紅桑子mocktail味道平衡得唔錯既一杯mocktail,不會過甜及過酸,亦無藥水味,好開胃估唔到會係西餐廳食到用雪梨做既甜品,仲要水準咁高味道係雪梨本身既清甜令你食完成個都唔會覺得膩更有
但今日呢間bar就完全顛覆左我想法
因為真係太高水準

餐湯已經有好大驚喜
令成個感覺好豐富
隻蝦堅新鮮又大隻
另外仲有餐廳自家手工製既餐包
外層香脆,內裡既包身有淡淡小麥香
用黎點餐湯食一流

伊比利亞黑毛豬火腿
配埋清甜爽脆既蜜瓜呢個傳統食法,超級勁夾,包你唔會後悔

烤英國熟成肉眼扒
好鍾意食熟成牛扒
當你食左呢份完美七成熟既牛扒你就會明白點解熟成牛扒咁好食
軟嫩得來不失牛脂香與肉香
仲有啖啖juicy既肉汁
真係每一口都咁令人回味

紅桑子mocktail
估唔到會係西餐廳食到用雪梨做既甜品,仲要水準咁高

味道係雪梨本身既清甜
令你食完成個都唔會覺得膩
更有滿足感
2021-04-14 48 瀏覽
今日女子組聚會,揀了酒吧餐廳 Ember,入嚟見到裝修很特別,很靚,我已經好鍾意。我飲了 Whisky Sour $98,鮮黃顏色、面頭蛋白、並有幾點紅色點綴,喝落充滿酒香,唔過甜過酸,好飲。呢間餐廳很多自家製食物,有手造麵包,勝在脆又熱。甜品脆炸開心果雪糕又係自己做,有一粒粒開心果的口感,夠滑,唔太甜,食得冇罪惡咁。幼蛋麵都是自己做,所以我特別揀虎蝦手造幼蛋麵作主菜,四道菜餐單收$258,好抵達食。干邑龍蝦湯,隻蝦大大在湯底,呢個湯,濃郁滋味。北海道刺身帶子薄切作前菜,很嫩很新鮮,柚子醋唔酸但香,輕輕提味。虎蝦手造幼蛋麵真係幾好食,幼麵有水準,滑、新鮮又唔濕,大大隻虎蝦,煎得香,蝦殼的香味出晒嚟!服務好好,有心機解釋及推薦菜式,大家滿意。

呢間餐廳很多自家製食物,有手造麵包,勝在脆又熱。

干邑龍蝦湯,隻蝦大大在湯底,呢個湯,濃郁滋味。

服務好好,有心機解釋及推薦菜式,大家滿意。

2021-04-14 48 瀏覽
又好耐無出街食過野喇,今次為老公升職出去食餐飯慶祝下🥳🥳呢間餐廳燈光較為暗,似酒吧咁,幾有情調。一個dinner set 包湯、麵包、頭盤、主菜、甜品同野飲,好豐富😋湯我揀左西班牙番茄凍湯,第一次飲凍湯,好似糊仔咁😆有啲青瓜片同兩粒烘到乾左好crunchy 嘅麵包粒,啲湯同爽脆青瓜一齊食令成個湯更加fresh。頭盤揀左天使紅蝦刺身,大大隻,食落鮮甜爽口,加埋啲泰式風味嘅酸甜辣醬有啲似食泰式生蝦刺身🤣主菜揀左烤焗西班牙有機豬鞍架,煮到7成熟唔會令塊肉太乾太鞋,就算唔落gravy 都好食,重保留到肉汁,啲肉汁多到流晒出碟!如果換隻可以兜得住汁嘅碟會好啲,因為食得有啲狼狽😅紫薯蓉好綿密,帶點牛油香,好食到想問佢地有無得refill haha! 烤菠蘿好香甜🍍野飲揀左raspberry lemonade,少甜會好啲~最後食埋甜品~菠蘿味sorbet ,好fresh~味道唔假,似用左果肉整。
又好耐無出街食過野喇,今次為老公升職出去食餐飯慶祝下🥳🥳

呢間餐廳燈光較為暗,似酒吧咁,幾有情調。

野飲揀左raspberry lemonade,少甜會好啲~

2021-04-14 164 瀏覽
今日同朋友收工好想Happy Hour呀,於是就去咗銅鑼灣外街嘅一間餐廳食個飯飲番杯~呢度主要以4courses menu做晚市,不過如果唔夠都可以散叫啲小食填飽個肚~•干邑龍蝦湯🦞•-蝦味濃厚,質感滑身。而且湯入面仲有龍蝦肉,豐富口感。餐廳仲配埋廚師自製嘅小餐包,好香濃嘅芝士味~•蒜片欖油辣椒煎虎蝦 (2隻)🦐•-Appetizer我就揀咗煎虎蝦,師傅利用鐵板保持溫度,即使連埋滿滿嘅橄欖油都唔覺得油膩~另外仲夾埋竹炭包,可以沾埋香辣嘅橄欖油同九層塔一齊食。•澳州M6威靈頓牛柳🥠🥩•-maincourses選擇咗平時餐廳好少有嘅威靈頓牛柳~外皮焗得好靚,好有光澤,切開時有鬆脆嘅聲!而內裡包咗層蘑菇同埋火腿保護牛柳,焗嘅時候都唔怕牛柳overcooked~值得一讚嘅係牛柳keep到medium well,而且肉汁保留到!最後甜品就係香桃雪葩,甜度適中,唔係果汁嘅死甜味,味道相當唔錯~•Whisky Sour🍸•-最後又點少得嚟番杯cocktail chill下呢!面頭有微微嘅泡沫 入口都幾順滑 而且本身fresh嘅口味幾啱中和返啲食物嘅油膩感😏

今日同朋友收工好想Happy Hour呀,
於是就去咗銅鑼灣外街嘅一間餐廳食個飯飲番杯~

•干邑龍蝦湯🦞•
蝦味濃厚,質感滑身。而且湯入面仲有龍蝦肉,豐富口感。
餐廳仲配埋廚師自製嘅小餐包,好香濃嘅芝士味~

•蒜片欖油辣椒煎虎蝦 (2隻)🦐•

•澳州M6威靈頓牛柳🥠🥩•

•Whisky Sour🍸•
最後又點少得嚟番杯cocktail chill下呢!