🧁食物質素:😍😍😍😍📸打卡指數:😍😍😍🧹衛生指數:😍😍😍😍💁🏻‍♂️店員表現:😍😍😍💵性價之比:😍😍😍地址: 灣仔皇后大道東202號QRE Plaza 25樓🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹今次去咗灣仔既一間樓上cafe, Espuma星期日去都唔算多人餐廳好大 座位都好舒適好啱同朋友們坐低吹下水但燈光比較暗如果要影靚相打卡就真係難少少食物種類都幾多佢哋既甜品好似幾岀名同打卡able但我今次就無食到 主要食咗鹹食味道都唔錯 可以比大家做個參考🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹蟹肉明太子卡邦尼意粉 $198 Rating: 7/10。意粉軟硬度適中🍝。蟹肉份量都唔少。汁既稠度都好好。明太子味唔太突出。食到最後略嫌有D鹹蜜糖烤雞薄餅 $138 Rating: 6/10。大量芝士可以拉絲🧀。雞肉都幾多。個皮好脆 再加蜜糖甜甜地🍯。但pizza 若果可以再惹味D就更好蜜糖雞翼 $88 Rating: 8/10。炸到好脆好滑。熱辣辣食勁正‼️‼️。勁快食哂。呢個雞翼有驚嘉😁今次仲叫咗兩杯野飲Matcha latte同Red Sangria Matcha latte🍵就正常無乜特別Red Sa
🧁食物質素:😍😍😍😍
📸打卡指數:😍😍😍
🧹衛生指數:😍😍😍😍
💁🏻‍♂️店員表現:😍😍😍
💵性價之比:😍😍😍

地址: 灣仔皇后大道東202號QRE Plaza 25樓

🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹

今次去咗灣仔既一間樓上cafe, Espuma
星期日去都唔算多人

。意粉軟硬度適中🍝
。蟹肉份量都唔少
。汁既稠度都好好
。明太子味唔太突出
。食到最後略嫌有D鹹

蜜糖烤雞薄餅 $138 Rating: 6/10
。大量芝士可以拉絲🧀
。雞肉都幾多
。個皮好脆 再加蜜糖甜甜地🍯
。但pizza 若果可以再惹味D就更好

蜜糖雞翼 $88 Rating: 8/10
。炸到好脆好滑
。熱辣辣食勁正‼️‼️
。勁快食哂

蟹肉明太子卡邦尼意粉
蜜糖烤雞薄餅
蜜糖烤雞薄餅
2023-01-25 68 瀏覽
今次二訪哩間西班牙fusion餐廳 每次都唔會令人失望~ 灣仔店以粉紅色同mint色為主色調 座位寬敞 環境好舒適 啱曬慶祝節日/生日聚餐🎊🎊(不過留意節日可能會有最低消費) 另外尖沙咀同中環亦有分店至尊海鮮西班牙飯(二人份🥘 $398𝗗𝗲𝗹𝘂𝘅𝗲 𝗣𝗮𝗲𝗹𝗹𝗮 𝗰𝗼𝗻 𝗠𝗮𝗿𝗶𝘀𝗰𝗼 (𝗳𝗼𝗿 𝟮)西班牙炒飯用咗signature嘅鐵鍋上菜 以保持熱辣辣嘅温度 小編覺得份量夠3-4人食🤣略嫌飯身偏濕 飯面鋪上各種海鮮 有大蝦、帶子、帆立貝、大蜆、魷魚、青口等 鮮味十足🦐🦑 鵝肝黑松露醬意大利麵 $165𝗦𝗽𝗮𝗴𝗵𝗲𝘁𝘁𝗶 𝗰𝗼𝗻 𝗙𝗼𝗶𝗲 𝗚𝗿𝗮𝘀 𝘆 𝗖𝗿è𝗺𝗲 𝗧𝗿𝘂𝗳𝗳𝗹𝗲鵝肝份量唔算細 唔會太硬 味道香口(不過如果一個人食晒可能會有啲膩😂) 意粉汁好creamy 黑松露味好濃 上面嘅蘑菇都比得好足🍄🍄之後嚟到重點推介嘅甜品!流心軟芝士麻薯厚鬆餅🥧 $128𝗟𝗮𝘃𝗮 𝗗𝗶𝘃𝗮就咁聽個名以為佢係好膩嗰啲鬆餅 點知一試有驚喜 一切開流心效果十足 食落仲係熱辣辣嘅 中間夾住軟淋淋嘅麻薯 芝士味唔算太濃 而鬆餅質感比較似疏乎厘 好有空氣感 口感輕盈所以食落唔會好有負擔 當時我地三個食

至尊海鮮西班牙飯(二人份🥘 $398

鵝肝黑松露醬意大利麵 $165

之後嚟到重點推介嘅甜品

流心軟芝士麻薯厚鬆餅🥧 $128
𝗟𝗮𝘃𝗮 𝗗𝗶𝘃𝗮
就咁聽個名以為佢係好膩嗰啲鬆餅 點知一試有驚喜 一切開流心效果十足 食落仲係熱辣辣嘅 中間夾住軟淋淋嘅麻薯 芝士味唔算太濃 而鬆餅質感比較似疏乎厘 好有空氣感 口感輕盈所以食落唔會好有負擔 當時我地三個食到飽曬都仲可以係幾分鐘內啪晒成個🤣 不過留意佢係即叫即整 需時30分鐘 所以建議可以預早少少叫廚房開始整定先~

西班牙炸油條 $78
𝗖𝗵𝘂𝗿𝗿𝗼𝘀
呢個亦都係即叫即整 拎上手熱辣辣 表面炸到脆卜卜 咬落去入面好鬆軟🤤伴碟有朱古力醬、士多啤梨、藍莓同忌廉 製造出多層次嘅口感
至尊海鮮西班牙飯
西班牙炸油條
鵝肝黑松露醬意大利麵
至尊海鮮西班牙飯
西班牙炸油條
鵝肝黑松露醬意大利麵
2023-01-22 117 瀏覽
記得好耐之前已經喺espuma食過麻糬窩夫,但係因為越來越多餐廳都有得食同類型嘅窩夫所以都已經遺忘咗佢,最近喺度搵食嘅時候突然之間諗返起佢就心心念念好想再食啦,今次都叫咗好多嘢食好滿足啊😋.Set Dinner HKD338南瓜忌廉湯芝士松露醬薄多士巴馬風乾火腿季節沙律龍蝦汁西班牙海鮮燉飯蜜桃柚子茉莉茶 (+$15)呢個set包括左餐湯、前菜、小食、主菜同埋飲品,南瓜忌廉湯好Creamy,啲沙律菜好新鮮,dressing sauce酸酸甜甜好開胃,個多士雖然比較普通啲,但絕對係送湯必備!至於個燉飯啲海鮮都幾多,有青口、蜆、帆立貝、帶子同埋大蝦,龍蝦汁亦都幾濃味🦞另外我哋仲叫咗兩個小食、一個主菜、甜品同埋飲品🍹辣味蟹肉撻 HKD85撻皮焗得好鬆化,食落又唔會黏口,蟹肉都唔吝嗇,呢個讚讚讚🥧慢煮加利西亞風味八爪魚伴芥末薯蓉 HKD128薯蓉都幾得意,輕輕嘅芥末味又唔會太搶口或者刺激,八爪魚好軟熟,唔會係嗰種咬極都咬唔開嘅感覺,呢個Emi都幾鍾意🐙西班牙橡果黑毛豬柳西京汁珍珠麵 HKD158珍珠麵嘅口感好得意,QQ彈彈咁樣,仲有啲菇粒,好有咬口,西京汁甜甜的,豬柳軟淋入味,成個配搭都唔錯,呢

Set Dinner HKD338
南瓜忌廉湯
芝士松露醬薄多士
巴馬風乾火腿季節沙律
龍蝦汁西班牙海鮮燉飯
蜜桃柚子茉莉茶 (+$15)

另外我哋仲叫咗兩個小食、一個主菜、甜品同埋飲品🍹

辣味蟹肉撻 HKD85
撻皮焗得好鬆化,食落又唔會黏口,蟹肉都唔吝嗇,呢個讚讚讚🥧

慢煮加利西亞風味八爪魚伴芥末薯蓉 HKD128

西班牙橡果黑毛豬柳西京汁珍珠麵 HKD158
珍珠麵嘅口感好得意,QQ彈彈咁樣,仲有啲菇粒,好有咬口,西京汁甜甜的,豬柳軟淋入味,成個配搭都唔錯,呢個有機會一定會再encore🐷

泰式奶茶味麻糬窩夫配雪糕 HKD158
呢個窩夫Gimmick十足,上面有好大舊棉花糖,好似一個雲朵咁,窩夫一如既往嘅鬆軟,本來諗住泰式奶茶醬會好甜,點知又啱啱好,個醬配埋雪糕同窩夫一齊食真係大滿足🧇

整體嚟講我就比較鍾意小食同埋甜品,有機會下次再嚟試吓個下午茶先,我諗啲鹹點應該都唔錯🌼🌼
Espuma
地址 |
灣仔皇后大道東202號QRE Plaza 25樓
2023-01-21 45 瀏覽
餐廳環境寬敞,天花掛滿乾花,氣氛幾有情調,甜品控一定要試吓窩夫,仲要叫full size先有巨型綿花糖,打卡一流😍慢煮6小時牛肋肉龍蝦闊蛋湯麵 $198龍蝦湯鮮甜濃郁,而闊蛋麵有種微細嘅粗糙感,令到佢好掛汁同埋吸味,口感軟熟又唔會過腍,牛肋肉經過六個鐘嘅慢煮真係好軟腍入味👍🏻巴馬風乾火腿蘑菇薄餅 $148Pizza係薄身嘅脆批,我個人就比較鍾意食呢款,食多兩件都唔會好似食厚批咁飽,而且佢嘅巴馬風乾火腿鹹度適中,配埋蕃茄、火箭菜、芝士同蘑菇一齊食真係好清新😙泰式奶茶味麻糬窩夫配雪糕 $108 (Half)窩夫外皮香脆,入面嘅麻糬好煙韌,食落好有層次感,泰式奶茶味好特別同埋唔會好甜,配埋Mövenpick楓糖合桃雪糕一齊食真係好夾,如果叫全份會有埋綿花糖,打卡一流📸水果茶 $46飲得出佢冇另外再加糖水,味道少甜又好飲,水果本身就自帶甜味,夠晒健康😍
慢煮6小時牛肋肉龍蝦闊蛋湯麵 $198

巴馬風乾火腿蘑菇薄餅 $148

泰式奶茶味麻糬窩夫配雪糕 $108 (Half)

水果茶 $46
2023-01-20 30 瀏覽
呢間可以話係西班牙菜既元祖😂記得好多年前一講起食西班牙菜,食西班牙海鮮飯,多數都會諗起呢度🥲.👁‍🗨一人餐(7/10).👁‍🗨龍蝦汁西班牙海鲜燉飯💲338.➰呢度竟然會有一人餐而吾係二人餐😶‍🌫️我要呢個龍蝦汁西班牙海鮮燉飯既原因係因為得一人餐先有🥲主餐牌得一個size好大既至尊西班牙海鮮飯,兩個人食吾哂🥺個飯既飯粒處理得好好,粒粒分明,係有小小硬身既果種正宗西班牙燉飯質感,索左微微既海鮮鮮味🤓飯上面仲有吾少既青口,大蝦,蜆同埋魚柳,大部份都算係新鮮,但係間中有一兩隻好似吾太熟咁,係比較生既質感🥲一人餐仲包左個南瓜湯,芝士松露醬薄多士同埋巴馬風乾火腿季節沙律🥗芝士松露醬薄多士比預期中出色,松露同芝士味夠香,微脆,沙律就淋上左黑醋,冇咩大特別,不過不失.👁‍🗨 大阪燒海鮮薄餅(7.5/10) 💲158.➰呢個係成晚覺得最出色既野😂薄餅既餅底好薄好香脆,吾係普通餅底咁簡單,食食下會發現有少少似手抓餅既質感,帶點層次酥香,淡淡牛油味🤩配料有沙律醬,帶子,蝦,魷魚,同埋大量吾可以缺少既木魚絲,味道夠香夠惹味,如果加埋大阪燒既燒汁會更有日本風味.👁‍🗨 時令水果茶(7/10).➰跟餐加左錢叫左個熱

👁‍🗨一人餐(7/10)
👁‍🗨龍蝦汁西班牙海鲜燉飯💲338

👁‍🗨 大阪燒海鮮薄餅(7.5/10) 💲158

👁‍🗨 時令水果茶(7/10)

➰跟餐加左錢叫左個熱既水果茶,入面都幾足料,有好多款吾同既新鮮水果,切成粒,飲既同時都可以食埋,水果茶雖然甜度就一向冇得揀,但係都適中,仲會淡淡茶味既幽香🙃
🔛 整體評分(7/10)
2023-01-19 26 瀏覽
今日放工去咗主打西班牙菜嘅Espuma 食dinner ,環境好靚,食物都幾高質,要介紹比大家😋🔹️至尊西班牙海鮮飯 $398呢個西班牙海鮮飯好大碟,真係超級足料,有虎蝦🦐、青口、大蜆、帆立貝、魷魚🦑,全部都非常新鮮,加埋檸檬汁更加美味🍋,而且還有雞肉🐥和惹味的伊比利亞香腸🐖,真是超豐富。🔹️泰式奶茶味麻糬窩夫配雪糕(半份) $108呢度嘅窩夫都幾出色,好香脆,配埋幾特別嘅泰式奶茶醬和movenpick 雪糕好好食呀😚

🔹️至尊西班牙海鮮飯 $398

🔹️泰式奶茶味麻糬窩夫配雪糕(半份) $108

2023-01-18 38 瀏覽
午餐時間 全院滿坐滿心歡喜 意大利餐我叫大蝦意大利麵朋友的豚肉蘋果蓉炒薯朋友的波菜唔知乜魚柳炒薯講講朋友的配菜…同炒薯簡單講,烚熟咗再落汁薯夠綿但完全冇味又講返我份大蝦大蝦係脆肉的,不過都係冇味反而個意大利粉就軟硬度適中有芝士蒜蓉味頭盆係好味過主菜的可能就係食完頭盆,所以對主菜有所期待有期待之下 失望了是日頭盆餐湯是南瓜湯蒜蓉包脆香 沙律菜新鮮 醋香適宜餐甜品係桂花糕唔甜漏 幾好哩個額外另叫嘅甜品整個午餐最好食個餅入口鬆化 輕甜襯上朱古力雪糕 吉士醬 奶油 蜜糖 都唔會過甜我哋每人一件完全唔夠喉預訂時有4件同8件揀,哩份係4件款總之叫8件啦可能我有意大利粉食,還算飽炒薯的…就介紹俾減肥的你吧除了這甜品可翻點其他都不願介紹了
午餐時間 全院滿坐

炒薯的…就介紹俾減肥的你吧

除了這甜品可翻點
其他都不願介紹了
2023-01-18 33 瀏覽
午餐時間 全院滿坐滿心歡喜 意大利餐我叫大蝦意大利麵朋友的豚肉蘋果蓉炒薯朋友的波菜唔知乜魚柳炒薯講講朋友的配菜…同炒薯簡單講,烚熟咗再落汁薯夠綿但完全冇味又講返我份大蝦大蝦係脆肉的,不過都係冇味反而個意大利粉就軟硬度適中有芝士蒜蓉味頭盆係好味過主菜的可能就係食完頭盆,所以對主菜有所期待有期待之下 失望了是日頭盆餐湯是南瓜湯蒜蓉包脆香 沙律菜新鮮 醋香適宜餐甜品係桂花糕唔甜漏 幾好哩個額外另叫嘅甜品整個午餐最好食個餅入口鬆化 輕甜 襯上朱古力雪糕 吉士醬 奶油 蜜糖 都唔會過甜我哋每人一件完全唔夠喉預訂時有4件同8件揀,哩份係4件款總之叫8件啦可能我有意大利粉食,還算飽炒薯的…就介紹俾減肥的你吧除了這甜品可翻點其他都不願介紹了
午餐時間 全院滿坐

可能我有意大利粉食,還算飽
炒薯的…就介紹俾減肥的你吧

除了這甜品可翻點
其他都不願介紹了
環境裝修已😍心心眼,花海💐佈滿天花,𥦬邊掛上燈飾,地點好方便 好近地鐵站🚉💐柚子芒果布丁窩夫(配棉花糖及雪糕) half棉花糖下面玻璃盤內有吉士窩夫🧇芒果布丁、雪糕、生果🍎等不少得令人bing bing眼嘅巨型粉紅色棉花糖,仿似一個大粉紅雲朵☁️一樣上枱個刻我哋不禁 嘩 嘩 嘩💗全場眼光✨都放係我哋枱上嘅棉花糖巨型甜品,相當興奮🥰即做熱辣辣窩夫外脆內軟,加埋cream,雪糕生果一齊食,口感層次更豐富💐必食之一✨雞肉牛油果蔥油餅 avocado chicken roti prata濃厚的牛油果🥑 配上啖啖雞肉夾喺蔥油餅,清新口感,每一口都令人滿足黑松露醬炒鮮雜菌寬條麵麵條🍝軟硬適中,沾滿香氣撲鼻黑松露配上creamy忌廉,口感豐富燉牛肋肉寬條麵牛肋肉肥瘦適中,腌製入味,肉質軟腍,每一啖麵條充滿香濃醬汁,食落去唔會有油膩感🍹招牌雜果沙冰、草莓蜜桃沙冰 2款都有切粒生果放面,賣相好吸引,睇得又飲得,唔會過甜,飲落去好似新鮮生果咁fresh✨

💐

柚子芒果布丁窩夫(配棉花糖及雪糕) half
棉花糖下面玻璃盤內有吉士窩夫🧇芒果布丁、雪糕、生果🍎等
上枱個刻我哋不禁 嘩 嘩 嘩💗
全場眼光✨都放係我哋枱上嘅棉花糖巨型甜品,相當興奮🥰

💐必食之一✨
雞肉牛油果蔥油餅
avocado chicken roti prata
濃厚的牛油果🥑 配上啖啖雞肉
夾喺蔥油餅,清新口感,每一口都令人滿足

黑松露醬炒鮮雜菌寬條麵

燉牛肋肉寬條麵

🍹招牌雜果沙冰、草莓蜜桃沙冰
最近喺網上面見到一間棉花糖嘅大窩夫甜品好吸引喺灣仔利東街 睇完大大吹氣兔仔裝置 近近哋 就去呢一間餐廳食飯喺街尾轉左少少有一座樓搭lift上去就到Espuma以Fusion美食為藍本 融入中西日各地料理的特色及不同的烹調方法 創作出多道驚喜菜式 究竟有幾驚喜?一入到門口已經見到好廣闊嘅空間 成個天花都佈滿了花 好浪漫🌹我哋揀咗卡位坐 叫咗一個set dinner 再加甜品 已經非常滿足 ~ 唔係地舖唔容易見到 下次大家喺附近都可以過去試吓♥︎是日餐湯 南瓜湯 ♥︎沙律 用上芝麻醬 配以新鮮沙律菜♥︎芝士松露白多士 仔仔見到即刻食晒佢 一啖都唔留俾我♥︎焗比目魚伴野菌多菜配西柚檸檬牛油汁 Baked Halibut w/Mushroom & Spinach $308 魚皮煎得香脆 魚質地好滑 烹調水準一流食到魚嘅鮮甜味道 加上清新嘅sauce 將成碟餸菜嘅味道昇華♥︎黑松露芝士薯條 +$58 with setTruffles fries with Cheese 呢個有仔仔喺度必定嗌嘅薯條 好粗好趣大大碟 大份到食呢個都夠飽配茄汁同埋黑松露芝士醬 ♥︎水果茶 +$15 with set裏面除咗切粒嘅
最近喺網上面見到一間棉花糖嘅大窩夫甜品好吸引

每一件窩夫都外脆內軟 溫暖 即叫即製
再加上好多新鮮嘅生果 個樣靚之餘食落去真係好驚喜
好滿足
2023-01-16 30 瀏覽
生日月🤭心情係唔同啲,趁住新年前大家都holiday mood就周圍去食吓。搵到 Espuma 呢間餐廳有個大 棉花糖嘅甜品,咁打卡-able就要去試吓💕我地點咗幾款pasta 同pizza。首先食個牛肉芝士葱油餅,個roti prata煎得香口唔油膩,啲芝士溶响碎牛肉度實在太滿足,細妹話超好味仲食得超快😌本身家姐想點carbonara,我話不如試吓新野啦,所以叫咗個燉牛肋肉寬條麵,啲short rib肉質好淋,而且燉完個汁用嚟撈個寬條麵,都有驚喜!點少得pizza份🍕今次叫咗小朋友friendly嘅蜜糖烤雞薄餅,雞肉加埋Cherry tomato同菠蘿已經好fresh又開胃,仲有勁多芝士topping同埋蜜糖source,兩姊妹都可以KO成個pizza!🧇🍨🍧重頭戲嚟啦,小朋友都好期待嘅生日大甜品終於上場 - 百利甜酒提拉米蘇窩夫 (配棉花糖同埋 Movenpick 雪糕)🎉 店員拎過嚟時,吸引埋隔離枱嘅人都望住,又係幾吸睛嘅😏 棉花糖超大放响個大玻璃盤上,而且仲有顏色pattern,未影相兩姊妹已經準備去搶食咁嘅款😅 除咗棉花糖,雪糕就點咗瑞士朱古力口味,食埋4件窩夫同雜果,真係好

🧇🍨🍧重頭戲嚟啦,小朋友都好期待嘅生日大甜品終於上場 - 百利甜酒提拉米蘇窩夫 (配棉花糖同埋 Movenpick 雪糕)🎉 店員拎過嚟時,吸引埋隔離枱嘅人都望住,又係幾吸睛嘅😏 棉花糖超大放响個大玻璃盤上,而且仲有顏色pattern,未影相兩姊妹已經準備去搶食咁嘅款😅 除咗棉花糖,雪糕就點咗瑞士朱古力口味,食埋4件窩夫同雜果,真係好完滿地結束呢個晚餐💕
2人晚餐消費 ~$750整體感覺:唔值 食物水準偏低 唔正宗裝潢:好大間 有燈飾閃閃下但座位餐枱好cheap冇feel 建議租細單啲 做好啲細節食物(由最有印象講):churros -咬落去 口感同埋味道都係笑口棗(真係一模一樣)竟然可以將中國傳統賀年美食嘅元素帶入去西班牙菜入面創意同埋節日氣氛164/100(食完兩條之後話仲有兩條,搞唔掂)比目魚海鮮西班牙燴飯 -貝類,蝦 鮮甜比目魚冇記憶點燴飯醬汁味濃郁有層次但我估廚房唔記得放入焗爐焗除咗佢用鐵兜之外 感覺唔到西班牙去咗邊飯唔乾身唔香最多只係一個海鮮意大利飯廣島蠔 - 翠玉瓜索曬啲油 好食 廣島蠔脹卜卜滑捋捋 但有一陣鐵銹味得四粒好少 但都好在得四粒薯條好食服務方面:上餐速度太快一邊叫你慢用一邊所有食物已經上台未食完第一味第二味已經凍曬有分開家庭食客同一般食客 免得小朋友會騷擾到其他人但始終餐廳太大 租金負擔大細節同服務未有資源做好
2人晚餐

但座位餐枱好cheap冇feel
建議租細單啲 做好啲細節

食物(由最有印象講):
churros -
咬落去 口感同埋味道都係笑口棗(真係一模一樣)
竟然可以將中國傳統賀年美食嘅元素帶入去西班牙菜入面
創意同埋節日氣氛164/100
(食完兩條之後話仲有兩條,搞唔掂)

比目魚海鮮西班牙燴飯 -

免得小朋友會騷擾到其他人
但始終餐廳太大 租金負擔大
細節同服務未有資源做好
2023-01-14 38 瀏覽
(ノ*>∀<)ノ┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈必試滋味秘製砂鍋飯✨假日既晚上跟男友一起到灣仔用膳我們都愛吃西班牙菜最後選擇了一間主打西班牙fusion 菜的餐廳醫肚🫶🏻┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈由於到訪時間尚早,還不算人多天花板還掛滿乾花擺設非常吸引~餐牌上有著不同的特色菜,價錢中等┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈𐂐 ⠜西班牙橡果黑毛豬栁龍蝦汁砂鍋飯 $268 (4/5)需時20分鐘的砂鍋飯一上桌不停冒煙非常吸晴香味不斷飄出,立即流口水了🤤豬柳很大塊而且厚肉,油脂感適中肉質不柴口🫶🏻我和男友都覺得很滋味的說😋底下的米飯吸滿龍蝦汁,非常惹味米飯粒粒分明口感乾身,還能夠吃到飯焦呢~是絕對值得等待的一個飯✨┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈𐂐 ⠜黑白芝麻吞拿魚伴青檸雪芭 $98 (3.5/5)擺盤精緻的一道前菜~吞拿魚沾上黑白芝麻外觀特別增加層次感,面頭還有三魚魚籽❤️吞拿魚沒有太多調味能夠吃到原本的油香味,不錯加上清新的青檸雪芭酸酸甜甜相當開胃┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈𐂐 ⠜黑松露芝士薯條 $78 (3.5/5)男友指定要吃的😹份量等於2份大薯條的芝士薯條🍟沾醬份量也非常慷慨,滿滿的
(ノ*>∀<)ノ
必試滋味秘製砂鍋飯✨
假日既晚上跟男友一起到灣仔用膳
我們都愛吃西班牙菜
最後選擇了一間主打西班牙fusion 菜的餐廳醫肚🫶🏻
┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
由於到訪時間尚早,還不算人多
天花板還掛滿乾花擺設非常吸引~
餐牌上有著不同的特色菜,價錢中等
┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
𐂐 ⠜西班牙橡果黑毛豬栁龍蝦汁砂鍋飯 $268 (4/5)
需時20分鐘的砂鍋飯一上桌不停冒煙非常吸晴
香味不斷飄出,立即流口水了🤤
豬柳很大塊而且厚肉,油脂感適中
肉質不柴口🫶🏻我和男友都覺得很滋味的說😋
底下的米飯吸滿龍蝦汁,非常惹味
米飯粒粒分明口感乾身,還能夠吃到飯焦呢~
是絕對值得等待的一個飯✨

┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
𐂐 ⠜黑白芝麻吞拿魚伴青檸雪芭 $98 (3.5/5)
擺盤精緻的一道前菜~
吞拿魚沾上黑白芝麻外觀特別增加層次感,面頭還有三魚魚籽❤️
吞拿魚沒有太多調味能夠吃到原本的油香味,不錯
加上清新的青檸雪芭酸酸甜甜相當開胃

┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
𐂐 ⠜黑松露芝士薯條 $78 (3.5/5)
男友指定要吃的😹份量等於2份大薯條的芝士薯條🍟
沾醬份量也非常慷慨,滿滿的黑松露醬看到就開心!
可以沾超級多黑松露醬也不怕到最後沒有🥹
就是一個很邪惡的小食

┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
𐂐 ⠜西班牙炸油條 $78 (2.5/5)
飯後必須要有甜品,柯打了一份西班牙油條
脆脆的油條配上甜甜的榛子醬

┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
𐂐 ⠜熱水果茶 $46 (3/5)
看到別人柯打了水果茶,樣子有點吸引
所以我們也來一壼好了😹
2人分享剛剛好,有蘋果香橙梨子等新鮮切粒水果🍉
加入了水果一定會比較甜~整體味道不錯又有果肉吃✨

┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
【 大棉花糖勁吸引 • 打卡甜品 】🎂同兩個寶貝慶祝生日,我哋黎左灣仔既Espuma 食晚餐,兩兄弟一見到咁大個棉花糖甜品上枱,兩個勁興奮呀! 🍰餐廳環境優雅舒適,以Fusion美食為藍本,融入中西日各地料理的特色,有多道驚喜菜式,而且店員服務態度親切,見到小朋友會提供可愛的餐具,又會細心問食物啱唔啱小朋友口味。💓安妮媽媽推介菜式 :🍜慢煮6小時牛肋肉龍蝦闊蛋湯麵 牛肋肉低溫慢煮6小時,肉質非常軟嫩,啖啖肉好好食。闊蛋麵吸收哂龍蝦湯底的精華,好味到弟弟食唔停口呢!🍕 蜜糖烤雞薄餅薄身Pizza 既餅底脆卜卜,薄餅上鋪滿烤雞、肉腸、蕃茄和菠蘿等餡料,再配上香濃的蜜糖醬汁,非常好味。🥬香煎帶子忌廉菠菜汁意大利飯菠菜汁意大利飯勁香,3粒超巨型既帶子煎得啱啱好,爽口彈牙,哥哥食咗一大碗意大利飯。🥭柚子芒果布甸窩夫(配棉花糖及雪糕)嘩嘩嘩!個甜品一上枱我哋已經好興奮喇!大玻璃盆上放左一個大大棉花糖,棉花糖有3種顏色架,食完粉紅色,第二層係藍色,第三層係白色,好驚喜。🍓食完棉花糖就開始食下面的雪糕、芒果布甸和窩夫,仲有兩兄弟最愛的水果,水果款式有好多呀,有蜜瓜、哈密瓜、柚子、草莓、藍莓和紅莓等等。
【 大棉花糖勁吸引 • 打卡甜品

💓安妮媽媽推介菜式 :

🍜慢煮6小時牛肋肉龍蝦闊蛋湯麵

🍕 蜜糖烤雞薄餅

🥬香煎帶子忌廉菠菜汁意大利飯

🥭柚子芒果布甸窩夫(配棉花糖及雪糕)

🍓食完棉花糖就開始食下面的雪糕、芒果布甸和窩夫,仲有兩兄弟最愛的水果,水果款式有好多呀,有蜜瓜、哈密瓜、柚子、草莓、藍莓和紅莓等等。加左糖漿的窩夫外脆內軟,芒果布甸好香濃,成個甜品都好好味,好出色!

📸呢餐生日飯食得好開心,影左好多靚相,媽媽表示好滿足!

2023-01-08
2023-01-07 57 瀏覽
味。噹。週末之氣色❤️最近大時大節,吃得太多了,太豐富了,難得今日有一個人的me time❤️❤️睇阿凡達前,路經灣仔QRE PLAZA, 想揾個地方飲杯咖啡,好讓自己放鬆一下,在食店林立嘅QRE PLAZA, 揾到一間西班牙餐廳,同時又是NOVELL咖啡☕️聯營之餐廳---Espuma---☕️餐廳位於高層,遠望山景,十分心矌神怡😉由於今日一早食咗早餐,所以只點了一杯cappuccino,咖啡味香濃配上厚厚嘅奶泡,整體不俗,配上美景,亦算是心上一種治療❤️❤️餐廳都甚有少女風味,以粉色做格調,柔和燈光,相信入夜會更靚,下次再嚟過☕️☕️順帶一提,原來Espuma在港九新界有4間分店灣仔 QRE PLAZA 25/F中環 M88 WELLINGTON PLACE 17/F尖沙咀 厚福街 H8 2/F沙田 沙田新城市廣場1期7樓703A鋪..............................📍Espuma QRE📍QRE PLAZA, 202 QUEEN ROAD EAST, WAN CHAI, HONG KONGTEL:2151-9126#hkig#foodblogger
味。噹。週末之氣色❤️
順帶一提,原來Espuma在港九新界有4間分店
灣仔 QRE PLAZA 25/F
中環 M88 WELLINGTON PLACE 17/F
尖沙咀 厚福街 H8 2/F
沙田 沙田新城市廣場1期7樓703A鋪

📍Espuma QRE
TEL:2151-9126
#hkig#foodblogger#followme#hkfoodie#novell#西班牙#yummy#灣仔美食
#Espuma#
2023-01-06