2024-07-16 252 瀏覽
同大家分享一個香港銅鑼灣嘅餐廳——Firebird。Firebird人均消費大約係400-500蚊,算係中等價位。雖然唔算平,但同食物嘅質素比起嚟,絕對係物超所值!今晚我試咗幾款精選菜式,其中最令我印象深刻嘅係佢哋嘅炸雞軟骨。呢個菜色絕對係居酒屋嘅經典之作!炸到酥脆嘅雞軟骨,每一口都有濃郁嘅雞味,外脆內軟,真係令人停唔到口!除咗炸雞軟骨,三文魚刺身都係一定要試嘅菜。新鮮嘅三文魚薄片,質地鮮嫩,入口即化,再加埋少少醬油同芥末,絕對係一絕!仲有佢哋嘅牛肉串燒,真係好推薦!嫩嫩嘅牛肉,每一口都有微妙嘅炭燒香氣。西京燒鮮嫩多汁,特式火山壽司有小小辣,但勝左口感豐富多樣。Firebird依家仲慶祝佢哋嘅8週年紀念,用8蚊就可以玩30秒任夾魚生嘅遊戲,都幾過癮!

西京燒鮮嫩多汁,特式火山壽司有小小辣,但勝左口感豐富多樣。

2024-07-15 247 瀏覽
嚟到餐廳,叫咗特選餐牌和主餐牌幾款菜式。🌱鰻魚和牛丼👍🏻呢個丼要推介俾大家!最面層分別有焦香軟腍的和牛和口感滑嫩的鰻魚;第二層就鋪滿香甜幼滑的蛋絲;底層係粒粒分明口感煙韌的飯粒。😋我喜歡蛋絲和鰻魚配飯,因為鰻魚的味道冇咁霸道。🌱炙燒枝豆平時都係淥枝豆,炙燒都係第一次食,質地唔乾身,豆味濃郁,帶少許鹹味。🌱FireBird雞肉串燒盛合一次過試勻雞的唔同味道。✨自家製免治雞肉棒配日本鮮蛋黃,呢個必食😋,雞肉外表燒得焦香,肉質嫩滑又有脆口的雞軟骨,加咗蛋黃口感更滑;✨秋葵串,質地爽口冇黏口的感覺;✨雞頸串,肉質軟身有油香;✨雞胸串,肉質較乾身;✨長蔥雞腿串,雞肉多汁,蔥很美味。🌱温泉蛋慢煮日本產雞肉凱撒沙律(配黑松露沙律醬)黑松露醬突出,麵包脆口蒜香味濃,雞胸嫩滑有肉汁,沙律菜頗新鮮,溫泉蛋流心又滑溜。🌱珍寶海老天婦羅盛合海蝦彈牙;皇帝菜脆口;茄子軟滑,脆漿薄身脆口,正👍🏻🌱Watermelon Mojito Mocktail西瓜汁甜度較高,配上青檸的酸味及薄荷味,勁有夏日感覺。🌱Rainbow Paradise Mocktail如彩虹般有幾隻顏色,好夢幻。味道有石榴、鳳梨和橙汁味。
嚟到餐廳,叫咗特選餐牌和主餐牌幾款菜式。
鰻魚和牛丼
🌱鰻魚和牛丼
👍🏻呢個丼要推介俾大家!
😋我喜歡蛋絲和鰻魚配飯,因為鰻魚的味道冇咁霸道。
🌱炙燒枝豆
🌱FireBird雞肉串燒盛合
一次過試勻雞的唔同味道。
自家製免治雞肉棒配日本鮮蛋黃
✨秋葵串,質地爽口冇黏口的感覺;
✨雞頸串,肉質軟身有油香;
✨雞胸串,肉質較乾身;
✨長蔥雞腿串,雞肉多汁,蔥很美味。
🌱温泉蛋慢煮日本產雞肉凱撒沙律(配黑松露沙律醬)
🌱珍寶海老天婦羅盛合
海蝦彈牙;皇帝菜脆口;茄子軟滑,脆漿薄身脆口,正👍🏻
🌱Watermelon Mojito Mocktail
西瓜汁甜度較高,配上青檸的酸味及薄荷味,勁有夏日感覺。
🌱Rainbow Paradise Mocktail
如彩虹般有幾隻顏色,好夢幻。味道有石榴、鳳梨和橙汁味。
鰻魚和牛丼
自家製免治雞肉棒配日本鮮蛋黃
2024-07-08 182 瀏覽
得閒同爸爸二人世界好難得佢想食日本嘢 😍太多嘢食眼花撩亂 決定睇推薦食物🥘 全部都好有驚喜~節日記住提早訂位 仲有優惠添✨鰻魚玉子燒 $98估唔到玉子燒都有呢個配搭😍有蛋香之餘 鰻魚嘅味都好出~🌋火山熔岩鮭魚卷 $98賣相幾特別 營造火山嘅效果脆口嘅三文魚加上沙律醬 特別香口 珍珠米仲係暖暖哋 微辣 層次豐富😍✨特上牛肉串燒盛合 $188幾有驚喜~牛肉金菇串、牛肉壽喜燒串秋葵串、厚切牛舌串全部牛燒得好香 入口即溶非常高質😳🍲和牛壽喜燒 油脂分布平均 肉質軟嫩😍淥幾秒就食得估唔到裡面仲有牛粒 非常軟稔亦有豆腐、蔬菜、紅蘿蔔等
得閒同爸爸二人世界
好難得佢想食日本嘢 😍
太多嘢食眼花撩亂 決定睇推薦食物🥘
全部都好有驚喜~
節日記住提早訂位 仲有優惠添

✨鰻魚玉子燒 $98
估唔到玉子燒都有呢個配搭😍
有蛋香之餘 鰻魚嘅味都好出~

🌋火山熔岩鮭魚卷 $98
賣相幾特別 營造火山嘅效果
脆口嘅三文魚加上沙律醬 特別香口
珍珠米仲係暖暖哋 微辣 層次豐富😍

✨特上牛肉串燒盛合 $188
幾有驚喜~
牛肉金菇串、牛肉壽喜燒串
秋葵串、厚切牛舌串
全部牛燒得好香 入口即溶
非常高質😳

🍲和牛壽喜燒
油脂分布平均 肉質軟嫩😍淥幾秒就食得
估唔到裡面仲有牛粒 非常軟稔
亦有豆腐、蔬菜、紅蘿蔔等

▫️平日都好鐘意去居酒屋,因為勝左食物夠晒多選擇🎉 今次黎到銅鑼灣一間地舖居酒屋,環境幾舒服,中間仲有半開放式廚房✨ 仲有遊戲玩又有happy hour,食完呢餐飯覺得好開心🤣🎱 8周年感謝祭刺身塔放題挑戰 $8▫️適逢8周年餐廳攪左個小遊戲🤩 限時30秒內用長筷子夾碟上嘅魚生落杯仔到,夾到幾多你就食到幾多😎 ▫️是日派出老豆參賽👨🏻 未夾得晒但戰績都唔錯啦🤣 $8有得食又有得玩好開心😚 朋友仔不妨黎挑戰下🥳🍢 豚肉串燒盛合 $228/ 6種▫️一次過試齊6款✊🏻 火候控制得幾好~燒成金黃色唔會過燶😎 秋葵、大蔥同金菇配搭上幾健康解膩🤣 車厘茄同蠔爆晒汁好juicy💦 仲有鵪鶉蛋好香口😆🐟 橫切藍鰭金槍魚三色刺身 $208/ 半塊▫️一次過試齊赤身、中拖同大拖!😍 魚生勝左夠新鮮👍🏻 而且油脂豐富好鮮甜🫶🏻🍣 火山熔岩鮭魚卷 $98▫️壽司包住三文魚,外層用左天婦羅漿炸過,外脆內軟令口感層次好豐富😆🥗 Firebird 三代目軟殼蟹沙律 $138▫️軟殼蟹炸得脆身香口🦀 沙律菜好新鮮,配料仲有碎蛋、蕃茄仔等好豐富🍅🐣 明太子伴玉子燒 $48▫️玉子好滑🥹 浸住湯索晒汁食落好juicy💦 面層有蘿蔔蓉同

🎱 8周年感謝祭刺身放題挑戰 $8

🍢 豚肉串燒盛合 $228/ 6種

🐟 橫切藍鰭金槍魚三色刺身 $208/ 半塊

🍣 火山熔岩鮭魚卷 $98

🥗 Firebird 三代目軟殼蟹沙律 $138

🐣 明太子伴玉子燒 $48
▫️玉子好滑🥹 浸住湯索晒汁食落好juicy💦 面層有蘿蔔蓉同明太子蓉,令明太子唔會好鹹,食落幾清新🫶🏻

🍸 Chu-Hi (Grapefruit) $58
▫️每日12-7pm HH所有飲品7折!🤩
▫️酒黎講呢杯好有誠意!😆 原個西柚上,店員會幫手即場榨汁,再倒果汁入酒,可以飲到一絲絲果肉!🍊

🍺 Suntory the Premium Malt’s Sunset $88/ Jumbo/
🍹 Lychee Soda $48
▫️Sunset用上70%白啤+30%黑啤打成泡,飲落有黑啤麥香味但又唔會太苦😎 荔枝梳打幾解渴但就比較甜😝

2024-06-24 111 瀏覽
銅鑼灣shopping,同行朋友介紹呢間居酒屋《FireBird》,一起吃頓美味晚餐。店員友善款待,細心解說餐牌,推介時令美食。八週年活動$8刺身層層疊~30秒內將魚生用長筷子夾入容器內,當然,夾快啲食多啲,好好玩。豚肉串燒盛合(6串) ~期間限定日本產豚,六款不同風味嘅豚肉串各有特色,捲入鵪鶉蛋、車厘茄、大蔥等等,豚肉入口嫩滑,多謝店員好介紹,串燒十分惹味。日本產和牛壽喜燒~和牛脂肪含量高,每件都平均分佈,一淥就熟,入口即溶,鍋物配料非常豐富。明太子芝士椰菜燒餅~採用兩款醬汁:明太子及大阪燒醬汁,內裏有溶了的芝士,非常香口。厚燒玉子~Strawberry Yakult Cocktail~顏色鮮豔好可愛,成座山鋪滿士多啤梨。Lychee Frozen Mocktail~清甜荔枝味,賣相都相當吸引。
店員友善款待,細心解說餐牌,推介時令美食。

八週年活動$8刺身層層疊~

豚肉串燒盛合(6串) ~

日本產和牛壽喜燒~

明太子芝士椰菜燒餅~

厚燒玉子~

Strawberry Yakult Cocktail~
顏色鮮豔好可愛,成座山鋪滿士多啤梨。

Lychee Frozen Mocktail~
清甜荔枝味,賣相都相當吸引。

2024-06-18
2024-06-19 101 瀏覽
適逢朋友生日,和他來到這間位於銅鑼灣的居酒屋慶生愛吃串燒的我們把全部串燒盛合都點了,這些盛合基本上都包括了餐廳大部分串燒種類🍢Firebird 雞肉串燒盛合 $138🍢特上牛肉串燒盛合 $188🍢特上日本產豚肉串燒盛合 $218雞肉我特別推薦免治雞肉棒,表面燒得焦香,沾上香濃的蛋汁特別美味牛肉壽喜燒串卷著韮菜,為牛肉味增添了不少層次感豚肉串燒變化較多,會用豚肉片卷著不同食材,例如鵪鶉蛋、車厘茄、蠔、秋葵,口感和味道相當有層次感,推薦豚肉卷車厘茄,又甜又多汁的車厘茄和豚肉的配搭不錯🍢炙燒魔鬼魚翅 $38第一次吃這道菜,原本以為是香脆的口感,事實卻很硬,不太合我口味🧁FireBird 自家製莓大福 $38生日甜品記得要在訂座時預訂,店員會在碟上寫上生日祝福字句,還有生日優惠,訂座時可以問問店員12:00-19:00 飲品有7折🍹Strawberry Yakult Cocktail $78打卡一流的飲品,士多啤梨和益力多味道很配,酸酸甜甜很開胃,只是酒味太淡了🍹Mango-bar de Mocktail $78芒果味很濃,味道又香又甜
適逢朋友生日,和他來到這間位於銅鑼灣的居酒屋慶生

🍢Firebird 雞肉串燒盛合 $138
🍢特上牛肉串燒盛合 $188
🍢特上日本產豚肉串燒盛合 $218
牛肉壽喜燒串卷著韮菜,為牛肉味增添了不少層次感

🍢炙燒魔鬼魚翅 $38

🧁FireBird 自家製莓大福 $38

12:00-19:00 飲品有7折

🍹Mango-bar de Mocktail $78
芒果味很濃,味道又香又甜

2024-06-06
慶祝紀念
生日
放工之後,我同朋友去銅鑼灣行吓街。經過一間叫Firebird嘅餐廳,佢哋有日式居酒屋嘅感覺,所以我哋決定入去食吓。餐廳環境氣氛唔錯,我哋食咗好多精心製作嘅小菜同燒烤,可以拍得上係日本食既日式居酒屋!Firebird雞尾酒好特別,因為第一次飲清酒作為基酒,清爽開胃,酒精又不會太強烈,幾match 餐飲用。餐廳慶祝緊8周年,特設8蚊「刺身塔放題挑戰」,可於30秒內盡情夾取刺身。我試夾到滿滿一碟新鮮既刺身,真係好過癮!呢個活動好玩,最緊要係真係收八蚊雞。燒鳥盛盒有唔同部位嘅雞肉,包括雞翼、雞扒、甚至雞柳同雞髀,可以一次試幾樣雞,都唔錯,如果可以調味濃啲就好啦。 A4和牛壽喜燒追加左個烏冬,估唔到係比和牛肉質細緻,入口即溶,散發誘人嘅焦香;配以日式烏冬,加上湯底入邊有牛肉肉粒,增加牛嘅香氣,好食。

Fuji  mountain
餐廳慶祝緊8周年,特設8蚊「刺身放題挑戰」,可於30秒內盡情夾取刺身。我試夾到滿滿一碟新鮮既刺身,真係好過癮!呢個活動好玩,最緊要係真係收八蚊雞。

2024-06-13
10 分鐘 (堂食)
Fuji  mountain
  • 日本產霜降A4和牛壽喜燒
  • Firebird雞肉串燒盛盒
2024-06-17 69 瀏覽
位於銅鑼灣嘅Firebird 居酒屋一向人氣極高,今次同朋友嚟到銅鑼灣揀咗firebird吹吓水🔸$8刺身層層疊八周年感謝祭推出嘅活動,30秒內用指定工具夾到幾多刺身就比幾多你,於網上訂座就可以享用呢個優惠喇。🔸特上牛肉串燒成盒 $188 其中包括日本產和牛串燒、牛肉壽喜燒串、厚切牛舌串燒,以及牛肉金菇卷和秋葵串。牛肉壽喜燒串加上蛋黃汁,口感更滑溜。而牛舌串燒帶爽,內裏保持著軟嫩的口感。 🔸火山熔岩鮭魚卷 $98鮭魚經過輕炸之後,外層變得酥脆,亦嚐到鮭魚的鮮美,帶少少微辣,味道幾特別,推薦。 🔸日本產雞肉野菜天婦羅盛盒 $128每一件都酥脆可口,雞味濃郁結實,同清脆的野菜完美融合,感覺唔會好膩。🔸松葉蟹肉稻庭烏冬 $138蟹肉都幾多,啖啖鮮味。湯偏杰身,烏冬幼身帶煙韌,索左個汁都唔錯。🔸抹茶蕨餅伴雪糕 $48細膩煙韌嘅抹茶蕨餅好食。冰涼滑順的雲呢拿雪糕同軟糯嘅紅豆🫘好夾,整體有驚喜。🔸Grape Soda$48🔸strawberries smoothies $68兩款味道清新,strawberries smoothie嘅士多啤梨味道自然唔太甜,解渴一流。

🔸$8刺身層層疊

🔸特上牛肉串燒成盒 $188
而牛舌串燒帶爽,內裏保持著軟嫩的口感。

🔸火山熔岩鮭魚卷 $98

🔸日本產雞肉野菜天婦羅盛盒 $128

🔸松葉蟹肉稻庭烏冬 $138

🔸抹茶蕨餅伴雪糕 $48

🔸Grape Soda$48
🔸strawberries smoothies $68

2024-06-10 79 瀏覽
同朋友慶祝生日去咗呢間居酒屋慶祝🍾店內燈光柔和,環境乾淨衛生。這裡的服務好貼心訂位時同店員講慶祝生日,可以在甜品上️寫上祝福字句。✦玉子燒🍳濃厚蛋香味,柔嫩鬆軟✦溫泉蛋🥚慢煮日本產雞肉凱撒沙律🥗配黑松露沙律醬味道超吸引特別開胃,慢煮雞肉大大片鮮嫩彈牙,配上溫泉蛋,撈埋一齊食增加軟滑口感。✦火山熔岩鮭魚卷 好像火山🌋一樣造型卷物,三文魚卷有層薄薄漿炸,口感豐富好香脆~✦特上牛肉串燒成盒🍢🍡-和牛串 肉味香濃 口感嫩滑-牛肉壽喜燒串 加入壽喜燒醬汁 味道甜甜地-厚切牛舌 微微焦香 肉質爽口彈牙-牛肉金菇卷 層次好豐富 -秋葵串 新鮮脆嫩✦日本產和牛稻庭烏冬 幼身嘅烏冬入口滑溜,配和牛這個無敵組合一流,鮮香又美味。✦ Lychee Frozen外型超靚🤩大大杯荔枝沙冰,解渴清新✦ Berry Kisses味道不會太甜,酸酸甜甜✦自家製草莓大福記得訂位時同餐廳講慶祝生日,可以在甜品上️寫上祝福字句。自家製大大粒新鮮草莓大福,Q彈的麻糬皮包著綿密紅豆餡,皮薄餡多,甜而不膩。

✦玉子燒🍳
濃厚蛋香味,柔嫩鬆軟

✦溫泉蛋🥚慢煮日本產雞肉凱撒沙律🥗

-厚切牛舌 微微焦香 肉質爽口彈牙
-牛肉金菇卷 層次好豐富
-秋葵串 新鮮脆嫩

✦日本產和牛稻庭烏冬
幼身嘅烏冬入口滑溜,配和牛這個無敵組合一流,鮮香又美味。

✦ Lychee Frozen
外型超靚🤩大大杯荔枝沙冰,解渴清新

✦ Berry Kisses
味道不會太甜,酸酸甜甜

✦自家製草莓大福

2024-06-05
慶祝紀念
生日
2024-06-07 82 瀏覽
剛去完日本旅行, 唔夠一個禮拜就掛住當地食物😋,好彩香港都有好多日本美食。🇯🇵今晚去左銅鑼灣 FireBird 銅鑼灣補祝女女生日,預早訂位時準備埋生日甜品🎂💯飲返杯先,慶祝埋女女考完試。😁Happy hour 飲品有7折。🍶特上日本酒セット一次試曬3款酒出羽樱 手造大吟釀, 久保田千壽吟釀及獺祭45 純米大吟釀,配日本料理好夾,飲得痛快。🥤Lychee Frozen透心涼的荔枝沙冰,清新解渴。🐟油甘魚刺身厚身肥美,有5片。🐂日本產霜降A4和牛壽喜燒另配一碗日本白飯🍚和牛質素極佳,油脂豐富,入口即溶。🔥FireBird雞肉串燒盛合有4串鳥串,1串秋葵,最愛食免治雞肉棒配日本生雞蛋。🍓草莓大福最後甜品寫上生日快樂祝福語,儀式感滿滿🥰

🍶特上日本酒セット

一次試曬3款酒

出羽樱 手造大吟釀, 久保田千壽吟釀及

獺祭45 純米大吟釀,配日本料理好夾,飲得痛快。

🥤Lychee Frozen

透心涼的荔枝沙冰,清新解渴。

🐟油甘魚刺身

厚身肥美,有5片。

🐂日本產霜降A4和牛壽喜燒

另配一碗日本白飯🍚

和牛質素極佳,油脂豐富,入口即溶。

🔥FireBird雞肉串燒盛合

有4串鳥串,1串秋葵,最愛食免治雞肉棒配日本生雞蛋。

🍓草莓大福

最後甜品寫上生日快樂祝福語,儀式感滿滿🥰

2024-06-04
  • 日本產霜降A4和牛壽喜燒
朋友生日諗住同佢去慶祝諗爆頭都唔知食乜本來想帶去食西餐,佢又話近排食得太多,終於思前想後帶佢去食日本嘢位於銅鑼灣 Fire Bird 係一間典型嘅居酒屋,店子不大,但係氣氛好好。燒雞是這裡名物,我個人首推燒鳥盛盒$138一次過可以試勻鷄的不同部份,鷄肉、鷄脾、鷄軟骨、免治雞肉棒,還有燒秋葵,我個人最喜歡「免治雞肉棒」啖啖肉,加上日本鷄蛋令口感更滑溜,鷄肉棒仍保留小許咬口,鷄肉味道明顯,成功地成為我嘅至愛。豆腐牛舌煮$48牛舌切成一粒粒,食得好方便;以汁煮也很入味,炆得很軟稔,豆腐薄切,只是覺得份量太少。食串燒、小朋友食真系可以冇底線,朋友建議點啲飽肚野。 壽司盛盒$328 帆立貝、日本產海膽刺身、中拖羅、三文魚、油甘魚,穴子、牡丹蝦三文魚子、玉子等。刺身比正常的長一倍,視覺上已經得到很大滿足感,個人比較喜歡肥大肉厚的帆立貝壽司及厚切玉子壽司,好似食緊甜絲絲嘅蛋糕一樣。明太子拌玉子卷$48嫩滑的玉子燒上放上咸香味太子,一口一件,好味又吾會令人覺得好飽。Iced mixed fruit tea $58超多料大大杯水菓茶,拎起感到好聚手,水果色彩繽紛有士多啤梨、芒果、藍莓、橙、西柚、檸檬、青

燒雞是這裡名物,我個人首推
燒鳥盛盒$138

豆腐牛舌煮$48

食串燒、小朋友食真系可以冇底線,朋友建議點啲飽肚野。

壽司盛盒$328

明太子拌玉子卷$48

Iced mixed fruit tea $58

超多料大大杯水菓茶,拎起感到好聚手,水果色彩繽紛有士多啤梨、芒果、藍莓、橙、西柚、檸檬、青檸等,我哋都要求少甜,所以甜味基本上係來自各式各樣嘅水果配上茶香,好解喝。

自家製苺大福$38
記得定位時同店員甜品寫上生日祝福。
大福外皮有薄又軟,大大粒嘅香甜草莓和微甜嘅豆沙,好味又特別,睇朋友嘅笑容就知佢相當滿意。

2024-05-27 161 瀏覽
今晚同朋友去左一間日式居酒屋🏮食飯傾下計,風格充滿住濃厚日本氣氛,木系既裝潢和溫暖既燈光讓人感到一種親切而放鬆既氛圍。周年感謝祭推出"$8刺身塔放題挑戰”,顧客有30秒的時間來挑戰堆疊盡可能多的刺身,但規定不能移動容器,必須使用指定用品夾超,剌身有三文魚粒、油甘魚粒等。北海道珍寶帆立貝殼燒帆立貝肉質厚實而鮮甜,職員上枱個陣點火,賣相吸晴,燒過既帆立貝肉質更加緊實,充滿彈性。特上牛肉串燒盛合日本產和牛串:脂肪分布均勻,口感嫩滑,肉香味濃。牛肉壽喜燒串:加入醬料燒,與牛肉既鮮美完美融合。厚切牛舌串燒:表面帶有輕微焦香,肉質保持柔軟。牛肉金菇卷串:爽脆既金菇與牛肉的柔嫩形成對比,增加了食物的口感層次。秋葵串:入口脆嫩,中和牛肉油膩感。日本產霜降A4和牛壽喜燒肉質柔軟細膩,脂肪分布均勻,入口感受到和牛自然既甜味,隨後是深層既肉香,壽喜燒醬汁增添濃郁既甜鹹味,進一步豐富口感。另外追加稻庭烏冬,烏冬細長滑順,充滿住彈性和嚼勁。Mango-bar de Mocktail賣相精緻,全支芒果雪條放係杯上面,清甜可口。Iced Mix Fruit Tea各種水果的味道融合在一起,清新宜人。

周年感謝祭推出"$8刺身放題挑戰”,顧客有30秒的時間來挑戰堆疊盡可能多的刺身,但規定不能移動容器,必須使用指定用品夾超,剌身有三文魚粒、油甘魚粒等。

特上牛肉串燒盛合
日本產和牛串:脂肪分布均勻,口感嫩滑,肉香味濃。
牛肉壽喜燒串:加入醬料燒,與牛肉既鮮美完美融合。
厚切牛舌串燒:表面帶有輕微焦香,肉質保持柔軟。
秋葵串:入口脆嫩,中和牛肉油膩感。

Mango-bar de Mocktail
賣相精緻,全支芒果雪條放係杯上面,清甜可口。

Iced Mix Fruit Tea
各種水果的味道融合在一起,清新宜人。
  • 特上牛肉串燒盛盒
2024-05-26 35 瀏覽
《😋晴晴港飲港食 #misshcfoodie》銅鑼灣真係好多好嘢食🤤呢日放工又約咗frd喺附近食飯,記得好耐之前食過間居酒屋幾唔錯於是決定再訪🤭呢度食嘅唔係傳統居酒屋食嘅嘢,有好多別具特色嘅創意料理都值得一試😏如果都朋友生日仲可以訂位時講定會有生日甜品添😍重量級火焰原隻雞腿 $138餐廳名叫firebird梗係要叫呢度嘅招牌火焰雞腿啦🐔一上枱店員就淋酒再點火,視覺效果滿分💯之後仲將雞腿切件方便我哋食☺️ 雞腿火炙燒過外皮有焦香而雞腿肉就嫩滑,食落有少少微辣又夠惹味!特上牛肉串燒盛合 $188 👍一次過可以試到哂咁多款牛肉串燒🤤最正就係A4和牛串😍係用咗日本產嘅霜降和牛,入口即溶而且牛味濃郁;牛肉壽喜燒串配蛋黄汁口感滑溜,仲有厚切牛舌串、牛肉金菇串卷同秋葵都非常唔錯火山熔岩鮭魚卷 $98又係睇得又食得嘅招牌菜📸 上面最頂係炸過嘅紅蘿蔔絲,下面就係炸過嘅三文魚卷😲外層嘅紫菜炸得好香脆,中間夾咗三文魚炸過之後油香四溢🤤再加上沙律醬、香蔥、蟹子、日本芥末等配料,口感同味道都充滿層次特上手握壽司盛合 $298估唔到啲刺身咁大塊😲除咗有我最愛嘅中拖羅、三文魚同鰻魚,仲有日本產油甘魚、帆立貝,連和牛都
《😋晴晴港飲港食 #misshcfoodie》

重量級火焰原隻雞腿 $138

特上牛肉串燒盛合 $188 👍

火山熔岩鮭魚卷 $98

特上手握壽司盛合 $298
估唔到啲刺身咁大塊😲除咗有我最愛嘅中拖羅、三文魚同鰻魚,仲有日本產油甘魚、帆立貝,連和牛都有😍

Tiffany Sour $78 👍
呢杯cocktail除咗個顏色好靚🩵仲好啱我口味🤭將sake加入益力多同菠蘿汁,入口酸酸甜甜

人均價錢:$500

📍 FireBird
地址: 銅鑼灣邊寧頓街13號地舖
電話: 23865218
2024-05-22 58 瀏覽
好耐無來呢到食野啦,之前係生日係到慶祝,今次未生日都有得慶祝🤣餐廳做緊生日週年慶,只要叫甜品,上面就會有生日祝福,不過記得提早預訂🤣叫左好多野食,食到超飽😋雞同豬肉串燒各1,食晒禁多款🤤又可以mix埋一碟😂雞肉串燒係餐廳招牌,一定要試😉除左日本菜,餐廳都提供唔同既cocktail,想chill下又得🍹FireBird雞串燒盛合$138豚肉申燒盛合$228原條日本產魷魚燒 $108松葉蟹肉稻庭烏冬$138Berry Kisses $68草莓大福 $38
FireBird雞串燒盛合$138
豚肉申燒盛合$228
原條日本產魷魚燒 $108
松葉蟹肉稻庭烏冬$138
Berry Kisses $68
草莓大福 $38
餐廳環境闊落舒適, 主打日式串燒, 亦有刺身、壽司🍣、揚物、燒物等等供選擇, 樣樣望落都好吸引🤩!另外, 有一系列清酒🍶、日本酒、Cocktail、啤酒等等供應, 晚上7pm前 Happy Hour仲有7折!不妨同朋友嚟呢度小酌幾杯🍻, 絕對係聚餐好地方!訂座時同餐廳講慶祝生日🎂, 佢哋仲會喺甜品碟上寫上 Happy Birthday, 好適合慶祝生日/特別日子, 製造小驚喜🎈𓌈˒˒ 刺身5點盛合有三文魚、中拖羅、日本產帆立貝、日本產原條池魚、牡丹蝦。款款刺身都好新鮮, 三文魚富魚油香, 厚身又肥美, 口感滑嫩。個人最鍾意中拖羅, 油脂豐富, 非常甘香, 入口即溶!𓌈˒˒ 推薦👍🏻 自家製免治雞肉棒 雞肉混入雞軟骨同蔥粒, 再配上日本產蛋黃🥚。雞肉好軟嫩, 食到雞軟骨爽脆嘅口感, 蘸上蛋黃, 增添濕潤感, 食落更香嫩😋!𓌈˒˒ 厚切牛舌串燒 牛舌燒得啱啱好, 微焦帶黑椒味, 肉質鮮嫩彈牙, 有肉汁𓌈˒˒ 玉子燒玉子燒清甜濕潤, 口感蓬鬆嫩滑𓌈˒˒ 自家製草莓大福甜品碟上寫上 Happy Birthday, 為壽星仔送上小驚喜🥳!大福皮薄軟糯, 裡面包住紅豆蓉🫘、大粒草莓🍓, 好鍾意呢個
餐廳環境闊落舒適, 主打日式串燒, 亦有刺身壽司🍣、揚物、燒物等等供選擇, 樣樣望落都好吸引🤩!另外, 有一系列清酒🍶、日本酒、Cocktail、啤酒等等供應, 晚上7pm前 Happy Hour仲有7折!不妨同朋友嚟呢度小酌幾杯🍻, 絕對係聚餐好地方!

𓌈˒˒ 刺身5點盛合
有三文魚、中拖羅、日本產帆立貝、日本產原條池魚、牡丹蝦。

𓌈˒˒ 推薦👍🏻 自家製免治雞肉棒

𓌈˒˒ 厚切牛舌串燒
牛舌燒得啱啱好, 微焦帶黑椒味, 肉質鮮嫩彈牙, 有肉汁

𓌈˒˒ 玉子燒
玉子燒清甜濕潤, 口感蓬鬆嫩滑

𓌈˒˒ 自家製草莓大福
甜品碟上寫上 Happy Birthday, 為壽星仔送上小驚喜🥳!大福皮薄軟糯, 裡面包住紅豆蓉🫘、大粒草莓🍓, 好鍾意呢個組合, 香甜滋味帶來幸福感~
2024-05-16
  • 自家製免治雞肉棒