2019-03-28 44 瀏覽
Lunch time, 同事推介呢間,有四人同行一人免費!12點半度去到,唔洗等就入得!lunch set 都算多選擇,價錢有平有貴!跟餐有埋湯同嘢飲,湯係忌廉蘑菇湯,幾creamy, 都重菇味,ok!三文魚意粉: 白汁意粉咁,正正常常,三文魚都算多!鮮茄海鮮意大利食飯: 唔係傳統嘅意大利飯,口味偏重,海鮮都多,有蝦同青口。明顯落咗茄汁,酸甜味都重!總括黎講,買三送一,雖然味道普普,西區黎講幾抵食!多人食可以再幫襯!
Lunch time, 同事推介呢間,有四人同行一人免費!

三文魚意粉: 白汁意粉咁,正正常常,三文魚都算多!

2019-03-23 37 瀏覽
週末到西環海傍走走,看到這價餐廳的午市套餐不太貴,座位舒適,決定一試!午餐包括餐湯或沙律及餐飲,共有七款主菜供選擇!餐湯是南瓜湯,喝起來非常滑順而且鮮甜!田園沙律份量十足,健康清新!主菜炭燒美國厚切豬扒伴燒汁,豬扒雖厚身但肉質很嫩,肉味濃而帶油香!香煎比目魚柳伴蕃茄莎莎,煎至外層脆卜卜的比目魚,伴以清爽不膩的番茄莎莎,賣相吸引!人均百多元左右,幸好十二點左右到,離開時看到很多人等位,建議早點前來避開人潮!
午餐包括餐湯或沙律及餐飲,共有七款主菜供選擇!
餐湯是南瓜湯,喝起來非常滑順而且鮮甜!
田園沙律份量十足,健康清新!
炭燒美國厚切豬扒伴燒汁
香煎比目魚柳伴蕃茄莎莎
2019-03-23
炭燒美國厚切豬扒伴燒汁
香煎比目魚柳伴蕃茄莎莎
2019-03-21 33 瀏覽
很喜歡西營盤海旁這一帶的氛圍,來這裡走走便覺輕鬆一點。而且附近有充滿各國特式的餐廳,總給人帶來驚喜。跟朋友們相約好下班後在附近聚聚,決定試試這家西餐廳。晚上的西營盤人不多,用餐的多是剛下班的人及附近的居民。我們點了一客海鮮拼盤,有大蝦、生蠔、青口及蜆肉,味道皆鮮甜爽口。接著是一道白酒煮青口。整道菜微微滲著酒香;白酒、洋蔥及青口的鮮甜味道完美地混在一起。有數款餐湯,我選了最愛的南瓜湯。湯中有很多南瓜蓉,但不會煮得太過澀。然後是西班牙杜洛克豬鞍,表皮燒得剛剛好,賣相吸引。切下去時需要用點勁,吃起來卻是鬆軟。豬肉的脂肪比例不錯,吃起來夾帶著油香,不會乾身。這道菜亦配上各種時蔬,加了微酸的醬料更加美味。

2019-03-20 1341 瀏覽
近排返工壓力,都係要食好野慰勞下自己。                    我地叫左DINNER FOR TWO SET 加一個意大利飯,份量剛好。            海鮮拼盤        蠔最為出色,甜口帶海水味。其他就唔錯,以呢個咁平嘅SET 係滿意嘅           香檳忌廉新鮮藍青口青口煮得鮮嫩,每粒青口都充滿濃郁嘅忌廉汁, 個味好飲到要蘸麵包條食。           龍蝦湯 整體偏濃味,食到粒粒蝦肉,抵讚係唔會有腥味           美國露荀鮮蝦,BB菠菜天使麵 感覺清新簡單,沒有多餘的調味。           西班牙杜洛克豬鞍    豬鞍橫切面都係玫紅色,美美的坑紋,切嘅時候有肉汁,證明肉非常嫩           朱古力心太軟     呢到嘅心太軟係心形,朱古力味香濃配冰凍雪糕,肥? 食左先減           黑松露野菌意大利飯       Texture 係食過數一數二好食,佢有咬口煙韌個種,但唔會過硬消化唔到,而且白汁煮都竟然唔覺膩喎
近排返工壓力,都係要食好野慰勞下自己。

海鮮拼盤

香檳忌廉新鮮藍青口

龍蝦湯
整體偏濃味,食到粒粒蝦肉,抵讚係唔會有腥味

美國露荀鮮蝦,BB菠菜天使麵
感覺清新簡單,沒有多餘的調味。

西班牙杜洛克豬鞍

朱古力心太軟
呢到嘅心太軟係心形,朱古力味香濃配冰凍雪糕,肥? 食左先減

黑松露野菌意大利飯
  • 香檳忌廉煮藍青口
2019-03-17 865 瀏覽
今日朋友約我去食晏,佢喺嗰邊住而我又唔係好熟悉西環嗰邊,就由佢提議啦! 最後佢提議咗間西餐廳。餐廳的環境比較暗, 由於有幾面窗係落地玻璃,有啲光可以透射入嚟,仍然可以見到店入面格局。午餐嘅價錢由$60-$130不等,連湯或沙律及咖啡或茶。麵包係酸麵包,裹面有一粒粒果肉。西蘭花忌廉湯夠熱。沙律,菜好新鮮,冇苦味。煙三文魚忌廉汁扁意粉煙三文魚挑戰我的味蕾,通常煙三文魚加忌廉汁扁意粉,都係一啲忌廉味,但呢個有少少酸味喎! 而呢種酸酸地味道唔係變壞咗的味道。佢啲少少酸味原來係煙三文魚嘅味道,我問過餐廳的職員,因為真係忍唔住要問,呢種味道一路喺度刺激我嗰味蕾,令我更加開胃想食多啲。另外佢仲拌有花生醬,令扁意粉的汁好濃好潔,味道更香。香煎比目魚柳伴番茄莎莎比目魚滑到入口即溶,令我唔敢相信可以以呢個價錢食到咁高質的魚,個皮煎得香口。熱檸檬水唔落糖都飲到檸檬的香味。熱齋啡冇苦澀味。傾下傾下就過左一個下午,好滿意的一餐。
午餐嘅價錢由$60-$130不等,連湯或沙律及咖啡或茶。

麵包係酸麵包,裹面有一粒粒果肉。

西蘭花忌廉湯夠熱。

沙律,菜好新鮮,冇苦味。

煙三文魚忌廉汁扁意粉

香煎比目魚柳伴番茄莎莎

熱檸檬水
唔落糖都飲到檸檬的香味。

熱齋啡冇苦澀味。
傾下傾下就過左一個下午,好滿意的一餐。
2019-03-07 62 瀏覽
有說好的周打蜆湯並不是用來飲的,而是用來吃的,果然不錯。濃稠的湯充滿牛忌廉的香味,口感細膩,一粒一粒的蠔仔煮得軟腍。Set C 午餐是黑松露野菌意粉。黑松露醬份量很多,啖啖都是濃郁的黑松露,絕對不吝嗇。有芝士粉,很夾黑松露的味道。每條意粉都有濃郁的忌廉包圍,口感彈牙。配合黑松露醬,實在非常惹味。而野菌的份量也是令人滿足,口感彈牙。整體配合得天衣無縫。奶凍很滑,不太甜,以女孩子對甜品的食量來說,這種甜度和份量,實在剛剛好。落地玻璃外是繁忙的街景,有香港著名的叮叮,有種忙裏偷閒的感覺。整個餐只是六十多元,性價比高!

整個餐只是六十多元,性價比高!
同女友去開西環,本身打算去另一間餐廳食lunch,點知另一間咁岩冇位。順著大街行到海邊,起轉角位見到呢一間野,諗左陣又唔太想再搵另一間就走左入去食。先講個長條型個餅食落都好似擺左好耐少少淋咁啦,前菜湯同沙律都一般。我同女友一個叫西冷一個叫肉眼。一上既時候都心諗中伏,睇落好似平時我地去BBQ個D扒煎出黎,薄身、瘦同細塊(你地睇下其他人D相就明白)。睇完之後我對味道都冇乜expectation架啦,食落都真係唔太新鮮又冇乜味咁囉。食完之後第一個念頭就係要食番D好西balance番(去左附近一間細細地café買杯靚咖啡)。第二個念頭就係用Openrice既review function提醒各位烈士唔好叫扒食,係就食佢其他好野 (唔知點解好多好評個D,你懂的)。

食完之後第一個念頭就係要食番D好西balance番
(去左附近一間細細地café買杯靚咖啡)。

)。
2019-02-17
2019-02-28 876 瀏覽
想和朋友吃一頓寧靜的午餐,好好聊天。知道遠離鬧市的堅尼地城有很多隱世高質餐廳,於是就去了那裏尋找。Gioia Charcoal Grill and Oyster Bar 是一間蠔吧,看見牆上的相片就知道這裏的蠔應該值得一試。由於最近腸胃不太好,所以沒有叫生蠔。餐廳雖然細細間,但落地玻璃,感覺唔會侷促,而且增添休閒的感覺。 午市套餐非常抵食,低至$58,最貴則只是需$148。鮮茄牛柳粒炒意粉($68)單看價錢和菜式名稱,以為是一碟一般的炒意粉,但有驚喜,材料豐富,一點也不馬虎。除了主菜牛柳粒外,還有蘑菇片、靈芝菇、鮮冬菇、車厘茄和火箭菜,最後還灑上芝士碎。意粉硬度適中,醬汁味道不會太濃,牛柳粒鬆軟,好味又抵食!法式油浸鴨腿($98)這道菜比較少餐廳有得食。鴨腿雖然是油浸,但原來一點也不覺油膩,也沒有羶味。配菜的薯蓉好綿,又滑口,遠好過用炸薯條作配菜。甜品是奶凍,奶味香濃,質感幼滑,冰涼透心,比讚!咖啡和奶茶都是配用打泡的鮮牛奶,無論從食物的味道或烹調,皆能看出這餐廳對待客人的誠意。

午市套餐非常抵食,低至$58,最貴則只是需$148。

鮮茄牛柳粒炒意粉($68)

法式油浸鴨腿($98)

甜品是奶凍,奶味香濃,質感幼滑,冰涼透心,比讚!

咖啡和奶茶都是配用打泡的鮮牛奶,

無論從食物的味道或烹調,皆能看出這餐廳對待客人的誠意。

2019-02-28
2019-02-28 216 瀏覽
最近跟朋友很喜歡到西環覓美食,網上看到這間小店的評價不錯,就決定放工來試一試質素如何。 首先餐廳的空間不算大,但座位空間舒適,非常適合跟朋友靜靜地食飯聊天。餐牌上的選擇都很多,不過因為我們二人實在太餓,看到Set dinner不錯就直接點了一份A餐蒜片辣椒欖油大蝦意粉$218及C餐慢煮美國黑醋牛仔骨$268。而餐牌上最吸引我的就是$10一隻生蠔,性比價如此高,當然要點半打來開一開胃。六隻生蠔 $60 - 味道鮮甜,沒有因為特價而偷工減料喔。前菜是香橙三文魚田園沙津及芝士流心大傘菇伴田園沙津配意大利黑醋汁。我們各點了一份。 芝士流心大傘菇伴田園沙津配意大利黑醋汁-份量非常多,而且切開大傘菇就看到中間的流心蛋流出來,帶來更豐富的口感及味道。而沙津中的黑醋汁味道很好,酸酸甜甜的,相當開胃。香橙三文魚田園沙津-這個的味道比芝士流心大傘菇伴田園沙津配意大利黑醋汁清新,但份量一樣多,三文魚既厚身又大,而且擺盤很別緻,值得一讚。餐湯有黑松露野菌忌廉湯及廚師餐湯可以選擇,我們一樣是各點了一份。廚師餐湯是牛肉湯,這個牛肉湯看似清淡,但原來味道非常濃郁,湯裡面有牛肉粒及切成丁的瓜,飲得到牛肉的香濃及瓜的清
六隻生蠔 $60 - 味道鮮甜,沒有因為特價而偷工減料喔。

芝士流心大傘菇伴田園沙津配意大利黑醋汁-
香橙三文魚田園沙津-

廚師餐湯是牛肉湯,這個牛肉湯看似清淡,但原來味道非常濃郁,湯裡面有牛肉粒及切成丁的瓜,飲得到牛肉的香濃及瓜的清甜。味道不錯。
黑松露野菌忌廉湯-
看起上來很油膩,但一試後就發現忌廉味不太濃,但黑松露及野菌味就相當突出,而且能感受到一粒粒的野菌,口感非常好。

而主菜就是A餐的蒜片辣椒欖油大蝦意粉及C餐的慢煮美國黑醋牛仔骨。
蒜片辣椒欖油大蝦意粉-
首先這款意粉是其中一款我最喜歡的意粉料理,而這間小店都做得非常出色,蒜的味道很濃,而且意粉的軟硬程度適中,大蝦肉質紮實且厚肉,而值得一讚的就是餐廳加了火箭菜,大大減低了欖油的油膩。
慢煮美國黑醋牛仔骨-
一上菜已經可以感受到好香的黑醋味,經過慢煮的牛仔骨煮得好軟,但肉的外層經過烤煮,令到口感外脆內軟,而且以黑醋作為調味,大大中和了牛仔骨的油膩感,相當出色。亦不得不讚的是配菜都很好味,特別是牛仔骨下的黑松露薯蓉,沒有太多的牛油味,反而很足料地用了很多薯仔,而且黑松露味很香。
這樣豐富一餐的人均消費只需$273,在西環來說性比價很高了。
2019-02-28 49 瀏覽
成日都會黎西環食野 其實都心思思想入黎呢間係轉角位嘅Gioia試下架啦 今次的起心肝 入嚟歎返個brunch先!餐廳用落地玻璃又有bar setting 俾人一種好假日既感覺我地每人叫左一個set lunch 一個要餐湯 一個要沙律 總數$146 合理丫餐湯係蘑菇湯 賣相唔錯 飲落都幾蓉幾濃味😝沙律都好fresh 特別係車厘茄好甜🤭 色彩繽紛 又夠開胃香煎蝦仁意大利飯 大蝦煎得香脆😍 有野菌香 意大利飯又唔會生米 偏煙un 係我鍾意嘅口感🤓朋友叫左鮮茄牛柳粒炒意粉 有少少黑椒既關係 食落好香口 意粉認真係al dente 同個汁非常夾 點解好似好耐無食過茄汁炒意粉🤣 牛柳唔痴牙 熟嘅程度岩岩好最後嘆埋杯熱檸水 餐廳仲送左兩個好濃味嘅奶凍做甜品㖭 疏乎疏乎~

餐湯係蘑菇湯 賣相唔錯 飲落都幾蓉幾濃味😝
沙律都好fresh 特別係車厘茄好甜🤭 色彩繽紛 又夠開胃

• 鮮茄牛柳粒炒意粉
  • 香煎蝦仁意大利飯
2019-02-27 31 瀏覽
朋友在西環席西街開了甜品店,所以特地放工後去參觀他的新店,而晚飯我們就挑選了在甜品店旁邊的西餐廳。餐廳環境幽靜,配上藍光為主的色調,感覺簡約高雅,適合把酒聊天,小酌輕鬆一下。餐廳有普通套餐和2人餐。因為還要去吃甜品的緣故,我們選了2份套餐一起吃,另外再加6隻推介生蠔。生蠔較為細隻,但海水味濃,而且滑溜。因為屬於是日推介款式,所以$60就有半打,非常划算。前菜選了兩款不同的菜式,香橙刁草田園沙律帶有淡淡的橙香,清新又開胃。焗芝士流心大傘菇配上意大利醋醬汁,惹味卻不會膩。加上芝士和流心蛋漿,和大傘菇混着吃,味道和口感都非常豐富。餐湯有兩款可以選,是日廚師推介是牛肉清湯,雖然看起來比較看蔬菜湯,可以喝下去有淡淡的牛肉香味,有驚喜。另一款餐湯是磨菇湯,磨菇湯的野菌味非常濃郁,而且不會太creamy。喝下去還有粒粒的野菌,甚有口感。主菜有蒜片辣椒橄欖油大蝦意粉,雖然看似普通的菜式,但更其他餐廳的煮法有點不同,加上芝士,蘆筍和火箭菜別有一番風味。另外餐廳亦選用了味道比較平和的辣椒,反而帶點香甜,就算不嗜辣的也可以接受。最後還有慢煮美國黑醋牛仔肋骨,牛肋骨帶點牛筋,但依然非常軟腍。配上黑醋作為醬汁,

Daily Oyster

Homemade Orange Grass Salmon Green Salad

Baked Portobello Mushroom

Daily Soup

Cream of Mushroom & Black Truffles

Spaghetti in Prawn with Olive Oil

Slow Cook US Beef Short Ribs with Balsamic Sauce

最後還有慢煮美國黑醋牛仔肋骨,牛肋骨帶點牛筋,但依然非常軟腍。配上黑醋作為醬汁,很解膩。薯蓉亦有淡淡的黑松露味,配菜亦有不同的配搭,十分用心。

總括而言,餐廳位置優越,勝在環境好,很適合情侶朋友食飯談心,而且價錢合理,值得再來~
Daily Oyster
Baked Portobello Mushroom
Daily Soup
2019-02-24 521 瀏覽
以前係西環成日經過,見到佢門面幾型都好想試但成日拖下拖下就無左件事今日朋友話同我係西環食,今次終於記得依間餐廳,可以嚟到一試一坐底就會有麵包條但我地諗住留返嚟蘸湯Lunch Set有差唔多成十款選擇有沙律有意粉有豬有魚有牛價錢都幾相宜因為前一晚食得太多肉,所以今日我哋揀咗一個魚同一個意粉加$15有湯同沙律健康既顏色幾新鮮今日既餐湯係蘑菇湯唔識蘑菇既我唯有交比朋友飲晒佢到主菜香煎鯛魚柳伴水瓜柳忌廉汁$98除左魚肉好食之外,連啲配菜都好好食鮮茄牛柳粒炒意粉$68相比條魚,我更加鍾意呢個意粉又幾香喎一放低就聞到陣香味我幾鐘意個汁,唔會太酸,但又有濃郁既蕃茄味最後仲有杯嘢飲同雪糕兩個人埋單一百幾多啲有沙律有湯有主菜有嘢飲有雪糕,抵食得嚟,味道又唔錯
以前係西環成日經過,見到佢門面幾型都好想試
但成日拖下拖下就無左件事
今日朋友話同我係西環食,今次終於記得依間餐廳,可以嚟到一試

一坐底就會有麵包條
但我地諗住留返嚟蘸湯

Lunch Set有差唔多成十款選擇
有沙律有意粉有豬有魚有牛
價錢都幾相宜

因為前一晚食得太多肉,所以今日我哋揀咗一個魚同一個意粉

加$15有湯同沙律

健康既顏色
幾新鮮

今日既餐湯係蘑菇湯
唔識蘑菇既我唯有交比朋友飲晒佢

到主菜

香煎鯛魚柳伴水瓜柳忌廉汁

香煎鯛魚柳伴水瓜柳忌廉汁$98

除左魚肉好食之外,連啲配菜都好好食

鮮茄牛柳粒炒意粉

鮮茄牛柳粒炒意粉$68

相比條魚,我更加鍾意呢個意粉
又幾香喎
一放低就聞到陣香味
我幾鐘意個汁,唔會太酸,但又有濃郁既蕃茄味

最後仲有杯嘢飲同雪糕

兩個人埋單一百幾多啲
有沙律有湯有主菜有嘢飲有雪糕,抵食得嚟,味道又唔錯
香煎鯛魚柳伴水瓜柳忌廉汁
鮮茄牛柳粒炒意粉
2019-02-19 90 瀏覽
Went to Kennedy town for dinner with my friend at Gioia last night and found it very good. The restaurant serves varieties of set dinner which started with salmon salad and mushroom soup. Both were fresh and tasty. The main course was the slow cooked beef ribs which was very juicy and tender. We love this very much. Last but not least, we had the black truffle risotto. Overall, food portion is big, quality is excellent and price is reasonable. Will visit again in the future!
2019-02-19 54 瀏覽
First time here and attracted by their simple menu. They are famous for their oyster and it is as cheap as $10 for one! The place is small but legit for family dinner - the food variety is normal and they serve slow cooked meal tooWe ordered a salmon salad - the portion is perfect and the sauce is perfect Then a mushroom soup Main dish ordered mushroom black truffle risotto and slow cooked beef rib Both are yummy

Then a mushroom soup

Both are yummy
2019-02-10 137 瀏覽
今日因為要和同事見客要到西環走一轉。 見完客後同事邀請我一起共進晚餐,知道我喜歡吃生蠔, 帶我到呢間已經開了一段時間,喺西環幾出名的西餐店試試。餐廳每日都有daily special生蠔,$10隻,我們立即叫了半打 好大隻! 肉質肥美,海水味濃。黑松露野菌忌廉湯- 濃濃既黑松露香味一上枱已撲向我地既鼻裡,啖啖都超濃,必點!慢煮美國黑醋牛仔肋骨- 牛仔肋骨好厚身,但因經過慢煮關係一啲都唔硬,軟淋淋。 不太喜歡慢煮肉的我都被吸引到大啖大啖咁食。意大利黑醋煙腩肉意粉- 意大利粉吃得多,但用上黑醋黎炒就從來未試過。原來混入肥肥既煙肉效果係出奇地夾,微酸的醋仲可以減低煙肉肥膩。心太軟伴雲呢拿雪糕- 極力推薦的甜品 , 推介既程度是食飽主菜都一定要品嚐。 心太軟朱古力是超濃,但配上雲呢拿雪糕,真係超級好食,幾飽都食到。西環自從地鐵開通後真係愈黎愈多優勢西餐,連我九龍人都想多D黎食,加埋近海既環境,好似當日咁食飽係附近走走都係一個好選擇。

好大隻! 肉質肥美,海水味濃。

黑松露野菌忌廉湯

慢煮美國黑醋牛仔肋骨