2022-08-08 1581 瀏覽
今次Weekend Brunch 好滿意,會想再去的質素。Semi Buffet 咁,揀一個main course , 其他小食甜品任食,覺得物超所值,係我自己食唔到咁多嘢。想要甜品任食係一定要叫main course!朋友book左1130,去到無咩人(啲人可能未發現佢嘅好),裝修幾grand,我覺得好適合傾下偈飲下嘢咁。侍應落單時會問你飲咩,個Brunch會包兩杯嘢飲,睇個menu 果下我get 唔到係兩杯,第一杯叫左西瓜汁,同平時飲開無分別。根住侍應會上埋啲包,包都幾好食,不過驚飽無食晒。 叫左main course 可以叫上先上,任食有沙律吧,好似都有兩種菜揀(因為無咩食所我忘記了),有小黃瓜,蕃茄,杏甫、合桃、芝士等,沙律汁都有兩款,試左意大利陳醋汁,醒胃😋Parma ham &肉腸類都有4款,當然不少得有配襯的哈蜜瓜,仲有菠蘿。(寫寫下好想再食)海鮮類都有3款,長腳蟹、蝦、同螺,長腳蟹就麻麻無咩味,蝦同螺都好好食,蝦爽大隻,我覺得衣兩樣好食過酒店啲buffet。我喺我好飽時見到佢將長腳蟹換左做麵包蟹(但我太飽無食🥲)湯呢就有一款洋蔥湯,幾好味,飲左兩碗main course

想要甜品任食係一定要叫main course!

湯呢就有一款洋蔥湯,幾好味,飲左兩碗

main course 叫左龍蝦尾南瓜Risotto, 平時食risotto 會好creamy 食得多會膩,衣個無衣個感覺粒粒南瓜粒,龍蝦尾煎得好香,彈牙。👍🏻

第二個main course 仲驚喜,炭燒黑豚鞍配粉紅胡椒汁,黑豚鞍好「林」唔「鞋」,胡椒汁則與平時食啲黑椒汁有明顯分別。好好味。

甜品的朋友注意All dessert you can eat. 所有dessert menu 上的甜品都可以叫,包括gelato,如果你食得多係超抵。甜品regular size 上。佢會上左一碟4件嘅迷你甜品比你。

開心果gelato 必食 推介,重開心果味。另外叫左個咩莓雪芭都好味(酸酸地可以增强戰鬥力😂)

千層酥好食,推介,下次再去我都要再食先。朋友推介隔離件朱古力蕉,好味嘅不過對我來講甜左少少。

仲叫左蘋果批😋隔離果件有啲classic 嘅味度,唔係我杯茶

最後closing coffee or tea。為weekend brunch 畫上完尾句去。(我由1130食到230)

寫寫下已經想再去🤤🤤🤤
2022-07-30 1192 瀏覽
At this cozy place, they decorated as an palace in Europe. We have ordered a la cart and dessert, serving with bread as appetizer. 𝘼 𝙡𝙖 𝙘𝙖𝙧𝙩∙𝘍𝘳𝘦𝘴𝘩𝘭𝘺 𝘣𝘢𝘬𝘦𝘥 𝘉𝘳𝘦𝘢𝘥 ∙24 𝘮𝘵𝘩𝘴 𝘱𝘢𝘳𝘢𝘮 𝘩𝘢𝘮 𝘱𝘪𝘻𝘻𝘢∙𝘏𝘢𝘯𝘥𝘮𝘢𝘥𝘦 𝘱𝘢𝘱𝘱𝘢𝘳𝘥𝘦𝘭𝘭 𝘞𝘪𝘵𝘩 𝘱𝘰𝘳𝘤𝘪𝘯𝘪 𝘙𝘢𝘨𝘶 𝘞𝘪𝘵𝘩 𝘱𝘢𝘯-𝘧𝘳𝘪𝘦𝘥 𝘒𝘢𝘨𝘰𝘚𝘩𝘪𝘮𝘢 𝘈4 𝘚𝘪𝘳𝘭𝘰𝘯∙𝘗𝘢𝘯-𝘧𝘪𝘳𝘦𝘥 𝘑𝘶𝘮𝘣𝘰 𝘚𝘤𝘢𝘭𝘭𝘰𝘱𝘴 𝘈𝘯𝘥 𝘢𝘴𝘱𝘢𝘳𝘢𝘨𝘶𝘴 𝘙𝘪𝘴𝘰𝘵𝘵𝘰 𝘞𝘪𝘵𝘩 𝘤𝘳𝘦𝘢𝘮 𝘴𝘰𝘶𝘳𝘤𝘦, 𝘵𝘰𝘱𝘱𝘦𝘥 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘤𝘢𝘷𝘪𝘦𝘳 𝘿𝙚𝙨𝙨𝙚𝙧𝙩∙ 𝘚𝘦𝘮𝘪𝘧𝘳𝘦𝘥𝘥𝘪, 𝘪𝘯𝘤𝘭𝘶𝘥𝘪𝘯𝘨 𝘔𝘦𝘳𝘪𝘯𝘨𝘢𝘵𝘰, 𝘢𝘭 𝘛𝘰𝘳𝘳𝘰𝘯𝘤𝘪𝘯𝘰,∙ 𝘛𝘰𝘳𝘵𝘦 𝘢 𝘍𝘦𝘵𝘵𝘦, 𝘔𝘢𝘯𝘨𝘰𝘭𝘢𝘴𝘴𝘪∙𝘔𝘰𝘯𝘰𝘱𝘰𝘳𝘻𝘪𝘰𝘯𝘪, 𝘔𝘪𝘭𝘭𝘦𝘧𝘰𝘨𝘭𝘪𝘦What we love so much are 𝙎𝙚𝙢𝙞𝙛𝙧𝙚𝙙𝙙𝙞, a class of

𝘼 𝙡𝙖 𝙘𝙖𝙧𝙩
∙𝘍𝘳𝘦𝘴𝘩𝘭𝘺 𝘣𝘢𝘬𝘦𝘥 𝘉𝘳𝘦𝘢𝘥
∙24 𝘮𝘵𝘩𝘴 𝘱𝘢𝘳𝘢𝘮 𝘩𝘢𝘮 𝘱𝘪𝘻𝘻𝘢

𝘿𝙚𝙨𝙨𝙚𝙧𝙩
∙ 𝘛𝘰𝘳𝘵𝘦 𝘢 𝘍𝘦𝘵𝘵𝘦, 𝘔𝘢𝘯𝘨𝘰𝘭𝘢𝘴𝘴𝘪
∙𝘔𝘰𝘯𝘰𝘱𝘰𝘳𝘻𝘪𝘰𝘯𝘪, 𝘔𝘪𝘭𝘭𝘦𝘧𝘰𝘨𝘭𝘪𝘦

What we love so much are 𝙎𝙚𝙢𝙞𝙛𝙧𝙚𝙙𝙙𝙞, a class of semi-frozen desserts. The main ingredients are egg yolks, sugar, and cream. It has an amazing texture of frozen mousse, feel so smooth 😋.

All of their cake and sorbet are so temping that we aim to come back for weekend brunch very soon. It’s really full which you need to book a month in advance.

𝑨𝒅𝒅𝒓𝒆𝒔𝒔: Ground Floor, Two Chinachem Plaza 138 Connaught Rd Central, Central, Central
𝑷𝒉𝒐𝒏𝒆 𝒏𝒐.: 27551088
𝐖𝐞𝐛𝐬𝐢𝐭𝐞: luxtek.com.hk

#中環美食 #gloriafoodaily #foodandwinelover
#cakelover
2022-07-02 1617 瀏覽
當見到店門時好似無咩特別,一入去就比個蛋糕櫃吸到住❤️旁邊有個小酒吧,紅色絲絨櫈,有feel🍸行入少少,水晶吊燈🤩,好grand呀意大利下午茶 ($398)🍰自選蛋糕兩件(揀咗開心果櫻桃慕絲、意式薩赫蛋糕)🥧雜錦手工迷你撻六件🧁意大利小食拼盤(魚子蟹肉焗布甸、香煎鵝肝脆多士、36個月巴馬火腿配鮮無花果)對比平日嘅三層架,呢度嘅甜點分量係每款一件,好處係唔會太漏,壞處係即使好食,都係得一小啖。其實每款食物都各有特色,甜度適中,亦夠鮮,連作為side嘅無花果都好好食😋所以我地另外order鮮果吉士千葉酥($53),外層金黃、入口酥化鬆軟😍唔覺唔覺,食咗咁多cake,同朋友傾下計,再呷一杯茶,好幸福滿足☺️
當見到店門時好似無咩特別,一入去就比個蛋糕櫃吸到住❤️
旁邊有個小酒吧,紅色絲絨櫈,有feel🍸
行入少少,水晶吊燈🤩,好grand呀

意大利下午茶 ($398)
🍰自選蛋糕兩件
(揀咗開心果櫻桃慕絲、意式薩赫蛋糕)
🥧雜錦手工迷你撻六件
🧁意大利小食拼盤

2022-06-30 1290 瀏覽
閨蜜生日當然要搵一個靚靚的地方聚聚👭中環就有一間意大利品牌百年甜品老店, 裝修歐洲古典設計, 我最喜歡佢哋嘅紫色絲絨椅子, 高貴得來不俗氣, 仲有一盞水晶燈份外吸引.食物order 左Elite set dinner for 2 x 2$980 一set 二人餐Starter:蟹肉牛油芒果沙律or 精選是日餐湯Refreshment:烤焗手工羅馬口薄餅Main:美國炭燒特級牛扒配波特甜酒汁Or烤海鱸魚珍寶帶子巴拿馬火腿卷配香檸牛油汁Or烤伊比利亞豬鞍配備製紅酒汁甜品:任選蛋糕或者意大利雪糕及經典咖啡茶廚師每一道菜都精心設計,而且餐廳侍應服務好又細心講解每一道菜的煮法。假期更推出Brunch, 到時可以試晒佢哋蛋糕,一定超級滿足。
閨蜜生日當然要搵一個靚靚的地方聚聚👭

2022-06-22
慶祝紀念
生日
2022-06-06 1409 瀏覽
曾經於路過北角時,買了一件芝士餅品嚐,芝士味咸香又濃郁,令我印象深刻,上openrice搜尋,原來有3個分店,中環分店裝修格調豪華,亦是唯一間一提供Holiday Brunch店,就於端午節假期去試一試Brunch時間11am-2:30pm,價錢$398加一,包兩杯餐茶或果汁,當日11am準時達,但分店仍未開門!直至11:03才可進入店內,餐廳面積頗大,店內充滿歐陸式的裝潢,配襯著紫色的餐椅,還有那金色的餐具,感覺高貴餐牌有兩個,一個是Brunch主菜選擇,另一個是甜品餐牌,Brunch Set均配一款主菜,另放置的seafood salad bar,cold cut,餐湯及水果是任取,重點是甜品,蛋糕,gelato亦可無限任選自助海鮮盆有蝦及螺,味道鮮甜,處理得好乾淨,周打海鮮湯甚有驚喜,3款cold cut出色,蔬菜生果亦非常新鮮點了肉眼,雜菌意大利飯及薄餅為主菜,5成肉眼扒滿滿炭香,肉質粉嫩,符合了我要求的5成偏熟👍🏻,意大利飯的質感,9分軟1分硬,飯粒充滿濃濃的雜菌及芝士香味,而pizza烤焗過程,可以從開放式餐房中看到,配料分量適中,而批邊有少許炭燒味,只是我略嫌批底厚身,阻
點了肉眼,雜菌意大利飯及薄餅為主菜,5成肉眼扒滿滿炭香,肉質粉嫩,符合了我要求的5成偏熟👍🏻,意大利飯的質感,9分軟1分硬,飯粒充滿濃濃的雜菌及芝士香味,而pizza烤焗過程,可以從開放式餐房中看到,配料分量適中,而批邊有少許炭燒味,只是我略嫌批底厚身,阻礙我食甜品的戰鬥力😅
重頭戲甜品,開始先小試牛刀,點了迷你撻,但原來迷你撻每次只可點4款,並且只可以由餐廳random,非隨意先選,這點就有些敗筆了!跟著點了3款雪菲蛋糕,口感介乎雪糕與蛋糕之間,都是比較易溶,但入口軟滑,可惜偏甜,gelato點了4款,開心果味不錯,朱古力味好像帶點酒味,牛奶及Tiramisu味比較普通,最後點選了4款件裝蛋糕,朱古力香蕉慕絲出色,其他含酒類的蛋糕未有嚐試,店員特意翻熱的肉桂蘋果批亦不遜色,但米蘭芝士餅仍然是我至愛,好想再試其他甜點,但胃部已經沒有多餘位置,唯有下一次再光臨
最後評一評服務,店內男侍應及經理服務態度不及水準,而女侍應及女公關親切,服務態度友善,值得加分
ps.餐廳將於6月18日後加價至$428
2022-06-04
  • 米蘭芝士餅
2022-05-16 1020 瀏覽
除左件出名拿破崙比較好食,其他甜餅真係好一般,鹹點好一點,呢度只係食環境打咭然已。牛角酥好普通冇牛油味, 得個甜字。食一次就好。唔會再去。咖啡都是一般,冇乜特別。
2022-05-15
2022-04-24 1130 瀏覽
二訪這個品牌 上一次是K11Musea 總店今次由頭盤食到甜品4小時的飯聚好滿足進入店舖已被彩色繽紛的蛋糕和Gelato吸引室內裝修金碧輝煌高貴華麗大型水晶吊燈更成為打卡焦點✧意大利手工流心水牛芝士伴鮮蕃茄 配祕製羅勒香醋醬 $198 (推介) 流心水牛芝士夠奶香 西班牙三色蕃茄夠鮮甜 加上自家醃製黑蒜非常開胃醒神 最讚嘆是自家製的羅勒香葉煮出的醬汁 非常清新撲鼻每一口都充滿芬芳香草味 ✧意式烤八爪魚 配輕辣煙燻甜椒醬 $208 西班牙直送八爪魚夠鮮甜彈牙有少少煙熏味 配以微辣的甜椒醬充滿層次感✧牛肝菌手工意大利闊絲帶麵 伴香煎鹿兒島 A4和牛西冷 $398 超濃郁牛肝菌醬汁 A4和牛粉嫩味濃✧紅蝦燴手工意大利寬條麵 $398 (推介) 選用高級食材西班牙紅蝦 上枱已經聞到陣陣香濃的蝦味 肉質鮮甜爽彈 手功麵條Q彈掛滿汁 ✧水牛芝士意青瓜茄子紅椒烤焗手工薄餅 $228✧意式辣肉腸烤焗手工薄餅 $248 意大利師傅手搓麵團 放入明火烘烤 口感煙韌邊脆內軟 調味剛好可以食到新鮮蔬菜配料的味道 辣肉腸pizza味
二訪這個品牌 上一次是K11Musea 總店
今次由頭盤食到甜品4小時的飯聚好滿足
進入店舖已被彩色繽紛的蛋糕和Gelato吸引
室內裝修金碧輝煌高貴華麗
大型水晶吊燈更成為打卡焦點

✧意大利手工流心水牛芝士伴鮮蕃茄
配祕製羅勒香醋醬 $198 (推介)
流心水牛芝士夠奶香

伴香煎鹿兒島 A4和牛西冷 $398
超濃郁牛肝菌醬汁
A4和牛粉嫩味濃

✧牛肝菌手工意大利闊絲帶麵

✧紅蝦燴手工意大利寬條麵 $398 (推介)
選用高級食材西班牙紅蝦

✧12件迷你撻 $138
價錢相當吸引
食完就知道撻皮更吸引
12件迷你撻

✧Gelato $78 (兩球)
必食推介✨開心味
  • 意大利手工流心水牛芝士伴鮮蕃茄配祕製羅勒香醋醬
  • 紅蝦燴手工意大利寬條麵
  • Gelato  開心果味
2022-02-09 665 瀏覽
.真係咁啱每年嘅呢段時間我同好姊妹都會見一見面開心快樂就係食下好嘢講下無聊野,抒發下情緒呢個年頭做媽媽真係唔易定期要relax下傾下計先係王道.決定同好姊妹喺呢度high個Tea愉快地逍磨左一個中下午👯‍♀️=====================去過呢間餐廳幾次食過午餐同埋晚餐今次試埋Tea set.友人更加係常客全因食物質素高環境設計古典高貴坐得舒服服務態度好個人覺得相較中環其他同質餐廳屬勝價比高之餐廳=========================呢間餐廳啲食物水準真係好好而且服務質素一流如果係中環區同等嘅質素呢個價錢真係唔算貴值得一去再去==========================下午茶tea set 都係$398 +10%你冇睇錯我冇講錯呢個價錢真係兩個人連兩杯嘢飲飲品方面咖啡/茶唔使另外加錢如果叫特色咖啡或者飲品就要另外補返差額另收+1服務費==========================個Tea set主要分三部份底層係鹹食, 中層係細件嘅果撻, 高層係蛋糕.鹹食方面真係冇諗過呢個價錢有鵝肝多士同Parma ham 而且食落去係新鮮好味嘅.甜品方面中層細件嘅
[High tea with bestie]
真係咁啱
每年嘅呢段時間
我同好姊妹都會見一見面
開心快樂就係食下好嘢
講下無聊野,抒發下情緒
呢個年頭做媽媽真係唔易

咖啡/茶唔使另外加錢
如果叫特色咖啡或者飲品就要另外補返差額
另收+1服務費

個Tea set主要分三部份
底層係鹹食, 中層係細件嘅果撻, 高層係蛋糕

鹹食方面

酥皮果撻口感都好脆口

最頂層主要係兩款甜品
你可以任揀Menu上邊大件嘅
今日就揀咗千層酥皮同埋朱古力香蕉蛋糕
🧁鮮果吉士千葉酥:好好食酥皮好鬆脆,唔會太甜

🍰 朱古力香蕉蛋糕:個人覺得呢個幾特別,
又清新,成個蛋糕唔太甜
☕️咖啡:正常
🫖茶:正常

後記
📌2009年更獲選為《全球100位最佳甜點大師》
主打傳統意大利菜及烘焙糕餅
集餐廳、餅店、酒吧於一身
裝修方面以宮廷華美為主調
食物方面亦都好有心思
員工服務質素極佳
真心覺得大家一定要試的意大利餐廳
=========================

.慶祝團年飯今日同幾個姊妹朋友包廂食左個好味既lunch幾個女人傾下計逍磨一個中下午👯‍♀️👯‍♀️=====================去過呢間餐廳幾次友人更加係常客全因食物質素高環境設計古典高貴坐得舒服服務態度好個人覺得相較中環其他同質餐廳屬勝價比高之餐廳=========================Lunch set $208-$338 前菜麵包+湯/沙律 +主菜+甜品+一杯飲品.飲品方面咖啡/茶唔使另外加錢如果叫特色咖啡或者飲品就要另外補返差額另收+1服務費=========================🥖前菜麵包: 正常=========================🥘牛肝菌忌廉湯: 味道適中剛剛好湯既濃度中高飲完有飽滿感=========================🥩炭燒安格斯西冷牛扒牛扒真係好好食肉質嫩滑,肉汁豐富而且温度剛好五成熟都吾會太生太血配上廚師秘制黑椒汁另外仲有法國芥末醬兩個醬都各有味道==========================🍝卡邦尼手工意大利麵好好食意大利麵好有口感人手製造指全蛋麵所以唔可以擺放得太耐即叫即食味道剛好唔會話太濃味好膩==
[意大利百年老店Pasticceria Giovanni Pina 1920]
慶祝團年飯

我哋叫咗幾款唔同口味嘅蛋糕
每款都有各自嘅味道
今次可以試到甘多款大滿足🥰
= =========================
🧁鮮果吉士千葉酥 :好好食酥皮好鬆脆,唔會太甜

🍮Tiramisu:口感正常,略嫌味道唔夠咖啡味,重奶味

🧀米蘭芝士餅:口感屬於軟身,唔會好厚身,但都有好濃郁嘅芝士味道

🍰開心果櫻桃慕絲蛋糕:個人覺得呢個幾特別,又清新,同埋好有口感層次,成個蛋糕唔太甜,個人推介呢個

☕️咖啡雪菲蛋糕:好好食,我幾鍾意呢個咖啡味,咖啡味道夠,口感係似慕士蛋糕軟身,食完好飽所以一定要同人開心share,個人推介呢個必食

🍫朱古力雪菲蛋糕:朱古力濃度好夠,對於我來講偏甜😅,但係喜歡朱古力嘅朋友,呢個蛋糕必食
☕️咖啡:正常
🫖茶:正常

2022-01-15 698 瀏覽
想食呢一個weekend brunch一段日子,終於喺星期六試咗我哋冇book位十一點walk-in,好彩有枱。食食下都已經full house,所以如果去建議都係book咗位穩陣~一坐低待應就同我哋講個 brunch有一杯果汁包咗,分別係西瓜汁或者係橙汁~ 西瓜汁可以飲到一粒粒嘅西瓜肉係新鮮榨出嚟嘅!seafood salad bar 選擇唔算好多,但都夠食~ 啲蝦好大隻好新鮮,青口都ok主菜我哋叫咗牛扒同埋蝦意粉;個牛扒就正正常常,好多配菜;至於個意粉就好煙韌,口感非常唔錯,有驚喜!食完甜品是應就畀咗個甜品menu我哋隨便任叫 真 係花多眼亂 我哋都算戰鬥力強,兩個人食咗七件再加一球gelato 最尾飲埋杯咖啡餐茶,飽到飛起咁走

我哋都算戰鬥力強,兩個人食咗七件再加一球gelato

最尾飲埋杯咖啡餐茶,飽到飛起咁走

2022-01-11 460 瀏覽
Giovanni 係一間Italy百年老店 本身係香港都有兩間分店 中環分店係比較新開既裝修頗有vintage feel 座位對住廚房 可以隔住玻璃睇佢地準備食物Appetizers 其實最出名係octopus 但我地吾太鍾意個presentation 所以無叫 但根據其他食過既朋友係吾錯既 大家可以一試我地叫左以下幾樣野:Zuppa di astice - 吾夠濃 龍蝦肉新鮮但吾多 大家可以試下另一個湯Fettuccine ai gamberoni imperiali - 當初就係比佢吸引! 可能係Fettuccine既原因, 吾夠al dente 有點過硬 紅蝦係靚貨 個sauce都吾夠thick吾夠濃 小失望Faraona arrosto - 呢個反而更好食 外皮夠脆但吾會乾 雞肉嫩滑而且夠肉汁Risotto allo zafferano - side dish. 牛油味好香 吾會太濃令到好滯 感覺上叫risotto as main可能會比pasta更好!Asparagi alla griglia - side dish. Grilled asparagus 正常發揮Semifr

我地叫左以下幾樣野:

Semifreddo meringata - 推薦大家一定要食佢地既semifreddo! 食落就係雪糕蛋糕 texture好滑 但又有蛋糕口感既紮實 好好味 如果我下次經過可能會買返幾隻味返屋企食

幫朋友celebrate birthday係不錯既選擇 因為裝修的確賞心悅目
食物可能選擇得吾好 下次可以試下Papperdelle with wagyu or risotto 感覺上更好食!
  • Faraona  arrosto
拿!做Foodie呢家野,好簡單咖姐,講資質既,好似打卡咁,點打呀?一有野食,拎部電話出黎,部機chokchok咁,咁點呀?型囉!如果我渣Iphone,d相出到黎我洗炒?講笑姐…器材係死,人係生,你想影得靚,淨係技術都好重要,當然都要野食搭夠先得,好似呢間三訪既「Giovanni Pina」,黎到中環區新店,你就知今晚D相一定係夠殺!👇📌A n t i p a s t i -  ▪ Margherita · Homemade Thick Pizza - $208 ▪ Cozze alla marinara · Fresh Black Mussels - $228▫ 第一樣必試既「瑪格麗·烤焗羅馬包厚薄餅」,佢地個羅馬包pizza用左頂級意大利麵粉烤製,比平時既pizza更加帶出豐富麥香,而口感就比較軟綿帶點煙韌,仲帶少少羅勒香同埋濃郁芝士味,幾特別;而另一款前菜「蒜片蕃茄白酒汁·煮鮮青口·意大利脆包片」個青口煮得岩岩好,充滿住酒香,夠哂creamy,一啖一隻認真過癮。📌Primi · Piatti -▪ Roasted Iberico Pork Rack - $368▪ Handmad

d相出到黎我洗炒?講笑姐…器材係死,人係生,你想影得靚,

淨係技術都好重要,當然都要野食搭夠先得,好似呢間三訪既

📌A n t i p a s t i -

蒜片蕃茄白酒汁·煮鮮青口·意大利脆包片

軟綿帶點煙韌,仲帶少少羅勒香同埋濃郁芝士味,幾特別;

📌Primi · Piatti -
烤伊比利亞·豬鞍

Handmade Fettuccine · Carabineros Jumbo Prawns - $398
西班牙紅蝦·燴手工意大利寬條麵

▫ 主菜方面試左個「烤伊比利亞·豬鞍」,呢個份量認真架勢堂,
以慢煮方式煮過,先鎖住肉汁,而食落裡面肉質完全唔乾身,肥瘦適中,
烤伊比利亞·豬鞍

幾好食;而「西班牙紅蝦·燴手工意大利寬條麵」大大隻蝦蓋住意粉,
蝦肉夠哂爽口彈牙,意粉連埋D蝦膏一齊食,鹹鮮味十足,唔錯。

📌S e mi f r e d d o- $58
Semifreddo al torroncino -

Semifreddo al cioccolato -
朱古力·雪菲蛋糕

▫ 佢地既甜品一樣咁出色,分別揀左人氣招牌既「蜜糖果仁·雪菲蛋糕
同埋「朱古力·雪菲蛋糕」。前者奶香味相當重,外層非常鬆軟,面頭既蜜糖
蜜糖果仁·雪菲蛋糕

唔會太甜,岩岩好;而後者朱古力濃郁之外,加上蛋糕本身質感係腍滑,
有種入口即融既效果,呢個價錢絕對值得一試。
2022-01-05
15 分鐘 (堂食)
朱古力·雪菲蛋糕
.這店的甜店總令人有衝動想再買除咗蛋糕好食之外原來佢嘅蝴蝶酥同曲奇餅都唔錯蝴蝶酥仲有好多種唔同嘅口味原味,玫瑰味,綠茶味.成為聖誕新年housewarming 送禮嘅選擇未試過既既朋友又可多個選擇=========================📍地址: Giovanni Pina Ristorante, Bar & Pasticceria (華懋廣場二期) (中環)中環德輔道中135號華懋廣場二期地舖@giovannipinahk .....賣相❤️❤️❤️❤️價錢❤️❤️❤️好食程度❤️❤️❤️❤️環境❤️❤️❤️❤️服務質素❤️❤️❤️❤️
[意大利百年甜點-蝴蝶酥曲奇餅🍪]
這店的甜店
總令人有衝動想再買
除咗蛋糕好食之外
原來佢嘅蝴蝶酥同曲奇餅都唔錯
蝴蝶酥仲有好多種唔同嘅口味
原味,玫瑰味,綠茶味

成為聖誕新年housewarming 送禮嘅選擇
未試過既既朋友又可多個選擇
📍地址:
(華懋廣場二期) (中環)
中環德輔道中135號華懋廣場二期地舖
@giovannipinahk
賣相❤️❤️❤️❤️
價錢❤️❤️❤️
好食程度❤️❤️❤️❤️
環境❤️❤️❤️❤️
服務質素❤️❤️❤️❤️
Pasticceria Giovanni Pina 1920 - 意大利傳統蛋糕及甜品的百年品牌今年聖誕假沒有去吃 Afternoon Tea,倒是和朋友訂了這間餐廳吃 Brunch而位於中環的分店更是集餅店、酒吧和餐廳於一身這裡的 Brunch 是由上午11點吃到下午2點半,不設限時的用餐時間。餐廳裝修走高級路線,最搶眼的一定是那盞巨型復古水晶吊燈,還有鍍金的設計、絲絨梳化等,都在展現歐洲貴族家中宴會廳的華麗氣派我們享用的 Christmas Holiday Brunch ($598/位)Salad & Seafood Bar 是自助任吃的 + 主食 + 甜品任選 + 咖啡/茶 + Special Gift特別禮物其實就是薑餅,頗厚身薑味都算濃,配咖啡一起吃的話甜度剛好Salad & Seafood Bar 有數款火腿。雖然沒芝士,但可配水果來吃兩盆沙律菜切得小巧,吃的時候頗方便。海鮮就三款,藍青口不錯、翡翠螺吃到隻有沙,還有大隻的麵包蟹不過個人喜歡的是 龍蝦湯 !濃味卻不會是很鹹那種,湯還有龍蝦肉和蜆肉主食只提供了三款給客人選擇,貌似不是聖誕Brunch好像有五款?我選的是 - 燒
而位於中環的分店更是集餅店、酒吧和餐廳於一身

餐廳裝修走高級路線,最搶眼的一定是那盞巨型復古水晶吊燈,

兩盆沙律菜切得小巧,吃的時候頗方便。
海鮮就三款,藍青口不錯、翡翠螺吃到隻有沙,還有大隻的麵包蟹

龍蝦湯

我選的是 - 燒焗龍蝦尾 南瓜意大利飯
厚肉的龍蝦尾燒得很香,肉質彈牙,吃落不會覺得乾硬!
意大利飯很濃稠,不過我略嫌南瓜不是那種軟綿綿的口感,有點硬 ...
燒焗龍蝦尾 南瓜意大利飯

朋友則選了 - 烤伊比利豬鞍 配粉紅胡椒汁
這豬鞍肉質雖然稱不上軟嫩,但絕對算鬆化多汁,配上濃郁的醬汁吃更為惹味!
烤伊比利豬鞍 配粉紅胡椒汁

來到甜品部份,餐廳中的意大利甜品、手工撻 & Gelato 都是任點的喔!
而且還有中環店限定雪菲蛋糕,尺寸沒有特別製作,是平時大小。
最後我們選了八款來試,如果單點的話一件蛋糕都要$52

之前提到的 雪菲蛋糕 需要特別存放在零下4度至零下8度之間的雪櫃內,
由於製作過程及對溫度的嚴謹,因此在香港其實甚少見到。
我們選了雜莓口味,酸酸甜甜吃落十分開胃,
冰涼感的同時又有點像慕絲蛋糕口感
Gelato - 太甜,而且溶得很快!所以不論是雪菲蛋糕還是雪糕要先吃!
雜莓雪菲蛋糕

Gelato

提拉米蘇 - 咖啡味幾重,但個人不太喜歡蛋糕的部份稍微乾身
相對之下 聖安娜 的海綿蛋糕雖然也是乾一點,但質感軟棉一些比較討喜
意式蘋果批 的肉桂味很濃!不過都是偏甜,一個人吃完會覺得膩吧
提拉米蘇
聖安娜
意式蘋果批

不想吃太甜的建議選擇 意式薩赫蛋糕,因為是聖誕有裝飾得像聖誕鹿的樣子
這是一款特意減低了牛油和糖分的蛋糕,口感更輕盈
還有濃郁的朱古力味與淡淡的酒香,是極具意大利風格的甜點來喔!
意式薩赫蛋糕

鮮果吉士千葉酥 這款我都推薦!牛油味濃的數層千層酥很酥脆
中間吉士帶少許甜,配上面層的紅桑子一起吃完全不覺得膩
最後還選了蛋白檸檬撻作結,蛋白霜吃起來頗香甜還有清新微酸的檸檬香。
鮮果吉士千葉酥
蛋白檸檬撻

Brunch 包了每人一杯飲品,我選的咖啡還配了一塊薑味的喔!
如果不是節日價錢的 Weekend Brunch 好像是$398左右,有興趣可以來試試喔
亦有主餐牌,手工意大利麵和薄餅都頗多人推介。
2021-12-27
$657.8 (晚餐)
龍蝦湯
燒焗龍蝦尾 南瓜意大利飯
烤伊比利豬鞍 配粉紅胡椒汁
聖安娜
意式薩赫蛋糕
鮮果吉士千葉酥
2021-12-27 2120 瀏覽
The store serves a weekend brunch which includes unlimited appetizers and desserts with 1 main course of $398. You can add unlimited drinks for $100 so the total is $498 usually. In view it was Christmas, the price of the brunch was $598 which includes the unlimited drink package already(so just a slight $100 mark up which is very reasonable AND you get a complimentary pack of gingerbread cookies)The decor was quite regal like a palace.For this Christmas brunch, we also got a pack of Gingerbread

For this Christmas brunch, we also got a pack of Gingerbread cookies as a gift.
The soup and the appetizers were unlimited. The servers stated to tell them when we have finished before they prepare the main course. It was a cold day so I went for the soup and I was surprised by the amount of lobster inside the rich lobster bisque. It was so good that I had to have seconds but the I regretted it as I became quite full by dessert time.
The salad was fresh and the toppings were generous. The seafood especially the crabs were my favorite with so much crab roe inside. Again my regret was eating too much leaving too full during dessert time.

We ordered our main which I had the lobster risotto. The risotto was al dente and there were plenty of pumpkin inside as well. The lobster was springy and seasoned just right. My friend's pork rack was also cooked beautifully.
By then, we had the difficult option to choose what dessert we want as it was unlimited. You can choose from all the below. AND you can choose gelato/sorbet.

We chose 2 semifreddi(ice cream cake) as it was not that common. The mixture of the gelato and cake was perfect. Both Al Torroncino and Meringata were heavenly. We also chose the Lady Rosa and  Mediterranea. Despite my love for berry flavors, I fell in love with the pistachio cherry pie. Later I learned their signature ice-cream was also pistachio.
The mini tarts also acted as the petit four. Despite they were mini, their flavors weren't. The raspberry tart was refreshing while the Cannoncini was rich and buttery.
By now, I was suffering from a sugar coma(and maybe a bit tipsy from the free flow sparkling and white wine) and their coffee came. I am glad I ordered black. The caffeine kick was quite strong and I decided to try at least 1 scoop of their sorbert/icecream.

Despite pistachio is their signature, I was too full and had to have something less rich and more tarty. The strawberry sorbet was perfect. I had 1 spoon of my friend's pistachio gelato and I totally know why it was the signature. It was so rich it was almost like having pistachio mixed with cream.

Even if you told me $598 is the regular price, I would this is a bargain. Definitely marked as somewhere to comeback soon.
2021-12-25