2020-01-13 174 瀏覽
「圓方」,香港數一數二嘅高級商場座落係入面餐廳,無論係服務定質素相信都係有一定水準👍今日去圓方探完親戚都好夜啦於是揀左呢間「Greyground Cafe」食埋飯先走.點解揀佢呢?除左好出名之餘仲因為佢係以泰式菜為主係我嘅Favourite🙈.餐廳打破一貫傳統泰式嘅設計風格以啡黑為主,營造出令人Relax 嘅酒吧氣氛.餐牌方面,以泰式為主同時融合左西式嘅元素泰式Crossover西式,又幾有趣波🥳.🔸黑蘑菇忌廉湯 $72以鮮黑蘑菇打成嘅忌廉蓉湯入口順滑,蘑菇味極為濃郁💕仲有粒粒蘑菇碎,豐富口感!旁邊係蒜蓉長法包,卜卜脆之餘帶濃濃蒜香.🔸秘製辣肉醬手包粉卷 $108大推呢款呀!嗌左包你滿意🤣綠油油嘅生菜包非常新鮮肉醬唔會好肥,口感軟腍但不油膩粉卷煙韌有彈性將生菜包包住粉卷,肉醬到淋上少少青醬先係爽脆,又後係柔軟,微辣中帶點酸好開胃!令人不知不覺中一下就就清盤啦🙈.🔸泰式海南雞飯 $158海南雞份量吾算多但勝在又嫩滑,沾上三種醬汁別有一番風味😍配在油飯,好正👍隨餐附送嘅餐湯又足料添😈.🔸泰式奶茶 $40食泰菜點少得泰式奶茶呢🥰味道都幾正宗煉奶香濃郁,仲有泰式茶葉嘅獨特香味,讚😋
「圓方」,香港數一數二嘅高級商場
座落係入面餐廳,無論係服務定質素
相信都係有一定水準👍
今日去圓方探完親戚都好夜啦
於是揀左呢間「Greyground Cafe」食埋飯先走
點解揀佢呢?
除左好出名之餘
仲因為佢係以泰式菜為主
係我嘅Favourite🙈
餐廳打破一貫傳統泰式嘅設計風格
以啡黑為主,營造出令人Relax 嘅酒吧氣氛

餐牌方面,以泰式為主同時融合左西式嘅元素
泰式Crossover西式,又幾有趣波🥳

🔸黑蘑菇忌廉湯 $72
以鮮黑蘑菇打成嘅忌廉蓉湯
入口順滑,蘑菇味極為濃郁💕
仲有粒粒蘑菇碎,豐富口感!
旁邊係蒜蓉長法包,卜卜脆之餘帶濃濃蒜香

🔸秘製辣肉醬手包粉卷 $108
大推呢款呀!嗌左包你滿意🤣
綠油油嘅生菜包非常新鮮
肉醬唔會好肥,口感軟腍但不油膩
粉卷煙韌有彈性
將生菜包包住粉卷,肉醬到淋上少少青醬
先係爽脆,又後係柔軟,微辣中帶點酸
好開胃!令人不知不覺中一下就就清盤啦🙈

🔸泰式海南雞飯 $158
海南雞份量吾算多
但勝在又嫩滑,沾上三種醬汁
別有一番風味😍
配在油飯,好正👍
隨餐附送嘅餐湯又足料添😈

🔸泰式奶茶 $40
食泰菜點少得泰式奶茶呢🥰
味道都幾正宗
煉奶香濃郁,仲有泰式茶葉嘅獨特香味,讚😋
2020-01-09
2020-01-13 184 瀏覽
泰菜對香港人來說一點也不陌生,所以別於一般傳統的反而添新意,Greyhound Cafe 就是走這個路線,位於圓方的旗艦店,更設有一個 Noodle Bar,不乏創意,好奇的我又怎會放過呢!燈火柔和富氣氛,不停播放着潮流音樂,時尚設計,寬敞舒適,倚落地玻璃窗而坐,一覽無遺! Complicated Noodles 秘製辣肉醬手包粉卷  $108怎樣看都是個豬肉生菜包, noodle 在那兒?看清楚中文菜名呀!見到了麼? 最後三個字包「粉」卷,再看照片,四方形白色的不是年糕,而是一片片口感如河粉的粉皮,這就是 noodle 粉之所在。吃法無限制,可以只以生菜包辣肉醬,又可以以粉皮包,不過最正宗當然是生菜作底,放上粉皮,然後辣肉醬,最後沾上香草汁,口感既爽亦滑,味道微辣有肉香,混在口中,又真有幾分在吃河粉的感覺。心水推介,因為食法得意亦都幾好食。 Noodles with Thai Dick Stew 泰式滷水鴨湯河粉  $108賣相吸引,noodle bar 之出品。湯頭及河粉皆唔錯,一只鴨腿粗壯有份量,滷水入味,可惜肉質嚡口,煮得太久了,也許是泰式做法!遠不及我們的燒鵝髀香口! W

Complicated Noodles

心水推介,因為食法得意亦都幾好食。

泰式滷水鴨湯河粉

賣相吸引,noodle bar 之出品。

泰式滷水鴨湯河粉

Well-known Yellow Curry Crab on Rice  啖啖蟹肉黃咖喱飯  $198

啖啖蟹肉黃咖喱飯

名副其實啖啖蟹肉,材料及飯份量各一半,更添加四束起殼蟹肉,相當夠餸!

啖啖蟹肉黃咖喱飯

蟹肉黃咖喱惹味豐富,不過淨吃有點過鹹,所以我唔介意多加一些白飯。

Fresh Coconut Crepe Cake 招牌椰子千層蛋糕  $78

Fresh Coconut Crepe Cake

另一必吃推薦,材料包括原粒椰青肉是其特色,口感增分,本身的千層蛋糕都做得好,椰子味濃郁,香滑味美。

型格泰菜店,西泰混合料理,題外話,意麵都有供應的呀!Greyhound Cafe,可以重臨。

2020-01-06
Fresh Coconut Crepe Cake
2020-01-08 76 瀏覽
今晚係Element睇完戲, 剛好到晚飯時間, 一出黎就見到間型格餐廳, 餐廳名似曾相識, 原來係泰國過江龍, 見Menu上款式特別, 就成為左我地今晚用餐地方。餐廳環境對比一般泰國餐廳極為不同, 燈光形造出些少神秘感, 完全襯托著這間泰國FUSION特色~仔細一看menu, 原來餐廳亦有供應素菜款式, 如果同行朋友係素食者都總有岩食既選擇!【脆炸粟米餅配甜酸醬】HK$78粟米餅size有手心般大, 入口超酥脆, 栗米粒炸過後表面帶微微煙韌, 栗米粒清甜, 點上泰式酸甜醬, 很醒胃! 【香紅咖喱鴨飯】HK$138紅咖喱汁甜而不辣, 椰香味雖然唔太較出, 鴨肉幾嫩, 夾集燒鴨皮, 烤鴨油香味很正!! 伴有清甜例湯balance口腔中咖哩味既濃郁, 很有驚喜!【海鮮冬蔭公炒螺絲粉】HK$148開邊蝦大隻, 肉質確實爽口鮮甜, 更有爽而不韌既魷魚圈, 口感層次豐富; 可惜個汁微辣過酸, 如果酸度可以低返一半會好得多!

【脆炸粟米餅配甜酸醬】HK$78

2020-01-07
脆炸粟米餅配甜酸醬
香紅咖喱鴨飯
2019-12-31 120 瀏覽
永遠blacklist 哩間分店侍應除左黑面 唔理人之外 我懷疑佢地係全職執檯 d菜堆到出菜口就快擺唔到 都唔上菜 我嗌左冬陰功湯河 d粉浸到爛曬 用筷子同埋叉都有食唔到 d 湯都沒左一半 好似食緊撈粉咁 明明冬陰功 就係要飲佢個湯 d 湯索到差唔多飲唔到咁濟叫佢比杯水 佢都好似唔想過來咁 落單同埋單就最快手 真係一蚊tips 都唔想比阿!譚仔阿姐態度都好過佢 但係價錢係譚仔5倍lo本來打算話食嘅浪漫dinner 結果變左火爆dinner lo
永遠blacklist 哩間分店
叫佢比杯水 佢都好似唔想過來咁
落單同埋單就最快手 真係一蚊tips 都唔想比阿!
譚仔阿姐態度都好過佢 但係價錢係譚仔5倍lo
2019-12-31
30 分鐘 (堂食)
2019-12-17 153 瀏覽
之前小弟都有聽朋友講過呢間餐廳好好食,今日就嚟咗呢間餐廳食午餐,不過我自己就覺得稱不上為好食值得一讚嘅係餐牌上面有好多唔同款式嘅set,小弟覺得比其他餐廳仲要多,基本上食lunch都可以唔使睇散餐餐牌。set就包左一款前菜、主食同飲品。呢個蘑菇湯,飲得出真係用蘑菇整,因為飲落會食到細細粒嘅蘑菇,但係成個湯蘑菇味唔重,唔叫得上為好飲。平時其他餐廳啲蘑菇湯可能飲到最尾會覺得好漏,但係呢個飲完唔無呢種感覺。而且個湯完全唔夠熱,好失望。至於呢個飯,同樣地都係唔熱,扣晒分!食落去會覺得有少少辣。個飯有啲濕,有可能係啲汁,撈埋哂一齊有啲似食緊BB飯如果咁嘅質素比呢個價錢,就真係冇下次喇。

mushroom  soup

minced  chicken  rice

如果咁嘅質素比呢個價錢,就真係冇下次喇。

mushroom  soup
2019-12-11 182 瀏覽
好日都唔去element,今日同朋友一齊黎呢頭揾食,發現原來Greyhound係呢到有分店,我地二話不說就入左去。其實之前都食過幾次唔同地方既Greyhound,質素都唔錯,而且菜式既感覺都幾新鮮,好Fusion呢。今日仲有Ladies Night Special Offer,只要揀特定既菜式,餐酒就可以做買一送一。我地今次食得比較清,叫左2個沙律、1個炸雞同1個炒飯。Avocado Salad HK$138Italy Bottega Moscato HK$78 (Glass)睇落好creamy好吸引呢,上面仲有三文魚籽,份量一啲都唔惹小!Pineapple Fried Rice HK$148個炒飯有好多我同朋友都中意食既腰果,好surprise呢,好香口。個飯底都幾乾身,唔錯!Thai Pop HK$88有意外驚喜,幾脆香口,個sauce有啲辣,幾開胃,忍唔住狂食。Soft Shell Crab Salad HK$148份量比想像中多,同埋個軟殼蟹唔算太油,幾fresh。Classic Chocolate Cake HK$48真係一個好classic既朱古力蛋糕,香濃既朱古力味加埋外

我地今次食得比較清,叫左2個沙律、1個炸雞同1個炒飯。

Avocado Salad HK$138

Pineapple Fried Rice HK$148

Thai Pop HK$88

Soft Shell Crab Salad HK$148
份量比想像中多,同埋個軟殼蟹唔算太油,幾fresh。

Classic Chocolate Cake HK$48
真係一個好classic既朱古力蛋糕,香濃既朱古力味加埋外面有層薄的朱古力,作為一個朱古力迷覺得非常滿足。
2019-11-10 263 瀏覽
Greyhound之前也有在元朗食過TEA覺得味道和質素也是不錯的 於是今晚來到圓方 一試晚餐的質素如何店內空間頗大,枱與枱之間不擠擁 晚上七時左右來到,幸運地人客不算多,也不用等位鮮蝦牛油果沙律 AVOCADO SALAD w/ ROCKET LEAVES $138蝦肉口感較為軟腍牛油果與沙律醬混和一起,口感很幼滑 沙律菜不是火箭菜,味道清新,沒有苦澀味 海鮮菠蘿炒飯 $148FAMOUS PINEAPPLE FRIED RICE w SEAFOOD 飯面有兩大片燒菠蘿, 菠蘿十分清甜 海鮮方面有 魷魚和蝦肉, 口感彈牙, 飯炒得粒粒分明 炒飯內有不少本人至愛的腰果,不錯 份量很足料,食不完需打包,翌日叮熱味道也很好 自家製蘋果金寶 FRESH MADE APPLE CRUMBLE $68雲呢拿雪糕 香濃幼滑, 味道MOVENPICK雪糕的很相似 煉奶另上, 方便客人自行調教甜度 中間的餅乾很香脆,底部也不少烤熟而口感軟中帶硬的蘋果粒 雖與傳統蘋果金寶外表和味道有所不同,但仍是可以一試 ITALY BOTTEGA MOSCATO $78 Moscato 本來就是偏甜的白酒,很適合女生
Greyhound之前也有在元朗食過TEA
覺得味道和質素也是不錯的
於是今晚來到圓方 一試晚餐的質素如何

店內空間頗大,枱與枱之間不擠擁
晚上七時左右來到,幸運地人客不算多,也不用等位

蝦肉口感較為軟腍
牛油果與沙律醬混和一起,口感很幼滑
沙律菜不是火箭菜,味道清新,沒有苦澀味

海鮮菠蘿炒飯 $148
飯面有兩大片燒菠蘿, 菠蘿十分清甜
海鮮方面有 魷魚和蝦肉, 口感彈牙, 飯炒得粒粒分明
炒飯內有不少本人至愛的腰果,不錯
份量很足料,食不完需打包,翌日叮熱味道也很好
海鮮菠蘿炒飯 FAMOUS PINEAPPLE FRIED RICE w SEAFOOD

雲呢拿雪糕 香濃幼滑, 味道MOVENPICK雪糕的很相似
煉奶另上, 方便客人自行調教甜度
中間的餅乾很香脆,底部也不少烤熟而口感軟中帶硬的蘋果粒
雖與傳統蘋果金寶外表和味道有所不同,但仍是可以一試

ITALY BOTTEGA MOSCATO $78
Moscato 本來就是偏甜的白酒,很適合女生飲用
而且有買一送一的優惠, 性價比不錯
ITALY BOTTEGA MOSCATO

總括而言,味道和質素也頗好
加上閒日指定餐酒有買一送一優惠,CP值是不錯
用餐環境也算清幽,是WEEKDAY圓方晚餐好選擇
2019-10-29 241 瀏覽
朋友介紹、用城中某個 Apps 有半價優惠、一於約定時間試一試。~ 金邊粉先嚟碟金邊粉、上枱時先夾一口金邊粉、入口是暖的、再配合撈花生碎、辣椒粉、生韮菜、生芽菜同青檸汁撈埋一齊食、一d都唔香口、不懂欣賞~ 鮮香煎牛柳粒配香蒜汁賣相一般般、牛柳粒配合青瓜、泰式蒜蓉酸汁、無驚無喜~ 泰式炒通菜啖而無味。。。感覺係三廚Hea 住做~ 脆炸粟米蟹肉餅配甜酸醬入口粉多過乜、而且油溫及時間控制麻麻地、有點過咗火、咬落有點乾。。。油淋淋、失敗一間主打賣酒多過注重食物素質控制嘅連鎖餐廳。

~ 金邊粉

金邊粉

~ 鮮香煎牛柳粒配香蒜汁

鮮香煎牛柳粒配香蒜汁

賣相一般般、牛柳粒配合青瓜、泰式蒜蓉酸汁、無驚無喜

~ 泰式炒通菜

泰式炒通菜

啖而無味。。。感覺係三廚Hea 住做

~ 脆炸粟米蟹肉餅配甜酸醬

脆炸粟米蟹肉餅配甜酸醬

一間主打賣酒多過注重食物素質控制嘅連鎖餐廳。
2019-08-21
用餐優惠
團購
2019-10-26 163 瀏覽
朋友book左呢間西式嘅泰國菜食生日飯,好新穎特別,想食泰國菜又可以食到西式味道,西式情調風格,可能係平日既關係,全餐廳只有十份一的客人,不過咁樣靜靜地都幾唔錯。講下食左d咩先先來個鵝肝沙律,鵝肝有點過乾,而d菜就只有一款,好似食緊樹葉咁😂串燒就無乜特別,不過不失。橙色就係平時食開嘅泰式魚餅,白色丸好味d。仲有條炸多寶魚,魚肉本身一啲味都冇,要靠個醬汁配料,個汁係幾唔錯,再加塊生菜夾住食。最出色都係個冬陰公螺絲粉,辣辣地好開胃😋最後梗係要有個蛋糕🍰圓滿的一餐
講下食左d咩先
串燒就無乜特別,不過不失。

橙色就係平時食開嘅泰式魚餅,白色丸好味d。

最出色都係個冬陰公螺絲粉,辣辣地好開胃😋

最後梗係要有個蛋糕🍰

圓滿的一餐
2019-10-17
慶祝紀念
生日
2019-10-21 120 瀏覽
朋友最近成日話想帶我去食好野, 原來就係greyhound , 我之前未食過, 但間唔中都有係朋友口中聽到, 評價都相當高, 依晚我地簡左elements鋪, 位置方便, 呢一晚我就揀咗個漢堡包另外仲叫咗個雞肉 燒, 先講下個串燒, 雞肉肉質好滑, 仲有蔬菜串燒清一清油膩感, 估唔到份量好多, 兩個人食絕對非常夠, 至於個漢堡包估唔到餐廳會主動問要幾成熟, 非常貼心!最後叫咗個千層椰子蛋糕做甜品, 入邊夾有少少椰子肉味道唔會太甜非常好味, 仲有餐廳侍應服務好好見我哋嗌左好多dishes, 主動埋唻話幫我地拍埋兩張枱方便我哋食嘢, 非常愉快嘅一餐!
2019-10-21 74 瀏覽
上次食完沙田新城市既greyhound 之後對佢既千層蛋糕都好念念不忘, 今日又同朋友再唻食elements新開既鋪啦, 岩唒行完街再慢慢chill下, 餐廳係戲院果邊, 位置有少少入, 餐廳既侍應都好似係泰國人, 更加有味道!我地兩個分別叫左兩個main course , 一個pad thai 同埋漢堡包, 我自己比較推介pad thai, 非常多配料, 每一啖都可以食到蝦乾, 芽菜等等, 食香味俱全!我就再簡左個魷魚做小食,, 平時食既魷魚係比較乾身, 但估唔到依個係keep住好滑, 食落仲好juicy !唔會overcooked !好正?最後唔少得就係蛋糕啦, 今次簡左椰子味!仲有椰子肉係入面, 非常有口感!順帶一提餐廳侍應非常主動同有禮貌!
2019-09-03 220 瀏覽
上一次光顧這餐廳是它剛開業的時候,那時覺得環境不錯,食物也可以,但不知為什麼選午餐地點時總想不起它。今天終於再試一次了。午餐價錢約一百中,包頭盤,主菜及普通飲品一杯。有些主菜如lobster Noodle 等等要另加錢。我今天選了米紙卷做頭盤,主菜牛肉米及加錢點了泰式奶茶。頭盤味道不錯,份量較多,吃完後已飽了大半。至於主菜的牛肉米粉就一般了,個人覺得湯底太濃,我比較喜歡粉麵店的牛肉麵多一點。飲品我實在選錯了,我不應選熱的泰式奶茶,上桌後一點也不熱,只能說是微溫,我相信選凍飲會好一點。總括來說今天的食物一般吧,但餐牌上仍有很多吸引的食物,相信我會再光顧。
米紙卷
炸春卷
牛肉米粉
lobster  noodle
熱泰式奶茶
米紙卷
2019-08-29 143 瀏覽
我通常下午茶時間去,今日特別D,lunch就去食,感覺都吾同D湯底味濃,我仲落咗啲糖去調味,豬肉丸麻麻地,反而係牛肉粒吾會過熟,林得黎又有咬口,又入味,米粉係幼身米粉,碗麵真係幾好食我撈左花生粉粒,小小辣粉同青檸汁,首先碟粉唔夠熱,完全冇鑊氣,亦吾香,真係好普通,吾可以用好食黎形容濕濕地又漿漿地,唔鍾意食D皮吾彈牙,痴痴地,有啲漿住嘅感覺,材料好似一般般,但我老細話吾錯各人有各人嘅口味嘢飲忘記影相,杯凍檸茶冇得甜度定左,佢入面啲冰都係用檸檬茶黎做,茶底味濃,雖然甜咗啲,但我都鍾意飲。另一杯叫左Thai Black Coffee Granita,好似咖啡冰,咖啡味濃,但唔係我想飲果隻咖啡味,超級甜,飲咗三份一杯已經頂唔順冇飲lu同平時食嘅感覺好唔同,平時可能下午茶叫小食為主,但今次又食粉又食麵,不過吾係樣樣好食,我見周圍枱既人都叫蛋糕set見到啲蛋糕都好心花怒放🥰下次我又食蛋糕先
Beef  Noodle  soup

金邊粉

濕濕地又漿漿地,唔鍾意食
Vietnamese  Spring  rolls
各人有各人嘅口味

見到啲蛋糕都好心花怒放🥰下次我又食蛋糕先
2019-08-26
Beef  Noodle  soup
2019-07-31 207 瀏覽
今日帶女朋友黎到一間幾出名好多分店既泰國餐廳greyhound~佢個設計都grad 隻碟好有特色越式鮮蝦雞肉米紙卷外形好似腸粉 個汁都幾特別 酸酸地幾開胃冬陰功配意大利雲吞個冬陰功唔會太辣, D雲吞好入味, 隻蝦仲係太太隻TIM蟹肉黃咖喱飯🍛佢好多蟹肉係面, 加上佢仲有個湯比我地係FOR如果食完咖喱飯之後好濃味個咁就可以飲個湯清淡下食完佢既甜品緊係食佢好出名既甜品啦!!!我同女朋友係椰子既愛好者所以就叫左個椰子味千層蛋糕同椰子雪葩超級好食個千層蛋糕同雪葩, 係正!!!!
佢個設計都grad 隻碟好有特色

越式鮮蝦雞肉米紙卷
外形好似腸粉 個汁都幾特別 酸酸地幾開胃

冬陰功配意大利雲吞
個冬陰功唔會太辣, D雲吞好入味, 隻蝦仲係太太隻TIM

蟹肉黃咖喱飯🍛
佢好多蟹肉係面, 加上佢仲有個湯比我地
係FOR如果食完咖喱飯之後好濃味個咁就可以飲個湯清淡下

食完佢既甜品緊係食佢好出名既甜品啦!!!

超級好食個千層蛋糕同雪葩, 係正!!!!
2019-04-29
2019-07-29 131 瀏覽
I have tried this restaurant at dinner time before and I think it’s quite nice. We went to here again at lunch time at ICC. The quality of the lunch set is really disappointed!!!The lunch set is around $150-170 which contains a salad/soup, a main course and a drink. The salad is soso , and the Carbonara that I ordered was totally not good I think it was the worse Carbonara that I have ever tried.And the price is not cheap at all. I think dinner is much more better than the lunch set....

2019-07-29